Influencers tegen geweld?

Thako (Okaht)


Influencers. Het tuig van deze aarde. En dat tuig wil het Openbaar Ministerie nu in gaan zetten tegen geweld onder jongeren. Zijn ze nu echt helemaal gestoord geworden? Die lui hebben zélf een schop onder hun reet nodig! En dan heb ik het over die ambtenaren én de influencers.

Eerst even die klote influencers.

Welke  motivatie en voorbeeldfunctie hebben die lui nu eigenlijk? Volgens mij gaat het hen eerst en vooral om hun eigen rotkop. Hun eigen kop op zoveel mogelijk schermen voor héél veel aandacht, om er uiteindelijk héél veel geld mee te verdienen. Dat laatste lukt er uiteindelijk maar een paar, maar dat betekent dan ook meteen dat de rest dus veel te weinig hits krijgt.

Influencers zijn feitelijk gewoon aandachtsgeile hoeren, die op sponsoren uit zijn. Af en toe een filmpje met een 'boodschap' is prettig voor wat extra aandacht en een 'menselijk randje' aan hun imago, Wellicht scoor je er nog een plaatsje bij DWDD, OP1 of Jinek mee. En dat betekent nog meer aandacht en nog meer hits. Nog meer kans op een leuke aanbieding van YouTube.

En wat is hun feitelijke boodschap dan eigenlijk? Het maakt feitelijk geen reet uit welke vage mening ze verkondigen. De boodschap is dat je stinkend rijk kunt worden met wat filmpjes maken. En die boodschap is niks anders dan de ambitie om popster, DJ of topvoetballer te worden. Het is voor uitzonderingen weggelegd. De rest gaat er nooit ook maar één rooie rotcent mee verdienen.

Dan de doelgroepen. Welk influencer moet nu die gewelddadige jongeren bereiken? Iedere influencer heeft zijn of haar eigen doelgroep. Deze doelgroep is niet echt geïnteresseerd in lipstick en foundation. Vloggers en rappers die juist oproepen tot geweld en met messen zwaaien, zie ik nog niet samenwerken met het Openbaar Ministerie. En denken ze nu echt dat die gewelddadige jongeren naar een of andere vlogger met een serieuze mening kijken?

O ja. Het Openbaar Ministerie. De politiek en de ambtenaren. Al decennia lang wordt er bezuinigd op onderwijs, muziekscholen, sportclubs, buurthuizen, Justitie, wijkpolitie, jeugdhulpverlening en de geestelijke gezondheidszorg. Tegelijkertijd heeft het internet een niet te onderschatten negatieve invloed op onze jeugd. En dan gaan die teringambtenaren de oplossing zoeken bij de grootste parasieten van het internet?

Er is niet één oplossing voor deze inmiddels aantoonbare toename van geweld onder jongeren. Maar als de overheid hier echt een kentering in wil bewerken, zullen ze toch echt een paar bezuinigingen terug moeten draaien. En dan duurt het nog jaren voor je een beetje resultaat gaat zien. Maar nee. Deze overheid komt met het idee om vloggers in te zetten. Want tja. Dat kost dus niks.

Ondertussen krijgen tienjarige jongetjes nog steeds maar één boodschap mee. Voor een goed inkomen moet je een bekend YouTuber worden of je volgt het voorbeeld van je criminele neef, die veel te dure kleding draagt en veel te dure auto's rijdt.

De boodschap van een make-up artieste die vertelt dat ze vroeger een kerel was, gaan ze echt niet meekrijgen.