Ashton pakt als eerste vrouw tourkaart bij PDC via Q-School

Darter Lisa Ashton heeft zondag geschiedenis geschreven. De Engelse pakte zondag op de laatste dag van de Britse Q-School in Wigan als eerste vrouw een tourkaart van dartsbond PDC.

De 49-jarige Ashton had een ticket zondag niet meer in eigen hand, omdat ze zelf al in de tweede ronde werd uitgeschakeld door Justin Smith (2-5).

Bij de Britse Q-School kregen, naast de twee finalisten van elke dag, ook de top twaalf van de Q-School Order of Merit na de slotdag een tourkaart. Ashton ston in deze top twaalf op basis van de eerste drie dagen van de Q-School. De darter uit Bolton haalde vrijdag de halve finale en pakte zo veel punten. Niet eerder veroverde een vrouw een startbewijs via de Q-School.

Fallon Sherrock en Mikuru Suzuki slaagden er niet in om een tourkaart te pakken. De 25-jarige Engelse en de Japanse winnares van het BDO WK werden zondag al vroeg uitgeschakeld en hadden te weinig punten om nog aanspraak te maken op een ticket. Ashton is de derde vrouw ooit met een tourkaart. Stacy Bromberg en Tricia Wright hadden in 2011 een tourkaart in bezit, nadat zij de finale van het PDC-dameswereldkampioenschap hadden gehaald. Dat toernooi werd overigens maar één keer georganiseerd.