FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 januari 2020

Uitslag AZ - Willem II

AZ is niet goed uit de winterstop gekomen. De nummer twee in de Eredivisie verloor vanavond de thuiswedstrijd tegen Willem II met 1-3.

De eerste goede kans was voor AZ. Wijndal kwam dicht bij het Tilburgse doel, maar zijn voorzet werd geblokt. Ook Willem II was dicht bij een openingstreffer. Het schot van Vangelis Pavlidis ging echter naast. In de 22e minuut was er een grote kans voor de thuisploeg. Wijndal trof echter de lat, waarna Stengs de buitenkant van de paal raakte. In de 27e minuut waren het dan toch de Alkmaarders die op voorsprong kwamen. Idrissi schoot de 1-0 binnen. In de 38e minuut een kansje voor Willem II: Het schot van Freerk Heerkens werd echter geblokt door doelman Rody de Boer, die de geschorste Bizon verving. In het resterende deel van de eerste helft waren er geen kansen.

Het begin van de tweede helft was saai te noemen. De Tilburgers lieten het balbezit aan AZ en hoopten op een snelle uitbraak. De Alkmaarders wisten echter niet tot echte kansen te komen. Slordigheidjes in de opbouw bij de thuisploeg zorgden voor de 1-1. Wuytens speelde de bal in de voeten van een Willem II'er. De Boer redde nog het schot van Pavlidis, maar Köhlert schoot in de rebound wel raak. AZ kwam steeds meer onder druk te staan en in de 78e minuut was het Pavlidis die de Tilburgers op 1-2 zette. De wedstrijd werd in de 84e minuut definitief beslist. Ndayishimiye verrastte doelman De Boer met een knal van zo'n twintig meter.

AZ

1 - 3

Willem II

27' Idrissi   65' Köhlert
78' Pavlidis
84' Ndayishimiye
 
Gele kaart: Wuytens, Wijndal, (AZ), Peters, (Willem II)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
De Boer
Svensson
Vlaar (Druijf/79)
Wuytens
Wijndal
Koopmeiners
De Wit (Sugawara/74)
Midtsjö
Stengs
Boadu
Idrissi (Aboukhlal/60)
  Wellenreuther
Nieuwkoop
Holmén
Peters
Heerkens
Saddiki
Ndayishimiye
Llonch
Nunnely (Dankerlui/ 75)
Pavlidis
Köhlert (Nelom/80)

Waterpoloërs uitgeschakeld op EK na nederlaag tegen Servië

De Nederlandse waterpoloërs zijn uitgeschakeld op het EK in Boedapest. Oranje moest minimaal gelijkspelen tegen olympisch kampioen Servië nadat Roemenië eerder op de verrassend had gewonnen van Rusland. Nederland kan lang goed mee met Servië maar halverwege het derde kwart liep Servië weg bij Oranje. Uiteindelijk won Servië met 11-4 van Nederland.

Door de nederlaag eindigt Nederland als vierde en laatste in groep B en is de ploeg uitgeschakeld voor de tussenronde op het Europees kampioenschap.

Na twee wedstrijden stond Nederland er nog goed voor op het EK om de tussenronde te halen, maar nadat eerder op de dag Roemenië verrassend won van Rusland (11-10) wist Oranje dat het minimaal gelijk moest spelen tegen Servië.

Tot en met halverwege het derde kwart kon Nederland mee met olympisch kampioen Servië. In het derde kwart kwam de Nederland waterpolomannen zelfs op voorsprong (4-3), waarna Servië gas gaf en op het einde van het derde kwart 8-4 voor Servië. In het laatste kwart werd het uiteindelijk 11-4 voor de olympisch kampioen.

Waterpoloërs uitgeschakeld op EK na nederlaag tegen Servië (Pro Shots / Insidefoto)
Waterpoloërs uitgeschakeld op EK na nederlaag tegen Servië (Pro Shots / Insidefoto)

Uitslag Feyenoord - sc Heerenveen

Feyenoord is het nieuwe kalenderjaar begonnen met een vrij eenvoudige overwinning op sc Heerenveen. Door een treffer van Luis Sinisterra en een dubbelslag van Nicolai Jörgensen leidden de Rotterdammers al gauw met 3-0 in de eerste helft. Heerenveen kwam terug tot 3-1, maar daar bleef het bij.

Met name voor de met zijn vorm worstelende Jörgensen zal de wedstrijd een opluchting zijn geweest. Feyenoord neemt de vierde plek over van Willem II, dat zaterdagavond tegen AZ speelt. Heerenveen blijft achtste staan in de Eredivisie. Met Justin Bijlow als vervanger van de naar Los Angeles FC vertrokken Kenneth Vermeer begon Feyenoord aan de eerste competitiewedstrijd van 2020. De ploeg van Dick Advocaat oogde aanvankelijk wat onwennig, maar bleek bijzonder effectief en leidde na zeventien minuten met 2-0.

Het openingsdoelpunt viel na acht minuten spelen. Een Rotterdamse aanval werd in leven gehouden door Lutsharel Geertruida, die de bal met een uiterste krachtsinspanning binnen de lijnen hield. Via Jörgensen en Steven Berghuis kwam de bal terecht bij Sinisterra, die de nodige ruimte kreeg van Ricardo van Rhijn en de rechterhoek vond met een halve omhaal.

Een inschattingsfout van Chidera Ejuke stond aan de basis van het tweede doelpunt. De linksbuiten was teruggetrokken in het eigen zestienmetergebied, waar hij een bal wilde wegkoppen. Hij ging echter onder het leer door en zag Jens Toornstra overnemen. Toornstra bleef rustig en vond Jörgensen, die tussen Sven Botman en Lucas Woudenberg de ruimte vond voor een droog schot in de linkerhoek.

Groots was het spel van Feyenoord niet, maar het ging kinderlijk eenvoudig voor de thuisploeg. Na een corner vanaf de linkerflank van Orkun Kökcü mocht Jörgensen zijn hoofd van dichtbij tegen de bal zetten, door passieve dekking van Van Rhijn, en de Deen deed dat met verve.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Feyenoord, maar na een halfuur deed Heerenveen wat terug. Na een riskante pass van Geertruida een Toornstra in het strafschopgebied kreeg de middenvelder de bal niet onder controle. Joey Veerman nam over en vond de rechterhoek via de binnenkant van de paal: 3-1. Dat Heerenveen nog niet was uitgeteld, bleek wel uit twee mogelijkheden die Ejuke voor de rust nog kreeg: hij stuitte op Bijlow nadat hij langs Eric Botteghin dribbelde en schoot na veertig minuten bovendien naast.

Aan de overzijde werd een van richting veranderd schot van Jörgensen ternauwernood gekeerd door Hahn, terwijl Toornstra hard tegen de paal schoot. Het was dus een enerverende eerste helft, maar na de pauze was het doelgevaar aanvankelijk beperkter. Halverwege de tweede helft moest Bijlow zich echter wel strekken nadat een poeier van Hicham Faik net onder de lat binnen dreigde te zeilen. Collega-doelman Hahn pareerde schoten van de ingevallen ex-Heerenveen-aanvaller Sam Larsson en van Jörgensen, allebei vanbinnen het strafschopgebied.

Uiteindelijk kwam de voorsprong van Feyenoord niet meer in groot gevaar. Het duel bloedde langzaam dood en de Rotterdammers boekten de derde opeenvolgende zege in de Eredivisie.

Feyenoord

3 - 1

sc Heerenveen

 9' Sinisterra
 17' Jörgensen
 26' Jörgensen
   31' J.Veerman
 
 Gele kaart: Botteghin, Fer, (Feyenoord), Dresevic, Kongolo, (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 46.000
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Geertruida
Botteghin
Senesi
Malacia
Toornstra
Fer
Kökcü (Tapia/90)
Berghuis
Jörgensen
Sinisterra (Larsson/64)
  Hahn
v.Rhijn
Dresevic
Botman
Woudenberg
Kongolo (Hajal/80)
Faik
J.Veerman
v.Bergen
Bruijn (Espejord/80)
Ejuke (Halilovic/66)


Sinisterra scoort de 1-0 met een omhaal (Pro Shots / Kay Int Veen)

Uitslag FC Twente - FC Groningen

De wedstrijd tussen FC Twente en FC Groningen is zaterdagavond geëindigd in een doelpuntloos gelijkspel. Het Eredivisie-duel stond bepaald niet bol van hoogtepunten: de supporters in de Grolsch Veste zullen mogelijk het meest opgekeken hebben van de harde hagelbui die in de eerste helft over Enschede trok. Op het veld was het meest opmerkelijke moment een gemakkelijk gegeven penalty voor Groningen, die door Ajdin Hrustic werd verprutst.

FC Groningen had in de eerste helft slechts een halve kans. Een goede voorzet van Deyovaisio Zeefuik kwam op de schoen van Ramon Pascal Lundqvist, die zijn volley ver over zag gaan. FC Twente zette daar weinig tegenover. Een solo van Rafik Zekhnini leverde de meeste dreiging op. De vleugelspits leek te worden afgestopt door Zeefuik, maar de bal kwam vervolgens voor de voeten van Aitor. Het schot van de Spanjaard vanaf de rand van de zestien werd eenvoudig gekeerd door doelman Sergio Padt.

Ook de tweede helft was weinig spectaculair. Javier Espinosa kwam gevaarlijk naar binnen voor Twente, maar produceerde een schot dat gemakkelijk gekeerd werd door keeper Padt. Na een uur spelen ging Kaj Sierhuis aan de andere kant makkelijk tegen de vlakte, waarna scheidsrechter Dennis Higler een penalty gaf. Omdat ook de VAR zijn goedkeuring gaf aan die beslissing, kreeg Ajdin Hrustic de kans vanaf elf meter. De middenvelder van Groningen raakte echter de buitenkant van de paal. In de slotfase maakte Twente de meeste aanspraak op een doelpunt, maar echt gevaar werd voor geen van beide doelen gesticht.

FC Twente

0 - 0

FC Groningen

 
 Gele kaart: Cantalapiedra, Troupée,Selahi, (FC Twente), Zeefuik,Hrustic, (FC Groningen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 26.500
Arbiter: Higler
Bijzonderheden: Hrustic mist penalty
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Troupée
Bijen
Pleguezuelo
Schenk
Selahi
O.Busquets
Espinosa (Nakamura/88)
Bosch
Cantalapiedra
Zekhnini (Vuckic/74)
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
v.Hintum
Warmerdam
Hrustic (El Messaoudi/83)
Matusiwa
v.Kaam
Lundqvist
Sierhuis (Postema/69)
Asoro (Schreck/90 2)

Uitslag Fortuna Sittard - Vitesse

Vitesse heeft zaterdagavond gewonnen van Fortuna Sittard. De Arnhemmers wonnen het uitduel met 1-3.

De bezoekers kwamen na bijna een half uur spelen via Tannane op voorsprong. Vlak voor rust verdubbelde Matavz de score. Op een grote kans van Passlack na kwam Fortuna er niet aan te pas.

In de tweede helft was Vitesse opnieuw duidelijk de betere ploeg. Na een counter maakte Matavz 0-3. Ciss bepaalde de eindscore op 1-3.

Fortuna Sittard

1 - 3

Vitesse

72' Ciss   26' Tannane
39' Matavz
64' Matavz
 
Gele kaart: Smeets, Dammers, (Fortuna Sittard), Bero, (Vitesse)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 8.238
Arbiter: v.d. Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Angha (Sambou/50)
Ninaj
Dammers
Cox
Passlack
Smeets
Fernandes (Carbonell/67)
Ciss
Damascan (Donkor/77)
Diemers
  Pasveer
Lelieveld
Doekhi
Obispo
Clark
Bero
Bazoer (Buitink/83)
Foor (Vroegh/46)
Tannane
Matavz (Dicko/83)
Linssen

'Influencers inzetten om geweld onder jongeren te voorkomen'

Het afgelopen jaar werd Amsterdam zorgwekkend vaak opgeschrikt door ernstige geweldsincidenten onder jongeren, met meerdere dodelijke slachtoffers tot gevolg. Het Openbaar Ministerie wil deze geweldspiraal doorbreken en vraagt daarbij nu de hulp van een opvallende groep: influencers.

Vlogger Baba Tori Mang Yaga maakte een video nadat zijn 18-jarige neef Jay-Ronne Grootfaam in september 2019 werd doodgestoken. "Ik had een uitzondering gemaakt op mijn onderwerpen omdat geweld in Zuidoost nu voor onze deur stond. We hebben honderdduizenden mensen bereikt. Ik zeg niet dat het door mij komt, maar twee mensen hebben zich wel bij de politie gemeld. Dat doet je toch wel goed."


Anti-geweldvlog van Baba Tori Mang Yaga (Bron: YouTube)

Verbinding zoeken
Bij het Openbaar Ministerie hopen ze dat dit vaker gebeurt. "We willen heel graag de zwijgcultuur doorbreken", zegt persofficier Katelijne den Hartog. "We denken dat het voor een deel te maken heeft met gebrek aan vertrouwen, naast angst voor represailles. We willen heel graag de verbinding zoeken en laten weten waar we voor staan en wat we doen. En in dat kader is één van de mogelijkheden die is geopperd om ook in contact te treden met influencers."

Jongerenwerker Joel Ricardo, organisator van de marsen tegen geweld in Amsterdam Zuidoost, denkt niet dat het inzetten van influencers dé oplossing is, maar dat het wel iets kan bijdragen. "Ik denk niet doordat influencers een video maken en zeggen 'praat over incidenten', dat het dan gaat gebeuren. Dat denk ik niet. Maar ik denk wel dat als iedereen een bepaald geluid maakt, in eenheid, dat dat wel wat stappen kan maken."

Een eigen plek
Baba Yaga vindt dat er vooral moet worden ingezet op buurthuizen, waar echte gesprekken kunnen plaatsvinden met jongeren. Vlogs zijn volgens hem niet genoeg. "Ik heb 400.000 mensen bereikt met een positief droevig filmpje. En de week daarop was er weer iemand dood. Dus je kunt roepen wat je wil. Maar die plek, ze missen gewoon een plek."

Halsema
Ook burgemeester Halsema is op zoek naar mensen die jongeren kunnen bereiken. "Wat we het komend jaar gaan doen is mensen opleiden die in de wijken actief kunnen zijn, die de jeugdcultuur begrijpen, er diep in kunnen zitten en eigenlijk de jongeren eruit kunnen plukken die het grootste gevaar voor anderen zijn", zei Halsema gisteren in het AT5-programma 'Het Gesprek met de Burgemeester'.

In de drugsaanpak van Halsema wordt daarbij de inzet van credible messengers genoemd. Of influencers daarbij ook een rol gaan spelen, is nog niet duidelijk.

Drie skiesters binnen 0,01 seconde op reuzenslalom

De World Cup alpineskiën in het Italiaanse Sestrière heeft een bijzonder spannende strijd opgeleverd. Op de reuzenslalom bij de dames werd het gehele podium beslist op één honderdste van een seconde.

Thuisfavoriete Federica Brignone was de snelste in de eerste run en kreeg de Slowaakse Petra Vlhova 0,17 seconden achter zich aan in de stand. Viktoria Rebensburg uit Duitsland volgde op 0,36 seconden en de Amerikaanse World Cup-leidster Mikaela Shiffrin stond met 0,42 seconden nog als enige binnen een halve tel van Brignone.

In run twee zette Shiffrin vanaf de vierde plek de snelste tijd neer, waarna Rebensburg daar met een matige manche bij lange na niet aan kwam. Vlhova dook echter één honderdste van een seconde onder Shiffrin's tijd door en Brignone kon het beslissen: ze pakte tijd, leverde weer tijd in en pakte weer tijd terug...maar op de finish was ze exact net zo snel als Vlhova en dus deelden de twee de winst, met Shiffrin op plek drie.

De Nederlandse Adriana Jelinkova kwam ook dit keer niet in de buurt van een plekje bij de beste dertig en dus een optreden in de tweede run.

AH haalt nog meer kaas uit het schap om voedselvergiftiging

Albert Heijn heeft, na een eerdere actie, nu uit voorzorg per direct alle plakken en stukken belegen 30+ boerenkaas uit de winkels teruggehaald. Het gaat om verpakkingen met alle houdbaarheidsdatums. De kazen kunnen voedselvergiftiging veroorzaken.

Albert Heijn verzoekt klanten de AH-boerenkaas belegen 30+ plakken en de AH-boerenkaas belegen 30+ stukken niet te eten en terug te brengen naar een Albert Heijn-winkel. Daar krijgt u bij inlevering van het product uw aankoopbedrag terug.

Manchester City, Tottenham Hotspur en Arsenal morsen punten

Manchester City heeft voor de achtste keer dit seizoen punten laten liggen. De ploeg van Josep Guardiola kwam in eigen huis niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Crystal Palace. De komst van trainer José Mourinho levert bij Tottenham Hotspur voorlopig nog weinig punten op. Tegen laagvlieger werd het 0-0. Stadsgenoot Arsenal speelde met 1-1 gelijk tegen Sheffield United.

Overige uitslagen Premier League zaterdag
Watford - Tottenham Hotspur 0-0
Arsenal - Sheffield United 1-1
Brighton & Hove Albion - Aston Villa 1-1
Manchester City - Crystal Palace 2-2
Norwich City - AFC Bournemouth 1-0
Southampton - Wolverhampton Wanderers 2-3
West Ham United - Everton 1-1
Newcastle United - Chelsea 18.30 uur

Debutant Haaland maakt direct indruk bij Dortmund

Erling Haaland heeft bij zijn debuut voor Borussia Dortmund direct indruk gemaakt. De Noor, die in de winterstop overkwam RB Salzburg, mocht bij een 3-1 achterstand tegen Augsburg invallen. Binnen twintig minuten had de Noor al drie doelpunten gemaakt en zo won Borussia Dortmund alsnog met 5-3 van Augsburg.

Haaland kwam in de 56ste minuut in het veld voor Lukasz Pisczek. Amper drie minuten later was het al raak voor de 19-jarige Noor. Jadon Sancho, dat andere 19-jarige talent van Dortmund, maakte de 3-3, waarna Haaland de 4-3 op een presenteerblaadje kreeg van Thorgan Hazard.

In de 79ste minuut maakte Haaland zijn derde treffer voor Borussia Dortmund. Met zijn hattrick treedt Haaland in de voetsporen van Pierre-Emerick Aubameyang (tegenwoordig van Arsenal) die bij zijn Bundesliga-debuut voor Dortmund in 2013 ook drie keer scoorde. Aubamyang deed dat toevallig ook tegen Augsburg.

Overige uitslagen Bundesliga
FC Düsseldorf - Werder Bremen 0-1
TSG Hoffenheim - Eintracht Frankfurt 1-2
1. FC Köln - VfL Wolfsburg 3-1
1. FSV Mainz 05 - SC Freiburg 1-2

Stemacteur The Simpsons stopt vanwege racismegedoe rond personage Apu

De stemacteur die Apu Nahasapeemapetilon in de populaire tv-serie The Simpsons zijn stem geeft, houdt ermee op. Hank Azaria voelt zich niet meer comfortabel om de Aziatische eigenaar van de Kwik-E-Mart nog van zijn karakteristieke stem te voorzien. Azaria blijft wel de overige stemmen, waaronder kroegeigenaar Moe Syzslak en politiechef Clancy Wiggum, vormgeven.


Hank Azaria (Foto: Matt Winkelmeyer/Getty Images)

"Of ze moeten het karakter op één of andere manier in een andere vorm gieten", zo legde hij zich nog niet neer bij een definitief einde, maar de acteur merkte op dat de makers van de serie de mogelijkheid hebben overwogen om iemand van Indiase afkomst zijn rol te vervangen. Een blanke acteur die met een hevig Indiaas accent een fictief tekenfilmkarakter vormgeeft kan blijkbaar heden ten dage niet meer.

"Wat ze met Apu gaan doen is aan hen", ging Azaria verder, die benadrukte dat de beslissing om te stoppen een gezamelijke was. "De bal ligt bij hen en ze zijn er nog niet over uit. Het enige waar we het over eens waren was dat ik beter kon stoppen."

Docu 'The Problem With Apu'
De controverse rond Apu startte nadat komiek Hari Kondabolu in 2017 een documentaire maakte die zich verdiepte in de stereotyperingen waar de Zuid-Aziatische gemeenschap in de Verenigde Staten mee te maken kreeg.

Nadat deze documentaire 'The Problem With Apu' bekender en bekender werd, gaf Azaria tijdens talkshows al aan een einde te zien voor Apu in The Simpsons. "Ik denk dat het belangrijkste is dat we moeten luisteren naar Zuid-Aziatische mensen, Indiase mensen. Over wat ze voelen en hoe ze denken over dit personage en wat hun Amerikaanse ervaring ervan is geweest."

Matt Groening
De maker van The Simpsons, Matt Groening, heeft het personage in meerdere interviews verdedigd. Als reactie op de kritiek rond Apu zei Groening tegen Amerikaans dagblad USA Today dat "ik denk dat we ons in een periode in onze cultuur bevinden, waarin mensen graag doen alsof ze beledigd zijn."

In april 2018 leek een aflevering te verwijzen naar het debat over het personage Apu. Tijdens de show verwijst Lisa naar de afgezwakte versie van een verhaaltje voor het slapengaan en klaagt ze bij haar moeder Marge dat 'iets dat decennia geleden is begonnen en dat toen werd toegejuicht en als onschadelijk werd gezien, nu politiek incorrect is.' Daarna werpt ze een veelbetekende blik op een foto van Apu.


Trailer doc 'The Problem With Apu' (Bron: YouTube)

Tientallen gedumpte vaten met drugsafval gevonden

Zaterdagmorgen zijn tussen de Zeedijk en de Inkeldijk in Kruiningen tientallen vaten met mogelijk drugsafval aangetroffen.

De vaten werden rond 8.30 uur door een voorbijgangster gesignaleerd, zij waarschuwde de politie. Agenten troffen de meeste vaten aan de kant van een sloot aan, enkele exemplaren lagen in het water. Het ging in totaal om ongeveer dertig vaten. De omgeving werd afgezet.

Diverse instanties, zoals brandweer en Waterschap Scheldestromen kwamen voor verder onderzoek naar de dumpplaats. Een gespecialiseerd bedrijf werd gewaarschuwd om de inhoud te onderzoeken. De exacte meetresultaten zijn nog niet bekend, vermoedelijk gaat het om drugsafval. Alle vaten zijn daarna veilig opgeruimd.

Afbeelding : Politie
Afbeelding : Politie

Voetbalsupporter loopt door rood en bijt agent in been

Voor, tijdens en na de wedstrijd FC Eindhoven-Helmond Sport was het vrijdagavond onrustig in en buiten het stadion. De wedstrijd werd daarom ook stilgelegd en de Mobiele Eenheid werd ingezet om supportersgroepen uit elkaar te houden. Een agent raakte gewond nadat hij werd bekogeld met een stoel. Rond de wedstrijd werden in Eindhoven en Helmond elf verdachten aangehouden. De verdachten zijn ingesloten voor verder onderzoek.

Een van de verdachten werd aangehouden omdat hij er van wordt verdacht de stoel naar de agent gegooid te hebben. Acht verdachten werden na de wedstrijd aangehouden in Helmond omdat zij op zoek waren naar een confrontatie met andere voetbalsupporters. Voor de wedstrijd werd een verdachte aangehouden op de Roostenlaan in Eindhoven omdat hij zich niet kon legitimeren en bij controle bleek dat hij een baksteen en vuurwerk op zak had. Een ander man werd in Eindhoven aangehouden omdat hij door rood liep en een agent die hem daarop aansprak in het been beet.

Man mishandelt dochtertje (3) aan boord van vliegtuig naar Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdagochtend op Schiphol een 47-jarige man uit Oekraïne aangehouden die ervan wordt verdacht zijn 3-jarige dochtertje aan boord van een vliegtuig te hebben mishandeld. Het vliegtuig was afkomstig uit Brazilië. 

Dit laat de Marechaussee weten op Twitter. Nadat de crew en omstanders ingrepen, werd het kind door de crew opgevangen. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. 

De man werd na de landing op Schiphol aangehouden door de Marechaussee. Het 3-jarige meisje is aan de Raad voor de Kinderbescherming overgedragen. De zaak wordt verder onderzocht. 

Evans pakt tweede Formule E-pole, De Vries 8e

Mitch Evans heeft de tweede poleposition in zijn Formule E-carrière te pakken. De Nieuw-Zeelandse Jaguar-coureur was in de straten van de Chileense hoofdstad Santiago de beste in de superpole.

Nadat hij in de reguliere kwalificatie al de snelste was, mocht Evans in de superpole als laatste de baan op en met succes: hij hield de Duitse BMW-coureur Maximilian Günther met 0,275 seconden van zijn eerste pole af.

Op de tweede startrij vinden we Mahindra-rijder Pascal Wehrlein en Venturi-coureur Felipe Massa, die beiden op 0,818 seconden gereden werden door Evans. Oliver Turvey (NIO) en Sebastien Buemi (Nissan) staan daar een rij achter.

Venturi-rijder Edoardo Mortara vertrekt vanaf de zevende plek en heeft Nyck de Vries van Mercedes naast zich. Robin Frijns zat er met de Virgin-bolide niet lekker bij en vertrekt vanaf de 21e stek.

De race in Santiago begint zaterdagavond om 20.00 uur Nederlandse tijd.

Grote nederlaag voor Oranje tegen India in Hockey Pro League

Het duurde elf seconden voor India om indruk te maken bij hun debuut in het tweede seizoen van de Hockey Pro League. De rode vuurpijlen schoten de lucht in na de bizar snelle 1-0 na defensief geschutter bij de Nederlandse hockeyers. Oranje kwam sterk terug, leek op voorsprong te kunnen komen, maar zag door defensieve missers en sterke Indiase acties het thuisland met 5-2 langszij komen. Grote domper was het uitvallen van Floris Wortelboer, die weer een schouderblessure opliep.

De gedachten gingen tijdens de wedstrijd vooral uit naar het snelle uitvallen van Wortelboer, die al het WK in Bhubaneswar miste door een schouderblessure. Ook gingen de gedachten naar de twee Sanders van Oranje, Sander de Wijn en Sander Baart, de twee echte verdedigers die werden gemist in het Kalinga Stadium.

India scoort na elf seconden
Het begin van Oranje aan het nieuwe seizoen van de Pro League leek op een nachtmerrie. In het schitterende Kalinga Stadium schonk het Nederlands elftal hun oude assistent-coach Graham Reid met zijn India het perfecte debuut in het tweede seizoen van de Pro League. Seve van Ass verspilde knullig de bal, waarna de Indiase aanvaller Mandeep Singh er vandoor ging, richting het goal van de weer teruggekeerde Pirmin Blaak. Gurjant Singh kon na elf seconden de 1-0 binnentikken en ervoor zorgen dat er toch een heerlijke sfeer was in het stadion, dankzij de rode vuurpijlen en het gekrijs van de Indiase supporters.

Verdedigend had Oranje de zaken niet op orde tegen een fel India, dat via Lalit een paar keer vrij de bal mocht aannemen in de cirkel. Alleen Lars Balk kon zich verdedigend onderscheiden, door vallend de bal af te pakken van een gevaarlijke Sunil. De wedstrijd werd echt vervelend, toen Wortelboer – die het WK in Bhubaneswar al miste door een schouderblessure – naar zijn schouder greep na een op het oog onschuldige actie zonder contact met andere spelers. Hij kwam niet meer in actie.

De enige meevaller in het eerste kwart voor Oranje, dat na een minder 2019 met frisse moed het olympische jaar wil starten, kwam nadat Billy Bakker een strafcorner forceerde. Jip Janssen klaarde het klusje vanaf de kop cirkel en was daar uitzinnig over. Zijn vuist schoot door de lucht. Hij was er nog niet bij toen Nederland hier het WK speelde. Dit was zijn eerste goal ooit in het machtige Kalinga Stadium en het betekende veel voor hem. De 2-1 was de aansluitingstreffer.

Gekkenhuis op tribune
Hoewel het stadion nauwelijks voor de helft was gevuld, bleek dat geen probleem om de echte Indiase sfeer op te wekken. Elke keer als een Indiase speler de bal had voorbij de middenlijn, kwam er een orkaan van geluid vanaf de tribunes. Het geluid ging door merg en been en herinnerde iedereen eraan waarom het zo prettig is dat het hockeygekke India eindelijk ook deelneemt aan de Pro League. Los van het potentiële kijkerspubliek van 1,3 miljard Indiërs.

Nadat de Indiase storm wat was geluwd, nam Oranje nadrukkelijk de controle over. De bal ging weer makkelijker van stick tot stick. Er was meer rust en minder balverlies. Bjorn Kellerman viel op met zijn acties en was op dat moment de gevaarlijkste aanvaller. Na een goede aanname was het ook de aanvaller van Kampong die de 2-2 op zijn stick had, maar het net niet kon vinden. Oranje hield de linies beter gesloten, nadat er eerst flink gecoacht werd onderling om alles goed neer te zetten. Via een prima actie van Bob de Voogd kwam de bal bij Hertzberger, die van dichtbij knap de 2-2 aantekende. Daarna was het vooral Oranje dat aanspraak mocht maken op meer, maar de sleeppush van Mink van der Weeren werd knap met de klomp gered door de Indiase keeper.

Gemis van ‘echte verdedigers’
Op basis van het tweede kwart leek Oranje de touwtjes stevig in handen te hebben. Toen was het tijd voor India om weer gas te geven. Nederland verdedigde zwak, alsof het een oefenwedstrijd op een zomeravondtoernooi was. Mandeep Singh mocht de bal aannemen in de cirkel, een paar meter lopen en daarna vrij uithalen in de hoek, langs Blaak. Daarna was het Gurjant Singh die bijna 4-2 maakte, omdat Jonas de Geus in de eigen cirkel uitgleed. Toen Valentin Verga op de cirkelrand makkelijk werd uitgespeeld door Harmanpreet Singh, kon Lalit daarna eenvoudig de 4-2 scoren. Het gemis van echte verdedigers als Sander de Wijn en Sander Baart leek Oranje op te breken tegen de behendige en fitte Indiërs, die maar bleven gaan.

Het werd in het laatste kwart nog erger, toen keeper Blaak een sleep, recht door het midden, van specialist Rupinder Singh niet tegen kon houden. Billy Bakker onderschepte een voorzet, maar raakte een eigen Nederlandse voet in de cirkel, waardoor India weer mocht aanleggen voor een strafcorner. Een corner die er slim werd uitgehaald door Lars Balk, die zag dat de Indiërs een variant speelden.

Geen ramp
De 5-2 zege van India is geen ramp voor Oranje, dat eigenlijk alleen in het tweede kwart controle had. Het is pas de eerste wedstrijd van de Pro League, in het jaar dat alles in het teken staat van de Olympische Spelen van Tokio. Maar zoals bondscoach Max Caldas al voor de wedstrijd zei: hij wil elke Pro League-confrontatie top zijn, omdat Oranje door het clubhockey relatief minder tijd met elkaar heeft dan andere landen. Dan valt de 5-2 nederlaag en het defensieve optreden na een trainingsweek in Kuala Lumpur tegen. Het is vooral te hopen dat de blessure van Wortelboer meevalt.

Skiër Feuz wint prachtige afdalingsklassieker Wengen

In het Zwitserse Wengen was het zaterdag weer tijd voor één van dé klassiekers op de World Cup-kalender in het alpineskiën: de afdaling op de Lauberhorn, de langste afdaling van de hele kalender met meer dan 2:20 minuten aan afdalingstijd.

Dat was dit keer echter niet het geval, want wegens hevige sneeuwval gedurende de nacht werd het bovenste deel van de piste dusdanig beschadigd dat er niet geskied kon worden. De beroemde Russisprung en Traversenschuss konden zo niet doorgaan, de start werd een kleine 200 meter lager neergezet, waar op vrijdag de afdaling van de alpinecombinatie ook van start ging.

Daarmee bleef overigens nog wel een fraaie piste over, met gelijk al de beruchte sprong van de Hundschopf en de spectaculaire overgang direct daarna naar de Minschkante, gevolgd door onder meer de Kernen-S, waar menigeen de netten raakte, de lange Langentreien en de bloedsnelle Hanneggschuss, het snelste stuk op de hele World Cup-kalender. Na de hevige sneeuwval was het overdag in elk geval stralend weer in het altijd mooie Berner Oberland en dus kon de wedstrijd verder zonder problemen doorgang vinden.

De Zwitser Mauro Caviezel zette een prima tijd neer, maar zag hoe Thomas Dressen uit Duitsland daar 0,11 seconden onderdoor dook. Vervolgens was het de beurt aan de grote man op de afdaling dit seizoen, de Italiaan Dominik Paris. Hij was snel onderweg en de Süd-Tiroler was op de finish welgeteld twee honderdsten van een seconde sneller dan Dressen, maar daarmee was het natuurlijk nog niet gedaan.

Als negende stond Beat Feuz aan de start, de grote Zwitserse hoop van de dag. Hij knalde er vanaf het begin vol op en dat betaalde zich uit: Kugelblitz dook aan de finish 0,29 seconden onder de tijd van Paris door en nadat aanvallen van onder meer Matthias Mayer (+0,38; 4e) en Aleksander Aamodt Kilde (+0,48; 6e) af werden geslagen kon het feest op de Lauberhorn losbarsten. Voor Feuz was het na 2012 en 2018 al zijn derde overwinning in de klassieker, zondag staat er een slalomwedstrijd op het programma.

Volgende week staat een van de andere twee grote afdalingsklassiekers op het schema: die van de beruchte Streif in Kitzbühel. Waar Wengen de langste afdaling van het seizoen is, normaal gesproken dan, is die op de Hahnenkamm in Kitzbühel de moeilijkste.

Feuz naar de winst (Bron: YouTube)

Drie straatrovers na beroving snel gearresteerd

Zaterdagmorgen vroeg werd in Terneuzen op de Evertsenlaan een jongen door drie leeftijdsgenoten met geweld beroofd. Het drietal kon snel door de politie worden ingerekend.

Het incident gebeurde rond 02.15 uur. Een 17-jarige jongen uit Terneuzen reed over het fietspad richting de Evertsenlaan toen hij plotseling door drie jongens van zijn fiets werd getrokken. De daders bedreigden het slachtoffer met een wapen. Ook werd hij geslagen. Tijdens de schermutselingen kon de jongen plotseling ontsnappen door hard weg te rennen. De daders scheurden daarna weg in een auto. Onmiddellijk werd de politie gealarmeerd.

Buit
Even later zagen agenten in de Alvarezlaan een auto rijden, die werd gecontroleerd. Hierin zaten drie jongemannen die aan het signalement van de daders voldeden. De jongemannen (16, 17 en 19 jaar), allen uit Terneuzen, werden aangehouden en voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. Ze zitten nog vast. Tijdens onderzoek werd de buit in de auto aangetroffen.

Motoragent wilde 'testen' of hij trappen metrostation op en af kon

De Amsterdamse motoragent die deze week op video vastgelegd werd toen hij de trappen van metrostation Rokin opreed, wilde testen of dat zou lukken.

De man reed eerst de trappen af van het Noord/Zuidlijn-station. Dat deed hij niet omdat de situatie erom vroeg. Motoragenten krijgen in hun opleiding namelijk wel geleerd om trappen op en af te rijden, in het geval van een incident. Maar in dit geval was dat incident er niet.

Melden bij leidinggevende
"Hij wilde testen of hij er langs kon", vertelt een woordvoerder van de politie aan AT5. De proef lijkt in eerste instantie te lukken. Met een ronkende motor beklimt hij snel de trappen, totdat de agent bovenaan zijn evenwicht verliest en de motor laat vallen. Hij weet nog wel te voorkomen dat zijn ruim tweehonderd kilo wegende voertuig terug de trappen afglijdt.

De woordvoerder noemt de ontstane situatie 'gevaarlijk'. De motoragent heeft zich moeten melden bij zijn leidinggevende, waar hij te horen heeft gekregen dat hij dit soort 'testen' niet meer mag doen.

Franse biatleten domineren en breken Noorse zegereeks

De Franse biatleten hebben met grote overmacht de World Cup-estafette in het Duitse Ruhpolding gewonnen. Eigenlijk was de wedstrijd vanaf het begin al niet echt spannend, in elk geval wat de winst betreft, en dat werd gedurende de wedstrijd alleen maar minder. Het is de eerste keer sinds een jaar - Ruhpolding 2019 om precies te zijn - dat Noorwegen een mannenestafette níet wint.

Emilien Jacquelin begon namens Frankrijk sterk en pakte met één extra patroon de leiding, maar achter hem was het opvallend: China, met het oog op Beijing 2022 getraind door twee van de grootste biatleten ooit, lag op de tweede plek. Cheng Fangming schoot tien keer raak en gaf in de slotronde welgeteld één seconde toe op Jacquelin, waardoor China als tweede wisselde, voor de fenomenaal snel langlaufende jonge Noor Johannes Dale en de Oostenrijker Dominik Landertinger.

De tweede Fransman, de grote Martin Fourcade, schoot alles raak en breidde de voorsprong gigantisch uit naar een minuut en twintig seconden. Noorwegen volgde: Erlend Bjøntegaard had net als Dale vier extra patronen nodig, maar was snel genoeg en wisselde bijna gelijk met de Oostenrijker Simon Eder. Rusland, Slovenië en Wit-Rusland volgden op zo'n twintig seconden, de tweede Chinees - Yang Xingyuan - lag na zijn tweede schietbeurt nog geweldig derde, maar zakte op de ski's toch flink weg naar de achtste plek.

Simon Desthieux hield Frankrijk zonder enige problemen ver voor de rest, de Noor Tarjei Bø schudde Felix Leitner uit Oostenrijk van zich af en wisselde als tweede. Dik vijftien tellen achter Leitner werkte de Duitser Arnd Peiffer zich naar de vierde plek, bijna gelijk met de dankzij Mikita Labastau nog altijd zo verrassende Wit-Russen, die op de voet werden gevolgd door Slovenië en Rusland. Zo maakten zes landen nog kans op de tweede en derde plek, terwijl Frankrijk in principe onbedreigd was.

De Franse slotloper Quentin Fillon Maillet had het even wat lastig met het schieten, maar hield zijn hoofd koel genoeg en dus konden de ogen op de strijd om plek twee gericht werden. Daar zijn we snel mee klaar, want dankzij Vetle Sjåstad Christiansen kwamen de Noren daar niet meer in gevaar. De Oostenrijker Julian Eberhard wist uitgerekend bij het schieten zeven seconden afstand te nemen van de Rus Alexander Loginov en die twee zouden in de slotronde nog kunnen strijden om plek drie - de Duitser Benedikt Doll had net teveel achterstand, tot teleurstelling van het grote thuispubliek.

Frankrijk won uiteraard, Noorwegen eindigde op ruim meer dan een minuut op een vrij eenzame tweede plek en Oostenrijk kwam dankzij een prima slotronde van Eberhard als derde over de meet, voor de Russen. België ging lange tijd mee in de top-20 en komt uiteindelijk ook als twintigste in de uitslag, nadat de jonge slotloper Cesar Beauvais op een ronde gezet werd en dus uit de wedstrijd moest stappen.

Verwoestend body shot voor bokser Ergashev

In het Amerikaanse Sloan was het vrijdagavond al tijd voor een potje boksen, met als hoofdgerecht het duel tussen de 28-jarige Oezbeek Shohjahon Ergashev (17-0, 15 KO's) en de één jaar oudere Mexicaan Adrian Estrella (29-4, 24 KO's).

Ergashev, 'Descendent of Tamerlane', wordt gezien als een van de grote rijzende sterren en in het superlichtgewicht (-63,5kg) hoopt hij een kans te maken om bijvoorbeeld wereldkampioenen José Ramirez (WBC en WBO) en Josh Taylor (WBA en IBF) uit te mogen dagen.

Om dat te doen moet Ergashev overtuigend winnen en net als de legendarische Centraal-Aziatische krijgsheer is hij daar goed in, zo ondervond Estrella. Na nog geen anderhalve minuut haalde Ergashev werkelijk vernietigend uit op het Mexicaanse lichaam, waarna Estrella kermend van de pijn naar de grond ging: einde gevecht en Ergashev wacht op zijn titelgevecht.

Ergashev haalt uit (Bron: YouTube)

Waarschuwingsschot gelost bij aanhouding Rotterdam Centrum

Op de Coolsingel in Rotterdam Centrum hield de politie vanmorgen vroeg een 26-jarige Rotterdammer aan. Hij werkte niet mee en greep naar zijn zakken en wekte daarbij de indruk naar een wapen te grijpen. De politie voelde zich daardoor genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen. Daarna kon de man alsnog worden ingerekend.

Rond 05.15 uur herkenden agenten de Rotterdammer naar aanleiding van een signalement dat hoorde bij de verdachte van een gewelddadige straatroof op 11 januari aan de Schimmelpenninckstraat in Rotterdam Noord. In verband met de heftigheid van dit incident werd BTGV (Benaderings Techniek Gevaarlijke Verdachte) toegepast. De man weigerde mee te werken en luisterde niet naar de aanwijzingen van de politie, daarnaast maakte hij verdachte bewegingen met zijn handen en wekte daarbij de indruk naar een wapen te grijpen. Hierop loste een agent een waarschuwingsschot waarop de 26-jarige verdachte alsnog kon worden aangehouden. Hij is meegenomen naar het bureau en wordt gehoord

'FC Twente wil na huurdeal met Ajax ook toeslaan bij Feyenoord'

FC Twente wil Jan-Arie van der Heijden op huurbasis overnemen van Feyenoord, zo weet het Algemeen Dagblad te melden. De centrale verdediger, wiens contract over enkele maanden afloopt in De Kuip, kan bij de Rotterdammers al enige tijd niet beschikken over een basisplaats. Trainer Dick Advocaat geeft in het centrum van de Feyenoord-verdediging de voorkeur aan Eric Botteghin en Marcos Senesi.

Daarnaast kan Advocaat binnenkort weer een beroep doen op Sven van Beek en Edgar Ié, die op de weg terug zijn na uiteenlopende blessures. Tevens is George Johnston een optie in het hart van de Rotterdamse defensie.

Volgens het Algemeen Dagblad hoopt Feyenoord met het verhuren van Van der Heijden te kunnen besparen op de totale kosten aan salaris. Eerder dit seizoen gebeurde dit al bij Kenneth Vermeer (Los Angeles FC), Calvin Verdonk (verhuurd aan Twente) en Liam Kelly (verhuurd aan Oxford United).

Van der Heijden had in augustus vorig jaar al de kans om Feyenoord te verlaten. De 31-jarige verdediger sprak destijds met Panathinaikos over een transfer. Tot een verhuizing richting Griekenland leidde dat echter niet.

De routinier, met 125 wedstrijden namens Feyenoord achter zijn naam staan, keerde in november terug in de basisopstelling, toen Botteghin geblesseerd raakte. Inmiddels is laatstgenoemde weer fit, waardoor Van der Heijden weer veroordeeld is tot een bijrol.

Twente werd donderdag ook al in verband gebracht met een andere verdediger. Mike te Wierik zou aankomende zomer de overstap maken van FC Groningen naar de Tukkers. De mandekker trapte vrijdag echter al op de rem in gesprek met TC/Tubantia. "De club heeft alleen geïnformeerd naar me bij mijn zaakwaarnemer, verder is er niks", zo liet Te Wierik weten in aanloop naar het duel tussen beide clubs van zaterdag.

Vrijdag werd al bekend dat Twente voor de rest van het seizoen de beschikking krijgt over Noa Lang, die op huurbasis overkomt van Ajax.

'Twee op de drie nu voor algeheel vuurwerkverbod'

Twee op de drie Nederlanders zijn nu voor een algeheel vuurwerkverbod, waar dat in november nog 50 procent was. Ongeveer 85 procent vindt het niet langer verantwoord om op de oude manier door te gaan met het afsteken van vuurwerk.

Slechts 44 procent vindt vuurwerk nog een mooie traditie, een daling van vijftien procent in vergelijk met 2016. Politiek gezien lijkt er voor een politieke partij geen gevaar meer om een vuurwerkverbod te steunen, kiezers van bijna alle partijen steunen het vuurwerkverbod meer en meer.

Dat betekent dat gemeenten aan de slag moeten, aangezien ruim zeventig procent van de Nederlanders een professionele vuurwerkshow als alternatief willen. Onder de huidige vuurwerkafstekers is er berusting. Bijna 65 procent zegt te zullen stoppen of denkt eraan om te stoppen met vuurwerk afsteken in geval van een vuurwerkverbod.

In december bleek uit onderzoek dat het animo onder jongeren om zelf vuurwerk af te steken minder wordt. Ten opzichte van 2018, toen 45 procent van de jongeren zei waarschijnlijk vuurwerk af te steken, dacht in 2019 nog maar 32 procent hetzelfde te doen.

Noorse biatletes zegevieren in Ruhpolding

De Noorse biatletes hebben in het Duitse Ruhpolding de estafette in een van de World Cup-klassiekers op de kalender gewonnen. Er werd veel van positie gewisseld, maar in de slotfase was duidelijk dat Noorwegen de beste ploeg was.

Lisa Vittozzi bouwde namens Italië een kleine voorsprong op, Susan Dunklee (VS), Julia Simon (Frankrijk) en Julia Schwaiger (Oostenrijk) sloten hun deel zo'n tien tellen later af en binnen een halve minuut volgden nog negen andere ploegen.

World Cup-rookie Michela Carrara haakte voor Italië af, Clare Egan (VS), Anaïs Bescond (Frankrijk) en Katharina Innerhofer (Oostenrijk) gingen door. Met schietproblemen haakte ook Innerhofer af, terwijl Bescond alleen de leiding nam. Het verschil met drie achtervolgende ploegen was wel weer gelijk: Egan, Franziska Preuss (Duitsland) en Yuliia Dzhima (Oekraïne) volgden op zo'n tien seconden.

Het stadion ontplofte na de vijfde schietbeurt, want bijna iedereen had moeite met schieten en Vanessa Hinz bracht Duitsland met vijf treffers naar de leiding, vrij ruim voor Valj Semerenko (Oekraïne) en Celia Aymonier (Frankrijk). Bij het staand schieten gooide Hinz het echter he-le-maal weg en met twee strafronden was Duitsland gezien.

Aymonier bracht Frankrijk weer naar de leiding, een geweldig optreden van Tiril Eckhoff bracht Noorwegen er vlak achter en ook Italië en Oekraïne volgden binnen tien seconden. De vier slotloopsters begonnen zo aan een spannende strijd, met respectievelijk Justine Braisaz, Marte Olsbu Røiseland, Federica Sanfilippo en Olena Pidhrushna als vertegenwoordigers van de vier topkandidaten.

Røiseland hield het hoofd uitstekend koel en nam na fouten van Braisaz de leiding, waarmee de Noorse zege eigenlijk binnen was. Lena Häcki was nog lekker bezig en opende de aanval op Braisaz, hoewel dat er niet echt meer in zit. Frankrijk eindigde achter Noorwegen (Karoline Offigstad Knotten, Ingrid Landmark Tandrevold, Eckhoff en Røiseland) als tweede, Zwitserland mocht met verder ook nog de gezusters Selina, Elisa en Aïta Gasparin het podium beklimmen.

Skeletonner Dukurs pakt 11e zege op rij in Innsbruck

Skeletonner Martins Dukurs heeft nog maar eens laten zien de absolute koning van Innsbruck-Igls te zijn. De Letse legende, tigvoudig World Cup-kampioen, won op de Oostenrijkse baan voor de elfde keer op rij: tien World Cups en één WK vielen allemaal ten prooi aan de inmiddels 35-jarige Let.

In de eerste run lag Dukurs weer eens perfect op zijn slee en bouwde hij al een voorsprong van 0,19 seconden op ten opzichte van zijn eeuwige Russische rivaal Alexander Tretiakov. De Brit Marcus Wyatt, een van de snelste starters in het veld, bleef met 0,27 seconden verrassend dichtbij, maar viel in run twee net buiten het podium: vierde. Tretiakov moest ook opschuiven, want de Zuid-Koreaanse olympisch kampioen Yun Sung-bin kwam er met 0,02 seconden verschil voorbij en werd tweede, terwijl Dukurs met nog een geweldige run 0,42 seconden voorsprong pakte op Yun aan de finish.

Olympisch kampioen 2026?
De stunt van de dag kwam wederom op naam van Amedeo Bagnis. De pas 20-jarige Italiaan heeft nog geen tien skeletonwedstrijden op zijn naam staan, maar is geweldig bezig en stond na één run op plek zes. Hij viel wel terug naar de elfde plek, waar hij bij zijn debuut twee weken geleden in Winterberg ook eindigde, maar liet wederom al zien een gigantisch talent te zijn - met het oog op de Winterspelen van 2026 in Italië misschien al wel dé favoriet voor goud tegen die tijd.

Spannende strijd bij de vrouwen
Bij de vrouwen was het juist een bijzonder spannende wedstrijd: na één run stond de top-4 binnen vijf honderdsten van een seconde. Thuisfavoriete Janine Flock voerde het veld aan, voor de Russische startkoningin Elena Nikitina (+0,02), de Amerikaanse sensatie Megan Henry (+0,03) en de Duitse Jacqueline Lölling (+0,05). De Duitse was in run twee razendsnel en zag Henry op 0,26 seconden stranden, waarna Nikitina na een matige run op 0,40 tellen bleef hangen. Flock maakte het ontzettend spannend, maar kwam aan de finish twee honderdsten tekort en moest genoegen nemen met de tweede plek.

Kimberley Bos maakte haar comeback na het noodgedwongen missen van de vorige wedstrijden, maar haar hamstringblessure is nog niet volledig genezen en met de daaropvolgende matige start kwam ze niet verder dan plek 24.

Skiër Mayer wint alpinecombinatie op Lauberhorn

Alpineskiër Matthias Mayer heeft de alpinecombinatie op de befaamde Lauberhorn gewonnen. De Oostenrijker was in het Zwitserse Wengen de beste op de afdaling en hield daarna stand op de slalom.

Op de afdaling was Mayer een klasse apart op de kortere versie van de Lauberhorn, waar zaterdag de langste afdaling van het World Cup-circuit wacht. Alleen Gilles Roulin bleef een beetje in de buurt, maar de Zwitser was op de slalom veel te traag en viel ver terug.

De enige echte concurrentie kwam van twee Fransen. Victor Muffat-Jeandet stond twaalfde na de afdaling, op 1,33 seconden van Mayer, en wist die achterstand ongeveer te halveren naar 0,67 seconden. Alexis Pinturault moest 1,68 seconden goedmaken en deed dat op de slalom bíjna: hij kwam na veruit de snelste slalomrun van de wedstrijd 0,07 tellen tekort en werd tussen Mayer en Muffat-Jeandet tweede.

Zaterdag staat een van de grootste klassiekers in het alpineskiën op het programma. Om 12.30 uur begint dan de afdaling van de majestueuze Lauberhorn, met iconische stukken als de Hundschopf - een gevaarlijke sprong - en de Kernen-S, een zeer snelle en lastige chicane, gevolgd door het snelste stuk op de hele World Cup-kalender: de Haneggschuss, met snelheden rond de 150 kilometer per uur.

Alcomobilist laat zich door taxi bij eigen auto afzetten

Agenten hebben zaterdagnacht een man aangehouden die met zijn voertuig met hoge snelheid door Tilburg reed. Hij bleek ook onder invloed van alcohol te zijn. Later die nacht werd de man weer rijdend gezien. Hij mag zich binnenkort gaan verantwoorden bij de rechter.

Agenten hielden rond 02.30 uur een snelheidscontrole op de Veldhovenring. Hier werd bij een voertuig een snelheid van 75 km/u geconstateerd, waar 50 km/u is toegestaan. De 49-jarige bestuurder uit Tilburg werd daarom staande gehouden. Hij bleek ook flink onder invloed van alcohol te zijn en daarom werd zijn rijbewijs ingevorderd. Ook moest hij een verplichte alcoholcursus bij het CBR gaan volgen. Hij liet zich na het verhoor op het bureau ophalen door een taxi.

De man werd door de taxi echter al snel weer afgezet bij zijn eigen auto, stapte in en reed weg. Omdat het om een herkenbare auto ging, werd de man al snel weer gezien door agenten en opnieuw aangehouden, waarbij hij nog steeds een te hoog alcoholpercentage had. Daarnaast heeft hij zich schuldig gemaakt aan het rijden tijdens een rijverbod en rijden terwijl zijn rijbewijs is ingevorderd. De man mag zich binnenkort verantwoorden bij een rechter.

Griekspoor plaatst zich voor Australian Open en debuteert op Grand Slam

Tallon Griekspoor heeft zich voor het eerst in zijn loopbaan geplaatst voor een hoofdtoernooi van een Grand Slam. De Nederlander won in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn beslissende kwalificatieduel op de Australian Open.

Griekspoor had ruim anderhalf uur nodig om af te rekenen met de zeventienjarige Lorenzo Musetti: 6-4 en 7-6 (8). De geboren Haarlemmer gaf geen enkel breakpoint weg aan de jonge Italiaan, die vorig jaar in Melbourne de beste was bij de junioren. De huidige nummer 175 van de wereld rekende op weg naar de finaleronde al overtuigend af met de ervaren Spanjaard Guillermo García-López en de Australiër Rinky Hijikata.

De 23-jarige Griekspoor deed in zijn loopbaan zes keer eerder mee aan de kwalificatie voor een Grand Slam-toernooi, maar redde het tot nu nooit tot het hoofdtoernooi. In augustus vorig jaar ging hij in de finaleronde van de US Open ten onder.

In de eerste ronde zal Griekspoor aantreden tegen Taylor Fritz (ATP-32). De 22-jarige Amerikaan reikte vorig jaar tot de derde ronde op de Australian Open en moest daarin zijn meerdere erkennen in Roger Federer. Griekspoor is de enige Nederlander die vertegenwoordigd is in het mannentoernooi. Robin Haase wilde in Thailand Challengers spelen en ontbreekt voor het eerst sinds 2009 op de Australian Open.

Bij de vrouwen waren Kiki Bertens (WTA-10) en Arantxa Rus (WTA-89) dankzij hun ranking rechtstreeks geplaatst voor de Australian Open. Maandag begint het hoofdtoernooi.

Nieuw op Netflix: horrorserie Ares over Amsterdamse studentenvereniging

Netflix is sinds gisteren een nieuwe serie rijker. Ares, de allereerste Nederlandse Netflix Original is nu in maar liefst 190 landen door 158 miljoen abonnees te bekijken.

Ares is een achtdelige psychologische horrorserie. Rosa (Jade Olieberg), een studente uit de Bijlmer, wordt via haar beste vriend Jacob (Tobias Kersloot) binnengehaald bij dit genootschap, Ares genaamd. Ze gaan het ontgroeningsproces in, maar al snel blijkt dat Ares duistere geheimen bewaart over het verleden van Nederland.

Horrorserie
De regisseur van de serie, Pieter Kuijpers, werd na een eerdere samenwerking benaderd door Netflix. Kuijpers heeft verschillende ideeën voorgelegd, van een Nederlandse horrorserie over een studentenvereniging werd de online streamingdienst erg enthousiast. 'De dochter kwam met het idee voor een horrorserie over een studentenvereniging', vertelt Michiel ten Horn, co-regisseur van de serie.

Vervolgens kwam daar het idee bij om iets over het verleden van Nederland en Amsterdam te vertellen. 'We leven hier toch in een openluchtmuseum met heel veel mooie oude gebouwen'. Het studentencorps Ares gaat terug tot de Nederlandse Gouden Eeuw.

Carmen
De rol van Carmen, de voorvrouw van de gemeenschap, wordt gespeeld door Lisa Smit. 'In de loop van de serie zie je dat het porseleinen gezichtje, dat Carmen lijkt te hebben, langzamerhand wat barsten begint te vertonen', zegt Smit. 'Dat vond ik erg leuk om te spelen.

Van het Rijksmuseum tot de Bijlmer
De serie is deels opgenomen in Amsterdam. Tijdens een avondje bingen kun je veel plekken herkennen. 'Het Rijksmuseum is natuurlijk heel imponerend, je loopt in een soort schatkamer,' zegt ten Horn. 'Om daar in de nacht te filmen is te gek'.

Niet alleen het centrum van Amsterdam is toneel voor de serie. 'We hebben ook gefilmd in de Bijlmer en ook dat vond ik erg bijzonder. De gebouwen en flats die daar te vinden zijn, zijn visueel ook prachtig.'

Ares is nu op Netflix te bekijken.

Jongen (15) gewond aan hoofd na mysterieuze knal

De politie zoekt getuigen van een incident waarbij een 15-jarige jongen uit Heemskerk gewond is geraakt. Dit gebeurde vrijdagavond rond 22.05 uur op de Handelstraat in Heemskerk.

Het slachtoffer hoorde een harde knal en raakte gewond aan zijn hoofd. Hierop is de Heemskerker op eigen gelegenheid naar ziekenhuis gegaan voor behandeling. Wat die knal heeft veroorzaakt en wie dit heeft gedaan is niet bekend. Daarom heeft de politie een onderzoek ingesteld.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Rechtbank wil 'zeilbootzaak' dit jaar inhoudelijk behandelen

De rechtbank Midden-Nederland wil de zogenoemde ‘zeilbootzaak’ dit jaar inhoudelijk behandelen. Een rechtshulpverzoek aan de Colombiaanse autoriteiten wordt niet afgewacht. De rechtbank vindt dat afronding van deze zaak zwaarder weegt dan het horen van een nieuwe ‘getuige’, dat mogelijk nog enkele jaren zou kunnen duren.

De 54-jarige Nederlandse Durdana de Bruijn stierf op 19 september 2015 op een zeilboot voor de kust van Colombia. Zij was op dat moment met haar 64-jarige echtgenoot Peter P. op wereldreis met hun zeilboot ‘Lazy Duck’. De echtgenoot, inmiddels weer in Nederland, is destijds door justitie in Colombia aangemerkt als verdachte. Ook het Openbaar Ministerie in Nederland verdenkt de man ervan dat hij zijn vrouw heeft omgebracht.

In een tv-uitzending van John van den Heuvel in september 2019 wordt een Colombiaanse vrouw geïnterviewd. Volgens de vrouw was er op de dag dat de Nederlandse vrouw stierf ruzie aan boord van het schip van het echtpaar. Het Openbaar Ministerie wil de vrouw horen als getuige en heeft daarom een rechtshulpverzoek gedaan aan de Colombiaanse autoriteiten. De rechtbank is van oordeel dat afronding van deze strafzaak binnen een afzienbare termijn zwaarder weegt dan het horen van deze nieuwe – mogelijke – getuige.

De ervaring leert dat zulke getuigenverhoren in een land waarmee Nederland geen rechtshulpverdrag heeft soms wel jaren kunnen duren. Ondanks dat waarheidsvinding van groot belang is zal de rechtbank dit in dit specifieke geval niet afwachten. Bovendien is het erg onduidelijk wat de waarde voor het bewijs is van de verklaringen van deze vrouw. Als de vrouw voor de inhoudelijke behandeling toch door de Colombiaanse autoriteiten wordt gehoord in het kader van het rechtshulpverzoek dan moet dat plaatsvinden in aanwezigheid van de, Nederlandse, rechter-commissaris. Ook moet de verdediging dan de gelegenheid krijgen om daar bij aanwezig te zijn.

De rechtbank is voornemens de strafzaak tegen de Utrechtse verdachte in september van dit jaar inhoudelijk te behandelen. Voor de inhoudelijke behandeling vindt nog een aantal onderzoeken plaats. Zo krijgt het NFI de opdracht om te onderzoeken of met nieuwe technieken meer informatie te halen is uit gevonden DNA. Ook zal een deskundige onderzoek doen naar de loggegevens van het automatisch identificatiesysteem (AIS) van de zeilboot en wordt een poloshirt van de verdachte opnieuw onderzocht.

Daarnaast zal er in Nederland een schouw plaatsvinden op een soortgelijk type boot als de ‘Lazy Duck’. Het schip van de verdachte ligt nog in een haven in de Caraïben. Verder worden enkele medewerkers van de Nederlandse politie die zich bezig hielden met het onderzoek in Colombia gehoord als getuige.

Man overleden na aanrijding

Een man is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden bij een ongeval op de Oude Postbaan in Geleen. Vermoedelijk is de persoon geraakt door een auto op die weg, en ter plekke aan de verwondingen overleden.

Rond 00.40 uur kreeg de politie zaterdag een melding dat een man gewond werd aangetroffen op de Oude Postbaan. Gezien de verwondingen is hij vermoedelijk eerder op die locatie aangereden door een personenauto. Een personenauto stond verderop met schade, en ook de bestuurder werd in de buurt van deze auto aangetroffen.

Er is ter plekke een onderzoek opgestart om te kijken wat er precies gebeurd is, en hoe de aanrijding is ontstaan. Daarbij wordt onder andere gekeken waarom het slachtoffer zich op de weg bevond toen de aanrijding ontstond. De bestuurder van de personenauto is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Hoogtepunten plenaire vergadering: Europese green deal, de toekomst van Europa, brexit

Het Parlement roept op om meer in te zetten op klimaat en om burgers centraal te plaatsen in het debat over EU-hervormingen tijdens de eerste plenaire vergadering van 2020.

Klimaat
Woensdag heeft het Parlement zijn steun betuigd aan het EU-plan om klimaatneutraal te worden tegen 2050 én pleitte het voor meer ambitie met een CO2-reductiedoelstelling van 55% tegen 2030. De volgende dag bespraken ze een voorstel voor de financiering van de groene transitie, waarbij regio’s die hierbij moeilijkheden ondervinden zullen gesteund worden.

Toekomst van Europa
Burgers moeten centraal staan in de discussies over de hervorming van de EU, verklaarden EP-leden op woensdag in een resolutie die hun visie over de Conferentie van de Toekomst van Europa uiteenzet.

Burgerrechten
Diezelfde dag namen EP-leden een resolutie aan om te garanderen dat de rechten van Europese en Britse burgers beschermd worden na brexit.

Biodiversiteit
Vóór de VN-conferentie (COP 15) over biodiversiteit, pleitten Europarlementsleden voor wettelijk bindende doelstellingen om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan in de EU en in de wereld.

Loonkloof
Deze week bespraken EP-leden ook maatregelen om de loonkloof tussen en mannen vrouwen te dichten. Later deze maand zullen ze erover stemmen.

Midden-Oosten
EP-leden hebben de situatie in Iran besproken na een recente escalatie, en Koning Abdullah II van Jordanië benadrukte het belang van vrede in het Midden-Oosten tijdens zijn toespraak voor EP-leden.

Kroatische Voorzitterschap
De Kroatische premier Andrej Plenković presenteerde op woensdag de prioriteiten van het Kroatische voorzitterschap aan het Parlement.

Rechtstaat in Polen en Hongarije
Het Parlement nam een resolutie aan die kritiek uit op de achteruitgang van de rechtstaat in Polen en Hongarije.

Dief probeert gestolen spullen terug te verkopen in Gorinchem

Eerst spullen stelen uit een auto en dan contact opnemen met het slachtoffer om het proberen terug te verkopen. Een 24-jarige man uit Gorinchem probeerde het, en werd aangehouden.

Het slachtoffer belde de politie nadat hij een telefoontje had gehad van een man die aangaf zijn spullen te hebben, maar wel terug wilde geven voor een bepaald bedrag. In overleg met de Officier van Justitie planden agenten een actie. Toen zij zagen dat de verdachte de gestolen spullen overhandigde nadat het slachtoffer geld had betaald, hielden ze de Gorinchemmer aan. Het bleek geen onbekende van de politie te zijn. Hij is overgebracht naar het cellencomplex in Dordrecht. De recherche doet onderzoek naar deze zaak.

NCSC adviseert Citrix uit te schakelen waar dat geen ernstige gevolgen heeft

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft Rijksoverheid en vitale organisaties, zoals energievoorziening, de telecom- en de financiële sector, die werken met Citrix geadviseerd deze uit te schakelen. Het kan zijn dat het abrupt uitschakelen van Citrix grote gevolgen heeft voor de uitvoering van belangrijke taken van de aangewezen organisaties. Dan moet de organisatie beoordelen of Citrix kan doordraaien met aanvullende veiligheidsmaatregelen.

Het is aan de organisaties zelf om af te wegen wat de impact is van het eventueel uitschakelen van Citrix en wat het belang is van continuïteit van primaire processen. Indien organisaties besluiten Citrix niet uit te schakelen, adviseert het NCSC met klem aanvullende maatregelen te treffen en intensief te monitoren. Op dit moment maken al veel organisaties voor zichzelf de afweging en besluiten zij ook in sommige gevallen Citrix uit te schakelen.

Aan de Rijksoverheid heeft het NCSC, mede op basis van een beveiligingsadvies van de AIVD, dringend geadviseerd om Citrix systemen af te schakelen. Omdat ook hier geldt dat het abrupt uitschakelen van Citrix systemen grote gevolgen kan hebben voor de uitvoering van belangrijke taken van de Rijksoverheid, beoordeelt de Chief Information Officer (CIO)-Rijk in overleg met de organisaties binnen de Rijksoverheid welke systemen worden uitgeschakeld, danwel welke systemen moeten blijven doordraaien met aanvullende beveiligingsmaatregelen.

Het NCSC blijft de situatie nauwlettend volgen en blijft in contact met Citrix. Het NCSC zal net als afgelopen dagen de adviezen steeds actualiseren. Op 17 december heeft Citrix de eerste melding gedaan van een ernstige kwetsbaarheid in het systeem. Het gaat volgens het NCSC om een waarschuwing in de hoogste klasse: 9,8 op een schaal van 10. Het NCSC heeft eigen technisch onderzoek gedaan naar aanleiding van de melding van Citrix en een beveiligingsadvies uitgebracht.

FOK! Wat een weer: enkele buien

Het is vandaag wisselend bewolkt met enkele buien, soms met korrelhagel. In het zuidwesten is de buienkans het kleinst. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 8. De wind komt uit westelijke richtingen en is landinwaarts matig, aan zee vrij krachtig en in het noordelijk kustgebied af en toe krachtig.

In de nacht naar zondag is het wisselend bewolkt en trekken er enkele buien over. De minimumtemperatuur ligt tussen 5 °C aan de kust en 1°C in het oosten en zuiden en landinwaarts komt lokaal vorst aan de grond voor. De noordwestelijke wind is zwak tot matig, aan de kust en boven het IJsselmeer af en toe krachtig.

Zondag overdag zijn er perioden met zon en komen er nog enkele overwegend lichte buien voor. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De noordelijke wind is matig, aan de kust af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Een monstergolf voor de Schouwse bollen (zandplaten voor de kust van Goeree en Schouwen) (Foto: Scherpschutter)
Een monstergolf voor de Schouwse bollen (zandplaten voor de kust van Goeree en Schouwen) (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.