FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 januari 2020

Meneer Aart zwaargewond na ongeluk, traumahelikopter opgeroepen

Geen best nieuws voor fans van acteur Aart Staartjes, bij velen wellicht vooral bekend als Meneer Aart. De 81-jarige Staartjes is vrijdagmiddag zwaargewond geraakt bij een ongeluk in Leeuwarden.

De - in elk geval in Sesamstraat - vaak wat chagrijnige, maar eigenlijk stiekem best wel lieve Meneer Aart reed met zijn brommobiel op de Harlingerstraatweg, waar het ongeluk mogelijk tijdens het oversteken gebeurde: de brommobiel en een auto botsten tegen elkaar.

Meerdere hulpdiensten zijn ter plekke gekomen, ook een traumahelikopter is ingeschakeld. Volgens Shownieuws is Staartjes met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Koploper SC Cambuur verliest van FC Volendam, De Graafschap pakt drie punten in de slotfase

Vrijdagavond is de Keuken Kampioen Divisie begonnen aan de tweede helft van het seizoen. Koploper SC Cambuur verloor thuis van FC Volendam. De ploeg van trainer Wim Jonk won met 1-2. De Graafschap won op de valreep met 2-1 van Jong FC Utrecht. Ralf Seuntjens scoorde diep in blessuretijd de winnende treffer. Cambuur heeft 45 punten, Jong Ajax volgt op drie punten. Op de derde plaats en vierde plaats staan De Graafschap en Volendam, beide hebben 37 punten maar de Superboeren hebben een beter doelsaldo.
 
Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
De Graafschap - Jong FC Utrecht 2-1
FC Dordrecht - Excelsior 1-1
Helmond Sport - NAC Breda 0-0
SC Cambuur - FC Volendam 1-2
Telstar - FC Eindhoven 2-0

Langdurig zitten opkomend risico op de werkplek

Onderzoek bij Europese bedrijven toont aan dat 59% van de ondervraagde bedrijven langdurig zitten als risicofactor beschouwt voor de gezondheid van hun medewerkers. Het is daarmee de op twee na meest voorkomende risicofactor die door Europese ondernemingen wordt gemeld. Andere belangrijke risicofactoren zijn repetitieve arm- en handbewegingen, de omgang met lastige mensen en het tillen en dragen van mensen of zware lasten. 

Dit meldt de derde Europese bedrijvenenquête naar nieuwe en opkomende risico’s (Esener-3) van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk, EU-OSHA. Hiervoor werden ruim 45.000 bedrijven in 33 Europese landen ondervraagd. In het onderzoek wordt bovendien gedetailleerd ingegaan op psychosociale arbeidsbelasting, waaronder werkstress, intimidatie en pesten. De eerste resultaten laten ontwikkelingen zien in de huidige aanpak op het gebied van veiligheid en gezondheid op de werkplek (VGW).

Risicobeoordelingen (RI&E)
Zo voeren Europese bedrijven over het algemeen iets vaker risicobeoordelingen uit, waarbij grote verschillen waar te nemen zijn tussen landen. Bedrijven die risicobeoordelingen niet regelmatig uitvoeren geven aan dat de risico’s hen bekend zijn of dat er geen grote problemen binnen de organisatie zijn. Daarnaast geven bedrijven aan dat met name de naleving van wetgeving de belangrijkste reden is om arbobeleid vorm te geven.
Opvallend is ook dat minder werknemers betrokken zijn bij het beheer van psychosociale risico's, ondanks het feit dat een participatieve aanpak als belangrijk beschouwd wordt om deze steeds vaker voorkomende risico's aan te pakken.

Zilver voor Oranjevrouwen op teamsprint

De Russische vrouwen hebben bij het Europees kampioenschap afstanden in Heerenveen de titel op de teamsprint geprolongeerd. Golikova,Fatkulina en Katchanova kwamen tot 1.26,17.

Nederland, met Ireen Wüst (die Jutta Leerdam verving die een lichte liesblessure opliep tijdens de training), Letitia de Jong en Femke Kok, pakte zilver. Het brons ging naar de Poolse vrouwen.

Update 21:47 uur

De titel bij de mannen ging naar Rusland. Moesjtakov, Murashov en Kulizjnikov waren met 1.18,92 verreweg het snelst. Zilver was voor Noorwegen, brons ging naar Zwitserland.

Nederland deed niet mee bij de mannen.De rijders, met Thomas Krol voorop, waren van mening dat er door het krappe tijdschema te weinig hersteltijd was tussen de 1.500 meter en de teamsprint. De Nederlandse schaatsbond staat achter de schaatsers.

VVD Amsterdam wil preventief fouilleren en controles op scholen

Als het aan de VVD-fractie ligt kan Amsterdam er niet meer omheen. Er moet preventief gefouilleerd gaan worden om het aantal steekwapens onder jongeren terug te dringen. "Je moet alle middelen die je hebt inzetten."

Dat zegt fractievoorzitter Marianne Poot vanavond in AT5's Park Politiek. Ze is zich rot geschrokken nadat de politie kapmessen aantrof met een lemmet tot aan 60 centimeter bij een jongen van 11 jaar: "Het is verschrikkelijk en natuurlijk ongelofelijk dat je als jongen van 11 zoiets bij je draagt. En het is ook ongelofelijk, ga ik dan maar vanuit, dat ouders hier niet op ingrijpen en dit kennelijk ook niet weten."

Ze ondersteunt de oproep van de politie aan ondernemers om ook hun verantwoordelijkheid te nemen, zowel in winkels als online. Poot: "Net zoals je zegt: alcoholverkoop aan jongeren onder de 18 dat mag niet. Ik kan me heel goed voorstellen dat je dat ook zegt van messen."

Maar er moet meer gebeuren volgens het raadslid: "Als het gaat om deze groepen jongeren, maar ook als het gaat om de jeugdbendes in Zuidoost, denk ik ook dat je als politie veel meer moet gaan controleren op wapens. En dat doe je, dat is in Amsterdam misschien een vies woord, met preventief fouilleren en bijvoorbeeld met controles op school. Daar wil ik naartoe."

Dat preventief fouilleren in het verleden relatief weinig opleverde en dat dit - volgens veel linkse partijen in de gemeenteraad - etnisch profileren in de hand werkt, overtuigt haar niet. "Als je ziet dat het wapenbezit toeneemt, en dat is natuurlijk ook wat de politie zegt, dan moet je wat de VVD betreft de middelen inzetten die je hebt om dit te gaan bestrijden."

De wapencontroles op straat en op school dienen volgens haar ook een ander doel. De VVD-politica wil zo kunnen ingrijpen achter de voordeur:"Als je ze in het oog hebt kun je ook zeggen: wat is nou die thuissituatie? Wat is hier aan de hand? Want laten we eerlijk zijn, dat moet natuurlijk ook gebeuren."

De fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij in de raad wil de kwestie zo snel mogelijk met burgemeester Halsema gaan bespreken.

Patiënten met longontsteking van onbekende oorzaak in China

Begin januari 2020 berichtte de WHO over een groep patiënten met een longontsteking waarvan onbekend is waardoor het komt. Het is vastgesteld in de stad Wuhan (19 miljoen inwoners), de hoofdstad van provincie Hubei in China. Tot en met 5 januari 2020 zijn in totaal 59 patiënten gemeld door de gezondheidsautoriteiten van China.

Klachten
De patiënten hadden longklachten en zijn opgenomen in het ziekenhuis. Er is tot op heden geen aanwijzing dat het virus van mens tot mens wordt overgedragen. Ook zijn er geen gezondheidswerkers besmet. Sinds 29 december 2019 zijn er geen nieuwe patiënten bijgekomen.

Onderzoek
De Chinese gezondheidsautoriteiten zijn bezig met onderzoek naar de oorzaak en bron van deze ziektegevallen. Een aantal patiënten werkt als verkoper op een markt waar vis en levende dieren worden verkocht. Mogelijk moet de bron daar gezocht worden. De markt is inmiddels gesloten.

Onbekende verwekker
Verschillende ziekten zijn uitgesloten, waaronder SARS, MERS, influenzavirus (griep), aviaire influenzavirus (vogelgriep) en adenovirus. In één en mogelijk meer patiënten werd echter een nieuw coronavirus gevonden dat afwijkt van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen. Het is nog te vroeg voor definitieve conclusies over de oorzaak van deze infectie.

Reizigers naar China
Tot op heden is het nieuwe coronavirus niet gevonden bij mensen buiten de stad Wuhan. Er zijn geen directe vluchten van Wuhan naar Nederland. Volgens de ECDC European Centre for Disease Prevention and Control is de kans dat dit virus zich naar Europa verspreid erg klein. De WHO heeft aangegeven dat er geen aanvullende maatregelen voor reizigers nodig zijn. In het algemeen geldt het advies voor reizigers naar China om markten met levende dieren te vermijden.

Ministerraad stemt in met wijziging Wet gemeenschappelijke regelingen

De ministerraad heeft op voorstel van minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met een wetswijziging om de politieke verantwoording over gemeentelijke samenwerkingen te versterken. Hiermee geeft het kabinet invulling aan een afspraak uit het regeerakkoord.

De Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) maakt samenwerking mogelijk voor bestuursorganen van de provincies, gemeenten en waterschappen. Daarbij kunnen bevoegdheden van het (lokale) bestuur overgedragen worden aan (het bestuur van) een interbestuurlijk samenwerkingsverband. Steeds meer opgaven waar een gemeente mee te maken heeft, houden niet op bij de gemeentegrenzen en spelen op regionaal niveau. Ook kan door samen te werken effectiever en efficiënter worden gehandeld.

De wijziging houdt verschillende maatregelen in die de betrokkenheid van raadsleden, statenleden en leden van het algemeen bestuur van waterschappen in het bestuur en inspraak van inwoners en maatschappelijke organisaties verbeteren, zoals het versterken van de positie van gemeenteraden bij de besluitvorming in en door gemeenschappelijke regelingen en de introductie van aanvullende controle-instrumenten.

Volgens het kabinet zorgen de wijzigingen op korte termijn voor verbetering. Tegelijkertijd realiseert het kabinet zich dat de grenzen in beeld komen van wat er binnen de huidige Wgr mogelijk is. De behoefte aan meer flexibele samenwerkingsvormen en de toename van gemeenschappelijke regelingen vraagt om een principiëlere discussie over de betekenis daarvan voor de inrichting van het openbaar bestuur. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft daarom aangekondigd die discussie te willen voeren over de volle breedte van het openbaar bestuur, met alle betrokkenen, waaronder gemeenten, provincies en waterschappen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

FNV wil dat Amsterdam ontslagen AEB-medewerkers extra compenseert

FNV wil dat Amsterdam een financiële bijdrage levert aan het sociale plan bij het Afval Energie Bedrijf (AEB). Het noodlijdende bedrijf, dat in handen is van de gemeente, ziet zich genoodzaakt om ongeveer vijftig mensen te ontslaan. Nog eens vijftig andere medewerkers wisselen van bedrijf.

In totaal werken er zo'n 400 mensen bij het AEB. Maar door jarenlange tegenvallende verdiensten en het stilleggen van vier van de zes afvalverbrandingsovens afgelopen jaar, moeten er mensen uit. FNV houdt de gemeente Amsterdam gedeeltelijk verantwoordelijk voor de ontstane problemen en wil daarom geld zien.

"Het is gelukt om samen met AEB een sociaal plan te regelen om de klap op te vangen van baanverlies. Maar het plan is aan de magere kant, want het bedrijf heeft niet meer geld", vertelt Hans Robijn, bestuurder bij FNV. Hij roept wethouder Victor Everhardt van Financiën om de gemeentelijke portemonnee te trekken. "De gemeente heeft het onderhoud jarenlang laten versloffen, waardoor het bedrijf stilgelegd moest worden. Dan is het niet meer dan logisch dat Amsterdam nu zijn sociale hart laat zien en geld bijlegt."

'Gemeente Amsterdam aan de beurt'
In het sociaal plan is afgesproken dat medewerkers zoveel mogelijk naar een andere baan begeleid worden. Mensen die ontslagen worden krijgen een transitievergoeding en een mobiliteitsvergoeding, maar volgens Robijn is dat niet genoeg. Met het extra geld van de gemeente wil hij het 'magere' akkoord aanvullen.

"AEB maakt echt schoon schip en wil met het sociaal plan zoveel mogelijk doen om de medewerkers vooruit te helpen. Maar het bedrijf zit financieel in zwaar weer, meer geld is er niet om nog meer te doen voor de mensen die hun baan verliezen. AEB heeft alles gedaan wat ze konden, nu is de gemeente Amsterdam aan de beurt."

Wethouder ziet financiële bijdrage niet zitten
Wethouder Everhardt wil van een financiële bijdrage aan het sociale plan niets weten. De gemeente heeft het afgelopen jaar meermaals financiële steun aan het bedrijf gegeven. "Het gaat om liquiditeitssteun tot maximaal tachtig miljoen euro. Ondanks dat het beter gaat met het bedrijf en alle verbrandingslijnen weer draaien, blijft een reorganisatie nodig. Voor medewerkers die daardoor hun baan verliezen of voor wie elders een baan wordt gezocht, is dat natuurlijk heel vervelend. Het is mooi dat AEB een sociaal plan heeft afgesloten voor de medewerkers. AEB blijft een zelfstandig bedrijf en draagt daarmee de verantwoordelijkheid voor dit sociaal plan."

Verkoop AEB
Over de toekomst van het bedrijf zelf heerst nog veel onduidelijkheid. Inmiddels zijn alle verbrandingsovens weer in gebruik genomen. De gemeente is nog druk bezig met het voorbereiden van de verkoop van het AEB. Al kan behoud van het bedrijf nog steeds niet worden uitgesloten.

Problemen bij ziekenvervoerder van Zilveren Kruis leiden tot Kamervragen

Enorme telefonische wachtrijen en uren wachten op een taxirit naar het ziekenhuis: er is veel mis bij ziekenvervoerder ZCN, waarop verzekerden bij Zilveren Kruis sinds 1 januari zijn aangewezen. Die problemen leiden nu tot Kamervragen.

Indieners Lilianne Ploumen en John Kerstens, beiden van de PvdA, willen van de minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, weten of hij van oordeel is dat de medische zorg van patiënten in gevaar komt door de vervoersproblemen.

Dialysepatiënt Edwin Verdoner vertelde deze week aan AT5 dat ZCN veel afspraken niet nakomt. Zijn vrouw brengt hem daarom nu vier keer per week naar het ziekenhuis. Zij is woest op de vervoerder: "Het is triest! Ik hoorde vanochtend dat hier iemand op de afdeling huilend is aangekomen, omdat ze zolang heeft moeten wachten. Nierpatiënten hebben ook geen keuze, anders gaan ze dood!".

Zilveren Kruis en ZCN erkennen de problemen en zeggen met man en macht te werken aan een oplossing. Maar op die oplossing willen de PvdA-Kamerleden niet wachten, zij willen dat de minister actie onderneemt en met Zilveren Kruis in gesprek gaat. Ook moet er een noodnummer voor patiënten komen.

Krol klasse apart op 1.500m bij EK afstanden

Thomas Krol heeft de Europese titel veroverd op de 1.500 meter voor mannen. Tijdens het EK afstanden in Thialf in Heerenveen reed Krol een fantastische race en kwam tot 1.43,67, de derde tijd van dit seizoen.

Denis Yuskov, die twee jaar geleden de Europese titel pakte, eindigde op plek twee in 1.44,80. Op een honderdste van Yuskov veroverde Patrick Roest het brons. Koen Verweij, die voor alles en niets ging en dat in de laatste ronde van zijn rit moest bekopen, werd met 1.45,88 vijfde.

Europese titel 1.500m voor Wüst

Op de eerste dag van het Europees kampioenschap afstanden in Heerenveen heeft Ireen Wüst de titel op de 1.500 meter voor vrouwen gewonnen. Met 1.54,88 bleef de Nederlandse in Thialf als enige onder de 1.55,00. Plek twee en drie waren voor Russinnen. Jevgenija Lalenkova werd in 1.55,22 tweede, Jekaterina Sjichova veroverde brons in 1.55,31. Melissa Wijfje kwam in 1.55,42 net naast het podium terecht. De derde Nederlandse deelneemster Joy Beune eindigde als zevende in 1.56,41.

Iran wil zwarte dozen ramptoestel zelf onderzoeken

Iran gaat zelf de opnames downloaden uit de zwarte dozen van een Oekraïense vliegtuigcrash waarbij alle 176 mensen aan boord omkwamen. Canada en andere landen vermoeden dat het vliegtuig door een Iraanse raket was neergehaald, waarschijnlijk per ongeluk.


Reddingswerkers ruimen rampplek op (Foto: Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency via Getty Images)

Iran ontkent dat het de Boeing 737-800 heeft neergeschoten, maar Teheran zei dat het één of twee maanden kan duren om informatie uit de stem- en vluchtgegevensrecorders te halen en te analyseren. Woordvoerders melden dat indien nodig Rusland, Canada, Frankrijk of Oekraïne om hulp gevraagd zal worden. Verwacht wordt dat een onderzoek één of twee jaar kan duren.

De crash heeft de internationale druk op Iran, na maanden van wrijving met de Verenigde Staten, verhoogd. Washington doodde vorige week een Iraanse generaal bij een drone-aanval in Irak.

"We geloven echt dat het vliegtuig waarschijnlijk is neergehaald door een Iraanse raket", zei de Amerikaanse minster van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, over de Oekraïense jetcrash. "We zullen het onderzoek volgen voordat we een definitieve beslissing nemen," voegde hij eraan toe. 

Op sociale media hebben veel Iraniërs woede geuit over het feit dat het vliegtuig mocht opstijgen. Ook werden zorgen geuit omdat beelden op Twitter circuleerden die suggereren dat de crashplaats door bulldozers was schoongemaakt.

De Iraanse ambassadeur in Groot-Brittannië ontkende dat. Ook Russisch staatssecretaris van Buitenlandse Zaken zei dat Moskou geen reden zag om Iran de schuld te geven voor de crash.


Amateurbeelden lijken raketinslag te tonen (Bron: YouTube)

Satellietgegevens
Een Amerikaanse ambtenaar, die satellietgegevens gezien heeft, zei dat Washington met een hoge mate van zekerheid had geconcludeerd dat luchtafweerraketten het vliegtuig, waarschijnlijk per ongeluk, neerhaalden.

De ambtenaar zei dat uit de gegevens bleek dat twee minuten na vertrek uit Teheran, warmtesignalen van twee raketten werden gedetecteerd. Er volgde een explosie in de buurt van het vliegtuig en uit warmtegegevens bleek dat het ramptoestel in brand stond toen het uit de lucht viel.

De burgerluchtvaartorganisatie in Iran meldde, minder dan 24 uur na het incident, dat het drie jaar oude passagiersvliegtuig na het opstijgen een technisch probleem ondervond en op weg was naar een nabijgelegen luchthaven, voordat het neerstortte.

De doodstraf: niet als gevangenissen zouden zijn als Pyatak!

Ik vermoed dat de meesten van jullie mij wel kennen als een licht naar rechts leunende mede-FOK!ker die sporadisch briljante vindsels op JijBuis plaatst waarvan ik vind dat ik je daar deelgenoot van moet maken. Vandaag een filmpje dat ik al een tijdje geleden voor ogen kreeg en mij van mijn geloof in de doodstraf deed vallen.

Ik geloof, hoewel zelf niet als streng christen te boek staande, in de woorden die te vinden zijn in het Oude Testament, Exodus 23-25. Hier wordt gesproken hoe te handelen wanneer iemand een 'dodelijk verderf' heeft gepleegd, een moord dus zeg maar:

23 Maar indien er een dodelijk verderf zal zijn, zo zult gij geven ziel voor ziel,

24 Oog voor oog, tand voor tand, hand voor hand, voet voor voet.

25 Brand voor brand, wond voor wond, buil voor buil.

https://www.statenvertaling.net/bijbel/exod/21.html

Deze strofe is ook wel beter bekend als de verkorte versie "oog om oog, tand om tand." Nou kun je in de Bijbel voor elk wat wils vinden en dat geldt ook hiervoor. In het Nieuwe Testament kun je de bergrede vinden waarin een relaxte hippie zijn volgelingen voorhoudt dat het beter is om je andere wang toe te keren dan vergelding proberen te krijgen als je iets is aangedaan. Nu vind ik die Jezus verder een beste, brave zooiensteker en ook 'helemaal te wauw', 'blits' en 'keigaaf' maar moet het toch in dit geval oneens zijn met deze vroege Koos Koets. Vergelding hoort bij een gezonde maatschappij en als we misstanden niet bestraffen lopen we het risico uiteindelijk terecht te komen in een anarchistische puinhoop waar alleen nog het recht der sterkste zal gelden. Voor bepaalde misdaden zou het daarom goed zijn als er ook een 'finale straf' zou bestaan. Een soort voor 'doorverwijzing' naar een hogere rechter. Sommige daden zijn gewoon té erg om slechts af te doen met wat jaartjes in een vakantieverblijf en smeken gewoon om vergelding van 'bloed voor bloed'. Daarom was ik ook altijd voorstander van de doodstraf (onder voorbehoud van hetgeen ik in de laatste alinea stel).

Begrijp me overigens goed; ik ben geen strenge mannenbroeder van de SGP. Hoewel ook zij de woorden in 'het goede boek' veelal letterlijk nemen, en dus ook voorstander zijn van de doodstraf, maken veel andere verschillen in levenswijze tussen 'hen' en 'mij' dit een wat ál te ongemakkelijke combinatie. Het feit dat ik liberaal ben op sociaal vlak: 'leef zoals je wilt leven zolang je daarmee geen anderen schaadt', plus het feit dat ik hun levensstijl niet echt de mijne kan noemen, maken dat ik me niet lichtvaardig zal bekeren tot het 'mannenbroederschap'.

Tevens ben ik geen volger van het maangeloof. Ik houd veel te veel van varkensvlees, ben er absoluut niet voor te porren om vijf maal daags met mijn r**t naar Mekka te buigen (of was het nou juist andersom?) en wederom is mijn levensmotto, 'leef zoals je wilt leven zolang je daarmee geen anderen schaadt', in tegenspraak met deze politieke ideologie.

Waarom dan deze lange inleiding, zul je je nu misschien afvragen. Nou, ik ben namelijk niet meer voor de doodstraf, daarom! En in het volgende filmpje zie je ook waarom. Het gaat over een gevangenis in Rusland, de Pyatak Prison, waar de gevangenen misschien eerder verlangen naar het gemak van een snelle dood boven het levenslang vegeteren in dit troosteloze verblijf. Hier geen Playstation-4 Plus, keuze uit meerdere menu's en eenvoudig even vlug naar buiten glippen om een onvrijwillige (vanuit het slachtoffer dan) wip te doen. Geen mobiele telefoon, computer, bezoekrechten (hoogstens tweemaal per jaar, maximaal 2 uur lang) en schier eindeloos genot van illegale middelen. Geen luxueuze toestellen, die in een hipster-gym niet zouden misstaan hier, je loopt maar rondjes op een 'pleintje' van twee bij twee meter! Hier in Pyatak zit je dus om te boeten voor je misdaden!

Pyatak werd in de zestiende eeuw opgezet als klooster maar de atheïstische commies maakten er in 1917 (de Oktoberrevolutie) een gevangenis van door de onteigening van kerkeigendommen die gedurende die tijd plaatsvond. En de Here dank dat zij dat deden want hiermee werd dus eigenlijk de oplossing gevonden voor het 'probleem' waarmee veel mensen worstelen als het over de doodstraf gaat: "Wat als hij/zij nou onschuldig is?" Nou, niks aan het handje dus want de onschuldige is dan nog gewoon in leven (hoewel misschien wel 'enigszins beschadigd' door het verblijf in Pyatak) en kan netjes worden vrijgelaten met een bosje bloemen en een "Sorry hoor, foutje, kan gebeuren!"

Rusland besloot in mei 1996, onder Boris Jeltsin, om de doodstraf af te schaffen. Dit om in aanmerking te kunnen komen voor lidmaatschap van deugclub 'Raad van Europa.' De Pyatak-gevangenis vormt een uitstekend alternatief voor de doodstraf maar ik vrees dat er toch veel gevangenen in Pyatak zullen zijn die nog wel zouden terugverlangen naar de 'hippie-straf' van de kogel in de nek in plaats van een levenslang verblijf in Pyatak. Een kort moment van pijn en alles is over, of een onbepaalde tijd 'leven' in een troosteloze toestand. Je zou er bijna medelijden mee krijgen totdat je weer ziet dat de beesten die er zitten daar bepaald niet zonder reden zitten!

Toch nog even terugkomen op het feit dat ik van de doodstraf afzie: dit natuurlijk alleen onder het voorbehoud dat we ook een soortgelijk verblijf weten te krijgen om ons eigen afval verder in kwijt te raken. De Russen hebben ons de weg getoond: afschaffen die doodstraf/levenslange 'vakantiestraf' en hoppetee, in de vergeetput met je criminele donder!

Bombrief aangetroffen bij postsorteercentrum Amsterdam

In een postsorteercentrum aan de Australiëhavenweg in Amsterdam is vanmiddag om 13.07 uur een verdachte envelop aangetroffen. De politie heeft uit voorzorg de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ter plaatse geroepen om een onderzoek in te stellen.

Rond 14.45 uur heeft de EOD de inhoud van de brief onschadelijk gemaakt. De recherche neemt de vondst van deze bombrief mee in het onderzoek naar de eerder verzonden bombrieven in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht. Het onderzoek is nog in volle gang, er is nog geen spoor dat naar de afzender(s) leidt.

Het onderzoeksteam houdt er rekening mee dat deze brief was bestemd voor een autobedrijf in Amsterdam, waar eerder een waarschuwingsbrief was aangekomen.

Een van de eerdere bombrieven (foto: Politie)
Een van de eerdere bombrieven (foto: Politie)

NBA: Thunder verstiert terugkeer Westbrook

In de NBA stond gisteravond een bijzondere wedstrijd op het programma. Russell Westbrook speelde na elf seizoenen voor de Oklahoma City Thunder voor het eerst een uitwedstrijd in OKC. Met zijn nieuwe ploeg, de Houston Rockets, kwam hij op bezoek bij de ploeg waar hij jarenlang furore maakte.

In 2008 verhuisden de Seattle Supersonics naar Oklahoma City. De eerste speler die de ploeg koos in de draft was Russell Westbrook, die als vierde werd gekozen. Westbrook kwam in een team met een piepjonge Kevin Durant. Een jaar later werd ook James Harden in de draft gekozen en leek een nieuw sterrenteam geboren. In 2011 haalden de jonkies de NBA finale en leek het een kwestie van tijd voor Oklahoma City kampioen zou worden.

Helaas voor de Thunder liep het anders. James Harden was de eerste die vertrok, naar de Houston Rockets. In 2016 versloeg de ploeg bijna de Golden State Warriors in de play-offs, maar kwam het net te kort. Die zomer nam Kevin Durant de controversiele beslissing om over te stappen naar de Golden State Warriors. De Thunder werd daarmee definitief het team van Russell Westbrook.

In de daaropvolgende jaren is er veel over Westbrook geschreven. Zijn individuele prestaties en inzet stonden buiten kijf. Teamsucces bleef echter uit en de vraag was of je als team kon winnen met een matige schutter en ‘ball hog’ als Westbrook als beste speler. Afgelopen zomer besloten de Thunder en Westbrook uit elkaar te gaan. De guard vertrok naar de Houston Rockets waar hij met James Harden werd herenigd. Oklahoma City kreeg onder andere veteraan Chris Paul als onderdeel van de ruil en leek van plan om aan een volledig nieuwe selectie te werken.

Gisteravond werd Russell Westbrook groots onthaald door de Oklahoma City Thunder. De fans waarderen elf jaar volledige inzet en begroetten hun oud-speler met een staande ovatie.

Westbrook speelde een prima wedstrijd, maar moest toezien hoe zijn mede-Rockets het behoorlijk lieten afweten. Oklahoma City stond na één kwart met 37 – 21 voor en deze voorsprong kwam nooit meer in gevaar. De thuisploeg won met 113 – 92. Westbrook was goed voor 34 punten. James Harden miste veel en bleef steken op een voor zijn doen povere 17 punten.

Namens de Oklahoma City Thunder werd Danilo Gallinari met 23 punten topscorer. Shai Gilgeous-Alexander, het toptalent bij OKC, maakte 20 punten. Zijn mentor Chris Paul voegde 18 punten toe.

Oklahoma heeft na een stroeve start van het seizoen de weg naar boven definitief gevonden. Vijftien van de laatste twintig wedstrijden werden gewonnen en de ploeg is aangehaakt bij de subtop in de Western Conference.

Op de persconferentie na afloop van de wedstrijd toonde de doorgaans onaangeslagen Westbrook zich emotioneel. Door de tranen heen vertelde hij wat de stad en de club voor hem heeft betekend en hoe hij elke wedstrijd altijd alles heeft gegeven op het veld en ook alles terug heeft gekregen van de fans.

Philadelphia won de topper in het oosten van de Boston Celtics. Bij de 76ers ontbrak Joel Embiid. De Kameroenese center heeft een gescheurde pees in zijn linkerhand, waarvoor hij onder het mes moet. Hij zal voor onbepaalde tijd uit de roulatie zijn.

De 76ers wonnen ondanks het ontbreken van Embiid eenvoudig van de Boston Celtics: 109 – 98. Het verschil werd in het laatste kwart gemaakt. Josh Richardson werd met 29 punten topscorer bij Philadelphia.

Voor Boston betekende dit de derde nederlaag op rij.

Uitslagen

Detroit Pistons – Cleveland Cavaliers 112 – 115 (OT)
Philadelphia 76ers – Boston Celtics 109 – 98
Minnesota Timberwolves – Portland Trail Blazers 116 – 102
Oklahoma City Thunder – Houston Rockets 113 - 92

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 33 – 6
Miami Heat 27 – 10
Boston Celtics 25 – 11
Toronto Raptors 25 – 13
Philadelphia 76ers 25 – 14
Indiana Pacers 23 – 15
Orlando Magic 18 – 20
Brooklyn Nets 16 – 20
Charlotte Hornets 15 – 25
Detroit Pistons 14 - 25
Chicago Bulls 13 – 25
Washington Wizards 12 – 25
Cleveland Cavaliers 11 – 27
New York Knicks 10 – 28
Atlanta Hawks 8 – 30

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 30 – 7
Denver Nuggets 26 – 11
Los Angeles Clippers 26 – 12
Houston Rockets 25 – 12
Utah Jazz 25 – 12
Dallas Mavericks 23 – 14
Oklahoma City Thunder 22 – 16
San Antonio Spurs 16 – 20
Memphis Grizzlies 16 – 22
Portland Trail Blazers 16 – 23
Minnesota Timberwolves 15 – 22
Sacramento Kings  15 – 23
Phoenix Suns 14 – 23
New Orleans Pelicans 13 - 25
Golden State Warriors 9 - 30

68-jarige man had geen kwade bedoelingen met jerrycan benzine in trein Leeuwarden

Donderdagochtend 9 januari 2020 werd in een trein op het centraal station Leeuwarden een verdacht voorwerp aangetroffen. Om veilig onderzoek te kunnen doen naar het voorwerp werden het station en de naaste omgeving van het station ontruimd. Na onderzoek bleek het te gaan om een jerrycan met daarin benzine. Donderdagmiddag werd een 68-jarige man uit Stavoren aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de verdachte situatie op het station in Leeuwarden. Gisteravond is de man in vrijheid gesteld. Er blijkt geen sprake te zijn van een strafbaar feit en de man wordt niet langer als verdachte beschouwd. Het politieonderzoek is afgerond.

Het Team Explosievenverkenning (TEV) heeft het voorwerp gisteren onderzocht en een inschatting gemaakt.Het bleek te gaan om een jerrycan met daarin een nog onbekende vloeistof. Omdat de TEVer onvoldoende kon inschatten wat het explosiegevaar van dit voorwerp was, is de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ingeschakeld. De EOD heeft onderzoek gedaan naar de jerrycan en heeft rond 15:00 bekend gemaakt dat er geen gevaarzetting meer was. De jerrycan is gisteren meegenomen voor nader onderzoek en een sporenonderzoek is door de politie afgerond. Er is aangetoond dat er benzine in de jerrycan zat. Station Leeuwarden werd gistermiddag dan ook weer volledig vrijgegeven.

Op basis van het ingestelde onderzoek is een 68-jarige man uit Stavoren aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de verdachte situatie op het station in Leeuwarden. Gisteravond is de man in vrijheid gesteld. Er blijkt geen sprake te zijn van een strafbaar feit en de man wordt niet langer als verdachte beschouwd. De man had de jerrycan meegenomen in de trein zonder enige intentie om een strafbaar feit te plegen.

In situaties waar verdachte voorwerpen worden aangetroffen handelt de politie altijd uiterst zorgvuldig. De veiligheid van een ieder staat voorop. Door het stationsgebied af te zetten hebben de politie en de EOD zorgvuldig onderzoek kunnen doen. Nu blijkt dat er geen sprake is van een strafbaar feit is het politieonderzoek afgerond.

15-jarige jongen neergestoken in Almere

De politie onderzoekt een steekincident van donderdagavond 9 januari in Almere waarbij een 15-jarig slachtoffer is gevallen.

Rond 17:35 werd in de omgeving van de bushalte van de Staatliedenwijk een 15-jarige jongen neergestoken. Vanaf de Regentesseweg is hij gewond overgebracht naar het ziekenhuis. De politie is met spoed op zoek naar getuigen van dit incident en hoopt dat omstanders belangrijke informatie kunnen verschaffen aan het opsporingsteam.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 080-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie vindt dode man in gecrashte auto en zoekt getuigen

Naar aanleiding van het aantreffen van een dode man in een auto die ogenschijnlijk tegen een boom was gecrasht, is de politie op zoek naar getuigen. Vrijdagochtend tegen 09.00 uur kreeg de politie en melding van een voorbijganger dat zij langs de Dirk Botsdijk in Lage Zwaluwe een zwaar beschadigde auto tegen een boom zag staan.

Eenmaal ter plaatse zagen de hulpverleners dat er achter het stuur van deze auto een man bevond. Al snel bleek dat die persoon overleden was. Tot op heden is niet duidelijk wat er exact gebeurd is. De auto, een klein model bestelauto, wit van kleur, reed zeer waarschijnlijk vanuit de richting A16 in de richting Lage Zwaluwe.

Mogelijk is er sprake van een eenzijdig ongeval, waarbij de bestuurder de macht over het stuur is verloren. Er kan echter ook sprake zijn geweest van een tweede partij waarmee de auto in aanraking is geweest of waarvoor hij heeft moeten uitwijken. De politie sluit ook een onwelwording niet uit. 

De politie vraagt eventuele getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Braziliaans hof draait verbod 'De eerste verzoeking van Christus' terug

Een Braziliaanse rechter heeft 'De eerste verzoeking van Christus' verboden zo meldt Citizengo ons middels een persbericht. Volgens de rechter zou het vertonen van deze 'artistieke productie' meer en onomkeerbare schade kunnen aanrichten dan het verbieden van de film. Ook zou de rechter van mening zijn dat het recht op vrijheid van meningsuiting niet absoluut is. Netflix moet van hem dus de film van internet halen. Het verbod is inmiddels teruggedraaid door een hoger gerechtshof. 

De missie van Citizengo is dus nog niet ten einde aldus Michiel Hemminga: "Het is schandalig dat Netflix de godslasterlijke vertoning niet vóór Kerstmis heeft willen verwijderen. Dat Kerst nu voorbij is, wil niet zeggen dat we stoppen met onze campagne. We willen dat Netflix luistert naar onze bijna 1,5 miljoen ondertekenaars en “De eerste verzoeking van Christus” alsnog wereldwijd offline haalt. Aan deze godslastering moet nu een einde komen!"

In de bewuste film, van de Braziliaanse comedy-groep “Porta dos Fundos” wordt Jezus weggezet als een homo, zijn moeder Maria als een hoer, en zijn discipelen als een stel zuipschuiten.


Zakkenroller spuugt, trapt en bedreigt agenten bij aanhouding

Een 25-jarige inwoner van Alkmaar is donderdag in Breda aangehouden omdat hij verdacht werd van zakkenrollerij. Bij die aanhouding bedreigde hij de agenten met de dood waarbij hij hen ook schopte en bespuugde.

De politie kreeg om 20.00 uur de melding van NS-personeel dat de verdachte betrapt was op zakkenrollerij in het station van Breda. Toen de agenten de man naar hun auto wilde geleiden verzette hij zich. Onder het meermaals roepen van ‘ik maak je dood’, trapte hij een agent tegen de benen en spuugde hij in de richting van een NS-medewerker. De man werd uiteindelijk onder controle gebracht en ingesloten.

Biatlete Røiseland trotseert mist en wint in Oberhof

Biatlete Marte Olsbu Røiseland heeft in het Duitse Oberhof de eerste World Cup-wedstrijd van 2020 gewonnen. De Noorse was in de dichte Duitse mist de beste op de sprint, nadat de ze laatste World Cup van 2019 nog had laten schieten.

Røiseland begon er als zestiende aan en al snel was duidelijk dat ze de topfavoriete was. De Noorse schoot tien keer raak, iets wat van de honderd deelneemsters verder alleen de Canadese Emma Lunder en de Japanse Fuyuko Tachizaki voor elkaar kregen. Ze was ook nog eens rap op de ski's en nadat de snelle Duitse Denise Herrmann bij het staand schieten een fout maakte was het grootste gevaar al geweken.

Herrmann hield het bij haar ene misser en dat leverde wel de tweede plek op, 33 seconden achter Røiseland. De jonge Française Julia Simon kwam het liggend schieten met één misser door en trof staand vijf van de vijf schijven, wat haar op 47 seconden de derde plek opleverde, haar tweede World Cup-podium. Dorothea Wierer werd vierde met één misser, zes seconden voor haar World Cup-concurrente Tiril Eckhoff, die twee keer mis schoot.

Nederlandse rechters lopen mee met stille tocht Polen

Komende zaterdag, 11 januari 2020, staat een stille tocht gepland tegen de hervormingen van de Poolse rechtspraak in Warschau. Een aantal Nederlandse rechters heeft gehoor gegeven aan de oproep van de Poolse rechtersvereniging om daarin mee te lopen. Naar verwachting lopen er rechters uit zo’n 20 verschillende landen mee in de stille tocht.

De afgelopen jaren heeft de Poolse regering verregaande hervormingen doorgevoerd in de Poolse rechtspraak die in strijd zijn met het EU-recht en -standaarden. De hervormingen hebben de onafhankelijke positie van de rechterlijke macht ernstig ingeperkt. Nieuw dieptepunt is het laatste wetsvoorstel dat al door de Sejm (Poolse Tweede kamer) is aangenomen en dat Poolse rechters verbiedt zich uit te spreken over de onafhankelijkheid van rechters. Volgens dit voorstel mogen zij ook geen politieke activiteiten ondernemen en moeten zij hun lidmaatschap van verenigingen en stichtingen openbaren. Dit alles op straffe van disciplinaire maatregelen.

De Nederlandse Raad voor de rechtspraak heeft sinds de eerste hervormingen van de Poolse rechtspraak in 2016 bij herhaling zowel voor als achter de schermen haar zorgen geuit over de hervormingen van de Poolse rechtspraak. De Raad spreekt haar steun uit voor de Poolse, Nederlandse en Europese collega’s die zaterdag mee zullen lopen met de stille tocht.

Zaak over het terughalen van IS-kinderen en hun moeders in Noord-Syrië versneld behandeld

De Hoge Raad zal de zaak over het terughalen van Nederlandse kinderen en hun moeders uit opvangkampen in Noord-Syrië versneld behandelen. Dit gebeurt op verzoek van hun advocaat, in verband met de spoedeisendheid van de vordering.

Vorig jaar spande een aantal vrouwen een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat omdat zij en hun kinderen in erbarmelijke omstandigheden in opvangkampen voor IS-vrouwen in Noord-Syrië verblijven. Zij beoogden met het kort geding dat de Staat zich met spoed moet inspannen om hen met hun kinderen naar Nederland te halen.

De rechtbank oordeelde dat de Staat zo’n inspanningsverplichting heeft ten aanzien van de kinderen maar niet ten aanzien van hun moeders. In november jl. besliste het gerechtshof in hoger beroep dat de rechter de Staat niet kan verplichten de vrouwen en kinderen uit Syrië terug te halen. De advocaat van de groep vrouwen en kinderen heeft beroep in cassatie ingesteld tegen deze beslissing van het Hof. Hij heeft ook de Hoge Raad verzocht de zaak met spoed te behandelen en zo mogelijk eind januari a.s., dan wel voor het einde van de winter uitspraak te doen.

De Hoge Raad is cassatierechter en heeft mede tot taak het bewaken van de rechtseenheid en de ontwikkeling van het recht. Hij heeft daardoor – anders dan een rechtbank of een gerechtshof in kort geding – minder mogelijkheden om met de spoedeisendheid van een zaak rekening te houden.

Er kan dan ook niet volledig aan het verzoek van de raadsman worden tegemoetgekomen. Wel heeft de Hoge Raad beslist dat de zaak versneld zal worden behandeld. Dit betekent dat in de procedure een verkorting van de normale termijnen zal worden gehanteerd. Voor de schriftelijke uitwisseling van stukken door de partijen zal een termijn van 6 weken worden aangehouden. Normaal ligt die termijn op omstreeks 3 maanden. Voor de reacties van partijen op de ingediende stukken geldt een termijn van 2 weken. Daarna zal het parket bij de Hoge Raad de zaak versneld behandelen voor het nemen van de conclusie (advies aan de Hoge Raad).

De verwachting is dat de Hoge Raad vóór de zomer uitspraak doet.

Foxtrot uit water gehaald: 'Prachtig apparaat'

De Russische onderzeeboot Foxtrot, die achttien jaar lang in het water bij het NDSM-terrein lag, is donderdag in Vlaardingen op het droge gezet. De onderzeeër zit vol asbest en afvalstoffen en een groot deel is ook verroest. Daarom besloot de gemeente de Foxtrot te laten verplaatsen naar Vlaardingen en het negentig meter lange schip daar te laten slopen.

'Het is absoluut een prachtig apparaat, als je zo kijkt', zegt Peter Roest van Jansen Recyceling Group tegen RTV Rijnmond. 'Ik vind de grootte zo imposant en als je dan ook kijkt hoe rank en slank hij is.... Dat zal zo zijn om snelheid te maken, dat snap ik. Maar ik vind het een heel bijzonder mooi ding. '

Toch vindt Roest het niet erg dat de onderzeeboot uit elkaar wordt gehaald. 'Uiteindelijk is schroot onze handel en ik vind hem ook wel een beetje mooi omdat het schroot wordt.'

De sloop zal naar verwachting een groot deel van het jaar in beslag nemen.

10-jarige van fiets en tegen hoofd geschopt door wildvreemde vrouw

Een 10-jarige jongen is donderdagmiddag door een vrouw van zijn fiets geschopt en mishandeld. Dit gebeurde rond 17.30 uur op de Acaciastraat in Haarlem. Het jonge slachtoffer fietste met een vriendje over de Acaciastraat toen vanuit het niets een vrouw tussen hen in kwam fietsen. De vrouw gaf de jongen ineens een trap waardoor hij op de grond viel. Hierna schopte de vrouw meerdere keren tegen het hoofd van het slachtoffer en fietste daarna weg in onbekende richting.

Het vriendje was zo geschrokken, dat hij zich tijdens de mishandeling in de bosjes verstopte. Nadat de vrouw was weggefietst, hielp de geschrokken jongen zijn vriendje en fietste het tweetal naar huis. Hier werd de politie gealarmeerd. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis waar hij werd opgenomen. De jongetjes verklaarden dat het gaat om een vrouw van rond de 30 jaar oud, zij heeft blond haar en reed op een donkergekleurde fiets met een groen kratje voorop.

De politie onderzoekt de zaak en vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Meest besproken games op Twitter in 2019

Twitter heeft wat lijstjes vrijgegeven over gaming-tweets in 2019. Vorig jaar werden er meer dan 1,2 miljard Tweets verstuurd over gaming. Dat is een groei van bijna 20 procent ten opzichte van 2018. Fortnite en Call of Duty hielden de gemoederen in ons land het meest bezig, gevolgd door FIFA, Minecraft en League of Legends.

Gamers bespreken op Twitter de meest geanticipeerde releases, meest epische highlights van hun favoriete esports team en de laatste ontwikkelingen in de industrie. Liefst 69 procent van de hardcore gamers (die 20+ uur per week spelen) zitten op Twitter. Ruim 73 procent van de gaming- en esports-fans op het platform gebruiken Twitter minstens een keer per dag. De lijstjes dan:

De vijf meest besproken games van Nederland op Twitter in 2019

 1. Fortnite
 2. Call of Duty
 3. FIFA
 4. Minecraft
 5. League of Legends

De vijf landen die het meest tweetten over gaming in 2019

 1. Japan
 2. Verenigde Staten
 3. Zuid-Korea
 4. Thailand
 5. Brazilië
 6. Frankrijk
 7. Groot-Brittanië
 8. Indonesië
 9. Spanje
 10. Filipijnen

Twitter gaming countries 2019

De meest besproken games van 2019 wereldwijd

 1. @fgoproject
 2. @FortniteGame
 3. @FinalFantasy
 4. @IdentityVJP
 5. @granbluefantasy
 6. @ensemble_stars
 7. @monst_mixi
 8. @PUBG
 9. @Minecraft
 10. Super Smash Bros. (@NintendoAmerica)

Twitter games 2019

De meest besproken gaming events van 2019

 1. E3 2019
 2. Tokyo Game Show 2019
 3. The Game Awards 2019
 4. Paris Games Week
 5. FGO Fest
 6. Gamescom 2019
 7. BlizzCon 2019
 8. TwitchCon 2019
 9. Tokaigi Game Party 2019
 10. PAX East 2019

Twitter gaming events 2019

Esports - De meest besproken teams in 2019

 1. @FaZeClan
 2. @G2Esports
 3. @Cloud9
 4. @FNATIC
 5. @100Thieves
 6. @TeamLiquid
 7. @TSM
 8. @flaesports
 9. @MADLions_LoLEN (voormalig Splyce)
 10. @OpTicGaming

Twitter esports teams 2019

Esports - De meest besproken esports events in 2019

 1. LoL Worlds 2019
 2. EVO 2019
 3. Fortnite World Cup 2019
 4. The International 2019
 5. The Overwatch League 2019 Finals
 6. IEM Katowice CS:GO Major
 7. Call of Duty World Championship
 8. LoL MSI 2019
 9. CWL Anaheim
 10. CWL Miami

Twitter esports events 2019

De meest besproken persoonlijkheden in gaming

 1. Ninja (@Ninja)
 2. ElRubius (@Rubiu5)
 3. Jacksepticeye (@Jack_Septic_Eye)
 4. Tfue (@TTfue)
 5. CourageJD (@CouRageJD)
 6. Nadeshot (@Nadeshot)
 7. Pokimane (@pokimanelol)
 8. TimTheTatman (@timthetatman)
 9. Dr Lupo (@DrLupo)
 10. Dr. Disrespect (@drdisrespect)

Twitter Gaming personalities 2019

Politie zoekt vrouw die werd lastiggevallen door gezochte ISD-gedetineerde

De politie is op zoek naar een Engelssprekende vrouw die donderdagochtend in de trein van Rotterdam naar Breda lastig is gevallen door een man. Die man, zo bleek later, was weggelopen uit een penitentiaire inrichting.

De politie kreeg die ochtend een melding van een mishandeling die plaats had gevonden in de trein die om 10.21 uur vanuit Rotterdam richting Breda was vertrokken. Toezichthouders van de NS hadden inmiddels een man aangehouden die daarvan werd verdacht. De aangeefster, een 30-jarige inwoonster van Schiedam verklaarde dat er rond 10.40 uur in de coupé een Engelssprekende vrouw naast haar was komen zitten. Die vrouw zei haar dat een man ‘haar had aangeraakt’. Op datzelfde moment kwam die man op het tweetal af en meteen kreeg de aangeefster een harde klap in haar gezicht. De Engelssprekende vrouw liep hierop weg.

Op het station Breda volgde de aangeefster haar belager en vroeg zij om hulp van medewerkers van de NS. Die hielden de verdachte aan en droegen hem over aan de politie. Die ontdekte dat de verdachte, een 37-jarige inwoner van Amsterdam, uit een Penitentiaire Inrichting in Schiedam was weggelopen. De man moest daar nog zeven maanden zitten en had een zogenaamde ISD-maatregel opgelegd gekregen. Deze Maatregel Inrichting Stelselmatige Daders is bedoeld voor meerderjarige daders die vaak met de politie in aanraking komen.

De politie is nog op zoek naar de Engelssprekende vrouw. Bent of kent u deze persoon, neem dan contact op met de politie via het nummer 0900-8844.

Doom en Doom 2 krijgen nieuwe update

Bethesda heeft een update uitgebracht voor de heruitgaven van Doom (1993-versie) en Doom II. Spelers kunnen nu een beheerde lijst van megaWAD’s downloaden en spelen, waaronder SIGIL van John Romero.

De update bevat:

 • Add-on ondersteuning – Add-ons kunnen nu gratis gedownload worden in het hoofdmenu
 • Bethesda heeft al een eerste batch add-ons klaargezet, maar ze nemen binnenkort contact met spelers op voor suggesties over de beste WAD's om in de toekomst op te nemen.
 • 60 FPS-ondersteuning – Voor het eerst krijgen beide games native 60 FPS-ondersteuning voor alle platformen, in plaats van de 35 FPS van de originele games.
 • Quick Saves – In het pauzemenu kun je op R/R1/RB drukken om je huidige sessie op te slaan. Als spelers tijdens het spel willen terugkeren naar dat punt, moeten ze opnieuw het pauzemenu openen en L/L1/LB indrukken.
 • Quality-of-Life verbeteringen – De games hebben nieuwe opties en verbeteringen, waaronder een Quick Weapon Select-functie, verbeterde Level Select-functie, de toevoeging van aspect-ratio en helderheidsopties, een nieuwe split-screen HUD en meer.

De heruitgaven van Doom en Doom II zijn uit op PlayStation 4, Xbox One, Switch, iOS en Android. De games zijn vandaag ook uit op pc via de Bethesda gamelauncher.

Utrecht en Etten-Leur winnen prijzen voor heldere overheidstaal

Rita Domanski, ambtenaar bij de gemeente Utrecht, en Henk Buesink, ambtenaar bij de gemeente Etten-Leur, zijn de winnaars van de Direct Duidelijk-prijzen 2019. Rita Domanski is de ‘beste aanjager van direct duidelijke overheidstaal 2019’ en Henk Buesink is de ‘best schrijvende ambtenaar 2019’. De prijzen, die door een vakjury worden toegekend, zijn onderdeel van de Direct Duidelijk-campagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Taalunie. Raymond Knops, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, maakte de winnaars vanochtend bekend tijdens de live tv-uitzending van Goedemorgen Nederland (WNL).

Tot oktober 2019 kon iedereen ambtenaren nomineren via de website www.directduidelijk.nl voor de twee Direct Duidelijk-prijzen. Twee vakjurys, beiden onder voorzitterschap van Hans Bennis, algemeen secretaris Taalunie, bekeken alle inzendingen.

Beste aanjager
Bij de beoordeling van de nominaties voor de beste aanjager heeft de jury gelet op de volgende punten: Welke impact heeft de inzet van de aanjager? Tot welke concrete activiteiten heeft die impact geleid? In hoeverre is daardoor het beleid van de organisatie aangepast? De voorbeeldfunctie van de aanjager: wat kunnen andere overheids- en uitvoeringsorganisaties van hem of haar leren?

De jury heeft Rita Domanski van de gemeente Utrecht gekozen als winnaar van de Direct Duidelijk-prijs. Ze heeft echt voor een cultuurverandering in de gemeente Utrecht gezorgd. De breedte van haar werkgebied is indrukwekkend. Ze heeft een bijdrage geleverd aan de ideeën van het project Begrijpelijke taal/Direct Duidelijk Utrecht en helpt mee om bijvoorbeeld ‘de zin van de week’ uit de schrijftrainingen onder de aandacht te brengen via de communicatiemiddelen van werk en inkomen en werkt als schrijfcoach mee aan ‘de steekproef in de postkamer’. Voor alle overheidsorganisaties aanraders. Ze levert actief een bijdrage bij het opzetten van een leespanel. Dit getuigt van haar oog voor de doelgroep.

Domanski zet zich als schrijfcoach voor Werk en Inkomen in om ervoor in dat de teksten over werk en inkomen begrijpelijk zijn. Gemeente Utrecht werkt 3 jaar met (een groeiend aantal) schrijfcoaches. Zij is verantwoordelijk voor de brieven, de websiteteksten en de teksten in de kennisbank. Zij heeft er onder meer voor gezorgd dat standaardbrieven in eenvoudige taal zijn herschreven en dat er beeldtaal wordt gebruikt. Dankzij haar werk is begrijpelijk taal de nieuwe norm in Utrecht.

Beste schrijver
Bij de beoordeling van de nominaties voor de beste schrijver heeft de jury gelet op de vorm, de structuur en het taalgebruik. Winnaar Henk Buesink is auteur van de jaarstukken op de website van de gemeente Etten-Leur. Wat voor de jury de doorslag gaf, was de ambitie van deze inzending: alle inwoners van Etten-Leur bij het beleid betrekken door zeer veel informatie te delen via een website.

De kadernota, begroting en jaarrekening van de gemeente Etten-Leur in duidelijke taal zijn digitaal te raadplegen. Dankzij de duidelijke opzet van de website kan de lezer gemakkelijk de onderwerpen uitkiezen die hem interesseren. De tekst is volgens de jury een prijzenswaardige poging om ondoorzichtige beleidsteksten in begrijpelijke taal digitaal te publiceren voor een zo breed mogelijk publiek.

Prijzenpakket
Naast een trofee ontvangen de winnaars een abonnement op het Tijdschrift Onze Taal. Daarnaast ontvangen hun organisaties een cheque om te besteden aan Direct Duidelijk-acties binnen hun organisatie.

Tegenkleuren: een nieuwe novelle van Sunchaser

FOK!user Stefan Tetelepta (beter bekend als SunChaser) publiceerde iets meer dan een jaar geleden zijn debuutroman Kismet, waar eerder deze recensie over verscheen.

Momenteel werkt hij aan zijn tweede roman, maar als tussendoortje schreef en publiceerde hij onlangs de novelle Tegenkleuren. In deze korte roman van 120 bladzijden word je als lezer meegenomen naar 1970 én naar de 19e eeuw. Juliette en Marie zijn achttien als ze de beschermde omgeving van het weeshuis verlaten en onderdak krijgen in een Leids hofje. De nieuw verworven vrijheid brengt verantwoordelijkheden én dilemma's met zich mee. Als Marie een belangrijke keus maakt, weet Juliette niet goed hoe ze hiermee moet omgaan. Pas als ze het verhaal hoort van Femke, een weesmeisje uit de negentiende eeuw, kan ze haar eigen dilemma's omzetten in onvoorwaardelijke vriendschap.

Op geheel eigen wijze weet Stefan het heden met het verleden te verweven, waardoor de novelle lekker wegleest, en je steeds nieuwsigieriger wordt naar het volgende hoofdstuk en hoe het afloopt. Daarnaast stipt hij ook nog een maatschappelijk onderwerp aan, dat ook heden ten dage nog zeer actueel is. 

Van zijn debuutroman Kismet gaf Stefan drieduizend exemplaren weg omdat hij lezers wilde vinden. Dat lukte, want op de boekensite Hebban kreeg hij tot nu toe bijna driehonderdvijftig waarderingen en tweehonderd recensies. Ook Tegenkleuren, dat  inmiddels op de tweede plaats staat op de lijst van populairste boeken, geeft hij tijdelijk gratis weg als e-book. Je kan hem downloaden van Hebban (gratis account vereist), of je stuurt Sunchaser even een PM

Tegenkleuren (Foto: Stefan Tetelepta )
Tegenkleuren (Foto: Stefan Tetelepta )

Meisjes vaker dan jongens last van online stalken of laster

5,3 procent van de 12- tot 25-jarige internetgebruikers is in 2018 naar eigen zeggen wel eens online gepest, gestalkt of bedreigd. Dat zijn ruim 140.000 jongeren. Meisjes hadden hier bijna twee keer zo vaak mee te maken als jongens (7,1 procent tegen 3,6 procent). Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek Digitale Veiligheid & Criminaliteit.

Aan dit onderzoek uit het najaar van 2018 deden ruim 38.000 personen mee. Een van de vragenblokken ging over interpersoonlijke incidenten. Internetgebruikers is gevraagd of ze de afgelopen twaalf maanden wel eens last hebben gehad van laster (online roddels, getreiter, pesten), stalking (herhaaldelijk lastigvallen) of bedreiging.

Vooral laster
Online laster kwam met 3,9 procent het vaakst voor. 1,9 procent van de jongeren kreeg naar eigen zeggen te maken met online stalking en 1,0 procent met bedreiging met geweld. Meisjes kregen vaker te maken met online stalking en laster. Bedreiging met geweld kwam bij jongens en meisjes even vaak voor. In de jongste groep (12 tot 18 jaar) komen online incidenten met 6,4 procent vaker voor dan bij jongeren van 18 tot 25 jaar, waarvan 4,4 procent hier last van had.

3 procent meisjes slachtoffer seksueel getinte incidenten
Van de jongeren kreeg 1,6 procent te maken met een seksueel getint incident en 4,0 procent met een niet seksueel getint incident. Seksueel getinte incidenten kwamen aanzienlijk vaker voor bij meisjes (2,8 procent) dan bij jongens (0,5 procent).

Homo- of biseksuele jongeren vaker last
Van de homo- of biseksuele jongeren kreeg 11,4 procent in 2018 te maken met online incidenten. Dat is ruim twee keer zo vaak als heteroseksuele jongeren. Met name seksueel getinte incidenten werden door homo- of biseksuele jongeren (5,3 procent) vaker gerapporteerd dan door heteroseksuele jongeren (1,6 procent).

Meestal geen melding of aangifte
Van de jongeren die te maken kregen met online incidenten voelde 43,4 procent na het laatste incident de emotionele gevolgen. Zij dachten er regelmatig aan terug, sliepen er slecht van of waren er erg boos over. Desondanks gaf bijna de helft van de slachtoffers (48,9 procent) aan dat ze het incident weliswaar als verkeerd zagen, maar niet als een misdrijf. 11,3 procent omschreef het incident als toeval en 7,5 procent gaf zichzelf de schuld van het incident. Een kleine groep van 4,1 procent vond het incident wel een misdrijf.

Van de jongeren meldde 8,0 procent het incident bij de politie of een ander instantie en 36,7 procent vertelde over het incident aan familie, vrienden of een leerkracht. 4,8 procent deed uiteindelijk aangifte bij de politie.

FOK! Wat een weer: een beetje kleur in de tent

Hoi!  

Over het weer van gisteren hoef ik denk ik niet veel te vertellen. Het was somber en soms ook nat. Het was wel erg zacht, maar records zijn er niet gebroken. De wind maakte het allemaal nog wat onaangenamer.

Vannacht regende het ook nog af en toe. De minima liggen rond de 6 graden.

Vandaag moet er dan wat kleur in de tent komen. De regen trekt gedurende de ochtend weg en als eerste in het westen breekt de zon er door. Daar kunnen ze dan een heel aardige middag tegemoet zien. In het oosten en zuiden duurt het allemaal wat langer en de opklaringen zullen daar ook minder voorstellen dan in het westen. Doordat de (stevige)wind draait naar het noordwesten wordt er wat frissere lucht aangevoerd. De maxima komen rond de 8 graden te liggen. 

Zaterdag is ook een vriendelijke dag. Er kan dan in de nacht misschien een graadje vorst optreden. Tot zover de winter. Vanaf zondag is het weer zacht en bewolkt. 

Fijne avond!  

Meer weer op FOK!

Mist met rijp (Foto: Charged)
Op 1 januari hadden we een vrij koude nacht in de buurt van Cuijk. Fraaie foto. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Apex Legends nodigt je uit voor het Grand Soirée Arcade Event

Respawn nodigt Apex Legends-spelers uit om deel te nemen aan het Grand Soirée Arcade Event. Dit speciale evenement duurt twee weken (van 14 januari tot 28 januari) en wordt gekenmerkt door een formele dresscode.

De viering brengt classy skins met zich mee en geeft spelers de mogelijkheid om iedere twee dagen een nieuwe modus te ervaren: van Armed and Dangerous tot exotische, nieuwe toevoegingen. Verdien beloningen en shop op Art Deco-geïnspireerde cosmetics en outfits tijdens dit event.

Een samenvatting van de geplande activiteiten van het Grand Soirée Arcade Event:

 • Zeven roterende, tijdelijke modi - Speel zeven verschillende, tijdelijk beschikbare modi. Iedere twee dagen verschijnt er een nieuwe modus, waaronder een favoriet als Armed and Dangerous en een nieuwe modus zoals DUMMIE’s Big Day. Iedere tijdelijke modus gaat gepaard met drie nieuwe uitdagingen, waarmee de speler in totaal 1.000 punten kan verdienen.
 • Nieuw trackingsysteem voor beloningen tijdens dit event - Dit nieuwe trackingsysteem geeft spelers meer beloningen en meer mogelijkheden om deze te verdienen. Voltooi tijdens het event verschillende uitdagingen, verzamel Arcade points en sleep beloningen in de wacht die steeds meer prestige met zich meedragen.
 • Bonusscoreweekend - Tussen 17 januari en 20 januari kunnen spelers proberen om een extra set van uitdagingen te voltooien die gerelateerd zijn aan dit event. Deze set heeft een totale waarde van 500 punten.
 • Event Shop voor directe aankopen - Spelers kunnen een mix van legendarische skins en op Art Deco-geiïnspireerde cosmetics direct aanschaffen in de shop. Zes nieuwe Legendary skins worden bovendien toegevoegd aan de 'core loot pool.' Deze kunnen worden vervaardigd of uit Apex Packs worden gehaald (naast de mogelijkheid om deze direct aan te schaffen).

Beastman en cleric in Trials of Mana

Square Enix biedt spelers een blik op twee van de zes helden die speelbaar zijn in Trials of Mana, dat op 24 april 2020 verschijnt. In de video maken spelers kennis met Kevin, troonopvolger van het Beast Kingdom van Ferolia, en Charlotte, kleindochter van de Priest of Light uit Wendel. Beide hebben elk een eigen verhaal in het spel.

Trials of Mana vertelt het verhaal van zes helden die het kwaad bestrijden in een wereld waarin de kracht van Mana is verzwakt. Spelers kunnen hun eigen avontuur vormen door zelf een groep van drie unieke personages samen te stellen en daarmee de reis te gaan maken om de essentie van Mana te beschermen. Trials of Mana werd oorspronkelijk in 1995 als Seiken Densetsu 3 uitgebracht in Japan. Het spel is een high-definition remake van het derde deel in de klassieke Mana-serie.

Trials of Mana verschijnt op 24 april 2020 voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en pc.

Olde Kalter en Kleermaker uitgeschakeld op BDO WK

Dennie Olde Kalter en Martijn Kleermaker hebben hun duel in de achtste finales op het wereldkampioenschap darts verloren. Er is nog één landgenoot over. Chris Landman speelt vrijdag in de kwartfinales tegen Wayne Warren. 

Mario Vandenbogaerde was met 4-1 duidelijk te sterk voor Dennie Olde Kalter. Super Mario had al snel een ruime voorsprong te pakken, onder meer na een 104-finish voor de derde set. Dankzij een twaalfdarter en twee 106 check-outs ging set vier echter naar Olde Kalter, die daarmee de achterstand verkleinde tot 3-1. Vier missers voor de voorsprong in de vijfde set werden de Nederlander echter fataal. Vandenbogaerde gooide 56 uit en trok even later zijn benodigde vierde set naar zich toe.

Martijn Kleermaker verloor eveneens met 4-1 in sets. HIj verloor van Paul Hogan. Het was een duel tussen twee spelers die het meest hadden geïmponeerd in de tweede ronde. Dat leverde ook vuurwerk op in deze partij. Het spektakel begon meteen in de eerste set, met een 170-finish van Kleermaker. De set ging echter na een veertiendarter naar Hogan.

Hetzelfde deed de Engelsman in de tweede set, nadat hij ook al 126 op de bullseye had uitgegooid. Kleermaker leverde daarna een sterke set af, waarmee de achterstand werd gehalveerd. Op 2-0 in set vier wist onze landgenoot de stand niet gelijk te trekken. Hogan won de set alsnog en wist ook de vijfde set te winnen. 

Chris Landman speelt vrijdagmiddag zijn wedstrijd in de kwartfinales. Ook de halve finales bij de dames zullen gespeeld worden. 

Avondsessie BDO WK
Lisa Ashton (79.90) 2-0 (78.45) Lorraine Winstanley (Kwartfinale)
Dennie Olde Kalter (84.90) 1-4 (90.63) Mario Vandenbogaerde (R3)
Mikuru Suzuki (77.87) 2-0 (77.56) Anastasia Dobromyslova (Kwartfinale)
Martijn Kleermaker (92.58) 1-4 (99.69) Paul Hogan (R3)

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.