FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 januari 2020

Flinke roof in kleedkamer Wartburgia: 'De schrik zit erin'

Enorm balen, dat deden ze gisteravond bij voetbalclub Wartburgia in Amsterdam. Tijdens de training werd ingebroken in de vrouwenkleedkamer. Er is voor ongeveer 10.000 euro aan telefoons en laptops meegenomen. Wat nu?, dacht trainster Linda Bos. 'Daarom ben ik een crowdfunding begonnen.'

De inbraak gebeurde gisteravond zo rond 19.00 uur. De vrouwen waren aan het trainen toen een van hen de inbraak ontdekte. De deur van de kleedkamer die op slot was, was opengebroken. 'Van alles was weg: airpods, portemonnees, telefoons, laptops', zegt trainer Bos.

Aangedaan
De voetbalsters waren aangedaan. Zeker omdat na een diefstal enkele jaren geleden, de club verschillende voorzorgsmaatregelen had genomen. 'Een van de vrouwen had net een nieuwe iPhone 11, maar niet verzekerd. Ja, dat hakt er dan wel in.'

Er is aangifte gedaan en ook de politie is langsgekomen op de club. Maar het heeft vooralsnog niet geleid tot aanhouding van de daders. Vandaag bedacht Bos een crowdfundingsactie op te stellen om maar gewoon iets te doen. De teller staat nu al op 300 euro.

'Het zou mooi zijn als we de 10.000 euro halen. Maar je moet dit vooral zien als een gebaar. Want de schrik zit er flink in en zo kunnen we nog een beetje helpen.'

Feyenoord plaatst zich in allerlaatste seconden voor volgende ronde KNVB Beker

Feyenoord heeft zich ten koste van Fortuna Sittard geplaatst voor de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker. De ploeg van Dick Advocaat wist dinsdagavond in de allerlaatste seconden af te rekenen met de Limburgers: 1-2. Het duel werd vorige week gestaakt bij een 1-1 tussenstand vanwege de dichte mist, maar dinsdag kon Feyenoord alsnog de volgende ronde te halen door een goal van Luciano Narsingh. In de kwartfinale is sc Heerenveen de tegenstander.

Dinsdag werd het duel dus hervat en tijdens de tweede ontmoeting in korte tijd was Feyenoord de betere partij. De Rotterdammers konden via onder anderen Steven Berghuis en Jens Toornstra voor gevaar zorgen, maar Alexei Koselev hield zijn doel schoon. Beide teams konden in de reguliere speeltijd niet tot scoren komen, waardoor er een verlenging aan de pas moest komen. Luis Sinisterra had meteen een goede kans op de voorsprong, maar de Colombiaan schoot na een fraaie aanname net naast het doel van Koselev.

Ook Fortuna had mogelijkheden via onder anderen Diemers, maar Bijlow bracht redding in de korte hoek. De thuisploeg zette ook in de tweede verlenging aan, waarbij Passlack dicht bij de winnende treffer leek. Bijlow tikte de bal echter knap weg van het doel van Feyenoord. Het duel leek af te stevenen op een strafschoppenserie, maar Narsingh wist in de allerlaatste seconden van de wedstrijd te scoren: 1-2.

Tsunami-alarm in Caraïben na zware aardbeving

In de Caraïben heeft zojuist een aardbeving van 7,7 op de schaal van Richter plaats gevonden. De beving is gemeten op 10 kilometer diepte.

De aardbeving vond plaats nabij de Kaaimaneilanden in het gebied tussen Cuba en Jamaica. De US Geological Survey (USGS) heeft een tsunami-alarm afgekondigd voor de omliggende eilanden als ook Honduras, Belize en Mexico.

Skicrosser verslaat hartinfectie en wint in World Cup na 9 jaar

In het Zweedse Idre Fjäll stonden in het weekeinde niet één, maar twee World Cup-wedstrijden op het programma voor de skicrossers. Van de eerste wedstrijden hadden we al verslag gedaan en omdat het zo'n mooie sport is bij dezen ook een verslag van de tweede wedstrijd.

Vrouwen
De vier finalisten waren precies hetzelfde als op dag één: olympisch kampioene Brittany Phelan en wereldkampioene Marielle Thompson uit Canada, thuisfavoriete Sandra Näslund en de ervaren Zwitserse Fanny Smith, die wedstrijd één won. De beste start was nu voor Näslund, zoals zo vaak, waarbij ze Thompson achter zich aan kreeg.

Smith haakte aan en opende de aanval op de leidsters, Phelan moest knokken om er überhaupt bij te komen. Näslund sloeg een aanval af van Smith, die op het laatste stuk nog wonderbaarlijk overeind bleef en tweede werd. Thompson werd gepasseerd door Phelan, maar knokte zich toch weer terug en eindigde alsnog op het podium.

De vrouwenfinale

Mannen
Ryan Regez uit Zwitserland, de winnaar van een dag eerder, nam het op tegen de Canadese olympisch kampioen Brady Leman, diens landgenoot en World Cup-leider Kevin Drury en de toch wel wat verrassende Duitser Daniel Bohnacker. De Duitser pakte brutaal de leiding bij de start, met een strijdende Drury en Regez achter zich aan.

Bohnacker hield in het bochtige deel de leiding, maar Drury ging er in de laatste bocht onderdoor. Op het laatste rechte stuk vol sprongen kwam alles weer erg dicht bij elkaar, maar het was Bohnacker - dit seizoen teruggekeerd na een hartinfectie - die na ruim negen jaar (!) éindelijk zijn tweede World Cup-zege pakte, vlak voor Drury, Regez en Leman.

De mannenfinale

Maduro vindt onderdak bij Almere City FC

Hedwiges Maduro wordt toegevoegd aan de trainersstaf van Almere City FC, zo maakt de nummer tien van de Keuken Kampioen Divisie wereldkundig. De achttienvoudig Oranje-international gaat op parttimebasis werken met de talenten van de club. "Met zijn ervaring, voetbalkennis en netwerk is Hedwiges een uitstekende aanvulling op onze reeds bestaande technische staf", vertelt technisch manager Teun Jacobs.

Maduro is bezig om zijn trainerspapieren te halen, zodat de oud-middenvelder in de toekomst hoofdtrainer in het betaald voetbal kan worden. "Wij kunnen hem helpen met het behalen van zijn trainersdiploma's", zegt Jacobs.

"Op die manier is er sprake van een win-win-situatie." Maduro gaat in Almere twee dagen per week werken met spelers van Onder-17, Onder-19 en Jong Almere City FC.

"Almere City FC is een jonge club met veel ambitie", reageert Maduro. "Dat past goed bij mij als jonge trainer. We kunnen elkaar helpen om verder te ontwikkelen."

"Bovendien ben ik een geboren Almeerder, die ook in deze stad is begonnen met voetballen. Ik heb zodoende een sterke band met zowel de club als de stad. Het voelt dan ook goed om als beginnend trainer mijn volgende stappen te zetten bij Almere City FC."

De 34-jarige Maduro zette in de zomer van 2018 een punt achter zijn loopbaan, waarna hij als analist ging werken bij FOX Sports. Als voetballer doorliep hij de jeugdopleiding van Ajax, waar hij tussen 2004 en 2008 in de hoofdmacht speelde.

Daarna volgden vijf jaren bij Valencia en anderhalf seizoen bij Sevilla. Vervolgens speelde Maduro drie jaar bij PAOK Saloniki, om via twee jaar bij FC Groningen en een jaargang bij Omonia Nicosia zijn loopbaan te beëindigen.

KNVB wijst Kuipers aan voor duel Ajax - PSV in Johan Cruijff ArenA

Ajax en PSV nemen het zondag tegen elkaar op in de Johan Cruijff ArenA. Deze kraker zal onder leiding staan van scheidsrechter Björn Kuipers, zo maakt de KNVB dinsdagmiddag bekend via de officiële kanalen. Het eerste fluitsignaal in het onderkomen van de Amsterdammers zal om 16.45 uur klinken.

Kuipers wordt ondersteund door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Richard Martens zal de functie van vierde official op zich nemen, terwijl Bas Nijhuis als videoscheidsrechter aan de wedstrijd verbonden is.

Koploper Ajax heeft momenteel elf punten meer dan PSV, dat de vijfde plek bezet. Nummer twee AZ treft vrijdagavond RKC Waalwijk en dat duel zal in goede banen geleid worden door Serdar Gözübüyük.

Voor nummer drie Feyenoord staat er zaterdagavond een thuiswedstrijd tegen FC Emmen op het programma en die wedstrijd staat onder leiding van Edwin van de Graaf.

Voor Ingmar Oostrom wordt het overigens een bijzonder weekend: de dertigjarige arbiter maakt zondag tijdens het duel tussen Fortuna Sittard en sc Heerenveen zijn debuut in de Eredivisie.

PSV komt met nieuw bod op Van Aanholt

PSV heeft een tweede bod gedaan op Patrick van Aanholt, zo meldt Voetbal International. Volgens het weekblad is het verschil tussen vraag en aanbod niet groot meer: Crystal Palace houdt vast aan een vraagprijs van tien miljoen euro, terwijl PSV zich met negen miljoen euro heeft gemeld. De verwachting is dat beide clubs elkaar uiteindelijk weten te vinden, aldus Voetbal International. Van Aanholt bevestigde maandagavond tegenover Veronica Inside al dat een eerste bod van PSV is afgewezen door zijn werkgever.

Naar verluidt bedroeg dat eerste bod vijf miljoen euro. Hij liet weten zelf open te staan voor een rentree in Nederland, mede omdat zijn kinderen ouder worden. In de jeugd speelde de verdediger al voor PSV en hij werd tussen januari 2012 en de zomer van 2014 door Chelsea verhuurd aan Vitesse.

De linksback, met een contract tot medio 2021 op Selhurst Park, is momenteel herstellende van een hamstringblessure. Hij kwam dit seizoen zeventien keer in actie in de Premier League; zijn laatste optreden dateert van 26 december (2-1 zege op West Ham United).

De tienvoudig international van het Nederlands elftal speelt sinds 2017 voor Crystal Palace, dat hem overnam van Sunderland. Voor PSV lijkt de zoektocht naar een nieuwe linksback spoedig te kunnen worden afgesloten.

De Eindhovenaren waren concreet in de markt voor Ricardo Rodríguez, die op huurbasis overgenomen moest worden van AC Milan. Zijn komst bleek echter onhaalbaar en dus moest PSV schakelen. De club versleet dit seizoen met Toni Lato, Michal Sadílek en Olivier Boscagli al de nodige vleugelverdedigers en hoopt het probleem nu op te lossen met Van Aanholt.

Excelsior neemt per direct afscheid van trainer Moniz

Excelsior heeft de samenwerking met trainer Ricardo Moniz per direct beëindigd. De clubleiding zet hem op straat naar aanleiding van de tegenvallende resultaten dit seizoen. Excelsior is momenteel terug te vinden op de achtste plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Het besluit komt een dag na de 2-1 nederlaag op bezoek bij Jong PSV. Excelsior hoopt op korte termijn een nieuwe trainer aan te stellen. Excelsior heeft vooralsnog geen uitzicht op promotie naar de Eredivisie en om die reden wordt Moniz de laan uitgestuurd.

"Een vervelende beslissing, maar de club is van mening dat er iets anders nodig is om het tij te keren", aldus Excelsior in een statement op de clubwebsite. "De club heeft besloten een einde aan de samenwerking te maken vanwege de tegenvallende resultaten en de grote achterstand op een directe promotie plek. Daarom willen wij ons nu focussen op het bereiken van de play-offs."

Moniz wist met Excelsior na de winterstop geen wedstrijd te winnen. Van de laatste vijf duels gingen er drie verloren en eindigde twee wedstrijden in een gelijkspel. Maandagavond bleek Jong PSV met 2-1 te sterk.

Moniz stond sinds april 2019 aan het roer bij Excelsior, waar hij het stokje overnam van de opgestapte Adrie Poldervaart. De Kralingers degradeerden onder zijn leiding naar de Keuken Kampioen Divisie. "We willen Ricardo bedanken voor zijn passie, gedrevenheid en inzet."

André Hoekstra neemt de trainingen van deze week over, zo meldt RTV Rijnmond. Volgens Voetbal International is Marinus Dijkhuizen topfavoriet om Moniz op te volgen en het seizoen tot een goed einde te brengen.

Pillars of Eternity II: Deadfire beschikbaar op consoles

Onafhankelijke uitgever Versus Evil en ontwikkelaar Obsidian Entertainment hebben vandaag aangekondigd dat Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition nu beschikbaar is op Xbox One en PlayStation 4, met een Nintendo Switch-release later in het jaar.

Er is genoeg te RPG'en: Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition bevat alle belangrijke updates en de uitbreidingen Beast of Winter, Seeker, Slayer, Survivor en Forgotten Sanctum.

De Pillars of Eternity II: Deadfire Ultimate Edition is digitaal aan te schaffen via de Microsoft Store en PlayStation Store. Deadfire is vanaf vandaag ook beschikbaar als fysieke release in de vorm van een Standard Edition en de Ultimate Collector's Edition. De standaard versie kost €59,99, de Collector's Edition kost €129,99.

De Ultimate Collector-editie bevat de volgende items:

  • Pillars of Eternity 2: Deadfire Ultimate Edition
  • Od Nua-figurine van 25cm
  • Space-pig sleutelhanger
  • Metaaloptische 3D-sticker
  • Premium doos

Pokémon Home verschijnt in februari 2020

The Pokémon Company International en Nintendo hebben meer details bekendgemaakt over de app van de nieuwe clouddienst Pokémon Home.

In deze app kunnen Trainers hun Pokémon-avonturen voortzetten zonder gebonden te zijn aan één spelsysteem en hun Pokémon-verzameling uit veel van hun spellen beheren. Pokémon Home wordt in februari 2020 gelanceerd voor iOS- en Android-apparaten en voor Nintendo Switch.

Via de app kunnen Trainers Pokémon uit gekoppelde spellen uit de Pokémon-serie overbrengen en in Pokémon-boxen in de cloud opslaan of verplaatsen naar gekoppelde compatibele spellen. Door een en hetzelfde Nintendo-account te koppelen aan zowel de Nintendo Switch-versie als de mobiele versie hebben fans vanuit beide hardwareplatforms toegang tot dezelfde Pokémon-boxen. De Nintendo Switch-versie van Pokémon Home ondersteunt verbinding met de Nintendo Switch-spellen Pokémon Sword, Pokémon Shield, Pokémon: Let’s Go, Pikachu! en Pokémon: Let’s Go, Eevee! Zowel de Nintendo Switch-versie als de mobiele versie van Pokémon Home ondersteunt verbinding met de Nintendo 3DS-applicatie Pokémon Bank. Daarnaast wordt er momenteel gewerkt aan ondersteuning voor Pokémon GO.

Er zijn meer functies, zoals Pokémon Home-punten. Dit zijn punten die Trainers in Pokémon Home verzamelen als ze Pokémon plaatsen. Hoe meer Pokémon ze plaatsen, hoe meer punten ze krijgen. In de Nintendo Switch-versie van Pokémon Home kunnen Trainers hun Pokémon Home-punten inwisselen voor BP (Battle Points) die gebruikt kunnen worden in de spellen uit de Pokémon-basisserie.

Als een gebruiker een Premiumabonnement (betaald) heeft genomen, kan hij Pokémon uit Pokémon-spellen voor de Nintendo 3DS overbrengen naar Pokémon Home via Pokémon Bank. Zodra een Pokémon uit Pokémon Bank verplaatst is naar Pokémon Home, kan hij niet meer terug naar Pokémon Bank. Bepaalde functionaliteiten worden uitgebreid of toegevoegd wanneer Trainers een Premiumabonnement nemen. Een van de premium-functies: een speler heeft dan toegang tot de beoordelingsfunctie. Hiermee kan hij nagaan hoe sterk zijn Pokémon zijn.

Prijzen van het Premiumabonnement in de Nintendo eShop:

  • 1 maand (30 dagen) € 2,99
  • 3 maanden (90 dagen) € 4,99
  • 12 maanden (365 dagen) € 15,99

Prijzen voor iOS- en Android-apparaten:

  • 1 maand (30 dagen) € 3,49
  • 3 maanden (90 dagen) € 5,49
  • 12 maanden (365 dagen) € 17,99

Ter gelegenheid van de release van Pokémon Home zijn Pokémon Bank en Poké Transporter een maand lang gratis beschikbaar na het uitbrengen ervan. Trainers kunnen Pokémon uit verschillende spellen uit de Pokémon-serie overbrengen via Pokémon Bank en Poké Transporter. Zodra hun Pokémon in Pokémon Bank zitten, kunnen Trainers ze verplaatsen naar Pokémon Home. Voor alle details en functies kun je op de officiële website terecht.

Pokémon Home

Captain Tsubasa-gameplay toont anime voetbal

Captain Tsubasa: Rise of New Champions werd recent aangekondigd voor PS4, Switch en pc. De voetbalgame die gebaseerd is op de wereldberoemde anime en manga speelt anders dan FIFA, iets dat je in de onderstaande gameplaybeelden snel zult opmerken.

Er lijkt bijvoorbeeld geen scheidsrechter te zijn, waardoor stevige tackles geen gevolgen hebben. Verder hebben bepaalde spelers een meter die je kunt opladen om speciale afstandsschoten te lossen die keepers wegblazen. De game moet nog dit jaar uitkomen.

'Ziyech in belangstelling van Chelsea'

Hakim Ziyech staat in de concrete belangstelling van Chelsea, zo verzekert ESPN dinsdagmiddag. De aanvallende middenvelder van Ajax is naar verluidt het belangrijkste transfertarget van manager Frank Lampard, die van de Londense clubleiding een fors bedrag toegezegd heeft gekregen om te investeren in de selectie.

Chelsea mocht twee transferwindows geen spelers halen vanwege een straf, maar is vastberaden om komende zomer flink de portemonnee te trekken. Ziyech, die volgens ESPN ook in de belangstelling staat van Manchester United, zou Chelsea moeten voorzien van meer creativiteit voorin. De 26-jarige Marokkaan ligt nog tot medio 2022 vast in de Johan Cruijff ArenA.

Chelsea klopte in de zoektocht naar aanvallende impulsen ook aan bij Dries Mertens, maar Napoli wenst niet mee te werken aan een voortijdig vertrek van de Belg. Mertens beschikt over een aflopend contract in Napels, maar moet desondanks maar liefst 45 miljoen euro kosten. Dat is Chelsea veel te gortig, dat daarom overweegt om de 32-jarige ex-PSV'er komende zomer transfervrij binnen te halen.

Chelsea is daarnaast nog altijd op zoek naar een nieuwe linksback, omdat Lampard ontevreden is over Marcos Alonso op die positie. The Blues zien Ben Chilwell van Leicester City als de ideale kandidaat, maar weten dat de vleugelverdediger ook de interesse geniet van Manchester City en Manchester United. Bovendien heeft Leicester een prijskaartje van 80 miljoen pond, een slordige 94 miljoen euro, gehangen aan de 23-jarige Chilwell.

Willem II haalt twee spelers van Bayern München binnen

Willem II heeft zich voor komend seizoen versterkt met twee spelers van Bayern München, zo bevestigen de Tilburgers via de officiële kanalen. Kwasi Wriedt en Derrick Köhn hebben een contract tot medio 2023 getekend bij de Eredivisionist en komen in de zomer transfervrij over.

Zowel Wriedt als Köhn speelt voor Bayern München II, dat uitkomt in de 3. Liga. Voor het tweede elftal van de Duitse grootmacht maakte spits Wriedt dit seizoen 13 doelpunten in 21 competitiewedstrijden. De 25-jarige aanvaller speelde daarnaast twee keer voor de hoofdmacht van Bayern en heeft bovendien al twee interlands voor Ghana achter zijn naam staan.

De twintigjarige Köhn, een aanvallend ingestelde linksback, kwam deze jaargang tot veertien wedstrijden en leverde daarin vier assists. Beide spelers werden geboren in het Duitse Hamburg en hebben Ghanese roots.

Het is niet de eerste zomerse aanwinst van Willem II, want de Noord-Brabanders maakten eerder bekend dat de koopoptie in het huurcontract van Mike Trésor Ndayishimiye gelicht zal worden. Onlangs nam Willem II ook Görkem Saglam al over van VfL Bochum.

Eriksen ruilt Premier League na bijna zeven jaar in voor Serie A

Christian Eriksen is speler van Internazionale, zo maken i Nerazzurri bekend via de officiële kanalen. De spelmaker komt over van Tottenham Hotspur, waar hij beschikte over een aflopend contract. Inter betaalt naar verluidt maximaal twintig miljoen euro om de Deen in te lijven en Eriksen heeft zijn handtekening gezet onder een tot medio 2024 doorlopend contract in het Giuseppe Meazza.

Eriksen, die volgende maand zijn 28e verjaardag viert, arriveerde maandagochtend al onder grote belangstelling in Milaan. De middenvelder kwam vervolgens zonder problemen de medische keuring door en is nu de derde winterse versterking voor de ploeg van trainer Antonio Conte. Eerder werden Ashley Young en Victor Moses al overgenomen van respectievelijk Manchester United en Chelsea. Moses speelde de eerste helft van dit seizoen al op huurbasis voor Fenerbahçe.

Voor Eriksen komt er met zijn transfer een einde aan een dienstverband van bijna zeven jaar in Londen. De 95-voudig international van Denemarken ruilde Ajax in de zomer van 2013 in voor the Spurs, die destijds 13,5 miljoen euro voor hem betaalden. Eriksen groeide na zijn komst uit tot een van de grote uithangborden van Tottenham en de middenvelder speelde in totaal 305 wedstrijden voor de huidige nummer zes van de Premier League.

Met zijn overstap komt er een einde aan weken van geruchten. Tottenham-manager José Mourinho toonde zich afgelopen weekend nog gefrustreerd over de situatie, aangezien hij voor het FA Cup-treffen met Southampton niet meer over Eriksen kon beschikken: "Ik wil er niks over zeggen. Het enige wat ik wél wil zeggen is dat deze situatie niet op 25 januari zou mogen gebeuren. En het is niet de schuld van Tottenham dat we ons op 25 januari in deze situatie bevinden. Ik kan alleen zeggen dat Eriksen, sinds ik hier ben, zich zeer, zeer professioneel heeft gedragen, jegens mij en jegens het team", was hij zaterdag duidelijk in de Engelse pers.

Inter hoopt door de komst van Eriksen serieus mee te kunnen blijven doen in de strijd om de Italiaanse landstitel, al kregen Milanezen in de afgelopen weken met gelijke spelen tegen Atalanta, Lecce en Cagliari wel enkele tegenvallers te verwerken. De achterstand op koploper Juventus is met slechts drie punten desondanks te overzien. Eriksen is overigens mogelijk niet de laatste aanwinst voor Conte, aangezien Inter ook nog nadrukkelijk in de markt is voor Chelsea-spits Olivier Giroud.

Thronebreaker: The Witcher Tales vandaag uitgebracht op Switch

Thronebreaker is vanaf vandaag beschikbaar op de Nintendo Switch voor twintig euro. CD Projekt Red had niet eerder deze port aangekondigd, dus dit is een kleine verrassing. Het kaartspel RPG kwam in 2018 uit voor andere platforms.

In de game speel je veel Gwent, de bekende mini-game uit The Witcher 3. Daarnaast is het ook een volledige RPG waarin je veel keuzes moet maken om het verhaal te beïnvloeden.

Meer details over Terminator in Ghost Recon Breakpoint

Ubisoft heeft meer details gegeven omtrent de Terminator in Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint.

Het event bevat meerdere missies met verschillende omgevingen, vijanden en dialogen geïnspireerd door de originele The Terminator-film uit 1984. Het event is vanaf morgen 10:00 uur gratis beschikbaar voor alle spelers op Xbox One, PlayStation 4, Windows PC, Uplay+ en Stadia.

In het Terminator live event, geheel speelbaar alleen of in coöp, nemen spelers het op tegen een onverwachte bedreiging uit de toekomst in een nieuwe verhaallijn die plaatsvindt op een onbekende locatie in Auroa. Spelers moeten Rasa Aldwin, een vrouw uit de toekomst, redden en met haar samenwerken in de hoop om de plannen van de Terminator te dwarsbomen in twee nieuwe hoofdverhaalmissies. Deze twee missies zijn beschikbaar vanaf 29 januari (deel 1) en 1 februari (deel 2) en blijven in de game nadat het event is afgelopen. Ook vechten spelers tegen de uitdagende T-800 cyborgs in gloednieuwe dagelijkse missies.

Na het voltooien van de missies gedurende het live event (tussen 29 januari en 6 februari) worden spelers beloond met exclusieve items geïnspireerd door The Terminator, inclusief de iconische punkoutfit uit de film en exclusieve Terminatorwapens en –voertuigen. Ook passen spelers hun Ghosts verder aan met twee Terminator-packs. Hiermee veranderen spelers hun karakter volledig in de Terminator of Kyle Reese.

Het Terminator live event is een onderdeel van Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint Episode I. De game blijft de komende maanden constante updates ontvangen om de game uit te breiden en te verbeteren, gebaseerd op de feedback van spelers.

Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint is reeds verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4, pc en Stadia.

Xbox Live Games with Gold voor februari zijn bekend

De maandelijkse Xbox Live Gold games voor februari zijn bekendgemaakt. Abonnees kunnen op 1 februari beginnen aan racing-game TT Isle of Man en later in the maand komt ook Call of Cthulhu. Check de volledige lijst hieronder.

Xbox One
TT Isle of Man (heel februari beschikbaar)
Call of Cthulhu (van 16 februari t/m 15 maart)

Xbox 360
Fable Heroes (van 1 februari t/m 15 februari, speelbaar op XB1)
Star Wars Battlefront (van 16 augustus t/m 29 februari, speelbaar op XB1)

'Ethan Winters en Chris Redfield terug in Resident Evil 8'

Via de website biohazardcast.com, beter bekend als Biohazard Declassified, zijn geruchten opgedoken over Resident Evil 8. Er wordt onder andere gesproken over de mogelijke setting, hoofdpersonen en vijanden, al is het allemaal nog erg summier.

De bron zelf benadrukt dat het allemaal nog geruchten zijn die via via aan het licht zijn gekomen. Eerder was er nog sprake van een mogelijke aankondiging van RE8 tijdens het PlayStation 5-onthullingsevenement volgende maand. De informatie van Biohazard Declassified tot nu toe is als volgt:

  • Ethan Walker, de hoofdpersoon uit Resident Evil 7, keert terug als speelbaar personage
  • Resident Evil 8 wordt waarschijnlijk niet de officiële titel
  • Het spel wordt wederom gespeeld vanuit een eerstepersoonsperspectief
  • De omgeving wordt beschreven als 'landelijk', sneeuwachtig, bergachtig
  • Vijanden bestaan uit 'gewone' zombies in plaats van de Molded uit RE7
  • Spelers worden gestalkt door een terugkerend vrouwelijk personage
  • Onder de vijanden bevinden zich wolfachtige schepsels
  • Chris Redfield keert waarschijnlijk ook terug in een bepaalde vorm

Het blijft voorlopig afwachten tot er wat meer solide details aan het licht komen. Mocht het allemaal niet kloppen dan kunnen Resident Evil-fans in ieder geval alvast uitkijken naar de remake van Resident Evil 3 die in april verschijnt.

Battlefield V gaat de jungle in

Battlefield V zet de 'War in the Pacific' voort: DICE heeft vandaag nieuwe details omtrent Chapter 6: Into the Jungle onthuld. Het volgende hoofdstuk in de Tides of War-campagne wordt uitgebracht op donderdag 6 februari 2020.

Spelers kunnen een andere kant van de clash tussen de Amerikaanse strijdkrachten en de Japanse troepen ervaren in het junglegebied van de Solomon Islands. Het gebied bevat mangroves, bunkers, rivieren en moerassen. Solomon Islands is ontworpen voor kleinschalige infanteriegevechten, in combinatie met oorlogsvoering met voertuigen op land en op zee.

Er zijn verschillende wapens en gadgets om te unlocken middels Chapter Rewards: de Type 11 LMG, de Model 37 shotgun, de M2 Carbine, de M1A1 Bazooka en de verwoestende Lunge Mine Gadget. Verwacht daarnaast drie nieuwe elites, waaronder de assault specialist Misaki Yamashiro, de piloot Steve Fisher en de Zero-piloot Akira Sakamoto. Misaki kan worden vrijgespeeld op een andere manier, namelijk als Chapter Reward.

De beste gear kan worden vrijgespeeld door omhoog te gaan in Chapter Rank, simpelweg door Battlefield V te spelen tijdens deze Chapter. Extra beloningen, zoals Chapter XP, customization items en volledige Chapter Rank tiers kunnen worden verkregen door wekelijkse uitdagingen te voltooien.

9 jaar en contactverbod geëist voor poging eerwraak

Het OM heeft negen jaar gevangenisstraf geëist tegen een 48-jarige man uit Groningen. Hij wordt ervan verdacht dat hij op 13 augustus 2019 in Sneek zijn ex-vrouw met een schroevendraaier meermalen in het hoofd en het lichaam heeft gestoken.

Verdachte had een conflict met zijn ex-vrouw over hun gezamenlijke kinderen. Gelet op de achtergrond van verdachte, waarover het Landelijk Expertise Centrum Eergerelateerd Geweld uitgebreid heeft gerapporteerd, houdt het OM er rekening mee dat eerwraak het motief van verdachte was.

Enkele weken voor het incident heeft verdachte tegen een gezinsvoogd gezegd dat hij zijn ex-vrouw zou doodmaken als er maar een klein probleem was. Op de avond in augustus heeft verdachte zijn ex-vrouw in Sneek opgewacht. Toen zij in haar auto stapte, verhinderde verdachte dat zij haar deur dicht kon doen en kon wegrijden. Meteen daarna begon verdachte op het slachtoffer in te steken. Zij heeft hierbij een klaplong en meerdere steekverwondingen opgelopen. Het steken met een schroevendraaier in het hoofd en het lichaam kan de dood veroorzaken. Een getuige heeft gezien dat verdachte “hoogfrequente hakbewegingen” maakte terwijl hij in de auto bovenop het slachtoffer lag. De officier van justitie is van mening dat verdachte met voorbedachte rade heeft gehandeld, zodat er sprake is van een poging tot moord. Dit is een zeer ernstig strafbaar feit dat zwaar moet worden bestraft. Daarom is wat het OM betreft een gevangenisstraf van negen jaar op zijn plaats.

Mede gelet op het mogelijk eergerelateerde motief van verdachte houdt het OM rekening met een hoog recidiverisico. De veiligheid van het slachtoffer vereist dat verdachte zowel tijdens als na zijn detentie geen contact met haar opneemt en zich in de gemeente Súdwest-Fryslân begeeft. Daarom heeft de officier van justitie ook een contactverbod geëist in de vorm van een maatregel.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Twaalf maanden celstraf geëist tegen jonge cokedealer Amersfoort

Tegen een 19-jarige verdachte van de handel in cocaïne is vandaag een celstraf geëist van twaalf maanden onvoorwaardelijk. Het onderzoek naar de jonge verdachte is gedaan door een speciaal politieteam, dat zich richt op jonge daders in de cocaïnehandel. Door hen aan te pakken wordt duidelijk dat cokehandel niet leidt tot makkelijk geld maar tot een celstraf. Ook worden ze gestimuleerd andere wegen in te slaan.

Het speciale politieteam is opgericht in het kader van het programma ‘Straatwaarden’, dat tot doel heeft de jonge aanwas in de drugshandel terug te dringen. Het Openbaar Ministerie: "In onze regio zien we dat cocaïnehandel aantrekkelijk is voor jongeren die zo terecht komen in een wereld van geweld en intimidatie. De weg terug is niet makkelijk. In het programma Straatwaarden komen strafrecht en hulpverlening samen. Enerzijds wordt gewerkt aan het opsporen en vervolgen van jonge cocaïnedealers; aan de andere kant wordt ze de weg gewezen naar een ander leven, zonder geweld en criminaliteit. In deze zaak is er contact met het gezin waar de verdachte uitkomt met het doel nieuwe strafbare feiten te voorkomen."

De verdachte die vandaag voor de rechter stond is eerder, in 2019, veroordeeld voor cocaïnehandel. Toen er signalen kwamen dat hij na zijn detentie zich weer bezig hield met cocaïnehandel, werd er een onderzoek gestart. Hij werd getapt, gevolgd en er vonden pseudokopen plaats. Op 30 oktober werd de verdachte op heterdaad aangehouden. Hij had enkele telefoons, contant geld en bolletjes heroïne en cocaïne bij zich. In zijn woning werden dure merkkleding, een groot bedrag aan contant geld, een weegschaaltje en heroïne en cocaïne gevonden. De officier van justitie vond hiermee bewezen dat de jongen zich schuldig had gemaakt aan de handel in cocaïne en het witwassen van de criminele winst.

Gelijktijdig met dit proces loopt er een preventieve aanpak. Direct na de aanhouding is er een gesprek geweest met de gezinsleden. Deze gesprekken worden voortgezet door de lokale jongerenwerker met als doel het gezin ondersteuning te bieden en te voorkomen dat anderen het voorbeeld van de verdachte volgen. Daarom moet er volgens de officier een straf volgen die anderen weerhoudt dit pad op te gaan. Aangezien de verdachte niet bereid was om begeleid te worden door Reclassering, eiste de officier van justitie enkel een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden. Ook vroeg hij de rechtbank de scooter waarmee de handel werd gedreven, het contante geldbedrag, telefoons en dure merkkleding af te pakken. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Eerste Kamer stemt in met wetsvoorstel Wijziging huursomstijging woningcorporaties

Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel Wijziging huursomstijging aangenomen. De wetswijzing gaat in voor de maximale huursomstijging van 2020 (en volgende jaren).

Hiermee is de afspraak over de huursomstijging uit het Sociaal Huurakkoord 2018 in de wetgeving verwerkt. Het komen tot een Sociaal Huurakkoord maakte deel uit van de Nationale Woonagenda die de minister met onder meer Aedes en Woonbond in voorjaar 2018 heeft opgesteld. Nadat dit in eerste instantie niet leek te lukken, zijn Aedes en Woonbond na aandringen van de minister eind 2018 alsnog tot een gezamenlijk akkoord gekomen. Met deze wetswijziging wordt de gemiddelde huurverhoging (maximale huursomstijging) per woningcorporatie vastgesteld op inflatieniveau. De huren van sociale huurwoningen stijgen daardoor minder snel.

Minister van Veldhoven (Milieu en Wonen): “De huren voor veel zittende huurders van een sociale huurwoning gaan met deze wetswijziging minder snel omhoog. Zo dragen we bij aan betaalbare huren voor huurders met een laag inkomen, terwijl er ook nog ruimte is voor het verder verduurzamen van de huizen.”

Maximaal inflatie
De maximale huursomstijging is het percentage waarmee het gemiddelde van de huurprijzen van de door een woningcorporatie verhuurde zelfstandige huurwoningen (eengezinswoningen, appartementen) per kalenderjaar mag stijgen. De gemiddelde huurverhoging per woningcorporatie wordt nu vanaf 2020 op inflatieniveau gesteld (was inflatieniveau plus 1 procentpunt). Hierdoor wordt de gemiddelde huurverhoging bij huurders van corporaties beperkt.

Lokaal
Deze wetswijziging maakt het daarnaast mogelijk voor een woningcorporatie om met huurdersorganisatie(s) en gemeente(n) in de prestatieafspraken lokaal een hogere maximale jaarlijkse huursomstijging dan inflatieniveau af te spreken, tot maximaal inflatie plus 1 procentpunt. Deze lokaal hogere maximale huursomstijging kan ingezet worden om investeringscapaciteit te creëren voor bijvoorbeeld noodzakelijke investeringen in nieuwbouw of herstructurering. In bijvoorbeeld Amsterdam hebben de partijen al, vooruitlopend op deze wetswijziging, een hogere huursomstijging afgesproken.

Gastón Pereiro neemt afscheid van ploeggenoten bij PSV

Het lijkt erop dat Gastón Pereiro dan toch verkocht gaat worden door PSV. Diverse Nederlandse media, waaronder het Eindhovens Dagblad, melden dat de Uruguayaan op De Herdgang afscheid heeft genomen van zijn ploeggenoten en zich opmaakt voor een transfer naar Cagliari.

De transfer naar Italië is nog niet afgerond en er zijn dan ook nog geen handtekeningen gezet, maar de transfer is in een stroomversnelling gekomen nu zaakwaarnemer Paco Casal meewerkt.

PSV bereikte eerder in januari een akkoord met het Amerikaanse FC Cincinnati, maar de belangenbehartiger van Pereiro ging vervolgens voor de overgang liggen. Het zou volgens Casal beter voor de loopbaan van zijn cliënt zijn om in Europa te blijven.

PSV vreesde vervolgens even dat de Zuid-Amerikaan transfervrij de deur uit zou lopen, maar lijkt nu toch nog een tranfersom te toucheren. Zaakwaarnemer Casal is dinsdag in Italië om met Cagliari, de nummer zes van de Serie A, de laatste puntjes op de i te zetten.

PSV ontvangt volgens het ED een bedrag van 2,5 miljoen euro voor de 24-jarige nummer tien, die dit seizoen slechts vier keer speelde in de Eredivisie.

Onlangs bracht Pereiro in Uruguayaanse media naar buiten dat hij in onderhandeling is met Aston Villa, maar nu lijkt hij dus op weg naar Italië.

PSV telde in de zomer van 2015 6,5 miljoen neer om Pereiro over te nemen van het Uruguayaanse Nacional. In totaal was Pereiro goed voor 118 optredens in de Eredivisie, waarin hij 44 keer doel trof.

Praktiserend huisarts Brunssum opnieuw aangehouden

Politie Limburg heeft maandag een huisarts met praktijk in Brunssum aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van twee (ex-)patiënten. De huisarts is in 2018 en 2019 ook al aangehouden. Beide keren betrof het eveneens verdenking van seksueel misbruik. In totaal gaat het nu om 4 aangiftes tegen de man.

De politie heeft maandag de verdachte huisarts gehoord en aangehouden. Het gaat om seksueel misbruik van twee toenmalige vrouwelijke patiënten van hem. Zij hebben eind vorig jaar aangifte tegen hem gedaan. De arts wordt de komende dagen verder verhoord.

In 2018 eiste het Openbaar Ministerie (OM) anderhalf jaar celstraf tegen de betreffende huisarts. De rechtbank sprak de verdachte vrij waarna het Openbaar Ministerie bij het Hof beroep aantekende tegen deze beslissing. Dit hoger beroep loopt nog.

In augustus 2019 is de huisarts wederom aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van een patiënt. De verdachte huisarts is toen tijdens de voorgeleiding in vrijheid gesteld omdat de rechter-commissaris vond dat er geen sprake was van ernstige bezwaren. De huisarts is nog wel verdachte in deze zaak.

Het onderzoek naar deze aangiftes loopt nog en de arts wordt verder verhoord. Beide patiënten zijn inmiddels geen patiënt meer bij de betreffende huisarts. Volgens 1Limburg heeft het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg de huisarts voor zes maanden geschorst,  dit zou verband houden met een incident uit 2017.

Schade door helpdeskfraude gehalveerd

De afgelopen week waren in de media diverse berichten te lezen over de enorme toename van oplichting via WhatsApp en het strenger bestraffen van betaalverzoekfraude. Een andere veel voorkomende vorm van cybercrime is de helpdeskfraude. Op initiatief van politie en Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam werken softwarebedrijven, telecombedrijven, financiële instellingen en de overheid samen om deze vorm van fraude terug te dringen. Deze samenwerking startte in maart 2018. Sindsdien is de schade van helpdeskfraude gehalveerd. In 2017 meldden slachtoffers 6 miljoen aan schade, in 2019 was dat 3 miljoen.

Snel veranderende criminaliteit
De meeste mensen kennen helpdeskfraude in de oorspronkelijke vorm. Slachtoffers worden gebeld door iemand die zich voordoet als een medewerker van een softwarebedrijf, die vervolgens met toestemming van de gebruiker de software installeert om de computer op afstand te kunnen bedienen (zogenaamd om een softwareprobleem op te lossen), vervolgens een betaling uitvoert of laat uitvoeren en zo over de gegevens beschikt om meer geld weg te sluizen van de betaal- en spaarrekening van het slachtoffer. Steeds vaker worden daarvoor digitale giftcards gebruikt.

Deze vorm komt steeds minder voor. Criminelen gebruiken wel continu nieuwe methoden om mensen geld afhandig te maken. Met websites die niet van echt te onderscheiden zijn, adverteren zij als helpdesk van een software- of social mediabedrijf met bijvoorbeeld een schijnbaar Nederlands telefoonnummer. Door zoekmachinemarketing komen deze frauduleuze websites vaak hoog in de zoekresultaten. Wanneer slachtoffers nietsvermoedend deze helpdesk raadplegen, gaat de misleiding verder. Omdat daders lang niet altijd meer gebrekkig Engels spreken en degene die belt ook daadwerkelijk lijkt te helpen, worden zij gemakkelijk in vertrouwen genomen. Dit leidt, ondanks de afname, tot grote aantallen slachtoffers en hoge schadebedragen.

Aanpak
Het probleem blijkt lastig aan te pakken. Het probleem is internationaal. Slachtoffers bevinden zich voornamelijk in Europa en Amerika, daders opereren vanuit callcenters die zich veelal in India bevinden. In Rotterdam is al in 2018 het initiatief genomen om dit probleem met betrokken bedrijven en overheidsorganisaties als politie, OM, de Autoriteit Consument & Markt, en het Ministerie van Justitie en Veiligheid het hoofd te bieden.

Internationale bedrijven als Microsoft, TeamViewer, KPN, VodafoneZiggo, diverse banken (ING, ABN Amro, Rabobank en Volksbank), maar ook de Betaalvereniging en de Verenigde Bitcoinbedrijven zien allen de noodzaak om informatie met elkaar te delen en de krachten te bundelen om helpdeskfraude te bestrijden. Officier van Justitie en projectleider Jacqueline Bonnes concludeert: ‘Vanwege de internationale aspecten, is samenwerken de enige manier om deze vorm van cybercrime het hoofd te bieden. De bijdrage van private partijen is nodig om actief te voorkomen dat hun bedrijf ongewild misbruikt wordt bij het plegen van deze vorm van criminaliteit. Uit de totale schadecijfers blijkt dat we op de goede weg zijn, maar we zijn er nog lang niet. Om de scherpte erin te houden, hebben we gisteren de stand van zaken opgenomen.’

Een van de maatregelen die is genomen, is dat het bedrijf TeamViewer bepaalde software heeft aangepast om misbruik tegen te gaan. Een andere maatregel is dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) scherper toezicht houdt op telecommunicatiebedrijven op geografische binding bij de uitgifte van telefoonnummers. Politie en OM zijn in overleg met buitenlandse autoriteiten om ook daar stappen te maken. De politie doet veel aan preventie om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden van helpdeskfraude en heeft ook landelijk 6.000 winkeliers, waar slachtoffers digitale giftcards zouden kunnen kopen, gewezen op de gevaren van deze criminaliteit. Hieraan dragen ook de banken en Betaalvereniging bij. Diverse banken hebben via de Betaalvereniging hun veiligbankieren-campagne uitgebreid om consumenten te waarschuwen voor deze vorm van oplichting.

Mogelijkheden voor de toekomst
Op woensdag 15 januari 2020 kwamen alle partijen bij elkaar om de tussentijdse resultaten en de verdere mogelijkheden te bespreken om helpdeskfraude gezamenlijk tegen te gaan. Om op die manier ook in 2020 deze criminaliteit nog verder terug te dringen.

Hof stelt uitvoering van ontbinding Hells Angels uit

De rechtbank in Utrecht heeft in haar uitspraak van 29 mei 2019 de Hells Angels in Nederland verboden verklaard en ontbonden en daarbij bepaald dat daaraan al uitvoering kan worden gegeven, ongeacht het hoger beroep. Het hof vindt dat de werking van de beslissing van de rechtbank op dit punt moet worden uitgesteld, zolang het hof in hoger beroep nog niet heeft beslist over de ontbinding van de vereniging.

Dit betekent voor nu dat er nog geen sprake is van gedwongen ontbinding.

Voor het hof wegen de bezwaren van de onmiddellijke werking van ontbinding van een vereniging zwaar vanwege de onherroepelijke gevolgen ervan. Zo wordt het vermogen van de vereniging vereffend waardoor zij ophoudt te bestaan. Dat is niet meer terug te draaien, wanneer het hof in hoger beroep anders zou beslissen dan de rechtbank. Daarom heeft Hells Angels er belang bij dat de werking van de beslissing van de rechtbank wordt uitgesteld totdat het hof in hoger beroep heeft beslist. Het Openbaar Ministerie heeft daar geen ander, zwaarder wegend belang tegenover gezet dat rechtvaardigt dat de ontbinding nu al gevolgen heeft, terwijl er nog geen beslissing in hoger beroep is.

Verder worden de leden nu al feitelijk beperkt in hun vrijheid, zijn zij in sommige gevallen ontslagen of op non-actief gesteld en worden verklaringen van geen bezwaar van militairen die contact hebben met Hells Angels ingetrokken, terwijl het hof nog over de zaak moet beslissen. Ook die belangen wegen zwaar en ook daartegen heeft het Openbaar Ministerie geen zwaarder wegende belangen aangevoerd.

Vervolg
Deze beslissing zegt niets over de kans van slagen van het door de Hell Angels ingestelde hoger beroep, omdat dat bij een verzoek als dit - uitstel van de tenuitvoerlegging - uitdrukkelijk buiten beschouwing hoort te blijven. Daar heeft het hof dus geen rekening mee gehouden.

De behandeling van de zaak in hoger beroep zal plaatsvinden op 26 mei. 

Tarieven voor forensische zorg kunnen niet ongewijzigd in stand blijven

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft vandaag beslist dat de tarieven die de Staat hanteert voor de betaling van forensische zorg niet ongewijzigd in stand kunnen blijven.

Bezwaren zorgaanbieders
Acht grote zorgaanbieders hebben een procedure gestart tegen DJI, die namens de Staat is belast met de inkoop van forensische zorg. De zorgaanbieders bieden forensische zorg aan, waarvan een deel ook tbs-zorg. Op de door de Nederlandse Zorg Autoriteit (Nza) vastgestelde maximumtarieven voor zorg worden door DJI een aantal onverplichte kortingen toegepast, onder meer door invoering van een geïntegreerd maximum dagtarief. Daar maakten de zorgaanbieders bezwaar tegen. DJI weigerde daarnaast met hen in gesprek te gaan over de toepassing van een opslag op de tarieven. De aanbieders meenden daarop aanspraak te kunnen maken omdat zij, gelet op de zorgzwaarte, niet uitkomen met het maximumtarief en de Nza daartoe de mogelijkheid biedt.

Oordeel rechter
De rechter deelt de bezwaren van de zorgaanbieders tegen de invoering van een geïntegreerd maximum dagtarief. De juiste onderbouwing daarvoor ontbreekt en de motivering kan het besluit daartoe niet kan dragen. DJI heeft verder onvoldoende gemotiveerd dat met de toepassing van een generieke korting op de ambulante tarieven nog reële zorgtarieven worden geboden. Ook het feit dat zorgaanbieders geen enkele mogelijkheid wordt geboden om overleg te voeren met DJI over een opslag op de vastgestelde tarieven in verband met zorgzwaarte kan de toets der kritiek niet doorstaan.

De voorzieningenrechter beveelt DJI daarom het geïntegreerde maximum dagtarief vooralsnog niet te hanteren, de tariefkortingen op ambulante zorg nader te motiveren en in overleg te treden met de partijen die menen te kunnen aantonen dat zij op grond van zorgzwaarte in aanmerking komen voor een opslag op het maximumtarief.

Rutte en Schouten spreken met boeren en natuurorganisaties over stikstof

Minister-president Rutte en minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit spreken woensdag 29 januari tijdens een rondetafelgesprek in het gebouw van Radio Kootwijk op de Veluwe met boeren en natuurorganisaties over de stikstofproblematiek. Het gaat om een open en informeel gesprek waarin de aanwezigen van gedachten kunnen wisselen over de problematiek en over oplossingsrichtingen.

Voorafgaand aan het rondetafelgesprek brengen minister-president Rutte en minister Schouten een bezoek aan een melkveehouderij waar de stikstofproblematiek leidt tot onzekerheid over de toekomstige bedrijfsvoering. Ook gaan de bewindspersonen met een boswachter de Veluwe op, om te zien hoe stikstof schade toebrengt aan de natuur. Zowel de melkveehouder als de boswachter sluiten ook aan bij het rondetafelgesprek in Radio Kootwijk.

Rijbewijs afgepakt? Dan maak je hem toch zelf ...

De politie heeft maandagmiddag 27 januari langs de N300 bij Hoensbroek een man aangehouden als verdachte van valsheid in geschrifte. De verdachte, een veertigjarige Nederlander wonende in het Belgische Maasmechelen, toonde bij een verkeerscontrole een zelfgemaakt rijbewijs.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen op de snelweg A76 bij Nuth een bestelauto rijden met een Nederlands kenteken. De auto had hun aandacht getrokken. Op de nabij gelegen N300 werd deze meegenomen naar een veilige plaats voor een verkeerscontrole. Daar overhandigde de bestuurder een Nederlands ogend rijbewijs aan de agenten.

Vals rijbewijs
Bij de agenten viel het direct op dat diverse echtheidskenmerken ontbraken. Zo zagen zij geen transparant hologram en voelden zij geen voelbaar reliëf. Zoals gebruikelijk controleerden de agenten de gegevens van het rijbewijs bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Daaruit bleek dat het echte rijbewijs sinds 2014 ongeldig was verklaard. Hierop is de verdachte aangehouden voor het tonen van een vals rijbewijs.

Gevangenisstraf
Bij de controle bleek dat er ook nog een straf voor hem open stond. Met een proces-verbaal rijker, een vals rijbewijs armer, mocht de man zijn gevangenisstraf van 73 dagen gaan uitzitten.

Terminator reist morgen naar Ghost Recon: Breakpoint

Ubisoft teaset alvast het Tom Clancy's Ghost Recon: Breakpoint - The Terminator Event. Dat moet aankomende woensdag beginnen, meer informatie is er nog niet.

Wat we moeten doen, welk gear-level er voor nodig is, wat zijn de rewards? We weten het vast morgen, wanneer het event live gaat. Ondertussen is de eerste grote patch ook net uitgebracht, die flink wat fouten oplost. Veranderingen in gameplay worden pas later dit jaar verwacht.

Ghost Recon: Breakpoint is uit op PlayStation 4, Xbox One, pc en Stadia.

Stoffelijke resten Johan van der Heyden gevonden in speciekuip

Het team dat de verdwijning onderzoekt van de vermiste loodgieter Johan van der Heyden heeft 23 januari een gedeelte van het Schelde-Rijnkanaal laten onderzoeken. Sinds de avond van zondag 2 juni 2019 is niets meer vernomen van Johan van der Heyden uit Lint in België. De politie gaat ervan uit dat hij niet meer leeft. Ondanks zeven aanhoudingen is nog niet duidelijk wat er precies met Van der Heyden is gebeurd.

Zoeken
Er is al eerder in het Schelde-Rijnkanaal gezocht maar er is toen niets gevonden. Ook is er al op andere plaatsen tevergeefs naar hem gezocht. Dit keer was het wel raak. Er zouden geruchten zijn dat hij in beton zou zijn gegoten en in een speciekuip in het water zijn gegooid. Er is donderdag 23 januari 2020 om 15.00 uur inderdaad in het water een speciekuip met beton aangetroffen. De kuip is uit het water gehaald.

Stoffelijke resten Johan van der Heyden gevonden in speciekuip
Het NFI heeft onderzoek gedaan naar de op 23 januari aangetroffen speciekuip met beton. Uit dat onderzoek blijkt dat er stoffelijke resten van Johan van der Heyden in die kuip zitten. De familie is inmiddels in kennis gesteld over deze vondst. Het onderzoek in de zaak gaat door.

Werkstraf Halt nu ook mogelijk op politiebureau

Politieteam Tilburg-Centrum van de eenheid Zeeland-West-Brabant is sinds kort een nieuwe samenwerking aangegaan met Halt. Jongeren die grensoverschrijdend gedrag vertonen, kunnen een Halt-straf krijgen. Een onderdeel van deze straf, de werkstraf, kunnen jongeren nu ook uitvoeren op het politiebureau.

Het politiebureau in de Stationsstraat in het centrum van Tilburg heeft de primeur. De samenwerking tussen Halt en de politie is uniek en nog volop in ontwikkeling. In de periode van augustus 2019 tot begin 2020 zijn er al vijf jongeren geweest die een werkstraf hebben afgerond. Zij hebben de Halt-straf gekregen vanwege het beledigen van een politieambtenaar. Het project is namelijk bedoeld voor straffen in combinatie met geweld tegen hulpverleners. Dit is confronterend voor jongeren en bedoeld om hun beeld van de politie aan te passen.

De jongere komt in contact met collega’s van degene die hij heeft beledigd en gaat rechtstreeks in gesprek met de agenten. Eric Vos, huismeester en begeleider van de jongeren”: “De jongere komt hier om zijn straf uit te voeren en helpt dus gewoon mee met het schoonmaken van de fietsen of auto’s. Maar tegelijkertijd hoort hij er ook gewoon bij, we behandelen hem of haar als iedere andere collega en krijgen dat respect ook terug. We gaan met de collega’s koffiedrinken en automatisch wordt er toch een praatje gemaakt. Hierdoor krijgen wij meer te horen over waarom een jongere een straf heeft en omgekeerd hoort de jongere hoe het is om agent te zijn. Dat maakt indruk en draagt echt bij aan de beeldvorming.” Eric ervaart de samenwerking dan ook als een groot succes en merkt dat de jongeren op tijd zijn en hun best doen.

Meer dan alleen een werkstraf
Ook voor Halt is dit een unieke samenwerking. Waar zij normaliter werkstraffen aanbieden in bijvoorbeeld keukens van verpleeghuizen, biedt het politiebureau de kans om een directe link te maken tussen de aanleiding en de werkplek. Eline Höppener, Halt-medewerker, geeft aan dat de maatschappelijke betrokkenheid bij Halt erg belangrijk is. “We streven ernaar dat de jongeren ook iets terugdoen voor de maatschappij, bijvoorbeeld voor ouderen. De werkstraf is niet het enige wat een jongere moet doen. Een Halt-straf bestaat ook uit een aantal gesprekken met medewerkers, het maken van leeropdrachten en een excuusgesprek met degene die direct betrokken is, in dit geval dus de agent die beledigd is. We confronteren de jongeren met hun gedrag en de gevolgen daarvan. Daarnaast volgt ook nog een werkstraf. Op deze manier willen we de beeldvorming van de jongeren veranderen. Laatst hadden we iemand die een enorme afkeer had van agenten, maar na zijn werkstraf aangaf dat ‘ze best wel aardig zijn’. Zijn beeld was oprecht veranderd en hij besloot op een respectvolle manier om te gaan met agenten. Dat is een succes!”

Bewustwording
Operationeel expert en begeleider van dit project Michel van Dongen is het helemaal met Eline eens: “We zijn blij met deze samenwerking, omdat we hiermee bewustwording kunnen creëren bij jongeren. De rol van de politie bestaat enerzijds natuurlijk uit ‘boeven vangen’, maar net zo belangrijk is een stukje opvoeding en het gesprek aangaan met jongeren. Als wij als politie hiermee ons steentje kunnen bijdragen, dan doen we dat graag!”

De samenwerking tussen Halt en team Tilburg-Centrum wordt jaarlijks geëvalueerd. Vooralsnog zijn alle betrokken partijen zeer positief en staan er al diverse afspraken gepland voor nieuwe jongeren die een aantal uren aan de slag gaan op het bureau.

Red Bull scheurt vandaag over baan Zandvoort

De afgelopen dagen doken op diverse plaatsen in Nederland ineens de Formule 1-wagens van Red Bull op, dit gebeurde voor het maken van promotiefilmpjes rond de Grand Prix van Nederland. Dankzij het uitlekken van het draaiboek was vandaag al vroeg duidelijk dat het circus te vinden zal zijn op en rond het circuit van Zandvoort.

Via een filmpje op Twitter zien we hoe een groep in het oranje gehulde Verstappen-fans een plekje zoekt rond de baan in de duinen. Het oranjelegioen vormt uiteraard het decor voor het reclamefilmpje waarin het 'oranje leger' niet mag ontbreken.

Volgens F1 Maximaal maakt Max Verstappen vandaag zelf zijn opwachting voor de activiteiten op het circuit van Zandvoort. Hij zal door bochten acht, negen en tien scheuren tussen de oranje bevolkte duinen en doorweekte supporters voor wat mooie shots. Gedurende de dag zullen er vast meer beelden opduiken.

De supporters die weer en wind trotseren vandaag:

Beelden vanaf de baan (update van 11.36):

Het uitgelekte draaiboek:

Eerder deze week werd op tal van andere plaatsen gefilmd:

Red Bull op het strand van Scheveningen (Pro Shots / Koen Laureij)
Red Bull op het strand van Scheveningen (Pro Shots / Koen Laureij)

Red Bull op het strand van Scheveningen (Pro Shots / Koen Laureij)
Red Bull op het strand van Scheveningen (Pro Shots / Koen Laureij)

Red Bull in de Haagse binnenstad (Pro Shots / Koen Laureij)
Red Bull in de Haagse binnenstad (Pro Shots / Koen Laureij)

NBA: Wedstrijd Los Angeles Lakers uitgesteld

De Verenigde Staten en de basketwereld worden nog altijd beheerst door het onverwachte overlijden van Kobe Bryant. De NBA heeft een verzoek van de Los Angeles Lakers om een wedstrijd uit te stellen gehonoreerd. Nergens anders is de klap zo hard aangekomen als bij de club waar Bryant twintig jaar speelde. De wedstrijd tegen de Clippers zou komende nacht gespeeld worden, maar is naar een latere datum verplaatst. De Lakers spelen hun volgende wedstrijd vrijdag tegen de Portland Trail Blazers. Elders gingen de basketbalwedstrijden gewoon door.

De Utah Jazz ontvingen in eigen huis de Houston Rockets. Utah is na een stroeve start van het seizoen al een maand of twee praktisch onverslaanbaar, terwijl de Rockets bij vlagen ongeïnspireerd lijken en flink zijn afgegleden op de ranglijst. Houston speelde ook zonder James Harden, Russell Westbrook en Clint Capela, dus een eenvoudige zege voor Utah leek een zekerheid.

Eric Gordon had andere plannen. De veteraan die op de plek van James Harden mocht starten, speelde wat waarschijnlijk de beste wedstrijd van zijn leven was en eindigde met vijftig punten. Dit bleek genoeg voor een 117 – 126 overwinning.

De Sacramento Kings sleepten in extremis een overwinning uit het vuur tegen de Minnesota Timberwolves. Halverwege het vierde kwart stond Minnesota met 108 – 86 voor en leek er geen vuiltje aan de lucht. In de resterende zes minuten maakte Buddy Hield voor Sacramento achttien punten en bracht hij zijn ploeg weer bijna gelijk. In de slotseconden mocht De’Aaron Fox aanleggen voor twee vrije worpen, met drie punten achterstand. Fox raakte de eerste en moest de tweede missen om kans te maken op een twee- of driepunter. Fox deed dit volgens het boekje, hij miste, pakte zelf de rebound, wist te scoren en daarmee een verlenging af te dwingen. In de verlenging was het verzet van de Timberwolves gebroken, Sacramento won met 129 – 133.

Buddy Hield werd met 42 punten topscorer bij de Kings. Het was het grootste aantal punten dat hij ooit in zijn carriere had gemaakt. In het vierde kwart raakte hij al zijn schoten en maakte hij twintig punten. Niet toevallig speelt Hield met rugnummer 24, het nummer van zijn jeugdidool.

Veel aandacht was er overigens niet voor deze wedstrijden. ESPN besloot om een oude wedstrijd van Kobe Bryant landelijk integraal uit te zenden. Er was voldoende keus uit het rijke oeuvre van Kobe, ESPN koos voor diens afscheidswedstrijd tegen de Utah Jazz. Een begrijpelijke keus, het was het perfecte afscheid van Bryant. Hij wist zich die avond nog eenmaal op te laden en het hele team van de tegenstander praktisch in zijn eentje te verslaan door zestig punten te maken.

Ook elders in Amerika blijft men Kobe eren. De late-night shows besteedden volop aandacht aan het icoon. Jimmy Fallon wijdde zijn hele uitzending aan Bryant. Kobe was een vaak geziene gast bij Fallons Late Night Show. Eén clip gaat al een tijd rond op social media. Kobe praat tegen Fallon over zijn dochter, Gianna. Bryant vertelt hoe hij af en toe op straat wordt aangesproken en mensen tegen hem zeggen: “je moet een zoon hebben, Kobe. Een zoon die in je voetsporen kan treden.”. Zijn dochtertje nam het woord dan over: “Ik ben er, daar hebben we echt geen jongens voor nodig. Ik zal de legacy van mijn vader voortdragen”. Gianna Bryant was een groot talent die dezelfde bezetenheid had als haar vader.

LeBron James plaatste dit bericht op Instagram over zijn rivaal, vriend, voorganger en voorbeeld:

 
 
 
View this post on Instagram

I’m Not Ready but here I go. Man I sitting here trying to write something for this post but every time I try I begin crying again just thinking about you, niece Gigi and the friendship/bond/brotherhood we had! I literally just heard your voice Sunday morning before I left Philly to head back to LA. Didn’t think for one bit in a million years that would be the last conversation we’d have. WTF!! I’m heartbroken and devastated my brother!! 😢😢😢😢💔. Man I love you big bro. My heart goes to Vanessa and the kids. I promise you I’ll continue your legacy man! You mean so much to us all here especially #LakerNation💜💛 and it’s my responsibility to put this shit on my back and keep it going!! Please give me the strength from the heavens above and watch over me! I got US here! There’s so much more I want to say but just can’t right now because I can’t get through it! Until we meet again my brother!! #Mamba4Life❤️🙏🏾 #Gigi4Life❤️🙏🏾

A post shared by LeBron James (@kingjames) onJan 27, 2020 at 6:43pm PST

Uitslagen:

Detroit Pistons - Cleveland Cavaliers 100 - 115
Miami Heat - Orlando Magic 113 - 92
Chicago Bulls - San Antonio Spurs 110 - 109
Minnesota Timberwolves - Sacramento Kings 129 - 133 (OT)
Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks 97 - 107
Utah Jazz - Houston Rockets 117 - 126

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 40 – 6
Toronto Raptors 32 – 14
Miami Heat 32 – 14
Boston Celtics 30 – 15
Indiana Pacers 30 – 17
Philadelphia 76ers 30 – 17
Orlando Magic 21 – 27
Brooklyn Nets 19 – 26
Chicago Bulls 19 – 30
Detroit Pistons 17 – 31
Washington Wizards 15 - 30
Charlotte Hornets 15 – 31
New York Knicks 13 - 34
Cleveland Cavaliers 13 – 34
Atlanta Hawks 12 - 35

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 36 – 10
Los Angeles Clippers 33 – 14
Utah Jazz 32 – 14
Denver Nuggets 32 - 14
Houston Rockets 29 – 17
Dallas Mavericks 29 - 17
Oklahoma City Thunder 28 – 20
Memphis Grizzlies 22 - 24
San Antonio Spurs 20 - 26
Portland Trail Blazers 20 - 27
Phoenix Suns 19 – 27
New Orleans Pelicans 18 - 29
Sacramento Kings  17 - 29
Minnesota Timberwolves 15 – 32
Golden State Warriors 10 - 37

Transfer Bergwijn rond, PSV ontvangt 32 miljoen

De transfersoap rond de overgang van Steven Bergwijn van PSV naar Tottenham Hotspur is afgelopen, de aanvaller stapt voor 32 miljoen euro over naar de Londense club. De club uit Eindhoven ontvangt in eerste instantie 30 miljoen euro, de som kan nog oplopen door 2 miljoen euro aan vrijwel zeker uit te betalen bonussen zo schrijft het Eindhovens Dagblad.

Nadat Bergwijn afgelopen zondag weigerde te spelen tegen FC Twente kwam de transfer in een stroomversnelling. Aanvankelijk ging de transfer gepaard met veel gedoe en vreemde communicatie vanuit PSV, maar de afgelopen dagen is de overstap dan toch snel rondgekomen.

Bergwijn speelde de afgelopen negen jaar voor PSV. Op zijn dertiende kwam de aanvaller over uit de jeugdopleiding van Ajax. Doordat hij in zijn jonge jaren in Amsterdam speelde zal Ajax ook nog 150.000 euro ontvangen bij deze transfer.

Transfer Bergwijn rond, PSV ontvangt 32 miljoen (Pro Shots / Joep Leenen)
Transfer Bergwijn rond, PSV ontvangt 32 miljoen (Pro Shots / Joep Leenen)

Patapon 2 Remastered komt eind januari

Het heeft even geduurd, maar de in 2017 aangekondigde remaster van Patapon 2 heeft een releasedatum gekregen. 30 januari komt Patapon 2 Remastered naar PlayStation 4.

Patapon is een op ritme gebaseerd 2D-actiespel. Patapon 2 Remastered is een volledige 4K-remaster van de PSP-game van 2008. Het tweede deel begint met een vervelende aanvaring met een kraken. Hun boot is stuk en de Patapon-stam is gestrand in een nieuwe wereld. Het is jouw taak om het Patapon-leger te leiden met behulp van een ritmische drumopdrachten terwijl ze nieuwe vijanden, bondgenoten en een groot aantal nieuwe bazen tegenkomen.

Ontmoet de Phantoms in Persona 5 Royal

Atlus heeft een nieuwe trailer voor Persona 5 Royal uitgebracht waarin de personages van de Phantom Thieves worden geïntroduceerd.

Personages in de trailer zijn onder andere de hoofdrolspeler (codenaam: Joker), Kasumi, Morgana (Mona), Ann (Panther), Yusuke (Fox), Ryuji (Skull), Makoto (Queen), Haru (Noir), Futaba (Oracle ) en Akechi (Crow).

Persona 5 Royal is een nieuwe versie van Persona 5. Het voegt onder andere nieuwe personages, locaties en dungeons toe. Het schooljaar wordt ook met twee maanden verlengd.

Persona 5 Royal komt 31 maart uit op PlayStation 4.

Man lichtgewond bij woningoverval

De bewoner van een woning aan de Alardstraat in Sittard is maandag rond 22.30 uur door drie onbekende gewapende mannen overvallen. Hij moest onder bedreiging van een steekwapen zijn gsm en beurs afgeven.

Het slachtoffer raakte bij de overval licht gewond. De politie stelt een onderzoek in bij en in de woning naar de exacte toedracht en voor het veiligstellen van sporen. Ook is er een Burgernetbericht verspreid waarin zij vraagt uit te zien naar de drie verdachten. Een van hen zou gekleed zijn in een witte joggingbroek.

De politie vraagt getuigen of zij die meer informatie hebben contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Vrouw (26) overleden na mishandeling

Bij een ruzie in een woning aan de Schammenkamp in Rotterdam-Charlois is zaterdag 25 januari een 26-jarige vrouw zwaar gewond geraakt, gisteren is ze aan haar verwondingen overleden. De kinderen die in de woning aanwezig waren zijn ongedeerd.  Haar 29-jarige partner is aangehouden nadat hij zichzelf 's nachts op het bureau meldde. 

Buren alarmeerden zaterdagavond net voor middernacht de politie over het conflict in de woning. Agenten troffen in de woning de gewonde vrouw en haar kinderen, maar geen andere volwassene. Het onderzoeksteam van de politie komt graag in contact met getuigen die in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 januari tussen kwart voor twaalf en half één een man hebben zien weggaan vanaf de Schammenkamp.

De verdachte heeft zichzelf later die nacht op het politiebureau gemeld, waar hij is aangehouden. De politie heeft de zaak nog in onderzoek. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

'Justitie ontkent censuur binnen top justitie'

Vandaag verscheen in het Algemeen Dagblad het artikel “Klokkenluiders: top van Inspectie Justitie en Veiligheid liet zich beïnvloeden” over vermeende misstanden bij de Inspectie Justitie en Veiligheid. Het artikel heeft onder andere betrekking op een onderzoek van de Auditdienst Rijk naar aanleiding van meldingen over mogelijk ongewenste beïnvloeding van het Inspectierapport ‘Inrichting repressieve brandweerzorg’.

De Auditdienst Rijk (ADR) heeft het betreffende onderzoek gedaan naar de totstandkoming van het Inspectierapport over de brandweerzorg. De ADR heeft daarbij geen ongewenste beïnvloeding kunnen vaststellen. Over de uitkomsten van dit onderzoek is de Tweede Kamer op 23 mei 2018 geïnformeerd. Het rapport van de ADR zelf is in mei 2018 niet openbaar gemaakt omdat aan betrokken medewerkers vertrouwelijkheid was toegezegd. Elementen uit het onderzoeksrapport zijn namelijk terug te voeren op personen die betrokken zijn bij de totstandkoming van het onderzoek.

Bovendien hadden de melders bij het doen van hun melding uitdrukkelijk aangegeven geen instemming te geven om hun identiteit bekend te maken. In december 2019 is een deel van het ADR onderzoek alsnog openbaar gemaakt via een WOB verzoek. Ook hierin is de vertrouwelijkheid voor betrokkenen, inclusief die van de melders, gewaarborgd.

Het Algemeen Dagblad heeft voor haar artikel over de Inspectie J&V aanvullende vragen gesteld aan het ministerie. Onder andere over de wijze waarop de klachten van medewerkers van de Inspectie J&V zijn opgepakt. Lees hier het volledige antwoord van de inspectie aan het AD.

Langlaufer Klæbo weer oppermachtig op klassieke sprint

In het Duitse Oberstdorf hebben de langlaufers hun World Cup op het wereldkampioenschapsparcours van volgend jaar afgerond. Dat gebeurde met een sprint in de klassieke stijl, wat bij de vrouwen wat meer spanning opleverde dan bij de mannen.

Vrouwen
Anamarija Lampic en Natalia Nepryaeva gaven in de finale aanvankelijk de toon aan, maar de Zweedse Linn Svahn en het Amerikaanse duo Sophie Caldwell en Jessica Diggins konden ook nog volgen. Samen met Svahn gingen ze er op het slotklimmetje echter af, waarna Lampic en Nepryaeva streden om de winst. In een fraaie sprint was het Nepryaeva, de enige Russische topper die het seizoen níet wegens zwangerschap hoeft te missen, die de Sloveense het nakijken gaf, terwijl Diggins naar de derde plek snelde.

De vrouwenfinale

Mannen
Bij de mannen was weer eens duidelijk wie de beste klassieke sprinter op aarde is: Johannes Høsflot Klæbo bleef even bij de groep, maar op het laatste klimmetje slingerde hij de turbo aan en was hij er vandoor. Achter hem werd het een geheel Noors feestje, want de Italiaan Federico Pellegrino werd geklopt door zowel Pål Golberg als Erik Valnes.

De mannenfinale

Timelapse: zo werd de onderzeeër Foxtrot op het droge gezet

Ruim zeventien jaar lang lag hij bij de NDSM-werf in Amsterdam in het water, maar afgelopen december werd de enorme Russische onderzeeër Foxtrot eindelijk uit Amsterdamse wateren gesleept. De reis naar Vlaardingen, waar de boot wordt ontmanteld, is in een timelapse vastgelegd, zo schrijft AT5.

De onderzeeër, die sinds 2002 in het IJ lag, zit vol met asbest en afvalstoffen. De gemeente besloot daarop om het schip naar een haven in Vlaardingen te verplaatsen voor sloopwerkzaamheden.

Negentig meter lang
Op 9 januari werd de onderzeeër uit het water gehaald. 'Het is absoluut een prachtig apparaat, als je zo kijkt', zei Peter Roest van Jansen Recycling Group twee weken geleden tegen RTV Rijnmond. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de ontmanteling van de boot. 'Ik vind het een bijzonder mooi ding.'

De sloop van het negentig meter lange schip zal naar verwachting een groot deel van dit jaar in beslag nemen.

Noren ongenaakbaar op noordse combinatie

In het Duitse Oberstdorf stonden twee World Cup-wedstrijden op het programma in de noordse combinatie, waar schansspringen gecombineerd wordt met langlaufen. Het was alvast een test van het WK-parcours van volgend jaar, nadat de World Cup er al enige jaren niet was geweest.

Teamwedstrijd
Espen Bjørnstad, Jens Lurås Oftebro, Jørgen Gråbak en Jarl Magnus Riiber waren bij het schansspringen al weer veruit de beste. Het Noorse trio sprong een voorsprong van 1:27 minuten op Oostenrijk bij elkaar voor de vier keer vijf kilometer langlaufen, verder hadden alleen Japan (+1:33) en vooral het Duitsland (+1:46) van de rappe langlaufers nog enige kans, want Tsjechië volgde op de vijfde plek al op 4:19 minuten.

Bjørnstad behield uiteraard de leiding, Lukas Greiderer (Oostenrijk) wist ongeveer 25 seconden te dichten en Akito Watabe (Japan) en Fabian Riessle (Duitsland) zaten daar weer vlak achter. Oostenrijk was echter snel gezien: de oude Bernhard Gruber kwam totáál niet vooruit en werd in no-time gepasseerd door de snelle Duitser Johannes Rydzek, die de beduidend minder snelle Japanner Ryota Yamamoto nog even in zijn kielzog had.

Ook Oftebro hield prima stand, Rydzek pakte hooguit een paar seconden. Yamamoto viel inderdaad terug tot een kleine minuut achter de Duitser, de duidelijk niet fitte Gruber zat er zelfs twee minuten achter en lag bij de finish totaal uitgeteld op de grond. Gråbak wisselde zonder problemen ook weer als eerste op slotloper Riiber, Manuel Faisst (Duitsland) volgde op 1:10 minuten, waarbij de sneller Vinzenz Geiger het overnam.

Nog een minuut achter Duitsland zat Hideaki Nagai eenzaam op de derde plek, hij gaf het over aan slotloper Yoshito Watabe. Franz-Josef Rehrl hield Oostenrijk in elk geval nog op de vierde plek, met Martin Fritz als slotloper. Aan de posities veranderde voorin uiteraard niks meer en met de Noorse vlag in de hand kwam Riiber rustig over de finish, ver voor de uitbollende Geiger, terwijl Japan op 2:50 minuten toch wat verrassend plek drie pakte.

Noorwegen boven

Individuele wedstrijd
Oftebro en Riiber waren weer eens de beste twee bij het schansspringen, met acht seconden tussen de twee Noren. Rehrl mocht 31 seconden later aan de tien kilometer langlaufen beginnen, elf tellen voor Bjørnstad. Akito Watabe vertrok na 48 seconden, Manuel Faisst, Jens' broer Einar Lurås Oftebro, de hopelijk herstelde Gruber en Fritz volgden na een ruime minuut. Op zo'n anderhalve minuut stonden onder meer Riessle en Gråbak, die met goed langlaufen misschien nog wat konden doen.

Tijdens het langlaufen zat Riiber al snel bij Oftebro, terwijl Rehrl twintig seconden pakte op de leider. Watabe en Bjørnstad volgden, met daarachter een door Faisst aangevoerde groep. Kort voor de helft sloot Rehrl aan bij de twee koplopers, terwijl de overige verschillen zeker niet kleiner werden.

Op het laatste klimmetje opende Riiber het gas en niemand kon hem volgen, waarmee de achtste zege in elf wedstrijden een feit was. Oftebro werd tweede, het vierde World Cup-podium en het beste resultaat ooit voor de pas 19-jarige Noor, terwijl ruim achter Rehrl de sprint om de vierde plek gewonnen werd door Gråbak.

Noorwegen boven

Kleiner deel mkb heeft behoefte aan externe financiering

Van het midden- en kleinbedrijf (mkb) had 20 procent behoefte aan externe financiering in de periode van juli 2018 tot juli 2019. Dat is minder dan een jaar eerder. Toen gaf 24 procent aan een financieringsbehoefte te hebben. Van de mkb-bedrijven die daadwerkelijk een aanvraag deden, kreeg 84 procent de financiering ook rond. Vrouwelijke ondernemers met een financieringsbehoefte weten die financiering uiteindelijk minder vaak aan te trekken. Dat meldt het CBS op basis van de tweede editie van de Financieringsmonitor.

De Financieringsmonitor toont onder andere de resultaten van een digitale enquête die is uitgezet onder bedrijven met 2 tot 250 werkzame personen in de business economy. Met de resultaten van de enquête wordt de zoektocht van het mkb naar externe financiering van begin tot eind in kaart gebracht. De enquête had betrekking op de periode van juli 2018 tot juli 2019. De vorige editie van de financieringsmonitor ging over de periode van juli 2017 tot juli 2018.

Van de bedrijven die aangeven een financieringsbehoefte te hebben, verkent 83 procent de mogelijkheden. Ruim twee derde van deze laatste groep doet vervolgens daadwerkelijk een aanvraag voor financiering. Hiervan wordt 84 procent toegekend.

Vergeleken met een jaar eerder hadden minder bedrijven een financieringsbehoefte, maar het verlangde bedrag was groter. In het mkb in de business economy was het gewenste bedrag aan externe financiering tussen juli 2018 en juli 2019 in doorsnee 175 duizend euro. Dat wil zeggen dat de helft een lager bedrag zocht en de andere helft een hoger bedrag. Een jaar eerder was dit 105 duizend euro. Dit hangt samen met een afname van de financieringsbehoefte, die het sterkst zichtbaar is bij de kleinste bedrijven.

Gemiddelde slaagkans laagst bij kleinste mkb’ers
Het gemiddelde slagingspercentage varieert tussen 81 procent voor de groep microbedrijven (2 tot 10 werkzame personen) tot 96 procent voor middenbedrijven (50-250 werkzame personen). Dit is lager dan bij het grootbedrijf, waar 98 procent van de aanvragen leidt tot financiering. Naast bedrijfsgrootte dragen ook financiële gezondheid en de beschikbaarheid van veel onderpand bij aan de slaagkans. De handel en de zakelijke dienstverlening zijn bedrijfstakken binnen het mkb waar een aanvraag het minst vaak leidt tot financiering. Bedrijven in deze bedrijfstakken kunnen financiers minder onderpand, en dus minder zekerheden bieden.

Financieringsbehoefte van vrouwelijke ondernemers uiteindelijk minder vaak ingevuld
Bedrijven van teams geleid door overwegend vrouwelijke ondernemers vallen in de zoektocht naar financiering vaker af dan bedrijven met mannelijke ondernemers. Zij hebben minder vaak behoefte aan externe financiering, verkennen de mogelijkheden minder vaak en doen minder vaak een aanvraag. Bijvoorbeeld omdat ze vaker dan mannelijke ondernemers verwachten de gezochte financiering niet te zullen krijgen of dat deze te duur zal zijn. Die verschillen zijn significant, ook na correctie voor verschillen in kenmerken van de bedrijven, zoals sector en grootteklasse. Maar áls bedrijven van vrouwelijke ondernemers uiteindelijk een externe financieringsaanvraag doen, hebben zij dezelfde slaagkans als mannelijke ondernemers.

Dat betekent uiteindelijk dat vrouwelijke ondernemers met een externe financieringsbehoefte er minder vaak in slagen in die behoefte te voorzien dan mannelijke ondernemers: 37 versus 52 procent. Voor deze analyse zijn twee jaargangen van de Financieringsmonitor gecombineerd. De uitkomsten hebben dus betrekking op de periode van juli 2017 tot juli 2019.

Man (26) overleden na schietpartij

In een woning aan de Daalwijk in Amsterdam-Zuidoost is afgelopen nacht een 26-jarige man om het leven gekomen door een schotwond. Dat meldt de politie op Twitter.

De melding van de schietpartij werd rond 01.45 uur gedaan. Hulpdiensten hebben de man nog gereanimeerd, maar het slachtoffer is uiteindelijk aan zijn verwondingen overleden. 

Later meer.

FOK! Wat een weer: een lach en een traan

Vandaag groet ik jullie niet.

Het was gisteren weer een grijze dag. De storing waar ik het van de week over had leverde tot in de ochtend op veel plaatsen zo'n 5 mm op. In het noordwesten viel iets meer, in Uitgeest viel namelijk 12 mm. Die storing trok wel weg. Dit wilde echter niet zeggen dat het ook opklaarde. Slechts héél lokaal was er een streepje zon. Dus dat was wel tegenvallend. In de loop van de middag trokken er wat plukken met wat regen van zuidwest naar noordoost over het land.

Momenteel zien we vooral neerslag op de Noordzee. Daar kwam het zelfs even tot onweer. Dit gebied schuifelt nu ten westen van ons land naar het noorden. Er komt echter nog het één en ander aan, en dat gaat wel over ons land trekken.

Afgelopen nacht was er overal wel kans op een bui of wat regen. Onweer was daarbij niet geheel uitgesloten, maar dat vooral vlakbij zee. Later in de nacht breiden de buien zich over het land uit.

Vanmorgen vallen er dan in het hele land een paar stevige buien. Daarbij is nog steeds kans op hagel en onweer. Aan het einde van de ochtend trekken de buien zich steeds meer terug richting het noorden, en dan kan het van het westen uit opklaren. Zeker in Zeeland verwacht ik een heel aardige middag. In het noorden moeten ze wat langer wachten op wat zon. Het is vrij fris met maxima van ongeveer 6 graden. De wind maakt het zeker niet aangenamer met kracht 6 tot 7 aan zee. In het binnenland waait een matige tot vrij krachtige wind. Kracht 4 tot 5 ongeveer. 

Woensdag dat lijkt een heel aardige dag te worden. Het is dan droog en er zijn perioden met zon. Dit in afwachting van zeer zachte lucht...

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Gemeenten begroten 10,8 miljard euro aan heffingen in 2020

Gemeenten verwachten dit jaar 10,8 miljard euro aan gemeentelijke heffingen te ontvangen. Dat is 6,3 procent meer dan in 2019. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2020.

De onroerendezaakbelasting (ozb), de rioolheffing en de afvalstoffenheffing zijn de belangrijkste gemeentelijke heffingen. Samen zijn ze met 8,0 miljard euro in 2020 goed voor bijna drie kwart van alle heffingen. De inkomsten uit de ozb behoren tot de algemene middelen van een gemeente, de afvalstoffenheffing en rioolheffing niet.

Opbrengst afvalstoffenheffing stijgt meer dan 8 procent
De opbrengst van de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing is dit jaar naar verwachting 2,0 miljard euro. Dit is 8,3 procent meer dan in 2019. Ook in 2019 begrootten gemeenten al een toename, toen van 5,5 procent. De stijging van de reinigingsheffingen komt vooral door een sterke stijging van de verwerkingskosten van het afval. Hiermee is een einde gekomen aan een reeks van jaren waarin de begrote opbrengst van de reinigingsheffingen op totaalniveau in Nederland nauwelijks veranderde.

De begrote opbrengst ozb neemt in 2020 met 4,7 procent toe tot 4,3 miljard euro. Dit is de grootste stijging in zeven jaar. De verandering van de opbrengst ozb wordt bepaald door de ontwikkeling van de waarde van het onroerend goed (WOZ-waarde), van het aantal panden, en door de tariefontwikkeling. De tarieven worden door de gemeenteraad vastgesteld.

Uit rioolheffingen ontvangen gemeenten dit jaar 1,7 miljard euro. Dit is 2,1 procent meer dan in 2019, een toename die overeenstemt met de gemiddelde jaarlijkse stijging van 1,9 procent over de afgelopen vijf jaar.

Opbrengst toeristenbelasting neemt met bijna 40 procent toe
Niet alleen de inkomsten uit de ozb, ook die uit de toeristenbelasting behoren tot de algemene middelen van een gemeente. Gemeenten begroten dit jaar 411 miljoen euro aan toeristenbelasting. Dit is 117 miljoen euro meer dan in 2019, een toename van 39,7 procent. De stijging komt voor drie kwart voor rekening van Amsterdam. In de hoofdstad wordt aan toeristenbelasting 199 miljoen euro begroot. Hiermee is de toeristenbelasting in 2020 in Amsterdam voor het eerst een grotere inkomstenbron dan de ozb, die dit jaar naar verwachting 178 miljoen euro oplevert. Tot 2020 bracht de toeristenbelasting alleen in zes kleine kustgemeenten - de vijf Waddeneilanden en Veere - meer op dan de ozb. In 2020 wordt bijna de helft van de toeristenbelasting die voor heel Nederland is begroot in Amsterdam geïnd.

Meer dan 1 miljard euro aan parkeerheffingen
De opbrengst van de parkeerheffingen stijgt in 2020 naar verwachting met 9,6 procent tot ruim 1,0 miljard euro. De begrote stijging van 89 miljoen euro voor alle gemeenten tezamen is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan Amsterdam (+39 miljoen euro), Rotterdam (+13 miljoen euro) en Den Haag (+12 miljoen euro). Amsterdam begroot aan parkeergelden dit jaar 321 miljoen euro. Dit is bijna een derde van alle gemeentelijke parkeergelden. Voor Amsterdam vormen de parkeergelden een belangrijke inkomstenbron. Voor heel Nederland maken de parkeergelden nog geen 10 procent uit van de begrote inkomsten uit gemeentelijke heffingen, voor de hoofdstad is dit bijna 31 procent.

Aantal asielzoekers en nareizigers licht gedaald

In 2019 kwamen 22.500 asielzoekers en 4.200 nareizende gezinsleden naar Nederland, bij elkaar een fractie minder dan in 2018. Syriërs en Eritreeërs vormen nog steeds de grootste groepen. Het aantal asielzoekers uit Nigeria en Syrië nam het meest toe. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Het aantal asielzoekers was in 2019 ruim 2.000 hoger dan in 2018, het aantal nareizigers was 2.300 lager dan vorig jaar. Het totaal aantal asielzoekers en nareizigers daalt sinds 2015.

Sinds 2013 vormen Syriërs de grootste groep onder de asielzoekers. In 2019 kwamen er 3.700 naar Nederland. Dat is ruim 700 meer dan in 2018. Zij worden gevolgd door de Nigerianen. Hun aantal nam toe van een kleine 600 in 2018 tot 2.100 in 2019.

Ook het aantal asielzoekers uit Moldavië nam in 2019 substantieel toe, met 45 procent. Zij zijn nu naar omvang de zesde groep asielzoekers. Hun aantal is met 1.205 bijna net zo groot als het aantal Turken (1.250) en Algerijnen (1.210). Het aantal asielzoekers uit Eritrea daalde in 2019 met ruim 900 tot 500 personen. Sinds 2014 vormden zij een grote groep onder de asielzoekers.

Nareizigers nog steeds vooral Syriërs en Eritreeërs
Het aantal nareizigers is in 2019 vooral gedaald doordat veel minder Syriërs en Eritreeërs als nareizend gezinslid naar Nederland kwamen. In vergelijking met 2018 kwamen er voor beide nationaliteiten 800 nareizigers minder naar Nederland. Toch zorgden beiden nog voor driekwart van de nareizigers.

Coronavirus: meer dan 2900 besmettingen, eerste patient in Duitsland

Er zijn weer een stuk meer besmettingen gemeld met het coronavirus, het aantal stijgt met de laatst bekend gemaakte cijfers naar bijna 2900 waarbij er inmiddels 81 doden als gevolg van het virus zijn gemeld. In Nederland adviseren vandaag deskundigen van het RIVM minister voor Medische Zorg Bruno Bruins over de risico's op besmetting in Nederland.

Het aantal besmettingen is in China nog steeds aan het stijgen en inmiddels worden er ook doden gemeld buiten het epicentrum van de Hubei regio. Ook liggen er nog ruim 450 mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis. In Shanghai heeft de overheid om alle niet noodzakelijke ondernemingen tot minstens 9 februari gesloten te houden en scholen tot 17 februari. In de rest van het land is de vakantie in verband met het Chinese Nieuwjaar met 3 dagen verlengd.

Mongolië heeft ondanks dat er nog geen besmettingen zijn gemeld wel besloten om per direct de grens met China te sluiten voor al het persoonsverkeer. Daarnaast zijn alle scholen en universiteiten tot 2 maart gesloten en is opgeroepen alle publieke bijeenkomsten af te gelasten. In Australië is een 5e besmetting bevestigd, het gaat om een 21-jarige vrouw die met de laatste vlucht uit Wuhan kwam voordat het reisverbod uit de stad werd opgelegd.

Diverse landen waaronder Frankrijk, Japan, Spanje, Rusland, Verenigde Staten en Groot-Britannië halen hun burgers die momenteel nog in de Hubei regio verblijven naar huis. Bij aankomst in hun land zullen ze waarschijnlijk 14 dagen in quarantaine moeten verblijven. Nederland heeft nog geen plannen om Nederlanders uit China terug te halen. Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er zich nog geen Nederlanders bij het noodnummer (0031 247 247 247) hebben gemeld.

De plotselinge verspreiding van het virus heeft ook zijn effect op de handelsbeurzen. Zo kwamen er met het openen van de beurs direct al grote dalers op de Amerikaanse Nasdaq en Dow Jones en ook de Nederlanse AEX begon de dag direct met verlies. Door de sluiting van diverse steden in China is ook de olieprijs flink gezakt vanwege de verwachte verminderde vraag naar olie. 

The Wuhan virus - thebaselab
The Wuhan virus - thebaselab

Update 13.45 uur:
In Canada is zojuist bekend gemaakt dat er een tweede besmetting met het Coronavirus is vastgesteld, het zou gaan om de vrouw van de man waar al eerder bij vast werd gesteld dat hij besmet was met het virus. In Cambodja is zojuist ook de eerste besmetting gemeld.

Nederland heeft na overleg toch besloten om Nederlanders die momenteel in de Hubei regio verblijven te evacueren en terug naar Nederland te halen. Het betreft 20 Nederlanders die momenteel in de stad Wuhan in het epicentrum van het virus verblijven.

Update 20:08 uur
In Peking zit een correspondente van de Telegraaf in quarantaine nadat ze net op tijd ontsnapte uit Wuhan, waar ze vrijwillig heen gereisd was om de situatie met eigen ogen te aanschouwen. Cindy Huijgen: "De quarantaine geldt voor twee weken, de incubatietijd is 1 tot 14 dagen. Het nieuwe coronavirus is uniek, omdat dit gedurende die tijd ook al overdraagbaar is. Het is vandaag vijf dagen geleden dat ik uit Wuhan terugkeerde, dus heb ik er nog negen te gaan."

Update 00:40 uur
Wereldwijd zijn we inmiddels de 2900 besmettingen gepasseerd. Ook duikt het virus op in steeds meer landen. Zojuist is ook in Duitsland een eerste geval gemeld.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.