Hockey Pro League: Oranje verspeelt voorsprong en verliest met shoot-outs van India

Het liep in het tweede kwart niet bij Oranje, in de Hockey Pro League-wedstrijd tegen India. De spelers konden elkaar niet vinden. Er moest op karakter worden gespeeld. Dat deed Oranje, met een vurige Mirco Pruyser en een effectieve Mink van der Weerden, die Nederland over een dood punt hielpen tegen India. Daarna leek Oranje los in hun geliefde Bhubaneswar, maar moest het na een 3-1 voorsprong toch teleurstellend de 3-3 incasseren. De shoot-outs waren een prooi voor India: 3-1.

Hoe zou Nederland zondag de bal uitnemen in het Kalinga Stadium? Dat was de eerste vraag die moest worden beantwoord na het echec zaterdag, nadat de bal al na dertien seconden achter Pirmin Blaak lag na nota bene een Nederlandse afslag.
Mirco Pruyser liep naar voren, pastte toch naar achteren, waarna uiteindelijk Mink van der Weerden slim de hoge bal hanteerde. Het was duidelijk: vandaag moest het anders dan zaterdag, tegen het sterke India. En het ging ook anders.

Betere start Oranje
Zonder de weer aan zijn schouder geblesseerde Floris Wortelboer, maar met de comeback van Thijs van Dam – zijn laatste interland was de WK-finale – en Jelle Galema in het veld moest Oranje op zoek naar eerherstel na de 5-2 nederlaag een dag eerder. Oranje startte meteen beter, Mirco Pruyser schoot een backhand tegen de keeper, na een mooi overstapje van Billy Bakker en een pass van Glenn Schuurman. Thijs van Dam accelereerde als vanouds over de linkerflank.

De spelers van India en Nederland vochten verbeten duels uit. Hier gooit Thierry Brinkman zijn ziel en zaligheid in de strijd. Foto: FIH
Maar het was India met de grootste kansen. Zo was het de gevaarlijke Lalit na een pass dwars door de Nederlandse defensie, die een levensgrote kans niet kon scoren tegen de sterke Sam van der Ven. Later was het Mandeep Singh die van veraf werd bediend door Gurinder Singh. Ook hij had de 1-0 op zijn stick. Oranje startte dan wel beter dan zaterdag, India was gevaarlijker. Het Nederlands elftal stond wel compacter opgesteld in vergelijking met zaterdag, beducht voor Indiase counters.

Misverstanden
Het tweede kwart leek in eerste instantie het meest frustrerende kwart van Oranje te worden. Sam van der Ven moest weer ingrijpen na een slippertje van Lars Balk. De tweede goalie van Oranje kon zich onderscheiden zondag. Er ontstonden in die fase vooral wat misverstanden tussen spelers. Het oogde onwennig, zo pril in 2020.
Zo wisten eerder Bjorn Kellerman en Jeroen Hertzberger elkaar niet te bereiken. Jelle Galema en Valentin Verga hadden een misverstand, waardoor de bal over de lijn liep. Thijs van Dam en Mirco Pruyser konden elkaar niet bereiken. Glenn Schuurman pastte Billy Bakker net te hard in op zijn backhand, die daardoor alleen nog net de bal kon aanraken, waarna de bal over de zijlijn rolde. Al met al leek de wedstrijd langzaam een reprise van de zaterdag te worden.

De frustraties liepen op bij Oranje, waar bondscoach Max Caldas druk aan het coachen was. Het vloeiende aanvalsspel was er niet altijd, maar routiniers Pruyser en Mink van der Weerden lieten zien dat dat ook niet altijd nodig is. Als het combinatiehockey niet werkt, is er altijd nog werklust.

Op karakter
Pruyser haalde net toen Oranje het even moeilijk had puur op karakter een strafcorner. Hij legde de bal op de voet van de Indiase verdediger en slaakte daarna een oerkreet. Zo blij was hij. Hij pepte zijn team op en nam Oranje op sleeptouw. Van der Weerden kreeg daarna het stadion stil met een goede hoge push in het net, alweer zijn zesde goal in zijn laatste zeven interlands.
Toen daarna Lalit alle vrijheid had en de 1-1 binnentipte en Jonas de Geus daarna druk om zich heen keek, waar de dekkingsfout toch vandaan kwam, leek de comeback van korte duur. Maar de Nederlanders hadden het signaal van Pruyser begrepen.
Na weer goed doorzetten van Lars Balk en Pruyser, die druk bleven houden op de Indiërs, kon Jeroen Hertzberger slim met een backhandje de 1-2 scoren. Weer was het stadion oorverdovend stil, een fenomeen waar moeilijk aan te wennen is. Hoe kan het ook anders, met maar twee Nederlandse supporters.

Eindelijk leek er wat echte losheid te komen in de benen van de Nederlandse spelers. Oranje werd brutaler en durfde meer risico te nemen. Kort daarna sloeg dezelfde Hertzberger de bal hard voor en scoorde Kellerman fraai de 1-3. Hiermee liet dit Oranje zien dat werklust en karakter, in een wedstrijd die in die fase niet altijd goed was, beslissend kunnen zijn. Oranje had deze doelpunten nodig, na een taaie zaterdag, het uitvallen van hun geliefde Floris Wortelboer, en een listige tegenstander in India.

Oranje tien minuten in overtal
In het derde kwart controleerde Oranje de wedstrijd en leek India snel teleurgesteld over het scoreverloop. Echt gas geven konden ze niet meer geven en Nederland liet dat ook niet meer toe. Zeker niet nadat aanvoerder Manpreet Singh voor tien minuten naar de kant moest, na een harde overtreding op Lars Balk. Het was in deze fase dat Oranje – achteraf gezien – naar de 1-4 of 1-5 had moeten uitlopen.
In het laatste kwart was het zaak voor Oranje om de overwinning naar huis te hockeyen. Een strafcorner werd goed gestopt door Van der Ven, maar de rebound benut. Een perfecte counter van Kellerman eindigde in schoonheid. Het publiek begon zich ermee te bemoeien. Dat kon nog weleens gevaarlijk worden voor Oranje.

Dat werd het ook. Het thuisvoordeel begon nu mee te spelen. Elk balbezit van een Indiër werd hartstochtelijk bejubeld. Gedragen door het publiek wist India de 3-3 te scoren. Weer was het Rupinder Singh die niet Blaak maar deze keer Van der Ven door het midden passeerde. Kon het hard vechtende Oranje zich nog een keer oprichten om toch die drie punten en het goede gevoel mee naar Nederland te nemen?

Valentin Verga forceerde twee minuten voor tijd de strafcorner. Ook bij hem was de reactie intens. Wie denkt dat de Pro League bestaat uit veredelde oefenpotjes, weet wel beter als je kijkt naar de heftige reacties van de Nederlandse spelers bij elk voordeeltje dat ze behaalden. Dit was strijden op het scherpst van de snede. Jip Janssen kreeg de bal niet lekker op zijn stick, waardoor het 3-3 bleef.
Toch shoot-outs, na een 3-1 voorsprong. Dat voelde als een nederlaag. Maar het optreden zondag en de grote vechtlust waren een kleine revanche op de 5-2 nederlaag van zaterdag.