Snowboarders Toutant en James winnen op festival Laax

In het Zwitserse Laax is het jaarlijkse snowboardfestival, het Laax Open, weer afgerond. Na vijf dagen actie zijn nu alle winnaars bekend op de slopestyle en in de halfpipe, wedstrijden die uiteraard deel uitmaken van de World Cup.

Slopestyle mannen
De Canadees Sebastien Toutant had in de eerste run vrij aardig gescoord, maar genoeg voor het podium was het nog niet en dus moest hij aan de bak in run twee. Met onder meer een forse front-double-900 en een cab-1260-nosegrab er achteraan, gevolgd door een back-1440-mute en een front-double-1080-mute, scoorde Toutant 87,25 punten en dat was genoeg voor de winst. De Amerikaanse tieners Red Gerard (85,45) en Justus Henkes (82,33) mochten het podium naast hem beklimmen. Niek van der Velden en Casper Wolf eindigden met de 14e en 15e plek net buiten de finale.

Sebastien Toutant (Bron: YouTube)

Slopestyle vrouwen
De Amerikaanse Julia Marino kwam in de eerste run al tot 81,30 punten met een Crippler Indy, back-900-melon, cab-double-underflip-mute en een front-720-mute om mee af te sluiten. Dat was al genoeg voor de winst, dus de tweede run was een soort ererondje. De jonge Japanse Reira Iwabuchi eindigde met 76,95 punten op plek twee, ruim voor de 64,20 van de Britse Katie Ormerod. De Nederlandse veterane Cheryl Maas kwam met twee verprutste kwalificatieruns niet verder dan plek 22.

Julia Marino (Bron: YouTube)

Halfpipe mannen
Met vijf heerlijke sprongen - zowel de hoogte als de uitvoering waren zeer indrukwekkend - scoorde Scotty James in de eerste run al 95,75 punten en die monsterscore was voor de Australiër genoeg voor de winst: de jonge Japanner Yuto Totsuka kwam met 92,25 nog in de buurt, maar ging in run twee in de fout en daarmee was de zege voor de Australiër een feit. James kon zijn tweede run gewoon gebruiken om even te zwaaien naar het publiek, Totsuka pakte plek twee en met 87,00 punten mocht ook de Amerikaan Taylor Gold het podium op.

Scotty James (Bron: YouTube)

Halfpipe vrouwen
Queralt Castellet scoorde in haar eerste run gelijk al 90,00 punten en nadat iedereen twee runs achter de kiezen had bleek dat al genoeg voor de winst. De ervaren Spaanse hield een Chinees duo achter zich: Cai Xuetong (87,25) en Liu Jiayu (85,75), die beiden ook zeker geen gebrek aan ervaring hebben, konden het podium eveneens betreden.

Queralt Castellet (Bron: YouTube)