Shorttrackster Velzeboer 7e op Jeugdspelen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne hebben de Nederlandse shorttrackers op de eerste afstand naast de medailles gegrepen. Op de 1000 meter kwam Michelle Velzeboer nog het dichtst in de buurt: ze werd zevende.

Diede van Oorschot sneuvelde op het Zwitserse ijs in de kwartfinales, waarin ze er eigenlijk niet echt aan te pas kwam. Velzeboer kwam een ronde verder, maar werd in de halve eindstrijd nipt uitgeschakeld en eindigde in de B-finale als tweede. De finale werd niet verrassend een Zuid-Koreaans feestje: Seo Whi-min pakte het goud, vlak voor landgenote Kim Chan-seo, terwijl de Canadese Florence Brunelle op enige afstand Iuliia Beresneva (Rusland) en Petra Rusnakova (Slowakije) klopte.

Bij de heren kwam namens Nederland alleen Jenning de Boo in actie, maar hij ging er in de kwartfinales uit. Ook hier konden de Zuid-Koreanen zoals verwacht juichen: Jang Sung-woo was in de finale te sterk voor landgenoot Lee Jeong-min, terwijl de Chinees Li Kongchao het podium completeerde. Ethan de Rose zorgde voor de 'exotische' prestatie van de dag en werd namens Nieuw-Zeeland keurig zevende.

Velzeboer gaat buitenom in de B-finale (Foto: OIS/Joe Toth)
Velzeboer gaat buitenom in de B-finale (Foto: OIS/Joe Toth)