Dumoulin kijkt uit naar start van het wielerseizoen

Na meer dan een half jaar blessureleed staat Tom Dumoulin over enkele weken voor het eerst weer aan de start van een wedstrijd. De Limburgse wielrenner kijkt uit naar dat moment.

Dumoulin kende een tumultueus seizoen. Een blessure aan zijn linkerknie, die erger bleek dan in eerste instantie gedacht werd, maar ook de overstap van Team Sunweb naar concurrent Team Jumbo-Visma.

De eerste ervaringen met zijn nieuwe ploeg zijn erg positief. “De mensen hier zijn met zo veel passie voor de sport bezig. Ik wil wereldkampioen worden, maar Mathieu Heijboer wil wereldkampioen trainen worden en de mecanicien die aan mijn fiets sleutelt wil wereldkampioen mecanicien zijn. Dat is heel fijn werken.”, vertelt Dumoulin aan NOS Sport op trainingskamp in het Spaanse Alicante. “Ik heb echt het gevoel dat ik nu in dé beste of één van de beste ploegen van de wereld rondrijd. En dat ik daar ook wel in thuishoor. En toch voelt het helemaal niet spannend. Het is gewoon relaxed.”

Tom Dumoulin op de ploegpresentatie Team Jumbo-Visma (Pro Shots / Remko Kool)
Tom Dumoulin op de ploegpresentatie Team Jumbo-Visma (Pro Shots / Remko Kool)

Ondanks dat Sunweb tot de meest professionele ploegen van het peloton behoort was de 29-jarige Limburger toe aan een nieuwe omgeving. “Je motiveert elkaar. Als ik een keer een slechte dag heb en trainer Mathieu staat te springen als een blij kind omdat we weer twee watt sneller zijn geworden in de windtunnel, dan heb ik geen slechte dag meer. Dan geniet ik daarvan.“

Eén van de dingen waaraan Dumoulin momenteel samen met zijn trainer Heijboer aan werkt is explosiviteit. Volgens eigen zeggen had hij zich ‘traaggetraind’ waardoor hij een explosieve tempoversnelling niet meer in de benen had.

“Ik heb best wel veel ritten gedaan waarin ik constant in de grijze zone aan het trainen was. Niet rustig, ook niet keihard, maar constant hard doorrijden. Je maximale prikkel wordt dan iets minder. Dat heb ik met Mathieu besproken, ik moet die explosieve uithaal weer terugkrijgen. Dat was altijd een wapen van mij. Zo heb ik een aantal koersen gewonnen. Dat was mijn voordeel ten opzichte van andere klassementsrenners.”

Voor Dumoulin start het seizoen in de Ronde van Valencia op 5 februari. In tegenstelling tot voorgaande jaren rijdt hij dit seizoen ook de heuvelklassiekers, iets waar hij erg naar uitkijkt.

“Ik heb ze altijd heel erg gemist, die klassiekers. Ik reed ze altijd met veel plezier, ook al heb ik er nog nooit echt goed gepresteerd. Ik weet niet of het meteen gaat lukken om ineens uit mijn slof te gaan schieten. Maar ik kijk ernaar uit om er weer bij te zijn, koers te maken.”