FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 januari 2020

Duitsland schenkt vier miljoen aan Nationaal Holocaust Museum

De Duitse overheid schenkt vier miljoen euro aan het nieuwe Nationaal Holocaust Museum. Met deze nieuwe bijdrage is de voltooiing van het nieuwe museum een stap dichterbij. Dat meldt het Joods Cultureel Kwartier op hun website.

Het Nationaal Holocaust Museum, dat nu met een tijdelijke tentoonstelling gehuisvest is in de voormalige Hervormde Kweekschool in Amsterdam, wil zich na de geplande verbouwing in hetzelfde gebouw vestigen aan de Plantage Middenlaan en de tegenovergelegen Hollandse Schouwburg.

Financiering uit Duitsland
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zegt het belangrijk te vinden dat jongeren kennis maken met dit onderwerp.

Daarnaast laat hij weten dat Duitsland zich verantwoordelijk voelt voor de geschiedenis. 'De gedeelde herinnering aan dit donkerste hoofdstuk in onze Duitse geschiedenis maakt het belang van de verworvenheden van de Europese eenwording en de verzoening tussen Duitsland en Nederland duidelijk.'

'Komst museum waardevolle bijdrage'
Algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier Emile Schrijver zegt blij te zijn met de schenking van de oosterburen. 'Met de bijdrage van de Bondsrepubliek Duitsland hebben we een partner aan boord die het belang van het debat onderschrijft. Samen geloven we met de komst van het Nationaal Holocaust Museum een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de toekomst van onze rechtstaten en aan een vreedzaam Europa.'

Het nieuwe museum heeft in totaal 27 miljoen euro nodig. Dit zal worden besteed aan investeringen in beide gebouwen, educatieve programma's, een vaste tentoonstelling, programmering en de exploitatie tot en met 2026.

Met de bijdrage van de Duitse overheid is nu 21 miljoen binnen. De organisatie zegt er alle vertrouwen in de te hebben dat ze dit jaar de volledige financiering rond te krijgen.

Verbouwing
Vanaf 2 februari sluit de tijdelijke tentoonstelling in de voormalige Hervormde Kweekschool de deuren voor een verbouwing van twee jaar. Op 1 juni 2020 sluit ook de Hollandse Schouwburg tijdelijk de deuren voor de verbouwing.

In 2022 hoopt het Joods Cultureel Kwartier het nieuwe Nationaal Holocaust Museum te openen.

Nikkie Tutorials onthult: "Ik ben transgender"

Vlogster Nikkie Tutorials heeft vanavond in een YouTube-video onthuld dat ze transgender is. Jarenlang droeg ze het geheim bij zich maar nu vond het tijd om open kaart te spelen. De make up-expert deed de onthulling onder andere omdat ze gechanteerd werd.

"Ik wil iets vertellen over wat mij mezelf maakt. Ik kan nauwelijks geloven dat ik dit nu echt ga doen, maar het is tijd om écht vrij te zijn. Ik was geboren in het verkeerde lichaam, wat betekent dat ik transgender ben", zo vertelt de Nederlandse in de video.

"Ik snapte niet waarom ik kort haar had en waarom ik lange broeken moest dragen. Waarom kon ik geen jurkjes aan? Ik speelde met barbiepoppen, ik gebruikte nagellak en speelde met extensions. Alles aan mij was een meisje", aldus Nikkie over haar jonge jaren.

Op haar zesde liet de visagiste haar haren lang groeien en een jaar later besloot ze alleen nog maar meisjeskleding te gaan dragen. Op haar veertiende volgde een hormoonbehandeling en op haar negentiende onderging ze een geslachtsoperatie. "Ik ging in transitie tijdens YouTube en veranderde in mezelf terwijl jullie mij al volgden", zo deed de YouTube-ster uit de doeken.

De bekentenis kwam er nu niet zomaar. Naast het gevoel dat ze zich nu vrij genoeg voelde om haar verhaal te doen was er ook druk van buitenaf. "Ik ben gechanteerd door mensen die mijn verhaal aan de media wilden lekken. Ze zeiden dat ik loog of dat ik de waarheid niet wilde vertellen. Dus voor de mensen die mijn verhaal bekend wilden maken, deze is voor jullie", aldus Nikkie.

Oranje neemt met verlies tegen Spanje afscheid van EK handbal

Nederland heeft maandag op het EK handbal in het Noorse Trondheim met 25-36 verloren van Spanje. Door het verlies tegen de regerend Europees kampioen is Nederland als derde geëindigd in groep C en daarmee uitgeschakeld.

Na verlies tegen de Duitsland en winst tegen Letland had EK-debutant Nederland tegen Spanje een overwinning met een verschil van tien doelpunten nodig om door te gaan naar de hoofdronde. Kortom er was een wonder nodig.

Dat wonder zou er niet komen. Nederland kreeg genoeg kansen maar was niet scherp genoeg in de afwerking. Ook verloor de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson verschillende keren slordig de bal. Bij rust was de achterstand van Oranje slechts vier punten maar na rust liepen de Spanjaarden weg: 25-36.

Ondanks de uitschakeling kan het Nederlandse team met opgeheven hoofd het toernooi verlaten. Spanje en Duitsland gaan door naar de hoofdronde.

Eindstand Groep C
1. Spanje 6 punten
2. Duitsland 4 “
3. Nederland 2 “
4. Letland 0 “

Veiligheid in Amsterdamse tbs-kliniek in gevaar door geldgebrek

Acht forensische instellingen, waaronder het Amsterdamse Inforsa, dagen de Staat morgen voor de rechter omdat ze meer geld willen. Als het ministerie van Veiligheid en Justitie niet over de brug komt, weigeren ze langer de verplichte behandelingen te geven. En dat kan een gevaar vormen voor de samenleving, omdat het hier om uiterst gevaarlijke cliënten gaat.

Tbs-kliniek Inforsa is de enige Amsterdamse gesloten kliniek, waar patiënten met psychische problemen, die een ernstig delict hebben gepleegd, worden behandeld. De patiënten zijn psychotisch of verslaafd en worden bestempeld als uiterst gevaarlijk.

'Je kan je voorstellen dat hier bijvoorbeeld metromoordenaar Philip O., of Bart van U., moordenaar van voormalig minister Els Borst, zitten', vertelt Inforsa-psychiater Melina Rakic. 'Als we deze gevaarlijke patiënten niet voor honderd procent kunnen behandelen, dan is dat een gevaar voor de maatschappij', waarschuwt ze.

Maatschappij in gevaar
Acht instellingen zoals Inforsa trekken nu aan de bel. Ze zeggen structureel te weinig geld van het ministerie te krijgen om hun werk te kunnen blijven doen. Daarmee handelt minister Sander Dekker volgens de klinieken in strijd met de Wet forensische zorg.

'Gezamenlijk is er 90 miljoen extra nodig', vertelt Inforsa-directeur Dick de Wit. Volgens hem is de situatie onhoudbaar, omdat Inforsa de afgelopen drie jaar miljoenen verlies heeft gemaakt. 'Omdat we niet willen sleutelen aan de kwaliteit'.

'18 miljoen nodig'
Inforsa krijgt 16 miljoen euro per jaar, maar volgens de directeur is er zeker 18 miljoen nodig. Omgerekend is dat meer dan 2 ton per patiënt per jaar. 'Dat klinkt niet alleen veel, maar dat is veel', geeft de Wit toe. 'Een gedetineerde kost gemiddeld een ton per jaar. Maar in een tbs-kliniek zetten we mensen niet alleen vast, maar hier worden ze ook behandeld bijvoorbeeld voor trauma's. Daarnaast hebben we veel personeel nodig om het hier om zeer gevaarlijke patiënten gaat.'

Rakic maakt zich ernstige zorgen. 'Deze mensen zijn gewoon tijdbommen. Als ze onvolledig behandeld zijn dan keren ze misschien nog gevaarlijker terug dan dat ze zijn geweest.'

Drie verpleegkundigen op tien tbs'ers
Op dit momenten werken er nog drie verpleegkundigen op een groep van tien tbs'ers. Maar komt er geen geld bij dan moet dit terug naar een. 'Iedereen kan op zijn vingers natellen dat dat niet verstandig en haalbaar is', zegt de directeur.

De Wit hoopte met de minister om de tafel te zitten, maar dat verzoek werd niet ingewilligd. De instellingen voelen zich daarom genoodzaakt om naar de rechter te stappen. 'We hopen dat de rechter beslist dat we niet onder de kostprijs hoeven te werken', zegt de Wit.

Het kort geding dient morgen.

Duitse bobsleeërs domineren in viermansbob

In het Franse La Plagne hebben de Duitse bobsleeërs weer eens een 1-2'tje gepakt in de viermansbob. Francesco Friedrich was bepaald niet voor het eerst de beste bij de terugkeer op de olympische baan van 1992, waar vijf jaar geleden voor het laatst op het hoogste niveau geracet werd.

Na één run stond het team van Francesco Friedrich bovenaan, terwijl vooral de strijd om plek twee spannend was: Friedrich's Duitse landgenoot Johannes Lochner stond met zijn ploeg op 0,14 seconden, slechts twee honderdsten voor de Letse slee van Oskars Kibermanis. Ook de derde Duitser, Nico Walther, deed met 0,29 seconden nog mee om de prijzen, net als de Amerikaan Hunter Church (+0,34), terwijl de rest - aangevoerd door de Canadees Justin Kripps (+0,45) - het lastig zou krijgen.

Church zakte in de tweede run één honderdste achter Kripps terug, maar Walther behield zijn vierde plek: hij was 0,05 seconden sneller dan de Canadees. Kibermanis was dan weer ruim sneller dan Walther, waarna Lochner 0,12 tellen onder de Letse tijd dook. Op Friedrich stond geen maat: ook in run twee was de grootmeester de snelste en met 0,21 seconden voorsprong pakte hij een nieuwe zege.

Giri remiseert ook tegen Anand; tweede overwinning Van Foreest

Anish Giri heeft weer remise gespeeld in Tata Steel Chess, het internationale schaaktoernooi in Wijk aan Zee. De Nederlandse grootmeester deelde in de derde ronde het punt met de Indiase routinier Viswanathan Anand. Na 21 zetten was de partij gespeeld. 

Giri speelde eerder in Wijk aan Zee remise met de Noorse regerend wereldkampioen Magnus Carlsen en de Amerikaanse nummer twee van de wereld, Fabiano Caruana. Tegen oud-winnaar Anand, die voor de twintigste keer meedoet in Wijk aan Zee, schoof Giri met de zwarte stukken. Anand, met wit, ging vrij verrassend akkoord met een snelle remise.

Jorden van Foreest, de tweede Nederlander in het veld van de masters, boekte al zijn tweede overwinning. Hij won met wit van de Rus Daniil Dubov. 

Tata Steel Chess - speelronde III
Van Foreest, Jorden - Dubov, Daniil 1-0
Carlsen, Magnus - Xiong, Jeffery ½-½
Caruana, Fabiano - Yu, Yangyi 1-0
Anand, Viswanathan - Giri, Anish ½-½
Vitiugov, Nikita - So, Wesley ½-½
Firouzja, Alireza - Artemiev, Vladislav 1-0
Kovalev, Vladislav - Duda, Jan-Krzysztof ½-½

De stand is hier te vinden. 

Bizarre bal snookeraar Maguire op Masters

Snookerspeler Stephen Maguire heeft vandaag tijdens de Masters in Londen misschien wel de meest bizarre pot ooit gemaakt. Zowel hijzelf als zijn tegenstander Neil Robertson waren 'flabbergasted'.

Maguire potte de rode bal niet in een rechte lijn richting de pocket, maar de bal ging de lucht in. Daarbij leek het er zelfs even op dat de bal van tafel zou verdwijnen, maar op miraculeuze wijze draaide de bal terug de tafel in en verdween zelfs in de pocket.

Een onwaarschijnlijke bal, zo leek het. Helaas voor Maguire verdween de witte bal ook in een pocket, waardoor hij een foul maakte en de beurt naar Robertson ging. De snookerspeler was zelf uiterst verbaasd, maar stak nog wel even zijn hand in de lucht naar het publiek om te bedanken voor het applaus.

BBC-commentator en snookerlegende Steve Davis vraagt zich meteen af of dit de meest opzienbarende stoot ooit is. "My goodness" voegt hij er aan toe. Maguire krabt zichzelf achter de oren en lijkt vol ongeloof, net als zijn opponent Robertson. Maguire won uiteindelijk met 6-5 van Robertson.

'Redder' achtergelaten puppy wilde eigenlijk hondje dumpen

Zondagnacht zou een vrachtwagenchauffeur van supermarktketen Jumbo een achtergelaten puppy langs de snelweg A2 gevonden hebben. Hij nam het beestje mee naar huis en belde de dierenambulance. Die kwam het hondje ophalen en ging op zoek naar de eigenaar. Dierenambulance Brabant Noord-Oost kreeg inderdaad een reactie, maar eentje waardoor het gehele verhaal een andere wending kreeg.

De melder bleek een vriend van de man die de hond gevonden zou hebben. Via WhatsApp-berichten tussen de melder en de vrachtwagenchauffeur bleek al snel duidelijk dat de laatste van zijn hond af wilde. Het verhaal van de gevonden hond bleek dus totaal verzonnen. Sterker nog, de man is niet eens een vrachtwagenchauffeur, zo bleek onder andere na een telefoontje naar de Jumbo.

"Ik vond het erg vreemd", vertelt de vriend. "Drie dagen eerder heeft hij geprobeerd het beestje achter te laten. Dat lukte toen niet. Mijn vrouw en ik voelden dat er iets niet klopte." De man herkende het hondje direct op de Facebookpagina van de dierenambulance en hij stuurde hun WhatsApp-gesprekken door die bewijzen dat de man heeft gelogen over de vondst van het hondje.

Omroep Brabant kreeg de foto’s van dit gesprek in handen, bezoek de site voor de foto's.

De zogenaamde chauffeur werd door Omroep Brabant aan de tand gevoeld, maar hij neemt niets terug van zijn verhaal. "Mensen mogen vertellen wat ze willen, maar ik weet hoe het echt is gegaan."


Waterpolosters winnen ook ruim van Duitsland op EK

De Nederlandse waterpolosters hebben ook hun tweede wedstrijd bij het EK waterpolo ruim gewonnen. In Boedapest won Oranje met maar liefst 23-3 van Duitsland.

Zondag wonnen de Nederlandse waterpolosters al met 22-3 van Israël en vandaag had Oranje geen moeite met Duitsland. Na het eerste kwart stond het al 6-1 en in de rest van de wedstrijd werd de voorsprong alleen maar verder uitgebouwd. Vivian Sevenich was met vier doelpunten de topscorer aan Nederlandse kant.

Dinsdag beginnen de Nederlandse mannen aan het EK. Dan spelen het Nederlands team tegen Roemenië. Voor de vrouwen staat woensdag weer een wedstrijd op het programma. Dan is Italië de tegenstander.

Waterpolosters winnen ook ruim van Duitsland op EK (Pro Shots / Insidefoto)
Waterpolosters winnen ook ruim van Duitsland op EK (Pro Shots / Insidefoto)

'Veroordeelde pedo zorgt voor onrust in Harderwijk'

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de vernielingen die zijn gepleegd aan en in de buurt van een woning aan de Stakenbergerhout in Harderwijk in het weekend van 10 tot 12 januari 2020.

Vrijdagavond 10 januari werd een steen tegen de woning gegooid. Zaterdagavond 11 januari werden de banden van een auto die nabij de woning stond lekgestoken. Ook werd de auto besmeurd.

Zondagavond 12 januari werd een ruit van de woning vernield, waarna een voorwerp naar binnen werd gegooid waarna rookontwikkeling ontstond. De politie is een onderzoek gestart en er zijn ondermeer sporen veilig gesteld. Er zijn geen personen aangehouden.

De geruchten gaan dat er een veroordeelde pedofiel in de woning woont, die de buren graag met 'zachte hand' weg willen hebben uit de wijk. De politie wil of kan dit niet bevestigen. 

Hoe de geallieerden de Duitsers de Roer over joegen

Het oprollen van het zogenoemde Roerbruggenhoofd in Zuid-Limburg begin 1945 staat centraal in de shortread van website 75jaarvrij.nl van het NIMH. Hoofd afdeling Publieksinformatie en Collecties Richard van Gils vertelt in 4 korte artikelen alle ins and outs van Operation Blackcock.

Van Gils schetst eerst de verhoudingen tussen de opperbevelhebber van de geallieerde troepen, Dwight D. Eisenhower en de aan hem ondergeschikte Britse veldmaarschalk Bernhard Montgomery. De heren waren het hartgrondig oneens over de te volgen strategie. Eisenhower wilde dat de geallieerde legers over een breed front in de aanval gingen. Montgomery wilde juist een doorbraak forceren door de geallieerde gevechtskracht zo veel mogelijk op 1 plek aan het front te concentreren. De geallieerden kampten op dat moment met grote tekorten aan munitie, brandstof, voedsel en materieel. Montgomery wilde dat hij de meeste logistieke reserves kreeg voor zijn 21st Army Group. Hij kreeg grotendeels zijn zin en startte met operatie Market Garden. Die mislukte.

1.152 doden en gewonden
Montgomery moest eerst het Roerbruggenhoofd uitschakelen voordat hij vervolgens het Rijnlandoffensief kon starten. Het Roerbruggenhoofd bevond zich in de driehoek tussen de plaatsen Roermond, Sittard en Linnich (Duitsland). Dat bood een uitstekende uitvalsbasis om de geallieerden tijdens het Ardennenoffensief in de rug aan te vallen. Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar het idee alleen al bezorgde de geallieerden kopzorgen.

Het Roerbruggenhoofd was sterk. Er waren 3 verdedigingslinies aangelegd door Russische dwangarbeiders en Limburgse mannen, die daartoe waren gedwongen. Dorpjes waren veranderd in vestingen. Bovendien was het terrein eigenlijk niet geschikt voor de mechanische oorlogvoering. Er lagen in het gebied veel van oost naar west lopende beekjes die bij nat weer snel overstroomden. Daardoor werd het laagliggende terrein zompig en bleven tanks in de modder steken.

Het maakt de opgave om het Duitse verzet in de Roerdriehoek op te rollen nog moeilijker voor de geallieerde commandanten. Het oprollen van het Roerbruggenhoofd kreeg als codenaam Operation Blackcock. Het kostte de geallieerden 10 dagen en 1.152 doden en gewonden: de Duitsers 2.000.

Jared Leto lust wel een pintje bloed in Morbius-trailer

Jared Leto laat zijn Joker uit het DC Universe even achter zich om een stap te zetten in het Sony/Marvel-filmuniversum, dat met deze trailer mogellijk een eerste connectie met dat andere Marvel-filmuniversum laat zien...

In Morbius is Leto een wetenschapper met een zeldzame bloedziekte die eigenhandig, en met gevaar voor eigen leven, op zoek is naar genezing. Wanneer hij een riskante mogelijkheid ziet om van de ziekte af te komen grijpt hij de kans, maar wat eerst een radicaal succes lijkt te zijn blijkt al gauw uit te lopen op een resultaat dat erger is dan de ziekte die hij al had.

Morbius, geregisseerd door Daniel Espinosa (Life), is gebaseerd op de Marvel-comics. Andere rollen zijn er voor Jared Harris, Matt Smith, Adria Arjona, Tyrese Gibson en... Michael Keaton in wat lijkt de eerste connectie tussen Sony's Marvelfilms en Marvels eigen films te zijn.

Agenten niet vervolgd voor gebruik dienstwapen in Winterswijk

Twee agenten van de eenheid Oost-Nederland die op 9 december 2018 aan de Keizersdwarsweg in Winterswijk met hun dienstwapen schoten, hebben rechtmatig gehandeld. Dit concludeert het Openbaar Ministerie (OM) na een onderzoek door de Rijksrecherche. Door de schoten raakte een vrouw gewond.

De politie kreeg die dag een melding dat er bij een flatwoning aan de Keizersdwarsweg sprake was van een bedreiging en een vernieling van een voordeur. Twee agenten gingen ter plaatse. Terwijl zij in gesprek waren met de bewoner, leek het erop dat de personen die eerder bij de bedreiging betrokken waren, weer terugkeerden.

Eén van de agenten liep hierop de woning uit. In het trappenhuis zag de agent dat één of meer personen naar boven kwamen, met een wapen. Kort daarna klonk er een schot en voelde de agent dat hij geraakt was. Hierop heeft de agent enkele schoten gelost. Ook de tweede agent was inmiddels bij het trappenhuis gekomen. Hij hoorde zijn collega om hulp roepen, en hoorde kogels afketsen op de muren. Ook deze agent loste enkele schoten. Uit onderzoek is gebleken er twee mannen en een vrouw ter plaatse waren. De vrouw is door de politiekogel gewond geraakt. De verdachten zijn gevlucht.

Ten aanzien van dit incident is het OM van oordeel dat de agenten zich kunnen beroepen op noodweer. Zij bevonden zich in een zeer bedreigende situatie, waarbij één agent al daadwerkelijk geraakt was door een kogel, die in zijn steekwerend vest bleef hangen. De schutter moest onder controle worden gebracht en hiervoor was het gebruik van het dienstwapen passend en geboden.

Na het incident aan de Keizersdwarsweg werd de auto waarin de verdachten mogelijk gevlucht waren gezien aan de Rondweg West, door twee agenten in een opvallend politievoertuig. De auto is tot staan gebracht. Hierbij heeft een agent twee waarschuwingsschoten in de lucht gelost. Het OM is van oordeel dat hierbij is gehandeld in overeenstemming met de Politiewet en de ambtsinstructie. Geen van de drie agenten zal worden vervolgd voor het gebruik van het dienstwapen op 9 december 2018.

De drie verdachten moeten op 15 januari 2020 voor de meervoudige kamer van de rechtbank Midden-Nederland in Lelystad verschijnen. De 23-jarige man uit Winterswijk en de 27-jarige man uit Apeldoorn staan terecht voor poging afpersing dan wel bedreiging. Ook wordt deze twee mannen de poging doodslag op de agent ten laste gelegd. De 26-jarige vrouw is ook gedagvaard voor de poging doodslag, of medeplichtigheid daaraan. Aan alle drie de verdachten is daarnaast verboden wapenbezit tenlastegelegd.

Internationaal busstation Maastricht officieel geopend

Gemeente Maastricht realiseert als eerste gemeente in samenwerking met busmaatschappijen een internationaal busstation bij het centraal station. De busmaatschappijen bekostigen zelf de exploitatie en dat is uniek in Nederland.

Wethouder Krabbendam en gedeputeerde Brugman (Openbaar Vervoer) openden vanochtend samen met omwonenden en de busmaatschappijen officieel het busstation aan de Meerssenerweg in Maastricht. Sinds 6 januari dit jaar is het busstation in gebruik.

Wethouder Krabbendam: “Maastricht heeft een krap stationsgebied. Doordat wij van ProRail een perceel mochten aankopen, is het toch gelukt een unieke gebiedsontwikkeling te realiseren. Omwonenden hebben meegedacht over de inrichting van het busstation en samen met de busmaatschappijen zijn we gekomen tot deze oplossing. Een oplossing om trots op te zijn. Want met dit busstation dragen we ook bij aan de ambitie om Maastricht als internationaal en regionaal knooppunt te verbeteren.”

Gedeputeerde Brugman: “Een internationaal busstation met meer dan twintig bestemmingen in Europa; daarmee versterken we onze internationale bereikbaarheid en positie als poort naar Europa. We kunnen nu snel en efficiënt aanhaken op het Europese netwerk, via België en Duitsland. De Provincie Limburg is blij met dit internationale busstation, omdat we hiermee ons grensoverschrijdend openbaar vervoer faciliteren. Ik ben verheugd dat de ketenmobiliteit met dit busstation nog meer wordt gestimuleerd. Samen slim op weg naar morgen!“

Kentekenherkenning
Omwonenden hebben actief deelgenomen aan het ontwerpproces waarbij extra aandacht was voor leefbaarheid en veiligheid. Bij de bouw van het busstation is rekening gehouden met mogelijke toename van het aantal bussen in de toekomst en biedt plek voor 8 bussen. Er zijn camera’s en slagbomen geplaatst voor kentekenherkenning. Op basis van kentekenherkenning ontvangen de busmaatschappijen een factuur. Per bus betalen de busmaatschappijen een tarief voor de exploitatie. Dit tarief is berekend op een kostendekkende exploitatie en wordt daarop jaarlijks bijgesteld.

Busmaatschappijen
Dagelijks stoppen er nu zo’n 30 bussen op het busstation. Flix-, IC, en KLM - bussen hebben een contract afgesloten en maken gebruik van het busstation. Andere internationale busmaatschappijen zoals Flibco zullen mogelijk volgen. Per dag vervoeren deze busmaatschappijen gemiddeld zo’n 500 reizigers via Maastricht.

Strabag
Firma Strabag heeft de werkzaamheden voor het busstation uitgevoerd in opdracht van provincie en gemeente. Ook zijn het Park&Ride terrein en het Kiss&Ride terrein aan de Meerssenerweg opnieuw ingericht. Op die manier is ook de gehele omgeving naar het busstation toe goed ontsloten.

Ambitie Stad en Spoor
Het internationale busstation draagt bij aan de ambitie van de samenwerkende partijen ProRail, NS, Arriva, Zuid-Limburg Bereikbaar, Provincie Limburg en gemeente Maastricht om Maastricht als internationaal en regionaal knooppunt te verbeteren. Er wordt samengewerkt aan een aantrekkelijk overstappunt en de ontwikkeling van een mooi stationsgebied. In 2020 realiseren de partijen onder andere de renovatie van het monumentale stationsgebouw, een grand café, een scooterstalling en de aanzet naar een mooi Stationsplein.

Juventus ziet Demiral wegvallen met zware blessure

Merih Demiral viel zondagavond in de kraker tegen AS Roma na negentien minuten spelen al uit met een blessure. Juventus heeft maandag geen goed nieuws over de centrale verdediger.

La Vecchia Signora laat via de officiële kanalen weten dat de Turk schade aan de kruisband en meniscus van zijn linkerknie heeft opgelopen en in de komende dagen onder het mes zal gaan.

Volgens verschillende Italiaanse media is voor Demiral deelname met Turkije aan het EK van komende zomer in gevaar door de zware kwetsuur.

Het lijkt daarnaast uitgesloten dat de verdediger dit seizoen nog in actie komt voor Juventus, aangezien er rekening wordt gehouden met een herstelperiode van zes maanden.

Een flinke domper voor Demiral, die de laatste tijd het vertrouwen genoot van trainer Maurizio Sarri. De Turk werd in het duel met AS Roma vervangen door Matthijs de Ligt, die een sterke indruk maakte.

Inschrijving 'Walk of the World' van start op 3 februari, inschrijfgeld verhoogd

De 104de Vierdaagse vindt dit jaar plaats van 21 tot en met 24 juli. De inschrijving voor de 104de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen start op maandag 3 februari vanaf 10.00 uur.

Inschrijfprocedure eenvoudiger
In de afgelopen jaren is steeds opnieuw gebleken dat in de periode na de loting zo’n 2.000 startbewijzen kwamen te vervallen door annuleringen en niet-betalingen. Om deze ongebruikte plekken weer op te vullen, hanteerde Stichting DE 4DAAGSE de afgelopen twee jaar een ‘herinschrijving’, waarbij uitgelote deelnemers alsnog een kans kregen om een startbewijs voor de Vierdaagse te bemachtigen. Op deze manier werd de inschrijflimiet van 47.000 bereikt.

Deze procedure was aan de ene kant positief voor de deelnemers die hierdoor alsnog konden deelnemen, maar anderzijds liet dit proces een grote groep potentiële deelnemers lang in onzekerheid over de status van hun deelname.

Stichting DE 4DAAGSE streeft naar een meer eenvoudige en begrijpelijke inschrijfprocedure die sneller duidelijkheid biedt aan haar deelnemers. In plaats van het aantal geannuleerde startbewijzen ná de loting aan te vullen door middel van een herinschrijving (zoals de afgelopen twee jaar het geval was), wordt er in 2020 op voorhand rekening gehouden met deze annuleringen door de lotingslimiet te verhogen naar 49.000 inschrijvingen.

Op deze manier vindt er dus geen herinschrijving meer plaats en is direct na de loting voor alle deelnemers definitief duidelijk of ze wel of niet kunnen deelnemen. Omdat op deze wijze de gehele inschrijfprocedure eerder is afgerond, hebben alle deelnemers meer tijd om zich optimaal voor te bereiden op de wandelprestatietocht in de derde week van juli.

Naast de 2.000 annuleringen houdt de organisatie bij het toe te laten aantal inschrijvingen al jarenlang rekening met het feit dat er naast deze annuleringen jaarlijks ook ruim 2.000 deelnemers zijn die na het sluiten van de betaal- en annuleringstermijn door diverse omstandigheden moeten besluiten om niet aan de start te verschijnen. Om zoveel mogelijk deelnemers de kans te geven om deel te nemen aan de Vierdaagse wordt er daarom een limiet van 49.000 inschrijvingen gehanteerd waar de ongeveer 4.000 annuleringen en zogeheten ‘no-shows’ op voorhand in zijn meegenomen.

Verhoging inschrijfgeld voor continuïteit en kwaliteit
Stichting DE 4DAAGSE heeft het inschrijfgeld voor deelname aan de 104de Vierdaagse vastgesteld op €100,-. De verhoging van €16,- ten opzichte van het inschrijfgeld van 2019 is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de stichting die de Vierdaagse organiseert een financieel gezonde organisatie blijft en zo de toekomst van de Vierdaagse te kunnen waarborgen.

De laatste forse verhoging in 2018 heeft onvoldoende effect gehad om in lijn te blijven met de jaarlijkse stijgingen in kosten waar de organisatie mee geconfronteerd wordt. Aan de ene kant veroorzaakt door inflatie, een nog steeds verder terugtrekkende overheid en nieuwe regelgeving waar de organisatie aan moet voldoen. Aan de andere kant zijn ook de eisen die de organisatie stelt aan de voorzieningen en het serviceniveau van de Vierdaagse in de afgelopen jaren hoger geworden. Het opbouwen van de door de organisatie gewenste buffer om continuïteit te kunnen waarborgen is hierdoor niet geslaagd.

De afgelopen jaren is het inschrijfgeld niet in lijn met de kostenstijgingen omhoog gegaan omdat de Vierdaagse de wandelaar voor een te hoge stijging van het inschrijfgeld wilde behoeden. Deze voorzichtigheid heeft er toe geleid dat is ingeteerd op de reserves. Stichting DE 4DAAGSE hoeft geen winst te maken, maar heeft wel voldoende financiële buffer nodig om bijvoorbeeld een tegenvallende editie qua aantal inschrijvingen of een eventuele afgelasting op te kunnen vangen. Weersextremen komen steeds vaker voor en de kans op afgelasting neemt daardoor toe. Een reëel scenario waar de organisatie op voorbereid wil zijn.

Inschrijfperiode en loting
Er is één inschrijfperiode die dit jaar begint op maandag 3 februari 10.00 uur en eindigt op vrijdag 27 maart 17.00 uur. Net zoals in voorgaande jaren vindt een eventuele loting alleen plaats onder individueel ingeschreven deelnemers die niet eerder een Vierdaagse medaille behaalden. Naast alle ingeschrevenen voor beloning 2 of hoger worden er drie groepen van loting gevrijwaard: degenen die in 2005-2008 geboren zijn, degenen die voor de 102de én de 103de Vierdaagse zijn uitgeloot, en degenen die inschrijven via het voorbereidingsprogramma Via Vierdaagse.
Door de eenvoudigere inschrijfprocedure is de uitslag van de loting definitief en is het voor de deelnemers na de loting direct duidelijk of ze wel of niet kunnen deelnemen. Na de loting geannuleerde startbewijzen worden niet opnieuw uitgegeven en er is geen sprake van een wachtlijst. Meer informatie over de inschrijfprocedure en de daaraan verbonden voorwaarden is te vinden op www.4daagse.nl.

AZ verscheurt contract van Friday

AZ heeft het contract van Fred Friday ontbonden, zo maakt de club maandagmiddag wereldkundig. De 24-jarige aanvaller uit Nigeria had een verbintenis tot het einde van het seizoen in het AFAS Stadion, maar beide partijen hebben besloten om de samenwerking nu al stop te zetten.

Friday had onder trainer Arne Slot geen uitzicht op speeltijd bij de nummer twee in de Eredivisie. AZ nam Friday in 2016 voor circa 1,5 miljoen euro over van Lilleström SK en legde hem een vierjarig contract voor.

De Afrikaanse spits, aangemerkt als vervanger van de naar Tottenham Hotspur vertrokken Vincent Janssen, kende een voortvarende start van zijn Nederlandse avontuur. In zijn tweede seizoen bij AZ was Friday echter veroordeeld tot een rol als reservespeler, mede door de doorbraak van Wout Weghorst als aanvalsleider van de Alkmaarders.

De Nigeriaan werd in januari 2018 uitgeleend aan Sparta Rotterdam, al eindigde zijn verhuurperiode op Het Kasteel in degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie. Bij FC Twente kon Friday een seizoen later ook geen potten breken, al wisten de Tukkers wel het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie te veroveren.

Friday keerde daarop terug naar AZ, maar door de stormachtige ontwikkeling van Myron Boadu was speeltijd in Alkmaar een utopie geworden.

De nu vertrokken spits kwam bij AZ tot 9 doelpunten en 2 assists in 44 wedstrijden. Het is nog niet duidelijk waar hij zijn loopbaan vervolgt.

Vrouwen in daklozenopvang extra kwetsbaar

'Als je als vrouw de daklozenopvang in komt, dan is het toch zo van: hé een vrouw, hoppa, we gaan er allemaal op af.' Dat zegt de voormalige dakloze Louise Springer. Volgens haar moet er meer aandacht komen voor de kwetsbaarheid van vrouwen in de daklozenopvang.

Vanavond wordt in Pakhuis de Zwijger aandacht besteed aan problemen waar vrouwelijke dak- en thuislozen tegenaan lopen. Het probleem is meer dan actueel.

Aantal daklozen verdubbelt
In heel Nederland is het aantal dak- en thuislozen in tien jaar verdubbeld naar bijna 40.000. In Amsterdam is dat zelfs nog meer. De opvangplekken barsten uit hun voegen. Eén op de tien dak- en thuislozen is vrouw, dat gaat om ongeveer 4000 vrouwen in Nederland.

Maar dat vrouwen kwetsbaar zijn, komt niet alleen doordat ze in de minderheid zijn. 'Als man ben je toch groter en grover, je wordt niet zo snel aangevallen', zegt oud-dakloze Louise Springer. 'Je krijgt te maken met seksuele intimidaties. Je wordt benaderd als lustobject. Dat is soms moeilijk, ja.'

Geweld
Straatpastor Hanna Wapenaar herkent de problemen. 'Vrouwen hebben veel vaker te maken met geweld. Eigenlijk doordat het vrouwelijk lichaam hen dan in de weg zit. Ze zijn kwetsbaarder dat ze uitgebuit kunnen worden.'

Volgens haar zou het helpen als er een plek bestaat voor alleen dakloze vrouwen, dus zonder mannen. 'Zodat je alles kunt zeggen. Zodra er een man aanwezig is, kan je toch minder vrij zijn.' Springer is het daar hartgrondig mee eens. 'En plek voor vrouwen alleen, dat zou wel een uitkomst zijn.'

Het programma 'Vrouwen zonder huis' in Pakhuis de Zwijger begint om 20.00 uur. 

Eerste grote bank zet spaarrente op nul procent

De eerste grote bank is overstag gegaan. De ABN Amro zet de spaarrente op nul procent. Hiervoor hebben ze een guitige startdatum aangekondigd, namelijk 1 april. Voor FOK!kers kan het zelfs negatieve rente worden, want iedereen met meer dan 2,5 miljoen op de bank, betaalt 0,5 procent rente aan de bank.

De huidige reguliere rente staat op 0,01 procent. Waar eerder de Triodos Bank en Van Lanschot de rente al op nul procent zetten, gaat nu de ABN Amro als eerste van de grote banken de strijd aan met de klanten. Hoe de klanten gaan reageren is nog onduidelijk, maar ING en Rabobank wachten nog even met eenzelfde actie.

Volgens de Telegraaf gaan ongeveer vijfduizend klanten, waaronder drieduizend particulieren, boeterente betalen.

Minder voedselverspilling met de foodybag

Restaurants kunnen vanaf vandaag met een speciaal #verspillingsvrij-logo achter hun raam of op hun menukaart duidelijk maken dat zij zich inzetten tegen voedselverspilling. Wat de klant niet opeet, mag mee naar huis. Het logo, gelanceerd door minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bij de aftrap van de campagne, maakt van het vragen om een foodybag de normaalste gang van zaken.

Tijdens de Horecava presenteerde de Rabobank samen met minister Schouten en de stichting Samen Tegen Voedselverspilling het resultaat dat 100 restaurants in 6 weken tijd maar liefst 21% minder voedsel hebben verspild. Horeca ondernemers hebben bijvoorbeeld geprobeerd kleinere porties aan te bieden of porties om te delen. Dit initiatief is, samen met het #verspillingsvrij-logo en de foodybag-campagne, onderdeel van de grootschalige aanpak in de horecasector om voedselverspilling tegen te gaan. Met deze horeca aanpak komt Nederland dichterbij het doel om in 2030 de voedselverspilling te halveren. Volgens Rabobank levert dit halveringsdoel in 2030 voor de horecasector een potentiële kostenbesparing op van 291 miljoen euro (30,5 kilo) en een reductie van 60.500 ton CO2-uitstoot

Wereldwijd wordt ongeveer een derde van al het voedsel verspild. De Nederlandse horecasector verspilt 14% voedsel per jaar van het totaal (2 miljoen ton) in Nederland. Dat is niet alleen zonde van het lekkere eten, maar ook gaan hiermee veel waardevolle grondstoffen zoals water en energie verloren. Volgens minister Schouten brengt de Food Waste Challenge restaurants in de voorhoede van de strijd tegen voedselverspilling. Minister Schouten: “Alles waarvan jij genoten hebt tijdens een avondje in een restaurant, maar wat je niet meer op kan, mag je natuurlijk gewoon meenemen. Met de foodybag hebben we thuis nog een geniet momentje van het lekkere eten. Zo zorgen we er allemaal voor dat we met respect omgaan met ons voedsel, de mensen die het geproduceerd hebben, de mensen die het hebben klaargemaakt en onze leefomgeving.”

Foodybag
Restaurants kunnen het #verspillingsvrij-logo op hun raam plakken en op hun menukaart afdrukken. Hiermee laten ze zien dat ze voedselverspilling tegengaan. Met het logo nodigen restaurants hun gasten uit om het eten dat zij niet opkrijgen te laten inpakken en mee naar huis te nemen. Minister Schouten trapte het initiatief af door op de Horecava 2020 het eerste #verspillingsvrij-logo te plakken op een reusachtige foodybag. Het logo en de foodybag zijn onderdeel van een bredere aanpak van het tegengaan van voedselverspilling in de horeca.

Food Waste Challenge voor de horeca
De Food Waste Challenge voor de horeca is een initiatief van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank, deels gefinancierd door het ministerie van LNV, om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan. 100 deelnemende horecabedrijven gingen in 6 weken tijd de uitdaging aan om voedselverspilling in hun horecazaken te reduceren. Alle soorten horecazaken waren hierbij vertegenwoordigd, van snackbar tot lunchroom en van hotelketen tot sterrenrestaurant. Tips om verspilling tegen te gaan, waren onder andere het gebruiken van kleinere porties, zoveel mogelijk op bestelling bereiden en het verkleinen van de menukaart.

Joker en The Irishman leiden bij Oscarnominaties

Zojuist zijn in Los Angeles de nominaties bekendgemaakt voor de 92e Academy Awards, in de volksmond ook wel de Oscars genoemd.

Acteur John Cho en actrice Issa Rae hadden de eer om via alle social media de bekendmaking te leiden. Joker voert de lijst aan met een nominatie in 11 categorieën. The Irishman volgt op de voet met 10 nominaties. Interessante punten waren onder andere de vele nominaties voor Parasite, het ontbreken van Greta Gerwig in de regisseurscategorie en het goedmaken van de Golden Globes door Netflix, met een flink aantal nominaties voor Marriage Story.

Hieronder de volledige lijst:

Best Picture:

Ford v Ferrari

The Irishman

Jojo Rabbit

Joker

Little Women

Marriage Story

1917

Once Upon a Time... In Hollywood

Parasite

Leading Actor:

Antonio Banderas - Pain and Glory

Leonardo DiCaprio - Once Upon a Time... In Hollywood

Adam Driver - Marriage Story

Joaquin Phoenix - Joker

Jonathan Pryce - The Two Popes

Leading Actress:

Cynthia Erivo - Harriet

Scarlett Johansson - Marriage Story

Saoirse Ronan - Little Women

Charlize Theron - Bombshell

Renée Zellwege - Judy

Supporting Actor:

Tom Hanks - A Beatiful Day in the Neighborhood

Anthony Hopkins - The Two Popes

Al Pacino - The Irishman

Joe Pesci - The Irishman

Brad Pitt - Once Upon a Time... In Hollywood

Supporting Actress:

Kathy Bates - Richard Jewell

Laura Dern - Marriage Story

Scarlett Johansson - Jojo Rabbit

Florence Pugh - Little Women

Margot Robbie - Bombshell

Best Director: 

Martin Scorsese - The Irishman

Todd Philips - Joker

Sam Mendes - 1917

Quentin Tarantino - Once Upon a Time... In Hollywood

Bong Joon Ho - Parasite

Editing: 

Ford v Ferrari

The Irishman

Jojo Rabbit

Joker

Parasite

Cinematography:

The Irishman

Joker

The Lighthouse

1917

Once Upon a Time... In Hollywood

Original Screenplay:

Knives Out

Marriage Story

1917

Once Upon a Time... In Hollywood

Parasite

Adapted Screenplay:

The Irishman

Jojo Rabbit

Joker

Little Women

The Two Popes

Original Score:

Joker

Little Women

Marriage Story

1917

Star Wars: The Rise of Skywalker

Original Song:

I Can't Let You Throw Yourself Away - Randy Newman - Toy Story 4

(I'm Gonna) Love Me Again - Elton John & Bernie Taupin - Rocketman

I'm Standing With You - Dianne Warren - Breakthrough

Into the Unknown - Kristen Anderson-Lopez & Robert Lopez - Frozen II

Stand Up - Joshuah Brian Campbell & Cynthia Erivo - Harriet

Sound Mixing: 

Ad Astra

Ford v Ferrari

Joker

1917

Once Upon a Time... In Hollywood

Sound Editing:

Ford v Ferrari

Joker

1917

Once Upon a Time... In Hollywood

Star Wars: The Rise of Skywalker

Visual Effects:

Avengers: Endgame

The Irishman

The Lion King

1917

Star Wars: The Rise of Skywalker

Makeup & Hairstyling: 

Bombshell

Joker

Judy

Maleficent: Mistress of Evil

1917

Costume Design:

The Irishman

Jojo Rabbit

Joker

Little Women

Once Upon a Time... In Hollywood

Production Design:

The Irishman

Jojo Rabbit

1917

Once Upon a Time... In Hollywood

Parasite

Animated Feature:

How To Train Your Dragon: The Hidden World

I Lost My Body

Klaus

Missing Link

Toy Story 4

Animated Short:

Dcera (Daughter)

Hair Love

Kitbull

Memorable

Sister

Live Action Short:

Brotherhood

Nefta Football Club

The Neighbors' Window

Saria

A Sister

Documentary Feature:

American Factory

The Cave

The Edge of Democracy

For Sama

Honeyland

International Feature Film:

Corpus Christi- Polen

Honeyland - Noord Macedonië

Les Misérables - Frankrijk

Pain and Glory - Spanje

Parasite - Zuid Korea

Dubbel jeugdolympisch goud schaatssters, Colombiaan twee keer vierde

De Jeugd Olympische Winterspelen in Zwitserland, met Lausanne als gaststad, zijn in volle gang en ook het schaatsen is volop bezig. Op het prachtige meer van skioord St Moritz worden de schaatswedstrijden gehouden en daar moet Nederland het natuurlijk van hebben.

Vrouwen
Het gaat goed met de dames, want beide afstanden die tot nu toe zijn gereden leverden goud op. Isabel Grevelt was op de 500 meter met afstand de beste. De meervoudig Nederlands jeugdkampioene snelde na een rappe opening van 11,06 naar een tijd van 40,57 seconden en dat was voor de Noord-Hollandse genoeg voor goud. Wang Jingyi uit China pakte met 41,07 zilver, voor de 41,16 van de Japanse Yukino Yoshida. Myrthe de Boer eindigde met 41,70 als zevende.

Maandag was het de beurt aan De Boer om het goud in ontvangst te nemen. De Friezin was op de 1500 meter halverwege meer dan een seconde sneller dan Yuka Takahashi, maar de Japanse had een scherpe slotronde neergezet en De Boer leek het niet te halen. Niks bleek minder waar, want de Friezin hield met 2:10,44 minuten nog 0,14 seconden over op Takahashi, terwijl Yang Binyu uit China met 2:10,93 het brons uit handen hield van de Duitse Victoria Stirnemann - inderdaad, de dochter van ene Gunda. Grevelt werd met 2:14,56 zevende.

De Boer op de prachtige baan in St Moritz (Foto: OIS/Thomas Lovelock)
De Boer op de prachtige baan in St Moritz (Foto: OIS/Thomas Lovelock)

Mannen
Sebas Diniz zou namens Nederland een goede kans hebben gehad op de 500 meter, maar na zijn prima opening ging hij onderuit. Remo Slotegraaf kwam er met 38,68 seconden en plek zeventien niet aan te pas. Het goud ging naar de Japanse favoriet Yudai Yamamoto, die met 36,42 nét sneller was dan de 36,60 van Nil Llop. De Spanjaard brak anderhalf jaar geleden nog zijn halve lichaam bij een val, maar keerde terug, is nu sterker dan ooit en pakte zilver, voor de 36,67 van de Chinees Xue Zhiwen. Met 37,05 greep Diego Amaya, zowaar uit Colombia, net naast een historische medaille.

Slotegraaf deed het op de 1500 meter een stuk beter, maar genoeg voor de medailles was het niet: met 1:56,87 werd hij vijfde, Diniz strandde met 1:59,47 op plek elf. Ook hier was er Japans goud: Motonaga Arito legde twee geweldige volle ronden op het ijs en hield stand om met 1:52,24 dik het goud te pakken, voor de Rus Pavel Taran (1:53,74) en de Amerikaan Jonathan Tobon (1:55,67). Amaya vertrok razendsnel en was na 700 meter de snelste van iedereen, maar de Colombiaan ontdekte dat schaatsen op een meer toch even anders is dan op het superijs van Salt Lake City: met 1:55,80 werd hij vierde, 0,13 seconden naast de medailles.

Diego Amaya grijpt twee keer nét naast de medailles (Foto: OIS/Thomas Lovelock)
Diego Amaya grijpt twee keer nét naast de medailles (Foto: OIS/Thomas Lovelock)

Art'otel Amsterdam ontruimd door brand

Maandagmorgen woedde er een flinke brand bij het art'otel amsterdam voor het Centraal Station. De oorzaak was waarschijnlijk een gaslek. Vermoedelijk is het vuur ontstaan tijdens werkzaamheden. Het hotel is ontruimd. De vlammen zijn inmiddels gedoofd.

De brandweer en politie kwamen met veel personeel ter plaatse. Liander was er ook om de gasleiding dicht te draaien.

Het tramverkeer moet vanwege de brand omrijden. Alle lijnen kunnen niet meer naar het Centraal Station. Gasten van het ontruimde art'otel worden in andere hotels opgevangen. Er zijn geen slachtoffers.

Een deel van de gevel van het hotel is door de brand flink beschadigd. Het zou om het deel gaan waarachter de lounge van hotel is. Het is onduidelijk wanneer de gasten weer terug kunnen keren.

Neymar zet PSG voor het blok met Copa América én Olympische droom

Neymar hoopt komende zomer een druk programma te krijgen. De aanvaller van PSG wil namelijk naar de Copa América en de Olympische Spelen. In 2016 had Neymar dezelfde plannen, maar destijds gaf zijn werkgever Barcelona geen groen licht. De 27-jarige buitenspeler beseft dat PSG mogelijk ook dwars gaat liggen.

Brazilië is nog niet zeker van deelname aan de Olympische Spelen, maar wanneer kwalificatie wordt afgedwongen hoopt Neymar erbij te zijn in Tokio. Alle deelnemende teams mogen drie dispensatiespelers van ouder dan 23 jaar meenemen. "Ik ben in vorm en zou graag deelnemen aan de Copa América en de Olympische Spelen."

"Maar ik denk dat het moeilijk wordt, vraag maar aan PSG. In 2016, toen ik nog voor Barcelona speelde, lieten ze me niet naar beide toernooien gaan. Maar ik hoop dat ik Brazilië op welke manier dan ook kan helpen", wordt Neymar geciteerd door ESPN.

De wens van Neymar brengt PSG in een lastige positie. Ook Kylian Mbappé gaat mogelijk naar de Olympische Spelen, aangezien Frankrijk al zeker is van kwalificatie. Mocht Paris Saint-Germain beide spelers laten gaan, dan ontbreekt het tweetal bij de start van de competitie.

Het toernooi op de Spelen wordt namelijk afgewerkt van 22 juli tot en met 8 augustus. Waar Neymar eerst de Copa América zal spelen, staat voor Mbappé het EK op het programma. Het nieuwe Ligue 1-seizoen 2020/21 gaat op 9 augustus van start.

Neymar nam in 2016 al met Brazilië deel aan de Olympische Spelen. In eigen land wonnen de Goddelijke Kanaries goud door in de finale te winnen van Duitsland. In dat jaar liet Neymar de Copa América aan zich voorbij gaan. Barcelona sprak destijds maandenlang met de Braziliaanse voetbalbond en wist een deal te sluiten, waardoor de aanvaller slechts een toernooi speelde.

Dry January? Niet in Brabant

In delen van Brabant lijkt Dry January niet echt aan te slaan zo ontdekte Omroep Brabant. In zowel Dongen als Waalwijk puilen de glasbakken uit. Logisch ook, Brabantse nachten zijn lang.

Opnieuw zitting over afschot edelherten Oostvaardersplassen

De rechtbank Midden-Nederland behandelt maandag 20 januari opnieuw een bestuursrechtelijke zaak over het afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen. Het gaat om een verzoek om voorlopige voorziening. De Provincie Flevoland verleende aan stichting Faunabeheereenheid Flevoland een ontheffing om vanaf 1 januari 2020 edelherten te mogen afschieten. De stichtingen Dierbaar Flevoland en Fauna4Life tekenden hier bezwaar tegen aan. Gedurende die bezwaarprocedure vragen de stichtingen om een voorlopige voorziening, zodat er geen dieren afgeschoten mogen worden vóór er een nieuw besluit ligt van de provincie.

Afschot
Het is niet de eerste keer dat de rechtbank Midden-Nederland zich moet buigen over het afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen. De provincie Flevoland gaf in 2018 al aan Staatsbosbeheer de opdracht om het aantal edelherten door afschot terug te brengen tot 490. Die opdracht was geldig tot 1 januari 2020. De voorzieningenrechter bepaalde eerder in verschillende spoedprocedures dat het afschot voorlopig door mocht gaan tijdens de behandeling van de bezwaren. Twee maanden geleden werd de opdracht tot afschot alsnog door de rechtbank vernietigd.

Nieuwe zaak
De zaak die maandag 20 januari dient, betreft een nieuwe zaak waarbij het afschot van edelherten centraal staat, maar nu vanaf 1 januari 2020. De Provincie Flevoland verleende de ontheffing tot afschot aan de stichting Faunabeheereenheid Flevoland, maar de uitvoering ligt bij Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer heeft toegezegd tot aan de zitting van maandag geen edelherten af te schieten.

NFL: Titans stunten tegen Super Bowl-favoriet Ravens

In de NFL zijn de Divisional play-offs gespeeld, twee wedstrijden op zaterdag en twee op zondag. We kijken eerst naar die van zaterdagavond, waar een flinke stunt te noteren viel.

Baltimore Ravens - Tennessee Titans (AFC)
De Ravens zijn onder leiding van quarterback Lamar Jackson uitgegroeid tot een geweldige ploeg en waren voor het begin van de play-offs de favoriet om de Super Bowl te winnen. De Titans hadden daar echter geen oor naar en gingen er vol in, wat in het eerste kwart een 12-yard touchdown pass opleverde van quarterback Ryan Tannehill op Jonnu Smith.

Vroeg in het tweede kwart werd de voorsprong verdubbeld: Tannehill vuurde een prachtige 45-yard pass af, recht in de handen van de in de endzone wachtende Kalif Raymond. Dankzij twee field goals van Justin Tucker kwamen de Ravens nog terug tot 6-14, maar in het derde kwart was het wederom de beurt aan de bezoekers om de aanval te kiezen.

Halverwege het kwart legde running back Derrick Henry met zijn 108 kilogram een bijzonder indrukwekkende 66-yard run op het veld, waarna hij zelfs via een mooie trick play zélf de touchdown pass op Corey Davis verzorgde: Tannehill gaf de bal aan Henry, die een jump pass in de endzone dropte.

In de eerstvolgende play werd Jackson al neergehaald en konden de Titans wéér aanvallen, wat al snel een touchdown van Tannehill zelf opleverde: 6-28. Via Hayden Hurst, die een pass van Jackson bekroonde tot touchdown, deden de Ravens iets terug, maar meer dan de 12-28 nederlaag en dus de verrassende uitschakeling zat er echt niet in.

Ravens - Titans (Bron: YouTube)

San Francisco 49ers - Minnesota Vikings (NFC)
Voor het eerst in zes jaar stonden de 49ers weer eens in de play-offs en ze waren thuis niet van plan om de Vikings daar een einde aan te laten maken. In de eerste drive van de wedstrijd gooide quarterback Jimmy Garoppolo gelijk een touchdown pass naar Kendrick Bourne, maar Vikings-collega Kirk Cousins bezorgde een mooie 41-yard touchdown pass bij Stefon Diggs: 7-7.

In het tweede kwart was het met een korte run raak voor Tevin Coleman voor de Niners, waarna Dan Bailey een field goal scoorde voor de bezoekers. Robbie Gould deed dat in het derde kwart voor de thuisploeg, Coleman rende nog een touchdown binnen en in het vierde kwart bracht Gould de 27-10 eindstand al vroeg op het bord met nog een field goal.

49ers - Vikings (Bron: YouTube)

Paco Casal zit PSV halfjaar na mislukte deal van vijftien miljoen opnieuw dwars

PSV hoopt Gastón Pereiro deze maand nog te kunnen slijten. De Uruguayaanse aanvallende middenvelder is bij de Eindhovenaren in het bezit van een aflopende verbintenis en dreigt transfervrij de deur uit te lopen. Dat PSV momenteel in de wachtkamer zit, heeft volgens De Telegraaf te maken met de rol van diens zaakwaarnemer Paco Casal.

Een halfjaar geleden had PSV al een overeenkomst van vijftien miljoen euro met Spartak Moskou over Peireiro, maar door zijn belangenbehartiger ging er destijds een streep door een overstap naar Rusland. Nu is het FC Cincinatti van trainer Ron Jans in de markt voor de 24-jarige Uruguayaan.

De Telegraaf schrijft dat het bod vanuit de Verenigde Staten 'dusdanig' is, dat PSV er wel gaat uitkomen met Cincinatti. Ook Pereiro zou positief tegenover een overstap naar de Major League Soccer staan.

Het staat in contrast met een eerder bericht van het Eindhovens Dagblad, dat wist te melden dat Pereiro niks ziet in een overstap naar de Verenigde Staten. Het regionale dagblad noemde ook Fiorentina en Watford als belangstellenden voor Pereiro. PSV zit hoe dan ook voorlopig in de wachtkamer, aangezien de Eindhovenaren de aanvallende middenvelder graag van de hand willen doen nu er nog een transfersom aan hem overgehouden kan worden.

PSV telde in de zomer van 2015 6,5 miljoen neer om Pereiro over te nemen van het Uruguayaanse Nacional. De Eindhovenaren lijken er in ieder geval rekening mee te moeten houden dat hij met verlies verkocht gaat worden. De Telegraaf stelt dat er met twee à drie miljoen nog een 'fractie' van de vijftien miljoen van afgelopen zomer opgestreken kan worden als Pereiro deze maand vertrekt.

Pereiro speelde dit seizoen tot dusver acht wedstrijden voor PSV, waarin hij goed was voor twee doelpunten.

De Telegraaf: Kenneth Vermeer dicht bij vertrek bij Feyenoord

Kenneth Vermeer is dicht bij een vertrek bij Feyenoord, zo schrijft De Telegraaf maandag. De eerste doelman van de Rotterdammers kan een contract tekenen bij LA Galaxy in de Major League Soccer. Vermeer wacht op groen licht van zijn huidige werkgever, maar volgens de krant is de kans groot dat Feyenoord zal meewerken aan een vertrek. Vermeer heeft een aflopend contract in De Kuip.

Trainer Dick Advocaat moet samen met de huidige technisch directeuren Sjaak Troost en Frank Arnesen bepalen of Feyenoord bereid is om Vermeer transfervrij naar de Verenigde Staten te laten gaan. Vermeer is een van de best verdienende spelers in de Feyenoord-selectie en met zijn vertrek zou er ruimte vrijkomen in het budget.

Bovendien heeft de club Justin Bijlow achter de hand. Hij kreeg eerder al het vertrouwen van Giovanni van Bronckhorst. Bijlow verloor echter zjin basisplaats door een zware voetblessure, die hem bijna een half jaar aan de kant hield.

De ex-doelman van Ajax staat welwillend tegenover een verhuizing naar de Verenigde Staten. Hij bracht eerder al een bezoek aan Los Angeles en heeft zich al verdiept in de MLS. Vermeer heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij nog graag een buitenlands avontuur aan wil gaan. De 34-jarige doelman heeft volgens De Telegraaf de ambitie om zijn loopbaan af te sluiten in Amerika en deze kans krijgt hij nu in deze transferperiode van LA Galaxy.

Winnie Haatrecht, zaakwaarnemer van de vijfvoudig Oranje-international, is met Feyenoord in gesprek over een mogelijke transfer. De overstap kan voor beide partijen interessant zijn, omdat Advocaat dan geld vrij ziet komen in het salarisbudget om zijn selectie te versterken. De trainer heeft bij de clubleiding aangedrongen op de komst van twee spelers: een spits en een middenvelder.

Vermeer werd opgeleid door Ajax en haalde daar het eerste elftal. Hij verloor de concurrentiestrijd van Jasper Cillessen en stapte in de zomer van 2014 voor een miljoen euro over naar Feyenoord.

In De Kuip groeide hij uit tot eerste keeper, maar hij wist zijn basisplaats niet vast te houden. In het seizoen 2017/18 werd hij nog verhuurd aan Club Brugge. Dit seizoen mag hij zich weer eerste doelman noemen.

Politie onderzoekt gewapende overval op tankstation in Blerick

De politie zoekt getuigen van een overval zondagavond op een tankstation aan de Pastoor Stassenstraat in Blerick.

Rond 18.30 uur kreeg de politie melding van de overval door twee verdachten. Niemand is hierbij gewond geraakt. Daarbij is een onbekend geldbedrag buitgemaakt. Via Burgernet heeft de politie de hulp ingeroepen van het publiek om mee uit te kijken naar de gezochte verdachten. Dat heeft nog niet tot een aanhouding geleid.

Het gaat om twee, donker geklede, personen met een (gekleurde) bivakmuts op. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Noren oppermachtig op noordse combinatie

In het Italiaanse Val di Fiemme is de eerste teamsprint van het World Cup-seizoen in de noordse combinatie niet geheel verrassend geëindigd in een Noorse zege. De zo dominante Jarl Magnus Riiber vormde een team met Jørgen Gråbak en samen waren ze niet te kloppen.

Ryota Yamamoto en Akito Watabe mochten na het schansspringen als eerste vertrekken aan de tien ronden langlaufen, maar Gråbak ging er twee seconden later vandoor en de Japanners kwamen in het spel verder niet meer voor. Gråbak en Riiber verloren halverwege de race even wat tijd op de achtervolgers, maar draaiden het gas weer wat open en zonder enige noemenswaardige problemen kwam Riiber als eerste over de finish.

Achter de Noren werd wel flink gestreden en na zes ronden waren nog vier teams over: Duitsland I, Noorwegen II en beide Oostenrijkse duo's. Het tweede Noorse team, met Espen Bjørnstad en Jens Luraas Oftebro, moest afhaken, dus waren er nog drie over. Franz-Josef Rehrl (AUT-I) moest er in zijn laatste ronde af bij Lukas Greiderer (AUT-II) en Fabian Riessle (GER-I), maar zijn teamgenoot Lukas Klapfer kwam er in de laatste ronde toch weer bij.

De bloedsnelle Duitser Vinzenz Geiger opende vervolgens de sprint en kreeg het verrassend moeilijk met Martin Fritz, die echter tekort kwam: Duitsland I werd tweede, voor Oostenrijk II en Oostenrijk I.

De Noren domineren (Bron: YouTube)

Franse en Zweedse langlaufers sprinten naar winst in Dresden

In het Duitse Dresden hebben de Franse en Zweedse langlaufers kunnen juichen op de teamsprint in de vrije stijl. In de stad stonden voor het derde jaar op rij de sprintwedstrijden op het programma, deel uitmakend van de World Cup.

Bij de vrouwen was Zweden weer eens bijzonder sterk: Maja Dahlqvist en Linn Svahn vormden het eerste team, Evelina Settlin en Linn Sömskar waren Zweden II. In haar laatste van zes ronden opende Dahlqvist de aanval en alleen de Zwitserse Laurien van der Graaff kon met moeite mee, terwijl Settlin en de Noorse Julie Myhre afhaakten.

Svahn moest vervolgens álles uit de kast trekken om Nadine Fähndrich in de eindsprint te kloppen, maar bezorgde Zweden I nipt de winst, voor Zwitserland, dat voor de tweede keer op rij - en pas de tweede keer ooit - het podium pakte. Voor de vijfde keer op rij stonden er twee Zweedse ploegen op het podium: Sömskar was Maiken Caspersen Falla te snel af in de sprint om plek drie.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Bij de mannen zat het allemaal wat dichter bij elkaar, maar met twee ronden te gaan worstelden vijf teams zich los van de rest: de eerste teams van Frankrijk, Zweden en Rusland en de beide Noorse ploegen. In de eindsprint was Lucas Chanavat de sterkste en met Renaud Jay pakte de Fransman de winst.

Johan Häggström uit Zweden kwam nét tekort en eindigde met Marcus Grate op een keurige tweede plek, terwijl Gleb Retivykh vlak voor de beide Noorse ploegen over de meet kwam, om zo met Andrey Krasnov namens Rusland het podium te mogen betreden.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Man (19) belt onnodig 112 en wordt opgepakt

De politie hield zondagavond een 19-jarige man uit Breda aan, nadat hij die dag meerdere malen voor niets het alarmnummer 112 belde. Bij misbruik van het alarmnummer kunnen er onnodig slachtoffers vallen.

Eerder die dag belde de man zes keer het alarmnummer 112. Tijdens het gesprek met de centralist werd duidelijk dat de beller geen hulpdienst nodig had. Gedurende de avond belde de man weer een aantal keer voor niets naar 112. Iemand met een echte noodmelding kan hierdoor misschien geen verbinding met de alarmcentrale krijgen, wat levensgevaarlijk kan zijn. Het misbruiken van het alarmnummer is dan ook strafbaar.

Ondanks dat de man werd medegedeeld dat hij zou worden aangehouden bij een volgend telefoontje, bleef hij bellen. De politie hield hem diezelfde avond in zijn woning in Breda aan. Hij zit momenteel nog vast.

BZ en de Douane starten gezamenlijke campagne: Wijs op Reis

Voor veel Nederlanders is de vakantie hét moment om andere landen te ontdekken. Nederlanders reizen veel, en steeds vaker kiezen ze een verre bestemming. Helaas verlopen vakanties niet altijd probleemloos. Zo’n 44 procent van de Nederlandse vakantiegangers heeft tijdens een recente reis in het buitenland iets vervelends meegemaakt, variërend van klein ongemak tot ernstige situaties zoals ziekte, ongevallen of arrestaties. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een goede voorbereiding op een reis naar het buitenland kan een groot verschil maken. Als reiziger kun je zo problemen voorkomen en mocht het toch misgaan weet je wat je moet doen. Om Nederlanders hiervan bewust te maken starten het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Douane maandag een gezamenlijke campagne gericht op de Nederlandse reiziger: Wijs op Reis. In aanwezigheid van vertegenwoordigers uit de reissector en de Douane lanceert directeur Consulaire Zaken van BZ Jan Willem Beaujean maandag de ‘Wijs op Reis’ - campagne tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst in Den Haag met de reisbranche.

Minister Blok: “Ik gun iedereen een fijne vakantie. Maar daar heb je als reiziger ook een hand in. Wees dus wijs en bereid je reis goed voor, zodat je onbezorgd kunt genieten. Zorg bijvoorbeeld voor een goede verzekering en informeer jezelf welke souvenirs je beter niet mee kunt nemen naar huis. Zoek vooraf uit hoe veilig het is op je bestemming zodat je weet welke plekken je moet vermijden en waar je veilig naartoe kunt. Mocht het toch misgaan, ons 24/7 BZ Contactcenter is dag en nacht bereikbaar voor Nederlanders met een hulpvraag. Het is een goede zaak dat de Rijksoverheid nu de krachten bundelt: geen aparte campagnes, maar één gezamenlijke inspanning om Nederlanders wijs op reis te sturen.”

Directeur Douane Nanette van Schelven: “Vanuit de Douane onderschrijven wij uiteraard deze boodschap. Een fijne reis is pas compleet als je bij terugkomst ook probleemloos langs de douane kunt lopen. Door de handen in een te slaan met het ministerie van Buitenlandse Zaken helpen wij als overheid toekomstige reizigers zoveel mogelijk ‘wijs op reis’ te gaan. Dat doen we met één loket, wat het goed voorbereiden makkelijker maakt.”

Op de website wijsopreis.nl kunnen reizigers alle relevante informatie vinden van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Douane: van de reisadviezen tot informatie over wat wel of niet meemag in de bagage terug naar huis.

Hulp aan Nederlanders in 2019
Tijdens de bijeenkomst presenteerde het ministerie van Buitenlandse Zaken ook de jaarcijfers over hulp aan Nederlanders in het buitenland. Daaruit blijkt onder meer dat Buitenlandse Zaken in 2019 ruim 3100 Nederlanders in noodsituaties heeft bijgestaan. De redenen waren oa. vermissingen, arrestaties, overlijden en ziekenhuisopnames.

Uit de cijfers blijkt ook dat Nederlanders de reisadviezen steeds beter weten te vinden. In totaal werden de adviezen het afgelopen jaar 3,25 miljoen keer geraadpleegd. Dat is bijna een miljoen keer meer dan in 2018, toen zochten Nederlanders 2,3 miljoen keer informatie op in het reisadvies.

Schone lucht voor 50% gezondheidswinst

In 2030 50% gezondheidswinst door schonere lucht ten opzichte van 2016. Die afspraak tekent minister van Veldhoven (Milieu en Wonen) vandaag in Utrecht met 36 gemeenten en negen provincies. Dit Schone Lucht Akkoord betekent dat mensen langer en gezonder leven. Voorheen waren vooral de verplichte Europese grenswaarden leidend. Met dit akkoord gaat dit kabinet een stap verder: de Europese normen zijn de ondergrens, gezondheidswinst door schonere lucht het doel dat gerealiseerd wordt.

Minister van Veldhoven: “Dit Schone Lucht Akkoord gaat over een gezonde toekomst. Onze lucht kan en moet veel schoner. Als een op de vijf kinderen met astma dat heeft gekregen door luchtverontreiniging, hebben we nog heel wat te winnen. We kunnen dat niet alleen. Samen met gemeenten, provincies en alle sectoren – van industrie tot huishoudens – gaan we zorgen voor die schonere lucht.”

Het Longfonds is trots op het Schone Lucht Akkoord. “Samen hebben we er voor gezorgd dat gezonde lucht nu op de kaart staat”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. “Mooi om te zien dat er nu daadwerkelijk actie wordt ondernomen. Want het is en blijft onacceptabel dat zo veel mensen ziek worden door de lucht die ze inademen. Wat ons betreft kan het niet snel genoeg gaan. Daarom roep ik alle gemeenten en provincies op zich bij dit akkoord aan te sluiten. Gezonde longen zijn voor iedereen van levensbelang.”

Schone lucht niet vrijblijvend
Concreet gaat het Schone Lucht Akkoord om een vermindering van de uitstoot van fijnstof, en stikstofdioxide door wegverkeer, mobiele werktuigen, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Rijk, gemeenten en provincies die meedoen verplichten zich jaarlijks de voortgang te laten zien. Het RIVM rekent periodiek de effecten van de maatregelen door en heeft een gezondheidsindicator ontwikkeld, waarmee je per buurt de voortgang kunt zien. De teller loopt vanaf vandaag. Met het Schone Lucht Akkoord verwacht het kabinet in 2030 op de meeste plekken te voldoen aan de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Hiermee worden jaarlijks 4.000 tot 5.000 vroegtijdige sterfgevallen voorkomen.

Een van de gemeenten die meedoet is Alblasserdam. Wethouder Arjan Kraijo: “Alblasserdam ligt op een kwetsbaar kruispunt van scheepvaart, industrie en een snelweg met daarin een tunnel. Reden genoeg voor ons om van schone lucht een prioriteit te maken. We gaan bijvoorbeeld kijken of we met nieuwe technieken de lucht die uit de tunnel komt eerst kunnen zuiveren, zodat de lucht die onze inwoners inademen schoner wordt. Dat kunnen we echt niet alleen, daarom ben ik ook blij met dit akkoord”.

Eind aan vieze diesels
Het Schone Lucht Akkoord werd voor de zomer aangekondigd, en bouwt verder op bestaand beleid zoals het klimaatakkoord en de stikstofaanpak. Het kent een aantal nieuwe maatregelen. Zo komt er extra geld en kennis om de milieuregels te handhaven. Een concreet voorbeeld is de roetfiltertest, die per 2021 onderdeel uitmaakt van de APK voor diverse categorieën dieselauto’s. Met een deeltjesteller wordt bij elke APK standaard gecontroleerd of de roetfilter werkt. Is dat niet het geval, dan komt je auto niet door de APK keuring. Voorheen werd alleen gecontroleerd of er een filter aanwezig was.

Schonere bouwmachines en eisen voor verminderen van vervuiling
Een andere maatregel betreft het schoner maken van mobiele bouwmachines, zoals aggregaten. Deze vaak verouderde machines draaien nu doorgaans op diesel, en zijn verantwoordelijk voor zo’n 10% van de gezondheidsschade door vieze lucht. Overheden zijn vaak opdrachtgever voor bouwprojecten. Zij gaan vanaf nu eisen stellen zodat bouwers schonere of elektrische mobiele machines gaan gebruiken. Dat helpt niet alleen voor schone lucht, maar ook bij het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Daarnaast stopt de subsidie op pelletkachels: door de lage schoorstenen een schadelijke bron van fijnstof in de straat. Verder wordt als pilot onderzocht hoe een nieuwbouwwijk houtstookvrij zou kunnen worden aangelegd. Voor de industrie stellen provincies emissie-eisen vast op basis van de nieuwste technieken om vervuiling te verminderen. Daarnaast komt er een onderzoek naar het aanscherpen van emissie-eisen kleinere biomassa installaties en stopt de subsidie op kleine biomassaketels.

Schonere lucht door samenwerking
Luchtverontreiniging houdt zich niet aan grenzen. Het Rijk, provincies en gemeenten zijn dan ook deels van elkaar afhankelijk om gezondheidsambities te realiseren. Daarom is het positief dat zoveel partijen zich committeren aan het Schone Lucht Akkoord. Ook in Europa werkt Nederland samen voor betere luchtkwaliteit door het terugdringen van de emissies. Er komt veel vieze lucht uit het buitenland ons land binnen maar onder streep exporteert Nederland vooral vieze lucht. In het Schone lucht Akkoord spreken we af dat we een start maken met onze directe buren; België, Luxemburg, Duitsland en Noord-Frankrijk.

De luchtkwaliteit is in Nederland sinds de jaren 90 enorm verbeterd. Toch overlijden jaarlijks nog 11.000 mensen vroegtijdig door ongezonde lucht. Er is dus nog veel gezondheidswinst te boeken. Het Schone Lucht Akkoord is voor een belangrijk deel gebaseerd op het advies van de Gezondheidsraad. Ook adviezen van de Algemene Rekenkamer zijn meegenomen.

Het Rijk trekt voor het Schone Lucht Akkoord 50 miljoen euro uit. Gemeenten en provincies stellen afzonderlijk aanvullende uitvoeringsplannen op met in totaal tientallen miljoenen aan investeringen.

In 2019 iets meer faillissementen dan in 2018

In december 2019 zijn er voor zittingsdagen gecorrigeerd 46 bedrijven minder failliet verklaard dan in november, meldt het CBS. Met het decembercijfer is ook het cijfer voor 2019 bekend. Afgelopen jaar zijn 3.208 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn er 63 meer dan in 2018.

Trend afgelopen jaren redelijk vlak
In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd. Daarna is er tot september 2017 sprake van een dalende trend. Na september 2017 is de trend redelijk vlak. Het aantal faillissementen bereikte in september 2018 het laagste niveau sinds 2001. Daarna wisselden perioden met stijgingen en dalingen elkaar af.

Aantal faillissementen 2 procent hoger dan in 2018
In 2019 zijn 3.208 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is 2 procent meer dan in 2018. Het aantal faillissementen bereikte in 2013 een piek van 8.376. Daarna is het aantal faillissementen vijf jaar achter elkaar afgenomen, in totaal met ruim 62 procent. Dit ging samen met de economische groei van de afgelopen jaren in Nederland. In 2019 is het aantal faillissementen voor het eerst na 2013 weer iets toegenomen. Ondanks de stijging ligt het aantal faillissementen nog steeds op een relatief laag niveau. Het aantal faillissementen in 2019 is het op een na laagste aantal van deze eeuw.

Sterkste stijging faillissementen in de specialistische zakelijke dienstverlening
Absoluut gezien was de stijging van het aantal faillissementen in de specialistische zakelijke dienstverlening (onder andere advies- en onderzoekbureaus) het sterkst. Het aantal uitgesproken faillissementen nam toe van 317 in 2018 naar 396 in 2019, ofwel een stijging van 79. Relatief gezien was de toename van de faillissementen ook het sterkst in de specialistische zakelijke dienstverlening (25 procent). Ook in de handel, de sector verhuur en overige zakelijke diensten, de zorg en de sector verhuur en handel van onroerend goed lag het aantal faillissementen in 2019 hoger dan in 2018. In 7 van de 13 bedrijfstakken was het aantal faillissementen echter lager dan in 2018.

Net als in voorgaande jaren zijn de meeste faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken in de handel, namelijk 730. In vergelijking met 2018 zijn er 43 faillissementen meer uitgesproken in de handel. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven.

In twee derde van de provincies meer bedrijven failliet
In twee derde van de provincies zijn in 2019 meer bedrijven failliet verklaard dan in 2018. Het grootst was de stijging in Gelderland met 44 bedrijven (14 procent). Relatief gezien was de grootste stijging in Zeeland met 34 procent.

De provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland tellen de meeste bedrijven. In Zuid- en Noord-Holland zijn in 2019 respectievelijk 22 en 4 bedrijven minder failliet verklaard dan in 2018, maar in Noord-Brabant zijn er 11 bedrijven meer failliet verklaard.

Inspectie Beverwijkse Bazaar: 5 spoedsluitingen en vele overtredingen

Zaterdag 11 januari hebben meer dan 30 inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op de Beverwijkse Bazaar een uitgebreide inspectie uitgevoerd. In totaal zijn 93 levensmiddelenbedrijven en restaurants in de Bazaar aan een inspectie onderworpen. Aanleiding waren eerdere spoedsluitingen na muizenoverlast en meerdere signalen en constateringen van vooral plaagdierenoverlast.

Er werden tijdens de inspectie vele overtredingen geconstateerd. Bij 5 bedrijven waren de overtredingen zo ernstig, dat een spoedsluiting werd opgedragen. 39 ondernemers kregen een schriftelijke waarschuwing. In 22 gevallen was de overtreding ernstiger of was er sprake van herhaalde overtreding. In die gevallen zijn zogenoemde rapporten van bevindingen opgemaakt; die zullen leiden tot een bestuurlijke boete of andere sanctie. Ook werden twee processen-verbaal opgemaakt.

De kern van de geconstateerde overtredingen was overlast van muizen: bedrijfsruimten en apparatuur waren verontreinigd door muizen en er was sprake van foutieve of ontbrekende bestrijding van muizen.

FOK! Wat een weer: droog en zacht.

Het is overwegend bewolkt en plaatselijk kan nog wat regen vallen. De minimumtemperatuur komt uit rond 5°C. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind, in het Waddengebied is de wind vrij krachtig.

Overdag is het wisselend bewolkt en het is op de meeste plaatsen droog. De temperaturen lopen in de loop van de dag steeds verder op en in de avond is het met 9°C zacht. Overdag is de zuidelijke wind meest matig, aan de kust af en toe vrij krachtig. In de avond neemt de wind verder toe en gaat het van het zuidwesten uit af en toe regenen.

Tijdens de nacht naar dinsdag is het zwaar bewolkt en zijn er perioden met regen. Het koelt niet echt af waardoor de minima uitkomen op een graad of 8 a 9. Er staat een vrij krachtige zuidwestenwind. Aan de kust is de wind hard tot stormachtig, 8 Bft en komen er zware windstoten voor tot ongeveer 75 km/uur.

Dinsdag overdag overheerst de bewolking en ook dan zijn er perioden met regen. Met maxima van circa 12°C is het veel te zacht voor de tijd van het jaar. Overdag is de zuidwestenwind meest matig, aan zee (vrij) krachtig. In de avond neemt de wind weer toe en wordt (vrij) krachtig, aan zee hard tot stormachtig 7 tot 8 Bft met opnieuw zware windstoten tot ca. 85 km/u. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Het strand van Scharrendijke, afgelopen zondag! (Foto: Scherpschutter)
Het strand van Scharrendijke, afgelopen zondag! (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Politie zoekt belangrijke getuige in onderzoek naar dood Raisa Fairbairn

De politie doet onderzoek naar de dood van de 28-jarige Raisa Fairbairn uit Rotterdam, die afgelopen dinsdagochtend 7 januari rond vier uur op de Kop van Zuid door hulpdiensten uit het water werd gered. De vrouw werd gereanimeerd en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar is ze donderdagavond overleden. Het onderzoek naar haar dood is in volle gang. Het team dat de zaak onderzoekt, heeft vragen die nog onbeantwoord zijn gebleven en is daarom op zoek naar getuigen en meer informatie.

De politie wil graag in contact komen met een belangrijke getuige. Het betreft een man met wie Raisa rond 04.40 uur is gezien. Dit is kort voordat ze vanaf de kade aan het Landverhuizersplein (Kop van Zuid) in het water terechtkomt. Op camerabeelden is te zien dat Raisa met een man staat te praten. Daarna lopen zij elk een andere richting op. De man loopt in de richting van de parkeerplaats achter Hotel New York. Raisa loopt in de richting van de kade. Dit is circa vijf minuten voordat Raisa in het water valt. Deze man is een belangrijke getuige. De politie komt graag met hem in contact.

De politie is verder op zoek naar getuigen die meer weten over de uren voordat Raisa in het water belandt. Met wie heeft Raisa die avond/nacht doorgebracht, met wie ze heeft gesproken en wat heeft Raisa gedaan? Mensen die antwoord kunnen geven op deze vraagen worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of het tipformulier op de website in te vullen. 

Politie onderzoekt gewapende overval cafetaria Posterholt

Drie mannen hebben zondagavond een cafetaria aan de Hoofdstraat in Posterholt overvallen. Het gewapende trio met bivakmutsen drong rond 22:45 uur de zaak binnen.

De verdachten zijn in onbekende richting gevlucht. Bij de overval raakte niemand gewond. Onbekend is nog wat er is buitgemaakt. De politie onderzoekt de zaak. Eventuele getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Man gewond na schietincident Terneuzen

Zondagavond omstreeks 23.00 uur kwam er een melding binnen bij de politie dat er mogelijk geschoten zou zijn op een personenauto ergens in de omgeving van Terneuzen. Na een eerste onderzoek bleek dat er inderdaad sporen waren van een schietincident aan de Nicolaas Beetsstraat in Terneuzen.

Uit Hoofdplaat kwam op ongeveer hetzelfde moment een melding van het vermoedelijke slachtoffer dat hij gewond was geraakt bij dit schietincident. Ambulancemedewerkers zijn naar Hoofdplaat gereden en troffen het slachtoffer met onbekende verwondingen aan. De man was aanspreekbaar en is naar het ziekenhuis vervoerd.

Forensisch rechercheurs zijn naar de Nicolaas Beetsstraat gegaan om daar onderzoek te doen. De auto waar het slachtoffer in reed is in beslag genomen voor forensisch onderzoek. Het onderzoek dat de rechercheurs van Forensische Opsporing op dit moment doen gaat zeker nog de hele nacht duren. Ook worden getuigen door tactisch rechercheurs gehoord. Door verschillende eenheden op straat wordt gezocht naar de dader of daders van het schietincident.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.