FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 januari 2020

Schansspringer Kubacki slaat dubbelslag en zet topseizoen voort

Schansspringer Dawid Kubacki heeft zijn geweldige seizoen in het Duitse Titisee-Neustadt een prima vervolg gegeven. De 29-jarige Pool, eerder deze maand toch wel verrassend winnaar van de Vierschansentournee, won in het weekeinde beide wedstrijden op de Duitse schans.

In de eerste wedstrijd was Kubacki een klasse apart: zowel in de eerste als tweede ronde liet hij de beste sprong van iedereen zien. Stefan Kraft wist zich met een ijzersterke tweede sprong van de vijfde naar de tweede plek omhoog te werken, terwijl de Japanse regerend World Cup-kampioen Ryoyu Kobayashi vlak achter de Oostenrijker als derde eindigde.

De tweede wedstrijd was spannender, vooral vanwege een wat mindere tweede sprong van Kubacki. Het was echter niet genoeg om de winst uit handen te geven, hoewel Kobayashi hem dit keer wel tot op drie tienden van een punt naderde. De rest bleef op afstand en het podium werd gecompleteerd door de pas 19-jarige Sloveen Timi Zajc, de dit seizoen tot nu toe wat teleurstellende revelatie van vorige winter.

Karl Geiger is met een twaalfde en vijfde plek nog wel de leider in het World Cup-klassement, voor Kraft, Kobayashi en Kubacki.

Captain Tsubasa brengt anime-voetbal naar consoles en pc

Captain Tsubasa is een wereldberoemde manga en anime over voetbal. Dit jaar komt er eindelijk ook weer een nieuwe game en zoals je in de aankondigingstrailer hieronder kunt zien is dit andere koek dan FIFA. Hoe het precies speelt is nog een beetje onduidelijk, maar we zien vast snel meer. De game bevat verschillende verhaalmodi en natuurlijk versus voor zowel offline als online.

Captain Tsubasa: Rise of New Champions komt later dit jaar uit voor PS4, Switch en pc.

'Doodrijden dassen had voorkomen kunnen worden'

De provincie Utrecht  heeft recent een zogenaamde ‘last onder dwangsom’ opgelegd aan de gemeente Amersfoort. In het gebied zijn twee dassen doodgereden, wat misschien voorkomen had kunnen worden als er maatregelen rond de zorgplicht uit de Wet Natuurbescherming waren genomen.

Waarom is hier voor gekozen door de provincie? De ‘last onder dwangsom’ is opgelegd in verband met de zorgplicht uit de Wet Natuurbescherming in het gebied van de Westelijke ontsluiting en Stichtse Rotonde. Een last onder dwangsom is een zogenaamde herstelsanctie. In dit geval is de sanctie gericht op het voorkomen van verdere overtreding. Een dwangsom is géén boete.

In het gebied zijn eerder twee dassen doodgereden. Het valt niet uit te sluiten dat dit het gevolg is van de cumulatie van werkzaamheden van de verschillende partijen in het gebied. Als er maatregelen waren genomen had dit misschien voorkomen kunnen worden. Het kan echter niet worden aangetoond dat de dood van de dassen het gevolg is van de werkzaamheden en de dood van de dassen wordt de gemeente dan ook niet verweten.

Omdat bekend is dat in het gebied nog veel meer werkzaamheden plaats zullen vinden wordt de gemeente gevraagd om nader onderzoek te doen naar de in het gebied levende dassen. Er zal beoordeeld moeten worden in hoeverre werkzaamheden nadelige gevolgen hebben op de dassenburchten en het functioneel leefgebied van de dassen. Indien geconstateerd wordt dat de werkzaamheden nadelige gevolgen voor de dassen kunnen hebben, dienen maatregelen getroffen te worden ter bescherming van de aanwezige dassen.

Wethouder Buijtelaar heeft medio januari in gesprek met gedeputeerde Schaddelee aangegeven dat het uitgangspunt is om goede invulling te (blijven) geven aan de zorgplicht en dat de nodige voorzieningen zullen worden genomen. Uitgangspunt van beide partijen is dat de westelijke rondweg gerealiseerd wordt met zo min mogelijk schade voor de natuur. De ecologen van de gemeente Amersfoort en de RUD Utrecht hebben deze week overleg over de invulling van de voorzieningen en werken samen aan een goede vertaling van de zorgplicht. Dit zal worden vastgelegd in concrete werkafspraken. De gemeente Amersfoort is verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkafspraken.

Van Foreest blijft na remise in spoor van leider Caruana

Jorden van Foreest heeft in de negende ronde van Tata Steel Chess remise gespeeld tegen Vladislav Kovalev uit Wit-Rusland. De twintigjarige Nederlandse grootmeester bleef daarmee op het internationale schaaktoernooi in Wijk aan Zee in het spoor van koploper Fabiano Caruana.

Van Foreest kwam na 68 zetten remise overeen met Kovalev. Onze landgenoot heeft na negen ronden 5,5 punten. Dat is 0,5 punt minder dan Caruana. De Amerikaan deelde het punt met Nikita Vitiugov uit Rusland. 

Alireza Firouzja speelde voor het eerst tegen wereldkampioen Magnus Carlsen. Het zestienjarige schaaktalent uit Iran verloor van de Noorse zevenvoudig eindwinnaar van Tata Steel Chess. Carlsen was de enige speler die vandaag zijn partij won. Hij kwam daardoor net als Firouzja, Van Foreest en Wesley So op 5,5 punten.

Anish Giri speelde een snelle remise tegen So. Giri blijft daarmee op 1,5 punt achterstand van de koplopers.

Speelronde 9
Anand, Viswanathan - Dubov, Daniil ½-½
Vitiugov, Nikita - Caruana, Fabiano ½-½
Firouzja, Alireza - Carlsen, Magnus 0-1
Kovalev, Vladislav - Van Foreest, Jorden ½-½
Duda, Jan-Krzysztof - Xiong, Jeffery ½-½
Artemiev, Vladislav - Yu, Yangyi ½-½
So, Wesley - Giri, Anish ½-½

Voor de stand klik hier. 

AZ naar kwartfinales KNVB Beker

AZ Alkmaar heeft zich ten koste van TOP Oss geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB Beker. De Alkmaarders wonnen in Oss met 0-2.

Ondanks de mistige omstandigheden en een matig begin had AZ weinig moeite met TOP Oss. Calvin Stengs en Teun Koopmijners kregen goede kansen op de openingstreffer maar TOP-doelman Ronald Koeman Jr deed zijn werk. Vlak voor rust bracht Dani de Wit via een afstandsschot AZ alsnog op voorsprong.

Na tien minuten in de tweede helft kregen de bezoekers een strafschop vanwege vasthouden van De Wit door Rick Stuy van den Herik. Koopmeiners schoot de bal naast Koeman Jr. Door het tweede doelpunt was de veerkracht van de nummer zeventien uit de Keuken Kampioen Divisie gebroken.

Voor AZ is dit de negende achtereenvolgende keer dat de club de kwartfinales bereikt. In die kwartfinales is de winnaar van het duel tussen PSV en NAC Breda de tegenstander.

Tennisser Farah betrapt op anabole steroÔden

In oktober zijn bij tennisser Robert Farah in de urine sporen van het verboden middel Boldenone aangetroffen. Als gevolg van de positieve test op de anabole steroïde is de nummer één van de wereld in het dubbelspel voorlopig geschorst.

Volgens de 33-jarige Colombiaan, die op de baan een koppel vormt met zijn landgenoot Juan Sebastián Cabral, heeft hij het middel binnengekregen via vervuild vlees.

“Ik heb twee weken voor mijn positieve test nog een negatief resultaat gehad bij een dopingtest”, vertelt Farah in een persverklaring. “De substantie die is aangetroffen, komt volgens het Colombiaans Olympisch Comité vaak voor in Colombiaans vlees, waardoor het effect kan hebben op de test van een atleet.”

Kwalificatie WK 2022: Gunstige loting Marokko; Kameroen treft Ivoorkust

In Caïro is geloot voor de Afrikaanse kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. De loting heeft voor Marokko gunstig uitgepakt. Kameroen en Ivoorkust werden echter wel aan elkaar gekoppeld en dat betekent dat minstens één van die twee landen thuis zal blijven

Met Guinee, Guinee-Bissau en Soedan staat Marokko op papier niet voor een héél lastige opgave om zich te plaatsen voor de finaleronde van het Afrikaanse kwalificatiernooi.  De Marokkaanse formatie zal echter ook waken voor onderschatting: zo speelt bij Guinee Liverpool-speler Naby Keïta.

De loting werd dinsdagavond mede door Marcel Desailly verricht. Waar de in Ghana geboren Fransman Marokko een relatief simpele loting gunde, daar koppelde hij met Kameroen (met Andre Onana) en Ivoorkust twee Afrikaanse toplanden aan elkaar. De groep wordt verder gevuld met Mozambique en Malawi.

Er zijn nog een paar mooie andere affices. Mohamed Salah (Egypte) versus Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon), Bertrand Traoré (Bukina Faso) tegen Riyad Mahrez (Algerije) of Emmanuel Adebayor (Togo) tegen Sadio Mané (Senegal) zijn duels die eruit springen. Enkel de tien groepswinnaars gaan door naar de laatste fase van het Afrikaanse kwalificatietoernooi. De tien groepswinnaars nemen het in een playoff tegen elkaar op in een thuis- en uitwedstrijd. De winnaars van de vijf knock-outduels gaan naar het WK. 

Nantes herdenkt Sala met bijzonder 'Argentijns' shirt

FC Nantes herdenkt Emiliano Sala op bijzondere wijze. Het is op 21 januari precies een jaar geleden dat de Argentijnse aanvaller om het leven kwam bij een vliegtuigongeval. Onderweg naar Engeland stortte het toestel in zee, waarbij de aankoop van Cardiff City verongelukte. Een jaar later wordt hij herdacht, onder meer met een shirt met Argentijnse invloeden.

De thuiswedstrijd van aanstaande zondag tegen Girondins de Bordeaux staat in het teken van Sala. Ook de bezoekers hebben een band met de overleden voetballer, want het was Bordeaux dat hem in de zomer van 2010 naar Europa haalde.

Tijdens de warming-up wordt hij met een groot portret op de middenstip herdacht, terwijl er vlak voor de aftrap een minuut lang een applaus zal klinken voor de Argentijn. Nantes zal het duel spelen in een speciaal shirt.

De groene en gele strepen worden eenmalig vervangen door blauw en wit, de kleuren van de Argentijnse vlag. Met het shirt wordt gewezen naar de wens van Sala om ooit het shirt van de nationale ploeg te dragen.

"Omdat Emiliano ervan droomde om ooit het shirt van het Argentijnse elftal te dragen, ruilen wij nu ons vertrouwde geel en groen eenmalig in voor blauw en wit", aldus een statement van Nantes.

De club heeft in totaal achthonderd 'Argentijnse' shirts laten drukken. De webshop van Nantes raakte dinsdag overbelast. Veel fans wilden het speciale shirt ter waarde van tachtig euro kopen. De opbrengst van de verkochte shirts gaat naar de twee clubs in Argentinië waar Sala werd opgeleid.

Aanhoudingen in onderzoek naar pedofielenvereniging

In het strafrechtelijk onderzoek naar de mogelijke voortzetting van de verboden pedofielenvereniging Martijn heeft de politie dinsdag op vier woonadressen gezocht naar bewijsmateriaal. Het gaat om woningen van verdachten in Hengelo, Arnhem, Haarlem en Lelystad.

Daarbij is in Haarlem een 75-jarige man aangehouden op verdenking van het bezit van kinderporno. In Hengelo is een 32-jarige man aangehouden vanwege voorbereidingshandelingen voor seksueel misbruik van kinderen.

Bij de doorzoekingen is verder beslag gelegd op mobiele telefoons, computers en digitale gegevensdragers, zoals ook usb-sticks. De komende tijd richt het onderzoek zich op het in beslag genomen materiaal.

Verbod
De vereniging Martijn is in 2014 door de Hoge Raad verboden en ontbonden, omdat de vereniging streefde naar acceptatie van seksuele relaties tussen volwassenen en jongere kinderen. In juni 2019 is aangifte gedaan van voortzetting van de vereniging door voormalig bestuurders.

Little Town Hero komt naar PS4

Little Town Hero is een kleine RPG van Pokemon-ontwikkelaar GameFreak. De Japanse ontwikkelaar is geen onderdeel van Nintendo, dus ze zijn vrij om dit soort projecten op andere consoles te zetten. In deze game is het jouw doel om een klein dorpje op te bouwen en te verdedigen. De game kwam vorig jaar oktober uit voor de Switch. De nieuwe PS4-versie is alleen nog voor Japan aangekondigd en gaat daar in april uitkomen.

Halve finale voor waterpolosters op EK na nieuwe monsterzege

De waterpolovrouwen hebben zich eenvoudig geplaatst voor de halve finales van het EK. In de kwartfinale won Oranje met maar liefst 22-2 (6-0, 3-0, 7-1, 6-1) van Slowakije. In de halve finale treft Nederland Rusland, dat met 13-7 won van Italië.

Nederland had zoals verwacht vanaf het begin het overwicht tegen de Slowaakse waterpolosters. Na het eerste kwart stond het al 6-0 voor het Nederlands team en halverwege de wedstrijd was het verschil opgelopen naar 9-0.

Pas tegen het einde van het derde kwart wist Slowakije te scoren, maar op dat moment stond het al 16-0 voor de Nederlandse waterpolosters. In vierde en laatste kwart wist Slowakije nogmaals te scoren. De eindstand zou uiteindelijk 22-2 in het voordeel van Nederland zijn. Maud Megens was het meest trefzeker deze wedstrijd met vijf goals.

In de halve finale speelt Nederland tegen Rusland, dat met 13-7 van Italië won. De wedstrijd tussen Nederland en Rusland staat voor donderdag op het programma.

Halve finale voor waterpolosters op EK na nieuwe monsterzege (Pro Shots / Insidefoto)
Halve finale voor waterpolosters op EK na nieuwe monsterzege (Pro Shots / Insidefoto)

Mensensmokkel-netwerk opgedoekt, vier aanhoudingen

In Den Haag, Leiden en Krimpen aan den IJssel zijn vanmorgen vier personen aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De mannen werden opgepakt na een onderzoek door de Koninklijke Marechaussee in samenwerking met de Franse autoriteiten. Ze maken deel uit van een mensensmokkelnetwerk dat volgens de Franse politie zo'n 700 personen in koelwagens of boten heeft overgezet naar Engeland.

Het onderzoek is in de zomer van 2018 begonnen in Frankrijk, naar aanleiding van mensensmokkel vanuit Frankrijk naar Engeland. Migranten zouden op rustplaatsen voor vrachtwagens in koelwagens richting Engeland worden verstopt, of vanaf Calais in rubberboten worden overgevaren. Voor zo'n overtocht betaalden migranten zo'n 5.000 euro, in totaal hebben de mensensmokkelaars ongeveer 4 miljoen euro verdiend.

In het Franse onderzoek doken Nederlandse kentekens op; een belangrijke tak van het netwerk bleek gevestigd in Den Haag. Hier heeft de Koninklijke Marechaussee onderzoek gedaan, met belangrijke bijdragen van het Internationale Rechtshulp Centrum (IRC) in Den Haag, de Afdeling vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM), het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) en het team Financieel Economische Criminaliteit (FINEC) van de politie in Den Haag en de Europese samenwerkingsorganisatie Eurojust.

Smokkel naar Frankrijk en Nederland
Twee mannen die zijn aangehouden, van 36 jaar in Krimpen aan den IJssel en van 51 jaar in Den Haag, zouden betrokken zijn geweest bij mensensmokkel vanuit Frankrijk en daarin een faciliterende rol hebben gespeeld. Zo zou een van hen een rubberen boot hebben gekocht die vervolgens vanuit Calais werd gebruikt. In Frankrijk worden zij verdacht van betrokkenheid bij het netwerk dat daar is opgerold. Deze verdachten zullen worden overgeleverd aan Frankrijk, waar vandaag nog meer aanhoudingen zijn verricht.

De twee andere verdachten (een 39-jarige man uit Den Haag en een 42-jarige man uit Leiden) zullen in Nederland worden berecht. Zij worden verdacht van het smokkelen van migranten naar Nederland. Bij alle vier de verdachten is na hun aanhouding een doorzoeking geweest. Bij de doorzoekingen werden net als eerder tijdens het onderzoek, meerdere vreemdelingen aangetroffen zonder rechtmatig verblijf.

Een eetgelegenheid in Den Haag wordt vermoed een vaste ontmoetingsplaats te zijn geweest voor leden van het netwerk en personen die gesmokkeld wilden worden. Bij een bestuurlijke controle van de gelegenheid werden verschillende misstanden aangetroffen waarop bestuurlijke maatregelen zijn getroffen.

Geldoverdracht
Tijdens het onderzoek kwamen ook aanwijzingen naar voren dat een 36-jarige man uit De Lier zich zou bezighouden met Hawala-bankieren. Dat is een vorm van ondergronds bankieren, buiten zicht van de overheid, die in Nederland strafbaar is. Mogelijk werd via deze Hawala-bankier ook het geld voor de mensensmokkel overgedragen.

In de twee belwinkels van deze man is al op dinsdag 14 januari onderzoek gedaan door de afdeling FINEC van de politie Den Haag. Daar zijn onder meer telefoons en usb-sticks in beslag genomen. De man is niet aangehouden, er zal later worden beslist of hij wordt vervolgd. Verder onderzoek aan de telefoons en gegevensdragers moet eerst uitwijzen of de man zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan witwassen ten behoeve van mensensmokkel.

'Paarden naar de slacht, want mieren'

Slecht nieuws voor de konikpaarden op Texel. De dieren die in natuurgebied De Slufter leven moeten daar van Staatsbosbeheer uit en het lijkt er niet op dat ze gezellig ergens anders door gaan leven.

De groep hengsten zou zich te tam gedragen richting wandelaars en het ecologisch systeem komt ook nog eens in gevaar: Staatbosbeheer vreest voor het kapot trappen van de nesten van de gele weidemieren, die 'met hun gegraaf voor verrijking van de leefomstandigheden in het gebied en verhoging van de kwaliteit zorgen'. Behalve voor konikpaarden dus, zo lijkt het.

Het graasgebied in De Slufter aanpassen is volgens Staatsbosbeheer niet mogelijk en alternatieven op het eiland lijken ook geen realistische oplossing te vormen. "Ze genoten op Texel en wij genoten van het schouwspel van de hengstengroep", aldus een woordvoerder, die zegt dat het voorkomen van een enkele reis naar de slager een lastige opgave lijkt.

Het zou het einde kunnen zijn van een tumultueuze periode voor de dieren. Ze werden een jaar geleden vanuit het Oostervaardersveld overgeplaatst, omdat daar niet genoeg ruimte en voedsel beschikbaar was. Die move zou ze nu dus alsnog de kop kunnen kosten.

De vraag van de dag moge duidelijk zijn: wat is jouw slechtste verhuizing ooit?

Zes jaar cel geŽist voor doodslag op baby

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft dinsdag voor de rechtbank in Almelo een celstraf van zes jaar geëist tegen een 39-jarige man uit Hengelo. Hij wordt ervan verdacht zijn negen maanden oude dochtertje om het leven te hebben gebracht. De man is doodslag ten laste gelegd. De baby overleed op 21 februari 2016 in het ziekenhuis in Groningen.

De verdachte heeft wisselend verklaard over wat er is gebeurd met de baby. Uiteindelijk heeft hij gezegd dat hij vliegtuigje met haar heeft gespeeld en dat ze daarbij is gevallen. De officier noemde dat verhaal alleen ongeloofwaardig. “Er is namelijk nog iets waar we uit kunnen afleiden wat er met de baby is gebeurd, en dat is haar letsel.”

Volgens de officier is het meisje overleden door grote schade aan haar hersenen. De baby bleek zowel oude als nieuwe bloedingen te hebben in haar hersenen. Ook was er sprake van netvliesbloedingen en had het kind botbreuken.

Een geraadpleegde forensisch arts stelde dat alle letsels bij elkaar niet kunnen worden verklaard door een medische oorzaak. De officier: “Voor dit letsel is fors handelen nodig geweest; heel fors heen en weer schudden of een val van een hoogte van meerdere verdiepingen. Er moet sprake zijn geweest van een impacttrauma en/of schudincident, waarbij de verdachte de baby heeft geslagen, geschud en/of van zich af heeft gegooid.”

Wat de officier betreft zou dit ook een verklaring kunnen zijn waarom de man niet meteen 112 heeft gebeld. “Want stel, je speelt vliegtuigje en jouw kind glijdt uit jouw handen, ze valt en reageert niet meer, dan bel je toch 112?” Op deze vraag heeft de verdachte wisselend verklaard.

De officier legde in haar requisitoir uit waarom ze de vader als enige verdachte ziet. Alleen hij heeft verklaard over het moment waarop de normaal functionerende baby veranderde in een baby die niet meer aanspreekbaar was, die niet meer reageerde. Er was niemand anders in de buurt.

De handelingen (gooien, ergens tegen aan stoten, slaan en/of schudden) waaraan de baby is overleden, zijn met kracht gebeurd, volgens de officier. “De handelingen zijn zo zeer gericht geweest op de dood dat het niet anders kan zijn dan dat de verdachte bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat de baby kwam te overlijden.” Vandaar dat het OM de man doodslag ten laste heeft gelegd.

De officier eiste een forsere celstraf dan normaal voor het overlijden van een baby door schudden. Het doden van een volwassene wordt zwaarder bestraft dan het doden van een kind (tot een celstraf van vier jaar). Ze haalde een arrest aan van het gerechtshof in Den Bosch in een soortgelijke zaak. Daarin werd de straf voor het doden van een baby niet op vier, maar op acht jaar bepaald, en voor een poging tot het doden van een baby op vijf jaar.

De officier: “Ik vind het niet uit te leggen dat er voor het doden van volwassenen een ander - zwaarder - standpunt zou gelden dan voor het doden van kinderen.” Bij haar strafeis van zes jaar heeft ze laten meewegen dat acht jaar in veel zaken niet wordt opgelegd, en dat de verdachte geen strafblad heeft en zijn leven lang zal moeten meedragen dat zijn kind door zijn toedoen is overleden.

Samenvatting betoog OM pro formazitting Ruinerwold

‘Woorden en daden verdachten zaak-Ruinerwold waren figuurlijke slot op de deur’ Er is geen fysiek slot op de deur nodig als bewijs voor wederrechtelijke vrijheidsberoving of gijzeling. Dit betoogden de officieren vandaag in de zaak-Ruinerwold tijdens de eerste pro forma zitting bij de Rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen.

Alle negen kinderen geven aan dat de jongste zes kinderen – die aangetroffen werden medio oktober vorig jaar in een boerderij in Ruinerwold – nooit zijn aangegeven bij de burgerlijke stand, nooit naar school zijn geweest en altijd verborgen zijn gehouden voor de buitenwereld. Niet alleen in Ruinerwold, maar ook in Hasselt, Zwartsluis, Staphorst en Meppel.

Over bestaan kinderen mocht niet worden gesproken
De jongste zes kinderen leefden vanaf hun geboorte in afzondering, werden binnengehouden en moesten stil zijn zodat niemand zou merken dat zij bestonden. De oudste drie kinderen mochten niet over het bestaan van hun broertjes en zusjes praten, aldus de officieren.

Daarnaast spreken alle kinderen over hun overtuiging dat contact met de buitenwereld je ‘onrein’ maakt en over ‘slechte geesten’ die in lichamen komen. Vader bepaalde wanneer een kind een ‘slechte geest’ in zich had. Dit kind werd afgezonderd, moest bidden en de andere gezinsleden mochten met dit kind geen contact hebben, soms zelfs maandenlang niet.

Een van de kinderen mocht in 2001 in Staphorst, vanaf twaalfjarige leeftijd, al niet meer bij de familie zijn. Hij verbleef in een caravan ergens anders op het land. Daarna zat hij een hele zomer in een hondenhok in een schuur.

Verklaring bevestigd door dagboeken
Alle kinderen spreken over zeer ernstige fysieke straffen als hun vader dacht dat er een ‘slechte geest’ in hen zat. Dat gebeurde al vanaf zeer jonge leeftijd: vier, vijf jaar. De verklaringen van de kinderen worden bevestigd door de dagboeken die tijdens de doorzoeking in beslag zijn genomen. Meermalen wordt door de vader geschreven over ‘slechte geesten’ die in het lichaam van een van zijn kinderen zijn en over de wijze waarop die verdreven werden.

Wat in die dagboeken staat, komt tot op detail overeen met gebeurtenissen waar de kinderen over verklaren. Ook de medeverdachte verklaart over de fysieke straffen in verband met ‘slechte geesten’ en ‘slechte gemoedstoestanden’.

De buitendeuren zaten al die jaren niet op slot. De oudste drie kinderen mochten naar school en deden dit zelfstandig. Weggaan was dus fysiek mogelijk en de oudste kinderen hebben dit ook gedaan. Toch is er naar de mening van het Openbaar Ministerie al die jaren wel degelijk sprake geweest van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Op sommige momenten klassiek door opgesloten te worden, maar op andere momenten op een minder klassieke wijze.

Vanaf geboorte afgezonderd
Vrijheidsberoving in de zin van artikel 282 ziet immers niet alleen op het opsluiten of vastbinden, maar kan ook op andere wijzen plaatsvinden. “Bijvoorbeeld door iemand te laten geloven dat zijn leven voorbij zal zijn zal als hij een perceel verlaat. Of door iemand die continu zo dicht bij je is, dat je niet weg kunt gaan”, aldus de officieren.

De vader heeft de jongste kinderen vanaf hun geboorte afgezonderd van de buitenwereld. Niemand wist van hun bestaan. Zij waren ook niet aangegeven bij de burgerlijke stand en bestonden dus feitelijk niet. Een keuze die voor hen werd gemaakt. Kinderen kunnen daar immers niet zelf voor kiezen. Een keuze die er toe heeft geleid dat zij nooit actief deel hebben genomen aan het sociale en maatschappelijk leven.

En dat laatste geldt ook voor de oudste kinderen. Zij gingen weliswaar naar school en waren dus in de buitenwereld maar mochten eigenlijk nergens aan mee doen; geen feestjes, geen schoolreisjes. “Van echte interactie op school was geen sprake en vanuit school moest je direct naar huis”, aldus de officieren ter zitting.

Daarnaast is alle kinderen altijd ingeprent dat de buitenwereld slechte invloeden meebracht. Dat het je ‘onrein’ maakte en het de missie die het gezin als ‘uitverkorenen van God’ had gekregen bedreigde.

“Als je dit van jongs af aan wordt verteld zonder dat je een kans krijgt om in vrijheid kennis te maken met de buitenwereld en te ontdekken wat je zelf vindt en gelooft, dan hoef je ook niet letterlijk opgesloten te worden om niet weg te kunnen gaan. Dat doe je niet want dan verlies je alles wat je hebt en het enige wat je kent. Alles wat je steeds is verteld en wat je hebt meegemaakt fungeert dan als een figuurlijk slot op de deur”, aldus de officieren.

De combinatie van al deze factoren kan, in onderling verband en samenhang bezien, naar de mening van het Openbaar Ministerie tot geen andere conclusie leiden dan dat deze kinderen jarenlang van hun vrijheid zijn beroofd en beroofd gehouden.

Medeverdachte
Verdachte Van D. pleegde de handelingen feitelijk. Maar ook verdachte B. wordt de jarenlange wederrechtelijke vrijheidsberoving en gijzeling van de kinderen verweten, als medeplichtige.

Uit zijn verhoren blijkt dat hij al sinds de jaren ‘80 hetzelfde geloof of dezelfde levensovertuiging aanhangt als vader en volledig achter zijn denkbeelden staat. Hij wist van de zwangerschappen van moeder, hij wist dat deze verborgen werden gehouden. Hij wist dat de jongste kinderen in het geheim werden geboren en niet werden aangegeven bij de gemeente. Hij wist dat ze niet naar school gingen, dat ze in afzondering opgroeiden en dat niemand van hun bestaan mocht weten. Hij geeft ook aan dat hij het daarmee eens was, dat hij het begreep en ondersteunde.

“Zonder verdachte B. had deze situatie niet kunnen bestaan. Zijn rol gaat verder dan medeplichtigheid. Zijn rol is essentieel. Hij heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de wederrechtelijke vrijheidsberoving en gijzeling. Hij wist dat de kinderen er waren. Hij wist volgens welke overtuiging zij werden opgevoed. En hij wist dat afzonderen, opsluiten en fysieke straffen hiervan onderdeel uitmaakten. Desondanks heeft hij het gezin gedurende al die jaren, ook al in Meppel, onderdak verleend en geholpen, liet hij de kinderen die van het gezin afgezonderd waren bij hem verblijven en zorgde voor ze, zette hij bedrijven op zijn naam, heeft hij de boerderij in Ruinerwold voor de familie gezocht en gehuurd, heeft hij er voor gezorgd dat zij konden beschikken over geld, heeft hij ze financieel ondersteund, bracht hij wekelijks eten en andere spullen, werkte hij dagelijks in de moestuin. Hij was hun gezicht in de buitenwereld en regelde alles zodat zij verborgen konden blijven”, aldus de officieren.

Beide mannen worden ervan verdacht: Dat zij in de periode van 28 september 1989 tot en met 14 oktober 2019 in Ruinerwold, Meppel, Hasselt, Staphorst en Zwartsluis tezamen en in vereniging meermalen een of meer van de negen kinderen van Van D. van hun vrijheid hebben beroofd of beroofd hebben gehouden door buitendeuren gesloten te houden, door ze af te zonderen, door ze voor te houden dat wanneer zij contact zouden hebben met buitenwereld er slechte geesten in het lichaam zouden komen en door ze pijn te doen, telkens met het oogmerk om de overige kinderen te dwingen geen contact te hebben met de buitenwereld en te leven volgens de regels van de door beide verdachten aangehangen geloofsovertuiging.

Dat zij in de periode van 14 oktober 1999 tot en met 14 oktober 2019 in Ruinerwold, Meppel, Hasselt, Staphorst en Zwartsluis tezamen en in vereniging de negen kinderen van Van D. van hun vrijheid hebben beroofd of beroofd hebben gehouden, door ze af te zonderen, door ze op te sluiten, door ze voor te houden dat wanneer zij contact zouden hebben met buitenwereld er slechte geesten in het lichaam zouden komen en door ze te pijn te doen.

Dat zij in 2009 in Meppel tezamen en in vereniging slachtoffer (…) van zijn vrijheid hebben beroofd door hem aan handen en voeten op te hangen, door hem vast te binden, door hem te slaan en te schoppen en hem in een kleine ruimte op te sluiten. 

Dat zij in de periode van 14 oktober 1999 tot en met 14 oktober 2019 in Ruinerwold, Meppel, Hasselt, Staphorst en Zwartsluis tezamen en in vereniging een groot geldbedrag hebben witgewassen.

Verdachte Van D. wordt naast bovengenoemde feiten nog verdacht van een drietal andere strafbare feiten:

Mishandeling dan wel benadeling van de gezondheid van zijn negen kinderen in de periode van 14 oktober 2007 tot en met 14 oktober 2019 in Ruinerwold, Meppel en Hasselt door hen te slaan, te stompen, te schoppen, door hen eten en drinken te onthouden en door hen de nodige medische of psychische zorg en lichamelijke verzorging te onthouden. 

Seksueel misbruik van (…), die toen wel de leeftijd van 12 en niet de leeftijd van 16 had bereikt, in de periode van augustus 2004 tot en met 10 augustus 2008 in Hasselt, Zwartsluis en/of Meppel 

Seksueel misbruik van(…), die toen wel de leeftijd van 12 en niet de leeftijd van 16 had bereikt, in de periode van 13 november 2002 tot en met 13 november 2006 in Hasselt, Zwartsluis en/of Meppel.
Deel dit op

Duitsland domineert rodelen op heilig ijs Jeugdspelen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in het Zwitserse Lausanne is ook het rodelen afgesloten. De sport werd gehouden op 's werelds enige natuurlijke ijsbaan, de prachtige St Moritz-Celerina Olympia Bobrun, dé heilige grond van de glijsporten.

Dames
Als het om vrouwenrodelen gaat denken we gelijk aan Duitsland en dat was hier niet anders. In de eerste run was Merle Fräbel de beste en die positie hield ze met een nog betere tweede run overtuigend vast. Achter de gouden Fräbel werd nog wel flink geknokt: landgenote Jessica Degenhardt stond na één run nog kort achter Diana Loginova, maar in de tweede run passeerde ze de Russische. Degenhardt pakte zo het zilver op 0,208 seconden, Loginova won brons op 0,279 seconden en de rest - aangevoerd door de Canadese Caitlin Nash - stond al op bijna een seconde of meer.

Herendubbels
Met Mikhail Karnaukhov en Iurii Chirva, dominant in de World Cup bij de jeugd, had Rusland in plaats van Duitsland de grote favorieten in huis. Dat ging echter niet goed: het duo maakte onderin een grote fout tijdens de eerste run en stond slechts zesde, waardoor hun geweldige tweede run ze nog slechts naar het brons kon brengen. Dat gebeurde ver achter Moritz Jäger en Valentin Steudtke, die het nog verrassend moeilijk hadden met de Letten Kaspars Rinks en Ardis Liepins. De Duitsers pakten het goud, de Letten volgde op 0,302 seconden en het favoriete Russische duo eindigde op 0,676 tellen met brons.

Heren
Het mag dan rodelen zijn, een Duitse sweep van alle gouden medailles leek wat te hoog gegrepen en dat maakte Gints Berzins duidelijk. De Let pakte in de eerste run een voorsprong op de Rus Pavel Repilov, het jongere broertje van World Cup-topper Roman Repilov, en in de tweede run bouwde hij dat uit naar 0,184 seconden - Berzins werd zo de opvolger van landgenoot Kristers Aparjods, die in 2016 jeugdolympisch goud won en in de World Cup steeds verder naar voren komt. Een Duitse medaille was er wel, maar met 0,791 seconden achterstand kwam Timon Grancagnolo niet in de buurt van meer dan brons, hoewel hij landgenoot Pascal Kunze nog wel net achter zich hield.

Merle Fräbel op weg naar goud (Foto: OIS/Thomas Lovelock)
Merle Fräbel op weg naar goud (Foto: OIS/Thomas Lovelock)

Damesdubbels
Voor het eerst in de geschiedenis werd het damesdubbel als 'grote' internationale wedstrijd gehouden, de jeugd-World Cup heeft het dit seizoen ook al - waarmee langzaam een einde komt aan de traditionele dubbels, waarin zowel mannen als vrouwen welkom zijn, maar waarin voornamelijk om fysieke redenen eigenlijk nauwelijks vrouwen in actie komen.

De eerder al zilveren Jessica Degenhardt was samen met Vanessa Schneider de topfavoriete en het Duitse duo maakte dat volledig waar. Ze wonnen met maar liefst 1,266 seconden voorsprong op Caitlin Nash en Natalie Corless, het Canadese duo dat eerder dit jaar geschiedenis schreef door als eerste volledig vrouwelijke duo ooit in actie te komen in de World Cup, waarin ze het alleszins aardig deden. Viktorija Ziedina en Selina Zvilna werden op 1,600 seconden van het gouden Duitse duo namens Letland derde, waardoor Letland zich weer liet zien als een van de grotere rodellanden buiten de Alpen.

Teams
Een gemengd landenteam had kans kunnen maken op brons, maar na de Canadese Kailey Allan en de Italiaan Alex Gufler kon het Canadese vrouwentopduo Nash/Corless het niet bolwerken tegen de mannen. Het goud ging naar Rusland, waar Diana Loginova, Pavel Repilov en Karnaukhov/Chirva meer dan een halve seconde sneller waren dan Duitsland. Merle Fräbel kon wel mee, Timon Grancagnolo en Jäger/Steudte niet, terwijl Letland - met een ijzersterk optreden van kersvers kampioen Gints Berzins - op 0,882 seconden het brons pakte.

Bejaarde man overleden na aanrijding

Een bejaarde man, die zaterdag werd aangereden op de Coen Moulijnweg in Rotterdam, is aan zijn verwondingen overleden. Het was vlak voor de wedstrijd Feyenoord-Heerenveen, ongeveer 19.30 uur, toen een 86-jarige Rotterdammer de Coen Moulijnweg overstak om naar het stadion te gaan. Hij deed dit via de middenberm van de rijbaan.

Een automobilist, die vanaf de Stadionweg over de Coen Moulijnweg reed, schepte het slachtoffer, die daardoor ernstig gewond raakte. Hij werd in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij maandag aan zijn verwondingen is overleden. De politie stelt een nader onderzoek in naar de exacte toedracht en de omstandigheden rond dit ongeval.

Rechtszaak over 24-uursopvang in oude brandweerkazerne

Bewoners van Amsterdam Buitenveldert proberen vanmiddag in de rechtbank de komst van de 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers in de voormalige brandweerkazerne aan de Van Leijenberghlaan te voorkomen.

Volgens de bewoners had het stadsbestuur niet mogen besluiten de kazerne te laten verbouwen. Eerder werden er al meer dan vijftig bezwaarschriften ingediend.

Wet overtreden
'Uitgeprocedeerde asielzoekers dienen binnen vier weken Nederland te verlaten', zei een van de bewoners eerder. 'Dat de gemeente Amsterdam afspraken maakt om die wet te (kunnen) overtreden doet niets af aan de letter van de wet. De overheid verwacht van burgers dat zij zich aan de wet houden en de burger heeft het recht datzelfde van de overheid te (mogen) verwachten.'

In de kazerne moeten zo'n zeventig ongedocumenteerden gaan wonen. De vergunning die nodig is voor de verbouwing van het pand is op 4 december verleend, maar de start van de werkzaamheden is uitgesteld totdat de rechter zich heeft uitgesproken. Wel verwacht de gemeente dat de opvang in het derde kwartaal van dit jaar open kan.

Opheldering
De VVD vroeg in november om opheldering over de door de gemeente aangevraagde omgevingsvergunning, mede omdat het ging om een periode van tien jaar. Het stadsbestuur liet vorige week in antwoord daarop weten dat dat niet betekent dat de opvang ook tien jaar blijft bestaan. Het zou juridisch mogelijk zijn om 'binnen de bebouwde kom het gebruik van bouwwerken te wijzigen, voor zover het bouwvolume niet wijzigt'.

Ook als de rechter vandaag besluit dat de verbouwing van de kazerne niet mag beginnen, is de komst van de 24-uursopvang in het gebouw niet uitgesloten. De rechtszaak begint vanmiddag om 15.15 uur in de rechtbank aan de Parnassusweg .

Onafhankelijk kostenonderzoek tarief huishoudelijke hulp Gooise gemeenten

In een kort geding tussen Thuiszorg Gooi en Vechtstreek Services BV en acht Gooise gemeenten heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in hoger beroep bepaald dat de gemeenten een onafhankelijk kostenonderzoek moeten laten uitvoeren betreffende de tarieven voor huishoudelijke hulp.

Thuiszorg Gooi en Vechtstreek Services (TGVS) levert sinds 2007 huishoudelijke hulp aan inwoners van acht Gooise gemeenten. Het gaat om de gemeenten Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren. De gemeenten kopen huishoudelijke hulp in voor vastgestelde bedragen. Deze bedragen staan in een overeenkomst die TGVS sloot met de gemeenten. Volgens de thuiszorgorganisatie is die prijs niet reëel omdat meerdere kostenaspecten niet zijn meegenomen, waaronder een cao stijging. Daarnaast zou bij het berekenen van de prijs geen rekening gehouden zijn met onder andere overheadskosten, ziekteverzuim en reis- en opleidingskosten. De zorgorganisatie wil dat de gemeenten een landelijke rekentool gaan gebruiken om de prijs vast te stellen.

Reële prijzen voor huishoudelijke hulp
De gemeenten zijn op grond van de Algemene maatregel van bestuur (AMvB) Reële prijs Wmo verplicht reële prijzen vast te stellen voor huishoudelijke hulp. Het hof is van oordeel dat TGVS in het kader van dit kort geding aannemelijk heeft gemaakt dat de gemeenten in strijd hebben gehandeld met hun verplichting om voor het jaar 2019 reële prijzen vast te stellen. Daarmee hebben de gemeenten onrechtmatig gehandeld jegens TGVS. De omstandigheid dat de prijzen worden geïndexeerd volgens de CBS-index voor cao-lonen volstaat volgens het hof niet zonder meer. De prijzen moeten niet worden aangepast aan de gemiddelde loonstijgingen, maar aan de loonstijgingen volgens de toepasselijke Cao-VVT, nu de aanbieders aan die cao zijn gebonden. Bovendien moet daarbij rekening worden gehouden met de eisen die de gemeenten in het verleden ten aanzien van het personeel van de thuiszorgorganisatie hebben gesteld.

Aansluiting bij landelijke rekentool
Het hof is net als de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland van oordeel dat de gemeenten niet wettelijk verplicht zijn om gebruik te maken van de door Actiz en Zorgthuisnl ontwikkelde en door de VNG aanbevolen rekentool. De rekentool is wel een objectiveerbaar middel om tot vaststelling van reële prijzen te komen, dat wil zeggen prijzen waarin alle voorgeschreven kostprijselementen zijn verdisconteerd. Nu de gemeenten de prijzen zelf niet op inzichtelijke en controleerbare wijze hebben vastgesteld, zoekt het hof in het kader van dit kort geding aansluiting bij die rekentool.

Kostenonderzoek door gemeenten
Het hof vernietigt het vonnis van de voorzieningenrechter en veroordeelt de gemeenten om een onafhankelijke registeraccountant aan de hand van de rekentool een kostenonderzoek op het prijspeil van 2019 voor tarieven 2019 in de regio uit te laten voeren met inachtneming van de AMvB Reële prijzen Wmo.

Bertens eenvoudig naar tweede ronde Australian Open

Kiki Bertens heeft de tweede ronde van de Australian Open bereikt. De als negende geplaatste tennisster won eenvoudig in twee sets van de Roemeense Irina Begu: 6-1, 6-4.

Zonder geweldig te spelen won Bertens eenvoudig de eerste set. Ze werd geholpen door drie dubbele fouten en slordig spel van Begu. Ook in de tweede set was het spel van de 28-jarige Nederlandse niet geweldig maar het was voldoende om Begu te verslaan.

Sterkte 5G blijft binnen de limieten

Uit de eerste metingen en berekeningen aan 5G-systemen blijkt dat de blootstelling aan de elektromagnetische velden van losse antennes en gebruikerstoestellen lager is dan de limieten die de Europese Unie aanbeveelt. Daarnaast is de verwachting vanuit de bestudeerde literatuur dat het aantal bronnen van elektromagnetische velden zal toenemen. Ook is sprake van toenemend gebruik van datacommunicatie. In welke mate de blootstelling ten opzichte van de limieten wijzigt, is nu niet met zekerheid te voorspellen. Fabrikanten en operators moeten zich altijd houden aan de blootstellingslimieten. Dit staat in het onderzoek van het RIVM en Agentschap Telecom.

Uit het rapport blijkt dat het belangrijk is om de ontwikkelingen te blijven volgen om duidelijk te krijgen wat de veldsterkte is als 5G-systemen in gebruik zijn genomen. Agentschap Telecom heeft voor het onderzoek verschillende veldsterktemetingen uitgevoerd bij 5G-testlocaties. Het agentschap blijft metingen uitvoeren tijdens de introductie van 5G. Op deze manier wil het agentschap duidelijkheid bieden over de huidige en verwachte veldsterktes op 5G-locaties en hoe deze waarden zich verhouden tot de geldende blootstellingslimieten.

Angeline van Dijk, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom: “5G is de nieuwe generatie mobiele telecommunicatie en draagt bij aan economische groei en innovatie. Ook in deze ontwikkeling staat de veiligheid voorop. Daarom hebben wij het RIVM gevraagd de wetenschappelijke literatuur over blootstelling aan 5G in kaart te brengen. Fabrikanten en operators zijn nu en na de introductie van 5G verplicht zich aan de limieten te houden. Het onderzoek bevestigt dat het belangrijk is dat ze rekening houden met meer apparaten en andere antennetechnieken.”

'Naar versterkingen zoekend Bayern komt uit bij Real Madrid en Barcelona'

Bayern München heeft met Benjamin Pavard en Joshua Kimmich momenteel twee spelers in de gelederen die als rechtsback uit de voeten kunnen. Pavard is van origine echter een centrale verdediger, terwijl Kimmich ook goed tot zijn recht komt op het middenveld. Der Rekordmeister is daarom op zoek naar een nieuwe rechtsback en de kans is aanwezig dat de Duitsers in Spanje uit gaan komen in de zoektocht naar verdedigende versterkingen. BILD en COPE melden dinsdag namelijk dat Álvaro Odriozola van Real Madrid nadrukkelijk in beeld is in de Allianz Arena. Volgens BILD staat de 24-jarige Spanjaard zelfs bovenaan het lijstje dat Bayern hanteert.

Odriozola werd anderhalf jaar geleden voor dertig miljoen euro overgenomen van Real Sociedad, maar is er niet in geslaagd om Dani Carvajal uit de basis te verdrijven. De viervoudig international van Spanje kwam dit seizoen vooralsnog slechts vijf keer in actie en mag daarom op huurbasis vertrekken. Odriozola kan volgens COPE overigens ook in eigen land blijven, aangezien Sevilla en Athletic Club eveneens geïnteresseerd zijn. Vertegenwoordigers van de vleugelverdediger zijn momenteel met de Koninklijke in gesprek om een tijdelijke transfer te bewerkstellingen.

Als Odriozola niet haalbaar blijkt, komt Bayern mogelijk bij Barcelona uit. Nélson Semedo geldt naar verluidt namelijk als alternatief voor de verdediger van Real Madrid en is eveneens niet verzekerd van een basisplaats. In tegenstelling tot afgelopen zomer, zouden de Catalanen nu wel openstaan voor een vertrek van de Portugees international.

Jong Ajax boekt zege en is de nieuwe koploper in Keuken Kampioen Divisie

Jong Ajax heeft maandagavond op Sportpark De Toekomst met 2-0 gewonnen van hekkensluiter FC Dordrecht. De Amsterdammers zijn daardoor de nieuwe koploper in de Keuken Kampioen Divisie. Het is voor het eerst sinds 28 april 2019 dat het beloftenelftal van Ajax de lijstaanvoerder is. Jong Ajax na 22 duels op 46 punten, een punt meer dan nummer twee SC Cambuur. Quinten Timber en Alex Méndez zorgde in de tweede helft voor de doelpunten van de redelijke eenzijdige ontmoeting in Amsterdam. Roda JC Kerkrade was tegelijkertijd ondanks een goede start niet opgewassen tegen Jong FC Utrecht (2-1).

Jong Ajax - FC Dordrecht 2-0
De thuisploeg, met basisplaatsen voor Perr Schuurs en Kik Pierie, was in de eerste helft de dominante partij, zonder dat het overwicht doelpunten opleverde voor de formatie van trainer Mitchell van der Gaag.

Naci Ünüvar, die later in het duel werd afgelost door Sontje Hansen, was kort voor rust dicht bij de openingstreffer. Zijn inzet werd echter vakkundig gepareerd door doelman Mike Havekotte. Tien minuten na rust werd de ban alsnog gebroken.

Timber schudde zijn bewaker op fraaie wijze af en schoot vervolgens onberispelijk raak. Een kwartier voor tijd was het verzet van Dordrecht definitief gebroken.

Hansen werd in het strafschopgebied neergehaald, waarna Méndez vanaf elf meter voor de eindstand zorgde. Juan Familia-Castillo dook zeven minuten voor tijd nog schuin voor het doel op, maar Havekotte behoedde de bezoekers voor een ruimere nederlaag.

Jong FC Utrecht - Roda JC Kerkrade 2-1
Tien minuten voor rust bediende Roland Alberg van Roda JC ploeggenoot Romario Rösch bij de tweede paal en de huurling van FC Augsburg wist wel raad met het buitenkansje: 0-1.

De beloften van FC Utrecht toonden echter veerkracht in de tweede helft. Robert Klaasen haalde Davy van den Berg in de 55ste minuut neer in het strafschopgebied, waardoor de thuisclub mocht aanleggen vanaf elf meter.

Jonas Arweiler bleef koelbloedig en passeerde doelman Tom Muyters. Zestien minuten voor het einde haalde de alerte Jeredy Hilterman de volle buiten binnen voor Jong FC Utrecht, door de bal uit een voorzet langs Muyters te schieten.

Woningwet niet overtreden bij verkoop De Wielewaal

Verhuurder Woonstad en de gemeente Rotterdam hebben bij de verkoop van een deel van de wijk De Wielewaal aan een projectontwikkelaar niet gehandeld in strijd met de aanbiedingsplicht. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep beslist. Een groep bewoners had een civiele procedure aangespannen, omdat deze bewoners vinden dat de woningen eerst aan hen of andere gegadigden aangeboden hadden moeten worden. Het Haagse gerechtshof heeft hen geen gelijk gegeven.

Woonstad is verhuurder van woningen in de wijk De Wielewaal in Rotterdam. De woningen in deze wijk voldoen niet meer en moeten daarom worden gesloopt. Woonstad heeft in samenspraak met de Gemeente Rotterdam een plan gemaakt voor de herstructurering van De Wielewaal. Daarbij worden nieuwe woningen gebouwd, deels sociale huur, deels vrije sector en deels koop. Woonstad heeft inmiddels een overeenkomst gesloten met een projectontwikkelaar die deze plannen moet gaan uitvoeren.

Een groep bewoners van De Wielewaal heeft een procedure aangespannen tegen Woonstad en de Gemeente Rotterdam. Zij willen voorkomen dat het plan van Woonstad wordt uitgevoerd en ruimte creëren voor een alternatief plan dat is ontwikkeld door de Unie Van en Voor de Wielewaalers. De Unie wil dit plan in eigen beheer realiseren en de nieuwe woningen vervolgens zelf gaan verhuren.

De bewoners hebben aangevoerd dat Woonstad niet zomaar een deel van de wijk aan de projectontwikkelaar mag verkopen. Zij vinden dat Woonstad de (te slopen) woningen eerst moet aanbieden aan de zittende huurders en andere gegadigden. De bewoners en de Unie willen zoveel mogelijk woningen kunnen kopen, zodat vervolgens het nieuwbouwplan van de Unie gerealiseerd kan worden.

De vraag die het gerechtshof moest beoordelen is of Woonstad, voordat zij een deel van de wijk aan de projectontwikkelaar verkocht, op grond van de Woningwet verplicht was om (te slopen) woningen eerst te koop aan te bieden aan de huurders en, in het openbaar, aan anderen. Volgens het gerechtshof is komen vast te staan dat Woonstad alleen een deel van de grond in de Wielewaal (nadat de woningen zijn gesloopt) verkoopt aan de projectontwikkelaar. Omdat de aanbiedingsplicht van de Woningwet alleen geldt als woningen worden verkocht en niet als sprake is van de verkoop van grond, hebben Woonstad en de gemeente Rotterdam niet onrechtmatig gehandeld.

Twaalf tegen twee: politie zoekt getuigen gewelddadige beroving

Op de Geert Grootestraat in Eindhoven is zondagnacht omstreeks 22.45 uur een persoon door een grote groep personen met geweld beroofd. De politie zoekt getuigen van deze beroving.

Het slachtoffer reed samen met een vriend vanuit de Piuslaan naar de Geert Grootestraat waar de auto werd geparkeerd. De auto betreft een grijze BMW, type 318i in een stationwagen uitvoering. Eenmaal uitgestapt werden de bestuurder van het voertuig belaagd door een grote groep mensen. Hierbij werd het slachtoffer vanuit het niets hard geslagen en geschopt en enkele personen trokken aan zijn jas. Door zich te ontdoen van zijn jas kon het slachtoffer ontkomen. Hij wist zich samen met zijn vriend al rennend in veiligheid te brengen en te ontsnappen aan de groep.

Toen het slachtoffer weer bij de plek aankwam waar de BMW geparkeerd stond, was de auto inmiddels verdwenen. De autosleutel van de BMW zat in de jas die in handen was van de belagers, die vervolgens de auto hebben ontvreemd. De auto is de dag erna terug gevonden op het Science Park in Son en Breugel.

De groep was behoorlijk omvangrijk te noemen, met ongeveer twaalf personen in de leeftijd van 16 en 20 jaar oud en met een getint uiterlijk. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Eventuele camerabeelden kunnen via het tipformulier worden geupload,

Koopwoningen 6,5 procent duurder in december, grootste stijging in Groningen

Bestaande koopwoningen waren in december 6,5 procent duurder dan in december 2018. De prijsstijging is hoger dan in de vier voorgaande maanden. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Met december is ook het jaarcijfer bekend. In 2019 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 6,9 procent duurder dan in 2018. De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Stijgende trend prijzen koopwoningen
Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In november en december 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in december 42 procent hoger.

Meer bestaande koopwoningen verkocht in december
Het Kadaster maakte bekend dat het in december 22 573 verkochte woningen registreerde. Dat is ruim 16 procent meer dan een jaar eerder. In 2019 zijn 218 595 woningen verkocht. Dat is nagenoeg hetzelfde aantal als in 2018.

In het vierde kwartaal van 2019 waren in alle provincies bestaande koopwoningen duurder dan een jaar geleden. Het grootst was de prijsstijging in de provincie Groningen. Ook het aantal verkopen lag in bijna alle provincies hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Grootste prijsstijging in de provincie Groningen in 14 jaar tijd
In het vierde kwartaal van 2019 waren de prijzen van bestaande koopwoningen in alle provincies hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijsstijging was met 8,4 procent het grootst in de provincie Groningen. Het is de grootste prijsstijging in de provincie Groningen in 14 jaar tijd. In de overige provincies lag de prijsstijging tussen de 5,4 en 7,4 procent.

Wat betreft de vier grootste steden van Nederland was de prijsstijging met bijna 8 procent het grootst in de gemeente Utrecht. Hoewel dit een forse prijsstijging is, is het toch de kleinste prijsstijging in de gemeente Utrecht in bijna vier jaar. In Amsterdam was de prijsstijging het laagst (3,4 procent).

Meeste woningen verkocht in Flevoland
In bijna alle provincies wisselden meer woningen van eigenaar dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Flevoland noteerde voor het tweede kwartaal op rij de grootste stijging. Daar werden 17 procent meer woningen verkocht dan in het vierde kwartaal van 2018. Flink meer dan in de andere provincies, waar tussen de 1,7 en 9,2 procent meer woningen werden verkocht. Overijssel is de enige provincie waar minder woningen zijn verkocht dan een jaar geleden. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht lag het aantal verkopen hoger dan in het vierde kwartaal van 2018.

Meer appartementen verkocht, alle woningtypen duurder
In het vierde kwartaal van 2019 zijn vooral meer appartementen verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De stijging bedroeg 11,5 procent. Ook van de meeste andere woningtypen zijn er meer verkocht. Alleen de verkopen van de vrijstaande woningen waren lager dan een jaar eerder. De daling kwam uit op bijna 3 procent. Wel waren alle woningtypen duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging van appartementen was het grootst, al ontlopen de woningtypen elkaar niet veel. De prijsstijgingen lagen tussen de 5,5 en 6,8 procent.

Politie lost waarschuwingsschot na gewapende overval in Swalmen

De politie heeft maandagavond, vlak na de overval op een supermarkt aan het Sint Jansplein in Swalmen, een persoon aangehouden. De verdachte werd op de Stationsstraat door de agenten aangetroffen. Bij de aanhouding van de man is een waarschuwingsschot gelost.

Rond kwart voor negen kreeg de politie de overvalmelding door. Een groepje van 5 of 6 personen van buitenlandse afkomst was de supermarkt aan het Sint Jansplein binnen gekomen. Ze bedreigden de kassamedewerkers met een mes en maakten geld en sigaretten buit. Ze vluchtten te voet richting het station.

De politie is direct gestart met het onderzoek en heeft een burgernetbericht verstuurd. Diverse patrouilles zochten in het centrum van Swalmen naar de verdachten. Bij deze zoekactie werd ook een politiehond ingezet. Kort na de overval werd op de Stationsstraat één verdachte aangehouden. De politie gaat door met de zoektocht naar de overige verdachten.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Update 10:18 uur
De politie heeft bekendgemaakt dat de eerste verdachte die is opgepakt een 15-jarige jongen uit Venlo is. Hij had zich in een voortuin in de buurt van de supermarkt verstopt. Kort daarna werd een tweede verdachte ogepakt, die zich eveneens in een voortuin had verstopt. Dit is een 17-jarige jongen uit Venlo. Beide jongens zitten vast voor verhoor. De politie zet het onderzoek naar de overval voort. 

Kleine reus op komst in DierenPark Amersfoort

DierenPark Amersfoort is in blijde verwachting. “Olifant Indra draagt een jong bij zich”, vertelt dierverzorger Richard van Sluis. “Het is bijna zo ver, als alles goed gaat mogen wij begin maart een kleintje verwelkomen in de olifantenfamilie.”

De dracht van 22 maanden zit er voor de Aziatische olifant Indra bijna op. “Met zo’n grote olifant is het lastig om aan de buitenkant te zien dat er een jong in de buik zit, ondanks dat zo’n kleine reus wel tachtig kilo kan wegen. Daarom moesten meerdere tests uitwijzen dat zij drachtig is”, legt Richard uit. “Deze bevestigden wat wij al dachten: Indra heeft inderdaad een jong in haar buik. Wij zien dat het erg goed gaat met Indra en wij houden haar uiteraard goed in de gaten.”

Indra is inmiddels een ervaren olifantenmoeder. “Bijna drie jaar geleden is haar jongste dochter Yunha geboren; die krijgt er nu een broertje of zusje bij”, aldus Richard. “Wij zijn erg benieuwd hoe zij en de andere jonge olifant in onze kudde gaan reageren op deze kleine.” Het jonge olifantje is naar verwachting vanaf begin maart te bewonderen in het park. Belangstellenden kunnen live meekijken naar de olifantenkudde en de bevalling op de voet volgen via de webcams van DierenPark Amersfoort.

Kingpin: Reloaded komt later dit jaar

In 1999 kwam Kingpin: Life of crime uit. Een first-person shooter die voor veel ophef zorgde vanwege het geweld in het spel. Nu is bekend geworden dat het spel een remaster krijgt die komt met ondersteuning voor 4K 60fps, een klassieke én enhanced mode, ultrawide support, een nieuw quest systeem, opgepoetste graphics en meer.

Kingpin: Reloaded komt later dit jaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.


NBA: Vol programma op MLK-day

Gisteren vierden de Verenigde Staten Martin Luther King-day. Op deze feestdag wordt traditioneel een vol basketbalprogramma gespeeld. Liefhebbers van de NBA konden een dag lang genieten van veertien wedstrijden.

Hoogtepunt van de dag was op papier de wedstrijd tussen de Boston Celtics en de Los Angeles Lakers. De twee rivalen zijn de meest gelauwerde ploegen in de NBA-geschiedenis. De rivaliteit tussen beide teams bestaat al ruim een halve eeuw. Omdat ze in verschillende conferences spelen, spelen de ploegen maar twee keer per jaar tegen elkaar, tenzij ze elkaar in de NBA-finale treffen. Dit gebeurde voor het laatst in 2010.

Van spanning was in deze wedstrijd niet lang sprake. Boston nam in het tweede kwart een ruime voorsprong en deze kwam in het restant van de wedstrijd geen seconde in gevaar. De Celtics liepen eenvoudig uit naar een 139 – 107 overwinning.

Vooral voor Celtics-guard Kemba Walker was het een zoete overwinning. Walker speelde al 28 keer eerder tegen LeBron James, maar wist nog nooit te winnen. Walker eindigde met twintig punten, evenveel als Jaylen Brown. Jayson Tatum werd met 27 punten topscorer bij Boston.

De Los Angeles Lakers kenden een fitte selectie, dat wil zeggen dat alle dragende krachten konden spelen. Anthony Davis kampt nog wel met kwaaltjes en dat kan verklaren waarom hij op negen punten bleef steken. LeBron James eindigde met 15 punten en 13 assists. James heeft nog 65 punten nodig om Kobe Bryant in te halen als nummer drie op de all-time topscorerlijst van de NBA.

Damian Lillard zorgde voor de meest indrukwekkende prestatie van de dag. De guard van de Portland Trail Blazers scoorde liefst 61 punten in een 129 – 124 overwinning op de Golden State Warriors. Hier hadden de Trail Blazers wel een verlenging voor nodig.

Lillard miste zijn mede-guard CJ McCollum en besloot zelf voor de productie van de Blazers te zorgen. Lillard raakte alle zestien vrije worpen die hij nam en schoot 11 op 20 van achter de driepuntslijn. Hij werd hiermee pas de zesde speler in de NBA-geschiedenis die meer dan eens zestig punten of meer maakte. Van de huidige spelers ging alleen James Harden hem daarin voor.

James Harden speelde zelf een historisch slechte wedstrijd. Zijn Houston Rockets verloren met 107 -112 van zijn oude ploeg, de Oklahoma City Thunder. Lang leek Houston op weg naar de zege, maar in het slotkwart maakte de Thunder 41 punten, tegen 20 van de Rockets.

Harden maakte 29 punten, maar hij miste liefst zestien op zeventien driepunters. Zijn oud-ploeggenoot Chris Paul deed dit bij de Thunder beter. De veteraan kwam tot 28 punten, maar deed dit met zijn bekende, efficiënte stijl.

Russell Westbrook, ook oud-speler van de Thunder, eindigde met 32 punten, 11 rebounds en 12 assists. Hij werd hiermee na LeBron James de tweede speler ooit die tegen alle dertig NBA-ploegen goed was voor een tripe double.

Voor Houston was dit de vierde nederlaag op rij, terwijl Oklahoma City al anderhalve maand als een topteam speelt. Op de ranglijst begint Oklahoma City de Rockets nu behoorlijk te naderen.

De ogen van veel NBA-fans zullen de komende week gericht zijn op de New Orleans Pelicans. In de luwte is de ploeg al een maand lang aan een opmars bezig. Na dertien nederlagen op rij won de ploeg tien van de volgende vijftien wedstrijden.

In een strijd om de achtste play-off plaats in het westen wonnen de Pelicans gisteren van de Memphis Grizzlies: 116 – 126. JRue Holiday en Brandon Ingram werden met 36 en 25 punten topscorers bij de Pelicans. Vanaf de komende wedstrijd zullen zij op het veld dan eindelijk versterking krijgen van Zion Williamson. De veel gehypete rookie zal na maanden blessureleed eindelijk zijn debuut maken voor de Pelicans.

De Utah Jazz en de Denver Nuggets hebben zich naast de Los Angeles Clippers genesteld op de tweede plek in de Western Conference. Utah deed dit zonder opvallende sterspelers of spectaculair spel, maar vooral door een solide verdediging aangevoerd door Rudy Gobert. De ploeg uit Salt Lake City liet geen spaan heel van de Indiana Pacers: 118 - 88. Het was de zeventiende overwinning in negentien wedstrijden voor de Jazz.

Uitslagen

Washington Wizards – Detroit Pistons 106 – 100
Atlanta Hawks – Toronto Raptors 117 – 122
Brooklyn Nets – Philadelphia 76ers 111 – 117
Charlotte Hornets – Orlando Magic 83 – 106
Cleveland Cavaliers – New York Knicks 86 – 106
Miami Heat – Sacramento Kings 118 – 113 (OT)
Houston Rockets – Oklahoma City Thunder 107 – 112
Memphis Grizzlies – New Orleans Pelicans 116 – 126
Milwaukee Bucks – Chicago Bulls 111 – 98
Boston Celtics – Los Angeles Lakers 139 – 107
Minnesota Timberwolves – Denver Nuggets 100 – 107
Phoenix Suns – San Antonio Spurs 118 – 120
Utah Jazz – Indiana Pacers 118 – 88
Portland Trail Blazers – Golden State Warriors 129 – 124 (OT)

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 39 – 6
Miami Heat 30 – 13
Toronto Raptors 29 – 14
Boston Celtics 28 – 14
Philadelphia 76ers 29 – 16
Indiana Pacers 28 – 16
Orlando Magic 21 – 23
Brooklyn Nets 18 – 24
Detroit Pistons 16 – 28
Chicago Bulls 16 - 29
Washington Wizards 14 - 28
Charlotte Hornets 15 – 30
New York Knicks 12 - 32
Cleveland Cavaliers 12 – 32
Atlanta Hawks 10 - 34

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 34 – 9
Utah Jazz 30 - 13
Denver Nuggets 30 - 13
Los Angeles Clippers 30 – 13
Dallas Mavericks 27 - 15
Houston Rockets 26 – 16
Oklahoma City Thunder 25 - 19
Memphis Grizzlies 20 - 23
San Antonio Spurs 19 - 23
Portland Trail Blazers 19 - 26
Phoenix Suns 18 – 25
New Orleans Pelicans 17 - 27
Minnesota Timberwolves 15 – 28
Sacramento Kings  15 - 28
Golden State Warriors 10 - 35

ACM: telecomaanbieders moeten bij roaming dezelfde voorwaarden hanteren als thuis

Telecomaanbieders moeten klanten bij gebruik van mobiele diensten binnen de EU diensten aanbieden onder dezelfde voorwaarden als thuis. Volgens het principe ‘roam like at home’ moeten ze bijvoorbeeld 4G bieden op plekken waar dat mogelijk is. Dat gebeurt op dit moment niet altijd. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft telecomaanbieders vier weken de tijd om ervoor te zorgen dat ze zich voortaan aan de regels houden.

Bij ‘roam like at home’ geldt het uitgangspunt dat klanten binnen de EU van dezelfde diensten gebruik kunnen maken als ze thuis doen, onder dezelfde voorwaarden. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat een aantal aanbieders zich niet altijd aan deze regels houdt.

Mobiel internet is onmisbaar geworden in de samenleving, ook tijdens bijvoorbeeld vakantie in het buitenland. Henk Don, bestuurslid ACM: ‘We hebben geconstateerd dat een aantal telecomaanbieders bij roaming binnen de EU een lagere internetkwaliteit aanbiedt dan in Nederland, terwijl diezelfde kwaliteit wel beschikbaar is. Daardoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zonder haperingen Netflix te bekijken in HD-kwaliteit. We willen dat aanbieders er voor de start van de voorjaarsvakantie voor zorgen dat ze de beste kwaliteit mobiel internet bieden die beschikbaar is. Als 4G beschikbaar is, moeten klanten die thuis ook 4G hebben, daarvan gebruik kunnen maken.’

Onderzoek
De ACM heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van roamingdiensten tijdens verblijf in het buitenland. Het komt wel eens voor dat 4G nog niet in elk gebied beschikbaar is, waardoor 3G of zelfs 2G wordt gebruikt. Maar uit het onderzoek van de ACM blijkt ook dat aanbieders soms geen 4G bieden terwijl dat wel beschikbaar is.. Dat betekent dat Nederlandse klanten in die gevallen wel betalen voor 4G-diensten, maar daar geen gebruik van kunnen maken in het buitenland.

Bijna helft overstappende treinreizigers heeft moeite met 'omchecken'

Bijna de helft van de treinreizigers vergeet soms uit- en opnieuw in te checken wanneer zij op een andere vervoerder overstappen. Dit concludeert Rover in een rapport naar aanleiding van een enquête. Wanneer treinreizigers een fout maken bij het ‘omchecken’ en dit niet zelf herstellen, kunnen zij flink op kosten gejaagd worden. Rover wil dan ook dat er een oplossing komt.

Rover vroeg 1425 treinreizigers naar hun ervaringen met het ‘omchecken’: het tijdens sommige overstappen verplichte uit- en opnieuw inchecken wanneer op een andere vervoerder wordt overgestapt. Veel reizigers geven aan dat het omchecken een bron van stress is. Tijdens het overstappen moeten zij hun aandacht al richten op de looproute, bagage en reisinformatie waardoor zij dreigen de extra in- en uitcheckhandeling te vergeten.

Van de geënquêteerden stelt 39,1% wel eens bij de verkeerde vervoerder te hebben ingecheckt bij een overstap. 45,2% van de ondervraagden vergat zelfs helemaal een omcheckhandeling te verrichten. Wanneer een reiziger de fout niet tijdig inziet, kan de rekening van de reis onverwacht hoog uitvallen omdat het verkeerde bedrag geïncasseerd wordt. Bovendien riskeert de reiziger een boete bij het spoorbedrijf waar hij is vergeten opnieuw in te checken.

Het tussentijds in- en uitchecken kan ook voor vertraging zorgen: 42,2% van de respondenten laat aan Rover weten nogal eens hun overstap te missen omdat zij voor het ‘overstapmeubel’ in de rij moesten staan. Het omchecken vraagt dus duidelijk om een oplossing. OV-bedrijven denken aan een app met GPS-bepaling. Niet alle reizigers reageren hier enthousiast op: 56,2% van de ondervraagden is niet bereid privacy op te geven door vervoerders inzage te geven in GPS-gegevens. Rover vraagt vervoersbedrijven daarom om ook andere oplossingen te onderzoeken.

Wie kan straks de klus eindelijk afmaken?

Na een tip vond de politie donderdag 16 januari in een opslagplaats in Capelle aan den IJssel een opeenstapeling van (duur) gereedschap. Dit lijkt zelfs voor de meest fanatieke klusser wat teveel van het goede.. De politie vermoedt dat het van diefstal afkomstig zou kunnen zijn. Een 51-jarige Rotterdammer is aangehouden op verdenking van heling.

Als dit gereedschap, onder andere van het merk Hilti, inderdaad is gestolen, wil de politie het graag teruggeven aan de eigenaren. Er is gezocht tussen de aangiftes maar niet alles is te herleiden. Denk je dat jouw spullen hiertussen staan? En kun je dat aantonen met een aangifte of ander bewijs? Laat het weten via het tipformulier of bel 0900-8844.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Dying Light 2 uitgesteld

Techland laat via Twitter weten dat Dying Light 2 is uitgesteld naar een nog onbekende datum. Eerder stond deze game gepland voor in de lente van dit jaar. De studio geeft aan meer tijd nodig te hebben om de game netjes af te krijgen.

Tja, zo heb je een volle bak aan games in maart en april, maar na alle recente uitstel van onder andere Final Fantasy VII Remake en Cyberpunk 2077 kun je je sabbatical ook uitstellen.

Een op zeven rokers voorstander algeheel rookverbod

Maar liefst dertien procent van de Nederlandse rokers pleit voor een algeheel rookverbod. Daarnaast stelt een kwart van hen dat de overheid te weinig doet om roken te ontmoedigen. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.097 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Van alle ondervraagde rokers ergert maar liefst negentien procent zich aan mensen die roken in het openbaar. 

Opvallend genoeg zijn vooral mannelijke rokers (negentien procent) voorstander van een totaalverbod op rookwaar. Onder vrouwelijke rokers bedraagt dit percentage slechts zeven procent. Uiteraard zijn niet-rokers met dertig procent het stelligst. “Er is altijd een gedeelte van de rokers dat wil stoppen, maar het gewoon niet voor elkaar krijgt”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Voor die groep biedt een algeheel rookverbod een mooie uitkomst. Persoonlijk geloof ik echter in de vrije wil van mensen en schiet zo’n verbod voor mij zijn doel voorbij.”

Ergernissen en schaamte
Uit het onderzoek blijkt dat bijna twee op de drie niet-rokers zich stoort aan mensen die roken in het openbaar. Deze ergernis is het sterkst aanwezig onder niet-rokende jongeren (82 procent) en daarmee fors hoger dan bij oudere generaties. Ter vergelijking; onder zestigplussers bedraagt dit percentage slechts vijftig procent. Van alle niet-rokers zegt daarnaast maar liefst twintig procent, rokers minder serieus te nemen. Het lijkt daarom geen verrassing dat bijna een op de drie rokers aangeeft zich weleens te schamen voor het feit dat ze roken. Franke: “Ieder mens heeft zo zijn pleziertjes: de een rookt een sigaretje, de ander drinkt een biertje. Zorg alleen dat je er anderen niet mee lastig valt. Wanneer ik bijvoorbeeld in het centrum loop, vind ik het vervelend wanneer ik iedere zoveel seconden een walm sigarettenrook in mijn gezicht krijg uitgeblazen.”

Rookschaamte
Bovenstaande ‘rookschaamte’ onder rokers lijkt overigens niet geheel ongegrond. Zo zegt maar liefst 68 procent van de niet-rokers liever geen relatie te willen met een roker. Onder rokers bedraagt dit percentage zelfs elf procent. Met zeventig procent is een rokende partner onder jongeren het vaakst een taboe. Franke: “Deze cijfers passen binnen het plaatje van de dalende populariteit van roken onder jongeren. Maar wees niet bang, daarvoor in de plaats komen gewoon weer nieuwe producten. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van lachgas”. Uit het onderzoek blijkt dat acht procent van de ondervraagden het gebruik van lachgas minder kwalijk vindt dan roken. Onder jongeren bedraagt dit percentage zelfs meer dan het dubbele; zeventien procent.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

EP wil bindende doelstellingen tegen verlies biodiversiteit

Planten- en dierensoorten verdwijnen aan een zeer snel tempo als gevolg van menselijke activiteiten. Wat zijn de oorzaken hiervan en waarom is biodiversiteit van belang?  De laatste jaren neemt de biodiversiteit - de verscheidenheid aan levende organismen op onze planeet - drastisch af, vooral door menselijke activiteiten zoals veranderingen in landgebruik, vervuiling en klimaat.

Donderdag pleitten Europarlementsleden voor wettelijk bindende doelstellingen om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan, die zullen worden overeengekomen tijdens een VN-conferentie (COP 15) over biodiversiteit in oktober 2020. De conferentie brengt de partijen samen van het VN-Biodiversiteitsverdrag van 1993 om te beslissen over de strategie na 2020. Het Parlement wil dat de EU de leiding neemt door te verzekeren dat 30% van het EU-gebied tegen 2030 zal bestaan uit natuurlijke zones én dat biodiversiteit wordt overwogen in alle EU-beleid.

Wat is biodiversiteit?
Biodiversiteit wordt meestal beschreven als de “verscheidenheid aan leven, in allerlei vormen, op aarde”. Het omvat het aantal soorten, hun genetische variatie en de interactie van deze levensvormen binnen complexe ecosystemen.

In een VN-verslag gepubliceerd in 2019, waarschuwden wetenschappers dat één miljoen soorten, uit een geschat totaal van 8 miljoen, op het punt staan om uit te sterven, waarvan vele soorten al binnen enkele decennia. Sommige onderzoekers beweren zelfs dat we al halfweg de zesde massale uitsterving zijn in de geschiedenis van de aarde. Eerdere massa-uitstervingen zorgden voor het uitsterven van 60% tot 95% van alle soorten. Voor ecosystemen duurt het bovendien miljoenen jaren om van zo’n gebeurtenis te herstellen.

Waarom is biodiversiteit belangrijk?
Gezonde ecosystemen zorgen voor essentiële behoeften die wij als vanzelfsprekend beschouwen. Planten zetten bijvoorbeeld zonne-energie om en maken het beschikbaar voor andere levensvormen. Bacteriën en andere levende organismen breken organisch materiaal af tot voedingsstoffen die zorgen voor een gezonde bodem voor planten om in te groeien. Bestuivers zijn essentieel voor de voortplanting van planten, die garant staat voor onze voedselvoorziening. Planten en oceanen zijn immers belangrijke koolstofputten. De watercyclus is erg afhankelijk van levende organismen.

Kort gezegd, biodiversiteit zorgt voor schone lucht, fris water, een goede kwaliteit van de bodem en de bestuiving van gewassen. Het helpt om klimaatverandering te bestrijden en ons eraan aan te passen en het vermindert de impact van natuurrampen.

Aangezien levende organismen met elkaar verbonden zijn binnen dynamische ecosystemen, kan het verdwijnen van één soort een vergaande impact hebben op onze voedselketen. Het is onmogelijk om de exacte gevolgen van massale uitsterving voor mensen te voorspellen, maar we weten wel dat de huidige diversiteit van de natuur ons in staat stelt om te gedijen.

De hoofdredenen voor het verlies aan biodiversiteit zijn Veranderingen in landgebruik (bijvoorbeeld ontbossing, intensieve monocultuur, verstedelijking); onmiddellijke exploitatie zoals jagen of vissen; klimaatverandering; vervuiling en invasieve uitheemse soorten. 

Welke maatregelen stelt het Parlement voor?
Europarlementsleden pleiten voor wettelijk bindende doelstellingen op lokaal en globaal niveau, om de ambities te verhogen betreffende het behouden van - én het herstellen van - de biodiversiteit. De EU moet bestaan uit 30% natuurlijke gebieden tegen 2030 én aangetaste ecosystemen dienen te worden hersteld. Om hiervoor voldoende financiering te voorzien, stelt het Parlement voor om 10% van de EU-langetermijnbegroting toe te wijzen aan het behoud van biodiversiteit.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Deze week op de agenda: brexit, NAVO en Vietnam

De leden van het Europees Parlement zullen deze week stemmen over brexit en een vrijhandelsovereenkomst met Vietnam en ze zullen veiligheid bespreken met NAVO-chef, Jens Stoltenberg tijdens de commissievergaderingen.

Donderdag zal de commissie constitutionele zaken stemmen over hun aanbeveling of het Parlement het EU-VK terugtrekkingsakkoord kan goedkeuren. De definitieve stemming zal normaal gezien plaatsvinden tijdens de plenaire sessie op 29 januari als op dat moment ook het VK het akkoord reeds heeft goedgekeurd.

Dinsdag wordt er in de commissie internationale handel gestemd over de vrijhandelsovereenkomst en de investeringsbescherming-overeenkomst tussen de EU en Vietnam. Als deze goedgekeurd worden, zouden EU-uitvoerrechten naar Vietnam wegvallen, Vietnamese diensten en markten voor overheidsopdrachten openen voor bedrijven uit de EU en 196 EU-producten met geografische aanduiding beschermd worden.

De commissie interne markt en consumentenbescherming stemt donderdag over een resolutie die de uitdagingen aankaart die ontstaan door de ontwikkeling van Kunstmatige Intelligentie (AI). In het bijzonder met betrekking tot de rechten van consumenten, het gebruik van vertekende gegevens en de nood aan EU-aansprakelijkheidswetgeving om ook het gebruik van nieuwe slimme producten te omvatten.

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg zal dinsdag een toespraak houden voor de commissie buitenlandse zaken, de subcommissie veiligheid en defensie en de Parlementaire NAVO-delegatie. Vorige week nam het Parlement resoluties aan over de stand van zaken van het buitenland- en veiligheidsbeleid en het veiligheids- en defensiebeleid, om de samenwerking met de NAVO te versterken, terwijl het ook het belang benadrukte om strategische autonomie van de EU te behouden.

Op woensdag zal de commissie begroting de commissaris voor begroting Johannes Hahn ondervragen over de prioriteiten van de Commissie inzake de volgende meerjarenbegroting, en hoe het de samenwerking met het Parlement ziet.

Van de leden van de commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid wordt dinsdag verwacht om onmiddellijke actie te eisen tegen de illegale handel in huisdieren om het dierenwelzijn, de consumenten en de volksgezondheid te beschermen.

Bokser Rosario op sensationele wijze naar driedubbele wereldtitel

Bokser Jeison Rosario heeft zich op geweldige wijze laten kronen tot WBA (Super), IBF- en IBO-wereldkampioen in het lichtmiddengewicht (-69,9kg). De Dominicaan (19-1, 13 KO's) rekende in Philadelphia af met thuisfavoriet Julian Williams (27-1, 16 KO's).

Met een indrukwekkende zege op Jarrett Hurd pakte Williams vorig jaar in mei alle drie wereldtitels in één klap en die mocht hij nu voor het eerst verdedigen. J-Rock was bij de bookmakers ruimschoots de favoriet, maar hij had het vanaf het begin moeilijk met Banana, die er hard tegenaan klapte en zelfs de overhand leek te hebben.

Zo nu en dan deelde Williams zelf ook wel aardig uit, maar de pas 24-jarige Rosario liet zich niet kennen en uitgerekend in de thuisstad van Williams sloeg hij in de vijfde ronde toe. De Amerikaan ging eerst nog naar de grond om even op adem te komen, maar gelijk daarna maakte Rosario het met harde klappen af en dwong hij de scheidsrechter om er een einde aan te maken.

Jeison Rosario vs Julian Williams

EP pleit voor universele oplader voor mobiele toestellen

De leden van het Europees Parlement willen het leven van consumenten gemakkelijker maken én minder elektronisch afval produceren door een universele oplader in te voeren die geschikt is voor alle mobiele toestellen.

In een debat op 13 januari, werd de Europese Commissie gevraagd om een voorstel in te dienen tegen juli 2020. Het idee komt van leden van de commissie voor interne markt en consumentenbescherming (IMCO) die pleiten voor een universele oplader, geschikt voor alle smartphones, tablets, e-readers, slimme camera’s en draagbare technologie.

“De Commissie moet de leiding nemen én techreuzen niet langer toestaan om ons standaarden op te leggen. Als digitale soevereiniteit iets betekent voor de nieuwe Commissie, dan verwachten we een voorstel voor een standaard voor een universele oplader binnen de komende 6 maanden”, zei Róza Thun und Hohenstein (Polen, EVP, vicevoorzitter van IMCO), die een vraag met verzoek om mondeling antwoord indiende bij de Commissie.

Een positieve, sociale en milieuvriendelijke impact
De introductie van een universele oplader zou minder elektronisch afval produceren, kosten drukken en de veiligheid en interoperabiliteit van laders verbeteren. Een studie uit 2014 toonde een vermindering aan van het aantal verschillende laders voor smartphones, van 30 stuks in 2009 naar 3.

Desalniettemin is de lader meestal inbegrepen bij de aankoop van een nieuw toestel. Volgens de Europese Commissie is elektronisch afval dan ook één van de snelst groeiende afvalstromen in de EU, waarvan wordt verwacht dat deze nog zal toenemen; tot 12 miljoen ton in 2020.

De vrijwillige aanpak van de Commissie
In 2014 pleitten EU-beleidsmakers reeds voor de ontwikkeling van een universele oplader. Tot nu toe hanteerde de Europese Commissie een vrijwillige aanpak die fabrikanten van mobiele telefoons aanmoedigde hieraan deel te nemen.

Commissaris Maroš Šefčovič, vicevoorzitter voor interinstitutionele betrekkingen en vooruitziendheid en vertegenwoordiger van de Europese Commissie, vertelde Europarlementsleden dat de vrijwillige aanpak “de beste manier is om onze beleidsdoelstellingen te bereiken, zonder innovatie te belemmeren”.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

'Onderzoeksraad zwakte onder druk van VS rapport over Turkish Airlines-crash af'

De Amerikaanse krant The New York Times schrijft dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in haar rapport over de vliegtuigcrash in Amsterdam in 2009 fabrikant Boeing onterecht vrijpleitte van schuld en dat latere crashes voorkomen konden worden.

In het artikel van de krant stellen experts dat het niet met nadruk de fout was van de crew van het vliegtuig, zoals de onderzoekers destijds concludeerden, maar dat ook riskante keuzes in het ontwerp en gebrekkige veiligheidsbeoordelingen van Boeing er aan hadden bijgedragen. Daardoor waren piloten niet goed ingelicht.

In februari 2009 stortte er een Boeing 737-800 van Turkish Airlines neer in een akker in Haarlemmermeer, vlak voor de Polderbaan van Schiphol. Negen mensen kwamen om het leven, 120 mensen raakten gewond.

Deskundigen zeggen in een gisteren verschenen artikel in The New York Times dat er kritiek was van Nederlandse onderzoekers op Boeing en dit niet in het onderzoeksrapport is opgenomen, maar is weggemoffeld. Daarmee hadden latere rampen met vliegtuigen van dezelfde fabrikant eventueel voorkomen kunnen worden, stellen de experts aldus NH Nieuws.

Paralellen tussen crashes
De krant heeft stukken bewijs uit 2009 ingezien en die onthullen 'opvallende parallellen' met de latere crashes. Bij het ongeluk met Turkish Airlines en bij de latere ongelukken (Indonesië in oktober 2018 en Ethiopië in maart 2019) ging Boeing er ten onrechte van uit dat hun piloten zouden begrijpen dat er iets niet klopte, maar nam daarover geen informatie op in de handboeken, aldus het artikel.

Tegen NRC zegt de OVV zich niet te kunnen vinden in het gepubliceerde artikel, waarin wordt gesuggereerd dat Boeing zijn verantwoordelijkheid wilde afschuiven. Precies tien jaar na de ramp maakte NH Nieuws een special met onder andere een inzittende van TK1951 en de boer van het land waarop de Boeing crashte.

Man meldt zichzelf na aanrijden andere man

Een conflict tussen twee personen heeft maandagmiddag geresulteerd in een opzettelijke aanrijding. Een 27-jarige man uit Maastricht reed in op een 38-jarige man, eveneens uit Maastricht. De automobilist reed na de aanrijding door. De aangereden man is met diverse verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De verdachte heeft zich maandagavond zelf gemeld bij het politiebureau en is aangehouden.

De ruzie tussen de twee mannen speelde zich af op de Timorstraat in Maastricht. Rond 15.00 uur kreeg de politie de melding dat er sprake zou zijn van een aanrijding waarbij de automobilist de plek van het ongeval verliet. Later op de avond meldde de automobilist zich bij het politiebureau. Hij is aangehouden. De auto van de man is in beslag genomen.

Het is nog onbekend wat de aanleiding voor de ruzie is geweest. Het slachtoffer verkeert buiten levensgevaar. De politie onderzoekt de zaak.

Ruzie in parkeergarage loopt bijna fataal af: celstraffen geŽist

Het is de vroege ochtend van dinsdag 1 januari 2019. Terwijl Eindhoven nieuwjaar viert, wordt in de Q-park parkeergarage aan de Ten Hagestraat in Eindhoven een 38-jarige man uit Helmond zwaar mishandeld. Agenten treffen hem later aan met meerdere steekwonden in zijn gezicht en hoofd. Zijn hersenen blijken doorboord met een schroevendraaier. Twee neven stonden maandag voor de rechter: “Er is ongekend veel geweld gepleegd, dat zomaar fataal had kunnen zijn.”

Direct na de vondst van de Helmonder start de recherche een uitgebreid onderzoek, waarbij twee neven al direct in beeld komen. Ze zitten namelijk in een auto die de parkeergarage uit komt gereden. Er is bloed te zien. Met nog een derde neef waren zij die nacht op stap in het centrum van Eindhoven. In een café op het Stratumseind ontmoeten ze twee vrouwen en rond 4.00 uur staat het vijftal buiten. Op dat moment ontstaan er een opstootje tussen de vijf en het latere slachtoffer, een oud-collega van één van de vrouwen. Uiteindelijk gaat het vijftal naar de parkeergarage aan de Ten Hagestraat, waar de auto staat van de jongens. Daar verschijnt plotseling de Helmonder. Hij heeft een mes bij zich en maakt stekende bewegingen.

Schroevendraaier
Opnieuw ontstaat er een opstootje en dan gaat het snel. De Helmonder wordt pootje gehaakt en belandt op de grond. Terwijl hij op de grond ligt, schopt een van de neven (destijds 24 jaar oud) hem meerdere malen. Ondertussen rent de andere neef (destijds 26 jaar) naar de auto, waar hij uit het dashboardkastje een schroevendraaier pakt. Hij trapt en slaat daarna meerdere malen tegen het gezicht van het slachtoffer. Terwijl hij slaat, heeft hij de schroevendraaier vast. Later wordt de Helmonder nog meerdere keren tegen het hoofd geschopt: “Getuigen zeggen dat het leek alsof er tegen een voetbal werd getrapt”, zo vertelde de officier van justitie tijdens haar requisitoir.

“Konden niet anders”
Het slachtoffer raakt tijdens de mishandeling zwaargewond. Een schroevendraaier mist op een haar na zijn oogbal, maar gaat vol het hoofd in: “Het slachtoffer mag van geluk spreken dat hij het heeft overleefd. De verdachten zeggen dat ze uit zelfverdediging hebben gehandeld en niet anders konden. Daarnaast zwakken ze hun eigen aandeel af. Ik denk daar anders over. Zij hebben de keuze gemaakt om de aanval in te zetten in plaats van te vertrekken.”

Eis
Het OM eist tegen de oudste verdachte zes jaar cel. Zijn neef hoorde zes maanden tegen zich eisen. Uitspraak in de zaak is over twee weken.

RIVM-onderzoek: Nederlanders gaan dampen vanwege de smaak

De variatie van smaakjes is het meest aantrekkelijke kenmerk van de e-sigaret. Dat vinden niet alleen de e-sigaret gebruikers (dampers), maar ook sigarettenrokers, mensen die beide producten gebruiken (dual-users) en niet-rokers. Welke smaak het meest populair is, verschilt per groep. Dit blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) , waarover gepubliceerd is in the International Journal of Environment Research and Public Health. Deze studie biedt inzicht in maatregelen die e-sigaretten minder aantrekkelijk kunnen maken voor jongeren.

Van de niet-rokers geeft 32 procent aan wel geïnteresseerd te zijn om eens een e-sigaret met een smaakje te proberen. Bij de rokers is dit percentage 80 procent. De niet-rokers die aangaven wel eens een e-sigaret met smaakje te willen proberen, hebben significant minder kennis over het product dan de niet-rokers die aangaven geen enkele smaak te willen proberen. Ook ervaren ze een lager risico op negatieve gevolgen voor de gezondheid dan niet-rokers die geen smaak willen proberen. Bovendien zijn niet-rokers en sigarettenrokers met interesse in een smaakje positiever ten opzichte van e-sigaretten en hebben een hogere intentie om te starten met dampen.

Fruit- en snoepsmaak populair
Globaal gezien zijn tabak- en mentholsmaken bij e-sigaretgebruikers en dual-users het meest populair. Dit zijn ook de smaken die rokers die geïnteresseerd zijn in de e-sigaret zouden willen proeven. Hoewel zowel dual-users als dampers als ze beginnen met e-sigaretten vaak voor de tabak- en menthol-smaak kiezen, blijken dampers op dit moment vaker zoete en fruitsmaken te gebruiken dan dual users. Mensen die niet roken en niet dampen hebben vooral voorkeur voor zoete smaken en menthol.

Het onderzoek van het RIVM toont voor het eerst in Nederland aan dat de smaak van e-liquids de belangrijkste reden is om te gaan dampen. Andere aantrekkelijke kenmerken die de ondervraagden noemden zijn bijvoorbeeld een aantrekkelijke verpakking, de prijs van de e-liquids en het design van de e-sigaret. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 700 mensen.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Genomineerden voor de Zilveren RadioSter zijn bekend

De genomineerden voor de Zilveren RadioSter zijn bekend! Maandag zijn de vijf favoriete radioprogramma’s die in aanmerking komen voor de Gouden RadioRing door Rob Janssen al overvallen met het grote nieuws. Maar wie maken er kans op de Zilveren RadioSter Man en Vrouw? Welke mannelijke en vrouwelijke presentatoren horen volgens het Nederlandse publiek bij de top 3?

Voor de Zilveren RadioSter Vrouw zijn genomineerd:
Amber Delil (SLAM!)
Marieke Elsinga (Qmusic)
Annemieke Schollaardt (NPO Radio 2)

De genomineerden voor de Zilveren RadioSter Man zijn:
Gerard Ekdom (Radio 10)
Wilfred Genee (Radio Veronica)
Bram Krikke (SLAM!)

Wie van de genomineerden uiteindelijk de Zilveren RadioSterren gaan winnen, heeft het publiek al besloten, maar welk programma de Gouden RadioRing krijgt nog niet. Straks (dinsdag 21 januari) om 08.00 uur gaan de stembussen opnieuw open op radioring.nl en is het aan de luisteraar welk programma uit de top 5 gaat winnen. De afgelopen dagen is bekendgemaakt dat Club Ondersteboven (SLAM!), Ekdom in de Morgen (Radio 10), Mattie & Marieke (Qmusic), Somertijd (Radio 10) en Veronica Inside (Radio Veronica) tot de top 5 behoren.

Op donderdag 30 januari tijdens het Gouden RadioRing Gala wordt bekend wie dé radioprijzen van Nederland daadwerkelijk gaan winnen. Het Gouden RadioRing Gala wordt sinds 2006 georganiseerd door AVROTROS.

FOK! Wat een weer: hogedrukweer

Hallo!

De dag begon gisterochtend met een prachtig kleurenspektakel in de lucht. Ik heb er vele foto's van gezien. De komende dagen kunnen we dat misschien wel vaker gaan zien.

Ik heb het gistermiddag al een beetje verklapt wat het weer gaat doen komende week. Het is rustig en droog hogedrukweer. Op het ene moment is er wat zon, en op het andere moment zijn er weer meer wolkenvelden. Droog blijft het sowieso deze week. Het wordt wel ietsje frisser, maar het is geen aanzet tot winterweer. Komende nachten kan het 1 tot 3 graden vriezen. Overdag wordt het echter een graad of 6, dus er kan zich zeker geen ijsvloer ontwikkelen. In het weekend wordt het dan weer zachter.

Het noodweer in Spanje heeft inmiddels drie levens gekost. Ook vandaag was het er weer goed raak. Eigenlijk spreidde dit gebied zich helemaal uit tot aan Griekenland. Pas in de loop van de week lijkt het daar wat op te knappen.

Tot ziens.  

Meer weer op FOK!

Fraaie zonsopkomst in W (Foto: Zus)
De lucht was vanmorgen prachtig. Mijn zus maakte deze foto vanuit Weesp. 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rus voor het eerst sinds 2012 weer in tweede ronde grandslam

Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. De 29-jarige Nederlandse won in drie sets van de Poolse Magda Linette: 1-6 6-3 6-4. In de tweede ronde speelt ze tegen de als tiende geplaatste Amerikaanse Madison Keys.

Arantxa Rus begon slecht aan haar wedstrijd tegen Magda Linette. Binnen het half uur keek de Nederlandse, die sinds 2013 weer meedeed aan het hoofdtoernooi van de Australian Open, aan tegen een 5-0 achterstand. Rus wist in de eerste set nog wel een game te pakken, maar de eerste set ging naar de Poolse Linette.

In de tweede set was het juist Rus die een 5-0 voorsprong pakte. De tweede set leek dan ook eenvoudig naar de Nederlandse te gaan, alleen kwam de Poolse nummer 43 van de wereld terug tot 5-3, maar daarna maakte Rus het af in de tiende game op haar tweede setpunt.

Rus vijftig plaatsen lager op de wereldranglijst dan haar tegenstandster Linette begon ook goed aan de beslissende set. De Nederlandse had direct een break voorsprong en zou zelfs een dubbele break voorkomen. Bij 5-2 mocht ze voor de wedstrijd serveren. Dat ging niet goed en werd gebroken, maar op 5-4 slaagde ze er wel in om de wedstrijd uit te serveren en pakte op love haar servicegame en staat sinds lange tijd weer eens in de tweede ronde van een grandslam.

In die tweede ronde speelt Rus tegen Madison Keys. De Amerikaanse won haar wedstrijd op een overtuigende manier van de Russische Daria Kasatkina met 6-3, 6-1.

Bennett sprint naar winst in eerste etappe Tour Down Under

Sam Bennett heeft de openingsetappe van de Tour Down Under gewonnen. De Ierse sprinter van Deceuninck - Quick Step was in de massasprint de snelste voor Jasper Jasper Philipsen en Erik Baska. Door de zege van Bennett is de Ierse kampioen ook de eerste leider van de Tour Down Under.

De eerste etappe in de Tour Down Under was gemaakt voor de sprinters. De renners moesten vijf rondes afleggen van 30 kilometer afleggen rondom Tanuda. met daarin een klein klimmetje. De kopgroep van de dag reed weg na de eerste tussensprint, die werd gewonnen door Daryl Impey. De Zuid-Afrikaan die de laatste twee edities won pakte daarmee drie belangrijke bonificatieseconden.

Jarrad Drizners, Michael Storer, Dylan Sunderland en Joey Rosskopf waren de namen in de kopgroep, maar het viertal zou nooit in aanmerking komen voor de dagzege, want op dertig kilometer van de streep waren ze alle vier weer terug in het peloton.

De sprinters konden zich gaan opmaken voor de massasprint deze ronde en daarin maakte Deceuninck - Quick Step de beste indruk. De Belgische ploeg zette Sam Bennett perfect af, waarna hij het afmaakte voor zijn nieuwe ploeg. De Iers kampioen won voor Jasper Philipsen en Erik Baska. Bennett is door de zege ook de eerste leider in deze WorldTour-wedstrijd.

Laatste reviews en specials
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Hunters: de jacht op nazi's in de jaren 70
review
Bayonetta and Vanquish 10th Anniversary Bundle
review
Patapon 2 Remastered
review
Star Wars Battlefront II
review
Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)
©FOK.nl e.a.