FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 januari 2020

NS-bus ramt vijf auto's en bakfiets in Bussum: vrouw overleden

Vanmiddag is er een vrouw om het leven gekomen toen zij werd geschept door een NS-bus, die was ingezet door een sein- en wisselstoring op het spoor tussen Weesp en Naarden-Bussum. Vermoedelijk werd de chauffeur van de bus onwel, waarna hij onder meer geparkeerde auto's raakte en de vrouw in haar bakfiets aanreed. De politie onderzoekt de precieze toedracht van het ongeluk nog. 

De vrouw kwam bij het ongeval om het leven; haar kind, dat ook in de bakfiets zat, bleef ongedeerd aldus het AD. De vrouw raakte bij het ongeval bekneld onder de bus. Na het ongeval werd de omgeving ruim afgezet door de politie. De NS meldt het treinverkeer inmiddels weer is opgestart. Over de aanrijding wordt verder niets gemeld. 

Defensie verplaatst mogelijk militairen in Irak

Defensie haalt geen militairen in Irak terug naar Nederland, maar houdt wel rekening met eventuele verplaatsingen binnen het missiegebied. Het gaat dan om personeel dat niet per se op de huidige locatie nodig is. Over welke en hoeveel mensen het gaat doet Defensie vanwege de veiligheid geen mededelingen.

De Nederlandse trainingsactiviteiten in Irak waren al stilgelegd vanwege de veiligheidssituatie door de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Inmiddels voerde Iran in onder meer het Noord-Iraakse Erbil en in Bagdad raketaanvallen uit. Die waren bedoeld als vergelding voor de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Die kwam in Irak om het leven bij een Amerikaanse raketaanval. De Nederlandse militairen in beide plaatsen bleven ongedeerd.

In Erbil nemen Nederlandse militairen deel aan de Capacity Building Mission Iraq en trainen de Koerdische strijdkrachten die ISIS-strijders op de grond bevechten. Bij Bagdad traint een aantal Nederlandse militairen van de Special Operations Forces Iraakse collega’s.

Celstraffen geëist tegen kopschoppers Nijmegen

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft celstraffen en een werkstraf geëist tegen een 28-jarige man uit Nijmegen en een 26-jarige man uit Zutphen. De mannen worden er van verdacht dat zij in juli 2018 in de Betouwstraat in Nijmegen een man tegen zijn hoofd hebben geslagen en geschopt. Het slachtoffer liep hierbij fors letsel op aan zijn hoofd.

Volgens getuigen was er ruzie ontstaan tussen het slachtoffer en de 28-jarige man, waarna op een gegeven moment de 26-jarige man erbij komt en het slachtoffer op zijn hoofd zou hebben geslagen. Deze valt door de klap op de grond, waarna de 28-jarige man het slachtoffer een schop in zijn gezicht zou hebben gegeven.

Het slachtoffer loopt door het geweld onder meer breuken in zijn gezicht en een lichte hersenschudding op. “Het slachtoffer is er relatief goed van af gekomen, als we kijken naar de fysieke schade in ieder geval. Het had voor hem heel anders kunnen aflopen. Het had zijn dood kunnen betekenen en dat dat niet is gebeurd, is in elk geval niet aan verdachten te danken”, aldus de officier van justitie.

De verdachten ontkennen dat zij het slachtoffer in zijn gezicht hebben geslagen en geschopt. De officier van justitie twijfelt daar niet aan: volgens haar is er voldoende bewijs. Zij neemt het de verdachten kwalijk dat zij geen enkele blijk van verantwoordelijkheidsbesef tonen.

Het OM acht poging doodslag wettig en overtuigend bewezen voor de 28-jarige man. De officier van justitie eist tegen hem een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk. “Als je vol uithaalt tegen een uitermate kwetsbaar onderdeel van het lichaam, namelijk iemands hoofd, dan is de kans op overlijden aanmerkelijk. “

Voor de 26-jarige man acht het OM openlijk geweld met letsel wettig en overtuigend bewezen. De officier eist tegen hem een werkstraf van 100 uur en een gevangenisstraf van 60 dagen, waarvan 57 voorwaardelijk. “Als over een weer gevochten wordt, dan is in het kader van verdediging het enige antwoord om partijen te scheiden, partijen uit elkaar te trekken. En dan kan je niet en mag je niet één van beiden zo hard slaan dat deze tegen de vlakte gaat. Als je zo optreedt, dan ben je gewoon strafbaar”, aldus de officier op zitting.

De rechtbank in Zutphen doet over twee weken uitspraak.

Betere ondersteuning van slachtoffers bij verwerking misdrijf

Om slachtoffers beter te ondersteunen bij het verwerken van de schade door een misdrijf, gaat het kabinet meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van zogenoemd herstelrecht. Herstelrecht biedt de mogelijkheid voor het slachtoffer om de verdachte of veroordeelde te confronteren met de gevolgen die een misdrijf voor hem of haar heeft gehad en voor de andere partij om verantwoordelijkheid te nemen. Om meer bekendheid hieraan te geven onder rechters en officieren van justitie komt er onder andere duidelijk informatiemateriaal, zo schrijft minister Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Dekker: ”Een misdrijf heeft enorme gevolgen voor slachtoffers. Naast een straf, kan soms een gesprek met een veroordeelde over een schadevergoeding of een contactverbod enorm helpen. Om dit beter mogelijk te maken, gaan we de ondersteuning en inzet van ‘herstelrecht’ versterken.”

Verbeteringen
Om de bekendheid van herstelrecht te vergroten, wordt er – naast duidelijk informatiemateriaal – ook bekeken of een centraal informatie- en meldpunt kan voorkomen dat organisaties die bijvoorbeeld slachtoffer bij moeten staan langs elkaar heen werken. Daarnaast gaan onderzoekers alle landelijke of regionale voorzieningen in kaart brengen en beschrijven wanneer deze gebruikt worden.

De Universiteit Twente en de Universiteit Maastricht onderzoeken bovendien welke factoren een rol spelen bij de lagere kans op herhaling van criminaliteit na mediation. De Hogeschool Utrecht heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteitseisen voor strafrechtmediators. De resultaten van deze onderzoeken worden betrokken bij de vervolgaanpak. Tenslotte verduidelijkt het kabinet de wetgeving als het gaat over slachtoffers, verdachten en mediation.

Volleybalsters zeker van halve finale OKT na winst tegen Bulgarije

De Nederlandse volleybalsters hebben ook de tweede wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi gewonnen. In Apeldoorn won Oranje met 3-0 (25-19, 25-19 en 26-24) van Bulgarije en daarmee is Nederland zeker van de halve finales op het OKT.

Lonneke Slöetjes was afwezig bij het Nederlands team, maar de aanvalster werd uitstekend vervangen door Nika Daalderop. In de eerste twee sets had Oranje dan ook geen probleem met Bulgarije.

Pas in de derde set kon Bulgarije wat tegenstand bieden mede doordat Nederland wat slordiger ging spelen. Zodoende bleef het lang gelijk op gaan en kreeg Bulgarije het eerste setpunt van de derde set, maar dat werd weggewerkt, waarna Oranje alsnog de set pakte en daarmee ook de wedstrijd.

Donderdag speelt Nederland de laatste poulewedstrijd. Dan neemt Oranje het op tegen Polen, dat wordt gezien als de sterkste tegenstander in de poule. Polen won zijn eerste groepswedstrijd tegen Bulgarije.

NS maakt drinkwaterbelofte niet waar

Hedenavond bevond uw redacteur zich op Utrecht Centraal, en daar viel haar oog op onderstaande reclame. Op meer dan 200 punten gratis water tappen in geval van dorst. En ja, die watertappunten zijn fijn en handig. In het voorjaar, de zomer en de herfst. In de winter heb je er geen zak aan, want dan sluit de NS de tappunten af in verband met het mogelijke gevaar op bevriezing. Dat lijkt de webcare van de Nederlandse Spoorwegen echter niet geheel te begrijpen, zoals blijkt uit dit Twitterdraadje dat ontstond na een klacht van uw redacteur.

Het eerste antwoord luidde kortweg dat het ter preventie diende en dat ik dan maar langs de Kiosk moest voor een flesje water. Nee dus, dan vul ik m’n eigen fles wel bij op het toilet op het station. Toen was het excuus dat het tappunt niet de hele winter afgesloten hoefde te zijn, want als de temperaturen warm genoeg zouden zijn, zouden ze weer opengesteld worden.

Dat de NS de tappunten afsluit om vorstschade te voorkomen is een begrijpelijke handeling, maar wat niet echt begrijpelijk is, is dat ze juist in de periode waarin de service onbruikbaar is, er reclame voor gaan lopen maken. Voor iets wat je niet kunt leveren, ga je geen reclame maken. Zo simpel is het.

Een Twitteraar vergoelijkte de reclame: Zolang de NS geen échte reclame mag vertonen zou dit gewoon als aardige afleiding bedoeld zijn, om de reiziger te vermaken: “Gewoon een weetje die nu kort niet van toepassing is. Nog big deal.” Dat de NS met dit soort ‘reclameweetjes’ reizigers blij maakt met een dooie mus maakt kennelijk niet uit.

De reactie van de webcare is tekenend voor het falende beleid van de NS, zo beaamt Rikus Spithorst van de maatschappij voor Beter OV: “Het is haast bewonderingswaardig hoe de NS er met dit soort gepruts weer in slaagt om het imago van het OV te verknallen. Dingen aanprijzen waarvan niets terecht komt, dat lijkt ze wel in het bloed te zitten.”

NS maakt drinkwaterbelofte niet waar  (Foto: FOK! /DJMO )
NS maakt drinkwaterbelofte niet waar (Foto: FOK! /DJMO )

Zedenverdachte Keith Bakker blijft langer vastzitten

Het schorsingsverzoek van de bekende voormalige verslavingsgoeroe Keith Bakker (59) is afgewezen. Dat heeft de rechtbank vanmiddag besloten tijdens de eerste pro forma zitting. Bakker, weer verdacht van een zedenmisdrijf, was zelf niet bij de zitting aanwezig, hoewel de rechtbank dat wel had verwacht.

Bakker wordt verdacht van aanranding en verkrachting bij een meisje, dat volgens het Openbaar Ministerie (OM) destijds nog geen 18 jaar was. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tussen 1 mei 2016 en 3 augustus 2018.

Op 1 oktober 2019 werd Bakker daarom opgepakt. Sindsdien zit de voormalige therapeut vast.

Eerdere delicten
Bakker had zijn eigen afkickkliniek en werd bekend door programma's als Family Matters, waarin hij probleemjongeren en hun families bijstond. In 2010 kwam hij al onder vuur te liggen, nadat ex-patiënten hem ervan beschuldigden hen seksueel te hebben misbruikt.

De rechter legde hem uiteindelijk vijf jaar celstraf op, met aftrek van zijn voorarrest. Daarnaast kreeg hij een beroepsverbod opgelegd.

Beroepsverbod
Het beroepsverbod heeft Bakker nu alsnog geschonden, stelt het Openbaar Ministerie (OM). Zo zou hij het meisje hebben geholpen toen zij een eetstoornis had, waardoor zij hem vermoedelijk zag als haar therapeut.

Sindsdien zocht hij volgens het OM steeds vaker contact met haar. Er zou daarbij sprake zijn geweest van een afhankelijkheidsrelatie, omdat Bakker naar verluidt grotendeels in het levensonderhoud van het vermeende slachtoffer voorzag.

Verklaring
Naar eigen zeggen had de voormalige goeroe alleen een relatie met het meisje en was hij niet haar therapeut. Om dat te bewijzen zette Bakker eerder een 142 pagina's tellende verklaring online, waarin hij meerdere intieme gesprekken met zijn ex-vriendin publiceerde. Ook zette hij een brief online die zij zou hebben geschreven.

Het meisje verklaart daarin volgens Bakker dat hij nooit haar hulpverlener was en dat ze pas een relatie kregen nadat ze 18 jaar werd. Ze paste destijds op zijn kinderen, zo staat er geschreven.

Niet aanwezig
Ondanks zijn eerdere uitgebreide verklaring, is Bakker vandaag zelf niet aanwezig in de rechtszaal om zichzelf te verdedigen. Volgens zijn advocaat Patrick van der Meij verwachtte de zedenverdachte namelijk niet dat er 'heel veel zou gaan gebeuren'.

Er vindt dan ook pas later een inhoudelijke behandeling van de zaak plaats. Het onderzoek naar de zaak loopt nog, daarom staat er nu eerst een pro forma zitting op de agenda.

Kanttekeningen
Daarnaast zit Bakker volgens zijn advocaat in een lastig parket om zich te verweren'. 'Vind maar eens bewijs dat je iets niet hebt gedaan', stelt Van der Meij. Hij benadrukt dat er meerdere kanten aan dit verhaal zijn. 'Het is haar woord tegen het zijne.'

Hij beweert dat er bovendien gebreken te ontdekken zijn in de tenlastelegging. Zo is de kans op herhaling volgens Van der Meij klein, in tegenstelling tot wat het OM verwacht. 'Het is onwaarschijnlijk dat mijn cliënt in een soortgelijke situatie terecht komt en zich daaraan overgeeft.'

Daarnaast vindt de advocaat de aanklacht ongegrond en zijn er volgens hem onvoldoende bezwaren. 'Iedereen in het dossier lijkt een belang hebben om hun eigen straatje schoon te vegen.'

Voorlopige hechtenis
Hij vraagt daarom de rechtbank om de voorlopige hechtenis op te heffen, zodat Bakker zijn proces in vrijheid kan afwachten. Ook omdat Bakker zo meer ruimte krijgt om mee te werken aan het onderzoek en daarmee een betere kans op een eerlijk proces heeft.

Maar de officier van justitie gaat daar niet in mee. Er zou wel degelijk sprake zijn van recidivegevaar, aangezien 'de verdachte in 2012 al veroordeeld is voor soortgelijke fouten'. Ze stelt bovendien dat het hier gaat om 'buitengewoon ernstige fouten'.

PTSS
Het meisje zat volgens de officier zelf niet te wachten op de relatie. 'In die periode was ze kwetsbaar en had ze een eetstoornis. Op dat moment is de verdachte in haar leven gekomen en heeft hij zich in het gezin gewrongen.'

Het meisje zou in behandeling zijn geweest bij de GGZ en lijden aan PTSS.

18 jaar
Daarnaast was ze wel degelijk minderjarig op het moment dat er een seksuele relatie ontstond, stelt de officier. 'De verklaring dat het seksuele contact pas na haar achttiende plaatsvond, is op nadrukkelijk verzoek van de verdachte opgeschreven. Dat is gebleken uit nader verhoor en heeft de verdachte ook bevestigd.'

De rechtbank beaamt dat het hier gaat om ernstige feiten. Het verzoek om schorsing wordt daarom afgewezen. 'Het belang van de strafvordering weeg zwaarder dan het persoonlijk belang van de verdachte.'

Op 20 maart zal de inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvinden.

Wiebes en wielerploeg Parkhotel Valkenburg komen tot akkoord

Lorena Wiebes en haar huidige wielerploeg Parkhotel Valkenburg hebben een akkoord bereikt waardoor de Nederlands kampioene voorlopig weer in actie komt voor de Limburgse ploeg. Ondanks een doorlopend contract tot en met 2021 liet Wiebes recent weten de ploeg te willen verlaten voor een stap hogerop.

"We hebben een akkoord bereikt, dat niemand tot tevredenheid zal stellen. Maar opgelost is opgelost", vertelt hoofdsponsor Jos van de Mortel. "Zie het als een tijdelijk akkoord. Voorlopig rijdt ze voor ons, maar er kan een moment komen dat ze naar een andere ploeg gaat. Haar contract wordt opengebroken en wordt nu gewerkt aan een nieuwe vaststellingsovereenkomst."

Door het akkoord is een kort geding dat de ploeg aangespannen had tegen Wiebes van de baan. Daarnaast kan de renster de komende zes maanden uitkomen in wedstrijden.

"Beide partijen hebben water bij de wijn gedaan. We zijn er grotendeels uit, het gaat nu om de finesses", aldus Wiebes' manager André Boskamp.

Wiebes tekende in 2018 een contract tot en met 2021. Afgelopen jaar kende ze een erg succesvol en sloot het seizoen af als nummer één van de wereld.

Schoolfittie escaleert, 15-jarige opgepakt

De politie heeft dinsdag een 15-jarige verdachte uit Oostzaan aangehouden na een uit de hand gelopen ruzie. Aan het begin van de middag had hij op een middelbare school in Krommenie gevochten met een 16-jarige klasgenoot uit Heemskerk. Daarbij werd een steekwapen gebruikt.

Twee leerlingen van de middelbare school hadden een woordenwisseling eerder op de dag. De ruzie werd op dat moment door leraren gesust, maar later kwam het buiten de school toch tot een confrontatie tussen beiden. De verdachte trok een mes en hiermee zou hij hebben gestoken in de richting van het slachtoffer. Er raakte niemand gewond.

Toen medewerkers van de school het zagen gebeuren en wilden ingrijpen, vertrok de verdachte de wijk in. Na contact met de wijkagent meldde de verdachte zich op het politiebureau waar hij werd aangehouden. De politie doet onderzoek naar deze zaak.

Kentucky Route Zero krijgt na 7 jaar eindelijk een einde

De eerste act van Kentucky Route Zero kwam uit in januari 2013. Eind deze maand komt er eindelijk een climax voor het avontuur in de vorm van de vijfde en laatste act.

Kentucky Route Zero is een episodische point-and-click adventure. Hoofdpersoon Conway werkt als chauffeur voor een antiekwinkel, voor zijn laatste levering voor het bedrijf wordt hij gestuurd naar Route Zero, waar hij verdwaald raakt en veel mysterieuze personages ontmoet.

Met de aankondiging van deze laatste act is ook een compleet nieuwe editie van de game gemoeid. Kentucky Route Zero: TV Edition zal alle vijf de acts bevatten en zal daarmee zijn debuut maken op consoles. De TV Edition komt 28 januari naar PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. De afzonderlijke vijfde aflevering komt op diezelfde datum naar Steam.

Schaatsers overwegen boycot van teamsprint op EK afstanden

De Nederlandse schaatsers die uitkomen op de teamsprint overwegen om komende vrijdag niet aan de start te verschijnen op het EK afstanden. Reden voor de boycot van het onderdeel is de korte tijd tussen de 1.500 meter en de teamsprint.

Tussen de laatste rit van de 1.500 meter en start van de teamsprint zit slechts veertig minuten. Van de teamsprintploeg komt alleen Thomas Krol in actie op de 1.500 meter. Volgens het AD heeft de schaatser van Team Jumbo-Visma zich afgemeld voor de teamsprint.

"Ik heb nu gezegd dat ik niet ga rijden, tenzij ze er 15 minuten bij weten te praten, dan wil ik het nog overwegen. De KNSB lobbyt op dit moment hartstikke goed, maar ook dat had veel eerder gemoeten", aldus Krol. "Ik heb uitgerekend: als je direct het ijs afgaat, en dat lukt nooit, heb ik letterlijk 10 minuten voordat ik mijn pak weer aan moet doen. Deze planning van de ISU slaat nergens op."

De KNSB betreurt de gang van zaken maar begrijpt de beslissing van Krol. Volgens technisch directeur Remy de Wit is de bond al lange tijd in gesprek met de ISU, echter tot op heden zonder succes.

De Nederlandse ploeg is een van de grote favorieten voor de Europese titel.

Frostpunk, Tekken en meer naar Xbox Game Pass

Vorige week kwam Microsoft al met de verrassing dat Grand Theft Auto V per direct aan Xbox Game Pass is toegevoegd. Nu zijn er weer enkele toevoegingen.

Voor komende week zijn er drie toevoegingen voor Xbox Game for Console. De survival/city builder Frostpunk: Console Edition wordt samen met de actie-RPG Sword Art Online: Fatal Bullet op 9 januari speelbaar voor Xbox Game Pass-leden. Een week later, op 16 januari, komt daar Tekken 7 nog bij.

Ook voor Xbox Game Pass for PC-leden is er goed nieuws: Frostpunk wordt ook voor die service speelbaar. Nog beter nieuws is misschien wel dat ook FTL: Faster Than Light erbij komt later deze maand. Exacte data voor deze twee zijn helaas nog niet bekend.

'Namen van Lens en Guidetti vallen in De Kuip'

Feyenoord heeft onder de onlangs aangetreden Dick Advocaat de weg naar boven weer gevonden. De ervaren oefenmeester is desondanks niet tevreden over zijn selectie en dringt bij de clubleiding nadrukkelijk aan op winterse versterkingen. Met name de spitspositie is een zorgenkindje en Voetbal International noemt woensdag twee aanvallers die in beeld zouden zijn in De Kuip.

Feyenoord heeft met Nicolai Jörgensen al wel een ervaren spits in huis, maar de Deen sukkelt de afgelopen seizoenen voortdurend met blessures. Jörgensen is er daarnaast niet meer in geslaagd om zijn vorm uit het kampioensjaar te evenaren en de Rotterdammers zijn daarom op zoek naar een spits die als concurrent van de aanvalsleider kan dienen.

Jeremain Lens is volgens bovengenoemd weekblad een van de kandidaten voor een winterse terugkeer in de Eredivisie. De 32-jarige routinier is een oude bekende van Advocaat en de twee werkten eerder al samen bij Sunderland en Fenerbahçe. De 34-voudig international van het Nederlands elftal ligt echter nog tot medio 2022 vast bij Besiktas, waardoor het mogelijk lastig wordt om hem los te weken.

Voetbal International omschrijft Guidetti daarom als een 'betere optie'. De Zweed was in het verleden een seizoen heel succesvol in De Kuip en Feyenoord zou afgelopen zomer al bezig zijn geweest met een terugkeer. Guidetti komt er momenteel niet aan te pas bij Alavés en mag verhuurd worden. Voor de aanvaller zelf zou een rentree in Rotterdam hem de kans kunnen geven om zich in de kijker te spelen voor het EK van aankomende zomer.

Naast een spits hoopt Advocaat overigens ook nog een multifunctionele middenvelder met scorend vermogen aan zijn selectie toe te kunnen voegen.

Lord of the Rings: Gollum aangekondigd voor next-gen consoles

Daedelic Entertainment, de ontwikkelaar vooral bekend om de Deponia point-and-click serie, is één van de eerste third-party ontwikkelaars die een game aankondigt exclusief voor next-gen consoles. Lord of the Rings: Gollum is de titel. 

De nieuwe titel zal echter niet gebaseerd zijn op het universum dat Peter Jackson heeft neergezet in de filmserie, maar direct op de boeken van Tolkien. Dat betekent dat Gollum niet zozeer het uiterlijk zal hebben dat velen van hem gewend zijn. Volgens de ontwikkelaar heeft Tolkien nooit een indicatie gegeven van hoe groot Gollum zou zijn, dus heeft Daedelic wat artistieke vrijheid genomen en hem gigantisch gemaakt ingame. Helaas hebben we daar nog geen afbeeldingen van.

In de game is Gollum al ver gecorrumpeerd door de ring, wat ook zijn persoonlijkheid anders zal maken dan in de films. Qua gameplay zouden we vooral veel stealth moeten verwachten en dilemma's tussen de twee persoonlijkheden van het monster. Gollum en zijn andere persoonlijkheid, Sméagol, zullen recht tegenover elkaar staan en dat zal een belangrijk thema worden binnen de game.

Lord of the Rings: Gollum staat voor 2021 gepland voor PlayStation 5 en Xbox Series X.

Pardew haalt eerste versterking bij ADO Den Haag over uit Engeland

ADO Den Haag heeft zich versterkt met Sam Stubbs, zo communiceert de club via de officiële kanalen. De 21-jarige verdediger wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van het Engelse Middlesbrough. Stubbs bracht de eerste seizoenshelft door bij Hamilton Academical FC, waar hij in de Schotse Premiership tot twintig officiële optredens kwam.

"Ik ben zeer blij om hier te zijn. Deze stap komt voor mij op het juiste moment. Ik wil mezelf hier niet alleen verder ontwikkelen, maar wil er samen met het team ook alles aan doen om de club op het hoogste niveau van Nederland te houden."

"Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. Mijn eerste indruk van de club is zeer goed", zegt Stubbs op de website van ADO Den Haag.

De Engelse verdediger moet nog medisch gekeurd worden, maar heeft zich dinsdag al wel bij de selectie op het trainingskamp in Spanje gevoegd.

Stubbs, wiens vader Alan voor Bolton Wanderers, Celtic, Everton en Sunderland speelde en na zijn carrière ook als trainer werkte, werd opgeleid door Wigan Athletic.

Na huurperiodes bij Crewe Alexandra en AFC Fylde maakte hij in de zomer van 2018 de overstap naar Middlesbrough. Boro verhuurde hem al twee keer eerder: aan Notts County en Hamilton. Bij de Schotse club was Stubbs in de eerste seizoenshelft basisspeler.

Nederlandse ijshockeyers naar tweede ronde OKT

Door een 5-3 winst op Spanje heeft het Nederlandse ijshockeyteam zich geplaatst voor de tweede ronde van het Olympisch kwalificatietoernooi.

In december werd de wedstrijd in Barcelona tussen beide landen gestaakt vanwege een wak in het ijs. De wedstrijd werd woensdag in zijn geheel overgespeeld.

Nederland was weliswaar de betere ploeg maar na tijdstraffen aan Nederlandse zijde kwam Spanje tot twee keer toe langszij. In de derde periode bracht Van der Schuit Oranje op een 4-3 voorsprong. Binnen de tien seconden scoorde Stempher de verlossende 5-3.

'Verdachte moord Martin Kok opgepakt in Turijn'

In de buurt van de Italiaanse stad Turijn zou een man zijn aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Martin Kok. Dat meldt het AD.

Volgens de krant gaat het om een 29-jarige man uit Letland. De man, Aleksejs Rustanovs, zou zich volgens de Italiaanse zender Sky schuil hebben gehouden in een hotel.

Martin Kok werd in december 2016 doodgeschoten bij een seksclub in Laren. De zaak is onderdeel van het grote liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi de hoofdverdachte is.

Staat aansprakelijk voor schade vliegramp Faro

De Staat is voor 20% aansprakelijk voor een deel van de onvergoed gebleven schade die nabestaanden en slachtoffers van de vliegramp in Faro hebben geleden. Dat heeft de rechtbank Den Haag vandaag bepaald in een procedure die 28 nabestaanden en slachtoffers van de vliegramp hebben aangespannen tegen de toenmalige Raad voor de Luchtvaart.

Op 21 december 1992 verongelukte een DC-10 van Martinair op het vliegveld in Faro in Portugal. Van de inzittenden vonden er 56 de dood en 106 raakten zwaar gewond. Na het ongeval is er onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeval. De Portugese Onderzoeksraad heeft een Rapport van Ongeval opgesteld. De toenmalige Raad voor de Luchtvaart heeft ook onderzoek gedaan en heeft commentaar geleverd op het conceptrapport van de Portugese Onderzoeksraad en tekstvoorstellen gedaan en de eisers hierover voorgelicht.

Eisers verwijten de Raad dat deze ten onrechte de conclusie heeft getrokken dat de primaire oorzaak van het ongeval in de weersomstandigheden lag, en niet in menselijke fouten. Zij stellen dat zij door de onjuiste conclusie en voorlichting op het verkeerde been zijn gezet. Daardoor zouden zij in hun onderhandelingen met Martinair over schadevergoeding zijn benadeeld. Als zij hadden geweten dat het ongeval hoofdzakelijk was veroorzaakt door menselijke fouten en niet door weersomstandigheden zouden zij niet akkoord zijn gegaan met de door Martinair geboden schadevergoedingen.

De rechtbank vindt dat de Raad onzorgvuldig en onrechtmatig heeft gehandeld. De Raad heeft in het onderzoek naar de oorzaken van de ramp te stellig naar voren gebracht dat een zogenaamde windshear (plotseling optredende verandering in windsnelheid en windrichting) als primaire oorzaak van het ongeval moest worden beschouwd. In het definitieve Rapport van Ongeval van de Portugese Onderzoeksraad is windshear echter niet als oorzaak erkend.

Ook is het onzorgvuldig dat de Raad niet duidelijk heeft gemaakt dat zijn conclusie en tekstvoorstellen niet zijn overgenomen in het Portugese onderzoeksrapport. Dat geldt temeer nu de Raad bij een bijeenkomst voor slachtoffers en nabestaanden in 1994 de indruk wekte dat hij nog steeds van mening was dat windshear de primaire oorzaak was van het ongeval. Verder had de Raad een aantal zogenaamde "missed calls" van de bemanning, alsmede de noodzaak tot het afbreken van de landing in verband met de instabiliteit van de nadering van het vliegtuig, moeten benoemen.

Eisers is hierdoor de kans op een beter onderhandelingsresultaat met Martinair ontnomen. De rechtbank stelt deze kans vast op 20%. Als de Raad niet onrechtmatig had gehandeld, zou de advocaat van eisers de onderhandelingen zijn ingegaan met de juiste veronderstelling dat de weersomstandigheden een minder zware rol hebben gespeeld dan de Raad naar voren heeft gebracht en is blijven suggereren. Tegelijkertijd wisten de advocaat en eisers dat menselijke fouten hadden bijgedragen aan het ongeval. De Raad had enkele van deze fouten ook zelf naar voren gebracht. De Staat moet daarom alsnog 20% van de schade vergoeden die eisers nog niet van Martinair hebben gekregen. Daarbij geldt wel een aansprakelijkheidslimiet. De hoogte van het schadebedrag moet per individuele eiser worden vastgesteld. Dat zal in een afzonderlijke schadestaatprocedure gebeuren.

Blacksad: Under the Skin

Blacksad, John Blacksad is de naam. John is een privé-detective uit New York en zoals elke detective uit de jaren ’50 houdt hij van drank, vrouwen, jazz en is hij altijd blut. Tot er op een dag een mooie dame langs komt die hem veel geld geeft om een verdachte zelfmoord te onderzoeken. Tevens is een van haar beste boxers spoorloos verdwenen. Van zo’n zaak kun je als detective alleen maar dromen dus ga je op onderzoek uit waar de vermiste persoon is en of hij iets te maken heeft met de verdachte zelfmoord.

 

Hond bijt straatrover in been, politie zoekt getuigen

Op de Keizer Maximiliaanstraat ter hoogte van de van Lumeijstraat in Gorinchem is gisteravond rond half zeven een mevrouw tijdens het uitlaten van haar hond beroofd van een smartwatch. Haar hond beet een van de verdachten in zijn been, waarna ze op de vlucht sloegen.

De vrouw liep met haar hond over de Karel V laan waar zij twee jongens ongeveer 16 jaar voorbij liep die zich ophielden tussen een hoogwerker en een gepasseerde auto. Op het moment dat ze haar wandeling vervolgde op de Keizer Maximiliaanstraat merkte ze dat ze werd achtervolgd en vervolgens werd zij bij haar nek gegrepen en van haar smartwatch beroofd. De hond van het slachtoffer beet een van de verdachten vervolgens in zijn been. De jongens renden weg in de richting van de Tiende Penninglaan.

De politie is na de melding direct een met een onderzoek gestart. Er is buurtonderzoek gedaan en de politie heeft gekeken of er camerabeelden beschikbaar zijn. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

'De Ligt kampt met fysieke problemen'

Matthijs de Ligt moest de laatste wedstrijden op de bank plaatsnemen bij Juventus. De verdediger zag hoe Merih Demiral zijn plek in het hart van de defensie overnam en het naar behoren deed. Tuttosport, dat woensdag uitpakt met 'de waarheid', verzekert echter dat de concurrentiestrijd zeker niet gestreden is, aangezien De Ligt de voorbije maand kampte met fysieke problemen.

De krant uit Turijn heeft meegekregen dat het gebrek aan speelminuten van De Ligt bij Juventus veel losmaakt, aangezien de verdediger afgelopen zomer circa 85 miljoen euro kostte.

Het dagblad draagt echter een specifieke reden aan voor de absentie van De Ligt op het veld. De Oranje-international kampte de voorbije maand namelijk met fysieke problemen, zoals aan zijn bovenbeen en schouder.

Naar verluidt heeft De Ligt na lang overleg met trainer Maurizio Sarri bepaalt geen risico's te nemen. Volgens de krant wilde Sarri de twintigjarige stopper in de luwte houden en niets willen forceren, zeker niet na enkele twijfelachtige optredens van De Ligt. Juventus is in ieder geval blij dat Demiral tot op heden de rol van De Ligt goed overneemt.

De krant stelt dat De Ligt zich 'totaal geen zorgen maakt' over de huidige situatie. De verwachting is dat hij in de komende weken weer in de basis zal verschijnen.

Demiral heeft inmiddels iedereen bij la Vecchia Signora overtuigd van zijn kwaliteiten, zo klinkt het. Zowel de trainer als de club zijn enthousiast over Demiral, waardoor een transfer deze winter uitgesloten is.

'Ajax en PSV azen op groot Mexicaans talent van dertien miljoen euro'

Ajax en PSV hebben belangstelling voor Roberto Alvarado, zo meldde Football Insider dinsdag. De Nederlandse topclubs zijn niet de enige gegadigden voor de middenvelder van Cruz Azul, aangezien ook Crystal Palace, Leicester City, Olympique Lyon en Atalanta de 21-jarige Mexicaan in het vizier hebben.

De aanvallende middenvelder, die ook als buitenspeler uit de voeten kan, wordt getaxeerd op circa dertien miljoen euro. De achttienvoudig international heeft zich bij zijn Mexicaanse werkgever en de nationale ploeg in de kijker gespeeld bij diverse clubs, waarbij Leicester City en Crystal Palace deze winter al zouden willen toeslaan en de spelmaker willen strikken.

Alvarado begon zijn loopbaan bij Celaya FC en kwam via CF Pachuca en Club Necaxa in de zomer van 2018 bij Cruz Azul terecht. Bij laatstgenoemde Mexicaanse club heeft hij tot op heden 74 wedstrijden gespeeld, waarin hij 9 goals en 11 assists produceerde. Voor het Mexicaanse elftal staat de teller voor Alvarado na achttien interlands op drie doelpunten.

Verweij, Ajax-watcher namens De Telegraaf, kan op Twitter niet ontkennen dat Alvarado op de radar van de Amsterdammers staat. "Hij is een groot Mexicaans talent en staat ongetwijfeld hoog op de lijst van Ajax", aldus de journalist, die een transfer in januari niet snel ziet gebeuren. "Het zal eerder de zomer zijn dan nu, maar wie weet."

Snollebollekes en Nick & Simon naar Strandfestival ZAND

Strandfestival ZAND heeft nieuwe namen bekendgemaakt voor de 13e editie van het zomerfestival. Naast Krezip, Kensington, Snelle en Kraantje Pappie staan ook Snollebollekes, Suzan & Freek en Nick & Simon op het strand van Almere. De presentatie is voor de tweede keer in handen van het bekende radio-duo Coen & Sander. Zij zullen daarnaast ook optreden als dj’s. In een later stadium worden meer namen aan het programma toegevoegd.

Voor Suzan & Freek is het de eerste keer dat ze optreden op Strandfestival ZAND. Het Nederlandse zangduo werd afgelopen jaar in rap tempo bekend met de hits ‘Blauwe Dag’ en ‘Als Het Avond Is’, dat drie weken op nummer één stond. Ook brachten ze hun debuutalbum ‘Gedeeld Door Ons’ uit.

Nick & Simon zijn terug van weggeweest: zij stonden in het verleden meerdere keren op ZAND, waarvan de laatste keer in 2017. Ook Snollebollekes keert terug: hij maakte vorig jaar zijn spectaculaire debuut op de zonnige 12e editie van ZAND, waarbij tijdens ‘Links Rechts’ het hele strand veranderde in één grote stofwolk.

Strandfestival ZAND wordt sinds 2008 georganiseerd op het strand van Almere en trekt jaarlijks zo’n 25.000 bezoekers. De kaartverkoop is inmiddels gestart via www.strandfestivalzand.nl. Het festival vindt dit jaar plaats op zaterdag 22 augustus 2020, en kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 37,50 per stuk (inclusief btw en reserveringskosten). 

Om alvast in de stemming te komen hierbij de Snollebollekes! 

Hangjongere opgepakt voor beroving 14-jarige jongen

Donderdag 2 januari heeft er een straatroof plaatsgevonden op het Laarveld in Tilburg, waar bij een jongen onder bedreiging van een wapen geld afhandig is gemaakt. Dinsdag 7 januari is hiervoor een 17-jarige verdachte aangehouden.

Het 14-jarige slachtoffer had donderdag rond 16.00 uur een online afspraak gemaakt voor het kopen van kleding. Eenmaal aangekomen op de locatie kwam de verdachte naar hem toegelopen en moest hij onder bedreiging van een pistool zijn geld afgeven. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Dinsdagmiddag 7 januari rond 15.00 uur zijn agenten afgegaan op een melding dat vier jongeren zich vervelend gedroegen in het centrum. Zij spraken de jongens aan en controleerden hun legitimatiebewijs. Onderzoek wees uit dat een van de jongens de vermoedelijke verdachte zou zijn van de straatroof en is hierop aangehouden. Zijn betrokkenheid wordt onderzocht.

Toch nog een nieuwe trailer voor The New Mutants

Vroeger, toen filmstudio 20th Century Fox nog geen onderdeel was van Disney, bracht de studio zelf ook Marvelfilms uit. De laatste daarvan was vorig jaar X-Men: Dark Phoenix. Lange tijd leek het erop dat het ook echt de laatste zou worden, want 'die andere laatste film', die al in 2018 uit zou komen, bleef maar op de plank liggen. Tot nu. Disney zal de film, nog steeds onder het Fox-label, dit jaar alsnog in de bioscoop uitbrengen en om dat te promoten is er een kersverse trailer verschenen.

De trailer heeft, net als de vorige (die in 2018 al uitkwam), een fijn horrortintje. De film vertelt over een groep jonge mutanten in opleiding tot helden maar heeft naar verluidt niet zo veel te maken met de X-Men. En hoewel Fox nu onder Disney valt, valt deze film niet onder het MCU-label. Dat maakt het een vreemde eend in de bijt, want Kevin Feige, eindbaas bij Marvel Studios, kondigde vorig jaar tijdens Comic-Con International aan plannen te hebben om mutanten in het Marvel Cinematic Universe te introduceren. We mogen deze film dus zien als een tussendoortje zonder links naar andere films. Ook wel eens fijn.

Het lange uitstellen van The New Mutants is een moeilijke om te beoordelen: bleef de film op de plank liggen vanwege de Disney-Fox-fusie, of was de film zo slecht dat Fox er geen vertrouwen in had om deze uit te brengen? Was er lang overleg over eventuele reshoots of andere aanpassingen? Volgens regisseur Josh Boone (The Fault in Our Stars) is de versie die uiteindelijk wordt uitgebracht zijn oorspronkelijke versie; hier heeft dus niet Dark Phoenix-regisseur Simon Kinberg met zijn poten aan gezeten (al is hij wel producer van deze film).

De film, met castleden Anya Taylor-Joy, Maisie Williams, Charlie Heaton en anderen, is te zien vanaf april. 

Politie zoekt getuigen ramkraak in Den Haag

Afgelopen nacht, rond  01:45 uur, vond er een ramkraak plaats bij Used Products aan de Rijswijkseweg in Den Haag. Drie personen zouden na de kraak zijn weggerend in de richting van de Cilinderstraat.

Bij de winkel bleek een auto gebruikt te zijn om de ramkraak te plegen. Een deel van de glazen pui was beschadigd waardoor de inbrekers naar binnen konden. In de winkel zijn diverse goederen gestolen. Een zoekactie in de omgeving leidde niet tot aanhoudingen.

De politie heeft de auto in beslaggenomen voor verder onderzoek en verzoekt getuigen zich te melden bij politieteam Laak via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Gierige gasten terug met tweede seizoen Anti-Bucketlist

Na een seizoen vol veel pijnlijke momenten, ongemakkelijke situaties en zelfs een lichte reputatieschade, hadden de mannen het eigenlijk na één seizoen al wel gehad met de ‘Anti-Bucketlist’. Kijkers konden er echter geen genoeg van krijgen. Onder het mom van ‘alles voor de fans’ en met de hulp van presentatrice Michelle Willemsen, gaan de Gierige Gasten daarom toch opnieuw het lot betwisten. Seizoen 2 van ‘De Anti-Bucketlist’ is vanaf 9 januari, 8 weken lang, iedere donderdag om 16:00 te zien op het Gierige Gasten YouTube kanaal.

De Anti-Bucketlist: een lijst met extreme opdrachten die je absoluut níet wil meemaken voordat je sterft. Kijkers keken maar al te graag toe hoe Joost o.a. werd uitgehuwelijkt, Niels onder handen werd genomen door een SM-meesteres en Martijn in zijn blote kont het NK-hordelopen verstoorde. Het eerste seizoen leverde dan ook maar liefst 2,6 miljoen views op en de vraag naar meer was groot.

Vanaf 9 januari loten Martijn, Niels en Joost opnieuw iedere donderdag wie een opdracht van de, inmiddels gevreesde, Anti-Bucketlist moet uitvoeren. Ook dit seizoen blijven de mannen niet gespaard. Kortom nog meer hilarische pijnlijke momenten voor de Gierige Gast in kwestie en (leed-)vermaak voor de mannen aan de zijlijn en de kijkers.

Kijk hieronder terug hoe Joost werd uitgehuwelijkt: 

Knus wonen in De Sims 4

Electronic Arts heeft De Sims 4 Klein Wonen aangekondigd. Bouw het kleinste en fijnste huis met ruimtebesparend meubilair en een nieuw woonkavel, speciaal voor kleine creaties. Kies voor een knusse stijl en kleed je Sims in comfortabele outfits zoals oversized kasjmier truien.

De Sims 4 Klein Wonen is verkrijgbaar vanaf 21 januari op pc en Mac en vanaf 4 februari 2020 op Xbox One en PlayStation 4.

DCTV-series gaan nog een seizoen door

De op DC Comics gebaseerde tv-series van de Amerikaanse zender The CW gaan nog een jaartje door. Dat werd deze week bekend; op één na kregen alle DCTV-series van de zender een verlenging, wat betekent dat na het einde van het tv-seizoen in mei er een nieuw seizoen volgt vanaf oktober.

Het gaat hier om Supergirl, The Flash, Batwoman, Legends of Tomorrow en Black Lightning. Op de laatste na zijn zij onderdeel van een gezamenlijk verhalen-universum dat de naam Arrowverse draagt, vernoemd naar Arrow, de eerste van de reeks series die startte in 2012. Die serie heeft nog een paar afleveringen te gaan in het huidige seizoen en zal het daarbij houden. Eén van die afleveringen zal echter een 'backdoor pilot' zijn voor een nieuwe tv-serie, genaamd Green Arrow and the Canaries, die mogelijk ook in de herfst van start kan gaan.

Dat de series zich grotendeels afspelen in hetzelfde universum is voor de tv-zender reden om jaarlijks een grote crossover te organiseren. Hierbij wordt een centraal verhaal verteld met personages uit de verschillende series, dat meerdere afleveringen beslaat (meestal één aflevering van elke serie). Dit seizoen is die crossover een bewerking van de klassieke comic Crisis on Infinite Earths, waarin zelfs non-Arrowverse-serie Black Lightning bij het verhaal wordt betrokken. Liefhebbers kunnen meer over deze crossover lezen in het Crisis on Infinite Earths-topic op het forum.

Naast de terugkerende series van The CW zijn er ook terugkerende series op andere kanalen, zoals Titans, dat in de VS te zien is bij DC Universe (en in Nederland op Netflix; seizoen 2 is vanaf aanstaande vrijdag te zien), Doom Patrol (ook DC Universe maar nog niet te zien in Nederland en Pennyworth (in de VS op Epix, in Nederland te zien op Starzplay).

Deze uitgebreide collectie tv-series wordt verder aangevuld met nieuwe titels: Stargirl zal vanaf het tweede kwartaal op zowel DC Universe als The CW te zien zijn en The CW heeft een serie over Superman en Lois Lane in ontwikkeling, waarin naar verluidt het leven van de superheld en de journalist wordt getoond terwijl zij hun zoon Jon opvoeden.

Er is voor de nieuwe series nog geen Nederlandse aanbieder bekend. Van de bestaande series zijn alle titels, behalve Batwoman, te zien op Netflix. Black Lightning loopt echter, in tegenstelling tot de andere series, niet mee met de Amerikaanse uitzendingen, wat betekent dat Nederlandse kijkers wat die serie betreft momenteel een seizoen achterlopen.

Crisis on Infinite Earths: Batwoman, Superman, The Atom, The Flash en Supergirl
Batwoman, Superman, The Atom, The Flash en Supergirl in Crisis on Infinite Earths

Netflix komt met tweede seizoen Sex Education

Sex Education is het verhaal van Otis Milburn: een onervaren en sociaal onhandige scholier die bij zijn moeder (en sekstherapeute) Jean woont. In seizoen 1 startten Otis en zijn vriendin Maeve Wiley een kliniek voor sekstherapie van waaruit Otis zijn ‘ervaringen’ en advies op het gebied van seks met zijn medeleerlingen deelt.

In seizoen 2 moet laatbloeier Otis zijn recent ontdekte seksuele drang leren beheersen om de relatie met zijn vriendin Olga te doen slagen. Tegelijkertijd wordt de spanning tussen Maeve en Otis steeds intenser. Ondertussen is Moordale Secondary in de ban van een chlamydia uitbraak, waardoor seksuele voorlichting nóg belangrijker wordt. Daarnaast zorgt de komst van een aantal nieuwelingen in de stad voor flink wat onrust. 

Sex Education seizoen 2 is vanaf 17 januari 2020 exclusief en wereldwijd beschikbaar op Netflix.

Heathen onthult eerste video van 'The Evolution of Chaos - 10 Year Anniversary Edition'

De legendarische thrash band Heathen keert terug op 31 januari 2020, met de geremasterde heruitgave van hun klassieker “The Evolution of Chaos”. Deze “10 Year Anniversary Edition” zal beschikbaar zijn op CD / DVD en op blauw transparant dubbel-vinyl, inclusief een eerder niet vrijgegeven bonusnummer ‘Seasons of Purgatory’. De CD / DVD zal vergezeld gaan van een twee uur durende ‘Making of’ documentaire van het album en een live optreden op Thrash Domination 2009 in Japan.

Gisteren bracht Heathen de lyric video voor “Control By Chaos” uit, afkomstig van de veelbelovende heruitgave. De video voor “Control By Chaos” is hier te zien. Over het nummer zegt gitarist Kragen Lum: "Control By Chaos" was one of the last tracks written for The Evolution of Chaos album. The initial idea for the song was to utilize some of the elements from the first two Heathen albums that helped define the band's sound, combine them, and then push everything a step further. As we were putting the finishing touches on the album, it was apparent that this song embodied the overall sound of the new album. It ended up serving as a "title track" for the album and fit in perfectly between "Dying Season" and "No Stone Unturned" in the original track listing."

Toen het album oorspronkelijk in januari 2010 werd uitgebracht, was dit het eerste album van de band met nieuw materiaal in 18 jaar. De line-up bestond destijdens uit zanger David White, gitarist Lee Altus, gitarist Kragen Lum, bassist Jon Torres en drummer Darren Minter. Het album bevatte ook bijdrages van een aantal leden van Exodus.

Terwijl we in 2020 de heruitgave van dit geweldige album vieren, is bassist Jon Torres er niet meer, hij is in 2013 helaas op 50-jarige leeftijd aan hartfalen overleden. De eerder onuitgebrachte bonustrack ‘Seasons of Purgatory’ is door hem geschreven, maar werd destijds niet voltooid omdat de band de juiste vocale melodie niet kon vinden. De track is nu instrumentaal voltooid, en aan het album toegevoegd. De band zal deze lente en zomer voluit gaan touren, waarbij ze ondermeer Graspop op 19 juni en Dynamo Metalfest op 18 juli aandoen.

Bekijk de eerder uitgebrachte trailer voor de heruitgave van ‘The Evolution of Chaos’ hier

Rechtszaak tegen weigering van contant geld door bioscoop

De Arnhemse privacy-activist Michiel Jonker heeft bij de Rechtbank Gelderland beroep ingediend tegen de weigering van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om handhavend op te treden tegen de weigering van arthouse-bioscoop Focus Filmtheater in Arnhem om contante betaling te accepteren. De bioscoop eist sinds de verhuizing naar een pand dat miljoenen heeft gekost, pinbetaling bij aankoop van filmkaartjes aan de kassa. Daarmee dwingt de bioscoop bezoekers tot het laten verwerken van hun persoonsgegevens.

Jonker is het daar niet mee eens en heeft om die reden in augustus 2018 een handhavingsverzoek bij de AP ingediend. De AP heeft dat verzoek in november 2019 afgewezen omdat volgens de AP niemand verplicht is om contant geld als wettig betaalmiddel te accepteren. Ook stelt de AP dat de bioscoop middels haar algemene voorwaarden een "contract" met de bioscoopbezoekers tot stand brengt, waaruit een noodzaak zou voortvloeien om persoonsgegevens van de bioscoopbezoekers te verwerken.

Volgens Jonker is er in geval van toonbankbetalingen in een aantal gevallen echter wel degelijk een plicht om contant geld te accepteren. Hij beroept zich daarbij op informatie van een expert van de Nederlandsche Bank. "Focus Filmtheater is een arthouse-bioscoop die films vertoont over gevoelige onderwerpen, en wordt nota bene voor een deel met gemeenschapsgeld gefinancierd," zegt Jonker. "Het gaat hier om de maatschappelijke participatie van mensen. Het moet niet mogelijk zijn dat achteraf door middel van profilering wordt achterhaald voor welke films iemand in de loop der tijd belangstelling heeft getoond. Als deze bioscoop privacyvriendelijke contante betaling mag weigeren, dan is dat het signaal dat iedereen afhankelijk mag worden gemaakt van niet-anonieme methoden om betalingen te doen - via pin of via internet. Dan moet je gaan nadenken wat andere mensen, autoriteiten of geautomatiseerde systemen voor conclusies kunnen trekken over jouw keuze om wel of niet bepaalde films te zien. Dat geeft aan deze zaak een grote lading."

In de documenten die Jonker in de bezwaarprocedure heeft opgevraagd, heeft hij ook aanwijzingen aangetroffen dat er onvoldoende waarborgen zijn met betrekking tot de persoonsgegevens die via de website van de bioscoop worden verzameld. "Als je een bioscoopkaartje koopt, kunnen je gegevens worden verwerkt door op zijn minst zeven bedrijven in vijf landen. Eén van die bedrijven is Google, en de kleine lettertjes in de algemene voorwaarden van Google geven dat bedrijf zeer veel vrijheid om de verzamelde gegevens met derden te delen in zo'n beetje alle landen ter wereld. Het is niet duidelijk of er tijdige en adequate anonimisering plaatsvindt. Zoals het er nu staat, is het een vrijbrief voor privacy-aantasting."

Voor wie de tijd heeft: de 94 pagina's tellende PDF met de volledige tekst van het beroepsschrift is hier te vinden. 

Begrip voor morele verwonding militairen

Militairen die na uitzending met problemen kampen, zijn gebaat bij meer begrip voor de morele complexiteit van moderne oorlogen. Tine Molendijk, docent en onderzoekster aan de Faculteit Militaire Wetenschappen, promoveerde dinsdag in Nijmegen op een onderzoek naar morele verwonding, politieke besluitvorming en publieke opinie.

Molendijk adviseert om bij het opzetten van een militaire missie al rekening te houden met het risico op morele verwonding. Dit begrip verwijst naar het mogelijke lijden. Dat kan ontstaan nadat verwachtingen en overtuiging over goed en kwaad en persoonlijke goedheid geweld worden aangedaan. Volgens de promovenda kan Defensie via onderwijs en training meer aandacht schenken aan ethische dilemma’s. Militairen ervaren namelijk tijdens uitzending dat die veel complexer zijn en niet op te lossen met gezond verstand.

Diepte-interviews veteranen
Door de complexiteit van moderne oorlogen is het voor sommigen onvermijdelijk om niet met zijn of haar morele overtuiging in de knoop te komen, betoogt Molendijk. Ze baseerde zich op gesprekken met 80 eerder naar Srebrenica en Uruzgan uitgezonden veteranen. Uit het promotieonderzoek blijkt dat morele verwonding hét type schade van huidige missies is. Militairen moeten vaak niet alleen vechten, maar vervullen ook humanitaire taken.

Kan fout gaan
Volgens Molendijk kan de regering de ethische worstelingen niet voorkomen. Wel zijn ze te beperken door vooraf de parameters van een uitzending goed te overwegen. Wanneer de regering, zoals in Srebrenica, peacekeepers naar een oorlogsgebied stuurt, dan is de kans groot dat het moeilijk wordt. De situatie vraagt immers om gevechtstroepen. Andersom kan het ook fout gaan: bij een counterinsurgency-missie zoals Task Force Uruzgan is vechten onvermijdelijk. Militairen daarvoor inzetten heeft echter weer een heftige reactie tot gevolg van zowel de Tweede Kamer als de Nederlandse bevolking.

Bewustwording
Het is aan de samenleving om die complexiteit te accepteren. Molendijk pleit voor een meer volwassen manier en complexere taal om over oorlog na te denken en te spreken. Een militair hoeft niet alléén een held, dader of slachtoffer te zijn, maar kan alle rollen vervullen. De regering speelt er eveneens een door bijvoorbeeld niet open te zijn over gevechten. Daarmee ondersteun je het idee dat schone oorlogen bestaan.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Celstraf geëist voor drugshandel

Een 21-jarige verdachte uit Bathmen rapte in een YouTubefilmpje over ‘snel geld maken’ en ‘de weg naar de (criminele) top’, maar wat het Openbaar Ministerie Oost-Nederland betreft gaat hij die niet halen. Maandag is er een celstraf van twaalf maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk tegen hem geëist voor handel in drugs. De zaak diende voor de rechtbank in Almelo.

De man wordt ervan verdacht een minderjarig meisje te hebben ingezet voor drugsdeals. Hij zou haar ook drugs hebben verkocht. Uit telefoongegevens van het meisje is gebleken dat de twee bijna dagelijks contact hadden, en dat de verdachte haar vroeg verdovende middelen te verkopen, volgens het OM. Er waren ook meerdere meldingen dat hij drugs zou dealen in Rijssen en Holten.

Via een zogenoemde pseudokoop zijn er drugs van hem gekocht. Bij een doorzoeking in het huis van zijn ouders, waar de verdachte woont, zijn drugs en capsules gevonden. Die capsules kunnen worden gevuld met MDMA (een stof die voorkomt in xtc-pillen). In september is hij aangehouden. De verdachte heeft toegegeven dat hij op zijn achttiende is begonnen met de verkoop van drugs, om geld te maken.

De man is eerder veroordeeld voor straatroof en mishandeling. Hij werd beschouwd als de leider van een criminele jeugdgroep in de gemeente Rijssen-Holten. De officier van justitie: “Kennelijk heeft die veroordeling hem er niet van weerhouden toch weer op een foute manier geld te verdienen. Hij verkiest kennelijk de gemakkelijke weg boven de eerlijke.”

Voormalig verslavingsgoeroe Keith Bakker voor rechter in verkrachtingszaak

Keith Bakker (59) moet vandaag voor de rechter verschijnen. Hij wordt verdacht van de aanranding en verkrachting van een minderjarige vrouw. De zitting vandaag is een zogenaamde inleidende zitting.

Bakker werd in oktober van het vorig jaar aangehouden, nadat hij zich met zijn advocaat gemeld had op een politiebureau. Sindsdien zit hij vast, meldt NH Nieuws. Bakker meldde zichzelf nadat het veronderstelde slachtoffer aangifte tegen hem had gedaan.

Volgens Bakker is de vrouw de oppas van zijn kinderen geweest en kreeg hij een relatie met haar toen zij achttien was. Hij heeft zijn lezing van een en ander in een document online gezet. Het Openbaar Ministerie vindt dat de vrouw destijds 'een minderjarige pupil in een afhankelijkheidsrelatie was'.

Eerdere celstraf
Het misbruik waarvan Bakker beschuldigd wordt zou hebben plaatsgevonden in Amsterdam, Hilversum, Londen en Saint-Tropez. De voormalige verslavingsgoeroe werd in 2012 veroordeeld wegens het misbruiken van een aantal meisjes en vrouwen. Hij kreeg toen vijf jaar cel opgelegd.

Bakker werkte voor zijn ondergang als hulpverlener en opende in 2004 een afkickkliniek. Hij verscheen veelvuldig op televisie, onder meer als ervaringsdeskundige en als coach van probleemjongeren

Vlaggenschip van duurzaam chemiebedrijf Avantium komt in Delfzijl

Het beursgenoteerde bedrijf Avantium, een wereldleider in duurzame chemie, heeft bekend gemaakt dat de eerste commerciële fabriek van het bedrijf in Delfzijl wordt gevestigd. De fabriek produceert grondstoffen voor groene plastics uit industriële suikers. Volgens Chemport Europe is de komst van de fabriek een belangrijke bouwsteen voor een toekomstbestendige en duurzame industrie in de regio. Bovendien levert de vestiging ruim 60 hoogwaardige banen op.

Groene plastics
De nieuwe fabriek is gebaseerd op door Avantium zelf ontwikkelde technologie. Met die technologie kan het bedrijf plantaardige grondstoffen omzetten in zogenaamd FDCA, een belangrijke grondstof voor de nieuwe groene plasticsoort PEF. Bijzonder is dat deze plasticsoort helemaal uit plantaardige grondstoffen gemaakt kan worden. Ook is PEF zeer goed recyclebaar en kwalitatief beter dan het gangbare PET-plastic dat uit aardolie gemaakt wordt. Met de vestiging van deze fabriek zet Avantium de stap van proeffabriek naar commerciële productie. Daarmee is een investering gemoeid van 150 miljoen euro.

Rode loper
"We zijn heel blij met de komst van de eerste commerciële fabriek van Avantium naar Delfzijl", zegt gedeputeerde Homan van de provincie Groningen. "Niet alleen vanwege de werkgelegenheid, maar vooral omdat vernieuwende bedrijven als Avantium een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van de industrie. Uiteindelijk moeten we toe naar een duurzaam en circulair industriecluster dat niet meer afhankelijk is van fossiele grondstoffen zoals aardgas. Noord-Nederland neemt in deze vergroening van de chemie het voortouw." Reinder Jacobi, programmamanager van Chemport Europe vult aan: "Om die ambitie te realiseren is het samenwerkingsverband Chemport Europe opgericht. We rollen de rode loper uit voor toekomstbestendige bedrijven. Juist ook voor die bedrijven die de stap van innovatie naar commercieel willen maken in de chemie."

Commercialisatie
"Die commercialisatie is een grote stap, met name vanwege de opschaling naar concurrenende schaal. Voor een dergelijke eerste commerciële fabriek is relatief veel kapitaal nodig, terwijl de schaal nog relatief klein is", vat Dina Boonstra, directeur van de NOM, de uitdaging samen. "Om die reden hebben we met een consortium van regionale financiers samen met provincie Groningen en Groningen Seaports richting Avantium de intentie uitgesproken om gezamenlijk een flinke bijdrage te doen in de totale financieringsbehoefte van het bedrijf." In totaal gaat het daarbij om een regionale bijdrage van 30 miljoen euro. Het consortium van regionale financiers bestaat uit Groningen Seaports, provincie Groningen, NOM, Fonds Nieuwe Doen, Groeifonds (EBG) en Investeringsfonds Groningen.

Vermindering CO2-uitstoot
Groningen Seaports ondersteunt bovendien het bedrijf maximaal bij de aansluiting op de verschillende voorzieningen binnen het chemiecluster, zoals industriewater. “De Eemsdelta regio is nadrukkelijk op zoek naar bedrijven die een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Dit is ook zo vastgelegd in onder andere het eindrapport van de Industrietafel Noord-Nederland. Het initiatief van Avantium is een prachtig voorbeeld hiervan", aldus Cas König, directeur van Groningen Seaports en voorzitter van de industrietafel Noord-Nederland.

"We zijn erg blij dat we deze belangrijke stap in de commercialisatie van onze technologie kunnen zetten met de regio", aldus Tom van Aken, CEO van Avantium. "Ook dankzij een eerder dit jaar verkregen Europese subsidie zijn we daarmee goed op weg om de financiering voor ons vlaggenschipproject rond te krijgen. We hopen voor het eind van 2020 een investeringsbesluit te kunnen nemen."

Disaster Report 4 naar het Westen

Uitgever NIS America kondigt aan dat Disaster Report 4: Summer Memories op 7 april wordt uitgebracht voor PlayStation 4, Switch en pc via Steam.

Een rustige zomerdag verandert in een ramp wanneer een enorme aardbeving je stad treft. Gebouwen storten in en vuur verspreid zich door de stad. In die chaos moet je zien te overleven. De mede-overlevenden die je ontmoet en beslissingen die je neemt hebben invloed op het verloop van het verhaal. In het spel zitten realistische scenario's waarvan sommige zijn ontworpen in samenwerking met het Kobe City Fire Bureau.

Pre-orders voor de Limited Edition zijn te plaatsen via de NIS America Online Store en gaan je $ 89,99 kosten. In die editie zit de game, de officiële soundtrack, een "Emergency"-rugzak, een identificatielabel en een nieuwe "First Aid" -verzamelbox.

Onderzoek naar werkwijze van politie-onderdelen

De Inspectie Justitie en Veiligheid houdt een oriënterend onderzoek naar de werkwijze en de onderlinge verhoudingen binnen de Dienst Landelijke Informatieorganisatie (DLIO) en binnen de Dienst Landelijke Operationele Samenwerking (DLOS) van de Nationale Politie.

Bij de Inspectie JenV zijn signalen binnengekomen over mogelijke misstanden binnen deze onderdelen, onder meer over onprofessionele werkwijzen. Zij zal deze signalen onderzoeken, mede op verzoek van de Nationale Politie. Het oriënterend onderzoek begint medio januari. De uitkomst hiervan bepaalt waar het inspectie-onderzoek zich vervolgens op zal richten.

SBS6 en Radio10 supporters van 15de editie van Alpe d'HuZes

Op donderdag 4 juni 2020 beklimmen duizenden deelnemers de Alpe d’Huez. Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ fietsen zij de Hollandse berg omhoog, met het doel om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Johnny de Mol nam vorig jaar deel aan het evenement Alpe d’HuZes en werd diep geraakt door de verhalen en de saamhorigheid van de deelnemers. Geïnspireerd door deze helden heeft Johnny het initiatief genomen om met SBS6 en Radio10 de 15de editie van Alpe d’HuZes te omarmen.

Johnny de Mol: “Voor het programma Down met Johnny was ik deze zomer bij Alpe d’HuZes en zag hoe de mensen alles op alles zetten om boven te komen, soms in tranen, stoempend en zelfs lachend. Dat heeft zo’n diepe indruk op mij gemaakt. Iedereen kent wel iemand die op een manier geraakt is door die verschrikkelijke ziekte. Op mijn manier probeer ik komende editie met SBS6 en Radio10 een bijdrage te leveren, door de verhalen van deze helden te delen.”

De derde jubileumeditie van Alpe d’HuZes vindt plaats van zondag 31 mei tot zaterdag 6 juni 2020. Het hoogtepunt van deze week is op 4 juni wanneer de deelnemers fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Alpe d’Huez proberen te beklimmen. Met deze inspanning proberen de deelnemers zo veel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kanker en naar de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker.

SBS6 en Radio10 zullen in aanloop naar en tijdens het evenement een platform bieden voor de bijzondere en aangrijpende verhalen van de deelnemers. Johnny de Mol volgt het evenement op locatie en de verhalen van de helden staan centraal in de verslaggeving. De invulling en programmering van het supporterschap van SBS6 en Radio10 wordt de komende weken verder uitgewerkt.

Alpe d’HuZes 2020
Sinds de eerste editie van Alpe d’HuZes is ruim 174 miljoen euro opgehaald voor kwalitatief hoogwaardig, relevant en baanbrekend kankeronderzoek. Elke gedoneerde euro van de deelnemers, sponsoren en donateurs komt direct en volledig ten goede van wetenschappelijk kankeronderzoek. Aanmelden voor deelname aan Alpe d’HuZes 2020 is nog mogelijk, via deze link. 

Afbeelding: Talpa / Erwin Kessing
Afbeelding: Talpa / Erwin Kessing

FOK! Wat een weer: kwakkelweer

Vandaag is het bewolkt met van tijd tot tijd (mot)regen. Geleidelijk wordt het van het noordwesten uit droger. Vanavond gaat het van het zuidwesten en westen uit opnieuw regenen. Het wordt erg zacht met middagtemperaturen rond 11°C. De zuidwestelijke wind neemt af naar zwak tot matig. Aan zee is de wind in de ochtend nog vrij krachtig.

Komende nacht zijn er perioden met regen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het noorden tot 11°C in het zuiden. De wind is zuidwestelijk en matig, aan de westkust vrij krachtig tot krachtig. In het noorden is de wind eerst zwak en veranderlijk.

Donderdag overdag blijft het bewolkt en zijn er perioden met regen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 9°C op de Wadden tot 13°C in het zuiden. De zuidwestelijke wind is matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Scherpschutter legde de mist prachtig vast  (Foto: Scherpschutter)
Scherpschutter legde de mist prachtig vast (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Wie stal er voor 3 miljoen euro uit loods Schiphol

In de nacht van dinsdag 4 op woensdag 5 juni 2019 is bij een inbraak bij een bedrijf aan de Rangoonweg bij Schiphol voor drie miljoen aan elektronica gestolen. Met behulp van twee vrachtwagens is het de inbrekers gelukt om de buit mee te nemen.

In die betreffende nacht arriveren rond 03.30 uur twee vrachtwagens bij het distributiecentrum; een licht gekleurde DAF-bakwagen en een witte Renault-trekker met oplegger. Eén van de daders loopt de loods van het bedrijf in, waarna hij een meegebrachte elektrische palletwagen gebruikt om onder andere een grote hoeveelheid elektronica in te laden. Het gaat om een getinte man met een baardje, een fors postuur en donkere kleding. Naast deze man zijn er sowieso nog twee personen bij de diefstal betrokken; de twee chauffeurs van de vrachtwagens. De daders lijken zo goed de weg te weten dat de Koninklijke Marechaussee vermoedt dat zij mogelijk over informatie van binnenuit beschikten.

Behalve telefoons van het merk Motorola worden veel artikelen buitgemaakt van het merk DJI, zoals drones en actioncams. In totaal worden 40 pallets met hoofdzakelijk elektronica gestolen. Gezien de grote hoeveelheid goederen die er zijn gestolen, is het goed mogelijk dat er geprobeerd is om de buit in grote hoeveelheden te slijten. Totale waarde van de buit ligt rond de 3 miljoen euro.

Deel van de buit aangetroffen
Bij de diefstal werd – mogelijk per ongeluk – ook een aantal dozen met onderdelen van tuinverlichting meegenomen. Tijdens een onderzoek door samenwerkende opsporingsdiensten werden 97 van die dozen op 12 september 2019 teruggevonden in een opslagloods op industrieterrein Midi-Center in Beverwijk. De eigenaar van die loods is inmiddels aangehouden.

Gebruikte vrachtwagens
Bij de diefstal in juni zijn twee voertuigen gebruikt. Eén ervan is een lichtkleurige bakwagen van het merk DAF, type CF75 250. De andere vrachtwagen bestaat uit een witte trekker van het merk Renault, type Premium 370 19T, en een witte oplegger van het merk Draco. De DAF reed tijdens de diefstal met het gestolen Duitse kenteken KLE-AQ-60. De Renault-trekker had het gestolen Belgische kenteken 1-SET-340. De rechercheurs horen graag of iemand beide vrachtwagens voor de diefstal op Schiphol heeft gezien of weet waar de vrachtwagens nu zijn.

Onderzoek naar de gebruikte voertuigen
Inmiddels is duidelijk dat de Renault trekker met oplegger al maanden voor de diefstal, op woensdag 17 april 2019, door twee mannen is aangeschaft bij een bedrijf aan de Industrieweg in het Gelderse Vuren. Beide mannen arriveerden die dag met een taxi, tussen 15.30 en 15.45 uur bij het bedrijf. Na de aanschaf is één van de twee mannen met dezelfde taxi vertrokken. Met de betreffende chauffeur zou het onderzoeksteam graag spreken omdat het mogelijk een belangrijke getuige is. Eén van die mannen is inmiddels aangehouden.

De andere man heeft het volgende signalement: blanke, kale man; rond de 1.70 meter lang; wordt tussen de 30 en 35 jaar oud geschat; hij sprak met een Amsterdams accent en werd “Appie” genoemd. 

Mensen met meer informatie kunnen contact opnemen met de gratis opsporingslijn 0800-6070 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Jonge ouderen in Nederland relatief rijk en actief

In Nederland was 13 procent van de bevolking in 2018 tussen 55 en 65 jaar oud, net als gemiddeld in de Europese Unie. Deze jonge ouderen hebben een relatief hoog inkomen, een hoge arbeidsparticipatie en ze doen veel vrijwilligerswerk. Dat blijkt uit de CBS-publicatie Welvaart en Welzijn 2019.

Het inkomen van Nederlandse jonge ouderen staat op de vijfde plek in de Europese Unie, met 24 duizend euro. In Denemarken, Oostenrijk en Zweden (inkomen 26 duizend euro), en vooral Luxemburg (33 duizend euro) zijn de inkomens van 55- tot 65-jarigen hoger dan in Nederland. In Roemenië, Bulgarije en Hongarije is het inkomen van deze groep ouderen relatief laag (6 duizend tot 10 duizend euro per jaar). Bij deze vergelijking is rekening gehouden met verschillen in koopkracht.

Verschillen in arbeidsparticipatie vooral bij laagopgeleide ouderen
Vooral bij laagopgeleide jonge ouderen zijn er grote verschillen in arbeidsparticipatie tussen landen. In Kroatië, Slowakije, Luxemburg en Polen werkte minder dan 30 procent van de laagopgeleide 55- tot 65-jarigen. In Nederland was dat 54 procent, net als in Duitsland en Portugal. In het Verenigd Koninkrijk en Denemarken werkte 57 procent, in Zweden had ruim 63 procent van de laagopgeleide jonge ouderen betaald werk.

De arbeidsparticipatie van hoogopgeleide jonge ouderen is met gemiddeld 75 procent veel hoger, en de verschillen tussen de landen zijn kleiner. Relatief weinig hoogopgeleide ouderen werken in Griekenland (53 procent), Luxemburg (61 procent) en Roemenië (64 procent). In Nederland is het percentage werkende hoogopgeleide 55- tot 65-jarigen met 80 procent relatief hoog. In Letland, Duitsland, Tsjechië, Italië, Litouwen is het nog iets hoger, met wederom in Zweden de hoogste participatie (85 procent).

Nederland koploper vrijwilligerswerk
Niet alleen in arbeidsparticipatie zijn de verschillen binnen de Europese Unie aanzienlijk, maar ook in het doen van onbetaald werk. Nederland is koploper in vrijwilligerswerk. Het gaat dan om informele hulp (mantelzorg, burenhulp) en formele hulp (in georganiseerd verband). Ruim 83 procent van de 50- tot 65-jarigen gaf aan hier in 2015 tijd aan te hebben besteed. In Finland en Zweden liggen deze percentages ook hoog. In Malta, Cyprus, Roemenië, Bulgarije en Hongarije is het aandeel jonge ouderen dat vrijwilligerswerk verricht minder dan 10 procent. Het EU-gemiddelde is bijna 25 procent.

Levensverwachting Nederland op Europees gemiddelde
Met de resterende levensverwachting op 55-jarige leeftijd behoort Nederland tot de Europese middenmoot. Uitgaand van recente sterfterisico’s van 55-plussers hadden 55-jarigen in Nederland gemiddeld nog 28,4 jaar te leven. In Zuid-Europese landen als Spanje, Frankrijk en Italië leven ouderen gemiddeld iets langer, in voormalige Oostbloklanden als Bulgarije, Roemenië en Hongarije korter.

Deze cijfers komen uit de in november verschenen publicatie Welvaart en Welzijn 2019, geld en gezondheid in de derde levensfase, die het CBS in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gemaakt.

'Iran valt Amerikaanse basis aan'

Vanuit het Midden-Oosten komen berichten dat er raketten zijn ingeslagen op een militaire luchthaven in Irak.

Het gaat om de Ayn al-Asad-luchtmachtbasis waar ook Amerikaanse eenheden zijn gestationeerd.

Volgens de Amerikanen gaat het om zes raketten. Iran, dat de aanval claimt spreekt echter van tientallen raketten. Onbekend is nog of er doden en/of gewonden zijn gevallen.

Gedurende de nacht zal dit artikel niet of beperkt worden geüpdatet, wil je het allerlaatste nieuws? Kijk dan ook eens op het forum.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #116
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
©FOK.nl e.a.