Vermoedelijke ontsnappingspoging kopstuk Mocro Maffia

Gevangenisbewaarders hebben vanochtend een ontsnappingspoging van de Amsterdamse crimineel Omar L. uit de gevangenis van Zutphen verijdeld. Dat meldt De Telegraaf.

Rond 10.50 uur kreeg de politie een melding dat er een brandend busje op het terrein van de instelling stond. Volgens een woordvoerder "lijkt het erop dat er een georganiseerde uitbraakpoging is gedaan". Er kan in elk geval bevestigd worden dat "meerdere personen hebben geprobeerd om in te breken".

In samenwerking met onder meer de Duitse politie en de Koninklijke Marechaussee zijn er vanmiddag vier mensen aangehouden, die hier mogelijk bij betrokken zijn.

Omar L.
Omar L. wordt beschouwd als een kopstuk van de Mocro Maffia. Hij werd afgelopen juni veroordeeld tot een levenslange celstraf voor de opdracht tot liquidaties op Eaneas Lomp in Krommenie en Chahid Yakhlaf in Kerkdriel in 2015. Ook werden pogingen tot liquidaties bewezen.

Of er daadwerkelijk een poging is gedaan om Omar L. te laten ontsnappen, blijft nog onduidelijk. Zowel de politie als een woordvoerder van het ministerie van Justitie kan nog niet bevestigen of L. iets met de poging tot inbraak te maken heeft.

Advocaat
Ook de advocaat van Omar L., Sander Janssen, kon nog niks bevestigen. Maar als de berichten kloppen, ligt overplaatsing van zijn cliënt naar een andere gevangenis wel in de lijn der verwachting, zegt Janssen.

Vorig jaar werd het kopstuk al met spoed overgeplaatst van de gevangenis in Krimpen aan den IJssel naar die in Zutphen, omdat er plannen zouden bestaan om hem binnen de gevangenismuren te vermoorden.

Niemand ontsnapt
De politie doet op dit moment nog onderzoek naar het incident. "We horen veel geruchten over wie de personen hebben geprobeerd uit te breken en hoe ze dat hebben gedaan. Op dit moment kunnen we geen mededelingen doen."

Er is in elk geval niemand ontsnapt uit de gevangenis, wordt er benadrukt in een persbericht.