FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 januari 2020

Topcrimineel Dino Soerel overgeplaatst naar Vught na vermoedelijke uitbraakpoging

De tot levenslang veroordeelde topcrimineel Dino Soerel heeft vanavond waarschijnlijk geprobeerd uit de gevangenis van Heerhugowaard te ontsnappen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Samen met een medegedetineerde zou hij een uitbraakpoging gedaan hebben. De woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt de ’vermoedens van een uitbraakpoging'.

De woordvoerder laat weten dat Soerel inmiddels is overgebracht naar de extra beveiligde gevangenis (EBI) in Vught.

Het is niet de eerste keer deze maand dat een Amsterdamse topcrimineel een uitbraakpoging doet. Eerder probeerde Omar L., die wordt gezien als kopstuk van de onderwereld, te ontsnappen met behulp van vier Franse handlangers. Deze poging mislukte door een lege accu van de slijptol. Ook hij werd overgebracht naar Vught.

Jaren cel geŽist voor poging doodslag in AZC

Je kon donderdagmiddag een speld horen vallen in de zittingszaal. Er werden beelden getoond van een zware mishandeling, die vorig jaar werd gepleegd op in het asielzoekerscentrum in Budel. De officier van justitie kwalificeert het geweld als een poging doodslag en eist 5 jaar cel: ”Dat het letsel beperkt lijkt te zijn gebleven, is niet aan verdachte te danken.”

Het begon op donderdag 17 oktober vorig jaar allemaal met een ruzie over de schoonmaak. Een Tunesiër en een Libiër deelden samen met anderen een kamer op het AZC aan de Randweg-Oost in Budel. In die kamer ontstond een conflict over de schoonmaak. De ruzie mondde uit in een vechtpartij tussen de twee, waarbij onder meer met servies werd gegooid. Via de gang belandt het tweetal uiteindelijk in de grote zaal van het AZC, waar meerdere getuigen zien hoe het slachtoffer uit Tunesië op de grond ligt en meerdere keren met kracht tegen zijn hoofd wordt geschopt door de Libiër. Het geweld wordt door een omstander vastgelegd op video: “Op de video is goed te zien hoe het slachtoffer bewegingsloos op de grond ligt en met volle kracht vier keer tegen zijn hoofd wordt geschopt en getrapt. Het zijn verschrikkelijke beelden”, zo vertelt de officier van justitie.

Poging doodslag
Hij kwalificeert het geweld als een poging tot doodslag: “Door zo hard met geschoeide voet uit te halen, heeft de verdachte de kans aanvaard dat het slachtoffer ten gevolge daarvan kwam te overlijden. Dit geldt nog meer als dit gebeurt op een moment dat het slachtoffer door eerder geweld al weerloos op de grond ligt. Het hoofd is een kwetsbaar en vitaal gedeelte van het lichaam. De geweldshandelingen zijn aan te merken als doelgerichte gedragingen. Dat het letsel in het onderhavige geval beperkt lijkt te zijn gebleven, is niet aan deze meneer te danken geweest.” Wonder boven wonder overleeft het slachtoffer de aanval. Hij wordt die avond opgenomen op de intensive care en blijkt een jukbeenfractuur en een hersenschudding te hebben opgelopen. Ook heeft hij bloeduitstortingen, zwellingen en wondjes op het hoofd.

“Gruwelijke en laffe daad”
De officier van justitie neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij maar bleef uithalen richting het slachtoffer, maar kijkt ook naar de gevolgen voor de omgeving: “Eigenlijk is iedere trap op zichzelf te kwalificeren als een poging doodslag. Deze daad geeft ook een breder gevoel van onveiligheid in de samenleving, in het bijzonder bij de bewoners van het AZC. Een deel van die bewoners heeft de verdachte tijdens het trappen veelvuldig aangeroepen om te stoppen met het trappen, maar dat deed hij niet. Hij heeft vier keer een bewuste keuze gemaakt om het hoofd van het slachtoffer zodanig te raken dat het slachtoffer aan de trap of stamp had kunnen komen te overlijden. Er is hier sprake van een uiterst gruwelijke en laffe daad die gelukkig niet dodelijk is afgelopen. Ik eis daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van vijf jaar.”

Uitspraak is de zaak is over twee weken.

Waarom er minder treinen rijden tussen Rotterdam en Breda

Door een defect aan het spoor in de Willemsspoortunnel in Rotterdam rijden er zeker tot en met maandagochtend minder treinen in de riching van Breda en Dordrecht. Spoorbeheerder ProRail heeft bij een controle gezien dat bij 1 van de 4 sporen de klemmen die een spoorstaaf op hun plek houden niet goed werken.

Daarom rijdt de Intercity Direct niet tussen Rotterdam en Breda en rijden er minder sprinters tussen Rotterdam en Dordrecht. Dit is zeker tot maandagochtend zo. En ook daarna zal er ook nog hinder zijn. ProRail verwacht dat de werkzaamheden dagen in beslag zullen nemen. De gewone intercity's tussen Rotterdam en Breda/Eindhoven rijden wel.

Samen met ProRail proberen we zoveel mogelijk treinen te laten rijden, zegt Arjan Spoormans. Met zijn collega's zorgt hij voor de reisinformatie die je op de stations hoort, op de borden ziet en in de NS-app kunt lezen. "Gelukkig hebben we voor veel denkbare situaties op het spoor een alternatieve dienstregelingen op de plank liggen. Dus we weten al vrij snel welke treinen wel en niet kunnen rijden."

Arjan Spoormans, regisseur reisinformatie: "Gelukkig hebben we voor veel denkbare situaties op het spoor een alternatieve dienstregelingen op de plank liggen."

Vervolgens moeten reizigers geïnformeerd worden. "We proberen zo snel mogelijk een bericht in de app te plaatsen en om te roepen op het station. En tegelijkertijd werken we samen met ProRail de Reisplanner bij." Dit is volgens Arjan nog best een klus. "Het is niet altijd helemaal duidelijk wat de situatie is. Nu weten we bijvoorbeeld nog niet exact hoe lang ProRail nodig heeft om het spoor te herstellen en wat dat betekent voor de dienstregeling. Daarom hebben we nu besloten alvast aan te geven dat de dienstregeling tot maandagochtend aangepast is. En dat we meer duidelijkheid geven als we meer weten."

Nog een tip van Arjan: "De dienstregeling wordt een dag vooruit bijgewerkt. Dus als je wil weten hoe je maandag wil reizen, kun je daar zondag naar kijken in de Reisplanner."

Willemsspoortunnel
De Willemsspoortunnel is een belangrijke tunnel voor NS. Alle treinen uit Rotterdam richting het zuiden komen er doorheen. Het station Rotterdam Blaak ligt er in. De tunnel is bijna drie kilometer lang, loopt onder het centrum en de Nieuwe Maas door en heeft vier sporen. Het diepste punt van de tunnel ligt ongeveer twintig meter onder het maaiveld.

De tunnel werd op 15 december 1993 geopend en moest de reizigersgroei opvangen. Tot dan toe liep het treinverkeer over een verhoogde spoorweg (een 'luchtspoor') door het centrum.

Oplichting en witwassen in Whatsapp-fraudezaak

Een 24-jarige man uit Utrecht wordt verdacht van whatsapp-fraude, gepleegd in mei 2017. Hij zou zich via WhatsApp hebben voorgedaan als een bekende van de slachtoffers en op die manier mensen via de app om geld hebben gevraagd. Bij deze oplichting zijn vele rekeningnummers van zogeheten katvangers gebruikt.

In 2018 is deze verdachte veroordeeld voor deze whatsapp-fraude gepleegd tegen twaalf benadeelden. Zij deden, samen met nog meer slachtoffers, aangifte. De overige aangiftes waren ad info gevoegd bij deze zaak. Omdat de verdachte ontkende, kon het feit en de schade van het slachtoffer niet door de rechtbank worden meegenomen.

Klacht
Eén van de slachtoffers in de ad info gevoegde zaken, diende tegen de sepotbeslissing een klacht ex art. 12 Sv in. Het Hof wees deze klacht toe en gaf het OM de opdracht de man alsnog te vervolgen ten aanzien van oplichting van de benadeelde wiens klacht gegrond was verklaard. Daarom wordt de verdachte nu ook voor deze zaak vervolgd. Daarnaast heeft het OM besloten elf andere verdachten te vervolgen voor witwassen. Dit zijn zogenoemde katvangers en ronselaars. De katvangers stelden hun rekening beschikbaar om het ontvangen geld wit te wassen, de ronselaars regelden de rekeningen van de katvangers voor de hoofdverdachte. Alle verdachten zijn afkomstig uit Utrecht of de omgeving Utrecht. De aangevers komen uit het hele land, ook uit Noord-Nederland. Het onderzoek is door de politie in Noord-Nederland gedraaid, naar aanleiding van een aangifte uit Sneek.

Regiezitting
Vandaag stonden de twaalf verdachten terecht op een regiezitting in de rechtbank in Groningen waar de verdediging onderzoekswensen kon indienen. Gezien de korte termijn heeft de rechtbank besloten dat de verdediging tot eind februari de tijd krijgt om onderzoekswensen in te dienen.

Het is niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk behandeld zal worden.

Halsema over Haga Lyceum: 'We konden niet anders handelen'

Burgemeester Femke Halsema vindt dat de gemeente Amsterdam geen verkeerde keuzes heeft gemaakt in de discussie over het Cornelius Haga Lyceum. Volgens haar waren de 'ernstige twijfels' over het bestuur van islamitische school terecht.

Dat zei ze tijdens de commissievergadering Algemene Zaken in de Stopera. Meerdere politieke partijen wilden van Halsema weten hoe ze op haar eigen handelen terugkijkt, omdat de rechter vorige week besloot dat de directeur niet weg hoeft.

"De kinderen zijn uitgemaakt voor terreurkinderen, toekomstige terroristen", vond DENK-fractievoorzitter Mourad Taimounti. Hij voelde zich 'in de maling genomen', omdat informatie van inlichtingendienst AIVD volgens hem niet klopte. "Je moet vertrouwen hebben in de rechtstaat, dat begrijp ik. Maar ze maken het ons wel moeilijk."

Halsema benadrukte dat de waarschuwing van de AIVD dat er 'anti-democratische' invloeden zouden zijn op later door een toezichthouder als 'terecht' is beoordeeld. "Ook de rechter heeft geoordeeld dat de waarschuwingen terecht waren."

"U bent niet in de maling genomen, ik ben niet in de maling genomen, wij hebben juist proportioneel gereageerd op de informatie die is binnengekomen", vond Halsema. "Wij zijn als lokaal bestuur niet in positie om de AIVD te wantrouwen."

Ze zegt zich de afgelopen maanden vaak te hebben afgevraagd of er goed is gehandeld. "Maar ik zie geen geen handelingsalternatief. Ik zie niet op welke wijze we anders, op basis van informatie van de AIVD en de NCTV, hadden kunnen handelen."

Overigens is minister Slob in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter.

Meer aandacht voor thuiszittende leerlingen

In 2019 gingen er 2480 leerlingen die langer dan drie maanden thuis zaten terug naar school. Dat zijn er 339 meer dan in het jaar daarvoor. Er wordt dus voor steeds meer kinderen een oplossing gevonden. Tegelijkertijd groeide ook het aantal thuiszitters. In het afgelopen schooljaar met 311 naar 4790. Thuiszitters krijgen steeds meer aandacht waardoor er meer kinderen in beeld komen. Doordat betrokken partijen beter samenwerken, kunnen steeds meer kinderen terug naar school. Dat heeft minister Slob (onderwijs) vandaag aan de Tweede Kamer laten weten.

Minister Slob: “Het aantal leerlingen dat langer dan drie maanden thuis zit, daalt helaas niet. Dat heeft verschillende oorzaken. In veel regio’s gaat de samenwerking goed, maar in sommige regio’s kan de samenwerking tussen onderwijs, zorg en de overheid beter. Ook zie ik dat de afgelopen jaren de aandacht voor deze kwetsbare groep is toegenomen. Dat is een goed teken, want daardoor kunnen we meer kinderen helpen.”

Samenwerken voor het kind
De problemen van een thuiszitter zijn vaak niet gemakkelijk op te lossen, omdat er organisaties uit verschillende hoeken van de maatschappij bij betrokken zijn. Om thuiszitters toch weer in de klas te krijgen ziet minister Slob enkele succesfactoren. Deze factoren die in alle samenwerkingsregio’s worden gestimuleerd, zijn:

 • Scholen en hulpverleners zijn effectiever door te praten mét kinderen en de ouders, in plaats van óver het kind.

 • Als gemeenten en samenwerkingsverbanden samen op zoek gaan naar oplossingen voor de thuiszitters, worden deze sneller gevonden.

 • Door beter samen te werken op plannen van ministeries voor passend onderwijs en zorg, versterken deze elkaar.

Sneller duidelijkheid
Als ouders en een school het niet eens zijn over de oplossing voor een leerling die extra ondersteuning nodig heeft, kunnen zij naar de geschillencommissie stappen. De uitspraak van die geschillencommissie moet bindend worden. Nu is dat nog niet geregeld waardoor er van de uitspraak van de commissie kan worden afgeweken.

Vanaf 1 februari ťťn sterk landelijk postnetwerk voor heel Nederland

Op 1 februari wordt de samenvoeging van de postnetwerken van PostNL en Sandd afgerond. Dat betekent dat de post vanaf die dag door één sterk landelijk postnetwerk wordt bezorgd. De samenvoeging maakt het mogelijk om overal in Nederland vijf dagen per week post te kunnen blijven versturen en ontvangen. En dankzij de samenvoeging blijft de werkgelegenheid in de postsector als geheel zo veel mogelijk in stand. PostNL verwelkomt meer dan 4.300 nieuwe medewerkers van Sandd. PostNL bevestigt de strategische en financiële uitgangspunten voor waardecreatie zoals gepresenteerd op 1 oktober 2019.

Herna Verhagen, CEO van PostNL: “We verwelkomen onze nieuwe collega’s bij PostNL en zijn heel blij dat we zoveel mensen een baan, een inkomen en zekerheid kunnen bieden. Ook in de komende periode kunnen Sandd-medewerkers met voorrang blijven solliciteren op de vacatures bij PostNL. Voor klanten en consumenten betekent de samenvoeging dat zij kunnen blijven rekenen op een sterk postnetwerk dat dichtbij is en dat hoge bezorgkwaliteit biedt voor een redelijke prijs.”

Resi Becker, directeur postbedrijf van PostNL: “Post is en blijft voor iedereen een belangrijke manier om te verbinden en om contact te houden met anderen. Natuurlijk is er steeds meer digitale communicatie, maar de post die we ontvangen en versturen blijft heel relevant. Een handgeschreven verjaardagskaart, een stempas, een geboortekaartje, favoriete tijdschriften, medische zendingen: ze komen met de post in de bus, vijf dagen in de week, overal in Nederland. Post betekent daarmee niet alleen aandacht, het is ook altijd dichtbij en het is betrouwbaar.”

Becker vervolgt: “De samenvoeging is een ingewikkelde logistieke operatie waaraan hard is gewerkt. Zo hebben we voor alle 20.000 postbezorgers nieuwe roosters gemaakt. We hebben maatregelen genomen om alle post zo goed mogelijk te bezorgen. We houden er wel rekening mee dat we in de eerste weken tijd nodig hebben om het gecombineerde volume optimaal te spreiden over onze vijf bezorgdagen, maar zullen er alles aan doen om dit voor onze klanten en medewerkers goed te laten verlopen.”

Meer baanzekerheid voor medewerkers in de postsector
Deze consolidatie maakt het mogelijk om de krimp van de postmarkt op een sociale manier op te blijven vangen. Alle 11.000 postbezorgers van Sandd hebben een baan aangeboden gekregen bij PostNL. Een kleine 40% daarvan heeft direct aangegeven een andere keuze te maken, gegeven de goede mogelijkheden op de arbeidsmarkt en de sociale regeling die Sandd aanbiedt. Ruim 60 procent gaf aan wel een arbeidsovereenkomst te willen ontvangen. Van deze groep hebben ongeveer 4.000 het aanbod geaccepteerd, zij gaan nu aan de slag bij PostNL. Zij bezorgen samen met de huidige 16.000 postbezorgers vanaf 1 februari vijf dagen in de week overal in Nederland zo’n 7 miljoen poststukken per dag. Ook gaan er meer dan 300 sorteerders, chauffeurs en andere medewerkers van Sandd aan de slag bij zowel het post- als pakkettenbedrijf van PostNL. Dankzij de consolidatie blijven verder de banen van ongeveer 500 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt behouden, doordat PostNL de samenwerking met sociale werkplaatsen voortzet.

Sandd-medewerkers blijven welkom
Ook na 1 februari kunnen alle Sandd-medewerkers met voorrang blijven solliciteren op functies bij PostNL. Voor degenen die niet bij PostNL komen werken, is hulp bij het vinden van een baan elders beschikbaar. Zo zijn er banenmarkten georganiseerd op alle Sandd-locaties, waar meer dan 100 verschillende geïnteresseerde werkgevers zich presenteerden. De bemiddeling is onderdeel van de sociale regeling die Sandd is overeengekomen met zijn ondernemingsraad, net als een goede financiële regeling voor degenen die niet bij PostNL gaan werken. Ook de bezorgers van de franchise-ondernemers die in bepaalde regio’s voor Sandd werkten kunnen solliciteren op de vacatures bij PostNL.

Landbouw weerbaarder tegen veranderingen in het klimaat door actieprogramma

Met het Actieprogramma klimaatadaptatie landbouw komen sector, overheden en verzekeraars tot maatregelen voor agrariërs om duurzaam en effectief om te kunnen gaan met veranderingen in het klimaat. Het klimaat is de laatste decennia veranderd. Extremen in het weer volgen elkaar sneller op; periodes van droogte worden afgewisseld met periodes van extreme regenval of stormen. Zakkend grondwaterpeil, teveel of te weinig water voor gewassen, nieuwe ziekten en plagen hebben direct effect op de Nederlandse agrarische sector. Deze ontwikkeling noodzaakt hen om zich hierop voor te bereiden en aan te passen aan de effecten van klimaatverandering.

Het Actieprogramma staat in een brief die minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In het programma werken LTO, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Unie van Waterschappen, provincies, gemeenten en het Verbond van Verzekeraars samen. Door het bundelen van bestaande plannen en programma’s, en deze aan te vullen met nieuwe acties krijgen ondernemers, overheden en ketenpartijen een totaal overzicht van mogelijkheden die zij hebben om zich voor te bereiden op klimaatverandering.

Maatwerk
De impact van het veranderende klimaat is in heel Nederland te zien, maar de effecten verschillen per gebied. Dat vraagt om maatwerk en nauwe samenwerking op regionaal niveau. Het Actieprogramma laat zien hoe boeren en tuinders kunnen samenwerken met overheden en ketenpartijen op vijf verschillende onderwerpen: water, bodem, gewassen & teelten, veehouderij en extra ondersteuning, zoals kennis en innovatie en risicomanagement. Zo kijken de provincies in Oost en Zuid Nederland met waterschappen naar de effecten van grondwateronttrekkingen en werken zij samen om de grondwatervoorraad beter te beheren.

Kennis en innovatie
Het verspreiden en delen van kennis en ervaringen op het boerenerf is een van de uitgangspunten van het Actieprogramma. Met behulp van een kennisplatform kunnen boeren ideeën en ervaringen uitwisselen en meer kennis opdoen over bijvoorbeeld innovatieve manieren om zich voor te bereiden op weersextremen. Zo werken LTO en de WUR samen met het ministerie van LNV aan manieren om zuiniger om te gaan met water bij gewassen en teelten. Daarnaast zal er in de scenario’s van het KNMI meer aandacht zijn voor relevante weertrends voor de landbouw per gebied, zodat boeren beter voorbereid zijn op verwacht extreem weer.

Met het Actieprogramma klimaatadaptatie landbouw zijn alle ondernemers in de land- en tuinbouw in 2030 voorbereid om duurzaam en effectief om te kunnen gaan met veranderingen in het klimaat. Het plan is op deze pagina te vinden.

Apachepiloot probeert bomen te maaien in Duitsland

Tijdens een oefening van het Defensie Helikopter Commando (DHC) in Duitsland heeft een AH-64D Apache-gevechtshelikopter van de Koninklijke Luchtmacht een boomtop geraakt. De crew is veilig geland op de basis. Daar werd materiële schade aan het toestel geconstateerd.

De oefening wordt gehouden in het kader van het Helicopter Weapon Instructor Command (HWIC). De HWIC is een vervolgopleiding voor de meest ervaren helikoptervliegers. De training is bedoeld om DHC-bemanningen naar een tactisch hoger niveau te krijgen. 

Daar komt veel bij kijken. Zoals het organiseren van een oefenvijand, oefenlocaties en wapensystemen zoals radars.

Er wordt een onderzoek gestart naar de oorzaak van het incident. 

Seizoenspas voor Zombie Army 4: Dead War

Rebellion heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Zombie Army 4: Dead War met daarin de inhoud van Season Pass 1, met een nieuwe driedelige campagne, vier personagepakketten, negen wapenbundels, vijf skinpakketten en vier outfitbundels. Nieuwe mappen voor Horde Mode worden ook gratis vrijgegeven.

De inhoud van de seizoenspas:

 • Nieuwe driedelige campagne genaamd 'Hell Cult', bestaande uit drie nieuwe missies voor één tot vier spelers.
 • Vier karakterpakketten met speelbare karakters die in elke modus kunnen worden gebruikt
 • Negen wapenbundels, waaronder nieuwe wapens, charms, skins en meer
 • Vijf wapenhuidpakketten om je arsenaal mee aan te passen
 • Vier karakterbundels met nieuwe outfits en hoeden

Zombie Army 4: Dead War komt op 4 februari uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc via de Epic Games Store.

Devil May Cry 3 voor Switch voegt Weapon Switch toe

Capcom laat weten dat de Switch-versie van Devil May Cry 3 Special Edition een nieuw 'Weapon Switching'-systeem toevoegt.

Je kon al van wapen wisselen in eerdere Devil May Cry 3, maar dat was tussen twee afstandswapens en twee melee-wapens. En tussen welke wapens je kon wisselen stelde je in voor de start van een missie of bij een Divinity Statue.

In de Free Style-modus in Devil May Cry 3 Special Edition op de Nintendo Switch kun je schakelen tussen alle wapens die je in je inventaris hebt door middel van de schouderknoppen ZL voor afstandswapens en ZR voor melee-wapens. Je kunt er doorheen bladeren door herhaaldelijk te drukken maar als je selectiever wil zijn dan houd je desbetreffende knop ingedrukt om een weapon-selection-wheel te voorschijn te toveren.

Devil May Cry 3 Special Edition voor Switch komt op 20 februari uit in de Nintendo eShop.

Devil May Cry 3 Switch

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 5

Een gloednieuwe anime van de maker van Your Name, een ouderwets sprookje uit de stal van de gebroeders Grimm en een oer-Nederlandse Johan Nijenhuis-komedie; er valt voldoende te kiezen in de bioscopen deze week.

Weathering With You

Wanneer een jongen besluit om een klein dorp achter zich te laten en weg te rennen naar Tokyo, wordt hij getroffen door eenzaamheid. Met weinig geld en in een periode van uitzonderlijk slecht weer, houdt hij zijn hoofd maar moeizaam boven water. Dan raakt hij bevriend met een weesmeisje dat een magische kracht lijkt te hebben: het laten stoppen van de regen, en het laten opklaren van de lucht…

Muidhond

Muidhond is een aangrijpende, gedurfde Vlaamse film over een jongen die worstelt met zijn identiteit en het vinden van een plek in de maatschappij.

Gretel & Hansel

Lang geleden, in een ver sprookjesland, leidt de jonge Gretel haar kleine broertje Hansel een donker bos in. Wanhopig op zoek naar eten krijgen ze onderdak van een ogenschijnlijk vriendelijke oude vrouw die hen voedt en verzorgt in haar magische huis. Maar in deze fantasyhorrorfilm lijkt alles te mooi om waar te zijn, en misschien is dat het ook wel zo?

Onze jongens in Miami

In Onze jongens in Miami is Jorrit (Jim Bakkum) weer single en gaat hij samen met Bas (Martijn Fischer) een stripclub openen in Miami. Uiteraard vliegt ook Thijs (Juvat Westendorp) naar Miami samen met nieuwe stripper en collega-bouwvakker Boris (Malik Mohammed). Ze moeten flink aan de bak want de club blijkt een enorme bouwval en de mannen komen er al snel achter dat ze te maken hebben met stevige concurrentie.

The Whistlers

De Roemeense politie agent Cristi is in Boekarest informant voor de lokale maffia. Er wordt een complot gesmeed om de corrupte zakenman Zsolt uit de gevangenis te bevrijden. Om zonder risico met zijn handlangers te kunnen communiceren vertrekt hij naar het bergachtige Canarische eiland La Gomera om daar te worden onderwezen in de inheemse fluittaal “El Silbo Gomero”. Een taal die daar sinds oudsher door de lokale bevolking gebruikt wordt om over grote afstanden berichten te kunnen doorgeven. Samen met femme fatale Gilda moet hij proberen onder de radar te blijven en laveren tussen verraad en bedrog.

Truffel liefde

De ‘zwarte diamant’ is het magische middelpunt van een unieke wereld bevolkt door zeer uiteenlopende personen. Van stroper en jager tot kweker en chefkok. Allen hebben dezelfde diepgaande passie voor de zwarte truffel. Voor de één is het een manier om onderdeel te zijn van de natuur, voor de ander een culinaire goudmijn, maar dat het allen in vervoering brengt is duidelijk. Er is sprake van volle overgave en totale toewijding. Ze gaan op de knieën voor de truffel, vaak letterlijk in het veld om de truffel uit te graven en in aanbidding op de kerkbanken. De truffel is een mysterie en zoals in de liefde daarom gekoesterd en verafgood. Maar als we niet uitkijken verdwijnt deze bijzondere zwam door opwarming voorgoed uit onze aarde. Zijn we in staat deze amour fou los te laten en alleen te nemen wat de aarde ons geeft? Deze heerlijke film uit de Franse Provence doet niet alleen een beroep op onze visuele zintuigen, maar we kunnen het verrukkelijke aroma bijna ruiken!

Dit en meer is vanaf deze week te zien in de bioscopen en filmhuizen.

Het nieuwe jaar voor For Honor start 6 februari

Het eerste seizoen van het vierde jaar van For Honor, genaamd ‘Hope’, begint 6 februari. Het is dan beschikbaar op alle platformen.

‘Hope’ start wanneer de natuurramp die de wereld van For Honor teistert zijn einde nadert. Spelers krijgen toegang tot nieuwe uitrustingen en wapens, in-game events en meer, allemaal in teken van de nieuwe veranderingen in de wereld van For Honor. Het nieuwe seizoen introduceert ook een gratis en Premium Battle Pass, een progressiesysteem waarbij spelers unieke cosmetische beloningen ontgrendelen door meer te spelen en dagelijkse opdrachten te voltooien.

Het vierde jaar van For Honor, ‘Year of the Reckoning’, start met dit eerste seizoen genaamd ‘Hope’. ‘Year of the Reckoning’ brengt een jaar vol met content naar de game door middel van vier seizoenen. Onder meer twee nieuwe Helden en aanpassingsmogelijkheden, waaronder nieuwe uitrustingen en meer, worden dit jaar geïntroduceerd.

For Honor is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Overmars wil voor deadline Antony binnenhalen

Ajax wordt al enige tijd in verband gebracht met de komst van Antony en directeur voetbalzaken Marc Overmars lijkt in de laatste twee dagen van de winterse transferperiode nog serieus werk te maken van de komst van het talent. De Telegraaf meldt donderdagmiddag namelijk dat de Amsterdammers alles op alles zetten om de aanvaller per direct weg te halen bij São Paulo, in de hoop zo andere gegadigden als RB Leipzig en Borussia Dortmund af te kunnen troeven.

Overmars wil nog in deze transferperiode toeslaan, want de belangstelling voor Antony groeit met de dag. De negentienjarige aanvaller is momenteel met Jong Brazilië actief op een pre-Olympisch voetbaltoernooi in Colombia en wordt daar gadegeslagen door de nodige scouts van Europese topclubs. Ook Henk Velmate, hoofdscout van Ajax, heeft Antony in de afgelopen periode meerdere keren aan het werk gezien.

São Paulo, waar het contract van Antony doorloopt tot medio 2024, zou minstens twintig miljoen euro willen overhouden aan de verkoop van de aanvaller. In de Braziliaanse media wordt gesuggereerd dat het om een minimumbedrag van dertig miljoen euro gaat. Mocht Overmars snel handelen, dan kan de vraagprijs wellicht nog wat zakken. Een niet nader genoemde club greep eerder al mis met een bod op 75 procent van de transferrechten van Antony.

Met een transfersom van 20,5 miljoen euro is Daley Blind momenteel de duurste aankoop van Ajax aller tijden. De verdediger annex middenvelder keerde in 2018 terug, na vier seizoenen voor Manchester United te hebben gespeeld. Overmars weet dus dat hij bij dat bedrag in de buurt moeten komen wat betreft het aantrekken van Antony. Ajax deed drie jaar geleden ook al zaken met São Paulo. David Neres kwam in januari 2017 voor vijftien miljoen euro naar de Amsterdamse club. Laatstgenoemde had een halfjaar nodig om te wennen aan de omstandigheden in Nederland. Antony krijgt normaal gesproken ook ruim de tijd om zich aan te passen aan zijn nieuwe werkomgeving in Amsterdam.

Overmars wil taferelen zoals bij Richarlison voorkomen. Ajax dacht de vleugelaanvaller enkele jaren geleden binnen te hebben, maar de deal mislukte alsnog. Toenmalig commissaris Theo van Duivenbode ging niet akkoord met de transfer, waarna Richarlison voor 13,5 miljoen euro naar Watford verkaste. De aanvaller is inmiddels uitgegroeid tot een van de uitblinkers bij Everton. Barcelona zou hem graag willen overnemen, maar moet naar verluidt wel minstens honderd miljoen euro neerleggen.

Djokovic voor achtste keer in finale Australian Open na makkelijke zege tegen Federer

Novak Djokovic heeft ten koste van Roger Federer de finale bereikt van de Australian Open. In drie sets won de Serviër redelijk eenvoudig van de 38-jarige Zwitser: 7-6 (1), 6-4, 6-3.

De vijftigste ontmoeting tussen de twee tennisgrootheden kwam nooit echt tot een gevecht vanwege een liesblessure bij Federer. Toch kwam de 38-jarige Zwitser nog 5-2 voor in de eerste set. Toch wist Djokovic terug te komen in de openingsset en moest een tiebreak de beslissing brengen. In die tiebreak was de Serviër oppermachtig en was de wedstrijd eigenlijk gespeeld.

Met een break in de tiende game van de tweede set won de nummer twee van de wereld set twee. Bij 3-2 in set drie brak Djokovic de service van Federer waarna de 32-jarige Serviër de wedstrijd makkelijk uitspeelde.

Zondag neemt Djokovic, de nummer 2 van de wereld, het in de eindstrijd op tegen de winnaar van het duel tussen Alexander Zverev uit Duitsland en de Oostenrijker Dominic Thiem. Zij spelen vrijdag hun halve finale.

Djokovic kan in Melbourne zijn 17e grandslamtitel in totaal veroveren, Federer blijft staan op 20. Mocht Djokovic het toernooi winnen, dan lost hij Rafael Nadal af als nummer 1 van de wereld.

Djokovic voor achtste keer in finale Australian Open (Pro Shots / SIPA USA)
Djokovic voor achtste keer in finale Australian Open (Pro Shots / SIPA USA)

KLM schrapt nu alle vluchten naar China

KLM schort na aankomend weekend alle vluchten naar China op. Dat schrijft de luchtvaartmaatschappij op de website. Dat besluit hebben zij genomen vanwege de coronavirus uitbraak.

De vluchten na dit weekend, tot en met 9 februari, worden geannuleerd. Wel gaat de geplande vlucht op 2 februari door om mensen de mogelijkheid te geven om van Shanghai en Beijing terug naar Amsterdam te vliegen.

Eerder werden alleen de vluchten naar het virusgebied geschrapt. Gisteren liet KLM weten dat directe vluchten naar de Chinese steden Chengdu, Hangzhou en Xiamen geannuleerd werden.

De luchtvaartmaatschappij schrijft de ontwikkelingen van het virus nauw in de gaten te houden en intensief contact te hebben met gezondheids- en luchtvaartinstanties.

Kenin en Muguruza naar finale Australian Open

Ashleigh Barty heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de Australian Open. De nummer één van de wereld kon de eerste Australische winnares van het toernooi worden in 42 jaar, maar in de halve finales was de Amerikaanse Sofia Kenin te sterk in twee sets: 6-7 (6), 5-7. In de finale is Garbine Muguruza de tegenstandster.

In de eerste halve finale bleef het zowel in de eerste set als in de tweede set spannend tussen de Australische en de Amerikaanse. Barty had de overhand in de eerste set, maar toch wist de 21-jarige Amerikaanse een tiebreak eruit te slepen. In die tiebreak kreeg Barty, de nummer één van de wereld de eerste twee setpunten. Die wist de Australische niet te benutten, waarna Kenin toesloeg op het eerste setpunt van haar.

Barty gaf zich niet zomaar gewonnen en snel had de Australische nummer één van de wereld een break voorsprong in de tweede set. op 5-4 kreeg Barty weer twee setpunten, maar opnieuw wist Kenin de set om te draaien en won in twee sets.

Kenin, als veertiende geplaatst in Melbourne, speelt in haar eerste grandslamfinale tegenMuguruza. De ongeplaatste Spaanse won haar halve finales in twee spannende sets van de Roemeense Simona Halep.

De eerste set leek Muguruza makkelijk binnen te halen. De Spaanse, die in het verleden al Wimbledon en Roland Garros won, kwam op een 5-3 voorsprong. Toch kwam Halep terug in de set en moest een tiebreak de beslissing brengen. In die tiebreak kreeg de Roemeense nummer vier van de wereld verschillende setpunten, maar die waren niet besteed aan haar, waarna Muguruza toesloeg. In de tweede set stond Halep lange tijd een break voor, maar net op tijd keerde Muguruza het tij en staat ze voor het eerst in de finale van de Australian Open.

Kenin voor het eerst in haar carrière naar grandslamfinale (Pro Shots / Zuma Press)
Kenin voor het eerst in haar carrière naar grandslamfinale (Pro Shots / Zuma Press)

Roken op treinstations wordt verboden, ook verkoop van tabak aan banden

Een sigaret opsteken op een treinstation is straks helemaal verboden. De nu nog aanwezige rookzones worden de komende tijd weggehaald. Dat hebben de NS en ProRail vandaag laten weten.

ProRail is al bezig met de voorbereidingen voor het weghalen van alle 390 rookzuilen op perrons. Het bedrijf wil daar in oktober mee beginnen. De rookzones zijn nu nog de enige plekken binnen stations waar wel een hijs van een sigaret genomen mag worden.

Ook verdwijnen pakjes sigaretten uit de schappen van de stationswinkels. Vanaf 1 april stopt de NS met de verkoop van tabakswaar in haar eigen winkels. Het gaat om 136 verkooplocaties. Ook worden er geen contracten meer afgesloten met huurders die tabak willen verkopen.

Het Amsterdamse ov loopt al een tijdje voor op het besluit van de NS en ProRail. Op metrostations mag al langer niet gerookt worden en ook op de pontjes geldt al twee jaar lang een rookverbod.

Opnieuw verdachte aangehouden voor moord Derk Wiersum

In het zeer uitgebreide en intensieve onderzoek naar de moord op de 44-jarige advocaat Derk Wiersum van woensdag 18 september vorig jaar heeft de politie afgelopen maandag 27 januari wederom een verdachte aan kunnen houden. Deze 31-jarige man uit Rotterdam wordt verdacht van het medeplegen van de moord.

Een arrestatieteam hield de verdachte maandagochtend in Amsterdam aan. Vandaag, donderdag 30 januari, is hij voorgeleid aan de rechter-commissaris die hem voor een periode van veertien dagen in bewaring heeft gesteld. De verdachte zit momenteel in alle beperkingen. Er worden daarom ook geen verdere bijzonderheden over deze verdachte en/of de verdenkingen tegen hem gedeeld.

Direct na de aanhouding zijn, onder leiding van de rechter-commissaris, op twee locaties in Amsterdam en Rotterdam doorzoekingen gedaan.

Andere aangehouden verdachten
In deze zaak zitten nog twee eerder aangehouden verdachten vast. De voorlopige hechtenis van de 36-jarige Giërmo B. uit Almere, aangehouden op 1 oktober 2019, is door de rechtbank tijdens een pro formazitting op 15 januari met drie maanden verlengd. Ook hij zit vast op verdenking van medeplegen van de moord. De Raadkamer heeft op 27 januari de gevangenhouding bevolen van een op 20 november 2019 aangehouden 26-jarige man uit Soest. Hij zal op 4 maart pro forma voor de rechter staan. Deze man wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord. Wat de exacte rol van deze beide verdachten is geweest, wordt onderzocht en daar kunnen op dit moment in het belang het onderzoek geen verdere mededelingen over worden gedaan.

Naast de verdachten die vastzitten, zijn gedurende het onderzoek diverse andere verdachten aangehouden geweest en weer heengezonden. Ze blijven echter nog wel verdachte. De officier van justitie zal in een later stadium een vervolgingsbeslissing nemen.

Drie aanhoudingen en aantreffen vuurwapen in Blerick

Overlastmeldingen van buurtbewoners in Blerick waren woensdagavond aanleiding voor politieagenten van het project Pandora om poolshoogte te nemen in de wijk Klingerberg. In een auto troffen de agenten drie jongeren aan en een vuurwapen. Het drietal is aangehouden en de auto en het vuurwapen zijn in beslag genomen.

Diverse overlastmeldingen vanuit de omgeving maakten dat de politie poolshoogte nam op de plek in de Klingerberg waar jongeren elkaar regelmatig treffen. De agenten troffen in een personenauto een vuurwapen aan. De drie jongeren die in de auto zaten zijn daarop aangehouden. De 23-jarige vrouw uit Tegelen en de 19- en 24-jarige mannen uit Blerick zijn naar het politiebureau gebracht.

Pandora richt zich op de veiligheid in de Blerickse wijken. Mede dankzij meldingen van buurtbewoners kunnen de agenten van Pandora overlast direct aanpakken. Dit heeft de afgelopen tijd al tot diverse resultaten geleid.

Moschetti begint seizoen met zege in Challenge Mallorca

Matteo Moschetti heeft zijn eerste zege van het seizoen te pakken. In de Trofeo Ses Salines-Felanitx op Mallorca was de Italiaan van Trek-Segafredo duidelijk te snel voor topfavoriet Pascal Ackermann.

De Trofeo Ses Salines-Felanitx is de eerste eendagskoers van vier lossen wedstrijden en maken deel uit van de Challenge Mallorca. Na 170 kilometer moest de massasprint de beslissing brengen en daar was Moschetti duidelijk de snelste, voor Ackermann en Jon Aberasturi.

Voor de 23-jarige Italiaan was het derde zege uit zijn carrière. Moschetti won vorig jaar geen rit, maar in 2018 sprintte hij naar zeges in de Ronde van Hongarije en de Ronde van Burgos.

Vrijdag staat de Trofeo Serra de Tramuntana op het programma in de Challenge Mallorca. Dan krijgen de klimmers hun kans.

Bennett sprint naar winst in de Race Torquay

Sam Bennett heeft donderdagochtend de eerste editie van de Race Torquay op zijn naam geschreven. De snelle Ier van Deceuninck - Quick Step was na na 133 kilometer de snelste in de massasprint voor de Italianen Giacomo Nizzolo en Alberto Dainese.

Het is voor de Iers kampioen alweer zijn tweede zege van het jaar. Bennett, die in de winter de overstap maakt van Bora-hansgrohe naar Deceuninck - Quick Step, won vorige week ook al een rit in de Tour Down Under.

Bij de vrouwen ging de winst naar de Australische Brodie Chapman. Na 106,4 kilometer kwam Chapman solo aan in de Australische badplaats. In de laatste plaatselijke reed ze weg bij haar medevluchters en boekte haar eerste overwinning van het jaar.

NBA: Oladipo terug na jaar blessureleed

Goed nieuws voor de Indiana Pacers. Na een jaar revalideren van een gescheurde kruisband keerde gisteravond sterspeler Victor Oladipo terug op het veld. De guard kreeg beperkte speeltijd, maar scoorde wel een cruciale driepunter waarmee hij een verlenging afdwong. Hierin wist Indiana de Chicago Bulls met 115 – 106 aan de kant te schuiven.

Indiana kende ondanks het ontbreken van Oladipo een uitstekende eerste seizoenshelft. Achter de ongenaakbare Milwaukee Bucks strijdt Indiana met Philadelphia, Boston, Miami en Toronto om de tweede plek in het oosten.

Oladipo heeft een jaar nodig gehad voor het herstel van zijn gescheurde kruisband. Die blessure liep hij bijna op de dag af een jaar geleden op. De guard begon op de bank, na acht minuten speeltijd kwam hij onder luid gejuich van het thuisplubliek het veld op. NA een paar minuten wist hij zijn eerste twee punten in lange tijd te maken.

Oladipo was een beetje roestig. Hij miste veel en de terugkeer leek op een anti-climax uit te lopen: een povere wedstrijd van de All Star en een nederlaag voor Indiana. Met een stand van 97 – 100 en nog een paar seconden op de klok kreeg Oladipo de bal een meter of twee van achter de driepuntslijn. Klasse verleer je niet, de guard legde aan en de bal ging feilloos raak. Zach LaVine miste de kans om de wedstrijd voor Chicago te beslissen en in de verlenging wist de thuisploeg eenvoudig te winnen.

In het westen zijn er nog volop teams die aanspraak denken te maken op en play-off plaats. De top zeven heeft een groot gat met de rest, maar New Orleans, San Antonio, Portland, Phoenix en Memphis strijden allemaal volop voor die laatste play-off plaats.

Van deze ploegen lijkt Memphis de grootste kans te maken. De Grizzlies, met een piepjonge selectie, beginnen aardig ingespeeld te raken en winnen de laatste weken meer dan ze verliezen. Veel meer. Gisteravond waren de New York Knicks het laatste slachtoffer van de ploeg uit Memphis. In New York werd het 106 - 127.

In de slotminuut sloeg de vlam in de pan. De wedstrijd was al beslist en Jae Crowder onderschepte de bal van de Knicks en besloot nog een keer aan te leggen voor een driepunter. De sfeer op het veld was al gespannen en het schot, dat geïnterpreteerd kan worden als respectloos omdat de wedstrijd al was beslist, leidde tot een flinke duw van Knicks-guard Elfrid Payton. Een opstootje volgde waarbij spelers van beide teams betrokken waren. Crowder, Payton en Marcus Morris mochten hierna de kleedkamers opzoeken.

Fans in de Madison Square Garden lieten zich ook niet onberoerd en begonnen “Sell the team” te scanderen naar Knicks-eigenaar James Dolan. Dolan wordt door de fans van de Knicks verantwoordelijk gehouden voor het feit dat de ploeg al het hele millennium niet presteert en tegenwoordig gezien wordt als ploeg waar je alleen wil spelen als je nergens anders een contract kan krijgen. Dolan verliet daarop kwaad de arena.

De steunbetuigingen voor Kobe Bryant blijven binnenstromen. Diverse spelers hebben als eerbetoon besloten hun shirtje met nummer 8 of 24 te wijzigen naar een ander nummer. De ijshockeyers van de Los Angeles Kings speelden de eerste sportwedstrijd in Staples Center sinds Kobes tragische ongeluk en brachten een eerbetoon aan hem uit. Social media posts van Barack Obama en LeBron James breken records. De weduwe van Kobe Bryant, plaatste dit bericht om Instagram om de miljoenen mensen die hun steun hebben uitgesproken te bedanken. Buiten Staples Center komen dagelijks nog duizenden mensen langs om hun respect te tonen bij een groeiende bloemenzee. Vrijdagnacht spelen de Lakers voor het eerst sinds het ongeval weer een wedstrijd.

Uitslagen:

Indiana Pacers – Chicago Bulls 115 – 106 (OT)
Brooklyn Nets – Detroit Pistons 125 – 115
New York Knicks – Memphis Grizzlies 106 – 127
San Antonio Spurs – Utah Jazz 127 – 120
Portland Trail Blazers – Houston Rockets 125 – 112
Sacramento Kings – Oklahoma City Thunder 100 - 120

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 41 – 6
Toronto Raptors 33 – 14
Miami Heat 32 – 15
Boston Celtics 31 – 15
Philadelphia 76ers 31 – 17
Indiana Pacers 31 – 17
Orlando Magic 21 – 27
Brooklyn Nets 20 – 26
Chicago Bulls 19 – 31
Detroit Pistons 17 – 32
Charlotte Hornets 16 – 31
Washington Wizards 15 – 31
Cleveland Cavaliers 13 – 35
New York Knicks 13 - 36
Atlanta Hawks 12 - 36

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 36 – 10
Los Angeles Clippers 33 – 14
Utah Jazz 32 – 15
Denver Nuggets 32 - 15
Houston Rockets 29 – 18
Dallas Mavericks 29 - 18
Oklahoma City Thunder 29 – 20
Memphis Grizzlies 24 - 24
San Antonio Spurs 21 - 26
Portland Trail Blazers 21 - 27
Phoenix Suns 20 – 27
New Orleans Pelicans 19 - 29
Sacramento Kings  17 - 30
Minnesota Timberwolves 15 – 32
Golden State Warriors 10 - 38

Baudet niet naar Europa, FvD krijgt EU-zetel niet maar wint EK-zetel

Thierry Baudet zal niet naar het Europees Parlement vertrekken en blijft in de Tweede Kamer, zo heeft hij aan BNR-journalist Laurens Boven laten weten. Nu de Brexit binnenkort een feit is krijgt Nederland drie van de vrijgekomen zetels in het EU-parlement, één daarvan is voor het Forum voor Democratie. Baudet was de eerste gegadigde voor die zetel, maar nu hij nee heeft gezegd tegen deze kans gaat de plek naar de volgende op de lijst. Dat is Dorien Rookmaker die het FVD inmiddels de rug heeft toegekeerd en zich heeft aangesloten bij Baudets rivaal Henk Otten, een pijnlijke kwestie voor het Forum.

Ruim een maand geleden schetsten we hier op FOK! al de gordiaanse knoop waarin het FVD zich bevond. Mocht Baudet zijn anti EU-strijd vanuit Europa hebben voorgezet dan had zijn eigen partij de zetel behouden. De gevolgen voor de Tweede Kamer waren dan echter groot geweest, de vrijgekomen Tweede Kamerzetel zou naar nummer drie op de FVD-lijst, Susan Teunissen, zou gaan. Teunissen heeft echter haar lidmaatschap opgezegd. Dit scenario is dus voorkomen.

Gevolg is wel dat de Europese zetel nu toevalt aan Rookmaker van Groep Otten. Daarmee krijgt de partij rond Otten voor het eerst een fulltime politicus en daarnaast ontvangen leden van het Europees Parlement een groot budget voor persoonlijke medewerkers. Het subsidiegeld wat de Groep Otten op deze manier binnen kan krijgen kan de partij goed gebruiken om Groep Otten uit te bouwen tot een volwaardige rechts conservatieve partij en concurrent voor Forum voor Democratie.

De stap naar Europa betekent weer dat ze op haar beurt haar zetel in de Eerste Kamer op moet geven. Deze plek komt terecht bij de eerstvolgende op de FvD-kieslijst, Otto Hermans. De man die wereldberoemd in Nederland werd nadat hij Baudet de beste spreker noemde op een partijcongres van de partij. Hermans verving eerder dit jaar tijdelijk Nicki Pouw-Verweij in de FVD-Eerste Kamerfractie. Hij werd in juni 2019 met voorkeurstemmen gekozen, maar zag af van het Kamerlidmaatschap.

De spoeling begint voor het FVD in de Eerste Kamer zo langzamerhand ook dun te worden. Na Hermans staan de in Cyprus wonende Hugo Berkhout en Tweede Kamerlid Theo Hiddema op de lijst. Daarna volgt de inmiddels ook naar Otten overgestapte Robert Baljeu. Dit kan bij ziekte of nog meer onrust binnen het Forum in de toekomst ook nog voor de nodige problemen voor Baudet gaan zorgen.

Baudet niet naar Europa, FvD krijgt EU-zetel niet maar wint EK-zetel (Pro Shots / Koen Laureij)
Baudet niet naar Europa, FvD krijgt EU-zetel niet maar wint EK-zetel (Pro Shots / Koen Laureij)

Oorzaak crisis bij PSV is opgebouwd energetisch karma

Life- en sportcoach John Troost heeft onthuld waarom het zo slecht gaat bij PSV. De positiviteitsgoroe die regelmatig van zich laat horen bij voetbalkwesties heeft dat uit de doeken gedaan op zijn Twitteraccount.

Troost loodste bijvoorbeeld Ajax voorbij Real Madrid in de Champions League vorig seizoen dus het lijkt ons belangrijk de adviezen van deze soul coach ter harte nemen.

Ook voorziet Troost dat PSV zelf in de hand heeft dat het van Ajax zal gaan winnen komend weekend:

Oey moet zich op 26 februari bij politierechter verantwoorden

Robert Oey, de partner van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, moet zich op woensdag 26 februari voor de politierechter verantwoorden. Dat laat de rechtbank aan AT5 weten.

Oey werd op 13 december 2019 door justitie schuldig bevonden aan verboden wapenbezit. Gisteren werd bekend dat hij door het Openbaar Ministerie (OM) voorgestelde taakstraf van 40 uur niet accepteert.

De 15-jarige zoon van de burgemeester werd halverwege juli aangehouden, nadat hij met vrienden een verlaten woonboot had betreden. Hij had een wapen op zak en gooide dat weg toen de politie aankwam. Het ging om een onklaar gemaakte revolver. Later bleek dat wapen van Halsema's echtgenoot en documentairemaker Robert Oey te zijn. Hij verklaarde de revolver voor filmproducties te gebruiken en het wapen te bewaren in de ambtswoning.

De taakstraf werd opgelegd tijdens een besloten zitting van het OM. Omdat Oey in verzet is gegaan tegen de straf, zal de zaak in het openbaar bij de politierechter in Amsterdam worden behandeld. Wanneer de zaak dient, is nog niet bekend. Om de schijn van partijdigheid tegen te gaan, zal een officier van justitie van het parket Noord-Holland de zaak aan de rechtbank voorleggen.

PvdD-lid vergelijkt weggestuurde voorzitter met Hitler en Mussolini

Afgelopen weekend was het congres van de Partij voor de Dieren waarbij uitgebreid werd stilgestaan bij het wegsturen van oud-voorzitter Sebastiaan Wolswinkel. De geroyeerde Wolswinkel is inmiddels weinig populair meer zo bleek uit een verslag van UP!Network, één van de aanwezigen vergeleek hem zelfs met Hitler, Mussolini en Franco. De vrouw vertelde daarbij ook dat ze Wolswinkel verder niet persoonlijk kent.

Wolswinkel werd vorig jaar verrassend gekozen tot voorzitter van de dierenpartij met zijn beloftes over meer transparantie en democratie binnen de partij. Ook zou hij meer discussie willen over de koers van de Partij van de Dieren. Al snel bleek er onenigheid binnen het bestuur en werd de kersverse voorzitter op slinkse wijze uit de partij gegooid. 

De hele affaire is een gevoelig punt binnen de partij, zoals gebruikelijk houden politieke partijen niet van 'gedoe'. Ook wilden veel leden er weinig over kwijt tegenover de pers. Eén van de leden was echter niet te beroerd om de UP!Network-verslaggever te woord te staan en ze had ook nog wel een duidelijke mening. Ondanks dat ze toegaf Wolswinkel niet te kennen vergeleek ze hem toch met Hitler, Mussolini en Franco, een weinig subtiele vergelijking vinden wij. Het fragment komt voorbij op 4:54 tijdens het verslag:

PvdD-lid vergelijkt weggestuurde voorzitter met Hitler en Mussolini (Bron: YouTube/UP!Network)

Morgen mogelijk eerste warmterecord van dit jaar

Onstuimig en zeer zacht winterweer levert vrijdag een thermisch hoogstandje. Het wordt met ruim 12 graden waarschijnlijk de warmste 31 januari sinds het begin van de metingen. Daarnaast gaat het licht regenen en in het weekend is het af en toe kletsnat. Ook dan blijft het zacht met een onstuimige zuidwestenwind. Veel zonneschijn hoeven we dit weekend niet te verwachten.

De winter wijkt de komende dagen sterk af van normaal. Niet dat het gaat vriezen, maar het wordt waarschijnlijk recordwarm. Op de laatste dag van januari wordt het in De Bilt maar liefst 12 graden en de kans is groot dat het nog iets warmer wordt. Daarmee kan het de warmste 31 januari worden, want sinds het begin van de metingen werd het op deze dag niet warmer dan 12,1 graden. Als het tot een warmterecord komt is dat de eerste van het jaar. Dat is tekenend voor de eerste maand van het jaar die gemiddeld 3 graden warmer verliep dan normaal.

Ook in de rest van het land is het zeer zacht en in het zuiden van het land flirt de temperatuur met de 13 graden. Dit kan ook een landelijk record opleveren, maar de 13,4 graden die in 1937 in Maastricht werd gemeten staat wel heel scherp.

Wie bij hoge temperaturen denkt aan een flinke hoeveelheid zon komt bedrogen uit. In de ochtend kan de zon in het noorden en westen een beetje schijnen, maar daarna is de hemelkoepel egaal grijs en is het wachten op de regen. ’s Middags gaat het als eerste in het noordwesten (mot)regenen en later volgt op meer plaatsen licht gespetter. Daarbij staat ook een onstuimige zuidwestenwind.

Vrijdagavond gaat het wat harder regenen en de meeste neerslag valt aan het eind van de nacht naar zaterdag. Daarmee is de trend gezet, want ook de rest van het weekend kunnen we perioden met regen verwachten. De meeste regen valt in het zuidoosten en daar kan met gemak 30 mm neerslag vallen. Er zijn ook droge perioden en dan vooral zaterdag rond het middaguur en zondagochtend in het midden en noorden van het land. Veel zon hoeven we daarbij niet te verwachten, hooguit enkele opklaringen.

Zaterdag wordt de warmste dag van het weekend met 11 graden in het noorden tot ruim 13 graden in het zuiden. Daarmee is het 6 graden warmer dan normaal, maar niet warm genoeg voor een record. Daarvoor moet het warmer dan 14,2 graden worden. Zondag wordt het 8 tot 12 graden en blijft het zacht. Op beide dagen staat een matige tot (vrij) krachtige zuidwester en aan deze wind hebben we de hoge temperaturen te danken.

Onderzoek voltooid leven: 0,18% 55-plussers heeft doodswens

Naar schatting heeft 0,18% van alle 55-plussers een wens tot levensbeëindiging, zonder dat zij ernstig ziek zijn. Dat komt neer op iets meer dan 10.000 mensen. Ruim een derde van deze groep zou graag hulp bij zelfdoding krijgen. Twee derde heeft de voorkeur om het leven zelf te beëindigen. Dit blijkt uit het PERSPECTIEF-onderzoek dat onder leiding van Dr. Els van Wijngaarden is uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit voor Humanistiek en het Julius Centrum van het UMC Utrecht in opdracht van het ministerie van VWS en gefinancierd door ZonMw.

Vanuit verschillende perspectieven is onderzoek gedaan naar de omvang, kenmerken en omstandigheden van ouderen met een doodswens, zonder ernstige ziekte. Ruim 21.000 ouderen hebben een uitgebreide vragenlijst ingevuld. De onderzoekers hebben daarnaast tientallen ouderen diepgravend geïnterviewd. Ruim 200 uitgevoerde en afgewezen euthanasieverzoeken zijn geanalyseerd. Ook hebben 1600 huisartsen meegedaan aan een vragenlijstonderzoek.

Mensen die in het onderzoek aangaven dat zij een doodswens hebben, bleken daarmee verschillende dingen te bedoelen. Dit PERSPECTIEF-onderzoek onderscheidt drie soorten persisterende doodswensen:

 • Er zijn mensen met een passieve doodswens: zij leven met een verlangen naar de dood zonder zelf plannen te maken of stappen te zetten om de dood te bespoedigen. Ze wachten of hopen op een natuurlijke dood. In Nederland gaat het naar schatting om 0,47% van de 55-plussers.
 • Er zijn ook mensen met een actieve doodswens: zij maken plannen of zetten concrete stappen met betrekking tot hun doodswens, zoals gesprekken voeren met de huisarts over euthanasie, een behandelverbod opstellen, zoeken naar een zelfdodingsmiddel en het serieus overwegen van zelfdoding. Naar schatting gaat het om 0,77% van de 55-plussers.
 • En dan is er de groep die hun doodswens omschrijft als een wens tot levensbeëindiging. Dit percentage komt op 0,18% van de ouderen van 55 jaar en ouder. Ruim een derde van deze groep zou graag hulp bij zelfdoding krijgen. Twee derde heeft de voorkeur om het leven zelf te beëindigen.

Voor alle drie de groepen geldt dat leven met een doodswens of een wens tot levensbeëindiging niet per definitie betekent dat men onmiddellijk dood wil. Zelfs van de mensen met een wens tot levensbeëindiging gaf ruim een derde van de respondenten aan dat de wens tot leven sterker was dan de doodswens. En voor 39% wogen beide even zwaar. De doodswens bij mensen die niet ernstig ziek zijn blijkt veranderlijk. De situatie en omstandigheden hebben invloed op hoe de doodswens wordt beleefd. Ook blijkt uit het onderzoek dat de doodswens door de jaren heen kan verminderen of verdwijnen, ook op hoge leeftijd.

Geen ‘gezonde’ groep
De groep ouderen met een doodswens die niet ernstig ziek zijn, blijkt in grote meerderheid wel fysieke en mentale klachten te hebben. Het is dan ook zeker geen ‘gezonde’ groep. In het onderzoek was ruim driekwart van de mensen onder de 75 jaar. De doodswens bij mensen die niet ernstig ziek zijn, komt dus niet alleen voor in de hoogste leeftijdscategorieën. Onder de mensen met een doodswens zijn vrouwen oververtegenwoordigd (67%). De groep met een actieve doodswens én een wens tot levensbeëindiging bestaat voor een relatief groot gedeelte uit laagopgeleiden (44%) en mensen afkomstig uit de lagere sociale klassen (53%). Een flink deel (28%) zegt al het hele leven een doodswens te hebben.

Piekeren
Factoren die volgens de ouderen hun doodswens versterken, zijn piekeren, ziekten, geestelijke en lichamelijke aftakeling, eenzaamheid, afhankelijkheid van anderen, het gevoel anderen tot last te zijn, financiële zorgen, angst om (nog meer) afhankelijk te worden en angst om (nog een keer) te vallen. Zaken die de wens om te leven versterken, zijn volgens de ouderen woonplezier, onafhankelijkheid en het ervaren van verbinding met anderen.

Zelfdodingsmiddel
Veel mensen met een doodswens willen beschikken over een zelfdodingsmiddel. Niet zozeer om het middel nu in te nemen, maar vooral ter geruststelling om in de toekomst zelf regie te kunnen voeren over het levenseinde. Andere veelvoorkomende behoeften zijn: hulp bij zelfdoding door een dokter, meer financiële ruimte, erkenning en begrip voor gevoelens en goede gesprekken met een hulpverlener.

Meer lezen? Hier is het volledige rapport te vinden. 

Denk jij aan zelfmoord? Praat erover! Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 en 113.nl

Voltooid leven...
Voltooid leven...

Politie zoekt getuigen van schietincident Tilburg

Een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland is aan de Bartokstraat in Tilburg gewond geraakt na een schietincident. De politie onderzoekt de zaak.

Donderdag 30 januari rond 1.15 uur kreeg het operationeel centrum een melding van een schietincident. Agenten troffen op straat een gewonde man aan. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, de man is niet levensbedreigend gewond.

Er is direct onderzoek gedaan door de technische en tactische recherche. Ook is er in de buurt gezocht naar (een) mogelijke dader(s). Dat leverde niks  op.De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Korpschef mag geen nadelige gevolgen verbinden aan weigering van medewerkers DNA af te staan

Twee politiemedewerkers mochten van de korpschef van de politie geen forensisch opsporingsonderzoek meer uitvoeren op bijzondere plaatsen delict omdat ze hadden geweigerd hun DNA af te staan voor de DNA-eliminatiedatabank. De korpschef verbond daarmee nadelige rechtspositionele gevolgen aan die weigeringen en dat mag niet. Het afstaan van DNA is dan niet meer vrijwillig en een inbreuk op het grondrecht van lichamelijke onaantastbaarheid. Zo’n inbreuk mag alleen als er een wettelijke grondslag is en die is er niet. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) geoordeeld in zijn uitspraak van 30 januari 2020.

Het geschil

Twee medewerkers van de politie mochten sinds 2018 niet langer forensisch opsporingsonderzoek uitvoeren op bijzondere plaatsen delict, omdat zij weigerden vrijwillig hun DNA af te staan voor de DNA-eliminatiedatabank. Deze databank is bedoeld om DNA-sporen die gevonden worden op een plaats delict te vergelijken met het DNA van politiemedewerkers die mogelijk sporen hebben achter gelaten bij hun werkzaamheden. Daarmee kunnen DNA-profielen worden uitgesloten van het opsporingsonderzoek.

De rechtbank oordeelde dat de afname van DNA op vrijwillige basis geschiedt en dat daarom geen strijd is met het grondrecht op onaantastbaarheid van het lichaam. Dat deze politiemedewerkers niet meer op alle plaatsen mochten werken, is naar het oordeel van de rechtbank een gevolg van de vrijwillige keuze om geen DNA-materiaal af te staan. De rechtbank gaf de korpschef dan ook gelijk. De betrokken politiemedewerkers zijn tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gegaan bij de CRvB. Ze zijn van mening dat sprake is van een inbreuk op het grondrecht op onaantastbaarheid van het lichaam.

Wettelijke grondslag ontbreekt

Anders dan de rechtbank heeft de CRvB geoordeeld dat er voor de politiemedewerkers geen daadwerkelijke vrije keuze bestond voor het afstaan van hun DNA. Zij konden immers niet weigeren zonder aanzienlijke nadelige gevolgen. Er is daarom ongeoorloofd inbreuk gemaakt op het recht van onaantastbaarheid van het lichaam. Op dat grondrecht mag alleen inbreuk worden gemaakt als daarvoor een wettelijke grondslag bestaat en die is er niet. Ook de grote mate van vrijheid van de korpschef om zijn organisatie in te richten, geeft geen bevoegdheid om hier een inbreuk te maken op een grondrecht. De korpschef mocht daarom niet besluiten om de medewerkers, vanwege hun weigering DNA af te staan, geen werkzaamheden meer te laten verrichten op bijzondere plaatsen delict.

Het oordeel van de Centrale Raad van Beroep is in deze zaken een eindoordeel.

Gedecideerde Bruma weigerde terugkeer bij geÔnteresseerd PSV

Jeffrey Bruma gaat aan de slag bij FSV Mainz 05. Nadat VfL Wolfsburg de verdediger eerder verhuurde aan Schalke 04 moet Bruma nu FSV Mainz 05 behoeden voor degradatie.

"Het is opnieuw een uitdaging, maar ik denk dat we voldoende kwaliteit in de ploeg hebben om erin te blijven", zegt Bruma, die ook werd benaderd door PSV.

De Eindhovense club informeerde bij Bruma of hij interesse had in een terugkeer. "PSV heeft geïnformeerd, maar heel concreet is het niet geworden."

"Op dit moment geef ik er ook de voorkeur aan om in de Bundesliga te blijven", zegt de 28-jarige stopper in gesprek met De Telegraaf.

Bruma verzekert dat hij na veel blessureleed weer helemaal fit is. "Ik ben topfit en daarom heb ik er ook voor gekozen om me te laten verhuren."

"Ik voel me te goed om op de bank of de tribune te gaan zitten", aldus Bruma, die ploeggenoot wordt van Jeremiah St. Juste en Jean-Paul Boëtius.

"Leuk om met Nederlanders samen te gaan spelen. Ik ken die jongens al en dat maakt het ook makkelijker om in de groep opgenomen te worden."

Bruma weet dat hij direct aan de bak kan, want zaterdag komt Bayern München op bezoek. "Dat is een lekkere binnenkomer. Ik weet natuurlijk niet of ik meteen ga spelen, maar anders zal ik moeten proberen om Robert Lewandowski van scoren af te houden."

De stopper hoopt vooral veel minuten te maken bij FSV Mainz 05. "Ik moet nu veel gaan spelen en dan kijk ik wat er komende zomer op mijn pad gaat komen."

'Feyenoord wimpelde Getafe af met vraagprijs van vijftien miljoen euro voor Senesi'

Marcos Senesi is pas bezig aan zijn eerste seizoen bij Feyenoord, maar had de club deze maand al kunnen verlaten. Het Spaanse Getafe heeft volgens het Algemeen Dagblad namelijk geïnformeerd naar de Argentijnse mandekker. Omdat de tegenstander van Ajax in de Europa League 'slechts' tot negen miljoen euro wilde gaan, werken de Rotterdammers niet mee aan een vertrek.

De 22-jarige Senesi werd afgelopen zomer voor zes miljoen euro overgenomen van San Lorenzo. Feyenoord wil een stevige winst maken op de verdediger en daarbij denkt de club volgens de krant komende zomer aan een transfersom van ongeveer vijftien miljoen euro.

De negen miljoen euro van Getafe kwam dan ook niet in de buurt van het gewenste bedrag van technisch directeur Frank Arnesen. Feyenoord investeerde dit seizoen behoorlijk in de selectie. Behalve Senesi werd de twintigjarige Róbert Bozeník deze week voor vier miljoen euro aangetrokken.

Beide spelers zijn gekocht om in de toekomst met winst te verkopen. 'Waarde creëren op het veld', noemt president-commissaris Toon van Bodegom de investeringen in de relatief jonge spelers. Feyenoord moet volgens het Algemeen Dagblad komende zomer al een speler voor een fors bedrag verkopen.

Feyenoord staat namelijk met de rug tegen de muur. Over het financiële boekjaar 2018/2019 heeft de club namelijk een verlies van 5,9 miljoen euro geleden en dat heeft te maken met de afschrijvingen op de spelersgroep en het negatieve resultaat op transfers.

"We zijn financieel gezond", zei algemeen directeur Mark Koevermans eerder deze maand. "Maar het transferresultaat was teleurstellend. Dat kunnen we niet jaren zo volhouden."

Bovendien staat er nog een bedrag open bij MSK Zilina. De transfersom van Bozeník heeft Feyenoord niet voor handen, maar komende zomer denkt de club dat geld wel te hebben.

MSK Zilini heeft genoegen genomen met een grotendeels uitgestelde betalingsregeling. "Iedereen realiseerde zich dat als je een speler met de potentie van Bozeník kan binnenhalen, dat je dat moet doen", aldus Arnesen.

De manier van werken van de technisch directeur is risicovol, maar ook noodzakelijk. "Mensen moeten zich realiseren dat het binnenhalen van een speler gewoon een investering is", legt Arnesen uit.

"We hebben het hier niet over het weggooien van geld. De toekomst zal uitwijzen of we veel voor Bozeník hebben betaald of juist weinig. Soms is een miljoen achteraf heel duur gebleken. Soms is tien miljoen neerleggen een koopje. Maar onze filosofie is dat we een speler halen die toekomst heeft."

De aanpak van Arnesen is anders dan Feyenoord de afgelopen jaren gewend was. "Anders dan voorheen? Ik ben zelf gewend om zo te werken", zegt Arnesen. "Bij PSV werkte ik niet anders."

"We haalden daar jonge spelers van over de hele wereld, werden er vaak kampioen mee en verkochten ze dan voor veel geld aan andere clubs. Maar we nemen het risico, want het is altijd een risico. Voor ons is een paar miljoen euro gewoon heel veel geld."

Leraren staken op de Dam voor beter onderwijs

Leraren voeren vanochtend actie op de Dam in Amsterdam. Ze willen structureel meer geld voor het onderwijs, zodat onder meer het lerarentekort aangepakt kan worden. In Amsterdam sluiten zo'n 252 scholen de deuren. AT5 is rond 10.30 uur live bij de staking aanwezig.

Zowel leraren uit het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs doen vandaag en morgen mee aan de staking. Ze maken zich vooral zorgen om de tekorten. Want landelijk gezien hebben maar liefst 55.000 basisschoolleerlingen geen docent voor de klas. En dat aantal loopt op.

Ook middelbare scholen kampen met grote tekorten. Er wordt voornamelijk gezocht naar leraren voor de exacte vakken, klassieke talen, Duits en Nederlands.

460 miljoen
Het is dan ook niet de eerste keer dat er actie wordt gevoerd. Zo sloten in november al meer dan 177 Amsterdamse scholen voor een dag de deuren. Het kabinet besloot toen eenmalig 460 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het onderwijs.

Even leek het erop dat de protesten daarmee afgelopen waren. Maar volgens de onderwijsvakbonden is dit eenmalige bedrag niet voldoende om de problemen rond werkdruk en salaris op te lossen. Ze eisten daarom dat het kabinet voor 13 januari met extra geld zou komen. Maar dat kwam er niet.

Nieuwe cao
In de tussentijd bereikten vakbonden en werkgevers in het basisonderwijs op 12 december wél een akkoord. In een nieuwe cao werd vastgelegd dat leraren meer gaan verdienen. Ze kregen een loonsverhoging van 4,5 procent, plus eenmalig 875 euro.

Toch vonden de leerkrachten dat uiteindelijk niet voldoende. Ook zij eisen meer geld, zodat er structurele investeringen kunnen worden gedaan.

Eisen
Leraren in speciaal- en basisonderwijs strijden daarom voor structureel 90 miljoen euro erbij, om het carrièreperspectief van onderwijsondersteunend personeel en schoolleiders te verbeteren.

Daarnaast willen ze structureel 560 miljoen euro extra om de loonkloof tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs te dichten. Ook vragen ze om een extra salarisverhoging van 1,25 procent per jaar.

Voortgezet onderwijs
In het voortgezet onderwijs wordt bovendien actie gevoerd voor structureel 80 miljoen euro erbij om de carrièreperspectieven van onderwijsondersteunend personeel te verbeteren. Daarnaast moet er structureel 675 miljoen euro extra komen om het aantal lesuren stapsgewijs te verlagen naar 20 uur.

Ook willen de leraren in het voortgezet onderwijs structureel 246 miljoen euro voor een grotere doorstroom van leraren naar een hogere salarisschaal, plus 1,25 procent extra loonsverhoging.

Mars
In verschillende steden in het land wordt vandaag actie gevoerd. In Amsterdam lopen leraren een mars, die begint en eindigt op de Dam. Onderwijswethouder Marjolein Moorman en verschillende vakbonden zullen voorafgaand de leraren toespreken op de Dam.

Met 150 km/uur over de vluchtstrook na weggooien crystal meth

Dinsdag 28 januari hield de politie op de A12 bij Woerden twee mannen aan voor het bezit van crystal meth. De mannen, van 26 en 31 jaar uit het Duitse Keulen, onttrokken zich aan een verkeerscontrole om zich te ontdoen van de harddrugs die zij aan boord hadden.

Een medewerker van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid was, na een ochtend theorie over mobiel banditisme, met twee nieuwe collega’s de weg op gegaan om het geleerde in de praktijk te brengen. Op de A12 zagen zij een auto met een Duits kenteken rijden. Bij het langzaam voorbij rijden van het voertuig keken de agenten, zoals gebruikelijk, naar de inzittenden. De bestuurder keek terug en leek te schrikken. Ook liet hij direct zijn snelheid zakken. Beide inzittenden bleven strak voor zich uitkijken met de kaken stijf op elkaar.

De gespannen reactie van de inzittenden zorgde ervoor dat de agenten de auto wilden controleren. Op weg naar een veilige stopplaats nam de politie de Duitse auto mee naar de afrit Nieuwerbrug. Bij het witte puntstuk van de uitvoegstrook veranderde de bestuurder van gedachten en stuurde bruusk terug de snelweg op. De agenten reden met hun snelle Volvo via de berm achter de Duitse Renault Clio aan.

Achtervolging
Met snelheden van 140 tot 150 kilometer per uur raasde de Duitse auto over de vluchtstrook langs het vele verkeer richting Woerden. Door de drukte op de snelweg en de hevige hagelbuien was er sprake van een uiterst gevaarlijke situatie. Tijdens de achtervolging gooide de bijrijder een blauwe doos uit de auto. Hierin bleek later crystal meth te zitten. Crystal meth is methamfetamine in kristalvorm en is een sterk verslavende harddrug.

Attente vrachtwagenchauffeur
Na drie kilometer wist de snelle Volvo naast de Clio te komen en deze zonder schade klem te rijden op de vluchtstrook. Een attente vrachtwagenchauffeur reageerde direct door zijn vrachtwagen half op de vluchtstrook en half op de rijbaan stil te zetten. Hierdoor kon de Duitse auto niet meer weg en hadden de agenten een veilige werkruimte om de twee verdachten aan te houden. Een toegesnelde motoragent vond de weggegooide blauwe doos en de kristallen die daarin hadden gezeten terug op de vluchtstrook. Ook in de auto werden nog kristallen methamfetamine aangetroffen. In de auto werden naast de crystal meth ook nog een aantal telefoons aangetroffen. Eén van de telefoons was een zogenaamde crypto telefoon. Ook trof de politie bijna 1300 euro aan contanten aan.

Bij de aanhouding van de verdachten gaf één van de verdachten nog een valse naam op. Bij het checken van zijn echte identiteit bleek de verdachte een bekende te zijn van politie en justitie en niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De auto, telefoons, drugs en het geld zijn in beslag genomen. 

Shell in diepe problemen na minieme winst

Het gaat niet goed met Shell. De gas- en oliereus heeft de cijfers van het vierde kwartaal van 2019 - en dus ook van het hele jaar - bekendgemaakt en men zal op een houtje moeten bijten: het vierde kwartaal leverde slechts 3,06 miljard dollar winst op, zo'n 2,8 miljard euro.

De paar grijpstuivers die men in de laatste maanden van het jaar bij elkaar wist te sprokkelen komen neer op amper de helft van de winst van dezelfde periode in 2018. Dit wijt men grotendeels aan de lagere olie- en gasprijzen. Ook met de jaarwinst kan men amper de boodschappen betalen: in 2018 was dat nog 21,9 miljard dollar, vorig jaar bleef het hangen op het schamele bedrag van 16,9 miljard dollar.

De CEO van het bedrijfje zegt overigens wel tevreden te zijn en benadrukt dat men van plan is om voor de lieve som van 25 miljard dollar aandelen terug te kopen, zonder er een vast tijdschema aan te hangen.

One Piece krijgt live-action serie op Netflix

Netflix heeft een One Piece live-actionserie van tien afleveringen aangekondigd. Deze live-action van de beroemde mangareeks is al een tijdje in ontwikkeling, maar dit is de eerste officiële aankondiging.

Netflix is een samenwerking aangegaan met Tomorrow Studios en Shueisha om de nog steeds lopende manga uit Japan naar een live-actionserie te vertalen. De originele manga, geschreven door Eiichiro Oda heeft 460 miljoen exemplaren verkocht.

Het verhaal van One Piece draait om de Straw Hat Pirates en hun kapitein, Monkey D. Luffy, wiens leven verandert wanneer hij de Gum-Gum Devil Fruit opeet. Hierdoor krijgt hij krachten die hem in een rubberen man veranderen. Hij kan zijn lichaam strekken, opblazen en meer. Zijn doel is de legendarische schat One Piece te vinden. Volgens de legendes is diegene die de schat vindt de King of the Pirates.

Steven Maeda (Lost, The X-Files) gaat schrijven aan de serie. Eiichiro Oda bemoeit zich er natuurlijk ook mee als executive producing, samen met Marty Adelstein en Becky Clements van Tomorrow Studios. Wie er gecast is of gaat worden is nog niet bekendgemaakt.

Eiichiro Oda heeft ook nog iets te melden aan de fans:

Autodief steelt 2e auto bij aanrijding

Op de Siebengewaldseweg in Bergen vond donderdagmorgen een bijzondere diefstal van een auto plaats. Tijdens een botsing waarbij meerdere auto’s bij betrokken waren, waaronder een gestolen auto, ging de bestuurder van deze gestolen auto ervandoor met de auto van een kijker.

Rond 7.00 uur vond een aanrijding plaats tussen twee personenauto’s. Het was een aanrijding met alleen materiele schade. Een van beide auto’s bleek te zijn gestolen in Duitsland en voerde gestolen kentekenplaten. Na de aanrijding reed een derde auto tegen de stilstaande (gestolen) auto.

Een vierde automobilist die kwam aanrijden stopte zijn auto en stapte uit om te kijken wat er was gebeurd. Op dat moment stapte de bestuurder van de gestolen auto in de geparkeerde auto, van de man die naar de aanrijding stond te kijken en vluchtte met de auto richting Well. De politie trof de gestolen auto aan in Well en van de dief ontbreekt elk spoor.

Nintendo Switch haalt Super Nintendo in

Nintendo heeft nieuwe verkoopcijfers naar buiten gebracht van Nintendo Switch. Deze cijfers lopen tot en met het derde kwartaal van het Fiscale Jaar 2020. De cijfers tonen dat Nintendo Switch inmiddels meer verkocht is dan Super Nintendo.

Super Nintendo is wereldwijd blijven hangen op 49,10 miljoen eenheden, terwijl Nintendo Switch inmiddels  52,48 miljoen keer is verkocht. Nintendo Switch is goed voor 47,3 miljoen, de nieuwe Switch Lite voor 5,19 miljoen. Het volgende doelwit is de NES (61,91 miljoen). Dit fiscale jaar verkocht Switch tot nu toe 17,74 miljoen eenheden, genoeg reden om de verkoopdoelstelling van 18 miljoen te verhogen naar 19,5 miljoen.

Ook Switch-software blijft het goed doen. Pokémon Sword & Shield zijn meer dan zestien miljoen keer verkocht in anderhalve maand, Mario Kart 8 Deluxe is de eerste titel die meer dan twintig miljoen keer is verkocht,Luigi's Mansion 3 is meer dan vijf miljoen keer verkocht en Link's Awakening is beter verkocht (4,19 miljoen) dan A Link between Worlds (4,07 miljoen).

Ook uniekere titels zoals Ring Fit Adventure (2,17 miljoen) en Astral Chain (1,03 miljoen) doen het goed. Ook voor software stelt Nintendo de verwachtingen bij: van 125 miljoen eenheden naar 140 miljoen eenheden. De lijst met best-sellers vind je hier, de complete resultaten vind je hier.

Nintendo Switch Lite Geel

Gezondheidsministers maken zich zorgen om verloting nieuw SMA-medicijn

De gezondheidsministers van België, Nederland, Luxemburg, Oostenrijk en Ierland maken zich grote zorgen over de plannen van Novartis en Avexis om via een loterij te bepalen welke ernstig zieke kinderen een geneesmiddel krijgen, nog voordat het op de Europese markt komt. De aanpak van dit wereldwijde programma voor vroegtijdige toegang kent geen precedent en wijkt aanzienlijk af van de bestaande programma's voor vroegtijdige toegang.

De ministers - verenigd in het Beneluxa-initiatief - dringen er bij de farmaceutische bedrijven op aan om objectieve, medische criteria te hanteren wanneer zij patiënten vroegtijdig toegang geven tot innovatieve geneesmiddelen.

Farmaceutisch bedrijf Novartis heeft onlangs bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een vergunning aangevraagd om het product Zolgensma®, een geneesmiddel voor de spierziekte SMA (Spinal Muscular Atrophy), in de handel te mogen brengen. In afwachting van het verkrijgen van deze vergunning wil de farmaceut het geneesmiddel verloten onder de – vaak jonge – patiëntjes. Met de aankondiging van deze aanpak geeft Novartis hoop aan de ouders van de patiëntjes, maar het bedrijf geeft geen enkele duidelijkheid over de precieze vorm van het plan en de juridische kant van een dergelijk systeem.

In hun gezamenlijke verklaring benadrukken de ministers hun grote bezorgdheid over het organiseren van een soort loterij voor patiënten die reikhalzend uitkijken naar een mogelijke behandeling: “De grote onzekerheid en het gebrek aan transparantie zijn totaal onaanvaardbaar. Het bewijst een gebrek aan oprechte betrokkenheid bij de patiënten. Het zorgt alleen maar voor meer leed bij de betrokken families. Zij krijgen immers valse hoop. Het lot van een patiënt laten afhangen van een loterij zonder medische criteria en tussenkomst van hun behandelaar, zonder uitzicht te bieden op behandeling aan degenen die niet geselecteerd werden, is mensonwaardig. Hier zijn morele waarden uit het oog verloren. Loterijen zijn in feite kansspelen en dit model past absoluut niet bij de gezondheidszorg.”

Het staat ondernemingen uiteraard vrij­­­­­­­­­­­ hun producten aan patiënten ter beschikking te stellen voordat een product op de markt is toegelaten en voordat ze daarvoor worden vergoed. Maar de betrokken ministers zijn van mening dat dit altijd in nauwe samenwerking met artsen moet gebeuren, op basis van objectieve medische criteria en medische noodzaak.

De ministers van volksgezondheid van het Beneluxa-initiatief roepen Novartis en AveXis op om hun systeem voor het bieden van vroegtijdige behandeling aan Europese patiënten, te herzien.

Verplichting jegens patiënten
De ministers van volksgezondheid van de vijf landen waarderen de inspanningen van de bedrijven om een geneesmiddel te ontwikkelen voor deze kwetsbare patiëntengroep. Samen met patiënten en voorschrijvers wachten zij op de definitieve toestemming van het Europees Geneesmiddelbureau EMA aan deze bedrijven om het product op de markt te brengen.

De landen hebben alle begrip voor de beweegredenen van ouders en artsen om mee te willen doen aan een geneesmiddelenloterij. Zij vechten voor het leven en welzijn van hun kinderen en patiënten. De ministers zijn voorstander van een op de juiste wijze toegepast programma voor vroegtijdige toegang waar patiënten baat bij kunnen hebben.

De ministers van het Beneluxa-initiatief zijn het aan patiënten verplicht om te strijden voor duurzame toegang tot geneesmiddelen in hun landen. Zij willen patiënten betere toegang geven tot hoogwaardige en betaalbare behandelingen. Op een eerlijke en verantwoorde manier.

Als deze behandeling voor SMA in Europa wordt goedgekeurd, zou dit het duurste geneesmiddel ooit worden, met een geschatte prijs van twee miljoen euro per patiënt. De ministers dringen er daarom bij Novartis en AveXis op aan om in gesprek te gaan met het Beneluxa-initiatief en te zoeken naar betaalbare en zowel medisch als ethisch geschikte manieren om dit geneesmiddel te verstrekken aan alle jonge patiënten die dit nodig hebben.

Europees Parlement keurt Brexit goed

Het Europees Parlement heeft het terugtrekkingsakkoord woensdagavond met 621 stemmen voor, 49 tegen en 13 onthoudingen goedgekeurd. Het Parlement heeft de balans opgemaakt van het terugtrekkingsproces tot dusver en van de toekomstige uitdagingen in een debat met de Kroatische staatssecretaris voor Europese Zaken Nikolina Brnjac namens het voorzitterschap van de Raad, de voorzitter van de Commissie Ursula von der Leyen en de Brexit-onderhandelaar van de EU, Michel Barnier.

In reactie op het historische belang van de gebeurtenis benadrukten de meeste sprekers namens hun politieke fracties dat de terugtrekking van het VK uit de Europese Unie niet het einde van de EU-VK relatie betekent en dat de banden die de volkeren in Europa binden sterk zijn en blijven. Er werd ook benadrukt dat er lessen uit Brexit moeten worden getrokken die de toekomst van de EU vorm gaan geven. De sprekers dankten het Verenigd Koninkrijk en de Britse leden van het Europees Parlement voor hun inzet gedurende het Britse lidmaatschap van de Europese Unie.

Vele sprekers waarschuwden dat de onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK zeer moeizaam zullen verlopen, met name vanwege het strakke tijdschema van de terugtrekkingsovereenkomst.

De toekomstige relatie met het VK
De VK coördinatiegroep van het Europees Parlement, onder leiding van de voorzitter van de Commissie buitenlandse zaken David McAllister (EPP, DE), zal contact onderhouden met de EU-taskforce voor de betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk en de coördinatie met de Commissie buitenlandse zaken en de Commissie internationale handel en alle andere bevoegde commissies op zich nemen. Het EP zal het werk van EU-onderhandelaar Michel Barnier op de voet volgen en de onderhandelingen door middel van resoluties blijven beïnvloeden. De definitieve overeenkomst moet door het Europees Parlement worden goedgekeurd.

Na de historische stemming zei EP voorzitter Sassoli: "Het stemt me zeer droevig dat we op dit punt zijn aangeland [...] Een periode van vijftig jaar integratie kan niet eenvoudig worden beëindigd. We zullen allemaal hard moeten werken om een nieuwe relatie op te bouwen, waarbij de belangen en de bescherming van de rechten van de burgers altijd centraal staan. Het zal niet eenvoudig zijn. Er zullen moeilijke situaties komen die onze toekomstige relatie op de proef zullen stellen. Dat wisten we al vanaf het begin van Brexit. Ik ben er echter van overtuigd dat we eventuele verschillen kunnen overbruggen en steeds een gemeenschappelijke basis zullen vinden."

Meer informatie over de volgende stappen:

Om in werking te treden zal het terugtrekkingsakkoord nu met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen door de Raad worden goedgekeurd.

De overgangsperiode die op 1 februari begint, zal eind december 2020 aflopen. Een eventuele overeenkomst over de toekomstige EU-VK-relatie zal vóór die tijd moeten worden goedgekeurd om op 1 januari 2021 in werking te kunnen treden.

De overgangsperiode kan éénmalig met één of twee jaar worden verlengd, maar het besluit daartoe moet vóór 1 juli 2020 door het Gemengd EU-VK Comité worden genomen.

Het Europees Parlement zal elke toekomstige samenwerkingsovereenkomst moeten goedkeuren. Indien een dergelijke overeenkomst betrekking heeft op bevoegdheden die de EU met de lidstaten deelt, zullen ook nationale EU-parlementen de overeenkomst moeten ratificeren.

Achtergrond
De stemming in de plenaire vergadering van het Europees Parlement vond plaats na de afronding van het ratificatieproces in het Verenigd Koninkrijk en de positieve aanbeveling van de Parlementscommissie constitutionele zaken (AFCO), waar eerst een debat plaatsvond met onder meer Brexit-coordinator Guy Verhofstadt.

Deel twee van het terugtredingsakkoord beschermt de EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en de burgers van het Verenigd Koninkrijk in andere EU-landen, alsmede hun familieleden. Volgens de bepalingen van de overeenkomst zullen alle socialezekerheidsrechten uit hoofde van EU-wetgeving worden gehandhaafd en zullen de rechten van de burgers gedurende hun hele leven worden gegarandeerd. Daarnaast moeten de relevante administratieve procedures transparant, eenvoudig en gestandaardiseerd zijn. Op de uitvoering en toepassing van deze voorwaarden zal toezicht worden gehouden door een onafhankelijke autoriteit, die bevoegdheden zal hebben die gelijkwaardig zijn aan die van de Europese Commissie.

Om in werking te treden moest het terugtrekkingsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk door het Europees Parlement worden goedgekeurd met een gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen (artikel 50, lid 2, van het Verdrag betreffende de Europese Unie) voordat er in de Raad een eindstemming (met gekwalificeerde meerderheid) kan plaatsvinden.


De slotverklaring van David Sassoli

Minder vee zorgt voor minder stikstof en fosfaat in mest

De stikstofuitscheiding in dierlijke mest is in 2019 vergeleken met een jaar eerder met 2,6 procent gedaald naar 490 miljoen kilogram. Dat is onder het stikstofplafond dat de Europese Unie heeft vastgesteld voor de Nederlandse veestapel. De fosfaatuitscheiding bedroeg tegelijkertijd 156 miljoen kilogram, 3,7 procent minder dan in 2018. De fosfaatuitscheiding ligt hiermee ruim onder het fosfaatplafond. De daling hangt vooral samen met de afname van het aantal runderen, varkens en kippen. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

In 2019 daalde de stikstofuitscheiding in dierlijke mest vergeleken met een jaar eerder met ruim 13 miljoen kilogram. Dat is 14 miljoen kilo onder het vastgestelde stikstofplafond van 504,4 miljoen kilogram. Het is voor het tweede achtereenvolgende jaar dat de stikstofuitscheiding onder het plafond valt.

De stikstofuitscheiding van de melkveesector bedroeg vorig jaar 280,6 miljoen kilogram, 9,3 miljoen kilogram minder (-3,2 procent) dan in 2018. De stikstofuitscheiding van de melkveehouderij is nu gedaald tot onder het productieplafond (281,8 miljoen kilogram) voor deze sector.

Fosfaatuitscheiding dierlijke mest verder onder plafond
De fosfaatuitscheiding daalde in 2019 met 6,0 miljoen kilogram, een afname van 3,7 procent vergeleken met een jaar eerder. De hoeveelheid fosfaat in dierlijke mest is voor het derde achtereenvolgende jaar gedaald en ligt nu 17 miljoen kilogram (10 procent) onder het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilogram dat door de Europese Unie is vastgesteld.

Vorig jaar bedroeg de fosfaatproductie van de melkveesector 75,1 miljoen kilogram, 3,6 miljoen kilogram minder dan in 2018. De fosfaatproductie in de melkveesector ligt daarmee bijna 12 procent onder het fosfaatplafond voor deze sector (84,9 miljoen kilogram). Vleesrundvee produceerde 11,8 miljoen kilogram fosfaat, ruim 2 procent minder dan het jaar daarvoor.

Minder koeien en jongvee
Nederland telde in 2019 vergeleken met een jaar eerder gemiddeld minder melkkoeien (-0,9 procent) en jongvee (-8,4 procent). In het laatste kwartaal van 2019 nam het aantal melkkoeien echter toe zodat aan het einde van 2019 er bijna 30 duizend koeien meer waren dan op 1 januari. Het aantal kalveren, pinken en vaarzen bleef wel constant.

Minder stikstof en fosfor in voer voor melkvee
Vergeleken met 2015, het jaar waarin het melkquotum werd afgeschaft, is het stikstofgehalte van mengvoer gedaald met ruim 7 procent tot 28,4 gram stikstof per kilogram. Het stikstofgehalte van kuilgras nam in dezelfde periode met 7 procent toe tot 29,1 gram per kilogram droge stof.

Het fosforgehalte van mengvoer daalde tussen 2015 en 2019 van 4,5 tot 4,0 gram fosfor per kilogram. Van de kuilgrasoogst daalde het fosforgehalte in die periode van 4,0 tot 3,6 gram per kilogram droge stof.

Melkproductie per koe vergelijkbaar met 2018
De melkproductie per melkkoe bedroeg vorig jaar 8 870 kilogram, nagenoeg evenveel als in 2018. Hierdoor is ook het totale voerverbruik per melkkoe vergelijkbaar met 2018. Door de afname van het aantal runderen in de melkveehouderij en het per saldo gedaalde stikstofgehalte van voedermiddelen, daalde de stikstofuitscheiding van de melkveesector.

Ook daling van stikstof en fosfaat in varkensmest
De hoeveelheid stikstof en fosfaat in varkensmest daalde in 2019 met respectievelijk 2,7 en 2,9 procent ten opzichte van 2018. Dit hangt samen met een afname van het aantal vleesvarkens met 1,1 procent en het aantal fokvarkens met 6,6 procent. Het effect van veranderingen in de voersamenstelling is nog niet in de cijfers verwerkt.

De stikstofuitscheiding van de varkenssector kwam in 2019 uit op 94,2 miljoen kilogram en de fosfaatuitscheiding op 36,6 miljoen kilogram. De stikstof en fosfaat die varkens produceren liggen sinds 2016 onder de productieplafonds van 99,1 miljoen kilogram stikstof en 39,7 miljoen kilogram fosfaat.

Lagere stikstof- en fosfaatuitscheiding door pluimvee
In 2019 daalde de stikstof- en fosfaatuitscheiding van legpluimvee met bijna 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de vleespluimveesector veranderde de mestproductie vrijwel niet. De totale stikstofuitscheiding van de pluimveesector bedroeg vorig jaar 54,5 miljoen kilogram, ruim onder het productieplafond van 60,3 miljoen kilogram.

De fosfaatproductie van pluimvee lag in 2019 met 24,7 miljoen kilogram eveneens ruim onder het plafond van 27,4 miljoen kilogram.

Overige vee
De mestproductie van overige dieren nam in 2019 per saldo toe met 1,3 miljoen kilogram stikstof tot 24,0 miljoen kilo door toename van het aantal schapen en geiten en een afname van het aantal nertsen. De fosfaatproductie bleef onveranderd op krap 8 miljoen kilogram.

Mink van der Weerden van Oranje-Rood naar Rot-Weiss KŲln

Hockeyer Mink van der Weerden verlaat Oranje-Rood na twaalf jaar voor een avontuur in Duitsland. De 31-jarige strafcornerspecialist maakt komend seizoen de overstap van Eindhoven naar Rot-Weiss Köln.

Van der Weerden behaalde in zijn tijd bij Oranje-Rood (en de voorloper Oranje Zwart) drie keer de landstitel. Ook won de verdediger de EHL met de Eindhovense formatie. Bij Rot-Weiss Köln wordt Van der Weerden onder meer de ploeggenoot van de Belgische doelman Vincent Vanasch, die al eerder bekend maakte over te stappen naar de Duitse topploeg.

Van der Weerden laat op de site van de Duitse club weten dat hij heel enthousiast is over zijn avontuur bij Rot-Weiss. "Ik heb altijd al willen spelen in de Bundesliga en krijg nu die kans. Rott-Weiss is een van Duitslands bekendste en meest succesvolle clubs. Ik hoop dat ik de komende jaren een bijdrage kan leveren aan de club. Ik ben enthousiast dat ik met coach André Henning en enkele van Duitslands grootste toppers en talenten kan samenwerken. Ik hoop dat we gezamenlijk succesvol kunnen zijn in de Bundesliga en de EHL."

City bereikt finale League Cup ondanks derbynederlaag

Manchester City heeft de finale van de League Cup bereikt. Het ging op eigen veld weliswaar met 0-1 onderuit tegen stadgenoot Manchester United, maar door de eerdere 1-3 overwinning in de heenwedstrijd zorgde dat de ploeg van trainer Pep Guardiola alsnog doorging naar de finale. In de finale spelen ze tegen Aston Villa.

Manchester City speelde United in de heenwedstrijd vooral in de eerste helft helemaal dronken en dat was in de return eigenlijk ook het geval. De doelpunten bleven echter uit. Na een dik half uur spelen waren het echter de bezoekers die tegen alle verhoudingen in op voorsprong kwamen. Uit de eerste beste kans vanuit een vrije trap schoot Nemanja Matic raak met een droge knal: 0-1. Niet veel later dacht City dan eindelijk te scoren. Uit een geweldige aanval tikte Sterling binnen, maar hij werd wegens buitenspel terecht afgevlagd.

In de tweede helft kreeg Sterling na een kwartier spelen opnieuw een enorme kans, maar oog in oog met De Gea voerde hij zijn actie te ver door en schoot hij wild over. Ververvolgens verprutste City nog een paar kansen. United mocht in de counter blijven hopen op een tweede goal, maar toen Matic een kwartier voor tijd zijn tweede gele kaart pakte was het eigenlijk over en uit met die hoop. In de allerlaatste minuten gingen de gasten nog op zoek naar de 0-2, maar met tien man kon het maar weinig afdwingen.

Liverpool dankzij Salah langs West Ham United

Liverpool is een stap dichter bij de Premier League-titel gekomen. Met Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum in de basis werd dit keer West Ham United verslagen: 0-2. Mohamed Salah was met een goal en een assist de man van de wedstrijd.

De voorsprong van Liverpool op de naaste PL-achtervolgers bedroeg voorafgaand aan het duel bij West Ham al zestien punten (op Manchester City) en negentien punten (op Leicester City), terwijl The Reds ook nog eens een wedstrijd minder gespeeld hadden dan die twee ploegen. Die voorsprong werd vanavond dus vergroot.

Tien minuten voor de rust kwam Liverpool op voorsprong. Divock Origi (die speelde bij afwezigheid van Sadio Mané) werd neergelegd in de zestien, waarna Salah de toegekende penalty benutte: 0-1. Kort na de thee verdubbelde Alex Oxlade-Chamberlain de score op de counter, na een schitterende pass van Salah. Die 0-2 bleek ook de eindstand.

Het was voor de koploper de 23ste zege in 24 competitiewedstrijden: alleen uit bij Manchester United werd met 1-1 gelijkgespeeld. Liverpool dendert zodoende onbedreigd door richting de landstitel. Met nog veertien wedstrijden te gaan is de voorsprong op de eerder genoemde nummers twee en drie opgelopen tot respectievelijk negentien en 22 punten.

Meer vaccinaties tegen bof, mazelen, rode hond en HPV

De vaccinatie van pasgeborenen tegen bof, mazelen en rode hond (BMR) is in het afgelopen jaar licht gestegen. Dat concludeert het RIVM op basis van doorlopend onderzoek naar deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatiegraad van meisjes tegen HPV is het afgelopen jaar duidelijk omhoog gegaan, van 59% voor meisjes die in 2005 zijn geboren naar 72% voor meisjes met geboortejaar 2006. De vaccinatiegraad voor andere vaccinaties blijft stabiel. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft dit aan de Tweede Kamer geschreven.

HPV vaccinatie extra hoopgevend
Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): “We blijven hard werken om het nog beter te doen, maar ik beschouw dit als belangrijke signalen dat we de goede kant op gaan. De bescherming van onze kinderen tegen gevaarlijke infectieziekten wordt beter. De aanzienlijke stijging van HPV vaccinaties vind ik extra hoopgevend, helemaal als je denkt aan alle verschillende soorten kanker die HPV-infectie kan veroorzaken.
Deze cijfers zijn een resultaat van de gezamenlijke inspanningen van alle gezondheidswerkers die zoveel tijd en aandacht geven om kinderen en ouders zo goed mogelijk te helpen. Hun inzet maakt elke dag weer het verschil. Echt iets om heel trots op te zijn.”

Betere voorlichting en communicatie
Samen met het RIVM, jeugdgezondheidszorgorganisaties, jeugd- en kinderartsen, verpleegkundigen, beleidsmedewerkers en communicatiedeskundigen heeft staatssecretaris Blokhuis gewerkt aan het verbeteren van voorlichting en communicatie, inhaalcampagnes en het tegengaan van desinformatie.

De Vaccinatiealliantie die in 2019 is ingesteld werkt in 2020 door aan het uitwisselen en bevorderen van werkwijzen die in de praktijk hun meerwaarde bewijzen, zoals bijvoorbeeld het vaccinatieconsult dat in Barneveld goede resultaten oplevert. In het kader van de Vaccinatiealliantie heeft ook een team van experts zich verenigd in een denktank die zich inzet om desinformatie tegen te gaan.
In nauwe samenwerking met het RIVM worden bestaande uitnodigingen en voorlichtingsmaterialen verbeterd. De inhoud en vindbaarheid van de website van het Rijksvaccinatieprogramma is verbeterd waardoor ook de ouders die twijfelen er meer gebruik van maken en wetenschappelijk onderbouwde informatie te zien krijgen.

Minder sterfgevallen meningokokkenziekte W
In de afgelopen twee jaar werden de vaccinatie tegen meningokokkenziekte W voor kinderen en kinkhoest vaccinatie voor zwangeren (22-weken prik) toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma. De grote inspanning van alle betrokken partijen om bijna 750.000 jongeren van 14 tot 18 jaar te vaccineren tegen meningokokken W heeft impact. Na jaren van stijging waren er in 2019 minder ziekte- en sterfgevallen. Tot november 2019 overleden 8 patiënten. In 2018 waren dat er 23. De inhaalcampagne voor 14-18 jarigen is zo goed als afgerond. Vanaf dit jaar worden alle 14 jarigen standaard opgeroepen voor de meningokokkenvaccinatie

Ripdeal wordt man (27) bijna fataal

Een 27-jarige man uit Almere is op 15 juni vorig jaar beschoten met een automatisch vuurwapen in een appartementencomplex vlakbij het Amstelstation in Amsterdam. De politie gaat ervan uit dat er sprake is geweest van een gewelddadige ripdeal. Op de bewakingsbeelden is te zien dat de verdachten er vandoor gaan met een doos, vermoedelijk met drugs.

Met spoed gaan agenten afgelopen zomer af op een melding dat er geschoten is bij een wooncomplex op de hoek van de Marcusstraat en het Schollenbrugpad, om de hoek van het Amstelstation.

Binnen vinden ze een zwaargewonde man die nog net kan vertellen dat hij in de lifthal door drie mannen met een automatisch vuurwapen beschoten is. Het slachtoffer, een 27 jarige man uit Almere, blijkt een bekende van de politie. Hij wordt zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht en overleeft de schietpartij.

Op camerabeelden in de buurt zijn de drie mannen te zien. Ze lopen met een grote doos over straat die ze vermoedelijk van het slachtoffer hebben gestolen. Ze lopen vlak na het schieten over de Marcusstraat langs het wooncomplex in de richting van de Wibautstraat aan de kant van het Amstelstation.

'Wij gaan ervan uit dat er sprake is geweest van een ripdeal, waarbij de ene partij drugs heeft en de andere partij geld, maar in dit geval was er kennelijk geen geld aanwezig en is er geweld toegepast', aldus politiewoordvoerder de Rob van der Veen in het AT5-programma Bureau020.

De politie brengt de zaak onder de aandacht, omdat er grof geweld is toegepast. 'Er is geschoten in een wooncomplex waar ook anderen mensen wonen en die kogels vliegen alle kanten op. Dat is natuurlijk schokkend en dat is de reden dat we er extra aandacht aan besteden', aldus Van der Veen.

'Stiffa' en 'Isa'
De politie heeft inmiddels achterhaald dat één van de verdachten 'Stiffa' als bijnaam heeft. Deze 'Stiffa' verblijft zowel in Amsterdam als in Rotterdam. Ook heeft de recherche informatie ontvangen over een vrouw genaamd 'Isa', die waarschijnlijk indirect betrokken is bij de ripdeal. Deze 'Isa' heeft in het verleden in detentie gezeten en woonde voorheen in de buurt van Kraaiennest in Amsterdam. De politie ontvangt graag meer informatie over de hele groep van vier.

Signalement
Op de bewakingsbeelden van de beroving zijn twee mannen te zien van vermoedelijk Surinaamse komaf. Beide mannen spraken ook Surinaams. De eerste verdachte is tussen de 1.80 en 1.85 meter lang, is eind 20 of begin 30 jaar oud, heeft donkere sproeten in zijn gezicht, een atletisch en gespierd postuur, kort glad haar, lichtbruine ogen en tatoeages op zijn armen.

De tweede verdachte is rond de 1.90 meter lang, ouder dan 35 jaar, heeft een slank postuur en halflang haar. De derde verdachte is te herkennen aan zijn lichtgetinte huidskleur, kale hoofd en aan het feit dat hij kleiner is dan de andere twee verdachten.

FOK! Wat een weer: nee, nee en nog eens nee

Hallo!

Nee is nee en nee blijft ook nee. Dat is hetzelfde als boem is ho. Het is geen winter en het gaat ook geen winter worden. Tenminste tot en met half februari is er van winterweer geen sprake, en tegen die tijd kunnen we het wel weer eens gaan hebben over de 15 graden. Zeg nooit nooit natuurlijk, maar er is geen enkele aanwijzing op winterweer. Wat dat betreft is het echt volstrekt kansloos dit jaar. Er is wel wat natte sneeuw gesignaleerd in het noorden van het land, maar dat stelde helemaal niets voor. Tot zover de winterprik. Vandaag komen we weer in de dubbele cijfers.

Gisteren vielen er nog wel buien, maar je ziet het patroon al verschuiven. In het zuidwesten scheen de zon al veelvuldig en was er van buien geen sprake. Vlissingen boekte alweer 6 uur zon. Traditiegetrouw vielen er met een koude bovenlucht wel buien in het binnenland. Hier en daar nog wat hagel, maar onweer is nergens gerapporteerd.

De komende dagen doen we het weer met veel bewolking en ook van tijd tot tijd regen. Vandaag vooral aan het einde van de middag. In eerste instantie schijnt in het midden en noorden de zon nog even. De temperaturen lopen verder op en bereiken aan het einde van de dag op veel plaatsen de 10 graden. De wind is zuidelijk en matig tot (vrij) krachtig.

Als we even een blik vooruit werpen, dan zien we na het weekend even iets frisser weer, maar daarna alweer snel oplopend. De winter is gewoon vér, héél ver weg.  

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Caleta de Velez (Foto: Kroezel)
Een schitterende foto van Kroezel vanuit Spanje. Dit uit de omgeving van Caleta de Velez. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Airbnb noemt situatie vakantieverhuur verwarrend en wil Europese regels

De Raad van State heeft vandaag een streep gezet door de regels voor vakantieverhuur. Airbnb laat in een reactie op de uitspraak weten de situatie verwarrend te vinden en te pleiten voor duidelijkere Europese regels voor digitale diensten. Opvallend is dat het platform verder niet ingaat op het vakantieverhuurverbod dat uit de uitspraak volgt.

De gemeente Amsterdam heeft in 2017 een meldplicht ingesteld voor iedereen die zijn woning wil verhuren aan toeristen via platforms als Airbnb. Iedereen die dat niet doet krijgt een boete opgelegd. De Raad van State oordeelde dat deze regels in strijd zijn met de landelijke wetgeving.

Volgens de Huisvestingswet is het namelijk verboden om - zonder vergunning - een woonruimte 'te onttrekken aan de woningvoorraad'. Dat wil zeggen dat een woning niet mag worden verhuurd aan bijvoorbeeld toeristen, ook al is dat maar voor een korte periode. Hierop mogen geen uitzonderingen worden gemaakt.

Nieuwe wetgeving
Toch lijkt Airbnb zich geen zorgen te maken. Het bedrijf vestigt vooral de hoop op wetgeving, die er nog niet is. 'De Raad van State heeft geoordeeld op basis van de Huisvestingswet uit 2014, terwijl die momenteel wordt aangepast door het parlement.'

Registratiesysteem
Een woordvoerder verwacht onder meer dat er een registratie- en meldplicht komt. Airbnb ziet zo'n registratiesysteem wel zitten. 'We kijken ernaar uit om samen met zowel nationale als lokale autoriteiten in Nederland samen te werken om dit nieuwe systeem tot een succes te maken.'

Bovendien kan er in de nieuwe wet alleen bezwaar tegen vakantieverhuur gemaakt worden, als de leefbaarheid verstoord wordt, zo verwacht Airbnb.

Geruststellende woorden
Wethouder Laurens Ivens verwacht ook dat er een registratie- en meldplicht komt, vertelde hij eerder aan AT5. Maar hoe dat er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk.

Volgens Airbnb zou Ivens in elk geval geruststellende woorden uitgesproken hebben. Er zou bijvoorbeeld nog niet al te streng gehandhaafd worden.

Verwarrend
Airbnb laat desondanks weten dat de huidige situatie voor veel onduidelijkheid zorgt. 'Situaties zoals vandaag zijn verwarrend voor gastheren, steden en platforms. Dat is de reden waarom we vandaag de oproep hebben gedaan voor duidelijkere EU-regelgeving', aldus Airbnb.

Laatste reviews en specials
review
Patapon 2 Remastered
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Star Wars Battlefront II
review
Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)
review
Zombie Army 4: Dead War
review
Warcraft 3: Reforged
©FOK.nl e.a.