FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 januari 2020

Kobe Bryant (41) en dochter komen om bij helikoptercrash

De legendarische oud-basketballer Kobe Bryant (41) en zijn dochter Gianna (13) zijn vandaag omgekomen bij een helikopterongeluk in Calabasas, Californië. Ze waren op weg naar een wedstrijd van Gianna Bryant, wiens team door Kobe Bryant werd gecoacht. De politie van Los Angeles County heeft op een persconferentie bekendgemaakt dat er negen mensen in de helikopter zaten. Geen van hen heeft de ramp overleefd. 

Kobe Bryant wordt beschouwd als één van de grootste basketballers aller tijden. Bryant werd op 23 augustus 1978 geboren in Philadelphia. Zijn vader was Joe “Jelly Bean” Bryant, ook een prof-basketballer die na zijn NBA-carriere een aantal jaar in de Italiaanse competitie speelde. Kobe Bryant bracht een deel van zijn jeugd in Italië door en heeft zijn leven lang vloeiend Italiaans gesproken en een voorliefde gehouden voor voetbal.

Kobe Bryant maakte indruk als basketballer op zijn high school, Lower Merion. Scouts en media ontdekten Bryant al vroeg. In 1996 nam Bryant de beslissing om geen college te spelen, maar zich als zeventienjarige direct beschikbaar te stellen voor de draft, waar NBA teams jaarlijks jonge talenten kunnen kiezen.

Kobe Bryant werd in 1996 als dertiende gekozen door de Charlotte Hornets, maar werd direct met de Los Angeles Lakers geruild voor Vlade Divac. Een samenwerking die twintig jaar zou duren was begonnen.

De eerste paar jaar bij de Lakers moest Kobe Bryant nog rijpen. Omdat de ploeg ook de mastodont Shaquille O’Neal aangetrokken had, kon dit prima in diens schaduw. In het seizoen 1999/2000 kwam het eerste succes. De Lakers wonnen de titel door in de finale de Indiana Pacers, met onze landgenoot Rik Smits als center, te verslaan. Kobe Bryant had zich razendsnel ontwikkeld tot één van de beste basketballers ter wereld.

De seizoenen die volgden kenmerkten zich voor Bryant door drie aspecten: sportief succes, een vete met Shaquille O’Neal en prive-problemen buiten het veld, met name een beschuldiging van verkrachting. De Lakers wonnen ook in 2001 en 2002 de titel. De tandem Bryant en O’Neal werd beschouwd als onverslaanbaar en alles leek er op dat de Lakers nog vele titels zouden winnen. Wat nog niet veel mensen wisten was dat O’Neal en Bryant al een tijd in onmin leefden over de vraag wie de ‘top dog’ was van het team. O’Neal was ervan overtuigd dat de Lakers niet konden verliezen zolang hij de bal kreeg en mocht scoren. Bryant, een trainingsbeest, verafschuwde de lakse werkhouding van O’Neal, die geen stap te veel zette op trainingen en buiten het seizoen liever in Hollywood was dan op een trainingsveld. In het seizoen 2002/2003 laaide de ruzie hoog op. De twee alfa-mannen praatten het seizoen niet met elkaar en gunden elkaar de bal niet. Op pure klasse werd de finale nog gehaald, maar daarin wisten de Detroit Pistons dan eindelijk de Lakers te ontmantelen. Kobe Bryant won de strijd met O’Neal en zag hoe de center vertrok naar de Miami Heat. De Lakers waren nu definitief het team van Kobe Bryant.

Zoals gezegd, in deze periode speelden ook nog verdenkingen van seksueel misbruik. In 2003 werd Bryant gearresteerd omdat hij verdacht werd van de verkrachting van een 19-jarige medewerkster van een hotel waar Bryant verbleef. De rechtszaak werd breed uitgemeten in de Amerikaanse media en het duurde ruim een jaar voor deze tot een conclusie kwam. Kobe Bryant gaf toe dat hij seks had gehad met de hotelmedewerkster, maar stelde dat dit met wederzijdse instemming was. In september 2004 werd de aanklacht ingetrokken nadat de hotelmedewerkster weigerde onder ede een verklaring af te leggen. De zaak legde veel druk op Bryant, die regelmatig in de rechtszaal moest verschijnen. In deze periode was het niet ongewoon dat hij na een zitting naar een wedstrijd vloog en vijftig punten scoorde.

In de seizoenen na het vertrek van O’Neal ontwikkelde Kobe Bryant de ‘Black Mamba’ persona. Hij nam zelf de bijnaam aan van deze dodelijke slang. Hij was niet de meest geliefde teamgenoot. Als je niet over dezelfde bezetenheid beschikte als Bryant, wist Kobe je dit goed duidelijk te maken. Een aantal oud-ploeggenoten van Bryant hebben slechte herinneringen aan deze jaren. Tegenstanders respecteerden Kobe echter. Bryant bleef werken aan zijn spel en had een ongekend arsenaal aan manieren om te scoren ontwikkeld. Fans van de sport en zeker van de Lakers adoreerden hem.

In de Lakers-jaren zonder O’Neal bleef succes lange tijd uit. Bryant moest met knarsende tanden toezien hoe Shaq met Miami ook kampioen werd. Bryant onderscheidde zich vooral met individuele prestaties. In 2006 zorgde de guard voor een onwaarschijnlijke prestatie door liefst 81 punten te scoren in een 122 – 104 overwinning op de Toronto Raptors.

Het sportieve tij voor Bryant en de Lakers keerde in 2008. Die zomer trokken de Lakers Pau Gasol aan. De Spanjaard was een perfecte match voor Bryant. In het eerste seizoen samen haalden de Lakers de NBA-finale weer. De eeuwige rivaal, de Boston Celtics, waren hierin de tegenstander. De Celtics wonnen met 4-2, maar het was duidelijk dat Los Angeles weer een potentieel kampioensteam had.

De daaropvolgende twee seizoenen won Bryant met de Lakers weer de NBA-titel. In 2009 werd Orlando, met een jonge Dwight Howard, verslagen. In 2010 volgde de wraak op de Boston Celtics. In een legendarische serie, die in de zevende wedstrijd werd beslist, won Bryant zijn vijfde en laatste NBA-titel.

De jaren daarop begon het lichaam van Bryant wat sleet te vertonen. Hij was vaker geblesseerd en zou nooit meer de speler van weleer worden. In 2015 maakte hij bekend dat hij aan zijn laatste seizoen bezig was. De Lakers kenden sportief een dramatisch seizoen, maar Bryant werd overal overladen met applaus door zijn grote schare fans. In zijn slotwedstrijd trakteerde Bryant zijn fans nog eenmaal op een bijzondere prestatie. Tegen de Utah Jazz transformeerde hij zichzelf nog eenmaal tot Black Mamba. In de met 101 – 96 gewonnen wedstrijd was hij goed voor zestig punten.

Bryant eindigde zijn carriere met een indrukwekkend palmares. Vijf NBA-titels en18 All Star deelnames. Enmaal MVP en tweevoudig MVP van de NBA-finale. 11 keer werd Bryant gekozen in het All-NBA first team.

Bryant laat een vrouw en drie dochters na.


Kobe Bryant overleden (Pro Shots / Zuma Press)

FOK! sportfoto-onderschrift week 4

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is X11 met het volgende onderschrift: "Berghuis zet het doel van vorige week weer terug op z'n plek."

De opgave van deze week:

Wat is hier gaande met Serena Williams tijdens de Australian Open? (Pro Shots / Action Images)
Wat is hier gaande met Serena Williams tijdens de Australian Open? (Pro Shots / Action Images)

Soros pompt ťťn miljard in wereldwijd educatienetwerk

Miljardair George Soros heeft een nieuw ambitieus plan gelanceerd. Soros wil in een wereldwijd netwerk van universiteiten studenten opleiden die de wereld zouden moeten redden van klimaatveranderingen en daarbovenop landen redden van dictators zoals onder anderen de Amerikaanse president Donald Trump.


George Soros (Foto: Matthew Cavanaugh/Getty Images)

De 89-jarige Soros kondigde donderdag "het belangrijkste project van mijn leven" aan tijdens het World Economic Forum in Davos, Zwitserland. De huidige staat van de wereld omschrijft hij als afschuwelijk, met de sterkste machten "in handen van potentiële of werkelijke dictators". De één miljard dollar wordt volledig ingezet om het Open Society University Network draaiende te houden en hoogstwaarschijnlijk 'generaties en generaties lang kloontjes van de Hongaarse filantroop zal produceren', aldus Kenneth Roth, directeur van Human Rights Watch.

Soros onthulde dat zijn al bestaande Central European University (CEU) een partnerschap is aangegaan met Bard College in de Verenigde Staten en een netwerk van Europese opleidingen Sociale Wetenschappen, CIVICA genaamd, waaronder de London School of Economics en het Paris Institute of Political Studies. Hij probeert het studienetwerk de komende jaren uit te breiden tot iets "echt wereldwijd".

Het plan werd aangekondigd als onderdeel van de toespraak die Soros hield op de bijeenkomst van de wereldelite, die een afschuwelijk beeld van de wereld in de handen van "potentiële of werkelijke dictators" schetsten. Trump, de Chinese president Xi Jinping en de Indiase Narendra Modi werden bij naam genoemd.

Trump
Soros beschreef Trump als een "oplichter en de ultieme narcist die wil dat de wereld om hem heen draait". Hij beschuldigde The Donald ervan "zijn alternatieve realiteit niet alleen aan zijn volgelingen op te leggen, maar zelfs aan de realiteit zelf". Even later echter, draaide Soros weer als een typisch links blad aan een boom en prees hij het harde Chinese beleid van Trump en klaagde dat het niet ver genoeg ging.

De in Hongarije geboren Soros staat bekend dat hij het rechts gedachtegoed, op zijn minst, niet leuk vindt en hij ziet overal spoken. Op zijn kruistocht tegen sociale media, die hij twee jaar geleden ook in Davos lanceerde, beschuldigde Soros Facebook ervan 'een soort informeel hulpje' van Trump te zijn.

"Facebook zal meewerken om Trump herkozen te laten worden, en Trump zal meewerken om Facebook te beschermen, zodat deze situatie niet kan worden veranderd. Dat maakt me erg bezorgd over de resultaten voor 2020" aldus de oude filantroop.

KNWU maakt selectie bekend voor WK veldrijden

Bondscoach Gerben de Knegt heeft de Nederlandse selectie voor het WK veldrijden 2020 bekendgemaakt. Het WK in het Zwitserse Dübendorf vinden plaats op zaterdag 1 en zondag 2 februari.

"Mathieu bevestigt vandaag in de Wereldbeker van Hoogerheide zijn status en het is geen verrassing dat hij zijn wereldtitel graag verlengt", geeft Bondscoach De Knegt aan op de KNWU-website. "Bij de vrouwen hebben we vier kandidaten voor de wereldtitel en dat zal een spannende strijd worden."

"Bij de U23-mannen bevestigt Ryan Kamp vandaag wederom zijn goede vorm met zijn tweede winst in een Wereldbeker en is hiermee ook een kandidaat voor het podium. Ook uittredend wereldkampioene bij de U23-vrouwen, Inge van der Heijden, ligt op koers voor prolongatie van haar wereldtitel. Junior-vrouwen Shirin van Anrooij en Puck Pieterse zijn ook favoriet voor de titel. Bij de junior-mannen kan Tibor del Grosso met een hele goede dag meedoen voor het podium. Kortom, we doen in elke categorie mee voor het podium."

Elite-mannen: Mathieu van der Poel, David van der Poel, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Joris Nieuwenhuis Stan Godrie

Elite-vrouwen: Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Lucinda Brand, Yara Kastelijn, Geerte Hoeke

Beloften-mannen: Ryan Kamp, Mees Hendrikx, Pim Ronhaar, Tim van Dijke, Kyle Agterberg

Beloften-vrouwen: Inge van der Heijden, Manon Bakker, Aniek van Alphen

Junior-vrouwen: Puck Pieterse, Shirin van Anrooij, Fem van Empel, Ilse Pluimers, Isa Nomden Senne Knaven

Junioren: Tibor del Grosso, Hugo Kars, Danny van Lierop, Lucas Janssen en Bailey Groenendaal

Bergwijn zorgt voor verbijstering bij PSV en is ondanks verbod naar Londen

Steven Bergwijn heeft van PSV geen toestemming gekregen om medisch gekeurd te worden bij Tottenham Hotspur. Dat meldt clubwatcher Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad. Hij laat op Twitter weten dat er geen akkoord is tussen beide clubs over de transfersom. Tottenham wil dertig miljoen euro betalen voor de Oranje-international, maar dat vinden de Eindhovenaren niet genoeg. PSV heeft hem zelfs geen toestemming gegeven om naar Londen te gaan.

Bergwijn wil zo snel mogelijk naar the Spurs verkassen en speelde daarom zondag op eigen verzoek niet tegen Twente. Ernest Faber bevestigde voor de wedstrijd dat de aanvaller naar Engeland is afgereisd om zijn overgang in gang te zetten. Volgens de trainer zijn de clubs er nog niet uit over de transfersom.

"Binnen PSV is er verbijstering over het standpunt van Bergwijn, ook uitgerekend op dit moment waarop de club in nood is. Hij heeft geweigerd om voor de club te spelen en dat aan trainer Ernest Faber laten weten", aldus Elfrink.

Denzel Dumfries baalt stevig van het aanstaande vertrek van Steven Bergwijn bij PSV. Hoewel de transfer naar Tottenham Hotspur nog niet officieel beklonken is, liet de rechtsback weten dat hij trots is op de Oranje-international nu hij op het punt staat te vertrekken naar de Premier League. Vanwege zijn aanstaande transfer ontbrak Bergwijn zondag in het duel met FC Twente (1-1).

"Ik wil voorop stellen dat ik hartstikke trots ben op Stevie", reageert Dumfries in gesprek met FOX Sports. "Voor ons als groep is het een flinke aderlating. Maar het is voor hem een mooie stap die hij natuurlijk niet kan laten liggen."

Spaanse handballers prolongeren Europese titel

De handballers van Spanje hebben met succes hun Europese titel verdedigd. In de Tele2 Arena in Stockholm won Spanje met 22-20 van Kroatië.

Kroatie begon het best aan de finale. Na achttien minuten spelen stonden de Kroaten op een 10-7 voorsprong. Daarna stokte de aanval van Kroatië mede door de keeperswissel aan Spaanse kant waar Rodrigo Corrales, de startende keeper, geen enkele save wist te maken uit de eerste negen schoten van de Kroaten. Nadat Gonzalo Pérez de Vargas erin kwam ging het stukken beter voor de Spanjaarden en bij rust stond het zelfs 12-11 voor Spanje.

In de tweede helft leek Spanje snel uit te lopen naar een veilige voorsprong. Na vijf minuten spelen in de tweede helft was het 16-12 voor Spanje mede doordat de Spanjaarden optimaal profiteerde van de tijdstraf van Zlatko Horvat. In die tijdstraf van de Kroaat wisten ze maar liefst vier keer te scoren.

Toch werd het weer spannend. Na de vier snelle treffers in het begin van de tweede helft wist Spanje nog maar twee keer te scoren in de volgende twintig minuten en zag zo Kroatië langzaam terugkomen in de wedstrijd. Zeven minuten voor tijd kwam Kroatie zelfs op voorsprong. Even leek het erop dat Kroatië de eerste Europese titel in de geschiedenis zou pakken, maar mede door twee benutte strafworpen kwam Spanje weer langszij en in de slotminuut besliste Alex Dujshebaev de wedstrijd met zijn eerste goal van de wedstrijd.

Oude snowboarders vechten om World Cup-zege

De World Cup snowboarden in het Italiaanse Piancavallo heeft op de parallelslalom een mooi duel opgeleverd tussen twee echte veteranen. De Oostenrijker Andreas Prommegger en de Italiaan Roland Fischnaller debuteerden beiden in 1997 al in de World Cup en in de Italiaanse sneeuw stonden de 39-jarige veteranen tegenover elkaar in de finale.

Mannen
Prommegger rekende onderweg af met de Italianen Mirko Felicetti en Daniele Bagozza, waarna Stefan Baumeister uit Duitsland eraan moest geloven. Fischnaller was te sterk voor de Duitser Elias Huber en de Oostenrijker Alexander Payer, waarna ook de jonge Rus Dmitry Loginov hem niet kon kloppen. In de finale was het Prommegger die zijn medeveteraan nét de baas was, terwijl Baumeister de strijd om de derde plek won van Loginov.

Prommegger vs Fischnaller

Vrouwen
Bij de vrouwen ging de winst weer naar de Zwitserse Julie Zogg. Ze won van Gong Naiying uit China, de Oostenrijkse Daniela Ulbing en de Russische Elizaveta Salikhova, waarna ze het in de finale opnam tegen Selina Jörg. De Duitse klopte Anastasia Kurochkina (Rusland), Ladina Jenny (Zwitserland) en landgenote Ramona Hofmeister, maar kwam in de spannende finale 0,12 seconden tekort om Zogg te kloppen. Hofmeister eindigde als derde na winst op Salikhova, Michelle Dekker kwam niet door de kwalificaties heen.

Zogg vs Jörg

Teamwedstrijd
Met duo's van één man en één vrouw werd zondag de teamwedstrijd gehouden en dat leverde dan toch Duits succes op. Hofmeister en Baumeister stonden in de finale tegenover Nadya Ochner en Daniele Bagozza en gaven het Italiaanse duo het nakijken. Prommegger en Claudia Riegler, bij elkaar 85 jaar oud, werden derde na winst op Natalia Soboleva en Loginov in de kleine finale.

De teamfinale

Uitslag PSV - FC Twente

Een rode kaart van Ibrahim Afellay is PSV zondag duur komen te staan tegen FC Twente. De aanvoerder van de Eindhovenaren verliet het veld bij een 1-0 voorsprong. Met een man meer groeide het vertrouwen bij de bezoekers en vlak voor tijd was het Haris Vuckic die met een prachtig doelpunt voor de 1-1 zorgde. Door het gelijkspel blijft PSV op de vijfde plaats in de Eredivisie.

Sam Lammers begon in de punt van de aanval bij afwezigheid van Steven Bergwijn. Laatstgenoemde lijkt zijn laatste wedstrijd voor PSV gespeeld te hebben, daar hij hard op weg is naar Tottenham Hotspur. Hij ontbrak zondag in de wedstrijdselectie aangezien hij bezig is met een transfer naar de Engelse topclub.

Aan de kant van FC Twente startte Noa Lang voor het eerst vanuit de basis. De Ajax-huurling kon in aanvallend opzicht geen potten breken in aanvallend opzicht, maar ook PSV liet in het eerste bedrijf weinig zien. Kansen waren schaars in de eerste 45 minuten. Cody Gakpo was er met een schot nog het dichtste bij, maar zijn inzet ging voor het doel van keeper Joël Drommel langs.

PSV controleerde de wedstrijd, al slaagde het team van Faber er maar moeilijk in om tot kansen te komen. Pablo Rosario had Lammers vrij voor Drommel kunnen zetten, maar de middenvelder zag zijn ploeggenoot over het hoofd. Het was een van de weinige momenten in een moeizame eerste helft.

Na rust kreeg de thuisploeg een enorme kans om op voorsprong te komen. FC Twente had negen man voor de bal toen PSV met drie man uitbrak. Gakpo kapte Peet Bijen uit en schoot voorlangs. Lammers stond er beter voor en baalde dan ook van het besluit van Gakpo om voor eigen succes te gaan. Faber leek niet tevreden over het spel van Lammers, want met nog 35 minuten op de klok verving hij de spits ten faveure van Kostas Mitroglou.

De Eindhovenaren drongen steeds meer aan en kwamen na een uur spelen op voorsprong. Aanvoerder Afellay, die voor het eerst dit seizoen vanuit de basis startte in de Eredivisie, probeerde het met een afstandschot. Drommel had er veel moeite mee en liet de bal los, waarna Denzel Dumfries er als de kippen bij was om de 1-0 tegen de touwen te prikken.

Met de voorsprong op zak werd het er niet makkelijker op voor PSV. FC Twente werd sterker en deelde wat speldenprikjes uit, maar niet meer dan dat. Wel werd de thuisploeg achteruit gedrukt en beloofde het een spannende slotfase te worden. Dat werd het helemaal toen Afellay een kwartier voor tijd tegen zijn tweede gele kaart aanliep. Hij kwam met gestrekt been in op het middenveld en moest inrukken.

Twente deed er alles aan om op gelijke hoogte te komen. Maar de Tukkers kwamen moeizaam tot kansen en scoorden al vier Eredivisie-wedstrijden op rij niet. Zondag kwam daar eindelijk verandering in, want vlak voor tijd was het Haris Vuckic die op geweldige wijze scoorde. De aanvaller van Twente haalde verwoestend uit en zag zijn inzet in de kruising achter Unnerstall verdwijnen.

In de sloftfase kon het duel nog alle kanten op, want beide ploegen speelden voor de overwinning. Ritsu Doan was er nog dichtbij, maar zijn inzet werd gekeerd door Drommel.

PSV

1 - 1

FC Twente

 61' Dumfries    87' Vuckic
 
 Gele kaart: Gakpo, Hendrix, (PSV), Selahi, Espinosa, (FC Twente)
 Rode kaart: Afellay (75/2xg) (PSV),
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.600
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Dumfries
Schwaab
Hendrix
Viergever
Afellay
Ihattaren
Rosario
Bruma (Doan/79)
Lammers (Mitroglou/55)
Gakpo (Gutiérrez/82)
  Drommel
Troupée
Bijen
Pleguezuelo
Schenk
Selahi (Berggreen/ 78)
O.Busquets
Bosch
Cantalapiedra
Espinosa (Vuckic/66)
Lang (Zekhnini/ 66)


Scheidsrechter Mulder toont PSV-speler Ibrahim Afellay de rode kaart (Pro Shots / Johan Manders)

Pedo-voorvechter: 'Fascistisch tuig van OM schendt mensenrechten'

Afgelopen dinsdag vonden er op vier woonadressen in Hengelo, Arnhem, Haarlem en Lelystad huiszoekingen plaats. Er werd gezocht naar bewijs van voortzetting van de verboden vereniging Martijn. Deze werd in 2014 door de Hoge Raad verboden “omdat de vereniging streefde naar acceptatie van seksuele relaties tussen volwassenen en jongere kinderen.”

Lees ook: Aanhoudingen in onderzoek naar pedofielenvereniging

Middels een persbericht laat pedo-voorvechter Norbert de Jonge namens het beoogde bestuur van de nieuw op te richten vereniging  weten dat: "Wij ons niet laten intimideren door het ongrondwettige besluit van de Hoge Raad, en zullen blijven streven naar acceptatie van seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen. Wij doen dit “in het belang van de bescherming van de gezondheid en van de rechten en vrijheden van kinderen” en om op te komen voor “de lichamelijke en seksuele integriteit van het kind”.

Het persbericht vervolgt: "Het fascistische tuig van het OM en het kabinet wil ons het recht ontnemen om te pleiten voor wetsverandering, en schendt daarvoor ongegeneerd diverse van onze grondrechten: vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering; privacy; huisrecht. De strafrechtelijke vervolging die tegen ons is ingezet is onderdeel van een politiek proces. Zelfs het moment van de huiszoekingen lijkt politiek gekleurd. Vanaf 8 december 2019 is publiek bekend dat Ad van den Berg en wij (Norbert de Jonge en Nelson Maatman, red)  – Marthijn Uittenbogaard ziet uit angst af van een bestuursfunctie – begin 2020 de PNVD opnieuw willen oprichten. De week voor de huiszoekingen hadden wij contact met een notaris voor het maken van een oprichtingsafspraak. Bij Marthijn Uittenbogaard is het archief van de vereniging Martijn meegenomen. Wij hopen dat dit archief niet, net als door de nazi’s van toen bij Magnus Hirschfeld gebeurde, vernietigd gaat worden."

Lees ook: Pedo-partij PNVD wil doorstart maken als stichting

Het bericht eindigt met de woorden: "Op 26 december 2019 riep Norbert de Jonge Amnesty International, Human Rights Watch en LVTD op om in te grijpen tegen voornoemde mensenrechtenschendingen. Daarop ontving hij vooralsnog van geen van de genoemde organisaties een reactie; ook geen ontvangstbevestiging. We gaan de organisaties opnieuw benaderen. Als er in de media over ons gesproken wordt, dan willen wij dat onze achternamen voluit geschreven worden. De criminelen zitten bij de Hoge Raad, het OM en het kabinet."

Lees ook: Pedo-voorvechter klopt bij Amnesty International aan

Aanhoudingen voor bedreiging Middenhoefstraat Rotterdam

Drie mannen zijn zondagmiddag op de Zuiderparkweg in Rotterdam aangehouden, nadat zij op de Middenhoefstraat in diezelfde plaats in een woning een man en vrouw zouden hebben bedreigd met een vuurwapen.

Even na het middaguur belt een man het alarmnummer. Hij vertelt dat er zojuist twee mannen in zijn woning waren die hem en zijn vriendin bedreigd en geslagen hebben. Daar zou ook een vuurwapen bij zijn gebruikt. Agenten gaan in de omgeving op zoek aan de hand van de beschrijving die de slachtoffers geven van de daders en de door hen gebruikte auto.

Op de Zuiderparkweg wordt de auto van de verdachten gezien. Omdat er mogelijk een vuurwapen in het spel is, benaderen de agenten de auto met een zogenoemde BTGV, benaderingstechniek gevaarlijke verdachten. Dat betekent dat de agenten met getrokken vuurwapen de verdachten instructies geven de auto te verlaten, van de auto weg te stappen en op de grond te gaan zitten. Zo kunnen de agenten de verdachten veilig aanhouden.

In de auto bleken drie mannen te zitten. De Rotterdammers van 22, 23 en 27 jaar zijn aangehouden. Bij fouillering en in hun auto is geen vuurwapen gevonden. De politie doet nader onderzoek.

Vuurwerk door Leidense brievenbus gegooid

De recherche in Leiden is op zoek naar getuigen die iets gezien hebben van twee incidenten waarbij vuurwerk door een brievenbus werd gegooid in de vroege ochtenduren van zondag 26 januari. Niemand raakte gewond.

Omstreeks 05:40 uur schrokken de bewoners van een woning aan de Paul Krugerstraat in het werkgebied van team Leiden Midden wakker toen er vuurwerk door de brievenbus werd gegooid. De voordeur raakte daardoor beschadigd en er ontstond een schroeiplek op de deurmat. In het werkgebied van bureau Leiden Zuid werd ongeveer 20 minuten later eveneens vuurwerk door een brievenbus gegooid tot grote schrik van de bewoners van een woning aan de Johannes Verhulststraat. Ook hier raakte niemand gewond en was de deur beschadigd.

De recherche onderzoekt de zaak. Een eventueel verband tussen beide incidenten staat op dit moment niet vast maar kan ook nog niet met zekerheid worden uitgesloten.

Heeft u tussen 05:30 uur en 06:00 uur iets gezien in de omgeving van de Paul Krugerstraat of de Johannes Verhulststraat dat met deze zaken te maken kan hebben? Of heeft u op een andere manier informatie over wie hiervoor gezocht moeten worden? Neem dan contact op met de recherche aan bureau Leiden Midden via nummer 0900-8844. Liever anoniem, bel dan met 0800-7000.

Blokhuijsen pakt voor derde keer allroundtitel

Jan Blokhuijsen is de nieuwe Nederlands kampioen allround. Blokhuijsen, die voor de derde maal de titel pakt, werd tweede op de afsluitende 10.000 meter in Thialf in Heerenveen in 13.08,63.

Douwe de Vries won de 10 kilometer in een tijd van 13.05,65 en werd derde in het eindklassement. Marcel Bosker werd derde op de 10.000 meter in 13.11,19 en pakte zilver in het eindklassement.

Samen met Patrick Roest en Sven Kramer, die zich al eerder plaatsten, mag Blokhuijsen naar het WK allround.

Overtuigende World Cup-zeges baanrenners Van Schip en Van Riessen

De World Cup-finale voor de baanwielrenners heeft op de voorlaatste dag twee Nederlandse zeges opgeleverd. In het Canadese Milton werd afgelopen nacht (Nederlandse tijd) succes gevierd door Laurine van Riessen en Jan Willem van Schip.

Omnium mannen
Van Schip begon al goed met een tweede plek op de scratch, waarna hij zegevierde op de altijd lastige tempokoers. De afvalrace ging ook al lekker: hij werd opnieuw tweede. Met een prima voorsprong op de Amerikaan Gavin Hoover ging Van Schip de afsluitende puntenkoers in, waarin hij zijn voorsprong met een paar goede tussensprints én een ronde voorsprong consolideerde. De Pool Daniel Staniszewski schoof met twee ronden voorsprong zelfs op van de zevende naar de tweede plek, Hoover eindigde als derde.

Sprint vrouwen
Via de Spaanse Helena Casas, de Litouwse Simona Krupeckaite en de Française Mathilde Gros plaatste Van Riessen zich voor de finale. Daarin leek de Canadese Kelsey Mitchell de favoriete, maar daar had Van Riessen geen boodschap aan: ze won de eerste twee heats overtuigend en daarmee was de eindzege een feit. Gros verloor de spannende strijd om de derde plek in drie heats tegen de Amerikaanse Madalyn Godby.

Keirin mannen
Joachim Eilers kon een prima overwinning bijschrijven, nadat hij in de laatste meters de Colombiaan Kevin Quintero en de Pool Rafal Sarnecki het nakijken gaf. Nederlanders waren dit keer niet van de partij.

Koppelkoers vrouwen
Ook hier geen Nederlandse vertegenwoordiging, maar wel een mooie strijd om de winst. Die ging naar het Britse duo Neah Evans en Laura Kenny, die genoeg punten bij elkaar pakten om Jolien d'Hoore en Lotte Kopecky uit België net van het lijf te houden. Namens de VS ging de derde plek naar Megan Jastrab en Jennifer Valente.

EK-goud shorttrackvrouwen op aflossing, zilver voor mannen

De Nederlandse shorttrackvrouwen hebben bij het EK in het Hongaarse goud gepakt op de 3.000 meter aflossing. Van Kerkhof, Van Ruijven, De Vries en Suzanne Schulting bleven in de finale de Italiaanse vrouwen en Rusland voor.

Bij de mannen ging de Europese titel op de 5.000 meter aflossing naar Rusland. Nederland, met Breeuwsma, Hoogerwerf, De Laat en Visser, veroverde zilver. Brons was voor de Italiaanse mannen.

Uitslag Willem II - PEC Zwolle

Willem II is de derde positie op de ranglijst kwijt. De seizoensrevelatie had zondagmiddag een overwinning op PEC Zwolle nodig om Feyenoord weer voorbij te steken, maar kwam niet verder dan een doelpuntloze remise: 0-0. PEC deed qua serieuze doelkansen zeker niet onder voor Willem II en bleef ook overeind nadat Thomas Lam in de slotfase een rode kaart ontving. Willem II heeft hetzelfde puntenaantal als Feyenoord, maar staat op basis van het doelsaldo vierde.

Door de 1-2 zege van VVV-Venlo bij RKC Waalwijk van zaterdagavond moest PEC winnen in Tilburg om uit de degradatiezone te ontsnappen. Gezien de topvorm van Willem II in de Eredivisie was dat een zware opgave en de ploeg van John Stegeman was meer bezig met verdedigen dan met aanvallen. PEC stond opgesteld in een compacte 5-3-2-formatie en het was voor Willem II moeilijk om daar doorheen te komen. Willem II toonde de wil om aan te vallen, maar leek tegelijkertijd bang voor een tegenstoot.

De beste kansen waren bijgevolg voor PEC. Een inzet van Lennarty Thy belandde in het zijnet, terwijl Pelle Clement na een handige beweging hoog over schoot. Tien minuten voor de pauze kreeg Thy de bal voor de voeten en schoot hij hard over de grond; doelman Timon Wellenreuther bracht redding. Ook na de pauze liet PEC zich gelden, toen Saymak een goede kans kreeg maar de bal verkeerd raakte. Gaandeweg de tweede helft groeide de irritatie bij Willem II, dat er nog altijd niet doorheen kwam.

Het ging er beter uitzien voor de thuisploeg toen Lam elf minuten voor tijd een directe rode kaart incasseerde. De verdediger trok aan de noodrem om Ché Nunnely te bedwingen en de VAR honoreerde het besluit van arbiter Erwin Blank. Willem II zette nadrukkelijker aan tegen tien man, maar kwam desondanks niet veel verder dan lange ballen. Zodoende komt men op de ranglijst qua puntenaantal op gelijke hoogte met Feyenoord, maar de Rotterdammers hebben een iets beter doelsaldo (+8 om +7).

Willem II

0 - 0

PEC Zwolle

 
Gele kaart: Llonch, Heerkens, Holmén, (Willem II), Paal, Clement, (PEC Zwolle)
Rode kaart: , Lam (79) (PEC Zwolle)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.337
Arbiter: Blank
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Heerkens
Holmén
Peters
Nelom (Dankerlui/46)
Llonch
Ndayishimiye
Saddiki (Vrousai/74)
Nunnely
Pavlidis (Gladon/74)
Köhlert
  Zetterer
Hamer
Lam
Kersten
Nakayama
Paal
Saymak
Strieder (v. Polen/72)
Clement
Thy (Johnsen/78)
v. Duinen (v. Crooy/90 1)

Allroundtitel ook voor shorttrackster Schulting, De Laat vierde

Bij het EK shorttrack in het Hongaarse Debrecen heeft Suzanne Schulting de Europese shorttracktitel geprolongeerd. Na zeges op de 500, 1.000 en 1.500 meter werd ze in de superronde over 3.000 meter gediskwalificeerd vanwege een onreglementaire inhaalactie. Maar dat bracht de allroundtitel niet in gevaar. De superfinale werd gewonnen door Arianna Fontana.

In het mannentoernooi lukte het Itzhak de Laat net niet om voor het eerst op het eindpodium van het EK te belanden. Hij verspeelde het brons in de 3.000 meter superfinale. De Rus Semen Elistratov won de laatste afstand en werd derde achter de broers Shaoang Liu (goud) en Shaolin Sándor Liu (zilver)

Uitslag FC Groningen - Ajax

FC Groningen heeft Ajax zondagmiddag een tik uitgedeeld in de strijd om de landstitel. Trainer Erik ten Hag stuurde vanwege een aantal blessures een flink gewijzigde basiself het veld in en zag zijn ploeg meer dan een uur lang ploeteren in het Hitachi Stadion. De Amsterdammers stonden toen al met 2-0 achter en slaagden er in het laatste halfuur, waarin zij zich in aanvallend opzicht wel meer lieten zien, niet meer dichterbij te komen dan de 2-1 van Donny van de Beek. De voorsprong van Ajax op nummer twee AZ is daardoor nu teruggelopen tot drie punten, terwijl Groningen naar de achtste plek in de Eredivisie stijgt.

Siem de Jong verving de geblesseerde Hakim Ziyech op het middenveld, terwijl Ten Hag wegens een lichte schouderblessure ook niet over André Onana kon beschikken. Bruno Varela nam daarom de honneurs waar in het doel en hij kon na een kwartier spelen niet voorkomen dat Kaj Sierhuis zijn eigenlijke broodheer pijn deed. Een voorzet van Django Warmerdam viel precies tussen Joël Veltman en de doelman in, waarna de bal via Sierhuis en Varela over de lijn caramboleerde. Ajax had na deze openingstreffer moeite om in een felle eerste helft een vuist te maken en tien minuten na zijn goal was er een nieuwe kans voor Sierhuis, die nu wel op Varela stuitte.

In de laatste tien minuten voor de rust drongen de bezoekers wel weer aan en dat leidde tot een bijna niet te missen kans voor Ryan Babel. De aanvaller leek op aangeven van Sergiño Dest van een meter of twee binnen te gaan tikken, maar schatte de voorzet uiteindelijk verkeerd in waardoor hij de bal compleet miste. In de tweede helft zorgde Dusan Tadic met een voorzet die maar net voor het doel van Sergio Padt langs ging bijna voor een snelle gelijkmaker. De doelman kon echter opgelucht ademen, wat een paar minuten later niet voor zijn collega aan de overkant gold.

Nadat Ryan Gravenberch de bal verspeelde op het middenveld ging Sam Schreck er aan de linkerkant vandoor en zijn pass belandde voor de voeten van Ramon Pascal Lundqvist, die met een gelukje via Lisandro Martínez raak punterde. Gravenberch moest niet lang na deze goal het veld ruimen voor Carel Eiting en Lassina Traoré kwam tegelijkertijd binnen de lijnen als vervanger van De Jong. Met de twee nieuwe krachten in het veld werd Ajax wat dreigender en via een schot en een kopbal van Babel produceerden de Amsterdammers ook het eerste echte gevaar van de tweede helft.

Met nog een kleine twintig minuten te gaan was het toch raak via een volley van Van de Beek en zijn goal betekende de aanzet voor een slotoffensief. Een inzet van Quincy Promes eindigde echter niet tussen de palen, terwijl arbiter Jeroen Manschot niet mee wilde gaan in een appel voor een penalty na een vermeende overtreding op Nicolás Tagliafico in de zestien. De grootste kans namens Ajax in de slotfase was voor Traoré, maar de invaller slaagde er niet in om een voorzet van Martínez tussen de palen te koppen. Aan de overkant viel drie minuten voor tijd overigens ook nog bijna de 3-1, toen Ahmed El Messaouidi uit een vrije trap in kon koppen. Zijn poging verdween echter naast het doel van Varela.

FC Groningen

2 - 1

AFC Ajax

 16' Sierhuis
 52' Lundqvist
   72' v.d.Beek
 
 Gele kaart: Lundqvist, Memisevic, (FC Groningen), Tagliafico, Martínez, Traoré, (AFC Ajax)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
v.Hintum
Warmerdam
Asoro
v.Kaam
Lundqvist (Memisevic/69)
Matusiwa
Schreck (Hrustic/86)
Sierhuis (El Messaoudi/79)
  Varela
Dest
Veltman
Martínez (Huntelaar/86)
Tagliafico
v.d.Beek
Gravenberch (Eiting/59)
S.de Jong (Traoré/59)
Babel
Tadic
Promes


Ajax-speler Carel Eiting in duel met FC Groningen-speler Azor Matusiwa (Pro Shots / Jasper Ruhe)

DENK Amsterdam wil dat 15 spookjongeren worden opgenomen in pilot 'Jongeren Schuldenvrije start'

Bij de pilot 'Jongeren Schuldenvrije Start', is te weinig rekening gehouden met zogenoemde spookjongeren, vindt DENK. De oppositiepartij wil dat deze jongeren ook worden meegenomen in het project en dat van minimaal vijftien spookjongeren de schulden gedeeltelijk worden vrijgesteld.

In de pilot van Amsterdamse wethouder Moorman (Armoede, PvdA) worden 150 jongeren tussen de 18 en 27 jaar met schulden intensief geholpen om weer uit de schulden te geraken. Daarvoor worden de schulden overgenomen en zelfs voor een deel kwijtgescholden.

Volgens DENK is het van groot belang dat tien procent van de plekken wordt gereserveerd voor spookjongeren, oftewel jongeren die niet staan ingeschreven in de gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (BRP). Volgens DENK heeft tachtig procent van de spookjongeren namelijk schulden, terwijl dit bij de gemiddelde Amsterdamse jongere die wel ingeschreven staat 34 procent is.

Vijfduizend euro
Hoeveel spookjongeren er precies in Amsterdam leven is lastig te zeggen, aangezien zij vaak moeilijk te traceren zijn. "De schattingen variëren van een aantal honderd tot duizenden. Spookjongeren hebben niet alleen vaker schulden, deze zijn vaak ook ernstiger. Zo hebben zij gemiddeld een minimale schuld van vijfduizend euro, terwijl deze vanaf drieduizend als problematisch wordt bestempeld", zegt duo-raadslid Sheher Khan.

De redenen dat jongeren zich uitschrijven uit het BRP zijn bijna altijd financieel, meent Khan. "Ouders hebben een uitkering die wordt ingekort wanneer de jongere 21 wordt en geen opleiding volgt die recht geeft op studiefinanciering. Volgens de kostendelersnorm wordt de uitkering van een huishouden namelijk lager wanneer deze meer volwassenen telt. Dit is voor de jongeren vaak een reden om zich uit te schrijven, waarna de problemen zich snel opstapelen. Ze raken vast in een niemandsland."

Persoonlijke begeleiding
Volgens Khan is het belangrijk dat de spookjongeren tijdens het traject persoonlijke begeleiding krijgen. "De jongeren moeten intensief worden geholpen om hun leven weer op een rij te krijgen. Daarbij moeten de ouders bij het traject betrokken worden. Zo moet gekeken worden naar de mogelijkheden binnen de kostendelersnorm. Een andere optie is om de ouders hier tijdelijk van te ontheffen."

Mathieu van der Poel wint GP Adrie van der Poel

Mathieu van der Poel heeft de wereldbekerwedstrijd veldrijden in Hoogerheide gewonnen. De veldrijder kwam in de GP Adrie van der Poel, zoals de wedstrijd officieel heet, solo over de finish. Op de tweede plaats finishte Toon Aerts. Eli Iserbyt werd derde.

Van der Poel was na de start als beste weg maar liet het initiatief in de grote kopgroep als snel aan anderen. In de zesde van tien ronden in totaal vond de wereldkampioen het genoeg en plaatste een versnelling. Alleen de Belgen Aerts en Iserbyt konden in de buurt blijven maar hun achterstand werd al snel groter. Van der Poel reed onbedreigd naar zijn 23e zege van het seizoen. Met zijn tweede plaats stelde Aerts de eindzege in het wereldbeker veilig.

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Toon Aerts (BEL)
3. Eli Iserbyt (BEL)
4. Michael Vanthourenhout (BEL)
5. Tim Merlier (BEL)
6. Lars van der Haar (NED)
7. Tom Pidcock (GBR)
8. Wout van Aert (BEL)
9. Laurens Sweeck (BEL)
10. Corné van Kessel (NED)
 
Eindklassement
1. Toon Aerts (BEL) 577 punten
2. Eli Iserbyt (BEL) 531 "
3. Michael Vanthourenhout (BEL) 492 "
4. Laurens Sweeck (BEL) 473 "
5. Lars van der Haar (NED) 467 "
6. Quinten Hermans (BEL) 444 "
7. Corné van Kessel (NED) 417 "
8. Mathieu van der Poel (NED) 400 "
9. Gianni Vermeersch (BEL) 393 "
10. Joris Nieuwenhuis (NED) 340 "

Nuis voor het eerst Nederlands kampioen sprint

Kjeld Nuis is voor het eerst in zijn loopbaan Nederlands kampioen sprint geworden. Nuis won de afsluitende 1.000 meter in 1.08,63 en dat was genoeg voor de titel.

Lennart Velema, vorig jaar derde, werd nu tweede in het eindklassement op elfhonderdste van Nuis. Gijs Esders veroverde de bronzen plak. Nuis mag nu samen met de al geplaatsten Dai Dai Ntab, Kai Verbij naar het WK sprint.

Ronald Mulder ging eerder vandaag op de 500 meter onderuit en kon de titel op zijn buik schrijven.

'Bergwijn vertrekt naar Tottenham Hotspur'

Officieel is het nog niet maar alles wijst erop dat Steven Bergwijn zijn laatste wedstrijd voor PSV al heeft gespeeld. De aanvaller zou op het punt staan te vertrekken naar het Engelse Tottenham Hotspur. Hij ontbreekt dan ook de selectie van PSV voor de competitiewedstrijd tegen FC Twente deze middag.

 "Het is zijn keuze”, aldus trainer Ernest Faber. "We hebben nu spelers nodig die 100 procent aandacht voor PSV hebben.”  Bij Tottenham is aanvaller Harry Kane geblesseerd en lijkt Christian Eriksen naar Internazionale te vertrekken. José Mourinho is dan ook op zoek van nieuwe impulsen in de aanval.

Bergwijn leek afgelopen zomer ook al te vertrekken uit Eindhoven maar toen kon Sevilla niet aan de vraagprijs voldoen. De negenvoudig international van het Nederlands elftal verlengde daarop zijn contract tot 2023.

Biatleten Fillon Maillet en ÷berg met 1e zege van de winter richting WK

In het Sloveense Pokljuka zijn zondag de laatste World Cup-wedstrijden in het biatlon gehouden voor het wereldkampioenschap in Antholz volgende maand van start gaat. Na de individuele wedstrijden en gemengde estafettes was het zondag tijd voor de massastarts.

Mannen
Bij de eerste schietbeurt bleef de groep redelijk samen: de Franse en Noorse toppers schoten vijf keer raak, behalve Johannes Thingnes Bø, die vlak voor de tweede schietbeurt met moeite weer aan kon sluiten. Die tweede schietbeurt zorgde door het hoge langlauftempo voor de nodige schietfouten en nog een paar man bleven voorin over: Martin Fourcade en Quentin Fillon Maillet voor Frankrijk, de Noren Vetle Sjåstad Christiansen en Johannes Dale, met Bø, Philipp Nawrath en Lukas Hofer in het kielzog - zeven man die halverwege de ronde bij elkaar kwamen.

De eerste staande schietbeurt werd een dure voor de Fransen: Fillon Maillet en Fourcade betaalden de prijs voor hun tempo en schoten één keer mis, terwijl Bø en Christiansen samen de leiding namen, gevolgd door de ook nog foutloze Nawrath, die op de ski's echter door jan en alleman gepasseerd werd. Op weg naar de laatste schietbeurt bleven Bø en Christiansen tien seconden voor de vier achtervolgers, nu bestaande uit Fillon Maillet, Fourcade, Dale en nóg een Noor, Erlend Bjøntegaard.

Die laatste schietbeurt gooide de boel nog eens overhoop: Bø én Christiansen gingen de mist in, Fillon Maillet en Fourcade troffen vijf keer en vertrokken als leiders de slotronde in, zeven tellen uit elkaar. Benedikt Doll kwam na zijn ene misser ook keurig naar voren en lag ineens derde op dertien seconden, met Bø en Christiansen vlak achter hem. Die drie kwamen al snel bij de flink gekookte Fourcade, terwijl Fillon Maillet onbedreigd naar zijn eerste zege van het jaar ging. Doll sprintte Bø er uit in het gevecht om plek twee, Christiansen duwde zijn ski nog nét voor die van Fourcade over de finish.

Vrouwen
De twee liggende schietbeurten leverden geen fouten op de eerste acht vrouwen, plus de niet zo snelle Russische Irina Starykh. Hanna Öberg (Zweden) en Marte Olsbu Røiseland (Noorwegen) gingen aan de leiding, Lisa Vittozzi (Italië) en de Finse veterane Kaisa Mäkäräinen kwamen met tien treffers achter hen aan en ook Monika Hojnisz-Starega, Ingrid Landmark Tandrevold en Anaïs Bescond zaten er met louter treffers nog goed bij.

Het staand schieten leverde hier en daar de nodige problemen op, maar Vittozzi schoot weer vijf keer raak en nam de leiding, zo'n tien seconden voor Røiseland (één misser), de foutloze Tandrevold, Öberg en Wierer (beiden één misser). De achtervolgers konden het gat redelijk dichten, maar Røiseland, Tandrevold én ook Dorothea Wierer gingen twee keer de fout in bij de laatste schietbeurt. Öberg en Vittozzi troffen nog eens vijf keer en doken gezamenlijk de slotronde in, op dik twintig seconden gevolgd door de nog altijd foutloze Bescond.

In de slotronde was al snel duidelijk dat Vittozzi niet echt het tempo had om Öberg bij te houden en de Zweedse pakte dan ook haar eerste zege van het seizoen. Vittozzi was overigens nog altijd blij, want de nummer twee van de World Cup vorige winter pakte zo eindelijk haar eerste podium van 2019/20, terwijl Bescond's derde plek niet meer in gevaar kwam.

World Cup-leidster Tiril Eckhoff was niet van de partij: de Noorse voelde zich niet lekker en besloot met het oog op het WK geen risico te nemen.

MogulskiŽr Kingsbury weer niet te stoppen

In het Canadese Tremblant heeft freestyleskiër Mikael Kingsbury zijn 59e World Cup-zege geboekt. De Canadees blijft daarmee op een vrij episch gemiddelde staan: hij deed aan 103 World Cup-wedstrijden mee, stond 85 keer op het podium en won er dus 59.

Voor eigen publiek scoorde veelvraat Kingsbury op de moguls met ritmisch skiën en twee goede sprongen 86,80 punten. Het scheelde niet veel, want zijn voornaamste uitdager, de Japanner Ikuma Horishima, strandde met 86,60 punten op een minieme achterstand. Benjamin Cavet uit Frankrijk completeerde het podium met 83,99 punten.

Mikael Kingsbury

Nadat ze de eerste drie wedstrijden al won zegevierde de Française Perrine Laffont met haar 82,14 punten ook in de vierde wedstrijd van de winter. De ervaren Yuliya Galysheva uit Kazachstan pakte met 80,99 punten weer eens een podiumplek, de pas 17-jarige Russische Anastasiia Smirnova deed dat met 80,18 punten juist voor het eerst.

Perrine Laffont

Shorttrackster Schulting pakt ook Europese titel kilometer

Bij het EK shorttrack in Debrecen is er geen maat te slaan op Suzanne Schulting. Naast de titels op de 500 en 1.500 meter won ze ook de finale van de 1.000 meter. En net als eerder was ze heer en meester in de finale.

Met alleen nog de superronde te gaan, is Schulting ook al zeker van de allroundtitel. Zilver was er op de kilometer voor Lara van Ruijven, de Italiaanse Fontana pakte het brons.

Update 15:46 uur

Bij de heren slaagden de Nederlanders er niet in een plak te pakken op de 1.000 meter. Itzhak de Laat werd vierde net voor Daan Breeuwsma. De titel ging naar Shaolin Sandor Liu.

L. de Jong pakt Nederlandse titel sprint

In Thialf in Heerenveen heeft Letitia de Jong de Nederlandse titel op de sprint gepakt. De Jong won de afsluitende kilometer in 1.14,42 en bleef als enige onder de 1.15. Het was haar derde afstandszege dit weekend.

Jorien ter Mors werd tweede in 1.15,31. Femke Kok eindigde op plek drie in 1.15,64. Samen met de al eerder geplaatsten Letitia de Jong en Jutta Leerdam mag ook Ter Mors, die ook tweede werd in het eindklassement, naar het WK sprint.

Mogelijk meerdere inbraken opgelost na heterdaad aanhouding

Met de aanhouding van drie mannen in Eindhoven zijn zaterdagavond 25 januari vermoedelijk meerdere inbraken opgelost. Het gaat om twee mannen uit Eindhoven en een man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

In de boeien, aangehouden
Rond 23:00 uur kreeg de politie een melding van een verdachte situatie op de Stevinstraat. Eenmaal daar zagen de collega’s een man op straat lopen met een doos in zijn handen. Ze besloten de man te controleren en na enig onderzoek bleek dat de goederen in de doos afkomstig waren van een inbraak die zojuist was gepleegd bij een huis in de Stevinstraat. De man werd aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Doorzoeking
Verder onderzoek leverde een adres op van een huis in Eindhoven waar mogelijke handlangers van de aangehouden verdachte zouden verblijven. De woning werd doorzocht en er werden inderdaad twee andere verdachten aangetroffen en aangehouden. Tijdens de doorzoeking werden niet alleen spullen gevonden die uit het huis aan de Stevinstraat kwamen, maar ook buit van andere woninginbraken. Het gaat daarbij om zaken als telefoons, televisies, geluidsinstallaties en computers die afkomstig zijn van in ieder geval drie inbraken in Eindhoven en eentje in Helmond. Nog niet alle goederen zijn onderzocht, dus mogelijk dat blijkt dat er ook nog andere inbraken zijn opgelost. Het aangehouden drietal is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Oranje verliest van Wit-Rusland in finale op EK zaalhockey

De Oranje hockeysters zijn er na een zenuwslopende finale tegen Wit-Rusland niet in geslaagd de Europese zaaltitel te veroveren. Na een 1-1 eindstand moest de ploeg van Kristiaan Timman het hoofd buigen in een krankzinnige shootout-serie. Daarin vielen uitgerekend de zeer ervaren Mila Muyselaar en Lieke van Wijk uit de toon en hield de ploeg van Herman Kruis het beste het hoofd koel.

Oranje had dankzij een vroeg doelpunt van Lisa Post lange tijd zicht op de eerste Europese titel sinds 2016, maar kreeg in de hectische allerlaatste seconden van de spannende finale de gelijkmaker om de oren. In de shootout-serie die volgde gierden de emoties door het Sports Palace van Minsk.
Oranje nam een voorsprong, verspeelde die weer, zag hoe Wit-Rusland al een feestje vierde bij een cruciale misser van Van Wijk, maar kreeg weer hoop nadat een toegekende strafbal daarbij over het hoofd werd gezien.

Oranje krabbelde overeind in de serie, nam via Gabrielle Mosch weer een voorsprong, maar had uiteindelijk het nakijken na een cruciale misser van Muyselaar. Maryna Nikitsina pushte de laatste shoot-out achter Heerbaart, die daarvoor nog wel twee keer een inzet had gestopt. Einde wedstrijd en een primeur: de eerste Europese titel ooit voor Wit-Rusland.

Gewenste start
Oranje kreeg nog wel zijn gewenste start tegen de Wit-Russen. Veel meer dan in de halve finale tegen een passief Tsjechië kreeg de ploeg de ruimte om met combinaties de aanvallers in stelling te brengen. Dat resulteerde al na anderhalve minuut in een grote kans voor Margot van Hecking Colenbrander, die echter naast pushte.

Een paar aanvallen later was het wél raak: Lisa Post profiteerde optimaal van voorbereidend werk van Noor de Baat en Gabrielle Mosch en pushte met een leep backhandwippertje raak: 0-1. Wit-Rusland stond op dat moment met vijf speelsters in het veld na een dure groene kaart voor Karyna Syddykava.

Halverwege het tweede kwart dacht Oranje even op rozen te zitten toen Donja Zwinkels raak pushte uit een strafcornervariant, maar volgens de scheidsrechter maakte ze daarbij teveel een flitsende beweging met haar stick. Doelpunt afgekeurd.

Verdedigend kwam Oranje in de eerste twintig minuten niet in de problemen. Hoewel het lawaai vanaf de immens tribune telkens aanzwol bij elke Wit-Russiche cirkelpenetratie, bleef Oranje kalm in die hectiek. Alexandra Heerbaart hoefde maar één keer handelend op te treden, en daar bleef het bij.

Reflexen van Heerbaart
Na rust viel Oranje terug en nam het gastland, vurig aangespoord door de honderden toeschouwers in het Sports Palace, steeds meer het initiatie. Oranje moest veel vaker in de achteruit als het wilde. Er kwamen kansen voor Wit-Rusland, maar Heerbaart kon zich drie keer met katachtige reflexen onderscheiden op schoten van Yuliya Kurhanskaya (twee) en Yauheniya Filipovich. Zodoende bleef de kleine marge intact voor Oranje.

Toenemende druk
De belangrijkste opdracht voor Oranje in het zenuwslopende vierde kwart was het bewaren van de rust. De ploeg nam langzaam weer de controle over, maar slaagde er maar niet in tot uitgespeelde kansen te komen. Teveel speelsters presteerden onder hun kunnen en konden het verschil niet maken. Lisanne de Lange kon bijna profiteren van een zeldzame splijtende pass van achteruit, maar de aanvaller miste de bal op een haartje.

Kruis haalde in de laatste vijf minuten zijn keeper van het veld, om zodoende de gelijkmaker te forceren. Een domme gele kaart van Kurhanskaya hielp die opzet echter meteen om zeep, zodat goalie Navitskaya weer onder de lat plaats nam. Pas twee minuten vóór tijd kon Kruis dat kunststukje herhalen.

Uit de allerlaatste aanval van de wedstrijd oogstte de Wit-Russische omsingeling succes: Maryna Nikitsina tipte van dichtbij raak en zorgde zo voor de gelijkmaker die de voor Oranje zo vervelend afgelopen shootout-serie mogelijk maakte.

Spaanse waterpolosters winnen EK-finale, Rusland naar Spelen en Nederland 4e

De Spaanse waterpolosters hebben zich na 2014 voor de tweede keer laten kronen tot Europees kampioen. In de Danube Arena in het Hongaarse Boedapest was de ploeg na een thriller met 13-12 te sterk voor Rusland.

Het was een uiterst spannende finale, waarin het halverwege 8-8 stond. In het derde kwart werd geen verschil gemaakt, maar in het vierde kwart besliste Spanje, waar Maica Garcia Godoy met vier goals van groot belang was, de finale dan toch. Vicewereldkampioen Spanje was al geplaatst voor de Olympische Spelen van later dit jaar, waardoor Rusland als nummer twee een startbewijs pakt.

Nederland sloot het toernooi af als vierde. De ploeg van Arno Havenga begon nog sterk in de wedstrijd om de derde plek, maar gastland Hongarije was in de tweede helft een maat te groot: 10-8. Nederland moet net als onder meer Hongarije in maart strijden om drie beschikbare olympische startbewijzen.

Brand wint in Hoogerheide, Worst pakt eindzege wereldbeker veldrijden na valpartij Alvarado

Lucinda Brand heeft in Hoogerheide de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. Achter de voormalig Nederlands kampioene veldrijden werd Annemarie Worst tweede. Na een valpartij van Ceylin del Carmen Alvarado was die tweede plaats voldoende voor het winnen van het eindklassement van de wereldbeker.

Onder mooie weersomstandigheden in West-Brabant reed een zestal weg: Brand, Worst, Alvarado, Yara Kastelijn, de Belgische Sanne Cant en Britse Evie Richards. Op het snelle parcours was het echter niet eenvoudig om het verschil te maken. Pogingen van Richards en Brand hadden geen succes.

In de laatste ronde maakte Alvarado op de schuine kant een stuurfout en viel. Brand profiteerde en sprintte naar de zege. Worst werd tweede, voor regerend wereldkampioen Cant op plaats drie.

Alvarado verloor niet alleen een kans op de zege maar liep ook de winst in het eindklassement van de wereldbeker mis. Vooraf had ze vijf punten voorsprong op Worst.

Uitslag
1. Lucinda Brand (NED)
2. Annemarie Worst (NED)
3. Sanne Cant (BEL)
4. Yara Kastelijn (NED)
5. Evie Richards (GBR)
6. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
7. Shirin van Anrooij (NED)
8. Maghalie Rochette (CAN)
9. Inge van der Heijden (NED)
10. Laura Verdonschot (BEL)

Eindklassement
1. Annemarie Worst (NED) 495 punten
2. Ceylin del Carmen Alvarado (NED) 480 "
3. Katerina Nash (TSJ) 430 "
4. Inge van der Heijden 388 "
5. Katie Compton 377 "
6. Maghalie Rochette 375 "
7. Lucinda Brand 370 "
8. Anna Kay 346 "
9. Caroline Mani 335 "
10. Manon Bakker 333 "

Zeven arrestaties in Heikant na aantreffen hennep in bestelauto

De politie heeft afgelopen nacht in Heikant zeven aanhoudingen verricht in verband met een henneptransport. Het gaat om een 26-jarige man uit Heikant, vier mannen uit Vlissingen (22, 28,30 en 31 jaar), een 26-jarige man uit Domburg en een 29-jarige Hongaar. In een bestelauto werd een partij hennep aangetroffen. Een eerste schatting is dat het om 70-100 kilo aan ‘natte’ hennep gaat. Bij het transport waren vermoedelijk nog drie personenauto’s betrokken, één daarvan met vier inzittenden werd in Ritthem aan de kant gezet.

Agenten zagen afgelopen nacht op de Langeweg in Axel drie personenauto’s en een bestelauto kort achter elkaar rijden. Ze kregen de indruk dat de auto’s bij elkaar hoorden. Ze roken tijdens het passeren van het ‘konvooi’ een henneplucht. Ze besloten een controle in te stellen en keerden hun dienstvoertuig. Ze kregen de indruk dat de achterste personenauto opzettelijk langzamer ging rijden om de afstand met de andere auto’s te vergroten. De dienders besloten zich te concentreren op de bestelauto die als 2e auto reed. Ze gaven die een stopteken waaraan niet werd voldaan. De bestuurder reed zich echter vast op de kruising van de Julianastraat en Heidestraat vanwege de wegwerkzaamheden daar. De dienders zagen drie mannen uit de bus springen en wegrennen. In de laadruimte van de bestelbus lag een aanzienlijke partij hennep.

Zoekactie met diensthond Barry
Tijdens de daaropvolgende zoekactie werd een 26-jarige man uit Heikant uit een tuin geplukt en aangehouden. Hij rook sterk naar hennep. Surveillancehond Barry spoorde in de tuin van een woning aan de Julianastraat nog een verdachte op. Dit betrof een 28-jarige man uit Vlissingen. Hij had zich in de bosschages verstopt . Hij kreeg vanwege een beet in zijn linkeronderarm, in de HAP een tetanusprik.

Woning
In de woning van de 26-jarige Heikanter werd omstreeks 05.00 uur een 26-jarige man uit Domburg aangetroffen. Hij werd nog gezocht voor een vernieling en werd daarvoor aangehouden. De politie onderzoekt ook of hij de derde persoon in de bestelauto is geweest. In die woning werd ook nog een zak met hennepkruim aangetroffen.

Personenauto
Door de andere surveillance eenheden werd de achterste auto van het konvooi omstreeks 04.30 uur getraceerd op de N254/Sloeweg bij Ritthem. De vier inzittenden, drie mannen uit Vlissingen ( 22, 30 en 31 jaar) en een 29-jarige Hongaar werden aangehouden. In de auto hing een hennepgeur en lagen diverse inbrekerswerktuigen en ook een transformator die gebruikt wordt voor het opzetten van een hennepkwekerij.

De bewuste hennep (Foto: politie)
Hennep (Foto: politie)

Getuigen gezocht van carjacking in Eindhoven

De politie is op zoek naar getuigen van een beroving op zondagmorgen 26 januari rond 1:45 uur. Op de Mirandstraat in Eindhoven werden twee mannen toen onder bedreiging van een vuurwapen beroofd van geld en hun auto.

De twee mannen uit Venray en Eindhoven hadden rond 1:45 uur een afspraak op de Mirandstraat. Toen ze daar aan het wachten waren, verscheen een onbekende man met een bivakmuts. Deze bedreigde het tweetal met een vuurwapen en dwong hen om geld af te geven en uit de auto te stappen. De dader ging er vervolgens met de auto van door.

Signalement
Er is een summier signalement van de dader en de gestolen auto:

- Man, licht getinte huidskleur, normaal postuur. Hij droeg zwarte kleding en een bivakmuts. De gestolen auto betreft een zilverkleurige Audi A3.

Getuigen
De politie is op zoek naar mogelijke getuigen van deze carjacking of mensen die iets weten dat er mee te maken heeft. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Of maak gebruik van dit tipformulier.

Esders wint 500m, Mulder valt

De tweede 500 meter van dit weekend bij het NK sprint voor mannen in Heerenveen is gewonnen door Gijs Esders. Esders zegevierde in 35,12.

Hein Otterspeer, die gisteren op de kilometer werd gediskwalificeerd, werd tweede in 35,15. Lennart Velema reed in 35,16 naar de derde tijd.

De verrassing van de dag was echter de val van Ronald Mulder. In zijn rit stapte de leider in het klassement op een blokje en ging hard onderuit. Door de val van de 33-jarige sprinter is Velema nu de nieuwe leider in  het algemeen klassement. Hij heeft een kleine voorsprong op Esders en Nuis, die zojuist zesde werd.

Burgemeester Halsema waakt voor vergeten van Joodse namen

Vandaag was in het Wertheimpark in Amsterdam de nationale herdenking van de Holocaust. Onder anderen premier Mark Rutte en burgemeester Femke Halsema waren aanwezig.

Morgen, 27 januari, is het 75 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Die dag is door de Verenigde Naties aangewezen als internationale bevrijdingsdag. Vanochtend trok er vanaf de Stopera een stille tocht naar het Wertheimpark. Daar is het Auschwitz-monument Gebroken Spiegels van Jan Wolkers.

In het park, vernoemd naar de Joodse ondernemer en filantroop Abraham Carel Wertheim, stond burgemeester Halsema vooral stil bij het verdwijnen van Joodse namen uit de publieke ruimte. "In 1942 werd de naam van het park op last van de bezetter veranderd in zijn oude naam: Parktuin", sprak Halsema. "Spinoza, Da Costa, Israels, Chopin. Geliefd in Amsterdam, Nederland en Europa. Hun namen werden verwijderd uit onze publieke ruimte. Alleen omdat het Joodse namen waren."

Ook stond Halsema stil bij het gebrek aan verzet tegen deze gang van zaken. "Als de bestuurder van de tram de halte ‘Bollandpark’ aankondigde waren er vaak wel een paar reizigers die hem corrigeerden en zachtjes zeiden: ‘Sarphatipark’. Dat het protest van de overgrote meerderheid van de Amsterdammers niet verder ging dan dat, ook dat mogen we ons herinneren."

Namenmonument
Na de Tweede Wereldoorlog kregen de straten, parken en pleinen weer hun oude naam. De namen van de overleden Joden kwamen daarentegen niet meer terug. "Daarom zijn de Joodse familienamen nu te lezen in de rouwkamer in de Hollandse Schouwburg, én op de Schaduwkade op de Nieuwe Keizersgracht, én op de struikelstenen in de stad. Daarom verwelkomen wij het Namenmonument waarmee de ruim 102.000 vermoorde joden die in Nederland woonden een plek krijgen", zei Halsema.

De burgemeester benadrukte dat deze mensen nooit meer vergeten mogen worden. "Laat geen Joodse naam in deze stad ooit nog worden weggevaagd. Niet van de dichters, schilders en componisten uit vervlogen eeuwen. Niet van de kinderen die nog geboren moeten worden. Niet van de vaders en moeders, zonen en dochters, broers en zussen, ooms en tantes, neven en nichten, grootvaders en grootmoeders die wij vandaag herdenken. Laat hun namen worden genoemd. Door ons en door generaties die na ons komen."

Bestuurder veroorzaakt gevaarlijke situaties in Alphen aan den Rijn

Een 41-jarige man zonder bekende woon- of verblijfplaats werd zaterdagavond 25 januari aangehouden nadat hij onder invloed achter stuur zat en daarbij het overige wegverkeer ernstig in gevaar heeft gebracht. De recherche is op zoek naar getuigen die met het rijgedrag van deze bestuurder geconfronteerd zijn.

Surveillerende agenten zagen de man omstreeks 23:20 uur met zijn auto slingeren over de Boskoopseweg in Alphen aan den Rijn en wilden hem controleren. De man gaf echter geen gehoor aan het stopteken en reed op hoge snelheid verder terwijl hij zich op een gevaarlijke manier een weg tussen het overige verkeer baande. Zo haalde hij verschillende keren in door op de weghelft voor tegemoetkomend verkeer te gaan rijden waar op dat moment ook ander verkeer reed. Op de N11 agenten de man uiteindelijk klem te rijden waarna ze hem konden aanhouden. Hij was al eerder aangehouden voor rijden onder invloed en probeerde vermoedelijk te voorkomen dat zijn rijbewijs zou worden ingenomen. Dat was in december ongeldig verklaard. De man is ingesloten voor verhoor en blies op het politiebureau 650 ugl.

In verband met het onderzoek komt de recherche graag in contact met getuigen en met name met bestuurders die door de man verrast werden toen hij plotseling op de verkeerde weghelft reed en hen tegemoet kwam rijden. Dit heeft plaats gevonden op voornamelijk de Provincialeweg N207 die lokaal ook bekend staan onder de straatnamen Herenweg, Zegerbaan en de Oostkanaalweg. Op deze laatste weg heeft de bestuurder bij de rotonde met de Nieuwkoopseweg naar de woonkern Nieuwkoop een stuk spookgereden. De districtsrecherche Alphen-Gouda is bereikbaar via nummer 088-9647543.

Bestuurder rijdt in op agenten bij alcoholcontrole

Een 52-jarige man uit Schipluiden werd zondagmorgen 26 januari aangehouden nadat hij op de Westvest was ingereden op agenten die daar een alcoholcontrole hielden. Doordat zij op tijd wisten weg te springen, zijn zij niet gewond gemaakt. Beide agenten hebben aangifte gedaan.

Omstreeks 05:30 uur waren de agenten op de Westvest bezig met een alcoholcontrole. Terwijl zij bezig waren met de blaastest van een bestuurder, zagen zij in de verte een automobilist aan komen rijden. Omdat er niet voldoende plek op de weg was voor deze bestuurder om er veilig langs te kunnen rijden, ging één van de agenten op het wegdek staan om hem een stopteken te geven. In plaats van dat de man echter stopte of zijn vaart minderde, reed hij met onverminderde snelheid door over de verkeerde weghelft en de middenberm en maakte ondertussen met zijn arm een beweging naar de agent om aan te geven dat deze aan de kant moest gaan. De bestuurder reed rakelings langs het voertuig wat op dat moment gecontroleerd werd en doordat de agent wegsprong kon hij voorkomen dat hij door de bestuurder zou worden aangereden. Ook een tweede agent wist maar net te voorkomen dat hij door de voorbijrazende bestuurder geraakt werd. Beide agenten zijn direct in de auto gesproken om de bestuurder te volgen en wisten hem na een korte achtervolging aan te houden op de Rotterdamseweg. De verdachte is ingesloten voor verhoor, hij blies op het bureau 380 ugl. Beide agenten hebben aangifte gedaan tegen de verdachte. De recherche onderzoekt de zaak.

Geweld tegen politiemensen of anderen met een publieke taak
De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Afgesproken is dat de straf bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd. Ook als er aanwijzingen zijn dat het geweld is gepleegd onder invloed van alcohol of drugs, kunnen verdachten zwaardere straffen krijgen.

Geweld tegen politieagenten wordt niet geaccepteerd
De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel. Politieambtenaren hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Dit geldt voor iedereen die bij de politie werkt: agenten, rechercheurs, medewerkers van de meldkamer, baliemedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen.

Van klimmen op het dak, naar een nachtje in de bak

Een 17-jarige jongen uit Overveen vond het zondagochtend rond 03:30 uur nodig om op de Krocht in Haarlem op een geparkeerde politiebus te klimmen. Dit terwijl een vriend van hem het tafereel filmde.

Echter werd het tweetal, dat zich onbespied waande, ook gefilmd door een beveiligingscamera van de politie. Cameratoezicht zag live hoe de jongen op de bus klom en voor het filmpje 'stoer' zijn middelvingers op stak. Na het filmen liep het tweetal de Smedestraat in. Daar werd het tweetal al snel gespot door opgeroepen agenten.

In eerste instantie werd het filmen en staan op de politiebus in alle toonaarden ontkent. Tot de agenten van cameratoezicht het filmpje kregen, toen was er geen ontkennen meer aan. De jongen is aangehouden en in de politiebus meegenomen naar het politiebureau. Daar heeft hij de nacht in een politiecel moeten doorbrengen.

Zijn filmende vriend, een 18-jarige jongen uit Overveen, mocht zijn weg vervolgen met een boete op zak.

Twee verdachten aangehouden voor moord stagiair Wittenburg

De politie heeft twee verdachten aangehouden voor de schietpartij op Wittenburg in Amsterdam waarbij de zeventienjarige Mohamed Bouchikhi om het leven kwam. Bij de moord raakten ook twee anderen gewond.

Dit gebeurde vandaag precies twee jaar geleden in een buurthuis op Wittenburg. Die avond liepen twee mannen met een bivakmutsen en automatische vuurwapens het buurthuis binnen. Ze waren op zoek naar een specifiek persoon en begonnen te schieten. Er waren veel kinderen en jongeren aanwezig. De zeventienjarige Mohammed kwam om het leven, twee andere aanwezigen raakten gewond.

Mohammed werkte als stagiair in het buurthuis. Als snel werd duidelijk dat hij niet het beoogde doelwit was, maar dat de schutters vermoedelijk op zoek waren naar Gianni L. (19). Ook een twintigjarig meisje dat twee keer in haar been geraakt werd, was een stagiaire. De derde gewonde, een negentienjarige man, werd in zijn borst geraakt en moest met spoed worden geopereerd.

Eerder al vrijgelaten
In een video laat de politie weten dat Emilio G. (26) weer is opgepakt op verdenking van de moord. Hij werd in oktober 2018 ook al gearresteerd, maar werd toen na enkele dagen weer vrijgelaten. De recherche vermoedt dat G. een van de schutters is geweest. Ook wordt hij verdacht van betrokkenheid bij een andere zaak.

Een 26-jarige vrouw uit Zwanenburg is eveneens aangehouden. Zij is inmiddels weer vrijgelaten, maar nog wel een verdachte. Het onderzoek loopt nog, de politie heeft een beloning van 25.000 euro uitgeschreven voor het aanleveren van informatie over de moord.

Kok wint 500m, L. de Jong behoudt leiding

De tweede 500 meter voor vrouwen van dit weekend bij het NK sprint in Heerenveen is gewonnen door Femke Kok. Kok reed naar 37,94.

Letitia de Jong,die de leiding in het klassement behoudt, werd tweede in 37,99. Jorien ter Mors reed een betere 500 meter als gisteren en werd nu derde in 38,20. Ter Mors heeft iets meer dan een seconde achterstand op De Jong op de afsluitende 1.000 meter straks.

Ireen Wüst, die na de eerste dag gedeeld derde stond, stond vandaag niet meer aan de start. Zij gebruikte de eerste dag van het NK sprint als voorbereiding op de rest van het seizoen.

GVB-directeur Amsterdam vertrekt en wordt staatssecretaris van FinanciŽn

Alexandra van Huffelen wordt een van de twee staatssecretarissen van Financiën en gaat daar aan de slag met het loodzware dossier van de toeslagenaffaire. Dat zou haar vertrek als directeur van het GVB betekenen. Dat meldt de NOS.

Menno Snel (D66) trad in december af als staatssecretaris naar aanleiding van de toeslagaffaire, waarbij de belastingdienst honderden gezinnen beticht had van fraude bij de aanvraag van kinderopvangtoeslag.

Omdat de functie van staatssecretaris van Financiën zo zwaar werd geschat, besloot de coalitie dat er twee nieuwe staatssecretarissen moesten worden benoemd. Een van de twee zou het toeslagendossier op zich nemen, de andere zou de overige taken moeten uitvoeren.

Eerste vrouw ooit
Haagse bronnen bevestigen nu aan NOS dat Van Huffelen een van de twee nieuwe staatssecretarissen wordt en dat zij zich zal buigen over het de toeslagenaffaire. Ze moet de gedupeerde ouders gaan compenseren en in kaart brengen hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden. Hans Vrijbrief, ambtelijk voorzitter van de Eurogroep, wordt de andere staatssecretaris.

Dat betekent dat zij stopt als directeur van het GVB, een functie die zij sinds 2014 bekleedt. Van Huffelen was sinds 2019 al lid van de Eerste Kamer namens D66, maar ook met dat werk moet ze stoppen. Van Huffelen wordt de eerste vrouwelijke bewindspersoon ooit op het ministerie van Financiën.

Het GVB kon vanochtend nog niet bevestigen of de directeur inderdaad vertrekt.

Uitkomst Vitesse - FC Emmen

FC Emmen heeft op bezoek bij Vitesse het puntentotaal in uitduels verdubbeld door met 1-1 gelijk te spelen. Bryan Linssen zette de thuisploeg voor rust op voorsprong, maar een zwak Vitesse kreeg na een rits kansen van Emmen na rust de deksel op de neus. 

Emmen had na een klein uur de gelijkmaker. Michael de Leeuw kopte raak. Het leek op buitenspel, maar na ingreep van de VAR ging de goal alsnog door. Die tweede helft was voor Vitesse hard ploegen. De Arnhemmers zochten continu de aanval, maar elke mogelijkheid strandde voordat het een kans kon worden. Daardoor bleven beide ploegen steken op 1-1. 

Vitesse

1 - 1

FC Emmen

 19' Linssen    58' De Leeuw
 
 Gele kaart: Bero,Tannane, (Vitesse), Pena,Burnet, (FC Emmen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 13265
Arbiter: Nagtegaal
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Lelieveld
Doekhi
Obispo
Clark
Bero
Bazoer
Foor
Tannane
Matavz
Linssen
  Telgenkamp
Bijl
Heylen
Araujo
Burnet
Laursen (Arias/36)
Hiariej (Ben Moussa/46)
Pena
Chacón
Kolar (De Vos/74)
De Leeuw

Rutte biedt excuses aan voor tekortschieten overheid tijdens Holocaust

Premier Mark Rutte heeft excuses gemaakt aan overlevenden van de Holocaust, dit voor het tekortschieten van overheidsinstanties destijds.

Rutte deed dit in het Wertheimpark, tijdens de herdenking van de Holocaust. "Nu de laatste overlevenden nog onder ons zijn, bied ik vandaag namens de regering mijn excuses aan voor het overheidshandelen van toen", zei hij tijdens zijn speech. Ook ging hij in op het gebrek aan verzet.

"Toen het gezag een bedreiging werd, zijn onze overheidsinstanties tekortgeschoten, als hoeders van recht en veiligheid", zei Rutte. "Zeker, ook binnen de overheid was er individueel verzet, maar te veel Nederlandse functionarissen voerden uit wat de bezetter van hen vroeg. Het was alles bij elkaar te weinig. Te weinig bescherming. Te weinig hulp. Te weinig erkenning."

Het is de eerste keer dat een Nederlandse premier zijn excuses aanbiedt voor het overheidshandelen tijdens de Holocaust. "75 jaar na Auschwitz is antisemitisme nog altijd onder ons", zei Rutte. "Juist daarom moeten we voluit erkennen wat er destijds is gebeurd en dat ook hardop uitspreken."

NBA: LeBron James passeert Kobe Bryant

LeBron James heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in zijn imposante NBA-carriere. In Philadelphia was James tegen de 76ers goed voor 29 punten. Dit was voldoende om Kobe Bryant te passeren op de ranglijst van topscorers aller tijden in de NBA-geschiedenis. LeBron James staat op deze lijst nu derde. Genoeg voor de overwinning was dit overigens niet. Philadelphia versloeg de Los Angeles Lakers met 108 – 91.

LeBron James bereikte de mijlpaal vroeg in het derde kwart met zijn zeventiende punt van de wedstrijd. Kort daarop volgde een time-out, waarin James door het uitpubliek op een lange ovatie werd getrakteerd. De forward van de Lakers is bezig aan zijn zeventiende seizoen en lijkt een serieuze kans te maken om Kareem Abdul-Jabbar af te lossen als topscorer aller tijden in de NBA. James heeft hiervoor nog 4732 punten nodig. Als ernstige blessures uitblijven zal hem dit nog zo’n twee-en-een-half seizoen kosten.


NBA Topscorers aller tijden

Rank Naam Punten
1 Kareem Abdul-Jabbar 38.387
2 Karl Malone 36.928
3 LeBron James  33.655
4 Kobe Bryant 33.643
5 Michael Jordan 32.292
6 Dirk Nowitzki 31.560
7 Wilt Chamberlain 31.419
8 Shaquille O'Neal 28.598
9 Moses Malone 27.409
10 Elvin Hayes 27.313
11 Hakeem Olajuwon 26.946
12 Oscar Robertson 26.710
13 Dominique Wilkins 26.668
14 Tim Duncan 26.496
15 Paul Pierce 26.397
16 John Havlicek 26.395
17 Kevin Garnett 26.071
18 Carmelo Anthony 26.053
19 Vince Carter 25.618
20 Alex English 25.613

Zoals gezegd, genoeg voor de overwinning was het niet. Ben Simmons speelde namens Philadelphia een uitstekende wedstrijd. De Australiër miste maar drie schoten en kwam tot 28 punten, 10 rebounds, 8 assists en 4 steals. Tobias Harris werd met 29 punten topscorer. Philadelphia speelt al een paar wedstrijden zonder Joel Embiid. De Kameroenese center kampt met een scheurtje in zijn linkerhand, maar verwacht binnenkort zijn terugkeer te kunnen maken. In zijn afwezigheid presteren de 76ers overigens prima.

 

LeBron passeert Kobe. Bron: ESPN

De Los Angeles Lakers zien de Utah Jazz op de ranglijst steeds dichterbij kruipen. De Jazz wonnen nipt van de Dallas Mavericks: 112 – 107. Dallas leidde vrijwel de hele wedstrijd, maar in de slotfase vielen de schoten bij de Mavericks niet en bij Utah wel. Rudy Gobert kwam ook met een cruciaal block in de slotminuut op een lay-up van Delon Wright.

Rudy Gobert werd sowieso man van de wedstrijd bij de Jazz. De Fransman is de anker in de verdediging van Utah, maar hij mag ook aanvallend geen ruimte krijgen. Tegen de Mavericks maakte Gobert al zijn acht schoten, allen van dichtbij de basket en eindigde 22 punten, 17 rebounds en 5 geblockte schoten. De jonge Donovan Mitchell werd met 25 punten topscorer namens de Jazz.

Utah begon het seizoen met dertien overwinningen tegen elf nederlagen. Sindsdien is de ploeg uit Salt Lake City fantastisch aan het presteren. Van de 21 laatste wedstrijden werd maar twee keer, nipt, verloren.

Uitslagen

Utah Jazz - Dallas Mavericks 112 - 107
Detroit Pistons - Brooklyn Nets 111 - 121 (OT)
Cleveland Cavaliers - Chicago Bulls 106 - 118
Minnesota Timberwolves - Oklahoma City Thunder 104 - 113
Philadelphia 76ers - Los Angeles Lakers 108 - 91

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 40 – 6
Miami Heat 31 – 14
Toronto Raptors 31 – 14
Boston Celtics 30 – 14
Indiana Pacers 30 – 16
Philadelphia 76ers 30 – 17
Orlando Magic 21 – 25
Brooklyn Nets 19 – 25
Chicago Bulls 18 – 30
Detroit Pistons 17 – 30
Washington Wizards 15 - 29
Charlotte Hornets 15 – 31
Cleveland Cavaliers 12 – 34
New York Knicks 12 - 34
Atlanta Hawks 11 - 35

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 36 – 10
Utah Jazz 32 – 13
Los Angeles Clippers 32 – 14
Denver Nuggets 31 - 14
Houston Rockets 28 – 16
Dallas Mavericks 28 - 17
Oklahoma City Thunder 28 – 19
Memphis Grizzlies 21 - 24
San Antonio Spurs 20 - 24
Phoenix Suns 19 – 26
Portland Trail Blazers 19 - 27
New Orleans Pelicans 17 - 29
Sacramento Kings  16 - 29
Minnesota Timberwolves 15 – 31
Golden State Warriors 10 - 37

De Jong pakt Nederlandse titel allround

Antoinette de Jong is de nieuwe Nederlandse kampioene allround. Haar tweede plek op de afsluitende 5.000 meter was genoeg voor de titel. De nummer twee in het eindklassement, Melissa Wijfje, mag met de al eerder geplaatsten De Jong en Ireen Wüst naar het WK allround.

Melissa Wijfje nam het in de derde van in totaal vier ritten op tegen Joy Beune. Het was Wijfje die het voortouw nam, en al gauw een gaatje sloeg ten opzichte van Beune en die voorsprong wist te houden. Uiteindelijk kwam Wijfje in 7.04,47 over de meet, Beune reed 7.09,69.

Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte vormden de laatste rit. Achtereekte nam de regie, maar De Jong zat er niet ver achter. Halverwege reed Achtereekte onder de tijd van Wijfje, De Jong er net boven. Het was uiteindelijk Achtereekte, de uittredend kampioen, die in 6.56,46 over de finish kwam en de 5.000 meter won. De Jong reed 6.58,38.

Blokhuijsen wint 1.500m en vergroot voorsprong

De derde afstand bij het NK allround voor mannen, de 1.500 meter, is gewonnen door Jan Blokhuijsen. Blokhuijsen, die de leiding in het algemeen klassement dus behield, zegevierde in 1.46,52.

Marcel Bosker en Douwe de Vries werden gedeeld tweede in 1.46,74. Tjerk de Boer verraste met plek vier. De nog maar 20-jarige schaatser reed met 1.47,02 een nieuw persoonlijk record.

Op de afsluitende 10.000 meter vanmiddag heeft Blokhuijsen een kleine acht tellen op Bosker en ruim negentien seconden voorsprong op De Vries.

Verdediger Ouwejan kan transfer maken naar PSV, AZ weigert medewerking

AZ weigert mee te werken aan een vertrek van Thomas Ouwejan naar PSV, tot ongenoegen van de speler zelf. De 23-jarige linkervleugelverdediger is bij de Alkmaarse club voorbijgestreefd door Owen Wijndal, maar een winterse transfer naar een directe concurrent is ondenkbaar voor AZ. Ouwejan baalt van de starre houding van zijn werkgever en wil zelf maar al te graag naar Eindhoven verkassen.

De linksback mocht zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen (1-2) weer eens opdraven bij AZ omdat zijn concurrent Wijndal geschorst was. Het was pas zijn vierde basisplaats dit seizoen in de Eredivisie. Na afloop is hij een van de meest bevraagde spelers in de persruimte.

"Ja, dit neem ik AZ kwalijk", vertelt Ouwejan in gesprek met het Algemeen Dagblad over het standpunt van de club om niet mee te werken aan een transfer naar PSV.

Ouwejan doorliep een groot deel van de jeugdopleiding van AZ en was de voorbije twee seizoenen een vaste waarde in de achterhoede van de Alkmaarders. Hij had op meer begrip van de clubleiding gerekend, erkent hij. "Dit is mijn dertiende jaar bij AZ. Ik heb altijd alles gegeven. Ik heb hier een zwaar halfjaar gehad. Ik heb twee seizoenen alles gevoetbald. Dan valt het rauw op je dak dat je nu bijna niks meer speelt. Nu komt PSV. Dit is zo'n mooie kans voor mij. Dan is het jammer dat AZ er zo mee omgaat."

Ouwejan vertelt dat PSV mikt op een verhuurperiode met een optie tot koop. "Je kunt het vanuit verschillende kanten bekijken. AZ denkt: we gaan onze concurrentie niet sterker maken en willen onze eigen selectie behouden. Ik sta er zo in: ik maak hier zo weinig minuten en krijg nu een mooie kans. Gun het mij", roept de linkerverdediger op.

Tegenover FOX Sports laat Ouwejan doorschemeren dat een winterse transfer naar het buitenland wel tot de mogelijkheden behoort, met FC Zürich als serieuze gegadigde. "Ik moet daar nog even over nadenken", zegt hij over de Zwitserse interesse. "En dan is het nog maar de vraag hoe AZ er tegenaan kijkt. Ik wil gewoon spelen. Nog zo'n halfjaar is natuurlijk niet de beste optie voor een speler."

Atalanta wint met 0-7 in Serie A; Ilicic gaat viraal met goal vanaf 50 meter

Atalanta heeft zaterdagavond gigantisch hard uitgehaald in de Serie A. Op bezoek bij middenmoter Torino won de succesformatie van trainer Gian Piero Gasperini met klinkende cijfers: 0-7. Josip Ilicic was met drie doelpunten de absolute uitblinker van de avond en ging de wereld over met zijn tweede doelpunt in Turijn. Door de zege verstevigt Atalanta zijn vijfde plaats in de Serie A met 38 punten uit 21 wedstrijden.

Het huzarenstukje van Ilicic kwam aan het begin van de tweede helft. Nadat scheidsrechter Marco Guida had gefloten voor een handsbal, besloot de Sloveense creatieveling uit de vrije trap die volgde direct zijn geluk te beproeven. Ilicic zag doelman Salvatore Sirigu zeer ver voor zijn doel staan en schoot de bal vanaf een meter of vijftig in één keer in het doel.

Het betekende de 0-4 na 53 minuten voetballen, want in de eerste helft had Atalanta al driemaal toegeslagen via Ilicic zelf, Robin Gosens en Duván Zapata. Ilicic completeerde zijn hattrick in de 54ste minuut met een intikker, amper een minuut na zijn wonderdoelpunt. Atalanta nam daarna wat gas terug, maar via een dubbelslag van invaller Luis Muriel voerden de bezoekers de score in de laatste vijf minuten toch nog verder op.

Torino stond op dat moment al met tien man, want Armando Izzo was een kwartier voor tijd al met tweemaal geel van het veld gestuurd. De dolende ploeg van Walter Mazzarri eindigde de wedstrijd uiteindelijk met negen spelers, want na de 0-7 van Muriel kon ook Sasa Lukic nog rukken met een directe rode kaart.

Hans Hateboer speelde de gehele wedstrijd bij Atalanta; De Roon en Gosens werd in de tweede helft gewisseld.

UFC: vergane glorie vergaat

Voormalig UFC-zwaargewichtkampioen Junior dos Santos gooide, voor zijn blessure die hem uit UFC Moskou hield, hoge ogen tijdens de Braziliaanse versie van Dancing with the Stars. Zijn terugkeer in de UFC-kooi verliep echter minder voorspoedig voor 'Cigano'.

Curtis Blaydes, wiens ster razendsnel stijgt in de zwaargewichtsdivisie van 's werelds grootste MMA-organisatie, had weinig te duchten van de ooit zo gevreesde Dos Santos.


Blaydes deelt uit (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images)

MMA ontwikkeld zich razendsnel en de oud-kampioen blijkt een vechter te zijn van 'de vorige generatie'. Blaydes hield zich in de eerste ronde rustig, probeerde de Braziliaan een aantal keer op de grond te werken, maar leek vooral uit om de vechtstrategie van team Dos Santos te begrijpen. Dos Santos lijkt zich vooral van opzichtige upper-cuts te bedienen, een stoot die Blaydes goed kan ontwijken, terwijl de zware rechterhand van Blaydes een aantal keer goed doorkomt.

In de tweede ronde weet Blaydes genoeg en terwijl Cigano weer met een upper-cut lijkt te komen slaat de Amerikaan toe. Een strakke één-twee op het hoofd van de Braziliaan luiden het einde in van de partij. Dos Santos duikt ineen tegen het hekwerk en Blaydes heeft een aantal harde poffers nodig om de scheidsrechter Dan Miragliotta te laten ingrijpen.

De nummer drie van de ranglijst behaalt hiermee zijn derde opeenvolgende overwinning en zet hij zichzelf danig in de etalage voor een titelgevecht tegen UFC-kampioen Stipe Miocic.

"Ik voel me geweldig", zei de winnaar in het interview na het gevecht. "Tegen een man als Junior, een echte legende, een van de OG's van de sport, was een eer. Maar om de W in het hoofdevenement te krijgen, met de manier waarop ik dat deed, kan ik niet gelukkiger zijn."

"Ik wil dat gevecht om de titel," zei Blaydes. "Je weet dat ik de volgende ben. Ik heb het worstelen, ik heb die handen, ik weet niet wat ik nog meer moet doen. Ik wil dat titelgevecht."

Volledig uitslag UFC Raleigh en daarna nog wat hoogtepunten van de avond:
Curtis Blaydes verslaat Junior dos Santos na TKO (stoten, ronde 2)
Michael Chiesa verslaat Rafael dos Anjos na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Alex Perez verslaat Jordan Espinosa na opgave (verwurging, ronde 1)
Angela Hill verslaat Hannah Cifers na TKO (stoten, ronde 2)
Jamahal Hill verslaat Darko Stošić na jurybesluit (29-27 x3)
Bevon Lewis verslaat Dequan Townsend na jurybesluit (30-27 x3)
Arnold Allen verslaat Nik Lentz na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Justine Kish verslaat Lucie Pudilová na jurybesluit (30-27 x3)
Montel Jackson verslaat Felipe Colares na jurybesluit (30-26 x2, 30-25)
Sara McMann verslaat Lina Länsberg na jurybesluit (30-27, 30-26, 30-25)
Brett Johns verslaat Tony Gravely na opgave (verwurging, ronde 3)
Herbert Burns verslaat Nate Landwehr na KO (knie, ronde 1) 

Wijfje wint 1.500m, De Jong blijft aan de leiding

Op dag twee van de NK allround in Heerenveen heeft Melissa Wijfje de 1.500 meter voor vrouwen gewonnen. Wijfje reed een winnende tijd van 1.54,94.

Antoinette de Jong werd tweede op een seconde achterstand in 1.55,94. Joy Beune reed met 1.56,08 de derde tijd. In het algemeen klassement gaat De Jong nog aan de leiding. De rijdster van Jumbo-Visma  heeft een kleine drie tellen voorsprong op Wijfje.

Vanmiddag is de afsluitende 5.000 meter.

Thailand veilt per ongeluk auto vol met drugs

Auto's die van drugshandelaren in beslag worden genomen komen regelmatig op de veiling terecht in Thailand. De Thaise anti-drugsautoriteiten hebben echter een 'klein' voorraadje van circa 100.000 pillen over het hoofd gezien bij een auto die recentelijk werd geveild.

De Honda CR-V die afgelopen jaar in beslag werd genomen had destijds een achterbank vol met Yaba-pillen. Dat is een methamfetamine pil die het beste valt te vergelijken met wat in Nederland onder de naam speed wordt geconsumeerd alleen dan vaak nog wat sterker. Toen de winnaar van de veiling de auto naar de garage bracht kwam een monteur bij het verwijderen van de bumper echter nog een flinke voorraad tegen.

Het hoofd van de Thaise anti-drugsautoriteit heeft de koper en garagemonteur bedankt voor hun melding en een beloning toegekend. Volgens hem is het een wijze les voor zijn brigade om in het vervolg auto's nog beter te doorzoeken. Het bezit van drugs kan in Thailand tot zware straffen leiden, waaronder de doodstraf.

Fun met Funda #182 - Sfeervol wonen in Delft

In een knus straatje in Delft vinden we deze sfeervolle binnenstadswoning. Ooit gebouwd als stadsboerderij met een voorhuis, een achterhuis en stal, de koeien stonden in het weiland aan andere kant van de Koepoortbrug. Daarna heeft er een koekjesfabriek gezeten, waar je voor een  paar cent een zakje koekkruimels kon kopen.

De sfeer van destijds is er nog steeds en geeft de woning een unieke en karaktervolle uitstraling. Voor iets meer dan een half miljoen kun jij de eigenaar worden van dit stukje historie. 

Sfeervol wonen in Delft  (Foto: Funda)
Sfeervol wonen in Delft (Foto: Funda)

Skiester Shiffrin bekroont topweekeinde met super-G-winst

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft een meer dan uitstekend weekeinde achter de rug in Bansko. Op de Bulgaarse sneeuw stonden drie snelheidswedstrijden op het programma in de World Cup: twee afdalingen en een super-G. De Amerikaanse slalomkoningin won de eerste afdaling en werd zaterdag vierde, zondag volgde de super-G.

De afdaling was al een stuk technischer dan gewoonlijk, waardoor Shiffrin zo goed kon scoren, op de super-G was het nog een stuk duidelijker. De snelste tijd werd aanvankelijk neergezet door Marta Bassino, die zaterdag op het laatste moment haar eerste afdalingszege door haar handen zag glippen. De kleine, technische Italiaanse was ook nu razendsnel, maar Shiffrin vond een nóg betere lijn op het onderste stuk en dook 0,29 seconden onder haar tijd door.

Daarmee was het eigenlijk al zo'n beetje gedaan, want geen van de snelheidsspecialisten wist een serieuze aanval te plaatsen. Lara Gut-Behrami kwam nog het dichtst in de buurt, maar strandde op 0,70 seconden van Shiffrin en pakte wel haar eerste podium in meer dan een jaar tijd. Federica Brignone (Italië) was snel onderweg, maar ging in de fout en blesseerde haar hand, Shiffrin's Slowaakse rivale Petra Vlhova - ook een technische specialiste - maakte onderin weer een foutje en werd op 1,13 seconden wel knap zesde.

Nationale Privacy Conferentie & Nederlandse Privacy Awards

28 januari is de Europese Dag van de Privacy. Op deze dag organiseren ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) en Stichting Privacy First jaarlijks gezamenlijk de Nationale Privacy Conferentie. Met de snelle digitalisering van onze maatschappij staat het recht op privacy in toenemende mate onder druk. "Hoe kunnen wij als samenleving digitaliseren én onze privacy behouden en versterken?" Tijdens de conferentie staat deze vraag centraal en komen alle relevante partijen bijeen. Tevens zullen de Nederlandse Privacy Awards worden uitgereikt.

Doelstelling
Doelstelling van deze conferentie is om zowel actuele ontwikkelingen als best practices op het gebied van privacy de revue te laten passeren. Tijdens de conferentie geven diverse sprekers vanuit hun expertise hun visie op privacy compliance: "wat kunnen wij doen om hieraan te voldoen?  Duurzame privacybescherming vergt een cultuuromslag en de actieve ontwikkeling van privacy by design, iets waar velen inmiddels mee bezig zijn. Waar staan we nu en wat kunnen we nog meer doen?"

Sprekers
Monique Verdier (vice-voorzitter Autoriteit Persoonsgegevens) zal de conferentie openen. Vervolgens houden Bas Filippini (oprichter en voorzitter Privacy First) en Richard van Hooijdonk (trendwatcher/futurist) een duo-presentatie over privacy nu en in de toekomst. Vervolgens is het woord achtereenvolgens aan Tom Vreeburg (IT-auditor en onafhankelijk IT-risk- en assurance-professional), Coen Steenhuisen (privacy-adviseur bij Privacy Company en projectleider Privacy Label), Peter Fleischer (global privacy counsel bij Google) en prof. dr. Sander Klous (hoogleraar Big Data Ecosystemen aan de Universiteit van Amsterdam). In een paneldiscussie zullen we de sprekers diverse stellingen voorleggen en met het publiek in debat laten gaan over actuele thema’s zoals Big Data en kunstmatige intelligentie.

Dagvoorzitter is Tom Jessen, presentator bij RTL Z en BNR Nieuwsradio.

Nederlandse Privacy Awards
Tijdens de conferentie worden ook de Nederlandse Privacy Awards (https://privacyawards.nl) uitgereikt. Dit jaar waren er opnieuw een groot aantal hoogwaardige inzendingen. De genomineerde indieners zullen korte pitches voor het publiek verzorgen, waarna de Awards zullen worden uitgereikt door Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66).

Privacy Award  (Foto: Privacy First )
Privacy Award (Foto: Privacy First )

Student met #METOO kan slecht terecht bij onderwijsinstelling

Vrijdag heeft de Landelijke Studentenvakbond haar inventarisatie van de meldprocedures van onderwijsinstellingen voor ongewenst gedrag, waarbij 54 universiteiten en hogescholen zijn doorgelicht, gepubliceerd.  De belangrijkste conclusies: procedures zijn slecht vindbaar en er is veel onduidelijkheid over de vervolgstappen. Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Alex Tess Rutten: “Het is al erg genoeg om slachtoffer te worden van grensoverschrijdend gedrag, als je dan ook nog eens niet of slecht geholpen wordt door je onderwijsinstelling is dat schandalig.”

De laatste tijd komen steeds meer #metoo gevallen aan het licht, zo ook in het hoger onderwijs. Dit laat de noodzaak van toegankelijke, duidelijke en veilige meldprocedures zien. Twee op de vijf hogescholen (41%) biedt geen openbare informatie voor studenten op hun website, 16% van de universiteiten evenmin. Bijna de helft van de hogescholen (45,4%) heeft slechts één vertrouwenspersoon om een melding bij te maken. Ook wordt de volledige procedure vrijwel nooit uitgelegd op de website van universiteiten en hogescholen. Rutten: “Studenten die een melding maken bevinden zich in een ongelooflijk kwetsbare positie. Meldingen gaan bijvoorbeeld over docenten die hun papers nog moeten beoordelen. Het is van het grootste belang dat die procedures veilig en betrouwbaar zijn.”

Naast goede procedures is het ook belangrijk dat we inzetten op het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Instellingen zouden bijvoorbeeld in de introductieperiode al aandacht kunnen besteden aan sociale veiligheid. Rutten: “Iedereen op een onderwijsinstelling moet weten wat wel en niet geaccepteerd is en waar ze terecht kunnen als het toch mis gaat.”

Afgelopen woensdag ging de Tweede Kamer met minister van Engelshoven in debat over sociale veiligheid in het hoger onderwijs. Daarbij gaf de minister aan voorlopig geen actie te ondernemen en er ook geen geld aan uit te willen geven. Rutten: “Het is onbegrijpelijk dat de minister voorlopig geen actie onderneemt. Elke dag dat er niks gebeurt blijven onveilige situaties voortbestaan.”

Porte eindwinnaar Tour Down Under, Holmes wint slotrit

Richie Porte heeft voor de tweede keer in zijn carrière de eindzege in de Tour Down Under gewonnen. In de slotrit naar Willunga Hill ging de zege verrassend naar Matthew Holmes (Lotto Soudal), die deel uitmaakte van de vroege vlucht. In de slotkilometer reed Porte nog wel naar Holmes toe, maar in de sprint was Holmes toch net iets te sterk voor de renner van Trek-Segafredo.

Vanaf het begin van de slotetappe naar Willunga Hill waren er volop aanvallen. Uiteindelijk reed er een kopgroep van liefst 25 renners weg. De grote kopgroep pakte meer dan vier minuten op het peloton waar vooral Trek-Segafredo aan het werk moest om de voorsprong niet te groot te laten worden.

In aanloop naar de eerste van de twee beklimmingen van Willunga Hill liep de achterstand snel terug dankzij het werk van wereldkampioen Mads Pedersen, die volledig in dienst reed van zijn kopman Richie Porte. Aan de voet van de eerste beklimming was het verschil onder de twee minuten gezakt, maar op de top was het verschil weer boven de twee minuten gekomen.

Best gekwalificeerde renner in het algemeen klassement was Joey Rosskopf van CCC op 58 seconden. De Amerikaanse bergkoning deze ronde vormde een bedreiging voor de klassementsrenners en zeker omdat het met nog tien kilometer de voorsprong nog steeds ruim boven twee minuten was. Mitchelton-Scott besloot maar de helpende hand te bieden aan Trek-Segafredo, want de Australische ploeg had met Daryl Impey nog steeds de leider in het algemeen klassement.

Het zorgde ervoor dat de voorsprong snel slonk en bij het opdraaien van de slotklim Willunga Hill had de kopgroep nog maar iets meer dan een minuut voorsprong. In het peloton was het plots Jumbo-Visma die versnelde op de klim. Eerst was het de beurt aan Chris Harper en snel daarna versnelde Antwan Tolhoek voor hun kopman George Bennett. Het zorgde ervoor dat klassementsleider Impey snel in de problemen kwam en de eersten in het peloton moest laten gaan.

Na een versnelling van Porte kon alleen Simon Yates hem volgen. Porte bleef het tempo opschroeven en dat was te veel voor Yates, die moest lossen. Porte reed in een stuk naar de koplopers toe en sloot in de laatste kilometer aan bij Holmes en Michael Storer. Porte leek ook die te lossen, maar Holmes wist toch nog aan te pikken bij Porte. In de sprint die zou volgen was het op bij Porte en sprintte Holmes gemakkelijk naar de overwinning in de slotetappe. Voor Holmes betekende dat zijn eerste profzege uit zijn carrière.

Porte moest genoegen nemen met een tweede plaats. Dat was uiteindelijk wel ruim voldoende om voor de tweede maal uit zijn carrière zijn eigen thuisronde op zijn naam te schrijven. In het algemeen klassement won hij met 25 seconden voorsprong op de Italiaan Diego Ulissi. Simon Geschke werd derde. Dylan van Baarle reed ook een knappe Tour Down Under en werd uiteindelijk vijfde in het algemeen klassement achter zijn kopman Rohan Dennis, die vierde werd.

Porte eindwinnaar Tour Down Under (Pro Shots / SIPA USA)
Porte eindwinnaar Tour Down Under (Pro Shots / SIPA USA)

FOK! Wat een weer: nog maar eens grijs

Goeiedag!  

Ja, wat moet ik er nou weer van maken. Grijs is het en grijs blijft het. Ook vandaag is het vrijwel overal weer een grijze dag. Heel misschien dat in het zuiden van het land de zon er even doorheen piept, maar meer is het niet. De maxima gaan in vergelijking met gisteren wel wat omhoog, maar echt aangenaam zal het niet worden. Het kwik komt uit op zo'n 5 tot 9 graden.

In de nieuwe week blijft de bewolking overheersen en er gaat van tijd tot tijd regen vallen. Dat is dan het enige pluspunt. De zon speelt een zeer bescheiden rol. Dus vrolijk worden de meeste mensen er niet van. De komende dagen liggen de temperaturen tussen de 6 en 9 graden. De wind neemt ook toe en kan langs de kust soms krachtig tot hard worden.

Fijn weekend!

Meer weer op FOK!

De Grevelingen met een open gat en slecht weer  (Foto: Scherpschutter)
De Grevelingen met een open gat en slecht weer (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bij1 doet nieuwe gooi naar Kamerzetel

Bij1, de politieke partij van Sylvana Simons, wil meedoen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. Drie jaar geleden lukte het de partij niet om de Kamer te bereiken.

Simons startte de partij in 2016, nadat ze uit de fractie van DENK was gestapt. Aanvankelijk heette haar partij Artikel 1, maar die naam moest op last van de rechter worden veranderd omdat deze te veel leek op de naam van een onderzoeksinstituut.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 kwam de partij niet verder dan 11.400 stemmen. Dat was landelijk gezien niet genoeg, maar een groot deel van de stemmen was afkomstig uit Amsterdam-Zuidoost. Daarop deed de partij mee met de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen, dat daarbij één zetel behaalde.

Nieuw campagne
De partij trapt de nieuwe campagne af met de titel 'Kom aan de macht met Bij1'. Simons: 'We willen een plek in de Tweede Kamer, daar waar beslissingen worden genomen die ons leven dagelijks beïnvloeden. Tegelijkertijd zullen we de heersende macht altijd blijven uitdagen tot een rechtvaardige en gelijkwaardige politiek.'

Bij1 presenteert zondag 2 februari de plannen voor de aankomende campagne.

Coronavirus strijkt neer in Canada en nieuwe besmettingscijfers

Het in de Chinese regio Wuhan ontstane coronavirus lijkt zich inmiddels steeds verder uit te spreiden. Het aantal vastgestelde besmettingen zit al bijna aan de 1.400 en inmiddels zijn er al 42 mensen overleden aan het virus. Voor wie de actuele cijfers in de gaten wil houden kan kijken op deze of deze site.

Na bosbranden, overstromingen en zandstormen is vandaag in Australië ook naar buiten gebracht dat er vier besmettingen met het coronavirus zijn bevestigd, drie in New South Wales (Sydney) en één in Victoria (Melbourne). Van drie van de slachtoffers is bekend dat ze recentelijk vanuit China naar Australië zijn gereisd. Door de lange incubatietijd en grote gelijkenissen met een normale influenzagriep heeft het lang geduurd voordat de besmettingen aan het licht kwamen. Een van de personen is zelfs al sinds 6 januari terug en een andere werd pas na een week gediagnosticeerd met het virus. Hoewel er nog geen directe maatregelen worden getroffen wordt mensen die in de Wuhan-regio zijn geweest of in contact zijn gekomen met iemand uit die regio opgeroepen zich te laten onderzoeken, ook als ze nog geen symptomen vertonen.

Ook in Maleisië zijn drie gevallen van besmetting bekendgemaakt, het gaat om de vrouw en de kleinkinderen van een man uit Wuhan die in Singapore al positief was getest. In Hong Kong, waar al meerdere besmettingen zijn vastgesteld, is de noodtoestand uitgeroepen. Daarbij zijn alle vluchten en treinreizen vanuit Wuhan geschorst, zijn scholen tot minstens 17 februari gesloten en is de Hong Kong Marathon afgelast.

In China zelf zijn ze nog steeds druk bezig om het virus in te dammen in de Hubei regio waar het epicentrum is. Gisteren werd al bekend dat in Wuhan een noodhospitaal werd gebouwd, daar is vandaag een extra ziekenhuis aan toegevoegd om op zeer korte termijn 2.300 extra ziekenhuisbedden te hebben. Social media wordt, zoals altijd, natuurlijk erg strak gemonitord door de Chinese overheid, maar er komen berichten binnen dat ook buiten China gebruikers van de chat-app WeChat worden geblokkeerd zodra het virus ter sprake komt.

Update 18.55 uur:
Nadat er steeds meer regio's en steden op slot gaan is wordt in de Chinese hoofdstad Peking ook openbaar vervoer grotendeels platgelegd en zijn door heel het land vieringen van het Chinese nieuwjaar afgelast. De president Xi Jinping heeft nu ook zijn zorgen geuit omdat het virus zich sneller lijkt te verspreiden dan eerder werd gedacht.

Ook in Maleisië is er na de 3 eerder gemelde gevallen een nieuwe besmetting bij gekomen. Een man zou met een busreis vanuit China naar Maleisië zijn gekomen en geen contact hebben gehad met de eerdere besmettingen. In Thailand zijn er ook weer een aantal besmettingen gemeld, daar staat de teller momenteel op 7. De kans is groot dat dat sneller gaat stijgen aangezien de Thaise overheid wacht op instructies vanuit China voor medische controles op het vliegveld van Bangkok. Vanuit Israël komen ook de eerste berichten van besmettingen van mensen die recentelijk uit China zijn gekomen maar deze meldingen zijn nog niet bevestigd.

Het aantal besmettingen is inmiddels de 1400 gepasseerd en besmettingen met het virus zijn in 14 landen vastgesteld.

gisanddata.maps.arcgis.com
gisanddata.maps.arcgis.com


Update 23.45 uur:
In een persconferentie heeft de Canadese minister van Volksgezondheid Christine Elliott bekend gemaakt dat er een besmetting met het coronavirus is bevestigd in Toronto.

Update 00.15 uur:
Er zijn weer een aantal nieuwe cijfers bekend gemaakt door de Chinese overheid, het aantal besmettingen wordt nu gemeld op 1764 en het aantal dodelijke slachtoffers is gestegen naar 54.

Laatste reviews en specials
review
WWE 2K23
special
Random Pics van de Dag #891
special
Random Pics van de Dag #890
review
Simpele superheldenpret met Shazam! Fury of the Gods
preview
Diablo IV
special
Random Pics van de Dag #889
©FOK.nl e.a.