FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 oktober 2014

Vos breekt in en verbouwt kroeg

Een arme kroegbaas kwam maandag in het Britse plaatsje Swindon voor een opmerkelijke verrassing te staan. Een vos heeft die nacht zijn hele kroeg overhoop gehaald. 

Toen barman Tim Carter maandag het pand opende, trof hij een ravage aan. Gescheurde gordijnen, omgegooide meubels, glasscherven: niets was ongemoeid gelaten. Na anderhalf uur opruimen en poetsen werd de dader aangetroffen. Onder een van de banken van de kroeg zat een vos verstopt. De heldhaftige barman aarzelde geen moment, wapende zich met een bezem en joeg de inbreker de kroeg uit. 

Men vermoedt dat de vos door de schoorsteen binnen is gedrongen. Of de Britse politie al een arrestatiebevel uitgevaardigd heeft, is niet bekend.

Turkse topworstelaar positief bevonden op doping

De Turkse worstelaar Samil Erdogan is tijdens het afgelopen wereldkampioenschap positief bevonden op het gebruik van verboden middelen. Het gaat om het middel stanozolol, een anabole steroïde. Erdogan is voorlopig geschorst in afwachting van de resultaten van de B-staal.

Erdogan stond tot eerder dit jaar op de deelnemerslijsten als Shamil Akhmedov uit Rusland. Door de loodzware concurrentie in eigen land besloot hij echter om naar Turkije te verkassen.

Op het WK in Tashkent pakte dat al goed uit, want in de klasse tot 97 kilogram vrije stijl ging hij met het brons naar huis. In de halve finale zorgde Ergodan nog voor een stunt door tweevoudig regerend wereldkampioen Reza Yazdani uit Iran uit te schakelen. Die medaille zal waarschijnlijk naar de Cubaan Javier Cortina gaan, die de strijd om het brons verloor van Erdogan.

Erdogan in gevecht met Cortina om het brons in Tashkent (Foto: Getty)

Slachtoffer caféschutter: 'Mijn halve poot lag eraf'

Een Amsterdamse cafébezoeker die vrijdag in zijn been werd geraakt bij een vermoedelijke liquidatiepoging, noemt het een 'godswonder' dat hij nog leeft. Wellicht dankt hij zijn leven aan het feit dat hij op het moment van de schietpartij in de rookruimte een sigaretje stond te roken.

De 48-jarige Mokummer was na het werk nog even een biertje gaan drinken in café De Zon. Toen hij in de rookruimte naar de samenvatting Nederland - Kazachstan keek was het in eerste instantie alsof er vuurwerk werd afgestoken. Toen voelde de man echter ineens 'dingen' langs zijn been vliegen. Toen hij vervolgens z'n broekpijp optrok schrok hij zich een ongeluk. "Mijn halve poot lag eraf."

"Ik ben een simpele hardwerkende man die nooit met dit soort dingen te maken heeft gehad", aldus het slachtoffer vanuit het ziekenhuis tegen AT5. "Ik was nog geen 10 minuten binnen als bezoeker en leef als een godswonder nog."

Wie vermoedelijk wel met 'dit soort dingen' te maken heeft is ene Marchano P., stamgast en de vriend van de eigenaresse. Hij was er de bewuste avond niet en wordt in verband gebracht met een liquidatie in Antwerpen. Die zou weer te maken hebben met de bloedige onderwereldvete die al geruime tijd in de hoofdstad woedt.

De gewonde cafébezoeker benadrukt dat hij met zijn rug naar de schietpartij stond gekeerd en niets heeft gezien. Hij is erg bang vanwege het vermoede verband met het Amsterdamse liquidatiegeweld. Een ander bezoeker die aan de bar zat had minder geluk en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hij is naar verluidt in het hoofd geraakt.

Marchano P. was vermoedelijk het enige doelwit. Om veiligheidsredenen is de kroeg voorlopig dicht. Geen van de beide getroffen mannen heeft volgens de politie iets met de onderwereld te maken. Het zou dan de tweede keer in korte tijd zijn dat criminelen de verkeerden onder vuur nemen. Eerder kostte een persoonsverwisseling de 30-jarige Stefan Regalo Eggermont het leven.

[pic] Apple lekt nieuwe iPads in eigen handleiding

Apple heeft woensdag in een online handleiding zelf het bestaan van twee onbekende iPads gelekt. In de nieuwe handleiding voor de 'normale' iPad, die woensdag in Apple's online boekenwinkel was te vinden, stonden screenshots van de nieuwe iPad Air 2 en de iPad Mini 3.

Donderdagavond kondigt de technologiegigant in een officiële presentatie nieuwe iPads aan. Het is voor Apple erg ongebruikelijk om voorafgaand aan zo'n evenement zelf al informatie over nieuwe apparaten te lekken. Mogelijk heeft het te maken met de presentatie van een tablet van concurrent Google woensdag, de Nexus 9.

In de handleiding is onder meer te zien dat de nieuwe iPads een vingerafdrukscanner in de thuisknop hebben gekregen. Die is ook al te vinden in meerdere iPhones, maar tot nu toe nog niet in tablets van Apple. De vingerscanner maakt het mogelijk om apparaten te ontgrendelen of betalingen te doen met een vingerafdruk.

[Sportblog] Motorwissel in vijf seconden & blote roeisters

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Gatlin complimenteert pijpkunsten van moeder van mede-atleet
De 21-jarige Noorse atleet Vegard Olstad komt vanaf dit jaar voor de universiteit van Oklahoma State uit op de 1500 meter in het college-circuit. Justin Gatlin is een 32-jarige Amerikaanse sprinter, gehaat in de gehele sportwereld vanwege zijn jarenlange schorsing en zijn supertijden na de schorsing. Zijn bizar arrogante houding helpt hem ook niet mee.

Gatlin heeft nu op een andere manier van zich laten horen, maar waarom is niet helemaal duidelijk. De eerder genoemde Olstad plaatste een foto op Instagram van een aantal chocoladerepen, die hij van zijn moeder had gekregen: "De lekkerste chocola van de beste moeder, bedankt!". Het antwoord van Gatlin - waarom hij antwoordde is een raadsel - getuigt niet van bijster veel intelligentie, wat dan wel weer passend is voor Justin: "Je moeder geeft ook de beste blowjobs. Ze is fantastisch. Je mag me papa noemen zoals zij ook doet." Hier kun je de opmerkelijke reactie van Gatlin zien.

Kampioene tot tranen geroerd
20 december 2012 was een bijzondere dag voor skiester Mikaela Shiffrin. De jonge Amerikaanse slalomspecialiste pakte haar eerste World Cup zege in het Zweedse Åre, maar dat was niet alles: Het jonge meisje Emma Lundell kwam na de wedstrijd naar Shiffrin met de volgende vraag: "Ik heb kanker, maar mag ik met jou op de foto?" Shiffrin, die moe was en graag naar huis wilde, nam toch even de tijd voor Emma. "Iemand vertelde me vandaag dat ik ski als Marcel Hirscher, het beste kerstcadeau dat ik me voor kon stellen, maar toen ik zag dat Emma dankzij mij stond te lachen besefte ik me dat dat veel beter was", zei Shiffrin destijds.

Bijna twee jaar later stond er voor Shiffrin een interview gepland met het Zweedse Expressen. Na een training in het Oostenrijkse Sölden stond ze klaar voor het interview, maar de reporter wilde haar eerst een video laten zien. Shiffrin kon haar ogen niet geloven toen de video begon: "Mijn god, is dat Emma?!?", aldus de ontroerde Amerikaanse, die nu ook olympisch kampioene is. In de video vertelt Emma dat ze geen chemotherapie meer volgt, dat haar blonde haar terug is en dat ze zelfs weer aan het langlaufen is.


Shiffrin tot tranen geroerd (Bron: YouTube)

Ralf Schumacher en (ex)vrouw hadden ruzie over pistool
Beetje bij beetje lekker er steeds meer sappige verhalen uit rond de echtscheiding van Ralf Schumacher en zijn aanstaande ex Cora. Het laatste nieuwtje is dat beide voormalige geliefden regelmatig ruzieden over het vuurwapen dat Schumacher bezat. De schathemeltje rijke coureur was in het bezit van een wapenvergunning en had aldus Bild het pistool geladen in zijn nachtkastje liggen. Dit geheel tegen de wens van zijn vrouw in. Bild zou een berichtenwisseling tussen de beiden in bezit hebben. De voormalig Formule 1-piloot zou het gezeur van Cora over zijn wapen helemaal zat zijn geweest waarna ze boos antwoordde. "Waar is het pistool? Ik wil het uit huis! Waar is dat ding? Haal dat ding weg!" Zou Cora gestuurd hebben aldus de Duitse krant.

Hoogstandje in het amateurvoetbal
De afgelopen dagen is de vrije trap van een Nederlandse amateurvoetballer de hele wereld overgegaan. Vic Rozendaal van de Leeuwarder Zwaluwen produceerde in de slotfase van de competitiewedstrijd tegen VVI (7-2 winst voor de Zwaluwen) een werkelijk prachtige vrije trap. Omdat de voorsprong groot genoeg was mocht hij het van zijn trainer proberen met een trap achter zijn standbeen langs. Helaas voor hem spatte de bal op de lat uiteen. Omdat ie zo mooi was laten we hem toch nog even zien.


Het hoogstandje (Bron: YouTube)

Motorwissel binnen vijf seconden
Nico Rosberg werd afgelopen weekend tweede in de Grand Prix van Rusland in Sochi. De Duitser verremde zich na de start voor de tweede bocht in een poging Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton in te halen. Hier kwam de nodige rook bij vrij en de Telegraaf zag in het opgerookte setje banden een opgeblazen motor. Dit vormde geen enkel probleem, want Mercedes wisselde de krachtbron in recordtijd. De realiteit was natuurlijk dat Rosberg pitte voor nieuwe banden, waarna de Duitser na een inhaalrace alsnog de gang naar het podium mocht maken. Bekijk hier de opmerkelijke conclusie van de Telegraaf.

Party party in de Formule 1-privéjet
Carpoolen is dan tijdens de races niet gebruikelijk maar na afloop van de grand prix kan het best van pas komen. Zo vloog een groepje Formule 1-coureurs en coryfeeën na afloop van de wedstrijd in Sochi gezamenlijk terug in een privéjet. En dat werd een gezellig feestje zo te zien. Op de foto zie je van links naar rechts Daniel Ricciardo, David Coulthard, Jenson Button, Adrian Sutil, Jean-Eric Vergne en Nico Rosberg. Het drietal achteraan bestaat uit Dudu Massa, Eddie Jordan en Felipe Massa.

Chinezen blunderen met verkeerde volkslied
Tijdens het WK turnen in het Chinese Nanning was er al regelmatig ophef over de te hoge scores van Chinese turners, maar ook op een ander vlak gingen ze stevig de mist in. Oleg Verniaiev uit Oekraïne veroverde het goud op de brug met gelijke leggers. Daar hoort natuurlijk een podiumceremonie bij, met daarbij het Oekraïnse volkslied.

Tot verbazing van Verniaiev, en ongetwijfeld vele Oekraïners, werd echter een totaal ander lied gespeeld. Oplettende kijkers ontdekten dat het niet het volkslied van Oekraïne was, maar dat van Oezbekistan. Wellicht dat het klaarstond voor Oksana Chusovitina, de Russische/Duitse/Oezbeekse 'turn-oma', maar die had zich al afgemeld vanwege een blessure.

Naakte Britse roeister weer op kalender
Vorig jaar veroorzaakte de naaktkalender van een groepje Britse studentes nog voor de nodige opschudding. Facebook merkte hun pagina aan als porno en verwijderde hem. Na de ophef die dat veroorzaakte werd de pagina over de kalender met smaakvol bloot weer online geplaatst. De dames zamelden met al hun moois namelijk geld in voor een goed doel. Ook dit jaar zetten de vrouwelijke leden van de roeiclub van de Warwick University weer hun beste (blote) beentje voor.

"We hebben onze aanpak rond de kalender eigenlijk helemaal niet drastisch veranderd", vertelde Sophie Bell, een van de Warwick-sterren, aan HuffPost UK. "We zien trots op wat we bereikt hebben: meer dan 5.000 pond ingezameld voor Macmillan, het promoten van gelijkwaardigheid van sekse en zorgen voor gezonde, atletische rolmodellen voor jonge vrouwen. Daarbij hebben we er, zoals altijd, naar gestreefd de kalender zo smaakvol en discreet mogelijk te maken. De kritiek dat het pornografie zou zijn, heeft er ons juist van overtuigd dat we die hoge standaard moeten behouden."

De kalender is hier te bestellen en de dames zijn ook te vinden op Twitter via @nakedgirlsrow.

Warwick Rowing Women's Naked Calendar 2015! from Sophie Bell on Vimeo.

Vrouw van Menno zet Buch in de bajes voort

Nicole Buch, de vrouw van Menno Buch die op 8 juli van dit jaar overleed, gaat door met de documentaireserie Buch In De Bajes. Drie seizoenen lang werkten zij met heel veel passie en toewijding samen aan dit televisieproject en daarom gaat zij het RTL 4-programma voortzetten. Dat maakte de omroep bekend.

Naast haar werk als producent neemt Nicole voor de nieuwe reeks, die zich gaat afspelen in de Penitentiaire Inrichting (PI) Rotterdam, ook de presentatie en interviews voor haar rekening. Nicole Buch: "Het is fantastisch dat het‘Buch-gedachtengoed’ blijft voortbestaan. Dat ik in de geest van Menno datgene wat we jarenlang samen hebben opgebouwd, mag voortzetten. Dat is uniek en daar ben ik heel dankbaar voor.”

Erland Galjaard, programmadirecteur RTL Nederland: "Toen Menno mij vertelde dat hij niet meer beter werd, hebben we heel intensief contact gehouden. Het was een verdrietige periode, maar we waren het er al snel met elkaar over eens dat het programma moest blijven bestaan. Ik heb zijn vrouw Nicole gevraagd of zij naast haar werk als producent van het programma ook de presentatie voor haar rekening wil nemen. Zo kan zijn geweldige werk worden voortgezet en nog wel door de vrouw met wie hij dit hele project heeft opgezet en met ziel en zaligheid heeft beleefd."

Vrouw van Menno zet Buch in de bajes voort
Vrouw van Menno zet Buch in de bajes voort (Foto: ANP)

Wisselen van pensioenfonds wordt makkelijker

Werknemers kunnen straks makkelijker overstappen naar een ander pensioenfonds. In de Tweede Kamer is brede steun voor een voorstel van VVD, D66 en GroenLinks om dit te regelen.

Dat bleek bij het slotdebat in de Tweede Kamer over de nieuwe pensioenregels die volgend jaar moeten ingaan. Deze regels worden strenger, om te voorkomen dat pensioenfondsen opnieuw in zwaar weer belanden.

Voor het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) bestaat ruime steun in de Kamer. VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks en de zullen donderdag voorstemmen. De eenmansfractie 50PLUS/Klein twijfelt nog.

Honderden strijders IS gedood bij Kobani

Amerikaanse luchtaanvallen op doelen rond de Koerdisch-Syrische stad Kobani hebben vermoedelijk honderden strijders van terreurbeweging Islamitische Staat het leven gekost. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie woensdag bekend.

Het aantal aanvallen op Kobani is de afgelopen tijd toegenomen omdat er meer militaire activiteiten van IS zijn waargenomen. Maar ondanks het toegenomen aantal luchtaanvallen kan de stad alsnog vallen, aldus een woordvoerder.

Frauduleuze schoolbestuurder op non-actief gesteld

Scholenstichting Panta Rhei, waar eind september invallen werden gedaan vanwege mogelijke belastingfraude, heeft zijn bestuursvoorzitter tijdelijk op non-actief gesteld. Het strafrechtelijk onderzoek naar de zaak kan zo objectief en snel verlopen, meldt de onderwijsgroep uit Leidschendam.

Bij Panta Rhei zou de afgelopen jaren voor miljoenen euro's zijn gefraudeerd met valse facturen en offertes om geld van de gemeente te krijgen voor verbouwingen van scholen. De voorzitter van het college van bestuur, Ad van Bavel, is als verdachte aangemerkt.

De scholengemeenschap wil op korte termijn zelf ook een onafhankelijk onderzoek naar de praktijken van de bestuursvoorzitter instellen.

Noord-Koreaanse spionne veroordeeld in Zuid-Korea

Een Noord-Koreaanse spionne die Zuid-Korea was ingeslopen door zich voor te doen als vluchteling is woensdag veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. Het Zuid-Koreaanse Hooggerechtshof bepaalde dat de 39-jarige Lee schuldig is aan spionage voor Noord-Korea. Dat meldt persbureau Yonhap.

De aanklager beweerde dat Lee een speciaal soort drug had toegediend gekregen door de Noord-Koreaanse veiligheidsdiensten, waardoor haar geheugen werd gewist. Daardoor zou ze in het Zuiden niet als spionne door de mand vallen bij een eventuele leugendetectortest. Alle Noord-Koreaanse vluchtelingen worden na aankomst in Zuid-Korea door veiligheidsdiensten ondervraagd.

Volgens het hof was de infiltrant in 2012 naar het Zuiden gekomen om Noord-Koreaanse vluchtelingen in de gaten te houden die campagnes tegen het communistische land organiseren. In Zuid-Korea worden geregeld ballonnen waaraan propagandamateriaal is bevestigd de grens met het Noorden over gestuurd. Pyongyang hekelt deze acties en wil dat Seoul ze verbiedt.

Lee gaf eerder in een rechtszaak voor een lager gerechtshof toe een infiltrant voor het Noorden te zijn, maar trok dit later weer in. Ze ontkende drugs te hebben moeten innemen van de Noord-Koreaanse veiligheidsdiensten en beschuldigde de inlichtingendiensten in Zuid-Korea ervan haar tot een valse bekentenis te hebben gedwongen.

Het Hooggerechtshof liet weten hier niet in te tuinen. Volgens de rechter was Lee's eerdere bekentenis 'gerechtvaardigd, ondersteund door bewijs en daardoor betrouwbaar'. Het hof verwierp tevens de aantijgingen dat de spionne haar verklaring onder dwang zou hebben afgelegd.

De veroordeling kwam als een donderslag bij heldere hemel voor Lee's advocaat Park Joon-young, die op vrijspraak had gehoopt. "Er bestaat nergens ter wereld een drug die iemands geheugen wist", zegt Park. "Het stelt me teleur dat het oordeel op basis van een valse getuigenis tot stand is gekomen."

Park hoopt dat het hof uiteindelijk alsnog tot bezinning komt. "Spionagezaken worden permanent opgeslagen, dus ik hoop dat de geschiedenis alsnog zal uitwijzen dat zij onschuldig is."

Vijf gewonden ongeluk Haaksbergen nog in ziekenhuis

Vijf slachtoffers van het ongeluk met een monstertruck in Haaksbergen liggen nog in een ziekenhuis. Het drama heeft 'diepe sporen' achtergelaten, zei burgemeester Hans Gerritsen (PvdA) woensdag in een ingelaste raadsvergadering.

De burgemeester zei niet weg te zijn gelopen voor zijn verantwoordelijkheid. Ook stapt hij niet op. "Samen met u wil ik de burgemeester zijn die de organisatie gaat verbeteren."

Gerritsen beseft dat de manier waarop de vergunning is verleend vragen oproept. "We moeten hier lering uit trekken." De manier waarop Haaksbergen informatie heeft vrijgegeven is wellicht fout geweest, aldus de burgemeester. "De vergunning is te snel online gezet. Ik ben meer een burgervader dan een mediastrateeg. Als er fouten zijn gemaakt betreur ik dat."

Gerritsen hield vol dat hij vooraf niet van de monstertruck afwist. "Dat meen ik nog steeds. Ik wist van het evenement maar dat er een monstertruck zou komen is volledig aan mij voorbij gegaan."

Op 28 september reed tijdens een Haaksbergs motorevenement een monstertruck het publiek in. Hierbij vielen drie doden en moesten 28 gewonden naar een ziekenhuis worden gebracht.

Guinee roept gepensioneerde artsen op

Guinee heeft gepensioneerde artsen opgeroepen om weer aan het werk te gaan nu de uitbraak van ebola de gezondheidszorg in het land zwaar onder druk zet. De Guineese president Alpha Condé deed zijn oproep dinsdagavond. Inmiddels hebben enkele artsen al aangegeven weer aan de slag te gaan.

Een grote groep gezondheidswerkers is echter gevlucht en weigert terug te komen. Zij klagen over een gebrek aan middelen om het virus te bestrijden. "Ik heb de oproep van de president gehoord, maar hij moet eerst zorgen dat ziekenhuis de juiste spullen hebben voordat wij terugkeren", aldus een gepensioneerde arts. "Ik heb veel vrienden die arts zijn verloren. Zij geloofden in het wonder dat ze mensen kunnen genezing zonder de juiste spullen. Zij hebben daarvoor betaald met hun leven."

In het Afrikaanse land zijn 76 artsen besmet met ebola. Daarvan zijn er al 37 overleden, aldus het Guineese ministerie van communicatie.

Epidemioloog Cellou Baldé zei echter aan de oproep van Condé gehoor te geven. "Ik heb mijzelf vanochtend gemeld en me als vrijwilliger opgegeven. Ik weet dat ik met vuur speel, maar als mijn land een beroep op mij doet, dan kan ik daar alleen maar gehoor aan geven."

Guinee is zwaar getroffen door de ebola-uitbraak. Al 1350 mensen zijn besmet. Ruim achthonderd inwoners van het Afrikaanse land zijn aan het virus bezweken.

Jemeniet sleept Duitsland voor rechter om drones

Een Jemenitische man heeft woensdag de Duitse regering voor de rechter gesleept, omdat Berlijn de Verenigde Staten toestemming heeft gegeven een luchtmachtbasis in Duitsland te gebruiken voor drone-aanvallen in Jemen. De man, Faisal bin Ali Jaber, zegt dat zijn zwager en zijn neef bij een drone-aanval in 2012 om het leven zijn gekomen. De aanval zou het werk zijn geweest van de VS.

Mensenrechtenorganisatie Reprieve, die samen met het Europese Centrum voor Constitutionele Mensenrechten Bin Ali Jaber vertegenwoordigt, beweert dat de drone werd bestuurd vanaf de Amerikaanse basis Ramstein, in het zuidwesten van Duitsland. Volgens Reprieve zijn er voldoende aanwijzingen die deze bewering staven.

Het Duitse ministerie van buitenlandse zaken wilde niet op de kwestie reageren.

Paardje rijden in Mario Kart 8

Al enige tijd is bekend dat Mario Kart 8 in november DLC zal ontvangen. Vandaag heeft Nintendo een nieuwe motor bekendgemaakt, waarmee gamers vanaf eind november aan de slag kunnen: The Master Cycle.

The Master Cycle is duidelijk gebaseerd op Epona en wordt het voertuig voor Link, die een uitstapje maakt vanuit zijn eigen serie The Legend of Zelda. The Master Cycle is het derde bekendgemaakte voertuig voor de eerste Mario Kart 8-DLC. Eerder was al bekend dat Blue Falcon van F-Zero en B-Dasher van Mario Kart DS middels de DLC beschikbaar komen.

Verder zal de DLC acht nieuwe racetracks toevoegen en drie speelbare personages, te weten Cat Peach, Tanooki Mario en dus Link. 

Camiel Eurlings weg als topman KLM

Camiel Eurlings stapt per direct op als topman bij KLM. Dat meldt de luchtvaartgroep Air France-KLM woensdag. De termijn van de 41-jarige Eurlings als topman zou in april volgend jaar aflopen, maar in gesprekken over zijn aanstelling is 'gezamenlijk' besloten dat Eurlings eerder plaatsmaakt, aldus de luchtvaartgroep.

De voormalige minister van Verkeer en Waterstaat en 'CDA-kroonprins' kwam in 2011 in het bestuur van KLM. Sinds juli vorig jaar was hij topman. Hij volgde toen Peter Hartman op.

Eind september kreeg Eurlings nog kritiek na de dagenlange staking van piloten bij de Franse tak van de luchtvaartgroep. Een stevige reactie op de staking bleef namelijk uit. 'Ondanks zijn charme' zou Eurlings onzichtbaar zijn binnen KLM, stelden bronnen binnen KLM.

In een verklaring gaat Eurlings niet in op de reden van zijn vertrek. "KLM is en blijft een fantastisch bedrijf, waar ik met veel plezier en passie de afgelopen vier jaar heb mogen werken. Ik wens de 35 duizend KLM'ers wereldwijd alle succes toe op weg naar de honderdste verjaardag over vijf jaar", aldus Eurlings.

De 44-jarige Pieter Elbers zal Eurlings opvolgen als topman. Hij is nu nog Chief Operating Officer en maakt deel uit van de directie.

Egypte voert bombardementen uit in Libië

Vliegtuigen van de Egyptische luchtmacht hebben woensdag posities van islamistische opstandelingen in de Oost-Libische stad Benghazi gebombardeerd. Dat hebben bronnen bij de Egyptische regering gezegd.

De Libische politicus Tareq al-Jorushi bevestigde dat Egyptische vliegtuigen deelnemen aan het offensief tegen militiestrijders in Benghazi. Volgens hem wordt ze echter bestuurd door Libische piloten.

Einde gevangenisopstand Brazilië na toezeggingen

Er is een einde gekomen aan een al twee dagen durende opstand in een Braziliaanse gevangenis nadat de autoriteiten hadden toegezegd dat enkele gevangenen overgeplaatst zouden worden naar een andere instelling. Dat heeft een woordvoerder van de Braziliaanse justitie bekendgemaakt.

De opstand in de Guarapuava-gevangenis begon maandag. De oproerkraaiers hadden een lange lijst met eisen, maar de belangrijkste was de overplaatsing van 28 gevangenen. Hun wensen met betrekking tot het eten en de leefomstandigheden worden nog nader bekeken.

Bij de onlusten vielen geen doden. Wel raakten zes mannen gewond toen ze van een dak werden gegooid.

[vid] Google is Apple voor met nieuwe tablet

Google heeft woensdag een nieuwe tablet gepresenteerd. De techgigant lijkt daarmee aartsrivaal Apple de loef af te willen steken in aanloop naar de presentatie van de nieuwe iPad die donderdag wordt verwacht. Dat is maar ten dele gelukt: op de Apple-website stond woensdag korte tijd te lezen dat het bedrijf uit Cupertino met een nieuwe iPad Mini en een nieuwe iPad Air komt.

De nieuwe tablet van Google heet de Nexus 9. Ook is een nieuwe Nexus smartphone gepresenteerd. De Nexus 6 heeft een scherm van bijna 6 inch, aanzienlijk groter dan de 5,5 inch van het scherm van de iPhone 6 Plus.

Beide apparaten draaien op een nieuwe versie van Googles besturingssysteem Android genaamd 'Lollipop'. Het is bij Google traditie om de software te vernoemen naar traktaties.

Doden door lawines en sneeuwstormen in Nepal

Een lawine en een sneeuwstorm hebben aan zeker twaalf mensen, onder wie acht buitenlanders, het leven gekost in het bergachtige noorden van Nepal. Dat hebben de Nepalese autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Vijf bergbeklimmers werden getroffen door een lawine op de Daulagiri.

Sneeuw en het moeilijk begaanbare terrein maken het moeilijk voor reddingswerkers om de talloze mensen die vast zijn komen te zitten te bereiken. De verwachting is dat het dodental verder oploopt. De berging van de stoffelijke resten kan dagen in beslag nemen door de dikke laag sneeuw waar ze onder liggen.

De zware sneeuwval is waarschijnlijk het gevolg van de cycloon die een aantal dagen geleden India trof. Hoeveel mensen door de sneeuw in de problemen zijn gekomen is nog niet duidelijk.

Duizenden extra vluchten voor Eindhoven Airport

Luchthaven Eindhoven Airport mag verder groeien. In 2020 mogen ruim 25 duizend extra vluchten worden verwerkt. Dat blijkt woensdag uit een besluit dat staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu WIlma Mansveld (PvdA) minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) hebben ondertekend.

De uitbreiding van het aantal vluchten vindt stapsgewijs plaats. Tot eind volgend jaar mogen zo'n tienduizend extra zogenoemde vliegbewegingen plaatsvinden op het vliegveld. Daarna wordt getoetst of er voldoende maatregelen worden genomen om geluidsoverlast te voorkomen. Pas als dat het geval is, mag de luchthaven nog eens vijftienduizend vluchten extra verwerken.

In de evaluatie volgend jaar wordt ook bepaald hoeveel vliegtuigen op Eindhoven mogen landen tussen 23.00 en 24.00 uur 's nachts.

Met het besluit om meer vluchten op Eindhoven toe te laten wordt ook Schiphol geholpen, aldus de ministers. Schiphol gaat zich richten op intercontinentale vluchten en overstappers, Eindhoven krijgt de rol in het opvangen van verkeer dat 'niet aan de mainport Schiphol gebonden is'. "Hiermee wordt de mainportfunctie van Schiphol versterkt en kan de luchthaven Eindhoven een impuls geven aan de regionale economie en werkgelegenheid", aldus de ministers.

In 2010 werd al een advies voor de luchthaven gepubliceerd. Dit advies is nu door de ministers overgenomen.

Artsen positief over herstel Groeneveld

De artsen zijn zeer tevreden over het herstel van Christijn Groeneveld. "Ze hebben goede hoop, omdat ik mijn benen alweer een klein beetje kan bewegen", zegt de schaatser tegen de NOS. Groeneveld brak zes dagen geleden zijn rug door een val tijdens de training in Inzell. Hij onderging woensdag een tweede operatie.

De 29-jarige Nederlands kampioen op natuurijs wacht een lange revalidatie. "Ik hoop dat ik weer kan lopen. Dat is het belangrijkste. En dan ga ik stapje voor stapje kijken wat ik verder nog kan."

Groeneveld brak bij zijn val niet alleen zijn rug, maar liep ook een klaplong en een gebroken rib op. "Ik kreeg een soort schok door mijn hele lichaam. Ik voelde dat ik niets meer kon bewegen. Mijn benen deden het niet meer", blikt hij terug op het incident.

De artsen hadden aanvankelijk weinig hoop. "Het zag er heel slecht uit. Maar de breuk heeft mijn zenuwen niet aangetast en dat biedt hoop."

Jochie knuppelt bejaarde vrouw dood met wandelstok

De 10-jarige Tristen Kurilla uit de Amerikaanse staat Pennsylvania wordt ervan verdacht dat hij de 90-jarige Helen Novak heeft doodgeslagen.

De hoogbejaarde vrouw werd in het huis van de grootvader van de jonge verdachte verzorgd. Toen de jongen op zaterdag 11 oktober bij zijn opa langsging en Novaks kamer binnenliep om haar wat te vragen, schreeuwde zij dat hij weg moest gaan en haar even met rust moest laten. Op dat moment kon de jongen maar één logische reactie verzinnen.

Hij verliet de kamer en kwam even later terug met een wandelstok. Eerst haakte hij de stok om de nek van de vrouw zodat ze niet meer kon ademen en toen hij dat niet meer leuk genoeg vond, sloeg hij haar herhaaldelijk tegen haar hoofd en buik. Binnen een half uur overleed de vrouw aan haar verwondingen.

De jongen heeft verklaard dat hij Novak slechts pijn wilde doen. Hij zal als volwassene worden berecht omdat doodslag niet in het jeugdrecht van Pennsylvania is opgenomen. De rechtbank kan echter wel worden gevraagd de zaak alsnog naar een jeugdrechter door te verwijzen.

Albert Verlinde: affaire geen rol in scheiding

Het vreemdgaan van Onno Hoes heeft geen rol gespeeld in de scheiding van Albert Verlinde. Dat zei laatstgenoemde woensdag in RTL Boulevard. Eerder op de dag werd bekend dat hij en de burgemeester van Maastricht gaan scheiden. Vorig jaar dook een foto op waarop was te zien dat Hoes zoende met een ander. Hij werd ook beschuldigd van een ander buitenechtelijk avontuur.

"Nee, dat kan ik echt zeggen: dat heeft geen rol gespeeld", vertelde Verlinde. "Het kan gewoon niet meer. Met de carrières die we allebei hebben en die twee woonplekken." Hij en Hoes gaan als vrienden uit elkaar en zijn nog steeds 'de beste maatjes'. "We zijn dol op elkaar en gaan ook nog veel samen doen." Verlinde laat weten dat ze 'hebben geknokt, maar niet gewonnen'.

Gewonden na nieuwe bestorming Spaanse enclave

Vijf politiemensen en vijf migranten zijn lichtgewond geraakt nadat zo'n driehonderd Afrikanen woensdag probeerden een zes meter hoog hek over te komen bij de Spaanse enclave Melilla in Marokko. Dat hebben de Spaanse autoriteiten bekendgemaakt.

Volgens het ministerie van binnenlandse zaken lukte het de migranten om voorbij Marokkaanse militairen te glippen. Drie van hen haalden Melilla.

Veel migranten zouden gewapend zijn geweest met messen, stokken en stenen. Een enkeling bekogelde de politie met brandende kledingstukken. De verwondingen waren volgens de Spaanse autoriteiten het gevolg van schermutselingen en valpartijen.

Het was de tweede bestorming van Melilla in twee dagen. Jaarlijks proberen duizenden Afrikanen via Spaanse enclaves Europa te bereiken.

Bono biedt excuses aan voor iTunes-actie

Bono is er achteraf niet trots op dat hij en zijn U2-collega's hun nieuwe album hebben opgedrongen aan iTunes-gebruikers. Songs of Innocence werd begin vorige maand automatisch naar hen geüpload, wat de band op behoorlijk wat kritiek kwam te staan. "Oeps, sorry daarvoor", zegt Bono in een filmpje op Facebook.

"Het was een mooi idee, maar we hebben ons een beetje laten meeslepen", geeft hij toe. Het lag volgens hem aan 'een druppeltje megalomanie, een beetje vrijgevigheid, een snufje zelfpromotie en een diepe angst dat de liedjes waar we de afgelopen jaren onze levens aan hebben gewijd misschien niet zouden worden gehoord'.

AEX eindigt in 'bloedrode' cijfers

Het Damrak is woensdag fors lager gesloten nadat beleggers massaal richting de uitgang bewogen. De AEX sloot maar liefst 3,5 procent lager op 379,69 punten en ging daarmee binnen het tijdsbestek van een paar weken van de hoogste stand van dit jaar naar de laagste.

Alle fondsen in de AEX kleurden rood. Randstad werd het hardst getroffen met een koersverlies van 5,5 procent na een koersdoelverlaging door Morgan Stanley naar 44,00 euro. De analisten van de Amerikaanse zakenbank verlaagden de autonome groeiramingen voor zowel Frankrijk als Duitsland.

Ook ASML leed flink verlies. De toeleverancier van de halfgeleidersindustrie verloor vijf procent, maar toch waren analisten te spreken over de update van ASML over het derde kwartaal. De omzet viel licht tegen, maar de margeontwikkeling en de vooruitzichten voor het vierde kwartaal en de start van 2015 maakten dit volgens de marktvorsers meer dan goed.

Ook de financials werden lager gezet. Zo verloor Aegon 4,4 procent, waar ING 5,3 procent goedkoper werd.

Net als in de hoofdindex wist ook geen enkel fonds in de Midkap het hoofd boven water te houden. Tomtom droeg de rode lantaarn in de aandelenindex met een verlies van 8,2 procent, maar ook Aperam en USG People leverden stevig in. De producent van roestvast staal ging met 4,5 procent onderuit, waar de uitzender vijf procent minder waard werd.

In de AScX zetten beleggers ICT Automatisering en Docdata respectievelijk 2,8 en 2,8 procent lager. De verkoop van de Duitse activiteiten door ICT bleek financieel minder gunstig dan aanvankelijk voorzien. Docdata opende de boeken over het afgelopen kwartaal. SNS Securities sprak van een "solide" kwartaal. De bank heeft een koopaanbeveling op Docdata, aangezien het verwacht dat een groei van Ecommerce het fullfilmentbedrijf in de kaart speelt.

Ook de andere Europese beurzen leden forse verliezen.

Afrojack botst tegen auto met Ferrari

Afrojack is woensdagmiddag betrokken geraakt bij een auto-ongeluk. De dj botste in Amsterdam met zijn knalgele Ferrari van twee ton boven op een auto voor hem. Overigens zat hij naar eigen zeggen niet zelf achter het stuur. "Zelfs de passagiersstoel is niet veilig blijkbaar", twitterde hij na het ongeval.

Het incident vond plaats op de Weesperstraat, is te zien op een foto van de nasleep van het ongeval op de website van stadszender AT5. Het ging om een lichte botsing waarbij niemand gewond raakte.

Vorig jaar crashte Afrojack met een andere Ferrari. De wagen slipte op de snelweg en botste tegen de vangrail. De bolide, die eerder op de dag was aangeschaft door de dj, raakte behoorlijk beschadigd. Afrojack is momenteel in de hoofdstad voor het Amsterdam Dance Event.

[upd] Rotterdam hangt vol Zwarte Pietjes

In Rotterdam fleuren enkele honderden kleine Zwarte Pietjes het straatbeeld op. De poppetjes zijn door Leefbaar Rotterdam opgehangen in de Maasstad, meldt De Telegraaf.

De Pietjes dragen een briefje om hun nek. Daarop staat de tekst: "Wij willen blijven". Met deze actie strijdt Leefbaar Rotterdam voor het behoud van het traditionele Sinterklaasfeest. "Het moet afgelopen zijn met het ter discussie stellen van dit onschuldige kinderfeest", aldus de partij.

Iedereen die een Pietje tegenkomt in de stad wordt opgeroepen een 'pietfie' te maken. De partij hoopt dat deze 'pietfies' massaal gedeeld worden op social media.

Update 15.15 uur:
De zwartepietjesactie van Leefbaar Rotterdam krijgt volgens een partijwoordvoerder 'overweldigend veel reacties'. De Facebookpagina van de actie had woensdagochtend al meer dan 300 'likes'. "De reacties zijn overwegend positief, vooral op Facebook. Op Twitter krijgen we meer kritische reacties", meldt de woordvoerder. "Hoe dan ook lokt onze actie discussie uit".

Bij de sinterklaasintocht in Rotterdam hoopt de partij 'echte Zwarte Pieten' te zien. Of dat ook gebeurt, is nog niet bekend, maar als het aan Leefbaar Rotterdam ligt, blijft Piet zwart: "Wij zien in Zwarte Piet geen discriminerend element".

Update 19.57 uur:
De zeurpieten menen de actie weg te moeten zetten als 'het ophangen van slaven'. De onschuldige poppetjes worden op social media driftig vergeleken met executies.

Bloodborne-alpha met co-op 19 oktober

De Bloodborne-alphaperiode werd abrupt afgebroken, maar From Software belooft dat de proefperiode wordt hervat op 19 oktober. Een nieuwe patch zorgt er voor dat er ook mogelijkheden voor co-op beschikbaar zijn.

Gegadigden voor de alphatest hebben vandaag een e-mail ontvangen waarin From Software uitlegt wat de bedoeling is. De alphatest is slechts drie uur beschikbaar, dus vergeet het niet in je agenda te zetten als je tot de gelukkigen behoort.

PvdA wil ook lager salaris zorgverzekeraar

Het salaris van bestuurders bij zorgverzekeraars moet, net als dat van toplieden bij (semi)publieke bedrijven, verder aan banden worden gelegd. Dat stelt PvdA-Kamerlid John Kerstens woensdag tegenover nu.nl. Kerstens wil daartoe een voorstel indienen tijdens de behandeling van de wet voor het salarisplafond in de publieke sector, later op de middag.

Bij publieke en semipublieke bedrijven zou het maximumloon voor bestuurders niet hoger mogen zijn dan een ministerssalaris. Momenteel ligt de bovengrens daarvoor nog op 130 procent van een ministerssalaris. In de wet die wordt besproken worden zorgverzekeraars echter niet als semipubliek bestempeld, waardoor het salarisplafond in die sector niet omlaag hoeft.

Als het aan Kerstens ligt, worden ook de salarissen van de bestuurders van zorgverzekeraars verder gekortwiekt. Momenteel kunnen de bestuurders van zorgverzekeraars nog maximaal driehonderdduizend euro verdienen. Kerstens wil die bovengrens met een kwart verlagen naar 225 duizend euro.

Blessure Krul valt mee

De elleboogblessure van Tim Krul valt mee. Dat wees onderzoek woensdag uit, meldt Newcastle United. De 26-jarige doelman staat zaterdag waarschijnlijk gewoon onder de lat in het competitieduel tegen Leicester City.

Krul haakte afgelopen weekeinde af bij het Nederlands elftal nadat hij op de training last had gekregen van het gewricht. Hij miste daardoor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland (0-2).

Luiten start met zege op WK matchplay

Joost Luiten heeft zijn eerste wedstrijd op het WK matchplay gewonnen. In Kent won Luiten met één hole van de Fin Mikko Ilonen.

De Bleiswijker kende een wisselvallige ronde. Na een uitstekend begin met een eagle, wist hij tot drie keer toe een voorsprong weg te geven. Na veertien holes stond de matig puttende Luiten plots achter. Na zestien holes was de stand echter alweer omgedraaid en op de achttiende en laatste hole besliste Luiten het duel.

Morgen moet Luiten het in zijn tweede pouleduel opnemen tegen de Fransman Alexander Lely, die met 3&2 (drie holes achter, met nog twee holes te gaan) verloor van de titelverdediger Graeme McDowell. De Noord-Ier zal vrijdag de laatste tegenstander zijn van Luiten in de groep. De eerste twee zullen vervolgens doorgaan naar de kwartfinales.

Autobelastingen nog even niet aangepast

Het kabinet neemt voorlopig nog even geen besluit over een aanpassing van de autobelastingen. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën aan de Tweede Kamer.

Wiebes was de afgelopen weken bezig te kijken naar wijzigingen van de aanschafbelasting (bpm) en de motorrijtuigenbelasting (mrb). Hij had eerder gezegd zijn autoplannen dit najaar te presenteren, maar heeft nu besloten de autobelastingen mee te nemen bij het overleg met partijen in de Tweede Kamer over een herziening van het belastingstelsel. Daarover is donderdagochtend het eerste overleg voorzien op het ministerie van Financiën.

Het uitstel betekent dat Wiebes wel voor de zomer van volgend jaar komt met een aanscherping van de eisen voor gunstige fiscale behandeling van zuinige auto's. Die aanscherping geldt voor 2016. Begin 2017 moeten de nieuwe autobelastingen dan ingaan.

Wiebes meldt in de brief ook dat het kabinetsbeleid om mensen aan te moedigen auto's te rijden die weinig CO2 uitstoten zeker effect heeft gehad. De CO2-uitstoot van nieuwe auto's is in Nederland de laagste in Europa en het aandeel (semi-) elektrische auto's het hoogste.

Turkse rechter verdaagt zaak afwezige Saban B.

De beruchte vrouwenhandelaar Saban B. kan nog ruim twee maanden relatief ongestoord rond blijven lopen in Turkije. De rechtbank in Istanbul heeft zijn proces woensdag uitgesteld tot 24 december, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. De zaak is verdaagd omdat B. en zijn advocaten niet kwamen opdagen.

De rechtbank wilde de zaak woensdag inhoudelijk behandelen om te bepalen of B. zijn straf in Turkije kan uitzitten. Turkije levert geen onderdanen uit, maar kan een straf die in een ander land is opgelegd wel overnemen.

Saban B. stond aan het hoofd van een bende die vrouwen met geweld in de prostitutie dwong. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar en negen maanden. Toen hij in 2009 verlof kreeg om zijn pasgeboren baby te zien, zag hij zijn kans schoon om naar Turkije te vluchten.

De afgelopen maanden doken privéfoto's op van B. waar ophef over ontstond. Op de foto's lijkt het alsof B. een zorgeloos leven leidt in Turkije. Verschillende politieke partijen vroegen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om opheldering.

Liquidatiecafé Amsterdam voorlopig dicht

Het Amsterdamse café waar vrijdagavond een liquidatiepoging werd gedaan, gaat voorlopig dicht. Burgemeester Eberhard van der Laan vindt het te gevaarlijk om de zaak open te houden, meldt de gemeente.

Het beoogde doelwit was volgens Het Parool Marchano P., een vaste klant van het café in de Pretoriusstraat in Oost. Zijn vriendin is mede-eigenaar en barkeepster in de zaak.

P. wordt ervan verdacht een van de schutters te zijn die in oktober 2012 een Amsterdamse crimineel liquideerde in Antwerpen. Het slachtoffer was een goede vriend van Gwenette M., die in mei zelf werd doodgeschoten. De tweede schutter in Antwerpen werd in maart vorig jaar al omgelegd.

In het programma Opsporing Verzocht bleek dinsdagavond al dat de schutters vrijdagavond de verkeerde mensen onder vuur namen. Uit onderzoek naar de achtergrond van de twee slachtoffers is op dit moment niets naar voren gekomen wat hen in verband brengt met zware criminaliteit. De liquidatiepoging is waarschijnlijk onderdeel van de onderwereldoorlog die al enkele jaren speelt rond Amsterdam.

Volgens de politie schoten de twee mannen lukraak om zich heen toen ze het café binnenstapten. De 32-jarige man die zwaargewond raakte, ligt nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het andere slachtoffer, een 48-jarige man, raakte gewond aan zijn been.

NAVO: Russische troepen nog steeds bij Oekraïne

De hoogste NAVO-militair in Europa is erg blij met de terugtrekking van Russische troepen bij de Oekraïense grens die president Vladimir Poetin zaterdag aankondigde. Maar, zo zei generaal Philip Breedlove woensdag, de NAVO heeft nog steeds geen omvangrijke verplaatsingen in het gebied waargenomen.

"We hebben nog geen grote troepenbewegingen gezien", aldus Breedlove. "We kijken nu of de daad bij het woord wordt gevoegd."

Poetin gaf aan zo'n 17.600 militairen die deelnamen aan een legeroefening bij de grens terug te sturen naar hun bases. Eerder stationeerde Rusland zo'n veertigduizend militairen langs de grens, op een moment waarop het conflict in Oekraïne aan het escaleren was. De NAVO vreesde voor een militaire invasie en riep Moskou op de troepen terug te trekken.

Het Westen verdenkt Rusland ervan de separatisten in het oosten van Oekraïne te steunen. Moskou ontkent dit en beweert dat de rebellen op eigen houtje opereren. Breedlove denkt dat Rusland zijn invloed in Oost-Oekraïne wil behouden, omdat de regio van economisch belang is voor Moskou.

Obama zegt reizen af om overleg over ebola

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een reis naar de staten New Jersey en Connecticut afgezegd, omdat hij met zijn kabinet in overleg gaat over de ebola-uitbraak. Dat heeft het Witte Huis woensdag bekendgemaakt.

Obama gaat met zijn kabinet afstemmen hoe de ebolacrisis het beste kan worden aangepakt. Het besluit om zijn reizen af te zeggen volgt op het nieuws dat een tweede gezondheidswerker in Dallas is overleden aan het virus. Het slachtoffer verzorgde een andere patiënt die het virus had opgelopen.

[Upd] 'Beyoncé' met blote tieten

Beyoncé is topless gekiekt. Dit terwijl ze op het strand lag.

Helaas hebben die preutse Britten er een balkje overheen geplakt. Maar we doen ons best de ongecensureerde tieten te vinden.

Tieten met balkje vind je hier

Update 19.20 uur:
Uw reporter heeft na het fappen en het afvegen van zijn spermaspeer het bronbericht nog eens gelezen. Hij is tot de conclusie gekomen dat het hier haar dubbelganger betreft. Helaas, al blijft het wel een fijne voorgevel...

Asielaanvragen Syriërs in Duitsland verdrievoudigd

In slechts een jaar tijd is het aantal asielaanvragen van Syrische vluchtelingen in Duitsland verdrievoudigd. Dat heeft de Duitse overheid woensdag laten weten. In de eerste negen maanden van dit jaar vroegen bijna 25.000 Syriërs een verblijfsvergunning aan in Duitsland.

In dezelfde periode het jaar ervoor klopten nog 8480 Syriërs aan voor asiel in Duitsland. Zij zijn daarmee verreweg de grootste groep asielzoekers in het land geworden. Ook kwamen bijna 6700 Irakezen aan in Duitsland voor een verblijfsvergunning.

Veel van de vluchtelingen zijn vanuit andere lidstaten van de Europese Unie naar Duitsland gekomen. Die landen weigerden hen dikwijls te registreren. Volgens regels van de Unie moeten migranten blijven in het EU-land waar zij het eerste aankomen. Dat is doorgaans Griekenland of Italië.

Putin krijgt hoogste onderscheiding van wereldzwembond

De Russische president Vladimir Putin heeft van wereldzwembond FINA een hoge onderscheiding gekregen. De FINA Order wordt gegeven aan 'staatshoofden of andere hoogwaardigheidsbekleders die zich op een bijzondere manier sterk hebben gemaakt voor de zwemsport'.

Het toewijzen van de prijs aan Putin is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Naast het feit dat hij algemeen verantwoordelijk wordt gehouden voor het ontketenen van een internationale crisis is de staat van het Russische zwemmen ook niet fantastisch te noemen. Het land is namelijk nog maar enkele dopinggevallen verwijderd van een schorsing voor alle Russische zwemmers.

Een land kan door FINA geschorst worden als het een bepaald aantal gevallen binnen een te korte tijd heeft. Veruit de grootste naam die geschorst is is wereldtopper Yuliya Efimova, winnares van vele medailles - waaronder drie keer WK-goud - op de schoolslag. Nog enkele gevallen en het is mogelijk dat Rusland niet vertegenwoordig is op het WK zwemmen van volgend jaar. Dat zou opvallend zijn, want dat toernooi vindt plaats in Kazan, een Russische stad.

Julio Maglione, de president van de wereldzwembond, had bij de uitreiking lovende woorden over voor Putin: "Zijn steun voor de zwemsport draagt enorm bij aan de verbroedering tussen verschillende landen en dat alles in een geest van vrede en vriendschap." Dat de Russische president zelf een uitstekend zwemmer is, is al jaren duidelijk. Vooral op de vlinderslag is hij ijzersterk, zoals hier te zien is.

Ook Azië maakt kennis met Caro Emerald

Caro Emerald maakt zich op voor haar eerste concert in Azië. De 33-jarige Nederlandse zangeres staat komend voorjaar op het Seoul Jazz Festival, heeft ze woensdag bekendgemaakt.

"Geweldig nieuws! Volgend jaar treed ik voor de allereerste keer op in Azië, op het Seoul Jazz Festival in Zuid-Korea", laat Emerald weten via Twitter. "Verheugd. Kan niet wachten."

Het Seoul Jazz Festival vindt eind mei plaats. Vorige week trapte Emerald nog haar toer door Groot-Brittannië af voor vijfduizend toeschouwers.

Ook corruptie bij inkoop Defensie

Vier medewerkers van Defensie zijn geschorst omdat ze worden verdacht van corruptie bij de inkoop van legervoertuigen. Het gaat om twee hoge officieren en twee hoge burgerambtenaren. Dat bevestigt Defensie woensdag.

Het viertal is 3 oktober geschorst. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de corruptie. Om wat voor voertuigen het precies gaat is niet bekendgemaakt. Defensie wil in het belang van het onderzoek geen verdere uitspraken doen over de kwestie.

Tweede dag van onderhoud aan ISS in twee weken

Voor de tweede keer in twee weken hebben astronauten woensdag het ISS verlaten voor een ruimtewandeling. Reid Wiseman en Butch Wilmore vervangen een apparaat voor de stroomvoorziening. Daarmee moet de energievoorziening in het ruimtestation volledig worden hersteld.

De spanningsregelaar ging al in mei kapot, maar was nog niet gerepareerd omdat NASA niet-urgente ruimtewandelingen jarenlang opschortte vanwege problemen met de ruimtepakken. In 2013 bijvoorbeeld verdronk een astronaut bijna nadat zijn helm was volgelopen met water.

Wiseman nam deel aan de ruimtewandeling van 7 oktober waarmee het onderhoudswerk aan het ISS werd hervat. Voor Wilmore was het de eerste keer buiten een ruimteschip. Komende woensdag maken twee Russen een ruimtewandeling.

Syrië fel tegen no-flyzone boven Syrisch gebied

Syrië is fel tegen het instellen van een no-flyzone boven Syrisch grondgebied. Dat heeft het Syrische ministerie van buitenlandse zaken woensdag gezegd. Een no-flyzone zou een 'flagrante schending' van het handvest van de Verenigde Naties zijn.

Turkije heeft eerder gezegd niet deel te willen nemen aan de strijd tegen de extremistische organsatie Islamitische Staat, tenzij de Verenigde Staten ook het regime van de Syrische president Bashar Assad aanpakken. Turkije eist bovendien dat er een no-flyzone wordt ingesteld en een bufferzone langs de grens.

Ondertussen heeft de Syrische Nationale Coalitie, de door het Westen gesteunde oppositie in Syrië, een vijf dagen durend overleg afgerond. Ahmed Touma werd opnieuw tot interim-premier gekozen. De SNC heeft geprobeerd een soort bestuur in te stellen in gebieden in Syrië die in handen van de oppositie zijn. Dat is echter niet efficiënt gebleken. Bovendien heerst er grote verdeeldheid. De gebieden waar de oppositie aan de macht is zijn dan ook afgegleden in chaos.

Wilders wil grenzen sluiten vanwege ebola

Geert Wilders heeft weer een nieuwe reden gevonden om de grenzen van ons handelsgekke landje dicht te gooien. De alleenheerser van de PVV wil namelijk dat vluchten vanuit West-Afrika overal mogen landen, behalve in Europa.

"Het gevaar van ebola komt snel dichterbij, en het is onverantwoord om nog langer vluchten vanuit deze landen naar Europa toe te staan", oreert het orakel van iets meer dan een miljoen landgenoten. "Rutte moet de volksgezondheid van de Nederlanders voorop stellen."

Het is niet duidelijk of Nederlandse of Europese hulpverleners die zich in de getroffen gebieden bevinden nog mogen terugkomen van de PVV'er. Een vriend van Wilders, Jean-Marie le Pen heeft zich eerder al fijntjes uitgelaten over de ebola-ramp. Volgens de Front National-veteraan is de ziekte een goed middel tegen immigratie.

'Borstendokter' hoort twee jaar celstraf eisen

'Borstendokter' Rock G., die tientallen patiënten zou hebben verminkt, moet als het aan het Openbaar Ministerie in Den Haag ligt twee jaar de cel in. Tijdens de behandelingen was sprake van 'ondeugdelijke cosmetische ingrepen', meldt het OM in Den Haag woensdag.

De 55-jarige G. presenteerde zich tussen 2008 en 2009 als plastisch chirurg. Hij mishandelde zeker tien vrouwen door borstprotheses met behulp van een aangepaste kitspuit verkeerd of omgedraaid in te brengen. Meer dan honderd vrouwen dienden een klacht tegen de 'borstendokter' in. Bij sommige vrouwen gingen de nieuwe borsten lekken. Ook werden protheses verwijderd zonder dat de patiënt was verdoofd.

Het OM wil dat G. twee jaar de cel in draait. Ook moet de oud-gynaecoloog een jaar voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar opgelegd krijgen als het aan justitie ligt. Tijdens zijn proeftijd wil het OM tot slot dat hij geen behandelingen in binnen- en buitenland meer uitvoert.

Volgens het OM zijn de gevolgen van de operaties van G. zo groot dat een gevangenisstraf op zijn plaats is. "Patiënten zijn verminkt en hebben na vijf jaar nog steeds last van de operaties." Bovendien voldeed de operatiekamer niet aan hygiëne-eisen en lichtte hij zijn patiënten niet goed voor. Hij deed zich bovendien voor als een deskundige plastisch chirurg, terwijl hij dat niet was. Dit is oplichting, aldus het OM.

G. heeft zelf altijd volgehouden dat de problemen waar de vrouwen na de operatie mee te maken kregen niet door hem waren veroorzaakt. Hij werd in 2010 uit het artsenregister geschrapt.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Rekken weigert asielzoekers op te vangen

In de voormalige tbs-kliniek in het Gelderse Rekken worden geen asielzoekers opgevangen. De gemeente Berkelland, waar Rekken onder valt, heeft een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) afgewezen, heeft burgemeester Joost van Oostrum (VVD) aan het COA geschreven.

Volgens Van Oostrum is er in Rekken 'geen enkel draagvlak' voor de opvang van asielzoekers. Wel volgt nog overleg over een 'mogelijk vervolgtraject', aldus de burgemeester.

Het COA wilde in de tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken eerst 210 en later maximaal 750 asielzoekers opvangen. Buurtbewoners hadden geprotesteerd tegen de komst van de asielzoekers, omdat ze bang waren dat hun veiligheid in het geding zou komen.

Hawaiiaan randt vrouw aan in wc van vliegtuig

De 29-jarige Hawaiiaan Michael Tanouye heeft afgelopen zaterdag tijdens een vlucht van Japan Airlines voor veel paniek gezorgd door te pogen een mede-passagier aan te randen in het toilet van het vliegtuig. De smeerpijp probeerde de Japanse vrouw van haar kleding te ontdoen en haalde vervolgens zijn Hawaiiaanse eenogige broekslang tevoorschijn.

Tijdens de daaropvolgende worsteling wist de vrouw op een noodknop te drukken. Cabinepersoneel en toegesnelde passagiers hadden de grootste moeite om de vrouw daarna te ontzetten. Nadat de piloot te horen kreeg dat er drie mannen nodig waren om de Hawaiiaan in bedwang te houden besloot deze om terug te keren naar Honolulu International Airport. Tanouye werd daar aangehouden door de FBI. De man leidt volgens zijn moeder aan depressies en krijgt daar ook medicijnen voor.

Kamer verliest geduld met Franse begroting

In de Tweede Kamer raakt het geduld met Frankrijk op. Verschillende partijen eisen dat het land zich aan de Europese begrotingsregels houdt, bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer met premier Mark Rutte (VVD) over de aankomende Europese top. "Frankrijk moet leveren", zei Mark Verheijen van regeringspartij VVD.

De fracties trokken fel van leer. Het lijkt er steeds meer op dat Frankrijk de Europese begrotingsregels aan zijn laars lapt, zei CDA-leider Sybrand Buma. Hij wees erop dat de afgelopen jaren de zuidelijke EU-landen heel strak aan de begrotingsregels gehouden zijn. "Het mag niet gebeuren dat Frankrijk soepelere regels krijgt. Het gaat om de geloofwaardigheid van het Europese europroject", zei Buma.

Frankrijk moet woensdag een ontwerpbegroting voor volgend jaar inleveren bij de Europese Commissie. De Volkskrant schreef woensdag dat het land daarin alle belangrijke budgettaire afspraken met Brussel schendt. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zou het voorstel daarom niet willen accepteren.

D66-leider Alexander Pechtold zei dat de Europese begrotingsregels 'staan als een huis'. "Het is goed dat Frankrijk nu stevige signalen krijgt. Daar moeten we wel aan vasthouden." Wat Pechtold betreft moet Frankrijk een miljardenboete betalen als het land zich niet aan de regels houdt.

Zo ver wilde Verheijen nog niet gaan. Hij noemde het de 'ultieme consequentie', maar vroeg zich tegelijkertijd af of het wel helpt om boetes op te leggen aan een land dat al heel grote tekorten heeft. Wel uitte de liberaal forse kritiek. "We hebben gezien dat Frankrijk heel goed is in het aankondigen van hervormingen. De uitvoering blijft echter achterwege."

Frankrijk leeft in een 'fantasiewereld' als het nog uitzonderingen voor zichzelf ziet. Verheijen duldt geen verder uitstel. Dat brengt de eurozone in gevaar. "Ze zullen nu moeten leveren."

Marit Maij (PvdA) leek zich milder op te stellen. Zij denkt dat er 'ruimte' is in de Europese begrotingsregels voor Frankrijk. "Die ruimte hebben wij als Nederland ook gekregen." Ook als landen niet aan de begrotingseisen voldoen, maar wel op de lange termijn uitzicht hebben op groei dan moeten ze de tijd krijgen om te voldoen aan de begrotingsregels, vindt Maij.

Die uitspraken kwamen Maij op forse kritiek te staan van de VVD, CDA en D66. "Dit is echt een levensgevaarlijk verhaal wat de PvdA hier houdt", zei Pechtold. Maij laat zich 'in de luren leggen' door Frankrijk, dat daarbij wordt gesteund door Italië. De Nederlandse economie komt in gevaar als Frankrijk uitstel krijgt, waarschuwde hij. Ook Buma kwalificeerde de uitspraak van Maij als een 'levensgevaarlijk signaal'.

Maij herhaalde dat er wat haar betreft ruimte is in de begrotingsregels. "Maar het moet wel binnen de regels zijn." Ook moet Frankrijk hervormen. Het is nu aan Frankrijk en de Europese Commissie om het hierover eens te worden. Maij steunt daarbij de inzet van Dijsselbloem.

Premier Rutte zei dat nu de Europese Commissie aan zet is om de Franse begroting te beoordelen. Hij wilde zich daarom niet uitspreken over de vraag of er inderdaad ruimte is voor de Fransen. Wel zei hij dat de eventuele ruimte heel precies is omschreven. "Die is niet ruim." Ook hecht Nederland zeer aan een 'strikte uitvoering' van de Europese begrotingsregels, aldus de premier.

Olympisch skikampioen Mayer aan de kant

De Oostenrijkse skiër Matthias Mayer is woensdag tijdens een training op de Pitztaler Gletcher hard onderuitgegaan. De olympisch kampioen op de afdaling scheurde de binnenband van zijn knie en heeft last van zijn wervelkolom, meldt de Oostenrijkse skibond. Hij mikt op een rentree in het Canadese Alberta eind november.

Mayer mist in ieder geval de start van het nieuwe seizoen. Volgende week staat in Sölden een reuzenslalom op het programma. "Het is jammer dat ik daar niet mee kan doen", vertelt de 24-jarige Mayer, die in het ziekenhuis in Innsbruck ligt. "Maar het seizoen begint pas en dat stemt mij positief."

WK beachvolleybal bij stoomschip ss Rotterdam

Het stoomschip Rotterdam is bij het WK beachvolleybal volgend jaar de speellocatie van de wedstrijden in Rotterdam. Dat meldt volleybalbond Nevobo woensdag. De Zuid-Hollandse stad is van 27 juni tot en met 2 juli een van de speelsteden, net als Amsterdam, Den Haag en Apeldoorn.

Het tijdelijke stadion komt aan de kade en biedt plaats aan zo'n tweeduizend toeschouwers. Het schip wordt onder meer gebruikt als slaapplaats voor spelers en coaches en als mediacentrum. Eerder werd al bekend dat in Amsterdam op de Dam wordt gespeeld en in Den Haag een drijvend stadion op de Hofvijver verrijst.

"De gekozen locatie op Katendrecht, met het ss Rotterdam, de rivier en de Rotterdamse skyline, vormt een schitterend decor voor het WK beachvolleybal", laat sportwethouder Adriaan Visser weten. "Rotterdam sluit hiermee aan bij de toplocaties die in de andere Nederlandse speelsteden gekozen zijn."

In Rotterdam worden tot en met de kwartfinale wedstrijden gespeeld. De halve finale en finale zijn in Den Haag, waar op 26 juni eveneens de openingsceremonie plaatsvindt.

Woningcorporatie Woonbron sneed zich lelijk in de vingers met de Rotterdam. De kosten voor de aankoop en renovatie werden geraamd op 25 miljoen, maar liepen op tot 250 miljoen. Vorig jaar werd het stoomschip voor dertig miljoen weer verkocht.

'Siemens schrapt 1200 banen in Duitsland'

Siemens wil mogelijk 1200 banen schrappen bij zijn Duitse energietak. De afdeling kampt met aanhoudend moeilijke marktomstandigheden. De Duitse regionale omroep Bayerischer Rundfunk meldt dat woensdag op basis van bronnen binnen het concern.

Een woordvoerder van Siemens wilde het aantal tegenover de omroep niet bevestigen omdat Siemens eerst met bonden en medewerkers wil spreken. Wel liet hij weten dat er besparingen aan zitten te komen.

In november publiceert Siemens nieuwe cijfers. Verwacht wordt dat dan meer bekend wordt over de nakende reorganisatie.

Agressief dweilende Brit opgepakt

Een Britse man die op een nogal opmerkelijke wijze de vloer van een hotel aan het schoonmaken was, is opgepakt en zal binnenkort voor de rechter moeten verschijnen. De 30-jarige John Thornton was aan het werk in het Double Tree Hotel in Bristol en pakte op een gegeven moment een dweil hardhandig van een vrouwelijke collega af, aldus het politierapport.

De schavuit begon daarop als een manische te dweilen en waagde het zelfs om daarbij een paar keer de schoenen van de vrouw te raken. Ook zou de soppende man de vrouw al dweilende in een hoek hebben gedreven. De vrouw besloot om de sterke arm der wet in te schakelen. Toegesnelde agenten - die hoogstwaarschijnlijk over de pas gedweilde vloer van Thornton liepen - werden ook nog eens uitgescholden waarna Thornton in de boeien werd geslagen.

Op 27 oktober mag de Brit uitleg geven aan de rechter.

Man neukt paardje in winkel

De politie van Brooksville, in de Amerikaanse staat Florida, heeft ene Sean Johnson in de boeien geslagen. De beste man heeft in de plaatselijke Walmart een speelgoedpaardje geneukt.

Volgens getuigen liep de 19-jarige knul gisteren naar de speelgoedafdeling. Vervolgens botvierde hij zijn lusten op een speelgoedpaardje. Dit alles voor het oog van bewakingscamera's.

Vervolgens legde hij het volgespoten beestje terug in de schappen. Hierna liep Johnson als een haas de winkel uit.

Uiteindelijk heeft Bromsnor hem gearresteerd. De knuffel is overigens niet meer geschikt voor wederverkoop. Hij bevat namelijk te veel zaadsporen.

Roetdeeltjes Moerdijk afkomstig van afvalverwerker

De roetdeeltjes met zware metalen die begin deze maand in Moerdijk neerkwamen, zijn afkomstig van de Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM). Dat laat de provincie Noord-Brabant woensdag weten na onderzoek. De resultaten wijzen het afvalverwerkingsbedrijf definitief als veroorzaker aan.

In het onderzoek zijn monsters op acht locaties genomen. Verder is gekeken naar de verspreiding van de roetdeeltjes in relatie tot de windrichting. De Omgevingsdienst Midden en West Brabant (OMWB), die het onderzoek uitvoert, heeft aan de hand van deze eerste uitkomsten monsters genomen van partijen ijzerslib bij ATM. Naar aanleiding Die wijzen het bedrijf aan als bron.

In het vervolgonderzoek dat nu wordt ingesteld, wordt bekeken hoe de roetdeeltjes in de lucht terecht zijn gekomen en of ATM zich heeft gehouden aan de voorschriften die gelden bij dergelijke 'ongewone voorvallen'. De provincie neemt het ATM kwalijk geen openheid van zaken te hebben gegeven en wil daarover in gesprek. Volgens een provinciewoordvoerder wist ATM dat de roetdeeltjes van het bedrijf kwamen, maar is geprobeerd dit af te schermen.

ATM wijst deze beschuldigingen van de hand. Volgens een woordvoerder kampte ATM in de nacht van 1 op 2 oktober met een processtoring, waardoor gedurende een minuut stof is vrijgekomen. Volgens hem is dit overlegd met de OMWB en heeft het afvalverwerkingsbedrijf volledig aan het onderzoek meegewerkt.

Het onderzoek wijst volgens hem op geen enkel verband met de roetdeeltjes. "Het ijzergehalte dat gevonden is in de roetdeeltjes komt niet overeen met het ijzergehalte van het afval dat ATM verwerkt." De woordvoerder heeft de definitieve resultaten van het onderzoek nog niet zelf kunnen inzien.

Aantal eerstejaars op universiteit blijft gelijk

Dit studiejaar hebben zich evenveel studenten bij een universiteit ingeschreven als vorig jaar. Zo'n 45 duizend nieuwe studenten hebben zich aangemeld. De studie rechten is met twintig procent meer inschrijvingen wel flink populairder, blijkt woensdag uit cijfers van de vereniging van universiteiten VSNU.

Ook studies in de technieksector zijn populairder geworden. De inschrijvingen voor deze opleidingen stegen met gemiddeld vier procent. Volgens de VSNU komt dit 'door de inzet van onderwijsinstellingen en bedrijven om opleidingen meer aantrekkelijk te maken'. Bacheloropleidingen als Liberal Arts & Sciences zijn eveneens populair. In deze brede opleidingen worden vakken uit verschillende disciplines aangeboden. Zo krijgt een student bijvoorbeeld, naast vakken Nederlands, ook lessen in scheikunde. Het aantal leerlingen dat zich voor deze studies inschreef steeg met negen procent.

Het aantal studenten dat zich aanmeldde voor een opleiding op het gebied van taal en cultuur daalde met negen procent. In de sector gedrag en maatschappij werden vijf procent minder inschrijvingen genoteerd. In het voorjaar komt de VSNU met definitieve en gedetailleerdere cijfers.

De Vereniging Hogescholen liet vorige week weten dat het aantal leerlingen dat een hbo-opleiding volgt dit jaar daalde met vier procent. Dit studiejaar studeren minder dan honderdduizend leerlingen aan het hbo, terwijl dat er vorig jaar nog bijna 102 duizend waren.

ESA komt met details over landing op komeet

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft woensdag de tijd en plaats bekendgemaakt van de eerste poging ooit met een ruimtevaartuig op een komeet te landen. De onbemande sonde Rosetta zal haar honderd kilo wegende landingsmodule Pilae afkoppelen op 12 november om 09.35 uur Nederlandse tijd.

Het doel is dat Pilae landt op 'Site J' op de vier kilometer brede komeet 67P/Churumov-Gerasimenko. De operatie duurt ongeveer zeven uur. Omdat het signaal meer dan vierhonderd miljoen kilometer moet terugreizen naar aarde wordt op zijn vroegst om 17.00 uur duidelijk of de operatie geslaagd is.

Wetenschappers hopen dat de missie meer duidelijkheid kan verschaffen over de oorsprong en ontwikkeling van objecten in het universum.

Botsing ambulance verwondt patiënt

Een patiënt die woensdagochtend door een ambulance met hoge snelheid naar het ziekenhuis werd vervoerd, heeft door een botsing nog meer verwondingen opgelopen. De ziekenwagen waar de patiënt in lag, reed in het Brabantse Oisterwijk in op een bestelbus.

Het ongeluk gebeurde rond 09.45 uur op de kruising van de Pannenschuurlaan met de Bosscheweg, meldt een politiewoordvoerder. De ambulance naderde de kruising stapvoets met sirene en zwaailicht. Door een stilstaande vrachtwagen zag de bestuurder van de ziekenwagen de bestelbus die aan kwam rijden niet.

De patiënt liep lichte verwondingen op en is door een andere ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De andere betrokkenen raakten niet gewond. De ambulance en de bestelbus moesten worden weggetakeld.

Rekenkamer wil meer geld voor onderhoud asfalt

Het kabinet trekt te weinig geld uit voor het onderhoud van de autowegen in Nederland. Tot en met 2020 moet zevenhonderd miljoen euro extra worden uitgetrokken om de kwaliteit van het wegennet op peil te houden. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een woensdag gepubliceerd rapport over de instandhouding van het wegennet.

In 2011 hoogde minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) het bedrag voor onderhoud weliswaar op, maar onderzoek van de rekenmeesters wijst nu uit dat zij zevenhonderd miljoen euro te weinig heeft gerekend. Schultz heeft tot nu toe alleen driehonderd miljoen euro extra gereserveerd, maar pas na 2020.

Achterstallig onderhoud kan er volgens de Rekenkamer toe leiden dat de maximumsnelheid op bepaalde wegen omlaag moet omdat het wegdek niet meer aan de normen voldoet. Dat gebeurde sinds 2012 al op 71 locaties. Ook kan gevaar ontstaan voor vrachtwagens, bussen en ander zwaar verkeer op bruggen. In het eerste kwartaal van dit jaar werd dit verkeer al van negen bruggen en viaducten geweerd.

In een reactie op het rapport laat Schultz weten niet op voorhand alle risico's af te willen dekken. Ze reserveert budget 'als de veiligheid of de doorstroming in het geding is'. De bewindsvrouw vindt bij achterstallig onderhoud een zekere mate van spanning bovendien aanvaardbaar, schrijft ze.

De conclusies zijn opmerkelijk, omdat VVD en PvdA in 2012 in het aangepaste regeerakkoord afspraken juist te bezuinigingen op infrastructuur. Afgesproken werd structureel 250 miljoen euro te korten om de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie ongedaan te kunnen maken.

FOK! sportfoto-onderschrift week 42

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was So_Surreal met het volgende onderschrift: "Is dat hetzelfde jassie als die van Hansie Hansie ?"

De opgave van deze week:

We zien Epke Zonderland hier in actie tijdens het WK turnen, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto?(PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
We zien Epke Zonderland hier in actie tijdens het WK turnen, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto?(PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Kinect Sports Rivals

Al sinds de aankondiging van Xbox One en Kinect 2.0  was ik erg benieuwd naar een nieuwe Kinect Sports-game. Dit kwam omdat ik het eerste deel op Xbox 360 veelvuldig met familie en vrienden heb gespeeld. Na het zien van de trailers was ik helemaal overtuigd dat dit een van de titels zou zijn die ik bij release wilde hebben. De vraag is natuurlijk of Kinect Sports Rivals de beloftes waar kan maken.

"Voor ADO en Juve heel interessant"

ADO Den Haag en Juventus gaan mogelijk samenwerken. Grootaandelhouder Mark van der Kallen van ADO Den Haag sprak met een delegatie van de Italiaanse topclub. De gesprekken zijn volgens Van der Kallen nog in de beginfase.

ADO Den Haag hoopt jonge talenten van Juventus op huurbasis over te nemen. Van der Kallen juicht niet te vroeg. "Laat het duidelijk zijn: het is allemaal nog erg vroeg", zegt de grootaandeelhouder tegen Algemeen Dagblad.

"Ik heb een eerste gesprek gevoerd met mensen van Juventus. Dat is het", aldus Van der Kallen, die ervan uitgaat dat de onderhandelingen iets opleveren. "Als wij er niets in zouden zien, zouden we er ook geen energie in steken, toch? Voor zowel ADO als Juventus kan dit heel interessant zijn."

"We hebben het wel over Juventus, hè. De club met de meeste Italiaanse titels", besluit de zakenman. De supporters van ADO Den Haag en Juventus hebben al jaren goede band met elkaar. In november 1988 ontstond de 'vriendschap' toen diverse ADO-fans een UEFA Cup-duel van Juventus bezochten.

ADO Den Haag staat in de Eredivisie na acht speelronden op de zestiende plaats. De ploeg van trainer Henk Fräser gaat zaterdag op bezoek bij nummer vijftien NAC Breda. Juventus bezet in de Serie A na zes speelronden de eerste plek. De Oude Dame is nog zonder puntenverlies en treft komend weekend Sassuolo.

Opnieuw zware blessure voor Thiago

Thiago Alcantara blijft achtervolgd worden door blessureleed. De middenvelder heeft de binnenband van zijn rechterknie afgescheurd. Thiago moet worden geopereerd en staat weer lange tijd buitenspel, meldt Bayern München dinsdag.

Thiago was net weer hersteld van een andere zware knieblessure, die hem sinds maart aan de kant hield. De Spanjaard maakte vorige week voor het eerst weer deel uit van de groepstraining.

"We zijn allemaal geschokt door dit nieuwe blessureleed", zei sportief directeur Matthias Sammer. "Thiago was na een lange tijd zo dicht bij zijn comeback. Maar hij weet dat de hele FC Bayern-familie er voor hem is."

Thiago toonde zich strijdbaar. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Waarom altijd ik? Maar ik zal blijven vechten om mijn comeback bij Bayen te vieren."

Braziliaan Dante wil Duitser worden

De Braziliaan Dante overweegt sterk zich tot Duitser te laten naturaliseren. Dat vertelt de verdediger van Bayern München in gesprek met Sport-Bild. Dante wil na zijn voetbalcarrière graag in Duitsland blijven en dat is volgens hem een stuk gemakkelijker met een Duits paspoort.

Dante heeft dertien interlands voor Brazilië achter zijn naam. Hij was, door een schorsing van aanvoerder Thiago Silva, basisspeler in de met 7-1 verloren halve finale op het WK tegen Duitsland. Dante verwacht onder Carlos Dunga niet meer te worden opgeroepen, omdat de nieuwe bondscoach volgens hem zaken moet veranderen.

De 30-jarige Dante speelt sinds 2009 in Duitsland, eerst voor Borussia Mönchengladbach en sinds 2012 voor Bayern. Hij heeft nog een contract tot medio 2017.

België gaat op 15 december plat

Als het aan de Belgische vakbonden ligt, gaat België plat op 15 december. Voor die datum hebben de drie grootste vakbonden een algemene 24 uursstaking afgekondigd in protest tegen het regeerakkoord van de nieuwe centrumrechtse regering onder leiding van de Franstalige liberaal Charles Michel.

De vakbonden hekelen de 'blinde besparingen' van het kabinet. Die leidden niet alleen tot vernietiging van de koopkracht maar ook tot verlies van banen, aldus de vakbonden woensdag in Vlaamse media.

Wat de effecten van de staking zullen zijn, is nu nog niet helemaal duidelijk. Maar naar alle waarschijnlijkheid zal het openbaar vervoer in en rond de hoofdstad lam liggen.

Zware straatgevechten in grensstad Kobani

Koerdische strijders zijn woensdag in de Syrische grensstad Kobani, met steun van gevechtsvliegtuigen, het gevecht aangegaan met de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS). Er zijn straatgevechten uitgebroken en de Koerden lijken stukje bij beetje terrein te winnen. Dat hebben activisten gezegd.

Strijders van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) trokken op richting stellingen van IS nadat enkele uren eerder de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten luchtaanvallen op IS-posities had uitgevoerd.

Volgens Asya Abdullah, een Syrisch-Koerdische leider, hebben de Koerdische strijders terreinwinst geboekt rond de heuvel Tel Shair. De heuvel kijkt uit over Kobani. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat vooral in het oosten en aan de zuidrand van de stad wordt gevochten. Bovendien zouden er woensdag opnieuw luchtaanvallen plaatshebben. Vanuit Turkije was te zien dat er rookwolken opstegen.

Sinds half september probeert IS Kobani te veroveren. Tientallen dorpen in de omgeving zijn al in handen gevallen van IS-strijders en ongeveer een derde van Kobani is veroverd. In de strijd zijn al meer dan vijfhonderd mensen omgekomen. Nog eens ruim tweehonderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen.

Tweede verdachte Voorburg niet langer in de cel

Een tweede jongen die wordt verdacht van medeplichtigheid bij het fatale steekincident op een school in Voorburg, komt op voorwaarden vrij. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag woensdag. De jongen zou het mes hebben gegeven waarmee het slachtoffer werd gestoken. Hij blijft nog wel verdachte.

De 16-jarige jongen komt op vrije voeten, maar mag nog niet alleen naar buiten. Een volwassene moet hem altijd begeleiden. Ook blijft hij onder toezicht van jeugdreclassering staan, zegt een woordvoerder van het OM.

De jongen gaat voorlopig nog niet naar school. "Dat zit er inderdaad niet in", aldus de woordvoerder. "Daar wordt een oplossing voor gezocht."

Vrijdag stak een 16-jarige jongen op het schoolplein van het Corbulo College een medescholier neer. Het 15-jarige slachtoffer overleed. De dader blijft nog twee weken vastzitten, bepaalde de Haagse rechtbank maandag.

Suárez: "Ik leidde Liverpool naar de Champions League"

Luís Suárez staat op het punt om zijn rentree in het voetbal te maken. De Uruguayaan van FC Barcelona kijkt nu nog even terug op zijn tijd bij Liverpool. Liverpool nam Suárez in de januari 2011 over van Ajax. Op Anfield Road was de aanvaller direct een belangrijke kracht, maar door zijn gedrag was hij niet altijd een positief onderwerp van gesprek.

Zo werd hij afgelopen seizoen topscorer van de Premier League, maar greep hij net naast de landstitel. In drieënhalf jaar tijd kon Suárez alleen de League Cup aan zijn palmares toevoegen. Afgelopen zomer maakte hij de transfer naar FC Barcelona, voor ongeveer 81 miljoen euro.

"Persoonlijk succes is altijd leuk, want het is een bevestiging van het goede werk dat je doet", zegt de 27-jarige spits op de officiële website van Barcelona. "Maar het team staat voorop en afgelopen seizoen werden we net geen kampioen. Dat had spectaculair geweest. Ik ben dankbaar voor het werk dat het team heeft gedaan, maar ik miste zes wedstrijden en scoorde al mijn doelpunten in de Premier League zonder dat ik de penaltynemer was", vervolgt de oud-Ajacied.

"Ik kon met een opgeheven hoofd vertrekken, omdat ik Liverpool naar een hoger niveau had getild. Ik denk niet dat de club het zo goed had gedaan als ik er niet was. Terugkeren in de Champions League was ook iets wat ik en de club graag wilden en daar heb ik voor gezorgd."

Raad van Europa hekelt partijfinanciering

Het gebrek aan regels voor het financieren van politieke partijen of campagnes in Nederland is zorgelijk. Dat concludeert de Raad van Europa na het observeren van de gemeenteraadsverkiezingen die in maart werden gehouden.

Het baart de raad ook zorgen dat er geen limiet wordt gesteld aan de campagnebudgetten. Verder is het in Nederland niet illegaal als geldschieters van politieke partijen voorwaarden stellen aan hun bijdrage.

In 2012 werd een wet aangenomen waardoor partijen giften vanaf 4500 euro openbaar moeten maken. Dit geldt echter alleen voor landelijke partijen. Via lokale afdelingen kunnen landelijke partijen de wet dus gemakkelijk omzeilen. Toenmalig PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen sprak toen al van een maas in de wet die zo groot is dat 'zelfs een potvis erdoorheen kan'.

Er was destijds ook kritiek omdat er geen maximum was ingesteld en giften vanuit het buitenland mogelijk blijven. Hierdoor blijft het risico bestaan dat bedrijven, organisaties of rijkere burgers het democratisch proces beïnvloeden.

De nieuwe wet is volgens de Raad van Europa beter dan niks, maar nog niet voldoende. Daarom zou er meer werk van moeten worden gemaakt. Verder prijst de raad de hoge mate van toewijding die te zien was bij de stembureaumedewerkers, de goede organisatie en de pragmatische benadering van de verkiezingen.

Het was de eerste keer dat de Raad van Europa, die in 1949 werd opgericht, verkiezingen in Nederland observeerde. De raad moet overigens niet worden verward met de Europese Unie. De raad wil met conventies, wetgeving en rechtspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens de democratie en de rechtsstaat bevorderen. De Europese Unie begon vooral als een economisch samenwerkingsverband. De Raad van Europa telt 47 lidstaten, de Europese Unie 28.

Xbox One-bundel met twee Assassin's Creed-games

Vandaag is in samenwerking met Ubisoft de nieuwe, exclusieve Xbox One Assassin’s Creed-bundel aangekondigd, met daarin twee Assassin’s Creed-games: het nieuwe Assassin’s Creed: Unity en Assassin’s Creed IV Black Flag. De bundel zal in Nederland vanaf 4 november verkrijgbaar zijn voor 399 euro.

Deze twee titels in één bundel zorgen ervoor dat fans eerst het piratenleven in de Caribbean kunnen beleven in Assassin’s Creed IV Black Flag, voordat ze het leven instappen van Arno, ten tijde van de Franse Revolutie in Assassin’s Creed: Unity.

Naast de Xbox One Assassin’s Creed-bundel, zullen er dit najaar meerdere Xbox One-bundels worden aangeboden, waaronder een bundel met de game Sunset Overdrive en een bundel met de game Call of Duty: Advanced Warfare.

Xbox One bundel

Rutte deed cao-uitspraak wél als premier

Mark Rutte deed zijn uitspraak over het vereenvoudigen van de cao's niet in zijn hoedanigheid als burger, maar als premier. Dat heeft Rutte (VVD) woensdag toegegeven in een brief aan de Tweede Kamer. D66 had om opheldering gevraagd omdat de partij vindt dat een premier tijdens een openbare bijeenkomst niet als privépersoon kan spreken.

"Met mijn uitspraak dat ik me als geïnteresseerd burger zou kunnen voorstellen dat er rondom de cao's een paar interessante kansen liggen heb ik vooral terughoudendheid van het kabinet ten aanzien van de inhoud van cao's willen onderstrepen", schrijft Rutte. "Hierbij geldt vanzelfsprekend dat ik dit alles heb gezegd in mijn hoedanigheid als minister-president."

Rutte schrijft verder dat de kern van zijn betoog was dat hij het sluiten van cao's een zaak vindt van het 'gezamenlijk overleg tussen werkgevers en werknemers'. Bij BNR zei de 'geïnteresseerde burger' Rutte maandag dat cao's 'minder gestold wantrouwen' moeten zijn.

Kabinet overweegt inhuren hulp voor berging MH17

Het is niet uitgesloten dat 'private contractors' worden ingezet om de wrakstukken van vlucht MH17 in Oekraïne veilig te stellen. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag gezegd tijdens het debat over de nasleep van de vliegtuigramp. Over het terughalen van de wrakstukken wordt momenteel onderhandeld via de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE).

PVV-Kamerlid Raymond de Roon vroeg Opstelten of het kabinet overweegt 'huurlingen' in te schakelen om de wrakstukken veilig te stellen. De bewindsman antwoordde daarop geen huurlingen in te willen zetten, maar zei niet uit te sluiten dat 'private contractors' worden ingeschakeld. Wat het verschil is tussen huurlingen en private contractanten werd niet duidelijk in het debat.

Over de oorzaak van de crash deed Opstelten nog altijd geen uitspraken. Zo vroeg CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zich af of Nederland inmiddels beschikt over de satellietbeelden waarover de Amerikanen vlak na de ramp in de openbaarheid traden. Daaruit zou blijken dat een raket op MH17 is afgevuurd. Opstelten zei dat de Amerikanen alles delen, maar benadrukte dat het onderzoek naar de toedracht wordt uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het eindrapport wordt volgend jaar verwacht.

Opstelten maakte verder bekend dat Oekraïense hulpverleners die hebben gezocht naar de lichamen en spullen van de inzittenden van vlucht MH17 een herdenkingspenning krijgen. Daags na de ramp noemde premier Mark Rutte (VVD) het nog 'ronduit walgelijk' dat deze mensen 'tussen de brokstukken lopen te rotzooien'.

Brabander opgepakt bij oprollen xtc-lab

De politie heeft woensdagochtend een drugslaboratorium opgerold in een schuur in het Brabantse Leende. De bewoner van de bijbehorende woning is aangehouden, meldt de politie. Hij is in een cel gezet voor onderzoek.

Agenten gingen op basis van politie-informatie kijken bij het huis aan de Voordenweg. In een schuur troffen ze een laboratorium aan voor de productie van xtc.

De schuur en de directe omgeving zijn afgezet. Zodra het onderzoek is afgerond, wordt het drugslaboratorium ontmanteld.

Portugal blijft bezuinigen ondanks lossere teugels

De Portugese overheid blijft bezuinigen, ook nu het land onder de voorwaarden van het Europese steunpakket uit is. Het impopulaire bezuinigingsbeleid wordt in de begroting voor volgend jaar voortgezet om de schuldenlast verder omlaag te krijgen. Dat heeft de centrumrechtse overheid in het land woensdag gemeld.

Sinds Portugal het steunprogramma in juni vaarwel zei en op eigen houtje verder ging, wist het land goed te herstellen. Daardoor werd de roep om een milder begrotingsbeleid in het land groter. De Europese Commissie hamerde er dinsdag nog op dat de Portugezen niet zomaar van het strenge beleid moeten afstappen omdat de economie onverminderd broos blijft.

De schulden zijn hoog en er is nog altijd veel armoede en werkloosheid in het land, hoewel het aantal werklozen wel afneemt. Implementatie van budgettaire maatregelen en hervormingen is cruciaal om de herstelfase door te zetten, aldus Brussel dinsdag.

De Ierse overheid zwichtte dinsdag wel voor de roep om soepeler begrotingsbeleid. Ook de Ieren mochten voor het eerst in jaren hun eigen begroting maken, zonder beperkende regels van de Europese trojka. Volgend jaar gaan de belastingen in Ierland direct omlaag en stijgen de overheidsuitgaven. Ook Ierland ontving waarschuwingen niet te hard van stapel te lopen.

Portugal kreeg tussen mei 2011 en juni dit jaar een steunpakket van 78 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Unie en de Europese Centrale Bank (ECB). Daarvoor moest het land drastische hervormingen doorvoeren en de belastingen verhogen.

Ploumen benoemt speciale ebolagezant

De Nederlandse ambassadeur in Ghana, Hans Docter, is door minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilanne Ploumen (PvdA) benoemd tot speciale ebolagezant. Hij moet het kabinet adviseren over de internationale aanpak van de ebolacrisis.

De 48-jarige Docter is door zijn ruime ervaring in Afrika en grote bekendheid met de regio bij uitstek geschikt voor de functie, denkt Ploumen. Ook heeft hij zich al bewezen in crisissituaties, aldus de minister.

Docter werd afgelopen zomer na de vliegramp met vlucht MH17 tijdelijk ingezet als diplomatiek kwartiermaker om de Nederlandse inzet in het oosten van Oekraïne te coördineren.

Bank of America bloedt na miljardenschikking

Bank of America heeft door schikkingen voor de verkoop van rommelhypotheken een schamele nettowinst van 168 miljoen dollar (133 miljoen euro) behaald, op een omzet van 21,4 miljard dollar. Een jaar eerder hield de Amerikaanse bank nog tweeënhalf miljard dollar over. De bank bracht woensdag de resultaten over het derde kwartaal naar buiten.

Bank of America boekte over het derde kwartaal 5,3 miljard dollar af om de schikking met het Amerikaanse ministerie van justitie te dekken. De bank moet bijna zeventien miljard dollar betalen om rechtszaken af te kopen. Nog nooit moest een bedrijf in de Verenigde Staten zo'n hoge schikking overmaken. De omzet daalde in het derde kwartaal met een procent.

Net als veel andere banken probeert Bank of America sinds de crisis de organisatie te versimpelen om de kosten te verlagen en de balans op te schonen. Dat proces, dat al drie jaar loopt, ligt op schema, meldt de bank.

Militairen Mali klagen over hitte en privacygebrek

Nederlandse militairen in Mali klagen over de slechte conditie van het kamp waar ze verblijven. Bij de militaire bond AFMP/FNV zijn tientallen klachten binnengekomen over hitte en een gebrek aan privacy en hygiëne. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving hierover in NRC Handelsblad.

De militairen slapen en eten nog altijd grotendeels in tenten en hebben beperkte sanitaire voorzieningen. Zo kan een soldaat maar vier minuten per dag douchen en zijn er nauwelijks wc's met stromend water. In de eetzaal zijn temperaturen tot 67 graden gemeten.

In Mali zitten ongeveer 450 Nederlanders. Het kabinet schreef maandag in een brief naar de Tweede Kamer dat de bouw van slaap- en eetcontainers in kamp Castor bij Gao is vertraagd. In april, een jaar na de start van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie, moeten alle voorzieningen alsnog klaar zijn. De militairen zijn dan ook beter beschermd tegen bijvoorbeeld raketinslagen.

AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels noemt de huidige situatie in de NRC onacceptabel. Volgens haar hebben zelfs commando's geklaagd. "En dat zijn toch geen watjes."

Hoger beroep OM in zaak fatale wurgseks

Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg gaat in hoger beroep tegen de straf die een 28-jarige man kreeg voor doodslag op zijn 45-jarige huisbaas in Roermond. De man kreeg 8 jaar celstraf omdat de huisbaas een potje wurgseks niet overleefde. Er was 16 jaar celstraf geëist.

Het OM gelooft niet dat er sprake was van een seksspel en vindt de straf te laag, legde een woordvoerster woensdag uit.

De huisbaas werd vastgebonden, tape over de mond geplakt en met een elektriciteitssnoer gewurgd. Hij werd dood achtergelaten. De verdachte liep tegen de lamp doordat hij de bankrekening van het slachtoffer met de gestolen bankpas plunderde.

Hoger beroep OM in zaak fatale wurgseks
Hoger beroep OM in zaak fatale wurgseks (Foto: ANP)

Italiaanse tennissers onderzocht vanwege matchfixing

De Italiaanse tennissers Daniele Bracciali en Potito Starace zijn in de problemen gekomen vanwege mogelijke betrokkenheid bij matchfixing. Gesprekken die zouden duiden op omkoping verschenen woensdag in Italiaanse media.

De gesprekken maakten deel uit van bewijsmateriaal waar onderzoekers in Cremona al tijden mee bezig zijn in verband met een grootschalig onderzoek naar matchfixing binnen het voetbal. In juli 2007 bleek de nu 36-jarige Bracciali via Skype met een - in 2011 opgepakte - accountant te overleggen over het 'regelen' van een wedstrijd tegen de Amerikaan Scoville Jenkins, tijdens het toernooi in Newport. Jenkins won de wedstrijd met 6-2, 6-1.

Ook de 33-jarige Starace kwam ter sprake. Hij werd genoemd in een gesprek met een in 2011 opgepakte eigenaar van een wedkantoor, die zei dat Starace akkoord ging met het verliezen van de finale in Casablanca. Hij verloor daar met 6-1, 6-2 van de Spanjaard Pablo Andújar, waar voor de wedstrijd bij de bookmakers relatief veel op werd ingezet.

Aanklager Roberto di Martino heeft bevestigd dat er gekeken wordt naar Bracciali en Starace, tegenwoordig regelmatig dubbelpartners, die echter nog niet officieel onder verdenking staan. De betrokkenheid van spelers uit andere landen kan hij niet ontkennen: "Ik kan nu niks meer zeggen behalve dat ik dat niet uit kan sluiten." Bracciali en Starace waren beiden nog niet bereikbaar voor commentaar.

Het is niet de eerste keer dat de twee Italianen in de problemen komen vanwege het wedden. In 2007 en 2008 maakten ze deel uit van een groep van vijf Italiaanse tennissers die schorsingen van zes weken tot negen maanden aan hun broek kregen omdat ze, tegen de regels in, geld hadden ingezet op wedstrijden. 

Nog één vermiste op Sint Maarten na orkaan

Op Sint Maarten wordt nog één man vermist nadat orkaan Gonzalo voorbij is getrokken. Door de orkaan kwam een man om het leven, een 87-jarige zeeman die weigerde zijn boot in de Simsonbay te verlaten.

De zeeman bleef ook tijdens de orkaan Luis in 1995 op zijn schip. Dit keer sloeg die echter te pletter op de rotsen. Zijn lichaam werd dinsdag uit het water gehaald.

Veel inwoners werden maandagavond verrast door de orkaan. Het eiland had een waarschuwing voor een tropische storm gekregen, maar niet veel mensen hielden rekening met orkaankracht.

Electriciteitspalen en telefoonlijnen sneuvelden, zinkplaten daken van huizen en winkels vlogen de lucht in en bomen werden ontworteld. In de haven waar de zeeman overleed sloegen bijna veertig boten te pletter tegen de rotsen.

Gonzalo is nu een orkaan van de derde categorie met windsnelheden tot 178 kilometer per uur. De orkaan is op open zee op weg naar de Bermuda-eilanden. Daar gaat hij waarschijnlijk aan land als orkaan van de vierde categorie.

Tweede verpleegkundige in VS besmet met ebola

Een tweede verpleegkundige in de Amerikaanse stad Dallas blijkt besmet met ebola. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten van de staat Texas woensdag bekendgemaakt. De besmette verpleegkundige verzorgde de inmiddels overleden patiënt Thomas Eric Duncan, meldt NBC News.

De patiënt kreeg dinsdag koorts en is direct geïsoleerd in het Texas Health Presbyterian Hospital. Mensen die met hem of haar contact hebben gehad, worden in de gaten gehouden.

Eerder werd bekend dat verpleegster Nina Pham het virus heeft. Ook zij had contact met Duncan. Pham is de eerste patiënt die ebola in de VS heeft opgelopen. Zij liet dinsdag weten dat het goed met haar gaat.

In Dallas worden 76 mensen uit de gezondheidszorg in de gaten gehouden die in de buurt van Duncan zijn geweest. Hij overleed op 8 oktober.

Tweede verpleegkundige in VS besmet met ebola
Tweede verpleegkundige in VS besmet met ebola (Foto: ANP)

Bertens verrast Cornet in Luxemburg

Kiki Bertens heeft voor een verrassing gezorgd bij het tennistoernooi van Luxemburg. De Wateringse versloeg woensdag in de tweede ronde de als tweede geplaatste Alizé Cornet uit Frankrijk. Bertens stapte na iets meer dan een uur als winnares van de baan: 6-2 en 6-3. Cornet is de mondiale nummer 21 en staat op de wereldranglijst 52 plekken hoger dan Bertens.

Bertens was vooral effectief in het pareren van de service van haar opponente. Ze brak Cornet zesmaal. Zelf werd Bertens twee keer gebroken, maar dat kon ze zich permitteren.

Bij de laatste acht treft Bertens de Duitse Mona Barthel of de Roemeense Monica Niculescu (8).

EU-instellingen doen te weinig tegen CO2-uitstoot

De Europese Unie wil dat de uitstoot van broeikasgassen in Europa wordt beperkt, maar haar eigen instellingen doen te weinig om hun CO2-voetafdruk te verminderen. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van de Europese Rekenkamer.

De Rekenkamer onderzocht vijftien EU-instellingen, waaronder de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Rekenkamer zelf. Veruit de grootste C02-uitstoter is het Europees Parlement, dat elke maand tussen zijn twee zetels Brussel en Straatsburg pendelt. In 2012 produceerde het bijna 92 duizend ton CO2, bijna net zo veel als de overige veertien gemeten instellingen bij elkaar.

Volgens de Rekenkamer maken de EU-instanties zelf niet volledig gebruik van de instrumenten voor milieubeheersing die de Europese Commissie propageert. De invoering van het Europees milieu-auditsysteem EMAS verloopt langzaam, informatie over de werkelijke uitstoot is onvolledig

"De EU-instellingen en -organen moeten het goede voorbeeld geven ten aanzien van de aankomende EU-doelstelling voor 2030 voor het terugdringen van de uitstoot", zei rekenkamerlid Ladislav Balko, die het onderzoek leidde. "Dat is van belang voor hun eigen geloofwaardigheid en van die van het EU- klimaatbeleid."

De commissie wil dat de uitstoot van broeikasgassen in de EU tegen 2020 met twintig procent is teruggedrongen ten opzichte van 1990 en met dertig procent tegen 2030. Het Europarlement wil dan zelfs een vermindering van veertig procent hebben gehaald.

Hoog militair overleg Noord- en Zuid-Korea

Legerleiders uit Noord- en Zuid-Korea zijn woensdag bij een grensdorpje samengekomen voor overleg. Dat meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie. Onderwerp van gesprek waren twee incidenten waarbij vorige week militairen aan beide kanten van de grens het vuur op elkaar openden. De gesprekken hebben geen overeenkomst opgeleverd.

De Zuid-Koreaanse regering hoopte met het onderhoud de spanningen met de noorderbuur te verminderen. Het was het eerste overleg tussen generaals van beide landen sinds 2011. Volgens persbureau Yonhap had Noord-Korea de zuiderbuur gevraagd geen ruchtbaarheid te geven aan de bijeenkomst.

Een groep Zuid-Koreaanse activisten liet vorige week ballonnen de grens over dwarrelen met anti-Noord-Koreaanse propaganda. Dit leidde tot geweervuur aan weerszijden. Enkele dagen daarvoor wisselden de marines van de twee landen waarschuwingsschoten uit bij de betwiste zeegrens. Bij de incidenten vielen geen doden of gewonden.

De Noord-Koreaanse delegatie herhaalde woensdag haar eis dat Seoul het activisten verbiedt om propagandaballonnen de grens over te sturen. Ook wil Pyongyang dat Zuid-Koreaanse media niet langer kritisch en negatief over Noord-Korea berichten. Zuid-Koreaanse aanwezigen zeiden hierop dat dit niet mogelijk is, omdat Zuid-Korea een liberale democratie is, met vrijheid van pers en meningsuiting.

Ook wisten de kemphanen geen overeenstemming te bereiken over een zeegrens tussen beide Korea's. Na de Koreaanse Oorlog in 1953 trok het commando van de troepen van de Verenigde Naties een zeegrens zonder hierbij te overleggen met Noord-Korea. Pyongyang heeft deze Noordelijke Limitietlijn nooit als grens erkend. Het komt dan ook geregeld tot gewelddadige incidenten, meestal doordat Noord-Koreaanse schepen zich in Zuid-Koreaanse wateren begeven.

Ten slotte eiste de Zuid-Koreaanse delegatie dat het Noorden toegeeft verantwoordelijk te zijn voor twee aanvallen op Zuid-Korea in 2010, waarbij zeker vijftig personen om het leven kwamen. De afgevaardigden uit Noord-Korea werden aangevoerd door de ijzervreter Kim Yong Chol, die wordt gezien als het brein achter de aanvallen. Seoul liet niet weten hoe Noord-Korea op de eis heeft gereageerd.

Zuid-Korea zei vorige week hard op te zullen treden tegen provocaties uit het noorden, maar benadrukte dat het nog altijd bereid is de dialoog aan te gaan. Er is nog geen datum bepaald voor vervolggesprekken.

De hoop op betere betrekkingen kreeg eerder deze maand een steuntje in de rug na een bezoek van een groep hoge Noord-Koreaanse functionarissen aan Zuid-Korea. Daarbij werd afgesproken om overleg op hoog niveau binnenkort te hervatten. Zuid-Korea tekende daarbij wel aan dat het zou gaan om gesprekken tussen regeringsfunctionarissen, niet legerleiders.

Heidi Klum en Seal officieel gescheiden

Het huwelijk van Heidi Klum en Seal is officieel voorbij. De scheiding tussen het Duitse fotomodel en de Britse zanger, die al sinds 2012 niet meer bij elkaar zijn, is dinsdag goedgekeurd door een rechter in Los Angeles. Dat blijkt uit documenten in handen van de Duitse boulevardkrant Bild.

Ook Klums vader bevestigt dat de scheiding rond is. "In het belang van de kinderen is alles van beide kanten correct afgehandeld", laat hij weten. Klum en Seal kregen samen drie kinderen: het nu 5-jarige meisje Lou en zoons Johan en Henry, respectievelijk 7 en 9 jaar. De zanger adopteerde bovendien de dochter die het model kreeg tijdens een eerdere relatie.

De 41-jarige Klum en de tien jaar oudere Seal trouwden in 2005.

'Ict-waakhond moet rijksprojecten toetsen'

Alle ict-projecten van de rijksoverheid boven de vijf miljoen euro moeten de komende vijf jaar worden getoetst door een nieuw op te richten ict-autoriteit. Die moet nog voor het begin van het project aan de hand van tien basisregels nagaan of goed is nagedacht over het hoe en waarom van een project. Dat is de belangrijkste aanbeveling van de parlementaire onderzoekscommissie ict.

In de tien regels staat onder meer dat de meerwaarde van een project aan de samenleving en de eindgebruiker moet worden getoond. Werkprocessen die worden geautomatiseerd, moeten eerst worden gestandaardiseerd en gereorganiseerd. Technische en bestuurlijke risico's moeten eerst in kaart worden gebracht en geëlimineerd om 'doormodderen' te voorkomen. Verder moet worden aangetoond dat er ruimte is voor kritiek. "Openheid en transparantie zijn hierbij het uitgangspunt."

De nieuwe waakhond, onder de naam Bureau ICT-toetsing (BIT), moet een 'kleine, efficiënte en slagvaardige organisatie zijn' onder het ministerie van Algemene Zaken. De overheid krijgt in het verslag felle, maar niet nieuwe, kritiek op de omgang met ict-projecten. "De commissie signaleert regelmatig een ongebreideld ict-enthousiasme, maar ook een Tweede Kamer die om beleid vraagt zonder het belang (of de kosten) van ict voor de uitvoering te beseffen."

In reactie hierop doen bewindspersonen vaak toezeggingen, die niet op technische haalbaarheid zijn getoetst, concludeert de commissie. "Eventuele tegenspraak van ambtenaren komt niet voor of bereikt de top niet." Vervolgens zetten ministeries 'onmogelijke opdrachten' uit. De meeste bedrijven trekken niet aan de bel, maar voeren ze uit in de wetenschap dat later goedbetaald meerwerk volgt. "De zeldzame keren dat leveranciers opdrachtgevers voor problemen willen behoeden, wordt er niet naar hen geluisterd."

Het geheel van ict-organisaties bij de rijksoverheid is volgens de commissie chaotisch en ondoorzichtig. Ook is niet duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Hierdoor heeft de overheid haar ict-projecten vaak niet in de hand als het gaat om de kosten, de tijd of zelfs het eindresultaat.

Hoeveel geld gemoeid is met mislukkingen is volgens de commissie niet na te gaan doordat sinds 1995 geen financieel overkoepelend overzicht van ict-projecten wordt opgesteld. "Een veilige schatting op grond van informatie van diverse deskundigen komt neer op één à vijf miljard euro verspilling per jaar - naar het oordeel van de commissie in alle gevallen een onaanvaardbaar hoog bedrag."

De commissie, bestaande uit Kamerleden, heeft ook kritiek op de Tweede Kamer. Door desinteresse voor het onderwerp en gebrek aan deskundigheid zou die zijn controlerende taak niet waar maken. Het kabinet zou de Kamer onvoldoende informeren.

Commissievoorzitter Ton Elias (VVD) wijst erop dat eerdere pogingen om de steeds weer terugkerende 'ict-ellende' hebben gefaald. "We hopen dat de Tweede Kamer nu een keer doorzet en onze aanbevelingen in samenhang overneemt. Gebeurt dat niet, dan blijft dit doorzieken, zo vreest onze commissie."

Christina Aguilera keert terug in The Voice

Christina Aguilera neemt volgend jaar weer plaats op de draaiende rode stoelen van The Voice. De zangeres gaat de deelnemers aan de Amerikaanse editie van de talentenjacht weer coachen, maakte zender NBC dinsdag bekend. De 33-jarige zangeres moest een seizoen laten schieten in verband met haar zwangerschap.

Aguilera zette in augustus haar tweede spruit, dochter Summer Rain op de wereld. In The Voice werd haar plaats ingenomen door Gwen Stefani. In de achtste reeks van de talentenjacht uit de koker van John de Mol is ze weer terug op haar oude plek.

Pharrell Williams blijft wel op zijn rode stoel plakken. Williams verving in het zevende seizoen Cee Lo Green. Ook countryzanger Blake Shelton en Maroon 5-frontman Adam Levine schuiven in de achtste reeks weer aan.

'Ook Ryanair wil basis op Schiphol'

Na Easyjet denkt ook de andere grote budgetmaatschappij, Ryanair, na over het openen van een basis op Schiphol. De Ierse luchtvaartmaatschappij is daarover in gesprek met de Amsterdamse luchthaven, zo zegt commercieel directeur Kenny Jacobs in Het Financieele Dagblad van woensdag. De basis van Ryanair zou begin volgend jaar al moeten openen.

Vanaf de Amsterdamse standplaats zou de budgetvlieger vooral zakelijke reizigers willen bedienen. "We zijn in gesprek met Schiphol", zo stelt Jacobs. "Wat de luchthaven betreft zijn we welkom." Directeur Jos Nijhuis van Schiphol laat aan het FD echter weten niets van de plannen van Ryanair te weten.

De plannen van Ryanair komen niet lang nadat Easyjet bekendmaakte begin 2015 een basis op Schiphol te openen. Volgens Jacobs is het besluit van de Ieren echter geen defensieve stap. Volgens de commercieel directeur past Schiphol in het verdienmodel van Ryanair en voldoet de luchthaven aan de voorwaarden van de maatschappij.

'Van Agt beval doodschieten treinkapers'

Toenmalig minister van Justitie Dries van Agt (KVP) heeft de avond voor de bestorming van een gekaapte trein bij De Punt in 1977 gezegd dat de kapers de trein niet levend mochten verlaten. Dat zegt een destijds in de buurt gestationeerde politieman in het televisieprogramma EénVandaag.

Een dag voor de bestorming zou de politieman een telefoontje van zijn vader hebben gehad. Die was destijds hoofd van de meldkamer in het district Utrecht. Vooral de leider van de Molukse kapers en de enige vrouwelijke kaper zouden de kaping niet hebben mogen overleven. Bij de bestorming vielen acht doden: zes kapers en twee gegijzelden.

Bij het begin van de bestorming werd de trein beschoten door scherpschutters. Hun commandant, Kees Kommer, zegt volgens EénVandaag zich 'ronduit belazerd' te voelen. Hij had opdracht gekregen de kapers uit te schakelen. Maar de mariniers die de trein binnen gingen hadden munitie met een holle punt. Zulke kogels veroorzaken inwendig veel meer letsel dan gebruikelijke kogels.

Voor het uitschakelen en niet per se elimineren van doelwitten zouden normale kogels een logischer keus zijn. Aan de andere kant hebben die meer kans door een doelwit heen te gaan en af te ketsen, waardoor het risico op burgerslachtoffers groter wordt.

Kommer zegt dat hij een opdracht tot executie nooit uitgevoerd zou hebben. Dat 1500 militairen die betrokken waren bij de acties dit jaar de veteranenstatus kregen, noemt hij een schande.

Van Agt verklaarde achteraf dat er geen andere mogelijkheid was en dat de kapers niet doelbewust waren doodgeschoten, maar daar ontstond eind vorig jaar twijfel over toen uit een geheim gebleven nota bleek dat is geschoten om te doden. De kapers bleken in totaal door 144 kogels getroffen.

Het Britse ministerie van defensie en de Amerikaanse FBI bleken destijds ook al van een liquidatie te hebben gesproken. Hierop werd een onderzoek ingesteld. Dat is bijna afgerond.

De trein die op weg was van Assen naar Groningen werd op 23 mei 1977 bij De Punt in Drenthe gekaapt door Molukkers. De hoofdconducteur, de machinist en veertig reizigers mochten de trein verlaten, maar 54 mensen moesten blijven. Op hetzelfde moment werden 105 leerlingen en vijf leraren gegijzeld in een school in Bovensmilde. 

Na drie weken besloot de regering tot een bevrijdingsactie bij De Punt. Met luidruchtig overvliegende straaljagers werden de kapers afgeleid, zodat mariniers ongezien de trein konden bestormen. Bij de schietpartij die volgde, kwamen zes kapers en twee gijzelaars om. De gijzelnemers in de school gaven zich over.

Vrouw neukt lijk echtgenoot

Sarah Simirayi uit Svisvi heeft afgelopen weekend een pikant avontuurtje beleefd. De Zimbabwaanse heeft namelijk de liefde bedreven met haar dooie hubby.

Simirayi was een aantal jaren de hort op. Toen ze eenmaal terugkwam, zag ze dat haar 68-jarige man kapot was van haar vermissing. Enkele weken later legde hij dan ook eindelijk het loodje.

Het was de laatste wens van de beste man om nog eenmaal seks te hebben met zijn vrouw. Simirayi weigerde, maar de twee zussen van de overledene stonden erop dat zij zijn laatste wens zou inwilligen.

Hierop werd de doodskist geopend. En verdomd, de zwarte, doch paarsgepunte lans van de arme drommel stond nog fier omhoog. Zijn weduwe schoof haar slipje opzij en reed zich klaar op de kloppende roede. Dit onder het toeziend oog van de twee gezusters.

Een lijk met een stijfje is geen onbekend fenomeen. Dit verschijnsel is onlangs aangetoond door Amerikaanse wetenschappers en door hen 'angel lust' genoemd. Een dooie kan een stijve krijgen als hij rechtopstaand het loodje legt.

'Verbied roken in parken'

Roken in parken in Londen en op plekken zoals Trafalgar Square en Parliament Square zou verboden moeten worden. Dat vindt Ara Darzi, kankerspecialist en adviseur van burgemeester Boris Johnson. Volgens Darzi heeft de burgervader al de benodigde bevoegdheden om zo'n verbod door te voeren.

Binnenskamers roken in openbare gelegenheden is al verboden in Londen en een verbod op plekken in de buitenlucht zou niet uniek zijn. In New York geldt bijvoorbeeld al een rookverbod in parken en op stranden.

Niet iedereen kan zich vinden in het advies. Volgens Simon Clark van de pro-rookbeweging Forest zou een dergelijk verbod 'schandalig zijn. "Voor je het weet zal het verboden worden in je eigen tuin te roken, omdat een wolkje rook de schutting over kan dwarrelen."

Afrojack: zo rijk ben ik bij lange na niet

Afrojack harkt naar eigen zeggen helemaal geen 22 miljoen dollar per jaar binnen. Dat salaris bedeelde het Amerikaanse zakenblad Forbes de Nederlander eerder dit jaar toe. "Ik ben zeker niet arm, maar zo rijk als ik volgens dat Forbes-lijstje met rijkste dj's ben, ben ik bij lange na niet", stelt Nick van de Wall, beter bekend als Afrojack, woensdag in Metro.

Rijk worden is niet Van de Walls drijfveer. "Van rijk zijn word je volgens mij alleen maar lui", zegt de 27-jarige plaatjesdraaier. "Ik heb niet eens een eigen huis meer, ik ben alleen nog maar onderweg. Ik investeer zoveel mogelijk terug in mezelf, in mijn show."

Zijn shows moeten volgens Van de Wall volledig om hem draaien. "Als het publiek voor Afrojack komt, moeten ze ook Afrojack krijgen", redeneert de dj. "Ik heb veel naar rock- en popconcerten gekeken, om te zien hoe zij het doen. U2 speelt gewoon de hele avond nummers van U2, met hooguit een of twee covers tussendoor. Of neem een schrijver: die gaat op een lezing toch ook niet voordragen uit andermans boek?"

Van de Wall wil dat zijn optredens memorabel zijn. "Ik wil meer zijn dan zomaar een dj, ik ben ook een artiest. Ik wil iets vertellen, iets neerzetten dat er over tien jaar nog kan staan."

Thailand krijgt toptienwolkenkrabber

In de Thaise hoofdstad Bangkok wordt binnenkort begonnen met de bouw van een nieuwe wolkenkrabber. die, als hij eenmaal af is, in de top tien van hoogste gebouwen ter wereld komt te staan. De toren moet 615 meter hoog worden en 125 verdiepingen tellen, met onder meer ruimte voor een luxe hotel, kantoren en een observatiedek waar bezoekers uit kunnen kijken over de Thaise hoofdstad.

De wolkenkrabber zou nummer negen worden in de huidige top tien. Aan de ambitieuze plannen zit ook een pittig prijskaartje: de schatting is dat het hele project omgerekend ruim 2,44 miljard euro gaat kosten. De projectontwikkelaar hoopt dat de Super Tower in 2019 af is.

Het hoogste gebouw ter wereld is momenteel de Burj Khalifa in Dubai, die met 163 verdiepingen maar liefst 828 meter hoog reikt.

De Zeeuw in onderhandeling met Amerikaanse club

Demy de Zeeuw kan zijn loopbaan voortzetten in de Verenigde Staten. "Ik ben momenteel in onderhandeling met de New York Cosmos", vertelt de middenvelder woensdag op de site van Voetbal International. De Zeeuw trainde een week mee met de Amerikaanse club, die uitkomt op het tweede niveau.

De 27-voudig international is clubloos na zijn vertrek bij Spartak Moskou. Hij werd anderhalf jaar uitgeleend aan Anderlecht, dat ook geen heil zag in verdere samenwerking.

De 31-jarige De Zeeuw wees eerder aanbiedingen uit het buitenland van de hand. "Dat vond ik het niet waard", zegt de 27-voudig international. "Ik kijk niet naar wat ik ga verdienen, maar ik wil bijvoorbeeld gewoon prettig kunnen wonen. En als ik het voor het geld had gedaan, was ik al lang naar die gekke landen gegaan."

In New York kan De Zeeuw ploeggenoot worden van de Nederlandse middenvelder Hans Denissen. In het verleden kwamen ook Wim Rijsbergen en Johan Neeskens uit voor de Cosmos.

Havenregio Rotterdam groeit dit jaar bovengemiddeld

De economie in de regio Rotterdam profiteert dit jaar in lichte mate van internationaal economisch herstel en groeit met 0,8 procent bovengemiddeld. Het economisch klimaat verbetert langzaam, maar heeft wel een sterkere basis dan een jaar geleden, meldt ING woensdag. De chemische industrie in de havenregio kampt echter met problemen.

De herstelfase blijkt in Rotterdam geen rechte lijn omhoog te zijn. Dat komt doordat de industrie, volgens ING de steunpilaar van de regio, een wisselend beeld laat zien. Daarnaast kan de 'afkoelende groei' in achterland Duitsland een risico vormen.

Waar de vele toeleveranciers in de metaal- en installatiebranche volle orderboeken hebben, doet het grote chemische en aardoliecluster het in Groot-Rijnmond veel minder goed. Daar daalt de productie door hoge energiekosten en lage afzetprijzen, aldus ING.

Volgend jaar groeit de economie in de regio met anderhalf procent, is de verwachting. Dat is even hoog als het landelijk gemiddelde. De groei is dan in toenemende mate toe te schrijven aan de toenemende bestedingen van consumenten. De werkloosheid 'is de piek voorbij' en de huizenprijzen in de regio zijn minder hard gedaald, aldus de bank.

'Oekraïeners zochten niet naar inzittenden MH17'

Het Oekraïense agentschap voor rampenbestrijding heeft niet gezocht naar de resten van inzittenden van de rampvlucht MH17, maar uitsluitend naar persoonlijke bezittingen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag in een debat over de nasleep van de vliegtuigramp in Oekraïne.

De rampenbestrijders hebben volgens Timmermans uitsluitend gezocht naar de persoonlijke bezittingen van de inzittenden die deze zomer om het leven kwamen bij de vliegramp. "Men zoekt niet naar mogelijke stoffelijke resten. Men verzamelt bezittingen", aldus Timmermans.

De bewindsman benadrukte dat het kabinet 'voortdurend' druk heeft uitgeoefend op het agentschap om te helpen zoeken in het rampgebied in het oosten van Oekraïne. Volgens Timmermans is het niet zo dat pas vorige week is overwogen de hulp van deze dienst in te schakelen. De repatriëringsmissie wordt voortgezet zodra dat kan, herhaalde Timmermans.

De Kamer wilde weten waarom het Oekraïense zoekteam niet eerder is ingezet. De Nederlandse zoektocht naar stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen werd namelijk begin augustus gestaakt omdat het te onveilig is in het gebied in het oosten van Oekraïne.

Spijbelaar vergeet schooltas na inbraak Amsterdam

Drie jongens van 16 jaar zijn vrijdag aangehouden op verdenking van inbraak in een woning in Amsterdam Zuidoost. Het drietal kon worden opgespoord doordat een van hen in alle haast vergat zijn schooltas mee te nemen, meldt de politie woensdag.

De bewoonster van de woning aan het Maldenhof schrok rond 09.20 uur wakker van lawaai en kwam in haar woonkamer een van de drie inbrekers tegen. Toen ze begon te schreeuwen, vluchtte de inbreker. De vrouw zag in haar tuin nog twee andere jongens wegrennen.

Een van de drie jongens had zijn schooltas laten liggen. Aan de hand daarvan stelde de politie een onderzoek in en kon de jongen worden opgespoord. Zijn twee kompanen werden diezelfde dag opgepakt. Het drietal komt uit Amsterdam Zuidoost en moet zich later bij de rechter verantwoorden.

Rellende tieners opgepakt in Heerhugowaard

Elf jongeren zijn dinsdagavond in Heerhugowaard aangehouden omdat ze de confrontatie met elkaar zochten, meldt de politie. Agenten moesten twee keer ingrijpen om de rust terug te laten keren. De elf verdachten variëren in leeftijd van 14 tot 20 jaar en zitten nog vast voor onderzoek.

De ongeregeldheden begonnen rond 21.40 uur in de wijk Huygenhoek. Nadat de politie de groep fouilleerde en vroeg weg te gaan, werd het weer rustig. Wel werden toen al twee personen aangehouden.

Later op de avond begonnen de jongeren stenen naar elkaar te gooien. De politie heeft de groep uit elkaar gedreven en hield toen negen personen aan. Boven de wijk hing lange tijd een helikopter om bijstand te verlenen aan de agenten op straat.

Lichamen in massagraf Mexico niet van studenten

Het is nog altijd een raadsel wat er is gebeurd met de Mexicaanse studenten die drie weken geleden verdwenen na een confrontatie met de politie. Een ding is zeker: de 43 lichamen die onlangs in een massagraf werden gevonden zijn niet die van de studenten. Dat blijkt uit DNA-onderzoek op de stoffelijke overschotten, lieten de Mexicaanse autoriteiten dinsdag weten.

"Er is nog een sprankje hoop dat ze nog in leven zijn", zei Clemente Rodriguez Moreno, de vader van een van de verdwenen studenten, nadat het nieuws was bekendgemaakt.

De procureur-generaal liet dinsdag weten dat er nog eens veertien agenten zijn opgepakt in verband met de verdwijning. Zij hebben inmiddels bekend. In totaal zitten er nu vijftig mensen vast in de zaak, het merendeel agenten.

De verdenking is dat de politie in het plaatsje Iguala, waar de confrontatie plaatsvond, samenwerkt met Guerrero Unidos, een lokaal drugskartel. En het begint er steeds meer op te lijken dat die samenwerking zich niet tot Iguala beperkt, aldus de procureur-generaal. De veertien agenten die dinsdag werden aangehouden maakten deel uit van het korps in Cocula, een naburig stadje.

Grote hoeveelheid drugsafval gedumpt in Brabant

De politie en brandweer in Brabant hebben dinsdag hun handen vol gehad aan vijf dumpingen van chemicaliën. De tientallen vaten en jerrycans werden gevonden in Tilburg, Hilvarenbeek en Goirle en werden vermoedelijk gebruikt voor de productie van drugs.

In Goirle werd een tank van duizend liter gedumpt die vrijwel geheel gevuld was met een bruinachtige substantie. Volgens agenten had het goedje een zoete, chemische geur. Op de andere plaatsen werden nog eens zo'n veertig vaten met een inhoud van dertig liter en tientallen kleinere jerrycans gevonden.

De recherche onderzoekt of de vondst iets te maken heeft met het aantreffen van een drugslab in Tilburg. Mogelijk is het afval door dezelfde daders gedumpt. De chemicaliën zijn afgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf.

[foto] Passenger - Heineken Music Hall

Dinsdag 7 oktober stond singer-songwriter Passenger in een uitverkochte Heineken Music Hall in Amsterdam. FOK!fotograaf Vincent Riemersma en recensente Lisanne van de Bunt waren namens FOK! aanwezig in de HMH om verslag te doen van deze speciale avond. Een avond die gekoesterd moet worden. Want Passenger begon als straatmuzikant, klom op naar de top en heeft zich in de HMH opnieuw dubbel en dwars bewezen. 

Google Glass-verslaafde succesvol behandeld

Voor het eerst werd een persoon behandeld voor een verslaving aan Google Glass. Dat gebeurde in de VS bij een 31-jarige militair.
De marinier werd aanvankelijk opgenomen voor een alcoholverslaving maar de psychiaters ontdekten dat de man verslaafd was aan de draagbare computer in de vorm van een bril.

De soldaat liep tot 18 uur per dag met het gadget op zijn neus en was naar verluidt prikkelbaar als hij het niet meer kon dragen. Hij ontwikkelde bovendien een onwillekeurige beweging van zijn hand naar zijn bril, of beter: de plek waar die zou moeten zitten. Zelfs dromen gebeurde door de ogen van het apparaat, aldus de anoniem gebleven man.

Het toestel werd door de militair aangekocht om productiever te zijn op het werk. Helaas voor hem draaide het dus uit op een heuse verslaving.

De casus werd beschreven in het vakblad 'Addictive Behaviors' en het artikel beschrijft hoe na 35 dagen behandeling een verminderde prikkelbaarheid en een verbetering van het kortetermijngeheugen genoteerd kon worden. De patiënt kon weer helder denken en de ongecontroleerde bewegingen om op zijn bril te tokkelen verdwenen ook. Wel gaf hij aan nog te dromen alsof hij door een Google Glass-bril de wereld beziet.

Door de studie laait het debat over het wel of niet erkennen van internetverslaving als psychiatrische aandoening weer op in de Verenigde Staten. De APA (American Psychological Association) beschouwt de verslaving niet als een stoornis.
Deskundigen over de hele wereld vinden echter dat internetverslaving een reëel gevaar vormt waarvoor behandeling vereist is. Vooral draagbare technologie zou sterk in het menselijk wezen ingrijpen.

Lexus roept duizend auto's terug in Nederland

Toyota roept in Nederland ruim duizend auto's terug van dochterbedrijf en luxemerk Lexus. De voertuigen - gebouwd tussen 2008 en 2010 - hebben problemen met de afdichting van de brandstofdrukmeter, zo laat het bedrijf woensdag weten. Daardoor zou naar verloop van tijd brandstof kunnen weglekken, aldus de Japanse fabrikant.

Hoewel in Nederland geen gevallen van brandstoflekkage bekend zijn, kan Toyota de problemen niet helemaal uitsluiten. Daarom moeten de auto's terug naar de dealer voor een preventieve vervanging. De problemen doen zich alleen voor bij Lexus-auto's van het type IS, GS en LS.

De Nederlandse terugroepactie is onderdeel van een groter geheel. Wereldwijd roept Toyota namelijk een kleine 1,8 miljoen auto's terug. Het gaat daarbij niet alleen om de voertuigen van Lexus, maar ook om de Toyota Auris.

Boilesen loopt hersenschudding op

Nicolai Boilesen heeft aan de EK-kwalificatiewedstrijd van Denemarken tegen Portugal een hersenschudding overgehouden. De Ajacied kreeg de bal tegen zijn hoofd.

Boilesen (22) werd in Kopenhagen na een klein uur naar de kant gedragen. De linksback verliet het veld per brancard nadat teamgenoot Daniel Agger de bal per ongeluk vol tegen het hoofd van Boilesen schoot. De verdediger bleef vervolgens even roerloos op het gras liggen.

"Ik hoorde dat ik een bal tegen mijn hoofd geschoten kreeg. Was het Daniel Agger?", zei Boilesen na de wedstrijd tegen Deense media. De Ajacied kon zich niet alles meer herinneren van het voorval. "Ik ben snel naar het ziekenhuis gebracht, omdat ik even 'out' was."

Direct na de wissel werd Boilesen naar een ziekenhuis gebracht. Nader onderzoek wees uit dat hij een lichte hersenschudding had overgehouden aan de knal van Agger. Boilesen mocht nog niet op het vliegtuig naar Amsterdam stappen. De Deen bleef vannacht in eigen land.

"Het is afwachten wanneer ik naar Amsterdam kan en wat de dokter daar zal zeggen", aldus de elfvoudig international. Denemarken ging dinsdag met 0-1 onderuit tegen Portugal. Boilesen hoopt op tijd te herstellen voor de competitiewedstrijd tussen FC Twente en Ajax (zaterdag).

Politie rekent achttien geldezels in

De politie heeft dinsdag achttien zogenoemde geldezels aangehouden die hun bankrekening beschikbaar hadden gesteld voor internetfraudeurs. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

Fraudeurs wisten met kwaadaardige software de beveiliging van banken te omzeilen en zo honderdduizenden euro's weg te sluizen. Het geld werd overgeboekt naar de geldezels, die tegen een vergoeding hun bankrekening en pinpas beschikbaar stelden. Door gebruik te maken van geldezels konden de cybercriminelen over het geld beschikken zonder hun eigen identiteit prijs te geven.

De verdachten zijn dinsdag op politiebureaus in Rotterdam, Den Haag en Dordrecht verhoord. Tien van hen hebben direct een taakstraf van twintig uur opgelegd gekregen.

Media Markt wil minder filialen openen

Electronicaketen Media Markt is van plan om minder nieuwe vestigingen te openen en meer in te zetten op online verkoop. Dat zegt topman van moederbedrijf Media-Saturn Pieter Haas woensdag in de Süddeutsche Zeitung. Volgens hem kan in een modern bedrijf de handel vanuit een fysieke winkel niet meer leidend zijn.

"We schroeven het tempo terug, omdat we inmiddels overal goed zijn vertegenwoordigd", zegt Haas in de Duitse krant. Hij ziet nog wel kansen voor nieuwe fysieke filialen in Rusland, Turkije en enkele plaatsen in Duitsland. "Natuurlijk zullen we ook nog wel wat filialen sluiten of verhuizen. Onder de streep worden het er de komende jaren niet meer en niet minder."

Media-Saturn wil de komende drie jaar online groeien, zodat tien procent van de omzet ongeveer daaruit komt. "Dat zou genoeg moeten zijn om ook online een leidende rol te spelen." Het concern haalt nu ongeveer zeven procent van de omzet uit de webwinkel. Van de totale elektronicamarkt in Duitsland wordt twintig procent al online gekocht.

Volgens Haas zal Media Markt er minder voor gaan kiezen om prijsleider te zijn. "De markt is veranderd en een fysieke speler kan niet meer de goedkoopste zijn. We hebben namelijk andere kosten dan een pure online verkoper."

Media Markt en Saturn hebben wereldwijd 980 vestigingen in zestien landen. De totale omzet bedroeg vorige jaar meer dan twintig miljard euro. Media Markt heeft in Nederland 45 vestigingen, waaronder de recent tot Media Markt omgebouwde vestigingen van Saturn.

Drenten sturen asielzoekers weg om overlast

Een groep van honderd asielzoekers vertrekt woensdag uit het Drentse vakantiepark Oranje. Dat is afgesproken om de overlast van de alleenstaande mannen terug te dringen, meldt de gemeente. Ook wordt de toestroom van asielzoekers naar het vakantiepark met 250 bungalows bij Beilen teruggedrongen.

Het terugdringen van de toestroom betekent niet dat uiteindelijk minder vluchtelingen op het park zullen verblijven. Het duurt alleen langer voor de grens wordt bereikt, zegt een gemeentewoordvoerder.

Op het vakantiepark worden sinds enkele weken asielzoekers opgevangen. Vooral gezinnen in het begin van hun asielprocedure moesten er worden ondergebracht, maar door sluiting van een andere locatie werd er ook een groep van honderd mannen gehuisvest. Zij waren al verder in hun asielprocedure en hadden hierdoor geld om eropuit te trekken.

Hoewel ze niet langer twee dagen zouden blijven zitten ze er al langer. "Ze bedoelen het niet kwaad, maar omdat ze de Nederlandse gebruiken niet kennen heeft het al tot overlast geleid", zegt de gemeentewoordvoerder. "Ze gaan bijvoorbeeld lopend naar de winkel en dan wandelen ze met zijn vieren naast elkaar op een doorgaande weg. Dat is voor hen niet veilig en voor andere weggebruikers vervelend. Of ze proberen met twintig man in een buurtbus te komen waar plaats is voor acht mensen. Die bus wordt bestuurd door vrijwilligers die gewend zijn maar een paar mensen aan boord te hebben."

Met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers is afgesproken dat nieuwkomers in Oranje meer voorlichting krijgen over Nederlandse gebruiken. Ook wordt een speciale lijndienst naar Assen opgezet voor de asielzoekers. Zij mogen de buurtbus niet meer in. Beveiligers gaan hierop toezien.

De beveiliging gaat ook buiten het park controleren of de openbare orde wordt gehandhaafd. Verder is draadloos internet aangelegd, zodat de asielzoekers voor een goede ontvangst niet meer naar de rand van het park hoeven. Uiteindelijk moet tachtig procent van de bewoners van het park uit gezinnen bestaan.

Serviër Ivanovic kan 'dronerellen' niet bevatten

Branislav Ivanović kon zijn gevoel na de ongeregeldheden bij de EK-kwalificatiewedstrijd Servië - Albanië nauwelijks onder woorden brengen. "Wij kunnen nog niet bevatten wat zich heeft voorgedaan", sprak de Servische verdediger. Het duel werd dinsdag gestaakt. De vlam sloeg in de pan nadat een drone met daaraan een vlag voor 'Groot-Albanië' boven het veld was verschenen. Vervolgens brak een massale vechtpartij uit.

De sfeer in het stadion van Partizan Belgrado sloeg in de 42e minuut plots om toen via een drone een Albanese vlag boven het veld werd gehangen. De Servische speler Aleksandar Mitrović greep de vlag uit de lucht, waarop een aantal spelers van Albanië direct de confrontatie zocht. Boze supporters van Servië gooiden bovendien vuurwerk op het veld.

"Voor ons is het belangrijk dat wij de wedstrijd wilden hervatten", sprak Ivanović. "Nadat Albanië met de UEFA had gesproken waren zij geestelijk en fysiek niet in staat om verder te spelen. De officials beslissen nu wat er verder gaat gebeuren."

De Nederlander Harry Been was als UEFA-afgevaardigde bij het duel aanwezig. Hij gaf ook een korte toelichting. "Iedereen heeft kunnen zien wat er heeft plaatsgevonden. Ik kan geen commentaar geven op de vraag wie er schuldig is. Samen met mijn collega's ga ik rapporteren aan de UEFA."

Servië en Albanië stonden voor het eerst tegenover elkaar op het voetbalveld en de wedstrijd is politiek beladen.


De drone verscheen plotseling boven het veld (Foto: Getty)

Ex-dopingzondaar Schumacher verkast naar ploeg Rebellin

Stefan Schumacher zet zijn wielerloopbaan voort bij de Poolse ploeg CCC Polsat Polkowice, waar hij onder anderen ploeggenoot wordt van Davide Rebellin. De Duitse wielrenner heeft getekend voor één jaar en komt over van het Deense Christina Watches, de ploeg van Michael Rasmussen.

Schumacher (33) won in 2007 de Amstel Gold Race en werd derde op het WK, maar werd in de Tour de France en Olympische Spelen van 2008 betrapt op het gebruik van Cera. De Duitser ontkende, maar het leverde hem twee jaar schorsing op. In 2010 keerde hij terug in de wielerwereld bij de Italiaanse continentale ploeg Miche-Guerciotti.

In maart 2013 biechtte Schumacher op dat hij vanaf zijn twintigste al verboden middelen gebruikte zoals groeihormonen, epo en corticosteroïden. Zijn nieuwe ploeggenoot Rebellin heeft eenzelfde discutabele geschiedenis: ook hij werd tijdens de Spelen in 2008 betrapt op doping en moest een schorsing uitzitten. Zijn zilveren medaille van de wegwedstrijd moest worden ingeleverd en ging naar Fabian Cancellara.

Schumacher in het geel in de Tour van 2008 (PRO SHOTS/Dppi)
Schumacher in het geel in de Tour van 2008 (PRO SHOTS/Dppi)

Arsenal opnieuw duurste club van Engeland

Arsenal blijft voor seizoenkaarthouders de duurste club in Engeland. Dit blijkt uit de Price of Football Index 2014 van de BBC. De goedkoopste seizoenskaart van de Londense club kost 1014 Britse pond, zo'n 1275 euro.

Die seizoenskaart is wel 29 pond goedkoper geworden ten opzichte van vorig seizoen. Bij Manchester City kan je al vanaf 299 pond (375 euro) een jaar lang wedstrijden bezoeken. De gemiddelde prijs van de goedkoopste seizoenskaart lag op 508,55 pond (640 euro) en de prijs lag daarmee acht procent hoger dan twee jaar geleden.

The Football Supporters Federation is niet blij met deze stijging. De supportersfederatie roept op om de tv-gelden in te zetten om de toegangsprijzen te verlagen. "De stijging is driemaal de inflatie en dat is volstrekt onaanvaardbaar waar in de top miljoenen wordt verdiend." Ondanks de prijsstijging is het aantal toeschouwers in de Premier League licht toegenomen naar 36.395 toeschouwers per wedstrijd.

Ter vergelijking bij Ajax betaal je voor een seizoenskaart minimaal 222,50 euro. Voor één seizoenskaart bij Arsenal heb dus bijna zes seizoenskaarten bij Ajax. Bij Feyenoord en PSV is de goedkoopste seizoenskaart respectievelijk 268 en 252,50 euro.

Klik hier voor een compleet overzicht van de goedkoopste en duurste seizoenskaarten van de Engelse clubs in de Premier League, maar ook in de lagere divisies. Er zijn ook diverse clubs in het andere landen onderzocht. Ook de prijzen een los kaartje, een kop thee, een pie en het programmaboekje worden vergeleken.

Terpstra verdedigt titel bij Zesdaagse Rotterdam

Niki Terpstra en Iljo Keisse verdedigen in januari hun titel bij de Zesdaagse van Rotterdam. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt. Terpstra en Keisse krijgen geduchte concurrentie. De Spaanse wereldkampioenen op de koppelkoers, David Muntaner en Albert Torres, komen ook naar Rotterdam. Het zijn de eerste twee koppels die zijn vastgelegd.

Terpstra hoopt met Keisse de derde titel op rij te pakken. "Ik geloof niet dat ik hoef uit te leggen hoe goed een wedstrijd als de Zesdaagse van Rotterdam is, in de voorbereiding op het wegseizoen, dus rij ik graag opnieuw in Ahoy. En als ik rij, dan rij ik om te winnen."

Wedstrijdleider Michael Zijlaard verwacht spektakel. "Met de kampioenen van 2013 en 2014 heb je natuurlijk twee enorme klasbakken op je affiche. Reken maar dat de andere coureurs er alles aan gelegen zal zijn om hen te onttronen. Muntaner en Torres moeten daartoe in staat worden geacht. We zijn blij met hun komst en verwachten meer toppers naar Rotterdam te halen voor nog meer vuurwerk op de baan."

Vettel hekelt motorenregels in Formule 1

Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel hekelt de regels voor Formule 1-motoren. De Duitser vindt het volgens Auto Motor und Sport belachelijk dat er een maximum aan het aantal motoren per seizoen zit en dat bij overschrijding hiervan er een straf volgt.

Vettel heeft met de Red Bull in 2014 al het maximale van vijf motoren verbruikt en zal voor de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin waarschijnlijk een zesde inzetten. Dit levert de Duitser een gridstraf van tien posities op, maar Vettel wil vanuit de pitsstraat starten, omdat het volgens hem geen zin heeft om deel te nemen aan de kwalificatie en er banden aan te verspillen. Oorspronkelijk wilde hij de straf al in Sochi incasseren, maar Red Bull had niet alle onderdelen hiervoor meegenomen.

Vettel is tegenstander van het straffen bij een motorwissel: "De regel is natuurlijk compleet krankzinnig. Mensen doen hun televisie aan en zien een coureur wat rondlopen en compleet niets doen. Misschien kan iemand mij tips geven wat ik zaterdagmiddag in Austin kan gaan doen."

Team Brunel verliest terrein in de Volvo Ocean Race

De Volvo Ocean Race is alweer enkele dagen onderweg in de eerste etappe van Alicante naar Kaapstad. Abu Dhabi Ocean Racing heeft op dit moment de leiding in de race in handen. De boot van de Engelse schipper Ian Walker heeft twee nautische mijlen voorsprong op de Chinese boot Dongfeng Race Team van schipper Charles Caudrelier. De Nederlandse boot team Brunel van schipper Bouwe Bekking ligt op de zesde plaats op dertien nautische mijl achter de koploper.

Posities 15 oktober 8:49 Nederlandse tijd:

Pos Team Afstand te gaan Verschil  
1 Abu Dhabi Ocean Racing 5.750nm    
2 Dongfeng Race Team 5.752 nm 2 nm  
3 Team Alvimedica 5.757 nm 7 nm  
4 MAPFRE 5.758 nm 8 nm  
5 Team SCA 5.758 nm 8 nm  
6 Team Brunel 5.763 nm 13 nm  
7 Team Vestas Wind 5.764 nm 14 nm  

Poetins tijger vreet Chinese kippen op

Een zeldzame Siberische tijger die door de Russische president Vladimir Poetin in het wild is vrijgelaten heeft volgens Chinese media een kippenhok in het noordoosten van China aangevallen. De vrees bestaat dat lokale boeren de jacht zullen openen op het dier.

Volgens staatspersbureau Xinhua heeft tijger Koezja de afgelopen dagen vijf kippen verorberd in de provincie Heilongjiang. Hoe Xinhua zeker weet dat het om Koezja gaat is onduidelijk.

Poetin zette welp Koezja in mei uit in de Rusissche regio Amoer, samen met twee andere tijgers. Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde vorige week dat de Koezja de grens met China was overgestoken. Het dier is uitgerust met een volgsysteem.

Dode op Sint Maarten door orkaan Gonzalo

Orkaan Gonzalo heeft op Sint Maarten en andere eilanden in het Caribisch gebied forse schade aangericht. Op Sint Maarten viel een dode, zeiden de autoriteiten. Twee mensen worden vermist. Daarnaast werden tientallen boten beschadigd en viel de stroom uit.

Gonzalo vervolgt zijn pad met twintig kilometer per uur richting het noordwesten, weg van het oostelijke Caribische gebied. Dinsdagavond bevond de orkaan zich op elfhonderd kilometer afstand van Bermuda, waar de storm naar verwachting vrijdag arriveert.

Goal Altidore niet voldoende voor zege VS

De Verenigde Staten hebben dinsdag in een oefenduel niet van Honduras kunnen winnen. Het oefenduel in Boca Raton eindigde in 1-1. Het Amerikaanse doelpunt werd na tien minuten gemaakt door oud-AZ-spits Jozy Altidore. In de slotfase zorgde Maynor Figueroa voor de gelijkmaker.

Beide landen waren deze zomer van de partij op het WK in Brazilië. Honduras sneuvelde na drie nederlagen in de groepsfase. De VS werden in de achtste finale uitgeschakeld door België.


Altidore viert zijn doelpunt tegen Honduras met zijn ploeggenoten (Foto: Getty)

Doden bij vechtpartij op bouwplaats China

Een vechtpartij op een bouwplaats in het zuidwesten van China heeft dinsdag een dodelijke afloop gekregen. Zes bouwvakkers en twee dorpsbewoners kwamen om. Dat hebben de autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Achttien mensen raakten gewond.

Het incident vond dinsdag plaats in de regio Yunnan. Een reden voor het conflict werd niet gegeven, maar volgens een staatsmedium in Shanghai hadden de dorpsbewoners eerder geklaagd dat ze te weinig compensatie hadden gekregen voor de grond die ze waren kwijtgeraakt aan het bouwproject. Er zouden de afgelopen dagen al meerdere vechtpartijen zijn uitgebroken, voordat het conflict dinsdag op bloedvergieten uitliep.

FNV hekelt vele overwerk bij Bovag-garages

Garages en fietsenmakers aangesloten bij branchevereniging Bovag laten hun personeel vaak te veel en te lang werken. Een kwart van de automonteurs en fietsenmakers werkt elke week meer uren dan in hun contract is afgesproken, zo stelt vakbond FNV Metaal woensdag na onderzoek onder 840 werknemers in de branche.

Bijna twintig procent van het personeel bij Bovag-leden werkt per dag 9,5 uur of meer. Van die overwerkers heeft ruim veertig procent bovendien geen inzicht in hoeveel uren ze te veel hebben gewerkt en hoeveel ze daarvoor betaald krijgen. Het loonbriefje geeft ze daarover geen duidelijkheid, aldus de bond.

Daarnaast moet bijna twee derde van de fietsenmakers, autoverkopers en monteurs werken op zaterdag. Compensatietijd voor die dienst wordt in het gros van de gevallen echter niet toegekend, zo stellen de ondervraagden. Meer dan zestig procent van de werknemers draait een zesdaagse werkweek.

Gewichthefbond koopt schorsing na dopingschandaal af

De gewichthefbond van Azerbeidzjan heeft een half miljoen dollar boete betaald aan de internationale federatie IWF, waardoor gewichtheffers uit het land alsnog mee mogen doen aan het WK van dit jaar. De boete werd eerder dit jaar opgelegd nadat liefst achttien atleten uit Azerbeidzjan positief hadden getest in 2013.

Het ging niet om de minsten die een positief plasje inleverden. Op het EK van vorig jaar won Azerbeidzjan veertien medailles, maar na de dopingcontroles bleef daar letterlijk niks meer van over. Ook moesten ze een zilveren en bronzen medaille van het WK inleveren, net als drie wereldtitels bij de junioren van 2013. 

Azad Ragimov, de minister van sport uit de voormalige Sovjet-staat, heeft bevestigd dat Azerbeidzjan de fikse boete heeft betaald. Daardoor mag het land als een van de 188 landen deelnemen aan het toernooi, waar de eerste olympische tickets verdeeld gaan worden. Hoe het voor Azerbeidzjan af zal lopen is de vraag, want bijna alle toppers zijn nog altijd geschorst. 

Krokodillentandarts spelen met VR-bril

Crocodile Dentist kennen we allemaal nog wel. Dit stukje jeugdsentiment wordt nieuw leven ingeblazen door een indie-ontwikkelaar: in Big Teeth mag je losgaan in de smoelwerken van uiteenlopende vleeseters. Dit allemaal met Oculus Rift-ondersteuning. 

In Big Teeth ben je een tandartsassistent die tanden en kiezen trekt bij bijzondere patiënten, waaronder krokodillen, haaien, en nijlpaarden. Het is te hopen dat je een 'steady hand' hebt want een vinger, hand of halve arm kwijtraken is geen particulariteit.

Je kan nu op Steam meebeslissen of deze indieparel groen licht gaat krijgen. Hieronder alvast een voorproefje van Big Teeth.


Aantal World of Warcraft-spelers trekt weer aan

Al sinds enige tijd zijn er steeds minder spelers voor World of Warcraft. Sinds het hoogtepunt in 2010 (twaalf miljoen spelers) is dat tot het vorig kwartaal gedaald tot 6.8 miljoen. Blizzard heeft bekendgemaakt dat dit aantal weer met zeshonderduizend is gestegen tot 7.4 miljoen.

De oorzaak lijkt de aanstaande expansion Warlords of Dreanor te zijn. Veel spelers keren terug, waarschijnlijk om de expansion weer door te spelen. De expansion is vanaf 13 november te spelen en heeft ruim anderhalf miljoen pre-orders. Het aantal spelers zal dus ongetwijfeld nog verder stijgen.

Rutten: "Ik wist: dit komt wel goed"

Fred Rutten boekte voor de interlandweek twee ruime overwinningen met Feyenoord. De coach denkt dat de Rotterdamse club de weg omhoog blijft vervolgen. Feyenoord kende een teleurstellende seizoensstart. De ploeg van Rutten bezet na acht speelronden de tiende plaats. De coach is positief gestemd na de zeges op Go Ahead Eagles (0-4) en FC Groningen (4-0). "Dat heeft niets met de resultaten van de afgelopen weken te maken", zegt Rutten tegen Metro.

"Ik krijg al vanaf het voorseizoen te horen dat ik veel meer ontspannen oog dan vroeger. Dat ik vorig seizoen een jaar lang niets heb gedaan, speelt wellicht een rol. Ik wilde zo graag weer het vak in na mijn sabbatical dat ik weer van de energie bruis. Maar druk is er natuurlijk altijd, deze komt vooral van buiten."

"Al zijn we er nog lang niet, vanaf het begin wist ik: dit komt goed. De spelers gingen steeds meer uitvoeren van wat wij als staf graag willen zien. Tuurlijk is het teleurstellend als je niet van Ajax wint. Maar het gevoel overheerste dat we door onze manier van voetballen veel opties creëren", aldus de ex-trainer van FC Twente, Schalke 04, PSV en Vitesse.

Rutten heeft vertrouwen in zijn team (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Rutten heeft vertrouwen in zijn team (PRO SHOTS/Joep Leenen)

"Tijdens de trainingen zag ik dat er al snel uit komen, maar tijdens de wedstrijden niet. Wij hoeven voor niemand bang te zijn en dat zijn we ook niet. Dit is een team met spelers die voor elkaar willen vechten.Ik ben naar buiten toe niet veranderd, voor mijn gevoel. Als ik aan voetbal denk, denk ik niet als eerste aan de media."

"Ik geef niet vaak grote interviews, want ik wil mijn agenda zelf bepalen. Ja, het is een onderdeel van het vak en de supporters willen weten hoe de trainer van Feyenoord erover denkt, dat weet ik. Maar ik heb maar heel weinig vrije tijd. En als ik de keuze kan maken tussen met mijn smoelwerk op televisie zitten of thuis lekker een wijntje drinken met de familie, dan ben ik er snel uit."

"Ik heb overigens nog geen moment terugverlangd naar mijn sabbatical. Elke dag als ik naar de Kuip rijd, denk ik: prachtig man! Dankzij dat jaar vrijaf heb ik er weer zo ongelooflijk veel zin in. Ik kan het iedere trainer aanraden", aldus de opvolger van Ronald Koeman. Feyenoord treft zaterdag Heracles Almelo.

Koster: "Een enorme deceptie"

Jong Oranje greep dinsdagavond naast een startbewijs voor het jeugd-EK dat aankomende zomer in Tsjechië zal plaatsvinden. Bondscoach Adrie Koster baalt.

Toen de ervaren oefenmeester de teugels in handen kreeg bij de Nederlandse beloften stond de ploeg er nog goed voor. Kwalificatie voor het hoofdtoernooi was binnen handbereik, maar uiteindelijk blijft Jong Oranje met lege handen achter.

Als gevolg van nederlagen tegen Slowakije en Georgië was de formatie van Koster aangewezen op de play-offs met Jong Portugal. In Alkmaar zegevierden de Zuid-Europeanen met 2-0, en ook in eigen land was Jong Portugal te sterk: 5-4.

Dat was niet wat Koster zich van het treffen met de Portugezen had voorgesteld. "We hebben gevochten voor wat we waard waren, maar het is ons niet gelukt de winst naar ons toe te trekken", baalde hij na afloop tegenover het ANP.

Vier doelpunten op vreemde bodem hadden genoeg moeten zijn voor een overwinning, maar de Nederlandse verdediging kon de rijen niet gesloten houden. "We gaven de kansen te gemakkelijk weg. Negen doelpunten in een wedstrijd, dat is bizar."

Koster steekt de hand in eigen boezem. "Het is natuurlijk een enorme deceptie dat we ons komende zomer niet kunnen presenteren op het Europees kampioenschap. Dat was per slot van rekening ons doel en dat hebben we niet gehaald."

Topman: TNT Express loopt achter

TNT Express loopt al een aantal jaren achter de feiten aan, omdat het vorige management te weinig heeft geïnvesteerd. De bezorger gaat nu weer investeren in it-systemen en materieel om een inhaalslag te maken. Dat zegt topman Tex Gunning woensdag in een interview in Het Financieele Dagblad.

Hoeveel TNT gaat investeren, wordt in februari bekendgemaakt. Gunning verwacht echter minimaal drie procent van de omzet uit te trekken, waar dat in het verleden 'slechts twee procent was'. Volgens de voormalige Akzo Nobel-topman, die nu een jaar in dienst is bij TNT, zal het drie jaar duren voordat de achterstand is ingehaald.

"We zijn bezig met een enorme transformatie, waarbij haast het hele topmanagement is vervangen", zegt hij in de zakenkrant. "We zijn er echter nog niet. TNT heeft in zijn zelfstandige bestaan nog nooit winst gemaakt." Hij verwacht uiteindelijk wel dat er een 'mooi bedrijf komt dat rendeert'.

Gunning verwacht door slim te gaan werken, dat de Nederlandse expressbezorger voorlopig zelfstandig kan blijven voortbestaan. "Ik ben niet gekomen om TNT meteen te verkopen." Of TNT zelfstandig blijft, is volgens hem 'niet tot in de eeuwigheid te zeggen'. "Dat kun je nooit zeggen in het bedrijfsleven, want als er een bod op het bedrijf komt, dat moet dat voorgelegd worden aan de aandeelhouders. De beslissing daarover neem ik niet. De geschiedenis van het bedrijf laat zien dat er veel kan gebeuren."

TNT Express is een product van een splitsing, waaruit ook PostNL is ontstaan. Die splitsing werd gedaan op aandringen van aandeelhouders. De bedoeling was dat TNT verkocht zou worden aan UPS. Die deal werd uiteindelijk echter geblokkeerd door de Europese Commissie.

'VNG probeert mantelzorg toch te verplichten'

Via een omweg probeert de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) alsnog mantelzorg op te leggen aan huisgenoten van langdurig zieken. Daarvoor waarschuwt CDA-Kamerlid Mona Keijzer woensdag in De Telegraaf.

De VNG adviseert gemeenten om bij de berekening van hoeveel zorg iemand nodig heeft standaard te rekenen op anderhalf uur hulp per dag van medebewoners. Deze adviezen worden vaak letterlijk overgenomen. "Ik waarschuw gemeenten alvast: als je dit invoert, zal je rechtszaak na rechtszaak verliezen", zegt Keijzer in de krant.

Gemeenten zijn vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor onder meer de thuishulp. Tegelijk wordt hier fors op bezuinigd. Om de thuishulp betaalbaar te houden, lobbyde de VNG vorig jaar voor een wettelijke plicht tot mantelzorgen. De hoogste rechter bepaalde in mei echter dat mensen hier niet toe mogen worden gedwongen.

De insteek van de VNG is volgens staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) dan ook verkeerd. "Het lijkt er nu op dat de gemeente eerst kijkt of er mantelzorg verleend wordt, en dan bekijkt hoeveel zorg extra er nog nodig is. Maar het moet juist andersom", zegt hij in de krant.

NYT: IS heeft mogelijk oud Iraaks gifgas

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft in Irak mogelijk oude chemische wapens buitgemaakt, restanten van het regime van wijlen dictator Saddam Hussein. Dat berichtte The New York Times dinsdag. The Huffington Post meldde zondag al dat IS mogelijk over gifgas beschikt, op basis van foto's van Koerdische activisten in de belegerde stad Kobani.

Het zou gaan om chemische wapens zoals mosterdgas en sarin die nog stammen uit de jaren tachtig, geproduceerd door het Iraakse regime tijdens de oorlog tegen Iran. Tussen 2004 en 2011 vonden Amerikaanse militairen in Irak een aantal keer oude opslagplaatsen met chemische wapens, een feit waar zelden ruchtbaarheid aan werd gegeven. En in zeker zes gevallen werden Amerikanen blootgesteld aan de giftige stoffen.

Volgens de NYT, die zich baseert op Amerikaanse en Iraakse bronnen en vrijgegeven documenten van de Amerikaanse inlichtingendiensten, vonden Amerikaanse troepen zo'n vijfduizend raketkoppen, granaten en bommen met giftige stoffen. Niet alle chemische wapens werden veiliggesteld of vernietigd en een deel ervan werd gevonden in delen van Noord-Irak die de afgelopen maanden in handen zijn gevallen van IS.

Amsterdam weer even dance-walhalla

Het Amsterdam Dance Event (ADE) barst woensdagavond weer los. Met driehonderd evenementen verspreid over tachtig locaties, daarmee het grootste clubfestival ter wereld, is de hoofdstad tot en met zondag een waar dance-walhalla.

Het ADE wordt afgetrapt in de Heineken Music Hall. Op Armada Night nemen onder anderen Armin van Buuren en Dash Berlin plaats achter de draaitafels. Het feest zou oorspronkelijk plaatsvinden in de Gashouder bij de Westergasfabriek, maar werd verplaatst naar de grotere hal tegenover de Amsterdam Arena.

Ook evenementen Kings of Ace en Sexed Up moesten op zoek naar een andere locatie. De feesten zouden worden gehouden in The Sand, maar die hal werd eind vorige maand gesloten na een dodelijke schietpartij. De organisatoren sloegen de handen ineen en geven vrijdag een gezamenlijk feest in de Amsterdam RAI.

Armin van Buuren, Dash Berlin, Afrojack, Hardwell en Tiësto worden op de eerste dag van het ADE extra in het zonnetje gezet. De Nederlandse dj's ontvangen dan hun eigen postzegel. Omdat de vijf al jaren een grote rol spelen op het gebied van dancemuziek vond PostNL het tijd om hen een eigen postzegel te geven.

'Iraakse grondcampagne nodig tegen IS'

Om terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te verslaan is een grondcampagne met vooral Iraakse eenheden nodig. Militaire leiders en bevelhebbers van de internationale coalitie tegen IS zijn het eens dat luchtaanvallen alleen niet genoeg zijn. Dat zei commandant der strijdkrachten Tom Middendorp tegen de NOS na het bijwonen van een internationale top over IS in Washington.

De hoogste militair zei positief te zijn over de resultaten van de luchtaanvallen. "Je ziet al dat de opmars is gestokt. Ik denk dat we hun weerstand kunnen gaan breken." Hij wees erop dat de luchtaanvallen pas een paar weken bezig zijn. De Amerikaanse president Barack Obama herhaalde bij de top dat de campagne tegen IS een lange strijd wordt.

Xbox One meer verkocht dan PS4 in september

De ondertussen beruchte analist in de gamesindustrie Michael Pachter heeft weer wat te melden: volgens hem zijn er meer Xbox One-consoles verkocht dan PlayStation 4's in afgelopen september in Noord-Amerika. Hij zegt dat Microsoft 325.000 consoles heeft verkocht, terwijl de teller voor Sony is blijven steken bij 250.000. Opvallend, want PlayStation 4 heeft tot nu toe elke maand betere cijfers laten zien dan Xbox One.

Vorige maand kwam Destiny uit, en als 'partner' van Sony zou dat juist de systemseller moeten zijn geweest. Voor 450 dollar kon je een PlayStation 4 met Destiny kopen. Microsoft heeft echter Madden 15, een football-game dus populair in Noord-Amerika, bij haar console gestopt. Beter nog, je kreeg er een gamevoucher bij, zodat je bijvoorbeeld Destiny gratis erbij kon krijgen. Blijkbaar heeft dat zijn vruchten afgeworpen. Zeker omdat de bundel nog eens 50 dollar goedkoper was.

Volgende week komen de officiële cijfers uit de Verenigde Staten, dan weten we of Microsoft langzaam opkrabbelt in de strijd met Sony om de gunst van de consolegamer.

Xbox One

WHO: sterftecijfer ebola naar zeventig procent

Het sterftecijfer van de ebola-uitbraak in West-Afrika is opgelopen tot zeventig procent en over twee maanden kan het aantal besmettingen per week oplopen tot tienduizend. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag gezegd.

Op een persconferentie schetste directeur-generaal Bruce Aylward van de WHO een somber beeld. Het sterftecijfer werd door de WHO eerder nog ingeschat op zo'n vijftig procent. Aylward zei dinsdag dat dat cijfer moet worden bijgesteld.

Als de wereld niet binnen zestig dagen meer doet om de crisis te bezweren, dan 'sterven er een hoop mensen', waarschuwde Aylward.

De afgelopen vier weken kwamen er per week duizend nieuwe gevallen bij. De WHO probeert nog altijd om patiënten zo snel mogelijk te isoleren en te behandelen. Doelstelling is om ten minste zeventig procent van de patiënten te isoleren om zo de verspreiding een halt toe te roepen.

Sierra Leone, Guinee en Liberia zijn hard getroffen door de virusuitbraak en Aylward zei dat de WHO zich grote zorgen maakt over de verspreiding van ebola in de hoofdsteden van die drie landen. De gezondheidszorg staat onder grote druk, maar toch blijft de WHO inzetten op het behandelen van patiënten.

"Het is zo verschrikkelijk onethisch om mensen alleen maar te isoleren", zei hij. Er worden ook andere maatregelen getroffen, zoals het verstrekken van beschermende kleding en het opzetten van basisklinieken.

Ook gezondheidswerkers van hulporganisaties ontkomen niet aan ebola. Zestien medewerkers van Artsen zonder Grenzen zijn besmet met ebola en negen van hen zijn reeds overleden.

Volgens Sharon Ekambaram krijgen gezondheidswerkers onvoldoende hulp van de internationale gemeenschap. Hoewel er veel beloftes worden gedaan, komt daar volgens haar maar bitter weinig van terecht.

'Kamer wil van OV-chipkaart af'

Een ruime Kamermeerderheid wil de huidige OV-chipkaart afschaffen. De partijen willen zo snel mogelijk overstappen op een van de alternatieven, schrijft het AD woensdag.

Onder meer VVD, CDA, D66, PVV en ChristenUnie zien geen toekomst meer voor de OV-chipkaart. De NS is al alternatieven aan het testen, maar dat gaat regeringspartij VVD niet snel genoeg. "Ophouden met testen. Ik wil dat vóór 1 juli een vernieuwd systeem voor reizen in het openbaar vervoer is uitgerold", zegt VVD-Kamerlid Betty de Boer in de krant.

D66 wil ook van de huidige chipkaart af, maar wacht liever de testen af. "Laten we het deze keer vooral goed doen", zegt Kamerlid Stientje van Veldhoven in de krant. PVV-Kamerlid Barry Madlener wil dat er een alternatief komt en dat het gewone treinkaartje terugkomt.

Reizigers klagen al langer over het omslachtige in- en uitchecken bij stations en het feit dat er minstens twintig euro saldo op de kaart moet staan. Daarnaast is het meenemen van anderen omslachtig. Een mogelijk alternatief is betalen met de smartphone, waarmee zonder in- en uitchecken kan worden gevolgd welk traject een reiziger heeft afgelegd.

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) wijst er in de krant op dat de OV-chipkaart geen eindstation is. "Het is nu een volwaardig product, maar moet in de toekomst verder worden ontwikkeld."

Wall Street licht in het groen gesloten

Wall Street is na drie rode sessies weer met winst gesloten. Hoewel het positieve sentiment tegen het einde van de handelsdag dreigde te verdampen, koerste de Dow Jones index uiteindelijk na een lichte opleving onveranderd op 16.315,19 punten. De S&P500 index won 0,2 procent op 18.77,70 punten en techbeurs Nasdaq vlagde 0,3 procent hoger af op 4.227,17 punten.

De euro/dollar handelde licht hoger op 1,2656 en goud won eveneens. Olie leverde daarentegen flink in met een prijsdaling van meer dan drie procent. Het Internationaal Energie Agentschap stelde dinsdag de verwachtingen voor de vraag naar olie neerwaarts bij.

De markten vonden steun in de overwegend positieve bedrijfscijfers. Vooral de betere resultaten van Citigroup en de outlookverhoging van Johnson & Johnson smaakten beleggers naar meer. Citigroup eindigde 3,2 procent hoger nadat de omzet in het afgelopen kwartaal met 1,7 miljard dollar steeg en de winst toenam van 3,2 miljard naar 3,4 miljard dollar.

Johnson & Johnson verloor, na aanvankelijk in het groen te zijn geopend, 2,1 procent ondanks dat de farmaceut op basis van de winststijging van net geen drie miljard dollar naar 4,7 miljard dollar de winsttaxatie voor heel 2014 naar boven bijstelde, overigens niet voor het eerst dit jaar.

Ook JPMorgan Chase en Wells Fargo zagen de resultaten in vergelijking tot vorig jaar stijgen, maar kregen de handen niet op elkaar. JPMorgan koerste 0,3 procent lager en Wells Fargo gaf 2,7 procent aan beurswaarde prijs.

FNV Bondgenoten gaat opnieuw stemmen over fusie

FNV Bondgenoten stemt op eind november op een nieuw congres opnieuw over de voorgenomen fusie tot één vakbewging. Dat meldde voorzitter Ellen Dekkers dinsdag op een persconferentie. In een eerdere stemming was de benodigde meerderheid net niet gehaald. Ton Heerts blijft aan als voorzitter van de vakcentrale FNV.

De fusie kan opnieuw in stemming worden gebracht doordat ten minste tien procent van de congresleden van woensdag om een nieuw congres verzocht. Volgens FNV-regels kan dan een nieuwe bijeenkomst worden georganiseerd. "Zo kunnen we de fusie alsnog mogelijk maken", zegt Dekkers. De voorwaarden van de fusie worden voor de nieuwe stemming niet gewijzigd.

"De fusie moet doorgaan", zegt FNV-voorman Ton Heerts dinsdag. Hij zegt te hebben gemerkt dat de fusie breed wordt gedragen in de totale organisatie, na tal van oproepen aan het bestuur van Bondgenoten en het algemeen bestuur van FNV om 'alles in werk te stellen om fusie door te laten gaan', vertelt hij.

"De FNV moet sterk blijven, we moeten blijven doorgaan met vernieuwen, zeker in deze onzekere tijd is een sterke vakbond belangrijk", aldus Heerts. "We gaan er nog een keer voor. Een sterke vakbond is te belangrijk om tegengas te kunnen geven aan het huidige neoliberale bewind."

Heerts wijt het mislukte congres van woensdag deels aan een gebrek aan goede informatievoorziening aan de leden. Daar is volgens hem in aanloop naar het tweede congres nog veel winst te behalen. Volgens Dekkers zouden veel mensen die tegenstemden helemaal niet tegen de fusie zijn, maar nog met vragen over de financiën zitten.

Op het nieuwe congres, waarvoor nog geen precieze datum is geprikt, willen het bestuur van Bondgenoten en de vakcentrale 'een open dialoog aangaan' met zowel voor- als tegenstemmers. "De meningen van de tegenstemmers worden gerespecteerd", bezweert Heerts.

De leden van FNV Bondgenoten zetten woensdag tijdens het vorige congres een voorlopige streep door de voorgenomen fusie op 1 januari. Tijdens een stemming in Den Haag werd een tweederdemeerderheid op een paar stemmen na gehaald. De vakcentrale ging toen in beraad over de te nemen vervolgstappen.

Eerder hadden Abvakabo FNV, FNV Sport en FNV Bouw met een ruime meerderheid voor gestemd. Vrijdag stemde 97 procent van het ledenparlement van de vakcentrale voor de fusie. Op de persconferentie van dinsdag spraken ook de andere bonden zich nogmaals uit voor de plannen.

Dark Souls II: Crown of the Ivory King

In Crown of the Ivory King is een winterjas aan te raden. Zodra je je weg hebt gevonden naar de DLC via het haast vanzelfsprekende Shrine of Winter, word je vrijwel meteen verrast door een sneeuwstorm. In dit deel van The Lost Crowns vecht je niet alleen uitsluitend tegen de gecorrumpeerde machten van de Ivory King; het is een gevecht met de elementen. Twee Souls-veteranen hebben het laatste stukje Dark Souls II gespeeld.

Ke$ha klaagt producent aan wegens misbruik

Ke$ha beschuldigt Dr. Luke van seksueel, fysiek, verbaal en emotioneel misbruik. Direct nadat de zangeres op 18-jarige leeftijd een contract had getekend bij de producent zou hij zijn begonnen met zijn daden. De inmiddels 27-jarige zangeres is nu naar de rechter gestapt om onder haar contract uit te komen, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Ke$ha meent dat Dr. Luke meerdere malen seksuele avances maakte en haar dwong drugs en alcohol te nemen als ze daar niet op inging. Ze meent ook ooit door hem te zijn aangevallen in zijn woning in Malibu. Ze zou aan hem zijn ontsnapt door op blote voeten naar buiten te rennen en zich te verstoppen in de bergen.

Dr. Luke zou ook de reden zijn geweest van de eetstoornis waaraan ze vroeger leed. "Je bent niet knap, je bent niet getalenteerd, je hebt gewoon geluk dat je mij hebt", zou hij tegen haar hebben gezegd. Ke$ha hoopt volgens haar advocaat met de rechtszaak 'deze verschrikkelijke tijd' achter zich te laten.

Extremist ontvlucht Duitsland ondanks enkelband

Een islamitische extremist is er in geslaagd Duitsland te ontvluchten, naar verluidt naar Syrië, terwijl hij onder beperkt huisarrest stond en een enkelband droeg. Minister van binnenlandse zaken van de deelstaat Hessen Peter Beuth heeft berichten in de media hierover bevestigd.

De 24-jarige verdachte, die werd aangeduid als Hassan M, kreeg in december een enkelband om, nadat hij verdachte was in een onderzoek naar een overval waarbij ook zwaar lichamelijk letsel was toegebracht.

M. moest bepaalde uren van de dag thuis blijven. De enkelband registreerde slechts of hij zich daaraan hield. Zijn exacte locatie werd niet doorgegeven door het apparaat.

Volgens de Duitse omroep ARD is de man een salafist en is hij vermoedelijk naar Syrië gereisd om zich aan te sluiten bij een jihadistische groepering.

Arie Slob uitgeroepen tot meest 'dwarse' politicus

Arie Slob is door Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, uitgeroepen tot dwarse politicus van het jaar. De ChristenUnie-leider krijgt de prijs vanwege zijn verzet tegen de strafbaarstelling van illegaliteit, stelt de organisatie maandagavond.

"De PvdA, die altijd zegt op te komen voor illegalen, liet het op dit dossier pijnlijk afweten. Slob bleef echter onder grote druk van coalitiegenoten voor zijn idealen staan", aldus Dwars-voorzitter Stefan Bekedam in een verklaring. "Hij maakte zijn steun voor de begroting afhankelijk van deze principiële zaak en daarmee ging de strafbaarstelling van tafel."

Het is de eerste keer dat Dwars de prijs uitreikt. De prijs is bedoeld voor politici die dwars durven te zijn en ondanks grote druk opkomen voor hun idealen.

Treinverkeer Almere-Weesp woensdag hervat

Het treinverkeer tussen Almere en Weesp kan woensdagochtend zoals verwacht weer worden hervat. Dat heeft spoorbeheerder ProRail dinsdagavond gezegd.

Uitgelopen weekendwerkzaamheden aan een nieuwe spoorbrug over de A1 bij knooppunt Muiderberg zorgden ervoor dat er maandag en dinsdag de hele dag nog geen treinen konden rijden tussen Almere en Weesp. Door diverse tegenvallers was er meer tijd nodig.

Jan Smit uit de lappenmand

Jan Smit kan weer optreden. De Volendamse zanger moest het optreden dat hij maandag zou geven in TivoliVredenburg in Utrecht nog afblazen omdat hij kampte met een fikse oorontsteking. Woensdag, het eerstvolgende concert in zijn agenda, gaat gewoon door.

"Morgenavond in Roosendaal sta ik er weer!", heeft Smit dinsdag laten weten via Twitter. Hij schreef een dag eerder al dat de medicijnen die hij had gekregen goed aanslaan. De zanger geeft woensdagavond een concert in Schouwburg De Kring.

Spies nieuwe burgemeester Alphen aan den Rijn

Oud-minister Liesbeth Spies wordt waarschijnlijk de nieuwe burgemeester van Alphen aan den Rijn. De CDA'er is dinsdagavond voorgedragen door de gemeenteraad.

Spies, momenteel waarnemend burgemeester van Stichtse Vecht, was van december 2011 tot november 2012 minister van Binnenlandse Zaken in het eerste kabinet-Rutte. Ze volgde toen Piet Hein Donner op, die vicepresident van de Raad van State werd.

in Alphen aan den Rijn volgt Spies Tjerk Bruinsma (PvdA) op die sinds 1 januari waarnemend burgemeester was na het vertrek van Bas Eenhoorn.

Mozambique woensdag naar de stembus

Kiesgerechtigden in Mozambique gaan woensdag naar de stembus voor de algemene verkiezingen. Sinds de onafhankelijkheid van het land in 1975 is het niet zo spannend geweest.

Volgens analisten lijkt het erop dat de partij Frelimo gaat winnen. Tegenstand wordt verwacht van voormalig rebel Afonso Dhlakama, leider van de Nationale Verzetsbeweging, en van een nieuwe partij, de Mozambikaanse Democratische Beweging. Die laatste partij is vooral populair onder jonge Mozambikanen.

In aanloop naar de verkiezingen was het rustig in Mozambique.

Toetsenist Isaiah Owens overleden

Toetsenist Isaiah Owens is gisteren op 38-jarige leeftijd overleden. De muzikant was met Jack White op tournee in Mexico. Uit respect voor de muzikant is de rest van de tour van Jack White afgelast. Het is niet bekendgemaakt waardoor de muzikant is overleden.

Owens, die door velen Ikey werd genoemd, speelde eerder in bands zoals The Mars Volta, De Facto, Sublime, Long Beach Dub Allstars, Free Moral Agents en Mastodon. Afgelopen juni liet Owens nog aan het blad OC Register weten dat hij de opnames van zijn eerste solo-album had voltooid. Of en wanneer dit album zal verschijnen is nog niet bekend.

Lagere straf voor beschieten kroegbaas en agenten

Een 42-jarige man die twee jaar geleden in Amsterdam een kroegbaas door het hoofd schoot en drie agenten beschoot heeft in hoger beroep een lagere straf gekregen. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde hem dinsdag tot achttien jaar cel, twee jaar minder dan hij van de rechtbank had gekregen.

De eigenaar van een café in de Bijlmer wilde de man in maart 2012 op straat aanspreken op zijn gedrag in zijn zaak. Hierop pakte man een geladen vuurwapen uit zijn broeksband en schoot hij op het hoofd van de kroegbaas. Die raakte zwaargewond.

Een agent die in de buurt was werd ook beschoten. Vervolgens vluchtte de schutter naar een binnentuin, waar hij het vuur opende op twee agenten. Een van hen liep daarbij een hoofdwond op.

De rechtbank had de man veroordeeld tot twintig jaar cel voor poging tot moord. Het hof gaat echter uit van poging tot doodslag en komt daardoor tot een lagere straf.

Coalitie breidt aanvallen op IS in Syrië uit

De internationale coalitie die de strijd heeft aangebonden met de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS) heeft het aantal aanvallen in Syrië uitgebreid. In de nacht van maandag op dinsdag werden bij de Syrische grensstad Kobani 21 luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van IS. Sinds de start van het offensief, begin vorige maand, zijn niet eerder zoveel aanvallen uitgevoerd.

De luchtaanvallen bij Kobani zijn erop gericht te voorkomen dat IS versterkingen en voorraden kan aanvoeren en Kobani op volle sterkte kan aanvallen. De bombardementen werden uitgevoerd door de Amerikaanse en Saudi-Arabische luchtmacht.

Het aantal luchtaanvallen tegen IS in Irak is de afgelopen dagen afgenomen. Maandag werd slechts een aanval uitgevoerd bij de stad Kirkuk.

Obama: wereld doet te weinig tegen ebola

De wereld doet niet genoeg om de ebola-uitbraak in West-Afrika tot staan te brengen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag gezegd. De president liet doorschemeren van plan te zijn om er bij buitenlandse regeringsleiders op aan te dringen meer te doen.

Obama zei dat de Verenigde Staten hun deel zullen bijdragen in de strijd tegen ebola. Maar, zei hij, 'iedereen moet meer doen dan ze nu al doen'.

Tijdreizen

Momenteel ben ik terug in de tijd. Met Ronald en Edgar trek ik door de Dordogne van de jaren '90. Hoewel ik dol ben op de Dordogne, ben ik er sinds de jaren '90 niet meer geweest. Naar deze reis heb ik enorm uitgekeken. Het is er heerlijk. Sierlijk ratelende krekels vullen de stilte. Ze zitten overal in de dampende weide, die bijkomt van een warme dag. Kamille. De geur van een ontluikende zomer. Ik sluit mijn ogen en geniet.

[Upd] [Vid] Servië - Albanië gestaakt, broer Albanese MP opgepakt

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Servië en Albanië is dinsdag definitief gestaakt. Scheidsrechter Martin Atkinson stuurde vlak voor rust iedereen naar de kleedkamer nadat een aantal spelers en supporters het met elkaar aan de stok hadden gekregen. Even later kon de wedstrijd wat betreft de UEFA, Atkinson en de Serviërs weer hervat worden, maar Albanië weigerde verder te spelen.

Servië en Albanië staan voor het eerst tegenover elkaar op het voetbalveld en de wedstrijd is politiek beladen. De sfeer in het stadion van Partizan Belgrado sloeg plots om toen een vlag met een steunbetuiging aan Kosovo via een drone boven het veld werd gehangen. Kosovo kent een grote groep ethnisch Albanese inwoners, maar wordt door Servië niet erkend als onafhankelijke staat.

De Servische speler Aleksandar Mitrovic greep de vlag uit de lucht, waarop een aantal spelers van Albanië direct de confrontatie zocht. Boze supporters van Servië gooiden bovendien vuurwerk op het veld. De actie met de vlag is opmerkelijk, omdat er geen Albanese uitsupporters zijn toegelaten bij de wedstrijd.

Update, woensdag 0.55 uur
De broer van de Albanese premier Edi Rama is volgens InSerbia News in een VIP-box gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht de drone vanuit de box het stadion in te hebben laten vliegen. Dat werd volgens InSerbia op de Servische staatstelevisie bekendgemaakt.

Haase knokt zich naar tweede ronde Wenen

Robin Haase heeft bij het ATP-toernooi van Wenen de tweede ronde bereikt. De Hagenaar versloeg tot teleurstelling van het thuispubliek de als achtste geplaatste Oostenrijker Dominic Thiem in drie sets: 6-3, 3-6 en 6-3. Haase bereikte vorig jaar nog de finale in Wenen en heeft daarom veel punten te verdedigen.

Benjamin Becker is de tegenstander van Haase in de tweede ronde. De Duitser won met 4-6, 6-1 en 6-3 van de Roemeense qualifier Victor Hanescu. Becker is de nummer 45 van de wereld, Haase staat 27 plaatsen lager.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.