Syrië fel tegen no-flyzone boven Syrisch gebied

Syrië is fel tegen het instellen van een no-flyzone boven Syrisch grondgebied. Dat heeft het Syrische ministerie van buitenlandse zaken woensdag gezegd. Een no-flyzone zou een 'flagrante schending' van het handvest van de Verenigde Naties zijn.

Turkije heeft eerder gezegd niet deel te willen nemen aan de strijd tegen de extremistische organsatie Islamitische Staat, tenzij de Verenigde Staten ook het regime van de Syrische president Bashar Assad aanpakken. Turkije eist bovendien dat er een no-flyzone wordt ingesteld en een bufferzone langs de grens.

Ondertussen heeft de Syrische Nationale Coalitie, de door het Westen gesteunde oppositie in Syrië, een vijf dagen durend overleg afgerond. Ahmed Touma werd opnieuw tot interim-premier gekozen. De SNC heeft geprobeerd een soort bestuur in te stellen in gebieden in Syrië die in handen van de oppositie zijn. Dat is echter niet efficiënt gebleken. Bovendien heerst er grote verdeeldheid. De gebieden waar de oppositie aan de macht is zijn dan ook afgegleden in chaos.