Topman: TNT Express loopt achter

Redactie

TNT Express loopt al een aantal jaren achter de feiten aan, omdat het vorige management te weinig heeft geïnvesteerd. De bezorger gaat nu weer investeren in it-systemen en materieel om een inhaalslag te maken. Dat zegt topman Tex Gunning woensdag in een interview in Het Financieele Dagblad.

Hoeveel TNT gaat investeren, wordt in februari bekendgemaakt. Gunning verwacht echter minimaal drie procent van de omzet uit te trekken, waar dat in het verleden 'slechts twee procent was'. Volgens de voormalige Akzo Nobel-topman, die nu een jaar in dienst is bij TNT, zal het drie jaar duren voordat de achterstand is ingehaald.

"We zijn bezig met een enorme transformatie, waarbij haast het hele topmanagement is vervangen", zegt hij in de zakenkrant. "We zijn er echter nog niet. TNT heeft in zijn zelfstandige bestaan nog nooit winst gemaakt." Hij verwacht uiteindelijk wel dat er een 'mooi bedrijf komt dat rendeert'.

Gunning verwacht door slim te gaan werken, dat de Nederlandse expressbezorger voorlopig zelfstandig kan blijven voortbestaan. "Ik ben niet gekomen om TNT meteen te verkopen." Of TNT zelfstandig blijft, is volgens hem 'niet tot in de eeuwigheid te zeggen'. "Dat kun je nooit zeggen in het bedrijfsleven, want als er een bod op het bedrijf komt, dat moet dat voorgelegd worden aan de aandeelhouders. De beslissing daarover neem ik niet. De geschiedenis van het bedrijf laat zien dat er veel kan gebeuren."

TNT Express is een product van een splitsing, waaruit ook PostNL is ontstaan. Die splitsing werd gedaan op aandringen van aandeelhouders. De bedoeling was dat TNT verkocht zou worden aan UPS. Die deal werd uiteindelijk echter geblokkeerd door de Europese Commissie.