Kamer verliest geduld met Franse begroting

In de Tweede Kamer raakt het geduld met Frankrijk op. Verschillende partijen eisen dat het land zich aan de Europese begrotingsregels houdt, bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer met premier Mark Rutte (VVD) over de aankomende Europese top. "Frankrijk moet leveren", zei Mark Verheijen van regeringspartij VVD.

De fracties trokken fel van leer. Het lijkt er steeds meer op dat Frankrijk de Europese begrotingsregels aan zijn laars lapt, zei CDA-leider Sybrand Buma. Hij wees erop dat de afgelopen jaren de zuidelijke EU-landen heel strak aan de begrotingsregels gehouden zijn. "Het mag niet gebeuren dat Frankrijk soepelere regels krijgt. Het gaat om de geloofwaardigheid van het Europese europroject", zei Buma.

Frankrijk moet woensdag een ontwerpbegroting voor volgend jaar inleveren bij de Europese Commissie. De Volkskrant schreef woensdag dat het land daarin alle belangrijke budgettaire afspraken met Brussel schendt. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zou het voorstel daarom niet willen accepteren.

D66-leider Alexander Pechtold zei dat de Europese begrotingsregels 'staan als een huis'. "Het is goed dat Frankrijk nu stevige signalen krijgt. Daar moeten we wel aan vasthouden." Wat Pechtold betreft moet Frankrijk een miljardenboete betalen als het land zich niet aan de regels houdt.

Zo ver wilde Verheijen nog niet gaan. Hij noemde het de 'ultieme consequentie', maar vroeg zich tegelijkertijd af of het wel helpt om boetes op te leggen aan een land dat al heel grote tekorten heeft. Wel uitte de liberaal forse kritiek. "We hebben gezien dat Frankrijk heel goed is in het aankondigen van hervormingen. De uitvoering blijft echter achterwege."

Frankrijk leeft in een 'fantasiewereld' als het nog uitzonderingen voor zichzelf ziet. Verheijen duldt geen verder uitstel. Dat brengt de eurozone in gevaar. "Ze zullen nu moeten leveren."

Marit Maij (PvdA) leek zich milder op te stellen. Zij denkt dat er 'ruimte' is in de Europese begrotingsregels voor Frankrijk. "Die ruimte hebben wij als Nederland ook gekregen." Ook als landen niet aan de begrotingseisen voldoen, maar wel op de lange termijn uitzicht hebben op groei dan moeten ze de tijd krijgen om te voldoen aan de begrotingsregels, vindt Maij.

Die uitspraken kwamen Maij op forse kritiek te staan van de VVD, CDA en D66. "Dit is echt een levensgevaarlijk verhaal wat de PvdA hier houdt", zei Pechtold. Maij laat zich 'in de luren leggen' door Frankrijk, dat daarbij wordt gesteund door Italië. De Nederlandse economie komt in gevaar als Frankrijk uitstel krijgt, waarschuwde hij. Ook Buma kwalificeerde de uitspraak van Maij als een 'levensgevaarlijk signaal'.

Maij herhaalde dat er wat haar betreft ruimte is in de begrotingsregels. "Maar het moet wel binnen de regels zijn." Ook moet Frankrijk hervormen. Het is nu aan Frankrijk en de Europese Commissie om het hierover eens te worden. Maij steunt daarbij de inzet van Dijsselbloem.

Premier Rutte zei dat nu de Europese Commissie aan zet is om de Franse begroting te beoordelen. Hij wilde zich daarom niet uitspreken over de vraag of er inderdaad ruimte is voor de Fransen. Wel zei hij dat de eventuele ruimte heel precies is omschreven. "Die is niet ruim." Ook hecht Nederland zeer aan een 'strikte uitvoering' van de Europese begrotingsregels, aldus de premier.