Google Glass-verslaafde succesvol behandeld

Voor het eerst werd een persoon behandeld voor een verslaving aan Google Glass. Dat gebeurde in de VS bij een 31-jarige militair.
De marinier werd aanvankelijk opgenomen voor een alcoholverslaving maar de psychiaters ontdekten dat de man verslaafd was aan de draagbare computer in de vorm van een bril.

De soldaat liep tot 18 uur per dag met het gadget op zijn neus en was naar verluidt prikkelbaar als hij het niet meer kon dragen. Hij ontwikkelde bovendien een onwillekeurige beweging van zijn hand naar zijn bril, of beter: de plek waar die zou moeten zitten. Zelfs dromen gebeurde door de ogen van het apparaat, aldus de anoniem gebleven man.

Het toestel werd door de militair aangekocht om productiever te zijn op het werk. Helaas voor hem draaide het dus uit op een heuse verslaving.

De casus werd beschreven in het vakblad 'Addictive Behaviors' en het artikel beschrijft hoe na 35 dagen behandeling een verminderde prikkelbaarheid en een verbetering van het kortetermijngeheugen genoteerd kon worden. De patiënt kon weer helder denken en de ongecontroleerde bewegingen om op zijn bril te tokkelen verdwenen ook. Wel gaf hij aan nog te dromen alsof hij door een Google Glass-bril de wereld beziet.

Door de studie laait het debat over het wel of niet erkennen van internetverslaving als psychiatrische aandoening weer op in de Verenigde Staten. De APA (American Psychological Association) beschouwt de verslaving niet als een stoornis.
Deskundigen over de hele wereld vinden echter dat internetverslaving een reëel gevaar vormt waarvoor behandeling vereist is. Vooral draagbare technologie zou sterk in het menselijk wezen ingrijpen.