August: Osage County

Lisanne (Lizan)

De familie Weston is niet echt een doorsnee gezellige familie. Vader Beverly (Sam Shepard) drinkt en niet zo'n klein beetje ook en moeder Violet (Meryl Streep) is een pillenslikkende, kettingrokende vrouw, die ook nog eens terminale mondkanker heeft. Ze zegt wat ze denkt en schuwt daarbij he-le-maal niemand. Als vader op een dag weg gaat en niet meer terug komt, wordt de familie bij elkaar getrommeld. 

De familie komt bijeen in het huis waarin ze zijn opgegroeid. De drie gezusters Barbara (Julia Roberts), Karen (Juliette Lewis) en Ivy (Julianne Nicholson) hebben alle drie zo hun eigen problemen, naast die van hun ouders. Barbara ligt in scheiding met haar man Bill (Ewan McGregor) en heeft een typische gothic tienerdochter waar ze geen grip op krijgt. Karen is nogal van de scharrels en is het mikpunt van moeders wanneer ze met de zoveelste man aan komt zetten bij het ouderlijk huis: 'Leuke date, zo'n begrafenis'. Ivy heeft stiekem een relatie met haar neef. Als kers op de slagroomtaart zijn tante Mattie Fae (Margo Martindale) en oom Charlie (Chris Cooper) ook gekomen. Dit ruziënde stel kon de familie net gebruiken. 

Als je denkt dat de verdwijning van pa enigszins voor verzoening en een tijd, waarin je elkaar onvoorwaardelijk steunt, zorgt, dan heb je het bij deze familie mis. August: Osage County begint met heel veel drama en eindigt er ook mee. Alles wat er tussenin komt is eigenlijk ook drama, ruzie, problemen en strubbelingen. 

August: Osage County is een prachtige verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Tracy Letts dat de Pulitzerprijs won. Dat de film uit het theater komt, is te merken aan onder andere het theatrale acteerwerk. De personages maken het verhaal, de verhalen die ze vertellen, de ruzies die ze maken. Bij zo'n film zijn goede acteurs van cruciaal belang. Vertellen ze niet voor honderd procent geloofwaardig, dan is de film niks. August: Osage County is een film waarbij het met de personages wel goed zit. Natuurlijk is daar Meryl Streep die het verhaal echt geweldig draagt, maar de rest van het gezelschap doet het ook perfect. 

Echt komisch is het niet, al zit er wel wat zwarte humor in. De 121 minuten durende film moet je liggen, anders wordt het een ontzettend lange zit. Voor degenen die wel van een flinke portie drama houden, is het prima vol te houden met elke keer weer nieuwe verrassingen, voor zowel de familieleden als de kijkers. 

De dvd bevat helaas niks aan extra's, maar de film zelf is een goede reden om het schijfje aan te schaffen.