NAVO: Russische troepen nog steeds bij Oekraïne

De hoogste NAVO-militair in Europa is erg blij met de terugtrekking van Russische troepen bij de Oekraïense grens die president Vladimir Poetin zaterdag aankondigde. Maar, zo zei generaal Philip Breedlove woensdag, de NAVO heeft nog steeds geen omvangrijke verplaatsingen in het gebied waargenomen.

"We hebben nog geen grote troepenbewegingen gezien", aldus Breedlove. "We kijken nu of de daad bij het woord wordt gevoegd."

Poetin gaf aan zo'n 17.600 militairen die deelnamen aan een legeroefening bij de grens terug te sturen naar hun bases. Eerder stationeerde Rusland zo'n veertigduizend militairen langs de grens, op een moment waarop het conflict in Oekraïne aan het escaleren was. De NAVO vreesde voor een militaire invasie en riep Moskou op de troepen terug te trekken.

Het Westen verdenkt Rusland ervan de separatisten in het oosten van Oekraïne te steunen. Moskou ontkent dit en beweert dat de rebellen op eigen houtje opereren. Breedlove denkt dat Rusland zijn invloed in Oost-Oekraïne wil behouden, omdat de regio van economisch belang is voor Moskou.