Aantal eerstejaars op universiteit blijft gelijk

Dit studiejaar hebben zich evenveel studenten bij een universiteit ingeschreven als vorig jaar. Zo'n 45 duizend nieuwe studenten hebben zich aangemeld. De studie rechten is met twintig procent meer inschrijvingen wel flink populairder, blijkt woensdag uit cijfers van de vereniging van universiteiten VSNU.

Ook studies in de technieksector zijn populairder geworden. De inschrijvingen voor deze opleidingen stegen met gemiddeld vier procent. Volgens de VSNU komt dit 'door de inzet van onderwijsinstellingen en bedrijven om opleidingen meer aantrekkelijk te maken'. Bacheloropleidingen als Liberal Arts & Sciences zijn eveneens populair. In deze brede opleidingen worden vakken uit verschillende disciplines aangeboden. Zo krijgt een student bijvoorbeeld, naast vakken Nederlands, ook lessen in scheikunde. Het aantal leerlingen dat zich voor deze studies inschreef steeg met negen procent.

Het aantal studenten dat zich aanmeldde voor een opleiding op het gebied van taal en cultuur daalde met negen procent. In de sector gedrag en maatschappij werden vijf procent minder inschrijvingen genoteerd. In het voorjaar komt de VSNU met definitieve en gedetailleerdere cijfers.

De Vereniging Hogescholen liet vorige week weten dat het aantal leerlingen dat een hbo-opleiding volgt dit jaar daalde met vier procent. Dit studiejaar studeren minder dan honderdduizend leerlingen aan het hbo, terwijl dat er vorig jaar nog bijna 102 duizend waren.