Kabinet overweegt inhuren hulp voor berging MH17

Redactie

Het is niet uitgesloten dat 'private contractors' worden ingezet om de wrakstukken van vlucht MH17 in Oekraïne veilig te stellen. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag gezegd tijdens het debat over de nasleep van de vliegtuigramp. Over het terughalen van de wrakstukken wordt momenteel onderhandeld via de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE).

PVV-Kamerlid Raymond de Roon vroeg Opstelten of het kabinet overweegt 'huurlingen' in te schakelen om de wrakstukken veilig te stellen. De bewindsman antwoordde daarop geen huurlingen in te willen zetten, maar zei niet uit te sluiten dat 'private contractors' worden ingeschakeld. Wat het verschil is tussen huurlingen en private contractanten werd niet duidelijk in het debat.

Over de oorzaak van de crash deed Opstelten nog altijd geen uitspraken. Zo vroeg CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zich af of Nederland inmiddels beschikt over de satellietbeelden waarover de Amerikanen vlak na de ramp in de openbaarheid traden. Daaruit zou blijken dat een raket op MH17 is afgevuurd. Opstelten zei dat de Amerikanen alles delen, maar benadrukte dat het onderzoek naar de toedracht wordt uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het eindrapport wordt volgend jaar verwacht.

Opstelten maakte verder bekend dat Oekraïense hulpverleners die hebben gezocht naar de lichamen en spullen van de inzittenden van vlucht MH17 een herdenkingspenning krijgen. Daags na de ramp noemde premier Mark Rutte (VVD) het nog 'ronduit walgelijk' dat deze mensen 'tussen de brokstukken lopen te rotzooien'.