NYT: IS heeft mogelijk oud Iraaks gifgas

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft in Irak mogelijk oude chemische wapens buitgemaakt, restanten van het regime van wijlen dictator Saddam Hussein. Dat berichtte The New York Times dinsdag. The Huffington Post meldde zondag al dat IS mogelijk over gifgas beschikt, op basis van foto's van Koerdische activisten in de belegerde stad Kobani.

Het zou gaan om chemische wapens zoals mosterdgas en sarin die nog stammen uit de jaren tachtig, geproduceerd door het Iraakse regime tijdens de oorlog tegen Iran. Tussen 2004 en 2011 vonden Amerikaanse militairen in Irak een aantal keer oude opslagplaatsen met chemische wapens, een feit waar zelden ruchtbaarheid aan werd gegeven. En in zeker zes gevallen werden Amerikanen blootgesteld aan de giftige stoffen.

Volgens de NYT, die zich baseert op Amerikaanse en Iraakse bronnen en vrijgegeven documenten van de Amerikaanse inlichtingendiensten, vonden Amerikaanse troepen zo'n vijfduizend raketkoppen, granaten en bommen met giftige stoffen. Niet alle chemische wapens werden veiliggesteld of vernietigd en een deel ervan werd gevonden in delen van Noord-Irak die de afgelopen maanden in handen zijn gevallen van IS.