Guinee roept gepensioneerde artsen op

Guinee heeft gepensioneerde artsen opgeroepen om weer aan het werk te gaan nu de uitbraak van ebola de gezondheidszorg in het land zwaar onder druk zet. De Guineese president Alpha Condé deed zijn oproep dinsdagavond. Inmiddels hebben enkele artsen al aangegeven weer aan de slag te gaan.

Een grote groep gezondheidswerkers is echter gevlucht en weigert terug te komen. Zij klagen over een gebrek aan middelen om het virus te bestrijden. "Ik heb de oproep van de president gehoord, maar hij moet eerst zorgen dat ziekenhuis de juiste spullen hebben voordat wij terugkeren", aldus een gepensioneerde arts. "Ik heb veel vrienden die arts zijn verloren. Zij geloofden in het wonder dat ze mensen kunnen genezing zonder de juiste spullen. Zij hebben daarvoor betaald met hun leven."

In het Afrikaanse land zijn 76 artsen besmet met ebola. Daarvan zijn er al 37 overleden, aldus het Guineese ministerie van communicatie.

Epidemioloog Cellou Baldé zei echter aan de oproep van Condé gehoor te geven. "Ik heb mijzelf vanochtend gemeld en me als vrijwilliger opgegeven. Ik weet dat ik met vuur speel, maar als mijn land een beroep op mij doet, dan kan ik daar alleen maar gehoor aan geven."

Guinee is zwaar getroffen door de ebola-uitbraak. Al 1350 mensen zijn besmet. Ruim achthonderd inwoners van het Afrikaanse land zijn aan het virus bezweken.