Slachtoffer caféschutter: 'Mijn halve poot lag eraf'

Een Amsterdamse cafébezoeker die vrijdag in zijn been werd geraakt bij een vermoedelijke liquidatiepoging, noemt het een 'godswonder' dat hij nog leeft. Wellicht dankt hij zijn leven aan het feit dat hij op het moment van de schietpartij in de rookruimte een sigaretje stond te roken.

De 48-jarige Mokummer was na het werk nog even een biertje gaan drinken in café De Zon. Toen hij in de rookruimte naar de samenvatting Nederland - Kazachstan keek was het in eerste instantie alsof er vuurwerk werd afgestoken. Toen voelde de man echter ineens 'dingen' langs zijn been vliegen. Toen hij vervolgens z'n broekpijp optrok schrok hij zich een ongeluk. "Mijn halve poot lag eraf."

"Ik ben een simpele hardwerkende man die nooit met dit soort dingen te maken heeft gehad", aldus het slachtoffer vanuit het ziekenhuis tegen AT5. "Ik was nog geen 10 minuten binnen als bezoeker en leef als een godswonder nog."

Wie vermoedelijk wel met 'dit soort dingen' te maken heeft is ene Marchano P., stamgast en de vriend van de eigenaresse. Hij was er de bewuste avond niet en wordt in verband gebracht met een liquidatie in Antwerpen. Die zou weer te maken hebben met de bloedige onderwereldvete die al geruime tijd in de hoofdstad woedt.

De gewonde cafébezoeker benadrukt dat hij met zijn rug naar de schietpartij stond gekeerd en niets heeft gezien. Hij is erg bang vanwege het vermoede verband met het Amsterdamse liquidatiegeweld. Een ander bezoeker die aan de bar zat had minder geluk en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hij is naar verluidt in het hoofd geraakt.

Marchano P. was vermoedelijk het enige doelwit. Om veiligheidsredenen is de kroeg voorlopig dicht. Geen van de beide getroffen mannen heeft volgens de politie iets met de onderwereld te maken. Het zou dan de tweede keer in korte tijd zijn dat criminelen de verkeerden onder vuur nemen. Eerder kostte een persoonsverwisseling de 30-jarige Stefan Regalo Eggermont het leven.