Zware straatgevechten in grensstad Kobani

Koerdische strijders zijn woensdag in de Syrische grensstad Kobani, met steun van gevechtsvliegtuigen, het gevecht aangegaan met de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS). Er zijn straatgevechten uitgebroken en de Koerden lijken stukje bij beetje terrein te winnen. Dat hebben activisten gezegd.

Strijders van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) trokken op richting stellingen van IS nadat enkele uren eerder de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten luchtaanvallen op IS-posities had uitgevoerd.

Volgens Asya Abdullah, een Syrisch-Koerdische leider, hebben de Koerdische strijders terreinwinst geboekt rond de heuvel Tel Shair. De heuvel kijkt uit over Kobani. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat vooral in het oosten en aan de zuidrand van de stad wordt gevochten. Bovendien zouden er woensdag opnieuw luchtaanvallen plaatshebben. Vanuit Turkije was te zien dat er rookwolken opstegen.

Sinds half september probeert IS Kobani te veroveren. Tientallen dorpen in de omgeving zijn al in handen gevallen van IS-strijders en ongeveer een derde van Kobani is veroverd. In de strijd zijn al meer dan vijfhonderd mensen omgekomen. Nog eens ruim tweehonderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen.