Militairen Mali klagen over hitte en privacygebrek

Nederlandse militairen in Mali klagen over de slechte conditie van het kamp waar ze verblijven. Bij de militaire bond AFMP/FNV zijn tientallen klachten binnengekomen over hitte en een gebrek aan privacy en hygiëne. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving hierover in NRC Handelsblad.

De militairen slapen en eten nog altijd grotendeels in tenten en hebben beperkte sanitaire voorzieningen. Zo kan een soldaat maar vier minuten per dag douchen en zijn er nauwelijks wc's met stromend water. In de eetzaal zijn temperaturen tot 67 graden gemeten.

In Mali zitten ongeveer 450 Nederlanders. Het kabinet schreef maandag in een brief naar de Tweede Kamer dat de bouw van slaap- en eetcontainers in kamp Castor bij Gao is vertraagd. In april, een jaar na de start van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie, moeten alle voorzieningen alsnog klaar zijn. De militairen zijn dan ook beter beschermd tegen bijvoorbeeld raketinslagen.

AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels noemt de huidige situatie in de NRC onacceptabel. Volgens haar hebben zelfs commando's geklaagd. "En dat zijn toch geen watjes."