'OekraÔeners zochten niet naar inzittenden MH17'

Het Oekraïense agentschap voor rampenbestrijding heeft niet gezocht naar de resten van inzittenden van de rampvlucht MH17, maar uitsluitend naar persoonlijke bezittingen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag in een debat over de nasleep van de vliegtuigramp in Oekraïne.

De rampenbestrijders hebben volgens Timmermans uitsluitend gezocht naar de persoonlijke bezittingen van de inzittenden die deze zomer om het leven kwamen bij de vliegramp. "Men zoekt niet naar mogelijke stoffelijke resten. Men verzamelt bezittingen", aldus Timmermans.

De bewindsman benadrukte dat het kabinet 'voortdurend' druk heeft uitgeoefend op het agentschap om te helpen zoeken in het rampgebied in het oosten van Oekraïne. Volgens Timmermans is het niet zo dat pas vorige week is overwogen de hulp van deze dienst in te schakelen. De repatriëringsmissie wordt voortgezet zodra dat kan, herhaalde Timmermans.

De Kamer wilde weten waarom het Oekraïense zoekteam niet eerder is ingezet. De Nederlandse zoektocht naar stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen werd namelijk begin augustus gestaakt omdat het te onveilig is in het gebied in het oosten van Oekraïne.