AEX eindigt in 'bloedrode' cijfers

Redactie

Het Damrak is woensdag fors lager gesloten nadat beleggers massaal richting de uitgang bewogen. De AEX sloot maar liefst 3,5 procent lager op 379,69 punten en ging daarmee binnen het tijdsbestek van een paar weken van de hoogste stand van dit jaar naar de laagste.

Alle fondsen in de AEX kleurden rood. Randstad werd het hardst getroffen met een koersverlies van 5,5 procent na een koersdoelverlaging door Morgan Stanley naar 44,00 euro. De analisten van de Amerikaanse zakenbank verlaagden de autonome groeiramingen voor zowel Frankrijk als Duitsland.

Ook ASML leed flink verlies. De toeleverancier van de halfgeleidersindustrie verloor vijf procent, maar toch waren analisten te spreken over de update van ASML over het derde kwartaal. De omzet viel licht tegen, maar de margeontwikkeling en de vooruitzichten voor het vierde kwartaal en de start van 2015 maakten dit volgens de marktvorsers meer dan goed.

Ook de financials werden lager gezet. Zo verloor Aegon 4,4 procent, waar ING 5,3 procent goedkoper werd.

Net als in de hoofdindex wist ook geen enkel fonds in de Midkap het hoofd boven water te houden. Tomtom droeg de rode lantaarn in de aandelenindex met een verlies van 8,2 procent, maar ook Aperam en USG People leverden stevig in. De producent van roestvast staal ging met 4,5 procent onderuit, waar de uitzender vijf procent minder waard werd.

In de AScX zetten beleggers ICT Automatisering en Docdata respectievelijk 2,8 en 2,8 procent lager. De verkoop van de Duitse activiteiten door ICT bleek financieel minder gunstig dan aanvankelijk voorzien. Docdata opende de boeken over het afgelopen kwartaal. SNS Securities sprak van een "solide" kwartaal. De bank heeft een koopaanbeveling op Docdata, aangezien het verwacht dat een groei van Ecommerce het fullfilmentbedrijf in de kaart speelt.

Ook de andere Europese beurzen leden forse verliezen.