Hoog militair overleg Noord- en Zuid-Korea

Legerleiders uit Noord- en Zuid-Korea zijn woensdag bij een grensdorpje samengekomen voor overleg. Dat meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie. Onderwerp van gesprek waren twee incidenten waarbij vorige week militairen aan beide kanten van de grens het vuur op elkaar openden. De gesprekken hebben geen overeenkomst opgeleverd.

De Zuid-Koreaanse regering hoopte met het onderhoud de spanningen met de noorderbuur te verminderen. Het was het eerste overleg tussen generaals van beide landen sinds 2011. Volgens persbureau Yonhap had Noord-Korea de zuiderbuur gevraagd geen ruchtbaarheid te geven aan de bijeenkomst.

Een groep Zuid-Koreaanse activisten liet vorige week ballonnen de grens over dwarrelen met anti-Noord-Koreaanse propaganda. Dit leidde tot geweervuur aan weerszijden. Enkele dagen daarvoor wisselden de marines van de twee landen waarschuwingsschoten uit bij de betwiste zeegrens. Bij de incidenten vielen geen doden of gewonden.

De Noord-Koreaanse delegatie herhaalde woensdag haar eis dat Seoul het activisten verbiedt om propagandaballonnen de grens over te sturen. Ook wil Pyongyang dat Zuid-Koreaanse media niet langer kritisch en negatief over Noord-Korea berichten. Zuid-Koreaanse aanwezigen zeiden hierop dat dit niet mogelijk is, omdat Zuid-Korea een liberale democratie is, met vrijheid van pers en meningsuiting.

Ook wisten de kemphanen geen overeenstemming te bereiken over een zeegrens tussen beide Korea's. Na de Koreaanse Oorlog in 1953 trok het commando van de troepen van de Verenigde Naties een zeegrens zonder hierbij te overleggen met Noord-Korea. Pyongyang heeft deze Noordelijke Limitietlijn nooit als grens erkend. Het komt dan ook geregeld tot gewelddadige incidenten, meestal doordat Noord-Koreaanse schepen zich in Zuid-Koreaanse wateren begeven.

Ten slotte eiste de Zuid-Koreaanse delegatie dat het Noorden toegeeft verantwoordelijk te zijn voor twee aanvallen op Zuid-Korea in 2010, waarbij zeker vijftig personen om het leven kwamen. De afgevaardigden uit Noord-Korea werden aangevoerd door de ijzervreter Kim Yong Chol, die wordt gezien als het brein achter de aanvallen. Seoul liet niet weten hoe Noord-Korea op de eis heeft gereageerd.

Zuid-Korea zei vorige week hard op te zullen treden tegen provocaties uit het noorden, maar benadrukte dat het nog altijd bereid is de dialoog aan te gaan. Er is nog geen datum bepaald voor vervolggesprekken.

De hoop op betere betrekkingen kreeg eerder deze maand een steuntje in de rug na een bezoek van een groep hoge Noord-Koreaanse functionarissen aan Zuid-Korea. Daarbij werd afgesproken om overleg op hoog niveau binnenkort te hervatten. Zuid-Korea tekende daarbij wel aan dat het zou gaan om gesprekken tussen regeringsfunctionarissen, niet legerleiders.