Putin krijgt hoogste onderscheiding van wereldzwembond

heywoodu

De Russische president Vladimir Putin heeft van wereldzwembond FINA een hoge onderscheiding gekregen. De FINA Order wordt gegeven aan 'staatshoofden of andere hoogwaardigheidsbekleders die zich op een bijzondere manier sterk hebben gemaakt voor de zwemsport'.

Het toewijzen van de prijs aan Putin is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Naast het feit dat hij algemeen verantwoordelijk wordt gehouden voor het ontketenen van een internationale crisis is de staat van het Russische zwemmen ook niet fantastisch te noemen. Het land is namelijk nog maar enkele dopinggevallen verwijderd van een schorsing voor alle Russische zwemmers.

Een land kan door FINA geschorst worden als het een bepaald aantal gevallen binnen een te korte tijd heeft. Veruit de grootste naam die geschorst is is wereldtopper Yuliya Efimova, winnares van vele medailles - waaronder drie keer WK-goud - op de schoolslag. Nog enkele gevallen en het is mogelijk dat Rusland niet vertegenwoordig is op het WK zwemmen van volgend jaar. Dat zou opvallend zijn, want dat toernooi vindt plaats in Kazan, een Russische stad.

Julio Maglione, de president van de wereldzwembond, had bij de uitreiking lovende woorden over voor Putin: "Zijn steun voor de zwemsport draagt enorm bij aan de verbroedering tussen verschillende landen en dat alles in een geest van vrede en vriendschap." Dat de Russische president zelf een uitstekend zwemmer is, is al jaren duidelijk. Vooral op de vlinderslag is hij ijzersterk, zoals hier te zien is.