Noord-Korea kondigt vaarverbod aan oostkust af

Noord-Korea heeft een vaarverbod afgekondigd aan zijn oostkust in de Japanse Zee. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dinsdag gemeld. Zuid-Korea vreest dat Pyongyang een nieuwe rakettest voorbereidt.

De aankondiging volgt een dag nadat Noord- en Zuid-Korea honderden artilleriegranaten over de zeegrens tussen beide landen hadden afgevuurd. Woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie Wi Wong-seop zei dinsdag dat het zuiden vermoedt dat er 'kwade bedoelingen achter de aankondiging schuilen.' Volgens hem probeert Noord-Korea 'opzettelijk een crisissituatie te creëren op het Koreaanse schiereiland'.

In februari begonnen de Verenigde Staten en Zuid-Korea aan hun jaarlijkse legeroefeningen. Washington en Seoul noemen dit defensieve routine-oefeningen, maar Noord-Korea ziet de trainingen als oorlogsvoorbereidingen om Noord-Korea binnen te vallen. Pyongyang dreigde eerder om familiereünies niet door te laten gaan als de oefeningen niet werden afgezegd. Ook lanceerde het land tientallen raketten en dreigde het zondag met een vierde nucleaire test.