SGP wil meer politiek debat in partij

Redactie

De SGP gaat hervormen. Het hoofdbestuur van de orthodox-protestantse partij van Kees van der Staaij wil dat er meer ruimte komt voor politiek debat in de partij. Dat kondigt partijvoorzitter Maarten van Leeuwen dinsdag aan in het Reformatorisch Dagblad.

Van Leeuwen wil de leden meer betrekken bij de politiek. "De partij debatteert onvoldoende over politieke onderwerpen", zegt hij in de krant. "We leven in een tijd van secularisatie en indringende maatschappelijke vraagstukken. Daarom is het van wezenlijk belang dat een christelijke partij vitale afdelingen en betrokken leden heeft."

De partijtop wil onder meer de landelijke partijdag een andere opzet geven, met meer politieke discussie. Afgevaardigden mogen voortaan het landelijke en Europese verkiezingsprogramma vaststellen. Ook kunnen partijleden straks moties indienen. Verder worden plaatselijke kiesverenigingen gereorganiseerd, waardoor meer tijd vrijkomt voor inhoudelijke debatten.

Bij de recente gemeenteraadsverkiezingen bemachtigde voor het eerst een SGP-vrouw een zetel. Dat gebeurde in Vlissingen.