FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 31 maart 2014

Vuurgevecht tussen Noord- en Zuid-Korea

Een militaire oefening van Noord-Korea heeft maandag geleid tot een vuurgevecht met aartsrivaal Zuid-Korea. Toen artillerievuur vanuit het noorden terecht kwam aan de zuidkant van de maritieme grens in de Gele Zee, schoot Zuid-Korea volgens persbureau Yonhap op zijn beurt terug richting de Noord-Koreaanse wateren.

Noord-Korea had de oefening even eerder aangekondigd. Het land stelde een vaar- en vliegverbod in voor de Gele Zee. De aankondiging van Noord-Korea lijkt een reactie op de jaarlijkse militaire oefeningen die Zuid-Korea en de Verenigde Staten houden. Het regime heeft Zuid-Korea bovendien beschuldigd van 'gangstergedrag'. De aartsrivaal heeft afgelopen weekeinde een inbeslaggenomen vissersboot terug naar het noorden begeleid.

De spanningen in de regio zijn de laatste tijd opgelopen. Noord-Korea vuurde onlangs twee middellangeafstandsraketten af richting de Japanse Zee, een actie die werd veroordeeld door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties

Vuurgevecht tussen Noord- en Zuid-Korea
Vuurgevecht tussen Noord- en Zuid-Korea (Foto: ANP)

[PL] Dure nederlaag Sunderland tegen West Ham

Sunderland heeft degradatie uit de Premier League maandag weer een stap dichterbij zien komen. De ploeg van trainer Gustavo Poyet verloor op eigen veld met 2-1 van West Ham United. Sunderland blijft daardoor onder de degradatiestreep staan, vier punten verwijderd van de veilige zeventiende plaats.

West Ham, dat op de elfde plaats nu zo goed als zeker is van handhaving, kwam al na negen minuten op voorsprong door een goal van Andy Carroll. Kort na rust maakte Mohamed Diamé er 0-2 van. De fraaie aansluitingstreffer van Adam Johnson was het enige lichtpuntje voor Sunderland.

Niet alleeen de negentiende positie op de ranglijst, maar ook het resterende programma moet Sunderland zorgen baren. De Black Cats spelen in het restant van de competitie nog tegen onder meer Tottenham Hotspur, Manchester City, Manchester United en Chelsea.

[upd] Marokkanen in Rotterdam nog niet protest-moe

In Rotterdam en omgeving worden Marokkanen en andere burgers door andere Marokkanen opgejut te laten blijken de uitlatingen van Geert Wilders om minder Marokkanen niet te waarderen.

Dit bleek maandagavond na een gesprek met de Marokkaanse burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. De sympathieke burgervader vindt de lange tenen van de gekwetste Marokkaanse gemeenschap kennelijk belangrijker dan de feiten waarop de gehate PVV-leider zijn uitspraak baseerde, namelijk het in de bovenste regionen verkeren van de Marokkanen in de misdaad en overlastcijfers.

Recentelijk zorgde een juweliersvrouw door middel van noodweer er nog voor dat de politie zeker één goede bekende minder heeft. Of de burgervader hier ook uitgebreid over heeft gesproken is onbekend.

Update 23.54 uur
Het Algemeen Dagblad is wat uitgebreider over de voornemens tot het uiten van het Marokkaans ongenoegen. Deze nieuwsbron weet te melden dat vooral het vredige geloof de islam oproept tot het protest. Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), Vereniging Marokkaanse Moskeeën Zuid Nederland (VVMMZ) en de landelijke vereniging van Marokkaans-Nederlandse moskeeën, die eerder al met dik 2000 aangiftes het politieapparaat onnodig misbruikten om hun mening te uiten, zijn het nog niet helemaal eens over de vorm van het protest.

SPIOR wil nog wat kerken en synagogen er bijhalen terwijl de moskeeën aan een open dag denken. De negatieve energie is nu in ieder geval via de overdaad aan aangiftes gekanaliseerd en de moslims willen gaan kijken hoe zij negativiteit kunnen omzetten in positiviteit, aldus Said Igalla van VVMMZ.

Hoe protesten vanuit een slachtofferrol Marokkaanse criminelen gaan bewegen om voortaan nette Nederlandse burgers te worden is niet besproken en ook niet helemaal duidelijk.

Kuijt brengt FenerbahÁe dichterbij Turkse titel

Fenerbahçe is maandagavond mede dankzij Dirk Kuijt een stapje dichterbij de landstitel gekomen. De ploeg uit Istanbul won van Bursaspor. Kuijt maakte in eigen stadion na ongeveer een kwartier spelen de openingstreffer.

Door doelpunten van Moussa Sow en Pierre Webo liep Fenerbahçe in de slotfase uit naar een ruime 3-0 overwinning. Het is alweer de negentiende competitiezege voor het team van coach Ersin Yanal. Met nog acht wedstrijden te gaan heeft koploper Fenerbahçe nu al tien punten voorsprong op Galatasaray. Bovendien heeft de ploeg met Wesley Sneijder een wedstrijd meer gespeeld.

Galatasaray lijkt in de Turkse titelstrijd definitief te zijn afgehaakt door een gelijkspel bij Konyaspor. Zaterdag kwam de nummer twee van de ranglijst niet verder dan 0-0. Concurrent Besiktas, dat vrijdag verloor, heeft nu evenveel punten als Galatasaray.

Omdat Fenerbahçe volgend seizoen nog is uitgesloten van Europees voetbal, plaatst de nummer twee van de competitie zich voor de Champions League. De nummer drie gaat naar de derde en voorlaatste kwalificatieronde voor het kampioenenbal.

Bertens bereikt tweede ronde in Charleston

Kiki Bertens is bij het WTA-toernooi van Charleston doorgedrongen tot de tweede ronde. De Wateringse was op het groene gravel in de Amerikaanse staat South Carolina in drie sets de Argentijnse Paula Ormaechea de baas: 7-5, 3-6 en 6-3. Bertens bereikte het hoofdtoernooi door twee kwalificatiewedstrijden te winnen.

Bertens leek vroeg in de derde set al het verschil te maken, maar leverde een break voorsprong in. Op 4-3 snoepte de nummer 135 van de wereld echter opnieuw de opslag van de Argentijnse (WTA-74) af, waarna ze de wedstrijd een game later op haar derde matchpoint uitserveerde.

De volgende tegenstandster van Bertens is Sara Errani. De Italiaanse, die in de eerste ronde nog niet in actie hoefde te komen, is de nummer elf van de wereld en als derde geplaatst.

25 jaar cel voor man die Witte Huis beschoot

Een man die in 2011 met een aanvalsgeweer op het Witte Huis in Washington schoot is maandag tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Niemand werd geraakt, maar Oscar Ramiro Ortega-Hernandez richtte aan de ambtswoning van de president voor bijna honderdduizend dollar schade aan. Volgens zijn advocaten was hij ten tijde van het incident door depressiviteit en geestelijke stress verminderd toerekeningsvatbaar en dacht hij dat het einde der tijden was aangebroken.

De aanklagers wilden de verdachte in eerste instantie vervolgen wegens poging tot moord op president Barack Obama, maar zagen hier vorig jaar van af.

FOK!toen: King Crimson - Starless and Bible Black

Het was het afgelopen weekend alweer veertig jaar geleden dat Starless and Bible Black, het 6e album van de progressieve rockband King Crimson, voor het eerst in de betere platenwinkels te vinden was. In FOK!toen vandaag aandacht voor dit epische album dat gedeeltelijk in Nederland werd opgenomen.

King Crimson - Starless And Bible Black
King Crimson - Starless And Bible Black

De voorgaande jaren

Voor het ontstaan van de band King Crimson moeten we terug naar augustus 1967. De broers Michael (drums) en Peter Giles (basgitaar) willen een eigen band gaan oprichten en komen al snel in contact met Robert Fripp (gitaar). De mannen vormen de band Giles, Giles and Fripp, waarmee een aantal singles en de elpee The Cheerful Insanity of Giles, Giles and Fripp wordt opgenomen. De groep werd vervolgens uitgebreid met toetsenist Ian McDonald, die eveneens zijn vriendin Judy Dyble (ex-Fairport Convention) aan de groep voorstelde.

Nadat de liefde tussen McDonald en Dyble voorbij was, verdween ze ook alweer snel uit de groep. McDonald was echter ook bevriend met Peter Sinfield, met wie hij al eerder composities had gemaakt. Rond dezelfde tijd is Fripp bij een optreden van de band 1-2-3 in de Marquee club in Londen. Dit optreden zou zeer inspirerend zijn voor Fripp die nog duidelijk opzoek was naar wat hij in de muziek wou gaan doen. Nadat bassist Peter Giles was vervangen door Greg Lake, een vriend van Fripp, was de eerste line-up van King Crimson een feit.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 30 maart 1973
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 30 maart 1973

In the Court of the Crimson King

Tussen 1968 en 1970 bracht de groep slechts één album uit. Na het verschijnen van In the Court of the Crimson King (1969) deed de groep een tournee door Amerika met als finale een optreden in Fillmore West in San Francisco. Hierna viel de band uitelkaar. Michael Giles zou verder gaan als sessiedrummer terwijl McDonald de groep Foreigner op zou gaan richten. Begin 1970 verliet ook Lake de band om samen met Keith Emerson de band Emerson, Lake & Palmer te gaan vormen.

In 1970 verschijnt In the Wake of Poseidon (1970), het tweede album van King Crimson. De gebroeders Giles waren teruggekeerd om de openstaande plaatsen in de groep op te vullen. Het had weinig gescheeld of de op dat moment nog totaal onbekende Elton John was zanger geworden maar de groep verkoos om Greg Lake de nummers te laten zingen, met uitzondering van de track 'Cadence And Cascade', dat werd gezongen door Gordon Haskell. Daarnaast was de groep uitgebreid met saxofonist Mel Collins (ex-Circus) en pianist Keith Tippett. Vooral laatstgenoemde zou van grote invloed zijn op de volgende albums van de groep.

Nadat In the Wake of Poseidon was verschenen moest Fripp op zoek naar nieuwe muzikanten om weer op te kunnen treden. Fripp haalde Haskell over om als vaste zanger en bassist in de band te gaan spelen en ook Collins was vanaf dat moment een vast bandlid van King Crimson. Ook vonden ze een nieuwe drummer in de persoon van Andy McCullogh, die eerder in bands als Shy Limbs en Manfred Mann had gespeeld. Nadat het album Lizard (1970) was verschenen verlieten zowel Haskell als McCullogh de band.

De Japanse persing van Starless And Bible Black
De Japanse persing van Starless And Bible Black

De tweede line-up

Begin 1971 bestond King Crimson uit Fripp, Sinfield, Collins en de nieuwkomende drummer Ian Wallace. Bij audities voor een nieuwe zanger kwamen artiesten als Bryan Ferry en Elton John een poging wagen maar de keus viel op Raymond 'Boz' Burrell (ex-Boz People). Nadat een aantal bassisten lieten afweten besloot Fripp om Boz een snelcursus basgitaarspelen te geven. Dat ging vrij vlot aangezien Boz al ervaring had op gitaar. Hetzelfde jaar ging de groep voor het eerst sinds 1969 weer op tournee. Daar Fripp de enige in de band was die geen enkele vorm van drugs gebruikte ontstonden er de nodige spanningen tussen de bandleden.

Op Islands, het eerste en eveneens enige album in deze bezetting, horen we een groep aan het werk die zich duidelijk had laten beinvloeden door muzikanten zoals Miles davis. In 1972 werden de mannen overgehaald om nog één tour te gaan doen. Tijdens de tour werd er behoorlijk geëxperimenteerd op het podium en werd duidelijk dat er een te grote afstand was ontstaan tussen Fripp en de rest van de band.

De Nachtwacht

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 4 augustus 1972
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 4 augustus 1972

In de zomer van 1972 had Fripp een geheel nieuwe band om zich heen verzameld. Zo bestond de groep nu uit percussionist Jamie Muir (ex-Sunship, ex-Derek Bailey), drummer Bill Bruford (ex-Yes), zanger en bassist John Wetton (ex-Family) en violist David Cross. Nu de vaste tekstschrijver Sinfield de band had verlaten werd zijn plaats overgenomen door Richard Palmer-James, de voormalige gitarist van Supertramp.

In 1973 verscheen van deze bezetting het album Larks' Tongues In Aspic. Het album was een verrassende combinatie van jazz, klassieke muziek, folk en heavy metal en liet een geheel nieuw geluid van de groep horen. Na de promotietour voor het album verliet Muir de band. Tijdens de Larks' Tongues In Aspic-tour begonnen de muzikanten te werken aan nieuw materiaal. Zo werd er bij de concerten veel geimproviseerd en werden er ook opnames gemaakt voor later gebruik. Op 23 november 1973 speelt het kwartet in het Concertgebouw in Amsterdam. Het optreden zou grotendeels uitgezonden worden op de BBC en zou door de fans van de groep opgenomen en verspreid worden op cassettebandjes.

King Crimson - Starless And Bible Black back

Starless and Bible Black

In januari 1974 gaan de mannen naar de Air Studios in Londen om daar 'The Great Deceiver', 'Lament' en 'The Nightwatch' op te nemen voor het nieuwe album Starless and Bible Black. Naast de twee studiotracks horen we op het album improvisaties zoals We'll Let You Know (opgenomen in Zurich), 'The Mincer' (opgenomen in Glasgow) en 'Trio', 'Fracture', 'Starless and Bible Black' en de introductie van 'The Night Watch' (opgenomen in Amsterdam).

De titel van het album was afkomstig uit het verhaal Under Milk Wood van Dylan Thomas en was een geïmproviseerd instrumentaal nummer, dat op het volgende album Red nog een vervolg zou krijgen met het nummer 'Starless'. Het album Starless and Bible Black sluit vervolgens af met het dik elf minuten durende instrumentale 'Fracture', dat door Fripp omschreven werd als het moeilijkste nummer dat hij ooit opnam. Toen op 29 maart 1974 het album in de schappen kwam te liggen was de pers laaiend enthousiast en noemde Starless and Bible Black het beste werk van King Crimson sinds hun epische debuutalbum uit 1969.

De Her-uitgave uit 2011
De Her-uitgave uit 2011

Het Album

Kant 1

Kant 1:
01. The Great Deceiver 4:02
02. Lament 4:00
03. We'll Let You Know 3:46
04. The Night Watch 4:37
05. Trio 5:41
06. The Mincer 4:10

Kant 2

Kant 2:
01. Starless and Bible Black 9:11
02. Fracture 11:14

'Mogelijk meer daders Deurne'

De politie is op zoek naar nog een of twee mannen die mogelijk betrokken waren bij de overval op de juwelier in Deurne. Dat zei hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen van het Openbaar Ministerie in Oost-Brabant maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

Volgens de hoofdofficier is er een getuige die heeft gezien dat in elk geval een derde persoon zich opvallend gedroeg ten tijde van de overval. Bij de overval op het juweliersechtpaar in Deurne kwamen vrijdag twee overvallers om het leven.

Bayern jaagt op CL-record van Ajax

Bayern München kan dinsdag tegen Manchester United een vijftien jaar oud record van Ajax verbreken. Als de Duitse titelverdediger dinsdag zegeviert op Old Trafford, boekt de ploeg daarmee de achtste uitzege op rij van dit Champions League-seizoen.

Bayern staat nu dus op zeven, wat evenveel is als het record van Ajax. Dat schrijft het ANP. Tussen 1995 en 1997 zette Ajax met uitzeges op onder andere Real Madrid en Borussia Dortmund een indrukwekkende reeks neer. Bayern München verloor op het hoogste Europese clubniveau voor het laatst in oktober 2012. In Wit-Rusland verloren de Duitser met 3-1 van BATE Borisov.

Bayern München is net als vorig seizoen ook deze jaargang nauwelijks af te stoppen. De Rekordmeister, die in eigen land het kampioenschap al binnen heeft, was dit seizoen in de Champions League al te sterk voor Manchester City, CSKA Moskou en Viktoria Plzen. Het team van Pep Guardiola verloor alleen de laatste poulewedstrijd, thuis tegen City.

In de achtste finales rekende Bayern vervolgens af met Arsenal. Na de 0-2 zege in het Emirates Stadium was een gelijkspel (1-1) in München voldoende om de kwartfinales te halen. Daarin is Manchester United dinsdag dus de tegenstander.

Rusland haalt bataljon weg bij grens OekraÔne

Rusland trekt een legerbataljon dat bij Rostov naar de grens met Oekraïne was gestuurd terug naar zijn basis in de centrale regio Samara. Dat heeft het ministerie van defensie in Moskou volgens Russische persbureaus maandag laten weten.

Aleksandr Rozmaznin, plaatsvervangend hoofd van het commandocentrum van de Oekraïense strijdkrachten, bevestigde dat het aantal Russische militairen aan de grens is afgenomen.

De grote aantallen Russische militairen aan de grens hadden in Oekraïne en in het Westen ongerustheid gewekt over de bedoelingen van Moskou, na de inlijving eerder van het Oekraïense schiereiland de Krim. Volgens Rusland waren de militairen er alleen voor oefeningen.

Het teruggetrokken bataljon telt zo'n vijfhonderd militairen. Volgens de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel staan er nog altijd 'tienduizenden' aan de grens van Oekraïne. Volgens een Amerikaanse functionaris heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov in een gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry toegezegd dat er een hele divisie zou worden teruggetrokken. Een legerdivisie telt in de regel duizenden militairen.

"Er zijn berichten over mogelijke terugtrekkingen van Russische strijdkrachten van de grens. Wij hebben dat nog niet gezien, maar als ze juist blijken te zijn, zou dat een goede zaak zijn", zei de woordvoerder van het Witte Huis in Washington, Jay Carney.

De nieuwe regering in Kiev blijft achterdochtig over de Russische troepenbewegingen. "Wij hebben informatie dat Rusland onbegrijpelijke manoeuvres uitvoert aan de grens met Oekraïne", zei een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken. "Troepen gaan op sommige plaatsen naar achteren, op andere plaatsen naar voren. Uiteraard zijn wij bezorgd over deze bewegingen. Wij krijgen van Russische zijde geen duidelijke verklaring over het doel ervan."

De waarnemend president van Oekraïne, Oleksandr Toertsjinov, wees Russische druk om Oekraïne in een losse federatie te veranderen maandag meteen van de hand. "Het Russische leiderschap moet zich bezighouden met de problemen in de Russische Federatie en niet met de problemen van Oekraïne. Het is aan de Oekraïners om de vorm van de nieuwe grondwet en de opzet van het land te bepalen."

Nieuwe Nederlandse supermagneet vestigt record

Nederland is weer een wereldrecord rijker. Het High Field Magnet Laboratory (HFML) aan de Radboud Universiteit vestigde onlangs een wereldrecord door de meest krachtige resistieve (niet-supergeleidende) magneet te ontwikkelen. Met een magneetveld van 38 tesla verplettert deze magneet de vorige recordhouder van 36 tesla en laat het ook zijn kleine broertje van 'slechts' 33 tesla, die staat opgesteld in het HFML lab in Nijmegen, ver achter zich.

Dergelijke magneten zijn niet alleen leuk speelgoed, maar dienen ook een belangrijk wetenschappelijk nut. Zo gebruiken materiaalonderzoekers sterke magnetische velden om specifieke eigenschappen in materialen te onderzoeken. Sommige effecten zijn in een 38 tesla magneetveld wel honderd keer beter waarneembaar dan in een 33 tesla veld. Bijna al het onderzoek in dit hogere veldbereik werd tot nu toe uitgevoerd in een lab in Tallahassee, in de Verenigde Staten, die over een 45 tesla hybride (deels supergeleidende) magneet beschikt. Dit lab is echter volledig volgeboekt. Het HFML verwacht dan ook dat de nieuwe magneet veel buitenlandse wetenschappers naar Nederland zal trekken wanneer deze op 10 april in gebruik genomen wordt.

En dat is niet het enige goede nieuws. We blijven tenslotte Nederlanders, dus de vraag rijst dan al snel: "Wat kost dat?". De supergeleidende magneten die tot nu toe essentieel waren voor onderzoek waren namelijk zeer prijzig. Zo kostte de Tallahassee-magneet omgerekend ongeveer 15 miljoen euro. Maar dit nieuw ontwikkelde type kan geproduceerd worden voor slechts een tiende van de prijs: 1.5 miljoen euro. Een tweede exemplaar, dat in 2015 klaar moet zijn, zal rond de 1 miljoen euro kosten.

Wel hebben dit soort krachtige magneten de vervelende bijkomstigheid dat ze per jaar ruim een miljoen euro aan stroom verstoken. Het HFML verwacht overigens dat dit wereldrecord wel even stand gaat houden. Volgens diverse natuurwetten is er namelijk een limiet aan de veldsterkte die je met een resistieve magneet kan opwekken, die nu nagenoeg bereikt is. HFML steekt haar capaciteiten dan ook in het ontwikkelen van een nieuwe hybride magneet, die ook rond de 45 tesla uit zal komen. Deze nieuwe magneet wordt in 2017 verwacht.

[JL] Excelsior verliest in Almere

Excelsior heeft de kans laten liggen om naar de derde plaats in de Jupiler League te klimmen. De Rotterdammers leden maandag uit bij Almere City FC een 1-0 nederlaag. Vincent Janssen maakte na een uur spelen op aangeven van Jerge Hoefdraad het enige doelpunt van de wedstrijd.

Nummer vier Excelsior staat na 33 wedstrijden op 53 punten, twaalf punten achter koploper FC Dordrecht. De ploeg lijkt door de nederlaag te zijn afgehaakt in de strijd om de vierde periode, maar kan op basis van de ranglijst alsnog de play-offs halen. Voor Almere City FC, dat achttiende staat, is dat zo goed als uitgesloten.

Timmermans waarschuwt PVV voor Le Pen

De PVV moet zich nog een keer achter de oren krabben of in Europa moet worden samengewerkt met extreemrechtse partijen zoals het Front National. Die oproep deed minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandagmiddag aan het eind van het debat over de Staat van de Europese Unie.

Timmermans deed een beroep op Barry Madlener (PVV) om nog eens 'heel goed' na te denken met wie zijn partij in Europa wil samenwerken. Eerder kondigde partijleider Geert Wilders een coalitie aan met het Front National van Marine Le Pen. Tijdens het debat kreeg Madlener daarover al de nodige kritiek: verschillende fracties wezen op het antisemitische gehalte van die partij.

Samenwerking met partijen 'waar nog steeds antisemitisme als moerasgas komt bovenborrelen' is niet te verenigen met het opkomen voor Israël wat de PVV altijd doet, zei Timmermans. "Ik kan dat niet rijmen. Ik wil uit de grond van mijn hart de heer Madlener vragen daar nog eens goed naar te kijken." Timmermans zei dat hij zich op dit punt 'oprecht zorgen maakt'.

Madlener probeerde de minister gerust te stellen. "Wij gaan goed om met onze verantwoordelijkheid. Een stem op de PVV is bij ons in goede handen", antwoordde hij. Madlener verwees naar zijn verdediging eerder in het debat: de PVV doet alleen zaken met partijleider Marine Le Pen, die eerder afstand heeft genomen van de antisemitische uitspraken van haar vader, Europarlementariër Jean-Marie Le Pen.

VS overwegen vrijlating IsraŽlische spion

De Verenigde Staten zijn met Israël in gesprek over de mogelijke vervroegde vrijlating van de Israëlische spion Jonathan Pollard, in ruil voor Israëlische concessies aan de Palestijnen. Dat heeft een bron die goed op de hoogte is van de lopende vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten maandag gezegd.

De concessies moeten het mogelijk maken om de vredesonderhandelingen langer te laten voortduren dan de gestelde deadline van eind april. Wat de concessies precies inhouden is nog niet duidelijk.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich tot dusver tegen vrijlating van Pollard verzet. Ook het Pentagon en de inlichtingendiensten hebben steeds gezegd dat Pollard niet moet worden vrijgelaten.

Pollard was als civiele inlichtingenanalist werkzaam voor de Amerikaanse marine toen hij duizenden geheime documenten doorspeelde aan de Israëlische inlichtingendiensten. Hij werd in 1985 ontmaskerd en later tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij kan na dertig jaar vrijkomen, op 21 november 2015.

Koeman: "Waarom belde Hiddink zelf niet?"

Ronald Koeman heeft een 'vieze smaak' overgehouden aan de zoektocht van de KNVB naar een nieuwe bondscoach. Vrijdag werd definitief bekend dat Guus Hiddink dat wordt. In eerste instantie leek Ronald Koeman komende zomer Louis van Gaal op te volgen.

"Ik zeg niet dat ik de topkandidaat was, maar ik was wel in beeld", stelde de Feyenoord-coach maandag tegen Voetbal International. "Toen Oostveen mij vervolgens belde met de mededeling dat ik twee jaar onder Guus kon werken om het daarna over te nemen, zoals ze nu doen met Danny Blind, vond ik dat heel vreemd."

"Daaraan hield ik een vieze smaak over. Waarom belt Van Oostveen en niet Guus zelf, met wie ik een prima relatie onderhield", ging Koeman verder. De oefenmeester gaf eerder dit seizoen aan dat hij bij Feyenoord aan zijn derde en laatste jaargang bezig is.

Het bondscoachschap gaat dus aan zijn neus voorbij. "Als Guus nou zelf had gebeld, zouden we een kop koffie hebben gedronken en had ik altijd nog kunnen beslissen het wel of niet te doen." Guus Hiddink is tot het met het EK 2016 de Oranje-trainer, en daarna neemt assistent-coach Danny Blind zijn stokje over.

Vanaf komend najaar krijgt Hiddink de taak om het Nederlands elftal naar het EK in Frankrijk te leiden. In de kwalificatiereeks moet Oranje afrekenen met Tsjechië, Turkije, Kazachstan, IJsland en Letland.

Ajax en Denswil komen er niet uit

Ajax heeft de onderhandelingen met Stefano Denswil tijdelijk stilgelegd. Beide partijen hebben nog geen akkoord bereikt over een nieuw contract. Voetbaldirecteur Marc Overmars heeft dat bevestigd tegenover Voetbal International.

Denswil komt dit seizoen vooral aan spelen toe als vervanger van Niklas Moisander. "Die situatie willen we niet nóg een seizoen", aldus zaakwaarnemer Winnie Haatrecht. "Met geld heeft het absoluut niks te maken."

"Het gaat erom wat de sportieve perspectieven van Stefano bij Ajax zijn." Overmars heeft nog altijd hoop dat club en speler er toch uitkomen. "We willen hem graag voor lange tijd vastleggen."

Ajax heeft Denswil een voorstel gedaan om zijn contract, dat tot medio 2015 loopt, met drie seizoenen te verlengen. De 20-jarige verdediger krijgt bovendien een hoger salaris als hij zijn handtekening zet. Denswil heeft in zijn huidige verbintenis ook een optie staan om voor één jaar bij te tekenen.

Stefano Denswil maakte zondag de openingstreffer in de thuiswedstrijd tegen FC Twente (3-0). Het was zijn eerste Eredivisiedoelpunt van dit seizoen. In totaal speelde de jonge verdediger deze jaargang pas in dertien competitiewedstrijden van de Amsterdammers.

Regisseur Baarssen vereerd met films op festival VS

Fokke Baarssen is in de zevende hemel met de uitverkiezing van zijn films De Raad en Destressed voor het Amerikaanse Garden State Film Festival. De regisseur en producent is komend weekeinde in Atlantic City te vinden, waar zijn films vlak achter elkaar worden vertoond. "Ik ben zeer vereerd", zegt Baarssen tegen Novum Nieuws. "Mijn dag kan nu al niet meer stuk."

De Raad is een carnavalsfilm over een lid van de Raad van Elf dat ontdekt dat zijn mederaadsleden jonge meisjes misbruiken. "Het is een inktzwarte komedie", aldus Baarssen. "Ik heb geen idee hoe ze daar in de VS op reageren." De Raad maakt in Atlantic City samen met twaalf andere titels ook nog eens kans op een prijs in de categorie best international short.

Baarssens Amerikaanse documentaire Distressed gaat over een man uit New York die op zoek gaat naar rust en zingeving. Het Garden State Film Festival duurt van 4 tot en met 7 april.

Stannard mist klassiekers door zware val

Ian Stannard kan niet meedoen aan de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. De Britse wielrenner blijkt zondag bij een val in Gent-Wevelgem een breuk in zijn ruggenwervel te hebben opgelopen. Stannard schreef begin deze maand de openingskoers Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam.

Stannard vliegt maandagavond terug naar Groot-Brittannië om daar verder onderzocht te worden. "De breuk is stabiel. Hij zal bij thuiskomst door een neurochirurg worden onderzocht en een scan ondergaan", zegt teamdokter Phil Riley. Wanneer Stannard weer op de fiets zit, durft de ploeg nog niet te voorspellen. De Ronde van Vlaanderen wordt zondag verreden. Parijs-Roubaix volgt een week later.

Eis: twaalf jaar voor schietincident Oosterwolde

Het Openbaar Ministerie heeft maandagavond voor de rechtbank in Leeuwarden twaalf jaar gevangenisstraf geëist tegen de Amsterdamse Macedoniërs Muljaim N. en Danilo S. De twee staan terecht voor onder meer doodslag op de 51-jarige Henk Eker uit het Friese Oosterwolde. Dat meldt een woordvoerder van het OM.

Eker werd vorig jaar in januari doodgeschoten in zijn woonplaats. Een vrouw vond hem in de achtertuin van haar woning aan de Hooge Esch. Hij overleed ter plaatse.

[vid] 25 volksliederen na 9/11

Vandaag op FOK.nl als aansluiting op de twee FOK!toen-artikelen over het Amerikaanse volkslied (1 / 2): het moment waarop de hele wereld plotseling kant moest kiezen en het Westen dat overweldigend deed ten faveure van de VS: de dagen en weken na 9/11.

Om specifiek te zijn: de vaak emotionele uitvoeringen van het Amerikaanse volkslied (en andere vaderlandsliederen) die wereldwijd gespeeld werden als rouw- en eerbetoon aan onze Grote Broer aan de overzijde van de grote plas. 

Het buitenland reageerde geschokt en vol medeleven op de aanslagen. Zo werd bij het wisselen van de wacht op Buckingham Palace bij hoge uitzondering het Amerikaanse volkslied gespeeld (en door het betraande publiek meegezongen)

Hier het hele item

[Upd] Problemen bij versturen belastingaangifte

Op de laatste dag waarop Nederlanders hun belastingaangifte over 2013 kunnen invullen en versturen zijn er problemen ontstaan bij de Belastingdienst. De website waar de vooraf ingevulde aangifte gedownload kan worden, werkt niet.

Een woordvoerder bevestigt maandagavond dat er problemen zijn, maar kan nog niet direct zeggen wat er aan de hand is. "We zijn het aan het uitzoeken."

Op Twitter maakt de dienst excuses. "Bezig met je belastingaangifte en krijg je deze niet verstuurd? Probeer het straks nog een keer, het is erg druk. Excuses voor het ongemak."

Update 21.48 uur
Op de site van de NOS valt te lezen dat mensen langer de tijd krijgen hun aangifte in te sturen. "Mensen die morgen of overmorgen alsnog aangifte doen, krijgen daardoor geen problemen."  zo laat de Belastingdienst weten via de NOS.

Eva Green en meer in nieuwe Sin City-foto's

Met al het superheldengeweld dat ons jaarlijks via de bioscoop (en televisie) bereikt zou je bijna vergeten dat er ook nog comics zijn die andere verhalen vertellen. Zoals die van Frank Miller bijvoorbeeld. Hij schreef, naast superheldencomics, ook verhalen als 300 en Sin City en van beide franchises komt dit jaar de tweede film uit.

Nadat 300: Rise of an Empire ons voornamelijk, of eigenlijk uitsluitend, visueel vermaakt heeft brengt Robert Rodriguez voor de twede maal Millers crime comic Sin City op het grote scherm in A Dame To Kill For. Hiervan zijn nu nieuwe foto's verschenen, die ons tonen dat er visueel niets aan de stijl is ingeboet sinds de eerste film. Opvallend: beide Miller-verfilmingen dit jaar hebben een rol voor Eva Green, die meteen ook de kleurrijkste persoon van onderstaande foto's is.

Sin City: A Dame To Kill For: Eva Green

Sin City: A Dame To Kill For: Josh Brolin

Sin City: A Dame To Kill For

Sin City: A Dame To Kill For

Sin City: A Dame To Kill For

Sin City: A Dame To Kill For

Sin City: A Dame To Kill For

Sin City: A Dame To Kill For verschijnt op 28 augustus.

Indringer opgepakt bij huis Selena Gomez

Bij het gloednieuwe huis van Selena Gomez in Calabasas is zondagavond een man opgepakt. De actrice en zangeres hoorde vreemde geluiden in haar stulpje, dat ze onlangs voor drie miljoen dollar op de kop tikte, waarop ze beveiligers inschakelde om een kijkje te gaan nemen.

Voor de mannen echter poolshoogte hadden genomen, belde een vreemdeling aan bij de 21-jarige Gomez. Een bekende van de brunette deed de deur open en zei dat Gomez niet thuis was. Daarop vertrok de man weer, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Toen de politie later arriveerde, werd duidelijk dat de indringer had ingebroken in het gasthuis van Gomez. Hij is gearresteerd en aangeklaagd wegens inbraak en huisvredebreuk. Zijn borgsom bedraagt vijftigduizend dollar.

Agents of S.H.I.E.L.D. cast Blackout als nieuwe schurk

Marvel-schurk Blackout gaat zijn debuut maken in het Cinermatic Universe via het kleine scherm. De aflevering, getiteld Providence, van Agents of S.H.I.E.L.D. van 15 april zal Patrick Brennan (The Next Three Days, Breaking Dawn pt 2) introduceren als Marcus Daniel met plannen om hem een terugkerend figuur te laten zijn.

De introductie van het personage zal worden gekoppeld aan de eerste verschijning van celliste Audrey, legt Brennan uit: "Deze gast was gehuld in duisternis, zijn ziel, alles in hem was donker totdat hij een cello-speler ontmoette. En de muziek was het enige licht dat zijn ziel bereikte. Dat gaf hem hoop en een idee van wat licht was," licht hij toe hoe het personage aan hem was geïntroduceerd. "Ik dacht: dat hoef je mij niet verder uit te leggen. Want muziek, voor mij, is wat me er meestal doorheen sleept. Mijn kinderen, mijn vrouw, en muziek. Dat aspect intrigeerde mij volledig. Dat aspect van het personage was heel mooi en erg interessant."

Het verhaal van zijn introductie is niet volledig bekend; de officiële beschrijving van Marvel vertelt alleen dat Phil Coulsons team op de vlucht is. Wel is Brennan niet de enige gastacteur. Ook Adrian Pasdar (Heroes) en Patton Oswalt (Dollhouse, Two and a Half Men) zijn te zien. Pasdar zal de rol vervullen van Glenn Talbot, een personage dat in de comics achter de Hulk aan zat. Oswalt speelt Eric Koenig, een ex-Nazi die zich bij S.H.I.E.L.D. heeft aangesloten; een gastrol die in het licht van de gebeurtenissen in de filmzijde van het Cinematic Universe interessant kan zijn.

Agents of S.H.I.E.L.D. keert deze week terug op de Amerikaanse tv met aflevering 16 van het eerste seizoen. In Nederland is gisteravond aflevering 14 uitgezonden.

Patrick Brennan als Marcus Daniels / Blackout (foto Marvel)
Patrick Brennan als Marcus Daniels / Blackout (foto Marvel)

Games with Gold voor april bekend

Vanaf morgen is er weer een toffe game gratis te downloaden voor Xbox Live Gold-members. Van 1 tot 16 april is Hitman: Absolution gratis op Xbox 360. Van 16 tot 30 april is Deadlight voor 0 euro te krijgen.

In Hitman: Absolution kruip je natuurlijk in de huid van Agent 47, die verraden is door the Agency en achternagezeten wordt door de politie. Uiteraard speelt stealth weer een grote rol.

Randall Wayne is de hoofdpersoon van Deadlight en de 2.5D sidescroller vindt plaats in Seattle. In 1986 breekt een virus uit waardoor de doden weer tot leven komen en ook vrijwel de gehele mensheid uitgeroeid wordt.

Hitman Absolution

The Elder Scrolls Online nu te spelen

The Elder Scrolls Online is sinds afgelopen zondagmiddag te spelen voor mensen die de game digitaal gepre-orderd hebben bij Bethesda.

Naast de digitale pre-orders kunnen de mensen die een Imperial Edition besteld hebben ook al aan de slag met de nieuwe MMO in het Elder Scrolls-universum. Als je de game ergens anders hebt gekocht, kun je vanaf morgen klokslag 1 uur in de middag ook aan de slag in Tamriel.

Officieel komt The Elder Scrolls Online op 4 april uit voor pc. Als je de game graag op je PlayStation 4 of Xbox One wil spelen, moet je nog even wachten tot ergens in juni.

Duitsland pakt drie terreurverdachten op

De Duitse politie heeft maandag drie mensen opgepakt die er van worden verdacht de extremistische groep ISIS, de Islamitische Staat van Irak en de Levant, te steunen. In totaal werden tien appartementen in Berlijn, Frankfurt en Bonn doorzocht. Dat heeft het openbaar ministerie gezegd.

Twee van hen, de import Duitser Fatih K. en de Turk Fatih I., worden verdacht van lidmaatschap van ISIS. De derde verdachte, een vrouw met de Duitse en Poolse nationaliteit, zou de terreurorganisatie financieel hebben gesteund. Zij maakte 4500 euro aan ISIS over.

Openbaar aanklager Harald Range benadrukte nog eens dat het van groot belang is om waakzaam te zijn voor de risico's van jihadstrijders die terugkeren uit Syrië.

Terug naar de metro op next-gen consoles

Deep Silver, uitgever van de Metro-reeks, bevestigt dat Metro op next-gen consoles uitkomt. Eerder verschenen al geruchten en een plaatje op het internet dat 'Metro Redux' uit zou komen, en de uitgever bevestigt nu dus het bestaan van het project.

"Metro Redux. You may have heard of it... even though you probably shouldn't have! We could issue a 'We do not comment on rumour and speculation' statement and pretend this never happened. They're pretty boring to read. They're also pretty boring to write. So we're going to comment on rumour and speculation instead."

"Is Metro Redux real? Yes. We never made any secret of 4A's desire to bring Metro to the latest generation of console hardware. But what you saw leaked was taken from an old, internal planning presentation, containing some nuggets of truth but a lot of hypothetical ideas and place holder material."

Deep Silver laat verder weten dat nu niet het moment is om meer van de game te laten zien, maar ze beloven wel dat ze ons op E3 meer kunnen vertellen, stay tuned!

'Metro Redux'

Rusland zegt afspraken met OekraÔne op

Het Russische parlement heeft maandag unaniem een voorstel aangenomen om afspraken met Oekraïne over de Russische marinebasis in Sebastopol op te zeggen.

In 2010 spraken Oekraïne en Rusland af dat de Russische Zwarte Zeevloot de marinebasis tot 2042 mocht gebruiken. In ruil daarvoor betaalde Rusland Oekraïne jaarlijks 71 miljoen euro en kreeg Kiev korting op Russisch aardgas. De Russische premier Dmitri Medvedev zei dat Rusland Oekraïne acht miljard euro aan kortingen op aardgas vooruit heeft betaald en dat het dit geld gaat terugvorderen zodra de afspraken over Sebastopol zijn herroepen.

Als Moskou deze plannen doorzet, brengt het de al noodlijdende Oekraïense economie nog meer schade toe.

Autodief van plomp in ziekenhuis

Een vluchtende autodief is maandagmiddag zo stom geweest met zijn vers gejatte aanwinst de Amstel bij de Ouderkerkerdijk in te rijden. Dat laat de Amsterdamse politie weten. De man is door duikers aan de kant gehaald en met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Hij is niet bij kennis, meldt een woordvoerder van de politie.

De auto werd rond 12.30 uur gestolen toen de eigenaar van de wagen, die aan het klussen was, even naar binnen was gelopen met de sleutel nog in het contact. Toen hij de dief zag wegrijden, fietste hij achter hem aan terwijl zijn vrouw de politie belde. Hij vond zijn auto terug in het water.

Een politieman in burger probeerde intussen de man uit het water te halen, maar die zat bekneld. Daarop werd een duikteam ingeschakeld om de domme dief uit de auto te halen. Aan de kant werd hij gereanimeerd. De politie is nog op zoek naar getuigen van het voorval.

Menselijke resten aangetroffen in de Waal

In het water van de Waal bij het Gelderse plaatsje Erlecom zijn maandagmiddag menselijke resten aangetroffen. De politie werd hierover getipt door omstanders en heeft tegen het eind van de middag de resten uit het water gehaald. Dat meldt een woordvoerder.

De zaak wordt onderzocht. Meer informatie heeft de politie nog niet. Zo is niet bekend of het bijvoorbeeld om een misdrijf gaat. Ook kon de woordvoerder niet zeggen of er lichaamsdelen zijn aangetroffen of een heel lichaam.

De Heilige Graal is gevonden!

We kunnen stoppen met zoeken. De Heilige Graal is geen spirituele zoektocht of een voorwerp uit de persoonlijke collectie van Koning Arthur, niets van dat alles. Het is 'gewoon' de drinkbeker die Jezus gebruikte tijdens het laatste avondmaal. En hij is gevonden. In Spanje.

Margarita Torres en Jose Ortiza del Rio zijn ervan overtuigd dat ze de beker gevonden hebben die Jezus aan zijn heilige lippen gebracht heeft. De historici hebben twee Arabische documenten nauwgezet bestudeerd en zijn na drie jaar tot deze conclusie gekomen.

Hun bevinding is dat de beker door een bende moslims uit Jeruzalem is gestolen. Toentertijd waren er nog geen juweliersvrouwen die daar een stokje voor staken. De beker is later geschonken aan de Christelijke gemeenschap in Egypte. Toen daar een hongersnood uitbrak heeft koning Ferdinand I van León een helpende hand geboden. De Egyptenaren waren hun weldoener zo enorm dankbaar dat ze hem de beker cadeau deden. In die tijd is de beker onderdeel geworden van een kelk en is naar goed middeleeuws gebruik overdadig versierd met allerlei edelstenen die per stuk meerdere nationale hongersnoden zouden kunnen oplossen. Tegenwoordig, of beter gezegd; voor deze gigantische ontdekking, stond de kelk bekend als onderdeel van de huisraad van 11e eeuwse koningin Urraca van Castilië en León. Dat stond tenminste op de beschrijving van de kelk in een piepklein museumpje in de Basiliek van San Isidoro te León.

De beker zelf wordt gedateerd tussen 200 jaar voor de veronderstelde eigenaar en 100 jaar na de veroordeelde oproerkraaier. In die tijd werden er blijkbaar niet zoveel bekers gebruikt of vervaardigd, dus volgens die logica zou het kunnen kloppen. De onderzoekers beweren dat dit de enige kelk is, waarvan bekend is dat ie is verhuisd van Caïro naar León, dus moet dit 'hem' wel zijn.

Webb: "Liever minder grote rol in finale"

Howard Webb blijft voor altijd verbonden aan de WK-finale in 2010. De Engelse arbiter was één van de hoofdrolspelers in het duel tussen Nederland en Spanje. Webb (42) had vier jaar geleden in Johannesburg de leiding over de eindstrijd op het WK.

De finale werd na afloop bestempeld als een keihard duel. De schop van Nigel de Jong op het borstbeen van Xabi Alonso staat bij velen helder voor de geest. Webb denkt anno 2014 nog weleens terug aan de zomeravond in Zuid-Afrika.

"Die finale was intensief. Je moet daar mee om weten te gaan en doen wat op dat moment het beste lijkt", zegt de Engelsman op FIFA.com. "Ik had liever een minder grote rol gehad in de finale, maar van dit soort ervaringen leer je ook veel", vervolgt Webb, die in de verlenging van de eindstrijd een tweede gele kaart gaf aan John Heitinga.

De arbiter heeft de WK-finale één keer teruggekeken. "Misschien had ik bij één of twee momenten anders kunnen beslissen. Het was een eer om daar te zijn. Als ik er nu aan terugdenk gaan mijn haren overeind staan. En dat zijn er niet veel. Het was echt een fantastische ervaring. Het veld betreden, de bal meenemen en langs de wereldbeker lopen."

"Ik heb die beelden van vroeger vaak gezien en toen liep ik zelf langs die gouden beker", vertelt Webb, die komende zomer weer namens Engeland naar het WK gaat. "Voor mij is het hoe dan ook een win-win-situatie. Doet de Engelse ploeg het goed, dan kan ik daarvan genieten. En anders heb ik weer kansen", besluit de scheidsrechter.

Nieuw album Michael Jackson in mei

Platenmaatschappij Epic Records en de nabestaanden van Michael Jackson brengen op 13 mei een nieuw album uit van de overleden King of Pop. De plaat heet Xscape en bevat acht nooit eerder uitgebrachte nummers van Jackson, schrijft muziekblad Billboard.

Timbaland heeft de cd voor het grootste gedeelte geproduceerd en L.A. Reid koos de nummers uit. "We zijn enorm trots en vereerd dat wij zijn muziek aan de wereld mogen presenteren", zegt L.A. Reid in een verklaring.

Xscape is net als eerdere albums van Jackson, die in 2009 overleed, vernoemd naar een nummer. De titelsong werd geschreven en geproduceerd door Jackson en Rodney Jerkins. Van de plaat verschijnen een standaard- en een luxe versie.

Het is niet voor het eerst dat er postuum een album verschijnt van de King of Pop met niet eerder uitgebracht materiaal. Eind 2010 kwam Michael uit.

Square Enix wil terug naar de roots

Gameontwikkelaar Square Enix gaat mogelijk haar strategie heroverwegen. In een interview met Nikkei Trendy zegt Square Enix-baas Yosuke Matsuda dat het bedrijf mogelijk terug moet naar de roots en zich weer moet gaan richten op hardcore gamers en jRPG's.

Deze richting heeft het bedrijf in het verleden naar grote hoogtes gestuwd met onder andere games Chrono Trigger en de Final Fantasy-reeks. Met name het succes van Bravely Default in het Westen heeft Matsuda aan het denken gebracht.

In de laatste paar jaar heeft Square Enix geprobeerd zich meer te richten op een wereldwijd publiek. Matsuda zegt hierover in het interview dat de studio hiermee haar focus heeft verloren.

"In the past, when we developed console games with a worldwide premise, we lost our focus, and not only did they end up being games that weren’t for the Japanese, but they ended up being incomplete titles that weren’t even fit for a global audience."

Of dit allemaal doorgang gaat vinden en wat voor effect dit gaat krijgen op bijvoorbeeld gameseries als Hitman en Tomb Raider blijft gissen, maar blijkbaar zijn de vrienden in Japan aan het denken geslagen.

Raket treft moskee in Turkije

Artillerie-eenheden van het Turkse leger hebben maandag teruggeschoten nadat een moskee aan de Turkse kant van de grens met Syrië was getroffen door een raket. Bij de raketinslag raakte een 60-jarige vluchtelinge uit Syrië gewond.

Tijdens gevechten tussen troepen van het Syrische regime en oppositiestrijders sloegen ook drie mortiergranaten in op Turkse bodem, liet het bureau van de gouverneur van de provincie Hatay weten. Hierbij vielen geen gewonden.

Turkse artillerie schoot terug naar het gebied waar het raket- en mortiervuur vandaan kwam.

Afgelopen week haalde Turkije een Syrische straaljager neer die het Turkse luchtruim zou hebben geschonden.

Wereldrecord speedskiŽn voor Italiaan

De Italiaan Simone Origone heeft maandag in het Franse Vars het wereldrecord speedskiën verbroken. Bij deze discipline is het, zoals de naam al doet vermoeden, de bedoeling om een zo hoog mogelijke snelheid te halen. Elke piste bestaat uit een recht stuk, bochten zijn er niet te vinden.

De Chabrières-piste is een van slechts twee pistes in de wereld waar snelheidsrecords mogelijk zijn. Alleen op de Franse piste en die in het Zwitserse Verbier zijn de veiligheidsmaatregelen zo goed dat er geen snelheidslimiet is. 

Tijdens de Speed Masters kwam Origone tot een duizelingwekkende snelheid van maar liefst 252,454 kilometer per uur. Daarmee was hij een volle kilometer per uur sneller dan het oude record. In 2006 zette Origone een snelheid neer van 251,40 kilometer per uur. 

De Italiaan is een van de grootste namen in de geschiedenis van de sport. Hij deed in de laatste tien jaar mee aan 68 World Cups en kwam daarin slechts acht keer buiten het podium terecht. Ook is hij al vanaf 2005 wereldkampioen door vijf titels op rij te pakken.

Beelden van de Speed Masters in Vars, met de recordrun van Origone als eerste (Bron: YouTube)

Falcao: "Gezondheid gaat voor WK"

Radamel Falcao heeft nog een sprankje hoop op het WK van deze zomer. De spits benadrukt echter dat hij zich eerst volledig op zijn herstel wil richten. Voor Falcao sloeg in januari het noodlot toe, toen hij in een bekerduel voor AS Monaco een kruisband afscheurde.

Door de operatie en lange herstelperiode was het WK zo goed als zeker uitgesloten voor de Colombiaanse aanvaller. Vervolgens lieten enkele medici weten dat Falcao misschien op tijd fit zou zijn voor het mondiale eindtoernooi in Brazilië. Falcao kreeg daarmee zelf ook weer hoop, al wil hij eerst volledig fit worden, alvorens hij aan het WK denkt.

"Het mag niet zo zijn dat de druk van het WK mijn herstel vertraagt", zegt Falcao tegen Marca. "Ik ga mijn best doen om er te komen en daarmee zou een droom uitkomen. Het voornaamste is echter dat ik op de juiste manier weer volledig fit wordt. Mijn gezondheid gaat voor."

De oud-aanvaller van Atlético Madrid laat verder weten dat zijn herstel voorspoedig verloopt. "Ik voel me goed. De reactie van mijn knie op de eerste herstelfase is positief geweest. Er zijn nog geen problemen geweest en het verloopt allemaal vrij snel."

Als Falcao het WK haalt, geldt Colombia direct als gevaarlijke outsider in Brazilië. De ploeg wist zich onder leiding van aanvoerder Falcao vrij simpel te plaatsen voor het WK, maar zag met de goaltjesdief de belangrijkste speler wegvallen.

Nieuwe look voor Captain America

Tony Stark mag dan, sinds zijn meest recente film, al over de veertig verschillende Iron Man-pakken hebben versleten, Steve Rogers houdt ook wel van een verkleedpartijtje. In de drie films waarin hij tot nu toe te zien is geweest wisselt hij regelmatig van outfit, en ook voor film nummer vier zit er weer variatie aan te komen.

Veel is er niet van te zien, maar omstanders hebben bij de opnames voor Avengers: Age of Ultron in Seoul, Zuid-Korea een nieuwe outfit voor Captain America gespot. De outfit gaat qua kleur weer een beetje terug naar het kleurrijke uit zijn eerste films, nadat hij in The Winter Soldier begon met een meer serieuze en donkere outfit. De nieuwe outfit heeft weer wat bredere stukken rondom schouders en ellebogen en toont de verticale banen op de buik van de supersoldaat.

Nieuwe outfit voor Captain America
Nieuwe outfit voor Cap. Klik voor vergroting.

De Captain is ook uitgebreid in actie gespot en op video vastgelegd tijdens een actiescène bovenop een rijdende vrachtwagen. Joss Whedons excuusvideo van afgelopen weekend was blijkbaar niet geheel onterecht: de brug waar deze opnames plaatsvonden was volledig stilgelegd voor het reguliere verkeer.

De opnames voor de tweede Avengers-film zijn afgelopen maand gestart. Volgend jaar wordt de film verwacht in de laatste week van april.

Elf enorme uitzichtverpesters voor Nederland

Nederland krijgt elf grote uitzichtverpestende, subsidieverslindende windmolenparken op land. De parken verrijzen in Zeeland, rondom het IJsselmeer en in het noordoosten van het land en moeten in 2020 goed zijn voor een totaal vermogen van zesduizend megawatt.

Dat hebben minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen en minister van Economische Zaken Henk Kamp (beiden VVD) maandag bekendgemaakt. De elf locaties in Nederland zijn door de provincies zelf aangewezen. De provincies moeten ook nog locaties aanwijzen waar nog meer kleinere parken moeten komen.

De afspraken met de provincies vloeien voort uit het vorig jaar gesloten energieakkoord. Daarin is afgesproken dat in 2020 veertien procent van de totale energievoorziening duurzaam moet zijn. Volgens de beide VVD-bewindslieden vormt windenergie op land daar een belangrijke bron in.

De molens zijn controversieel. Zo verpesten zij het uitzicht, vliegen vogels zich regelmatig dood, moeten ze worden uitgeschakeld als het waait, werpen ze slagschaduwen in huizen en straten en produceren ze een loei-irritant gebrom voor de omgeving, aldus de tegenstanders.

Een van de voorstanders, FOK!ker Mutsaers__78 ziet het plaatsen van honderden windmolens wel zitten. "Dat zie ik alsnog liever dan betonnen flatgebouwen ," zegt hij in reactie op dit bericht. 

Hugh Jackman zingt Wolverine: The Musical

Hugh Jackman was afgelopen weekend te gast bij de Britse popzender BBC Radio 1 voor de promotie van de nieuwe X-Men-film, die over twee maanden gaat draaien. Ter plekke haalde Matt Edmondson, een dj die bekend staat om zijn non-standaard celebrity interviews, hem over een liedje te zingen.

Jackman kreeg een tekst toegedrukt die het beste gezien kan worden als een mashup van Les Miserables en Wolverine, en de entertainer dook er middenin:

X-Men: Days of Future Past, Jackmans zevende verschijning als de Marvel-held Wolverine, verschijnt op 22 mei in de bioscoop.

Koeman acht Immers rijp voor Oranje

Feyenoord bleek zondagmiddag een maatje te groot voor Go Ahead Eagles. Lex Immers speelde een sterke wedstrijd en opende de score. "We hebben lekker aan het doelpuntengemiddelde kunnen werken", zei Lex Immers na de wedstrijd in gesprek met Sp!ts.

"Vorig seizoen maakte Graziano er 27 en ik 12, de eerstvolgende op de lijst had er toen slechts 4 achter zijn naam staan. Nu zijn er meerdere spelers die veel goals maken. Qua productiviteit hebben we ons prima verder ontwikkeld."

Immers maakt de laatste tijd indruk in het shirt van Feyenoord. Het publiek scandeerde zijn naam zondag in een adem met Oranje. Volgens Ronald Koeman is dat terecht. De trainer vindt de Hagenaar rijp voor het Nederlands elftal. "Nee, het publiek slaat niet door. Lex Immers is een ideale speler om in de ploeg te hebben. Als trainer probeer je in de selectie een goede mix te creëren. De arbeid die Immers levert, kan ook een Nederlands elftal goed gebruiken."

De middenvelder is zelf in ieder geval overtuigd van zijn kwaliteiten. "Ik voel steeds meer waardering, daar ben ik wel bij mee", zegt Immers in het Algemeen Dagblad. "Dat betekent dat ik voor veel mensen het tegendeel aan het bewijzen ben. Bij ADO twijfelden de mensen ook of ik het wel zou redden. Dat had ik aanvankelijk ook bij Feyenoord. Maar ik heb laten zien dat ik het wel kan."

Peter Plasman staat familie overvaller bij

Advocaat Peter Plasman gaat de familie van de 20-jarige doodgeschoten overvaller uit Eindhoven bijstaan in het proces tegen het juweliersechtpaar uit Deurne. Dat meldt Plasman maandagavond. Hij gaf aan de nabestaanden nog niet uitgebreid te hebben gesproken, maar dat hij wel al twee nadrukkelijke wensen heeft ontvangen.

"De familie wil precies, volledig en snel geïnformeerd worden over wat er is gebeurd in de juwelierszaak", zegt Plasman. Volgens de advocaat is dat een heel normale wens die bij veel nabestaanden leeft die een dierbare hebben verloren.

"Het tweede is dat de familie wil dat het proces volgens correcte en in de wet voorgeschreven regels wordt gehouden. Zodat met zekerheid kan worden vastgesteld of sprake was van noodweer toen de overvaller werd neergeschoten", aldus Plasman. Mocht inderdaad sprake zijn van noodweer dan zal de familie zich daar volgens de advocaat bij neerleggen. Het lichaam van deze dader wordt, zoals gebruikelijk is met Nederlanders van Marokkaanse komaf, begraven in Marokko.

In het Brabantse Deurne werd vrijdagavond een juwelier overvallen door twee mannen. Het duo werd doodgeschoten, vermoedelijk door de juweliersvrouw. De ene overvaller was een 20-jarige man uit Eindhoven. Hij was een bekende van justitie en politie.

Het OM heeft maandag aangegeven ook bijna zeker te zijn van de identiteit van de tweede overvaller. Hij komt vermoedelijk uit het buitenland. Er hebben zich echter nog geen bedroefde of boze familieleden of vrienden gemeld voor deze dode gangster, weet justitie via de NOS te vertellen.

'Serena'-foto's tonen Jennifer Lawrence en Bradley Cooper voor de derde maal samen

Twaalf foto's tonen de derde samenwerking tussen Bradley Cooper en Jennifer Lawrence (na Silver Linings Playbook en American Hustle), deze keer onder de regie van Oscarwinnares Susanne Bier (In a Better World, Things We Lost in the Fire).

In dit drama, dat gebaseerd is op het gelijknamige boek van Ron Rash, volgens we het pasgetrouwde stel George en Serena Pemberton. Ze reizen van Boston naar de bergen van North Carolina om een bedrijf in de houtindustrie te beginnen (de film speelt zich af in 1929). Samen heersen deze koning en koningin over hun rijk, terwijl ze iedereen die ze in de weg staat een kopje kleiner maken. Maar wanneer Serena ontdekt dat ze nooit een kind zal dragen zint ze op de moord op de vrouw die George wel een kind gunde voordat zij getrouwd waren.

Serena heeft nog geen releasedatum in de VS, behalve "in 2014". In Nederland is de release voorlopig gepland voor januari volgend jaar.

Opstelten: Drones met gezichtsherkenning zijn ok

Nederland zal in de toekomst drones gaan uitrusten met gezichtsherkenningscamera's. Dat blijkt uit antwoorden van minister van Spionage, onderdrukking en politiestaat Ivo Opstelten van de VVD (Veel Verboden Dingen) op vragen van D66. De inbreuk op de privacy van burgers noemt Opstelten geen reden af te zien van de ontwikkeling van deze systemen.

De Scan Eagle, de drone die defensie vorig jaar aanschafte, wordt ook gebruikt door justitie om met behulp van de infraroodcamera's wietplantages op te sporen. De drone is echter ook relatief eenvoudig geschikt te maken voor gezichtsherkenning.

Opstelten weigert uit te sluiten dat de drones van defensie in de toekomst worden voorzien van camera's waarmee gezichtsherkenning mogelijk is. "Eventuele inbreuken op de privacy die daarbij kunnen ontstaan zijn op zichzelf ook geen reden om dit bij voorbaat uit te sluiten", schrijft Opstelten.

D66-Kamerlid Gerard Schouw laat in een reactie weten zich zorgen te maken over de antwoorden van Opstelten. "Het ministerie blijft drones gewoon zien als hét middel om de Nederlandse bevolking in de gaten te houden. Dat tast de privacy van de burger aan." Schouw zegt de minister hier binnenkort op te zullen aanspreken in een debat over privacy. "We moeten echt wettelijk gaan vastleggen wat onbemande vliegtuigjes wel en niet mogen."

Omdat het gebruik van drones voor gezichtsherkenning politiek gevoelig ligt, heeft het kabinet het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) op aandringen van de Kamer onlangs opdracht gegeven onderzoek te doen naar de mogelijke negatieve effecten van het gebruik van drones.

Eén groot voordeel, als in de nabije toekomst deze drones bewapend worden weten ze in ieder geval meteen wie er door een systeemfout afgeknald is.

Pasveer wil hogerop en verlaat Heracles

Remko Pasveer vertrekt na dit seizoen bij Heracles Almelo. De 30-jarige doelman heeft een aflopend contract en wil een stap hogerop. "Dat respecteren we, Remko heeft veel voor de club betekend en we wensen hem alle succes toe", zegt algemeen directeur Nico-Jan Hoogma van de Almeloërs.

Pasveer verruilde FC Twente in 2006 voor Heracles. Na twee seizoenen op huurbasis bij Go Ahead Eagles veroverde hij in 2010 een basisplaats. Tot dusver keepte Pasveer 131 competitieduels voor Heracles, de huidige nummer tien van de Eredivisie.

Ook Kwame Quansah gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging, meldde Heracles maandag. De 31-jarige middenvelder speelt al sinds 2004 voor de Heraclieden, die hem eerst een jaar huurden van Ajax voordat hij definitief de overstap maakte. De Ghanees stond dit seizoen achttien keer in de basis.

De verbintenissen van Jason Davidson, Ben Rienstra en Leon van Dijk lopen eveneens af. Davidson wil eerst het WK spelen met Australië en beslist pas daarna over zijn toekomst. Rienstra is nog in gesprek met de club en Van Dijk vertrekt na drie seizoenen.

Heracles heeft de opties in de contracten van Bart Schenkeveld en Oussama Tannane gelicht. Schenkeveld ligt nu tot medio 2015 vast, een jaar minder dan Tannane.

Vergeer krijgt Tennis Europe Award

Esther Vergeer is zaterdag onderscheiden met de Tennis Europe Award 2014. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst van de Europese tennisbond in Sofia. Ze ontving de prijs voor haar imposante rolstoeltenniscarrière, die ze begin februari 2013 beëindigde.

"Ik ben vereerd dat ik de award mag ontvangen", zegt Vergeer tegen de Nederlandse tennisbond KNLTB. "De Nederlanders zijn natuurlijk al redelijk succesvol geweest de afgelopen jaren in het winnen van de award. Ik ben zeer trots dat ik daar nu deze individuele prijs aan mag toevoegen."

Vergeer won tijdens haar loopbaan zeven gouden paralympische medailles en een zilveren. Ze was tien jaar lang de nummer één van de wereld en bleef liefst 470 wedstrijden ongeslagen. Bovendien won ze 21 grandslamtitels in het enkelspel en 23 in het dubbelspel.

In het kader van de European Tennis Trophy worden elk jaar in verschillende categorieën prijzen uitgereikt. Nederland was voor het dertiende jaar op rij het best presterende land in het rolstoeltennis.

AZ-assistent Haar accepteert schikkingsvoorstel

Assistent-trainer Martin Haar van AZ moet de eerstvolgende wedstrijd van de Alkmaarse club op de tribune plaatsnemen. Hij ging maandag akkoord met een schikkingsvoorstel van één duel schorsing dat de aanklager betaald voetbal van de KNVB hem had gedaan. Haar was zondag uit bij SC Cambuur zonder toestemming van de scheidsrechter uit het coachingsvak voor de dug-out gestapt.

De aanklager betaald voetbal wilde ook FC Groningen-trainer Erwin van der Looi een wedstrijd schorsen. Hij had zaterdag uit bij PSV te heftig geklaagd over de arbitrage. Van der Looi heeft nog tot dinsdag 10.00 uur de tijd om te reageren op het schikkingsvoorstel.

Willem Janssen definitief van Twente naar Utrecht

FC Utrecht heeft zich voor de komende vier seizoenen verzekerd van de diensten van middenvelder Willem Janssen. Dat heeft de club maandag bekendgemaakt. De 27-jarige voetballer, die nu al door Utrecht wordt gehuurd van FC Twente, had nog een contract tot de zomer van 2015 in de Grolsch Veste.

Janssen speelde door een zware knieblessure, die hij eind september opliep, slechts vier wedstrijden voor Utrecht. Desondanks ziet Utrecht de kwaliteiten van de geboren Nijmegenaar.

"Willem heeft in duels die hij voor ons gespeeld heeft, laten zien absoluut een meerwaarde te zijn", laat hoofd scouting Edwin de Kruijff van FC Utrecht weten. "Met zijn loopvermogen, kracht en sterke passing voegt hij wat toe aan de ploeg. Daarnaast is hij een natuurlijk leider in de groep."

Janssen begon zijn loopbaan bij VVV-Venlo en kwam via Roda JC in 2011 bij FC Twente terecht. In Enschede had hij moeite om een basisplaats te veroveren en dus werd besloten hem aan Utrecht te verhuren. Janssen kan waarschijnlijk bij de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen de groepstraining hervatten.

Gudmundsson vertrekt bij AZ

Johann Berg Gudmundsson vertrekt na dit seizoen transfervrij bij AZ. De Alkmaarders hebben het contract van de 23-jarige IJslander formeel opgezegd. De aanvaller begon het seizoen als basisspeler, maar moest zijn plek na de winterstop afstaan aan Steven Berghuis.

Gudmundsson speelde sinds 2008 voor AZ. In 111 competitieduels scoorde hij acht keer. Ook Erik Falkenburg, die dit seizoen wordt verhuurd aan Go Ahead Eagles, Raymond Gyasi, doelman Erik Heijblok en Paul Kok verlaten AZ deze zomer. Etiënne Reijnen en Hobie Verhulst hebben ondanks een aflopende verbintenis nog wel zicht op een langer verblijf in Alkmaar.

Volgens technisch directeur Earnest Stewart kon AZ niet aan de verwachtingen van Dick Advocaat voldoen. De coach vertrekt na dit seizoen, mede doordat de club een andere functie wil voor assistent Martin Haar.

"Wij zijn op zoek naar een trainer die meerdere seizoenen wil blijven, om voor continuïteit te zorgen", vertelt Stewart. "Tijdens gesprekken bleek al snel dat hij niet de trainer voor langere termijn zou zijn. Advocaat is door zijn ervaring in de wereldtop gewend aan standaarden die wij als AZ hem niet kunnen en willen bieden."

Phil Spencer wordt chef Xbox

Microsoft heeft bekendgemaakt dat Phil Spencer het hoofd wordt van Microsofts Xbox-divisie. De nieuwe Microsoft-superbaas Satya Nadella heeft vandaag het nieuws officieel gemaakt door een e-mail te sturen naar alle medewerkers van het bedrijf.

Spencer was tot deze promotie vice president bij Microsoft Studios, waarmee hij begin dit jaar nog de rechten voor de Gears of War-serie kocht. In zijn nieuwe functie gaat hij de kar trekken voor zowel de gehele Xbox-divisie. Hieronder valt naast het apparaat zelf ook Microsoft Studios, Xbox Live, Xbox Music en Xbox Video.

Twee nieuwe tv-spots voor Bad Neighbors

Twee nieuwe tv-spots voor de comedy Bad Neighbors maken duidelijk dat je niet met je buren moet fucken -- als die buren een studentenvereniging zijn.

De spots maken duidelijk dat, nadat de jonge ouders Mac en Kelly Radner (Seth Rogen en Rose Byrne) kwaad bloed gezet hebben bij de studentenvereniging van Teddy en Pete (Zac Efron en Dave Franco), de practical jokes niet van de lucht zijn.

Bad Neighbors, in de VS enkele weken geleden uitgebracht onder de titel Neighbors, is te zien vanaf 8 mei.

Greipel succesvol geholpen aan sleutelbeenkwetsuur

André Greipel heeft na een geslaagde operatie niet veel last meer van zijn zware sleutelbeenblessure. Bij de renner van Lotto-Belisol werden zondagavond de afgescheurde gewrichtsbanden tussen schouder en sleutelbeen vervangen. Hij verliet maandag het ziekenhuis.

"De fysieke pijn valt mee. De ingreep is geslaagd en ik voel me vrij goed op dit moment", laat de Duitser weten in een verklaring van zijn ploeg. Greipel liep de blessure op in Gent-Wevelgem. Hij was in de finale betrokken bij een valpartij en zag daardoor de kans op een overwinning aan zijn neus voorbij gaan.

"We controleerden de vroege vlucht, iedereen was zeer alert, we waren nog met vijf renners vertegenwoordigd in de kopgroep en ik voelde me zeer goed. Dat ik gewonnen zou hebben, wil ik zeker niet gezegd hebben, maar ik had het graag geprobeerd", stelt Greipel, die onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix mist.

"Ik had heel graag de ploeg geholpen om in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix een zo goed mogelijk resultaat na te streven. Normaal neem ik even rust na Parijs-Roubaix, nu is die periode noodgedwongen vervroegd."

Geen democratie binnen de PVV

Geheel volgens het verwachtingspatroon zijn de voorstellen van eerste kamerlid voor de PVV Ronald Sörensen, niet goed gevallen binnen de beweging. Ronald deed voorzichtig voorstellen die ervoor zouden moeten zorgen dat de macht van Geert Wilders ingeperkt zou worden.

De senator kwam met het euvele plan om een normale partijstructuur op te zetten. Compleet met lokale afdelingen en een partijvoorzitter. Hierbij komt ook iets als 'democratie' om de hoek kijken, maar dat is een vrijheid die binnen de Partij van de Vrijheid haram is.

Sörensen heeft gisteren laten weten dat zijn idee niet goed gevallen is. Binnen de beweging wilde niemand ingaan op de voorstellen en de grote baas zelf negeerde verzoeken om commentaar. Fractievoorzitters in provinciale staten durfden ook niets te zeggen over het plan, hoewel er naar verluidt wèl animo naar is tot een democratische structuur te komen.

Het verleden wijst uit dat leden die een poging deden tot meer democratie binnen de totalitaire partij, bedrogen uitkwamen. Zo zijn Louis Brontes en Hero Brinkman al eerder de deur uitgewerkt na soortgelijke ideeën.

Spijt! maakt kans op European Film Award

De Nederlandse jeugdfilm Spijt! van Dave Schram is genomineerd voor een European Film Award Young Audience Award. Dat maakte de organisatie maandag bekend. Het is de derde Nederlandse film op rij die kans maakt op de onderscheiding. Vorig jaar won Nono het Zigzag Kind van Vincent Bal, in 2012 won Kauwboy van Boudewijn Koole.

Spijt! neemt het op tegen het Deense The Contest en het Duitse Stormwind. De drie films worden op 4 mei in zeventien Europese steden vertoond, waaronder Barcelona, Londen en Stockholm. Er zit geen Nederlandse stad bij. Meteen na het zien van de film kunnen kijkers van 12 tot 14 jaar hun stem uitbrengen op de beste jeugdfilm. De prijsuitreiking van deze verkiezing in het Duitse Erfurt is via een livestream te volgen.


Spijt! maakt kans op European Film Award (Foto: Novum)

Vrije val voor Spidey in nieuwe Amazing Spider-Man clip

Veel over het verhaal zegt het niet, maar het is zeker mooi om te zien hoe Peter Parker, gekleed in zijn Spider-Man uitfit en gewapend met zijn webschieters door de stad zoeft. Een nieuwe clip uit de film toont ruim een halve minuut vallen en slingeren.

De beelden sluiten mooi aan bij de lol die Parker in de eerste film leek te hebben, toen hij zijn gave ontdekte en ermee ging spelen. Voordat de zaken een donkere wending nemen, als die wending er al is, zal The Amazing Spider-Man 2 de webslingeraar in ieder geval in zijn nopjes tonen. Check de clip hieronder.

Bij Entertainment Weekly is intussen een korte featurette verschenen over de relatie tussen Gwen Stacy (Emma Stone) en Parker (Andrew Garfield). Naast het belichten van dit fijne setje worden beelden getoond van Spidey, maar ook enkele helden, in actie. Zeker de moeite waard voor een beetje voorpret:

The Amazing Spider-Man 2, waarin Spider-Man het opneemt tegen the Rhino, Electro en de Green Goblin (die je overigens hier in nieuwe foto's kunt bewonderen), draait vanaf 24 april.

Lijk gevonden op set nieuwe Avengers-film

Het leven van een filmmaker gaat niet altijd over rozen. Daar kan Michael Bay over meepraten. Nadat vorig jaar de cineast en zijn crew al werden bedreigd tijdens de opnames van Transformers: Age of Extinction, zit het nu met The Avengers: Age of Ultron alweer niet mee.

Via de Zuid-Koreaanse website Naver vernemen we dat er de afgelopen week een lijk werd aangetroffen onder de Mapobrug, waar momenteel de opnames voor de langverwachte Marvel-film plaatsvinden. Het lichaam, dat werd aangetroffen door beveiligers van de filmset, had meer dan twee weken in de rivier gelegen.

Terwijl het lichaam uit de rivier werd gevist gingen de opnames van de film gewoon door en lijkt het er op dat niemand regisseur Joss Whedon of de crew had ingelicht over wat er gaande was. Daar de opnames voor Avengers: Age of Ultron bovenop de brug plaatsvinden en niet op de plaats waar het lichaam werd gevonden kunnen deze waarschijnlijk gewoon doorgaan.

De Mapobrug is berucht vanwege de vele zelfdodingen die daar plaatsvinden. Daar kunnen zelfs teksten zoals 'Het mooiste moment van je leven moet nog komen' en 'Je zorgen zullen niks meer voorstellen als je ouder bent' weinig aan veranderen.

Voorwaardelijke taakstraf voor schietende agent

De agent die in IJsselstein schoot op een vluchtende auto met drie inzittenden heeft van de rechtbank in Utrecht een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur gekregen. Het Openbaar Ministerie, dat de man vervolgde voor drievoudige poging tot doodslag, wilde dat de man geen straf opgelegd zou krijgen.

De rechters oordeelden dat schuldigverklaring zonder oplegging van straf niet genoeg is omdat het aan toeval is te wijten dat er geen gewonden zijn gevallen. De agent aanvaardde volgens de rechtbank de kans dat iemand kon worden geraakt door de politiekogel. Bovendien is een agent getraind om adequaat te handelen in gewelddadige situaties.

Met het schieten veroorzaakte de agent onrust in de woonwijk waar het incident gebeurde, staat in het vonnis te lezen. Wel wordt in de strafmaat rekening gehouden met de gemoedstoestand van de man, die kort voor het schieten bijna werd aangereden, ook al was zijn schot disproportioneel. De taakstraf heeft de proeftijd van een jaar.

De agent maakte in augustus 2011 deel uit van een politieteam dat bezig was met een drugsactie. Het team wilde de bestuurder van een auto aanhouden. De bestuurder reed bij de actie in op de agent, die net op tijd kon wegspringen. Toen de auto wegreed, schoot de agent op de auto. De kogel ging door de achterruit.

Het OM had de zaak eerder voorwaardelijk geseponeerd. De IJsselsteinse dealer wist bij een procedure bij het gerechtshof in Arnhem voor elkaar te krijgen dat het OM toch vervolging moest instellen. Inmiddels is de bestuurder van de auto zelf veroordeeld voor het inrijden op de agent.

Autodief ontvoert per ongeluk kinderen

Een 33-jarige man uit Kerkrade heeft vrijdag in de Duitse grensplaats Herzogenrath een auto gestolen waarin twee kinderen zaten te slapen. Dat heeft de Duitse politie maandag bekendgemaakt. Toen hij merkte dat hij 'per ongeluk' iemand had ontvoerd, meldde de dader zich iets verderop op een Nederlands politiebureau.

De moeder had haar auto met de slapende kinderen daarin eventjes geparkeerd om een ijsje voor ze te kopen. Ze deed de auto niet op slot en liet de sleutel in het contact zitten. Toen ze weer naar buiten kwam en haar auto verdwenen was belde ze in paniek de politie, die onmiddellijk een grootscheepse opsporingsactie in de grensregio op poten zette.

De twee kinderen, twee meisjes van 2 en 3 jaar oud, mankeert niets. De Nederlandse dader werd aangehouden. Tegen de man stond overigens al een arrestatiebeval uit in Duitsland. Hij heeft in het land nog een celstraf van enkele honderden dagen openstaan.

'Japan moet walvisjacht bij Zuidpool staken'

Japan moet de walvisjacht in de Zuidelijke IJszee voorlopig stilleggen. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) maandag bepaald.

Het ICJ maakte gehakt van de Japanse rechtvaardiging voor de walvisvaart bij de Zuidpool. Tokyo zegt dat de walvisjacht onderzoeksdoeleinden dient, maar volgens het ICJ is er geen wetenschappelijke rechtvaardiging voor het grote aantal dwergvinvissen dat Japan vangt. Bovendien haalt Japan de afgekondigde quota voor dwergvinvissen (850), gewone vinvissen (vijftig) en bultruggen (vijftig) niet eens.

De rechter benadrukte dat Japan geen niet-dodelijke alternatieven heeft overwogen om walvispopulaties te bestuderen. Daarnaast verweet de rechter Japan dat het onderzoeksprogramma, dat loopt sinds 2005, maar twee onderzoeken heeft opgeleverd die door andere wetenschappers goed genoeg werden bevonden om gepubliceerd te worden. Sinds 2005 heeft de Japanse vloot 3600 dwergvinvissen gedood. De Antarctische dwergvinvis dreigt volgens natuurbeschermers uit te sterven.

De zaak bij het ICJ was aangespannen door Australië, dat denkt dat Japan onder het mom van de wetenschap de commerciële jacht probeert voort te zetten. Het hof stelde Australië maandag in het gelijk en concludeerde 'dat de door Japan verleende vergunningen voor het doden, opbrengen en prepareren van walvissen zijn niet bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek'. Tokyo mag geen vergunningen verlenen zo lang de walvisvaart niet grondig op de schop is genomen, aldus het ICJ.

Voordat het Haagse hof vonnis wees beloofde Japan al zich aan de rechterlijke uitspraak te houden. Tokyo verzekerde maandag woord te houden, maar toonde zich wel teleurgesteld. De Australische oud-minister van milieu Peter Garrett, de drijvende kracht achter de rechtszaak toen Australië die vier jaar geleden aanspande, reageerde dolblij. Aan het 'toneelstukje van de wetenschappelijke walvisjacht' komt nu voorgoed een einde, juichte hij. Ook Greenpeace en Sea Shepherd reageerden verheugd.

Japan klaagde bij het ICJ dat Australië Japan zijn culturele maatstaven opdringt en lak heeft aan eeuwenoude Japanse tradities, maar kreeg dus nul op het rekest. Tegenstanders van de Japanse walvisvaart in de Zuidelijke IJszee voerden aan dat die nog geen eeuw oud is. Walvisvlees is voor Japanners nog altijd een gewilde lekkernij, maar verkoopt minder goed dan voorheen.

Het oordeel betekent in ieder geval niet het einde van de Japanse walvisvaart. De Japanners jagen namelijk ook op walvissen in het noorden van de Stille Oceaan. Of ook die nu op losse schroeven staat en ook de laatste Noorse en IJslandse walvisjagers moeten vrezen voor hun broodwinning is nog onduidelijk. Het ICJ bevestigde in zijn uitspraak dat walvissen in principe mogen worden bejaagd om de wetenschap te dienen.

EU en China halen banden aan

China en de Europese Unie hebben het bezoek van president Xi Jinping aan Brussel aangegrepen om de onderlinge banden aan te halen. Xi sprak maandag met de EU-leiders over economische relaties, alsook over Oekraïne en andere internationale brandhaarden.

In een open discussie met zijn EU-gastheren - voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en EU-voorzitter Herman Van Rompuy namens de EU-lidstaten - zei Xi dat de EU en China 'partners voor hervormingen' zijn. Het was de eerste keer dat een Chinese leider de Europese instellingen bezocht.

Het bezoek zal de onderhandelingen over een investeringsakkoord vooruit helpen, zo lieten EU-bronnen weten. China wil ook praten over een vrijhandelsakkoord met de EU. Brussel ziet dat op termijn wel zitten, maar wil eerst verder komen met de lopende onderhandelingen.

De EU is China's belangrijkste handelspartner, terwijl China voor de EU de grootste handelspartner na de Verenigde Staten is. In 2012 bedroeg het handelsvolume 434 miljoen euro voor goederen en 43 miljoen voor diensten.

Xi zei te hopen op een verdere de-escalatie in de crisis rond Oekraïne, en juicht de EU-inspanningen om dit te bereiken toe. "China legt traditioneel de nadruk op non-interventie in binnenlandse aangelegenheden van staten, en op hun territoriale integriteit", aldus de EU-bron. Welke van deze twee principes het zwaarst weegt voor China, nu Rusland de Krim van Oekraïne heeft geannexeerd, kon hij echter niet zeggen.

"Daar is geen duidelijk antwoord op, het is moeilijk deze twee aspecten te beoordelen. Dat bleek wel toen president Xi vandaag 'de historische complexiteit van de Russisch-Oekraïense relaties' erkende."

De twee partijen bespraken verder een lange reeks onderwerpen, waaronder de Syrische crisis, het terugdringen van de uitstoot van CO2, Noord-Korea, China's mensenrechtenbeleid en het belang van cultuur voor sociaal-economische ontwikkelingen. "Er was geen doorbraak in al deze kwesties, maar wel een ongebruikelijk open en vrij vloeiende discussie die de persoonlijke betrekkingen heeft versterkt", aldus de EU-bron.

'Haringen in Noordzee nu al volvet'

De haring lijkt er dit jaar vroeg bij te zijn. Dat meldt het Nederlands Visbureau maandag. De organisatie heeft 'signalen' ontvangen dat er nu al volvette haringen, geschikt voor de verwerking tot Hollandse Nieuwe, voor de Nederlandse kust zwemmen. Normaal gesproken zijn de vissen pas tussen eind mei en begin juli klaar voor consumptie.

Vermoedelijk is de vis zo vroeg vanwege de zachte winter en het vroege voorjaar. De veiling van het eerste vaatje Nieuwe haring is vooralsnog vastgesteld op 12 juni. Maar volgens het Nederlands Visbureau zouden haringproducenten er goed aan doen om zich 'te buigen over de gemaakte planning'.

Met hoeveel dagen of weken de verkoop van de Hollandse Nieuwe naar voren kan worden gehaald, kan een woordvoerder niet zeggen. "De vissers en groothandels moeten daarover in gesprek. Ze moeten hun hele planning aanpassen. Dat is niet iets wat in een dag gedaan is, maar eerder weken gaat duren."

De start van het haringseizoen werd vorig jaar juist nog met twee weken uitgesteld vanwege de lange winter. Het seizoen begon toen op 19 juni.

Arnold Schwarzenegger is 'grootste actieheld'

Arnold Schwarzenegger is zondagavond bij de Empire Awards benoemd tot grootste actieheld van deze tijd. Het toonaangevende Britse filmblad benoemde Tom Cruise tot grootste filmlegende. De Empire Awards werden dit jaar voor de 25e keer uitgereikt, reden voor het blad om dit jaar de twee jubileumawards in het leven te roepen.

Simon Pegg werd benoemd tot Empire-held en Hugh Jackman tot Empire-icoon. "Het is een grote verrassing, ik dacht dat het al veel eerder had zullen gebeuren", grapte Jackman. "Een prijs krijgen met het woord 'icoon' erin, terwijl ik in een kamer sta met Tom Cruise, Arnold Schwarzenegger en Emma Thompson, is nogal belachelijk. Maar dankuwel."

Emma Thompson kreeg de prijs voor beste actrice voor haar rol in Saving Mr. Banks, James McAvoy die voor beste acteur voor zijn rol in Filth. De Britse regisseur Paul Greengrass ging er met de award voor grootste inspiratie vandoor.

Pegg won tevens de prijs voor beste Bitse film. Ook Alfonso Cuaron viel tweemaal in de prijzen. De regisseur won voor zijn ruimte-epos Gravity de awards voor beste regie en beste film.

Michael Fassbender en Sally Hawkins namen de prijzen voor beste bijrollen in ontvangst, hij voor 12 Years a Slave en zij voor Blue Jasmine.

Margot Robbie won de prijs voor beste vrouwelijke nieuwkomer voor haar rol in The Wolf of Wall Street, Aidan Turner won dezelfde prijs in de mannelijke categorie voor The Hobbit: The Desolation of Smaug.

"Ik ben zo blij dat er een categorie is voor nieuwkomers!", zei Robbie. "Ik heb nog nooit iets gewonnen, dus dit is ontzettend leuk", zei Robbie.


Arnold Schwarzenegger is 'grootste actieheld' (Foto: Novum)

[pic] [nsfw] Warmste 31 maart ooit gemeten

Vandaag was het de warmste 31 maart ever. Ooit. In de afgelopen 5 miljard jaar! Of althans; sinds de metingen begonnen een jaar of honderdvijftig geleden.

Het werd in de Bilt maar liefst 20,3 graden. Vorige record was precies een graad lager in 1999. Het warmst werd het in Brabant met 22,7 graden. In Lauwersoog vroor het dat het kraakte met een schamele 9,4 graden (allemaal lachen naar Lauwersoog!)

Eerder meldden we al dat maart een heerlijke maand was.

April belooft overigens ook met een lekkere 20 graden te beginnen. Korte rokjes, bikini's, stringetjes. Dat is het weer de komende dagen.

Hieronder nog wat tieten.

Fans Cambuur zeggen vertrouwen in Lodeweges op

De fans van SC Cambuur hebben het vertrouwen in trainer Dwight Lodeweges opgezegd. Dat stellen ze maandag in een verklaring. De oefenmeester van de Leeuwardense club vertrekt na dit seizoen naar aartsrivaal sc Heerenveen, zo werd maandag bekend. De fans vinden dat 'onbegrijpelijk in deze zo belangrijke fase van de competitie'.

Supportersvereniging Kern van Cambuur vindt dat er een 'onwerkbare en onhoudbare situatie' is ontstaan en hopen dat assistent Henk de Jong het seizoen af mag maken. Zij vinden dat het bericht dat Lodeweges naar Heerenveen overstapt 'een bom legt onder de geweldige clubspirit'. Cambuur staat momenteel elfde, maar bevindt zich slechts vijf punten boven de gevarenzone.

Cambuur Culture, een andere supportersclub, plaatste een bericht met de kop 'Lodeweges rot op!' op de website. De fanclub 'vraagt zich af hoe een trainer deze beslissing kan maken'. "Het kan niet anders dan dat deze beslissing negatieve effecten heeft op de prestaties van ons team. Dit is onvergeeflijk."

Cambuur en Heerenveen hebben een sterke rivaliteit. Nog nooit is er een trainer direct van de club uit Leeuwarden naar Heerenveen getrokken. Fritz Korbach trainde beide clubs ook, maar was tussendoor werkzaam bij Go Ahead Eagles.

Schšuble vergelijkt Poetin met Hitler

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, heeft in niet mis te verstane woorden het Russische optreden op de Krim vergeleken met de annexatie door nazi-Duitsland van het Sudetenland in 1938. "Dit kennen wij allemaal uit de geschiedenis. Met dergelijke methoden heeft Hitler het Sudetenland overgenomen - en nog veel meer", hield hij scholieren in Berlijn maandag voor.

De bewindsman wil niet dat Oekraïne zijn rekeningen niet kan betalen en dat de openbare orde ineenstort, want anders zouden gewapende krachten in Kiev de macht over kunnen nemen. Dat zou weer kunnen leiden tot een Russische opmars onder het mom van bescherming van de Russische minderheid in het buurland. Hitler marcheerde in oktober 1938 het Sudetenland binnen onder het voorwendsel van bescherming van de daar wonende 3 miljoen Duitsers. Dat was de opmaat tot de bezetting van heel Tsjechoslowakije.

Kamerleden bedanken voor bezoek aan koning

Een deel van de Tweede Kamer doet niet mee aan de kennismakingsbezoeken aan koning Willem-Alexander die deze week gepland staan. Het grootste deel van de SP-fractie bedankt voor de eer, en ook andere Kamerleden gaan niet.

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil niet zeggen hoeveel van zijn fractiegenoten precies ontbreken. "Dat moet iedereen voor zichzelf vertellen." Hijzelf is er in elk geval niet bij. "Ik hoef de koning en koningin niet te controleren. Ik richt me op de minister."

D66-leider Alexander Pechtold laat verstek gaan, omdat de fractievoorzitters vorig jaar al bij Willem-Alexander op kennismakingsbezoek zijn geweest, zo meldt zijn woordvoerder. Ook GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman gaat niet. Zij vindt het bezoek 'niet nuttig'.

Koning Willem-Alexander heeft alle 150 leden van de Tweede Kamer uitgenodigd om op Paleis Noordeinde op bezoek te komen. Dat gebeurt dinsdag en donderdag in vier groepen. Ook koningin Máxima is aanwezig. Onderwerp van gesprek is 'het werk van de Tweede Kamer anno 2014'.

Het is de bedoeling dat Kamerleden niets naar buiten brengen over de gesprekken met het staatshoofd. De vorige keer dat alle Kamerleden ten paleize waren genodigd, toen door koningin Beatrix, klapte VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn na afloop uit de school. Dat leidde tot zijn vertrek als Kamerlid.

Binnenkort gaan ook de fractievoorzitters uit de Eerste Kamer op kennismakingsbezoek bij de koning.

Recordaantal vooraf ingevulde aangiftes binnen

De vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting is een miljoen keer vaker gedownload dan vorig jaar. Tot zondagavond downloadden 5,3 miljoen invullers de aangifte waar al gegevens op zijn ingevuld: een record. Dat heeft de Belastingdienst maandag, een dag voor de deadline van 1 april, gemeld.

"Invullers hebben massaal gewacht tot ze een vooraf ingevulde aangifte konden invoeren", zegt een woordvoerder maandag. "De laatste dagen hebben veel mensen goed hun best gedaan. Van vrijdag tot zondag hebben negenhonderdduizend mensen hun aangifte ingestuurd."

Driehonderdduizend mensen moesten zondagavond hun aangifte nog invullen. Daar hadden ze alleen nog maandag de tijd voor. In totaal hebben dinsdag naar schatting 7,5 miljoen mensen aangifte gedaan, meldt de fiscus.

Ongeveer drie miljoen mensen hebben uitstel van aangifte aangevraagd. Dat is ongeveer evenveel als voorgaande jaren. Zo'n 85 procent van de uitstelaanvragen kwam van belastingadviseurs en was routine", aldus de zegsman. Dinsdagochtend publiceert de Belastingdienst de nieuwste cijfers.

PvdA'er Berman blij met salarisverhoging en over 'ontbinding' PVV

De crisis binnen de PVV stemt Europarlementariër Thijs Berman (PvdA) tot vreugde. Dat zei hij maandagmiddag aan het eind van het debat in de Tweede Kamer over de Staat van de Europese Unie.

Tijdens dat debat voerden verschillende voormalige PVV-politici het woord, onder wie Tweede Kamerlid Louis Bontes en Europarlementariër Daniel van der Stoep. Het lijkt wel een debat over de staat van de PVV, 'de staat van ontbinding', zei Berman daarover. "Dat leidde bij mij tot enige vrolijkheid."

Tijdens het debat verdedigde de sociaaldemocraat verder de salarisverhogingen van Europese ambtenaren. Berman keert na de verkiezingen niet terug in het Europees Parlement.

Apen te paard in Planet of the Apes-spot

In de nieuwe tv-spot voor Dawn of the Planet of the Apes is een wel heel opmerkelijke vooruitgang te zien van de apen sinds hun laatste verschijning in Rise of the Planet of the Apes: ze rijden paard.

Er is voldoende ruimte voor vooruitgang in deze vervolgfilm: het verhaal speelt zich een decennium later af dan Rise, met dus voldoende tijd voor Caesar en de zijnen om zich te hebben ontwikkel. Het doel van de makers is uiteindelijk toe te werken naar de situatie die in de originele film in 1968 werd getoond. 

Dawn of the Planet of the Apes zal te zien zijn vanaf 17 juli.

Darren Aronofsky wilde superheldenfilms maken

Darren Aronofsky was ooit in beeld om films over Wolverine en Superman te regisseren. De filmmaker, wiens omstreden bijbelfilm Noah vanaf 10 april in Nederland is te zien, was ooit verbonden aan The Wolverine en Man of Steel. Om verschillende redenen kwamen de films niet van de grond met hem aan het roer.

"Ik vond het scenario geweldig", zegt Aronofsky tegen MTV over The Wolverine, over Wolverine's jaren in Japan. "Het was een moeilijke periode in mijn leven. Ik kon New York niet uit voor zo'n lange draaiperiode en ik moet eerlijk zeggen dat toen Noah zich ook al aandiende. Met die film liep ik al jaren rond." Uiteindelijk was het James Mangold die in de regisseursstoel plaatsnam.

Ook was Aronofsky verbonden aan Man of Steel, de film die de reeks Superman-films weer vlot moest trekken. De regisseur zegt die film absoluut te hebben willen maken. "Superman is de heilige graal, hij is de beste superheld aller tijden." Aronofsky heeft zelfs meerdere gesprekken gevoerd met producent Christopher Nolan, voordat de klus uiteindelijk naar Zack Snyder ging.

"Ik vond Zack een geweldige keus, ik vond zijn film Watchmen al geweldig", zegt Aronofsky ruimhartig. "Als fan van de strips kon je je geen betere interpretatie wensen. Ik was erg onder de indruk van de menselijkheid van het personage. Dat is heel ingewikkeld voor elkaar te krijgen."


Darren Aronofsky wilde superheldenfilms maken (Foto: Novum)

Lucia de Berk ziet verfilming als afsluiting

Lucia de Berk ziet de film die over haar is gemaakt als een afsluiting van een moeilijke periode. "Ik hoop dat ik er na deze film een punt achter kan zetten", zei De Berk zondagavond tijdens de rode loperpremière van de film Lucia de B. tegen de Telegraaf. "Dan is het klaar. Genoeg. Dan wil ik het boek dichtdoen."

De Haagse verpleegkundige werd in 2003 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf omdat ze meerdere patiënten zou hebben omgebracht. Het bleek een van de grootste Nederlandse justitiële dwalingen ooit.

De Berk is zeer te spreken over de film. "Ik vind dat de film goed is gemaakt en Ariane Schluter acteert fantastisch", zegt ze over de actrice die haar vertolkt. Toch was het bij vlagen ook confronterend. "Het is toch mijn verhaal dat hier verteld wordt."

Lucia de B., met ook Barry Atsma, Fedja van Huêt, Annet Malherbe, Marcel Musters, Marwan Kenzari en Sallie Harmsen, draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Lucia de Berk ziet verfilming als afsluiting (Foto: Novum)

Frozen is succesvolste animatiefilm aller tijden

Frozen is sinds dit weekend de animatiefilm met de hoogste wereldwijde opbrengst ooit. De film, die begin deze maand al de Oscars voor beste animatiefilm en beste lied won, heeft sinds de première in november in totaal ruim 1,072 miljard dollar opgebracht. De film was in veel landen al de succesvolste animatiefilm ooit.

Eerder deze maand rondde Frozen de kaap van een miljard dollar. Het vorige record was ook gevestigd door een film van Pixar en Disney. Toy Story 3 bracht in 2012 wereldwijd 1,063 miljard dollar op.

Frozen staat nu tiende in de lijst van succesvolste films aller tijden, en heeft daarmee Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest uit 2006 uit de top tien gestoten. De nummer negen is de Batman-film The Dark Knight Rises uit 2012, die 1,08 miljard dollar opbracht. Het is niet denkbeeldig dat Frozen ook die opbrengst passeert, aangezien de film pas onlangs in Japan is gaan draaien.

Frozen

Michael Abrash naar Oculus

Michael Abrash, de VR-specialist van Valve, wordt Chief Scientist bij Oculus. Abrash was de afgelopen jaren voor Valve aan het werken aan virtual reality en wellicht herken je zijn naam ook van de presentatie die hij een tijdje geleden gaf op de Steam Dev Days 2014.

Abrash stapt nu dus over naar Oculus en persoonlijk is hij erg blij dat Facebook het bedrijf heeft overgenomen: "Facebook's acquisition of Oculus means that VR is going to happen in all its glory. The resources and long-term commitment that Facebook brings gives Oculus the runway it needs to solve the hard problems of VR – and some of them are hard indeed."

Volgens de nieuwe Chief Scientist was een kapitaalkrachtig bedrijf nodig om virtual reality écht groots te maken: "The final piece of the puzzle fell into place on Tuesday. A lot of what it will take to make VR great is well understood at this point, so it's engineering, not research; hard engineering, to be sure, but clearly within reach. For example, there are half a dozen things that could be done to display panels that would make them better for VR, none of them pie in the sky.

However, it's expensive engineering. And, of course, there's also a huge amount of research to do once we reach the limits of current technology, and that's not only expensive, it also requires time and patience – fully tapping the potential of VR will take decades. That's why I've written before that VR wouldn't become truly great until some company stepped up and invested the considerable capital to build the right hardware – and that it wouldn't be clear that it made sense to spend that capital until VR was truly great. I was afraid that that Catch-22 would cause VR to fail to achieve liftoff."


[pic] 'MH370-passagier zit op eiland'

Goed nieuws over vlucht MH370! Een van de passagiers van de vermiste Boeing van Malaysian Airlines zou op een eilandje in de Indische Oceaan zitten. Dit beweert niemand minder dan aluhoedjessite Niburu.co.

Volgens Niburu gaat het hier om Philip Wood. De beste man werkt voor IBM en zou in staat te zijn geweest een berichtje te versturen met behulp van zijn gsm. Het mobieltje wist hij uit het vliegtuig te smokkelen door het ding te verstoppen in zijn kont.

Wood zou een volledig zwarte foto hebben verstuurd (in je kont schijnt de zon namelijk niet) voorzien van een begeleidende tekst. "Ik word door onbekende militairen geblinddoekt vastgehouden als gijzelaar, nadat mijn vlucht was gekaapt", luidt het bericht. "Ik werk voor IBM en ik ben er in geslaagd om tijdens de kaping mijn telefoon in mijn achterwerk te verbergen. Ik ben gescheiden van de rest van de passagiers en zit in een cel. Mijn naam is Philip Wood. Ik denk dat ik ook gedrogeerd ben en kan niet helder denken."

Degenen die de boodschap in de openbaarheid hebben gebracht, zouden inmiddels zijn bedreigd. Daarom moet het wel echt zijn, zo claimt Niburu. Uit de meegestuurde foto bij het kiekje is gebleken dat de foto is gestuurd vanaf Diego Garcia, een piepklein atol in de Indische Oceaan. Volgens bronnen is het vrijwel zeker dat de vermiste Boeing is geland op het eiland en dat zeker een van de passagiers nog in leven is.

Zwarte fotoDe bewuste kontfoto

Fries politiebureau weken dicht na brandje

Het politiebureau in Lemmer is voorlopig dicht vanwege een brandje dat maandagochtend in het pand aan de Straatweg in de Friese plaats uitbrak. De politie denkt vijf weken nodig te hebben om de schade te herstellen.

De brand brak uit door kortsluiting in de technische ruimte. Het vuur was snel geblust, maar rook, roet en water veroorzaakten wel schade aan het gebouw. Bezoekers moeten daarom voorlopig uitwijken naar het bureau in Joure.

Het politiebureau in Lemmer gaat naar verwachting na Bevrijdingsdag weer open.

Schoolleiders van grote invloed op kwaliteit

Betere schoolleiders leiden tot beter onderwijs voor de leerlingen. Dit geldt niet alleen voor basisscholen en speciaal onderwijs, maar ook voor het voortgezet onderwijs. Het loont dan ook om extra te investeren in de kennis en vaardigheden van schoolleiders, concludeert de Onderwijsinspectie maandag.

Ook de schoolbesturen zijn van groot belang. Hoe sterker bestuurders de kwaliteit van hun scholen bewaken en stimuleren, hoe beter de schoolleiders. Die kunnen op hun beurt weer de leraren aansturen waardoor de kwaliteit van de lessen toeneemt, aldus de inspectie na onderzoek onder bijna driehonderd schoolhoofden en ruim 260 schoolbesturen.

Uit de studie blijkt dat schoolleiders in het basisonderwijs en speciaal onderwijs het best zijn in het opbouwen van vertrouwen, en betrouwbaar en geloofwaardig werken. Ook krijgen ze van de inspectie goede rapportcijfers voor het investeren in de loopbaan van leraren.

Sterke punten van schoolleiders in het voortgezet onderwijs zijn bekendheid met wet- en regelgeving en hoe ze die het best kunnen toepassen. Ze zijn echter minder goed in het kritisch beoordelen van eigen handelen.

Hoewel de schoolleiders door de bank genomen prima werk verrichten, hebben ze volgens de onderzoekers nog wel moeite met het anticiperen op risico's en dilemma's. Ook vinden ze het lastig om complexe problemen op te lossen. Daar moet volgens de Onderwijsinspectie meer aandacht voor komen in bijvoorbeeld opfriscursussen.

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onderschrijft de uitkomsten in het rapport. "Het is in het belang van de kwaliteit van het onderwijs om te investeren in de kwaliteit van schoolleiders", aldus voorzitter Petra van Haren.

De belangenvereniging pleit voor een sterkere positie van schoolleiders. Zo moet er meer geld komen voor extra cursussen en meer tijd om zich te kunnen professionaliseren. In het basisonderwijs is die stap al gezet, stelt Van Haren. Daar is jaarlijks minimaal tweeduizend euro per schoolleider vrijgemaakt. Zulke initiatieven zouden in de cao's terecht moeten komen, ook in het voortgezet onderwijs, vindt Van Haren. "Dit alles ten behoeve van goed onderwijs, voor onze kinderen en onze toekomst."

Teeven moet wapenweigering beter onderbouwen

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet beter onderbouwen waarom medewerkers van waardetransporteur Brink's geen vuurwapen mogen dragen. Dat heeft de rechter in Utrecht maandag besloten. Brink's wil beveiligers bewapenen zodat zij zich beter kunnen verdedigen tegen overvallers.

"De terughoudende opstelling van de overheid bij de beoordeling van een aanvraag tot het hanteren van vuurwapens is op zijn plaats", concludeert de rechtbank. Maar Teeven heeft niet alle specifieke omstandigheden in het geval van Brink's meegewogen. Hij moet daarom binnen zes weken nader motiveren waarom het verlof voor gewapende beveiliging bij Brink's moet worden afgewezen.

De afgelopen jaren zijn enkele opslagpanden overvallen, maar de werknemers waren vooral op zichzelf aangewezen omdat de politie niet naar binnen gaat om onnodig gevaar te vermijden. De beveiligers zouden steeds brutaler en agressiever te werk gaan.

Teeven weigert Brink's echter een wapenvergunning te geven. Volgens hem bestaat er grote kans op nog meer geweld en kunnen de wapens in criminele handen vallen. Volgens de bewindsman is de politie prima in staat om de panden te beschermen wanneer deze worden overvallen.

Dodental ebola-uitbraak Guinee gestegen

Het aantal doden als gevolg van de uitbraak van ebola in Guinee is opgelopen tot 78. Dat heeft het ministerie van volksgezondheid in het West-Afrikaanse land maandag gezegd.

De eerste ebola-gevallen staken de kop op in de bossen in het zuiden van Guinee, maar het virus is inmiddels ook opgedoken in de hoofdstad Conakry. Ook in buurland Liberia zijn twee mensen ziek geworden. Senegal heeft de grens met Guinee gesloten uit vrees dat het virus ook daar slachtoffers maakt.

Er bestaat geen vaccin of een behandeling voor ebola. Het virus veroorzaakt zware koorts en hevige bloedingen. De uitbraak in Guinee is de eerste in West-Afrika in twintig jaar.

PVV aangevallen op samenwerking Le Pen

De PVV is maandagmiddag van verschillende kanten aangevallen wegens de politieke samenwerking met het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen. Dat gebeurde tijdens het debat over de zogeheten Staat van de Unie in de Tweede Kamer.

Verschillende politici wezen erop dat Jean-Marie Le Pen na de Europese verkiezingen vermoedelijk opnieuw plaatsneemt in het Europese Parlement. Hij staat bekend als antisemiet en noemde de concentratiekampen 'een detail van de geschiedenis'. Onder meer GroenLinks, D66, CDA, ChristenUnie en de VVD namen PVV-Kamerlid Barry Madlener onder vuur vanwege deze samenwerking.

D66-leider Alexander Pechtold herinnerde Madlener er fijntjes aan dat hij als Europarlementariër vijf jaar geleden nog niet in de buurt van Le Pen wilde zitten. "Vijf jaar later kan het wel, wat is het grote verschil? En dan met name het morele verschil?"

Madlener verwees keer op keer naar de huidige partijleider Marine Le Pen, die openlijk afstand heeft genomen van de uitspraken van haar vader. "Dat is de partijleiding waar wij mee te maken hebben", zei Madlener. Hij nam afstand van de uitspraken van Le Pen senior.

Dit leidde tot hoon bij de oppositiepartijen. De PVV zit straks samen in één fractie met Jean-Marie Le Pen. "Wat zijn uw woorden over antisemitisme dan waard?", vroeg ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers zich af.

Madlener begon zijn bijdrage met een verwijzing naar de omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraak van zijn partijleider Geert Wilders. "Wilt u meer of minder Europese Unie?", hield hij zijn gehoor voor. De opmerking viel in slechte aarde. Pechtold (D66) en GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver spraken van een 'smakeloze grap'

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) zei dat ze een 'knoop in mijn maag' kreeg toen ze Madlener deze inmiddels beladen woorden hoorden uitspreken. Zij vroeg hem of Madlener afstand neemt van de opruiende woorden van zijn fractieleider. Ouwehand werd echter teruggefloten door Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD). Dat moet Ouwehand aan Wilders zelf vragen, aldus Van Miltenburg.

Call of Duty: Ghosts krijgt Devastation

Call of Duty: Ghosts heeft vanaf 3 april een nieuwe dlc: Devastation. De uitbreiding brengt vier nieuwe multiplayermaps, een extra multiplayerwapen en uiteraard ook weer een deel voor de Extinction-modus.

Eén van deze vier nieuwe maps is eigenlijk niet zo heel erg nieuw, want het is een variant op Dome uit Call of Duty: Modern Warfare 3. Het nieuwe deel van Extinction heet Mayday en daarin komen twee nieuwe aliensoorten voor: Seeders en de ruim 30 meter hoge 'Kraken'.

Devastation komt op 3 april eerst uit voor Xbox Live, waarna het later beschikbaar wordt voor andere platforms.

[vid] Darth Vader wil OekraÔne overnemen

Darth Vader's verovering van de Oekraiense stad Odessa bleek slechts een begin naar totale heerschappij over Oekraïne. Afgelopen vrijdag heeft de duistere Sith Lord namelijk het kapitaal, zo'n 180-duizend euro, bijeen gekregen om deel te nemen aan de Oekraïense presidentsverkiezingen.

Dit is niet de eerste poging van Darth Vader om een zetel te bemachtigen in de Galactische Senaat het parlement. In 2010 haalde zijn partij, de Internetpartij van Oekraïne, ruim 3 procent van de stemmen. Dit was niet genoeg voor een zetel, maar naar aanleiding van de recente onlusten in het land is de partij aan een grote opmars bezig.

Het partijprogramma bestaat ondermeer uit het opzetten van een transparante democratie met online inspraak en het aanbieden van gratis computercursussen voor alle inwoners.

Darth Vader had daar nog aan toe te voegen dat alleen hij de republiek kan ombouwen tot een gevreesd Keizerrijk en het land onder zijn absolute heerschappij weer zal floreren.

'ABN AMRO schiet noodlijdend Laren te hulp'

ABN AMRO is bereid de schuld van hockeyclub Laren te halveren. Dat heeft NRC maandag gemeld op basis van een email die de club aan zijn leden heeft gestuurd. Laren heeft een tekort van drie ton op de begroting van dit seizoen die opgelost moet worden door een extra bijdrage van de leden. Daarnaast heeft de club uit het Gooi een schuld van acht ton bij de bank.

De club en de bank weigeren te reageren op het bericht. Hoe de constructie precies werkt is dan ook onduidelijk omdat ABN AMRO zowel schuldeiser als hoofdsponsor van Laren is. De laatste jaren kwamen al meerdere hockeyclubs in de financiële problemen.

Battlefield 4: Naval Strike nu beschikbaar op pc

Naval Strike, de dlc voor Battlefield 4 die onlangs op het allerlaatste moment werd uitgesteld voor pc, is nu beschikbaar. Dit laat DICE weten op de Battlefield-blog. De dlc had te kampen met ernstige bugs, waardoor de ontwikkelaar besloot de uitbreiding nog niet beschikbaar te stellen.

Op de consoles is Naval Strike vanaf 25 maart al wel beschikbaar. Overigens kunnen nu nog alleen de Premium-leden de uitbreiding spelen. Naval Strike is over twee weken ook te koop voor niet-Premium-leden.

BF4 Naval Strike

KNVB wil Van der Looi een wedstrijd schorsen

De KNVB wil FC Groningen-trainer Erwin van der Looi één wedstrijd schorsen. De oefenmeester had zaterdag tijdens PSV - FC Groningen kritiek geuit op de scheidsrechter. Van der Looi, die zijn ploeg voor het eerst in de geschiedenis zag winnen in Eindhoven, heeft dinsdag tot 10.00 uur de tijd om te reageren op het schikkingsvoorstel.

Ook Martin Haar van AZ hangt een schorsing van één wedstrijd boven het hoofd. De assistent van trainer Dick Advocaat stapte zondag tijdens de uitwedstrijd tegen SC Cambuur buiten het gebied van waaruit trainers hun ploeg mogen coachen. Haar moet maandag voor 16.30 uur al laten weten of hij de straf accepteert of dat hij zijn zaak voor de tuchtcommissie wil laten komen.

Kaarten zoals Squall op je tablet

De fans vragen al jaren aan Square Enix om het kaartjespelletje, Triple Triad, uit Final Fantasy VIII opnieuw uit te brengen. Volgens diverse Final Fantasy-fans is het binnenkort zo ver en zal Square de Trading Card Game uitbrengen op mobiele-apparaten.

Er is namelijk een patentaanvraag gedaan door Square Enix voor een game genaamd Triple Triad. Uit de omschrijving blijkt dat het hier gaat om een spel dat moet verschijnen op mobiele-apparaten.

Triple TriadAls je Final Fantasy VIII nog nooit gespeeld hebt (ga je schamen), kun je hieronder bekijken wat Tripe Triad is.

PvdE: bij ons geen homo's

De Partij van de Eenheid, de Islamitische partij die dit jaar aankondigde Landelijk te gaan, nodigt Jonge Socialisten uit om lid te worden van haar eigen jongerenorganisatie.

Arnoud van Doorn van de PvdE roept hiertoe op op zijn Twitteraccount.

Wouter Booij was wel benieuwd of hij als Jonge Socialist welkom is. Hij is wel homo. Dan blijkt opeens die Partij van de Eenheid de homo's toch BUITEN die eenheid te willen houden.

Utrecht langer door met Bulthuis

FC Utrecht heeft de optie in het contract van Dave Bulthuis gelicht. De 23-jarige linksback ligt nu tot de zomer van 2016 vast. Dit werd maandag gemeld door de club zelf. Bulthuis is een vaste waarde in de ploeg van coach Jan Wouters. Afgelopen vrijdag was de verdediger nog belangrijk met een goal tegen NAC Breda.

De verbintenissen van Jacob Mulenga en Cedric van der Gun zijn formeel opgezegd. Utrecht blijft in gesprek met de twee aanvallers. Mulenga maakte vrijdag tegen NAC Breda (2-2) zijn rentree na een knieblessure. Het waren zijn eerste speelminuten sinds november.

Zo ziet Mirror's Edge eruit in Unreal Engine 4

Gebruiker juniez van het Polycount-forum had een verassend goed idee toen hij de recentelijk uitgebrachte Unreal Engine 4 in zijn handen kreeg: het namaken van een Mirror's Edge level. Hoewel het nog een work-in-progress is, is het hem verassend goed gelukt!

Hoewel er hier en daar nog enkele lage resolutie textures te vinden zijn, ziet de belichting er ontzettend spectaculair uit. Nog veel indrukwekkender wordt het als je bedenkt dat de engine pas sinds de 19e van deze maand publiekelijk beschikbaar is, en juniez in die korte tijd met de editor heeft leren werken en bijna een compleet level heeft nagebouwd in zijn eentje.

Voor meer informatie zie deze thread.

[vid] Man rijdt achterwaarts op motor

Yui Feng kon zijn ogen niet geloven toen hij onlangs een motorrijder inhaalde. De beste man zat namelijk achterstevoren op het zadel.

De Chinees knijpt nog altijd zijn ogen samen als hij de beelden ziet, die hij heeft gemaakt van de stuntman. "Hij leek bijna op een passagier", vertelt hij. "Het leek alsof de bestuurder van de motor was gevallen zonder dat de man achterop dit doorhad."

"Het was echt bizar", vervolgt Feng. "Toen ik de beelden online zette, ontdekte ik dat er nog meer beelden van de man beschikbaar waren, geschoten door anderen. Het lijkt er dus op dat hij dit vaker heeft gedaan."

De Chinese autoriteiten zijn nu een klopjacht gestart om de baas te achterhalen. Zijn gedrag is namelijk 'extreem gevaarlijk'. "Hij raakt op zijn minst zijn rijbewijs kwijt", verzekert Blomsnol ons. "Het was een levensgevaarlijke stunt. Het is het niet waard om hiervoor je leven te riskeren."

'Wat een baas, die motollijdel!'

Nederland verslaat Engeland op WK twenty20 cricket

Het Nederlands cricketteam heeft voor de tweede keer in de geschiedenis van het WK cricket Twenty20 Engeland verslagen. In Bangladesh won Nederland met 45 runs. Nederland eindigt ondanks deze zege toch vijfde en laatste in de groep. Engeland wordt vierde won ook slechts één keer, maar heeft wel een betere net run rate. 

Engeland won de toss en koos ervoor om te fielden. Nederland sloeg uiteindelijk 133 runs bij elkaar. Wesley Barresi was goed voor 48 runs en Stephan Myburgh noteerde er 39. De score van Nederland mocht voor Engeland eigenlijk geen probleem opleveren, maar de Nederlandse ploeg hield Engeland prima onder druk.

Mudassar Bukhari was goed voor vier wickets en Logan van Beek pakte er drie. Ravi Bopara werd met achttien runs de beste Engelse batsman en alleen Alex Hales en Chris Jordan haalden ook de dubbele cijfers. Engeland kwam uiteindelijk tot 88 runs. 

Al met al kan Oranje terugkijken op een geslaagd WK. Na winst op de Verenigde Arabische Emiraten en een nipt verlies tegen Zimbabwe werd met een sensationele zege op Ierland deelname aan de tweede ronde bereikt. Als enige niet-testland ging Oranje tegen Sri Lanka meteen historisch onderuit met de laagste score ooit.

De Nederlandse cricketploeg deed de critici daarna verstommen door Zuid-Afrika tot op zes runs van een verlies te brengen. Ook Nieuw-Zeeland moest vervolgens aan de bak om winnen en tenslotte was er een fraaie zege op Engeland.

Duitse politie bevrijdt Nederlandse dieren

De Duitse politie heeft zaterdagnacht een steenbok, drie kangoeroes en vijf zwarte zwanen uit een bestelbusje bevrijd. De dieren waren in Nederland gekocht en zouden naar een Poolse dierentuin worden gebracht. Volgens de politie zaten de dieren in veel te kleine boxen.

De agenten waren 'behoorlijk verbaasd' toen ze de buitengewone vracht in het kleine Poolse bestelbusje ontdekten. Ze hadden het voertuig met drie Poolse passagiers net over de grens bij Bad Nieuweschans gestopt.

De benodigde papieren voor zo'n transport ontbraken en de vervoervoorwaarden vielen tegen. Tegen de transporteurs werd daarom onderzoek wegens dierenmishandeling ingesteld. De Duitse diereninspectie legde bovendien een boete van tweehonderd euro op.

De in beslag genomen dieren werden naar een opvanglocatie voor wilde dieren in Rastede gebracht. De dieren zouden het gezien de omstandigheden goed maken.

Rutte: kabinet heeft niet te veel bezuinigd

Premier Mark Rutte (VVD) vindt niet dat het kabinet te veel heeft bezuinigd, nu blijkt dat het begrotingstekort vorig jaar al ver onder de drie procent is uitgekomen. "Dat denk ik niet", zei de premier maandagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer in een reactie op nieuwe cijfers over de Nederlandse economie.

Een tekort van 2,5 procent is 'goed nieuws', zei Rutte, maar het betekent tegelijkertijd dat er ook vorig jaar nog miljarden te veel zijn uitgegeven. Hij wil daarom doorgaan met de bezuinigingen. "Drie procent is het maximale tekort dat een land moet hebben. Wat we natuurlijk moeten bereiken is begrotingsevenwicht."

"We zien op dit moment dat het kabinet erin slaagt door een goede mix van bezuinigen en hervormen zowel de overheidsfinanciën op orde te brengen als hele forse economische groei te realiseren, althans ten opzichte van de verwachtingen", zei Rutte over de cijfers. Met de economische groei in het laatste kwartaal van vorig jaar doet Nederland 'het beter dan zo'n beetje alle landen van de eurozone'. "Dat is op zich goed nieuws."

"Mijn absolute prioriteit nu is om door te gaan met dit beleid, want het blijkt te werken, en er vooral voor te zorgen dat we ook de werkgelegenheid weer laten herstellen. Dat is nu het hoogste doel." In de Tweede Kamer gaan inmiddels stemmen op voor lastenverlichting, nu blijkt dat het tekort is geslonken tot onder de drie procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte maandag bekend dat het overheidstekort in 2013 voor het eerst in vijf jaar onder de Europese norm van drie procent uitkwam. Ook groeide de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van vorig jaar harder dan eerder werd gedacht.

Raadsels rondom dood Palestijnse ambassadeur

De Palestijnse ambassadeur in Tsjechië Jamal al-Jamal die op 1 januari in het gebouw van de Palestijnse diplomatieke missie in Praag overleed is toch niet door een explosie van een valstrikbom in een kluis om het leven gekomen. Dat hebben Tsjechische politieonderzoekers maandag gezegd.

De Tsjechische autoriteiten meldden dat de explosie die de ambassadeur het leven kostte niet uit de kluis kwam. Het is nog onduidelijk waardoor de ontploffing wel veroorzaakt werd. De politie zegt nog enkele weken nodig te hebben om het onderzoek af te ronden. De dood van de ambassadeur wordt onderzocht als een geval van nalatigheid.

De politie vond eerder al twaalf verboden wapens in het nieuwe complex, dat de ambassade en ambassadeurswoning omvat. De Palestijnen hebben officieel excuses aangeboden nadat het Tsjechische ministerie van buitenlandse zaken om opheldering had gevraagd.

De Palestijnse autoriteiten hebben uitgelegd dat ze de wapens eertijds cadeau hebben gekregen van functionarissen van het vroegere communistische Tsjechoslowakije. Dat onderhield, toen het nog deel uitmaakte van het Sovjet-blok, warme banden met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). De wapens zijn volgens de Palestijnen niet gebruikt.

Amsterdamse taxi's weigeren minder ritten

Het aantal Amsterdamse taxichauffeurs dat een rit weigert, is vorig jaar sterk gedaald. Zestien procent van de chauffeurs wilde bepaalde ritten niet rijden. Een jaar eerder was dat nog 44 procent. Het aantal foutloze ritten steeg tegelijkertijd van negen naar 28 procent.

De eerste stappen naar een betere taximarkt zijn daarmee gezet, meldt de gemeente Amsterdam maandag na onderzoek. De stad begon in juni met het aanpakken van de taxibranche om misstanden tegen te gaan. Dat lijkt op het eerste gezicht gelukt, aldus de gemeente. Aan het einde van het jaar waren er nog 3248 taxichauffeurs actief, zo'n 750 minder dan een halfjaar eerder.

Het verplichte bonnetje van de rit wordt in bijna de helft van de gevallen niet aangeboden, zo blijkt. Ook is de stratenkennis bij vijftien procent van de chauffeurs onvoldoende en is het imago van de Amsterdamse taxi's op de standplaatsen laag.

Het aantal klachten dat binnenkomt, neemt overigens nog niet af. Wel wordt inmiddels ruim 85 procent naar tevredenheid van de indiener afgehandeld.

Chauffeurs moeten sinds de nieuwe regels zijn ingegaan onder meer aangesloten zijn bij een van de twaalf toegelaten taxiorganisaties in de stad.

[vid] Schwarzenegger is 'grootste actieheld'

Arnold Schwarzenegger is zondagavond bij de Empire Awards benoemd tot grootste actieheld van deze tijd. Het toonaangevende Britse filmblad benoemde Tom Cruise tot grootste filmlegende. De Empire Awards werden dit jaar voor de 25e keer uitgereikt, reden voor het blad om dit jaar de twee jubileumawards in het leven te roepen.

Simon Pegg werd benoemd tot Empire-held en Hugh Jackman tot Empire-icoon. "Het is een grote verrassing, ik dacht dat het al veel eerder had zullen gebeuren", grapte Jackman. "Een prijs krijgen met het woord 'icoon' erin, terwijl ik in een kamer sta met Tom Cruise, Arnold Schwarzenegger en Emma Thompson, is nogal belachelijk. Maar dankuwel."

Emma Thompson kreeg de prijs voor beste actrice voor haar rol in Saving Mr. Banks, James McAvoy die voor beste acteur voor zijn rol in Filth. De Britse regisseur Paul Greengrass ging er met de award voor grootste inspiratie vandoor.

Pegg won tevens de prijs voor beste Bitse film. Ook Alfonso Cuaron viel tweemaal in de prijzen. De regisseur won voor zijn ruimte-epos Gravity de awards voor beste regie en beste film.

Michael Fassbender en Sally Hawkins namen de prijzen voor beste bijrollen in ontvangst, hij voor 12 Years a Slave en zij voor Blue Jasmine.

Margot Robbie won de prijs voor beste vrouwelijke nieuwkomer voor haar rol in The Wolf of Wall Street, Aidan Turner won dezelfde prijs in de mannelijke categorie voor The Hobbit: The Desolation of Smaug.

"Ik ben zo blij dat er een categorie is voor nieuwkomers!", zei Robbie. "Ik heb nog nooit iets gewonnen, dus dit is ontzettend leuk", zei Robbie.

Onderzoek naar Gertjan Verbeek

De Duitse voetbalbond DFB is een onderzoek gestart naar Gertjan Verbeek. Dat meldt de bond maandag. De Nederlandse trainer van FC Nürnberg liet zich zaterdag na de competitiewedstrijd tegen SC Freiburg weinig lovend uit over de arbitrage.

Nürnberg liep in de strijd tegen degradatie in de Bundesliga tegen een 3-2 nederlaag aan. Volgens Verbeek speelde zijn ploeg bijna het hele duel tegen 'twaalf man'. De oud-coach van Heerenveen, Feyenoord, Heracles Almelo en AZ moet nu zijn kant van de zaak belichten, voordat een oordeel wordt geveld.

Nürnberg staat momenteel vijftiende, twee punten boven de degradatiestreep. Er zijn nog zes duels te spelen.

Oranjevrouwen zonder Worm in WK-kwalificatieduels

Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal mist Siri Worm in de WK-kwalificatieduels tegen Griekenland en Albanië. De linksback van FC Twente kampt met vermoeidheidsverschijnselen en heeft zich afgemeld, meldt de KNVB maandag. Bondscoach Roger Reijners roept geen vervanger op.

Oranje vertrekt nu met 23 spelers naar Heraklion, waar zaterdag het duel tegen Griekenland wordt gespeeld. Vijf dagen later is in Helmond Albanië de tegenstander. De geblesseerde routiniers Loes Geurts en Kirsten van de Ven haakten eerder al af. Lieke Martens zit tegen de Grieken een schorsing uit.

Anouk Hoogendijk keerde wel terug in de selectie. De speelster van Arsenal is hersteld van een knieblessure.

Hamilton blijft bevreesd voor Red Bull

Het formule 1-team van Mercedes was de eerste twee races van het seizoen oppermachtig, maar coureur Lewis Hamilton voorspelt dat de strijd om de wereldtitel heel spannend gaat worden.

"Red Bull is al bijna even snel als wij", aldus de Brit, die zondag in zijn Mercedes overtuigend naar de overwinning reed in de Grand Prix van Maleisië. "Alleen op de rechte stukken zijn ze nu nog langzamer, maar als hun motorleverancier Renault dat probleem ook heeft verholpen gaan we zware gevechten zien tussen ons en de Bulls."

Hamilton zag in Maleisië al een sterk optreden van Sebastian Vettel. De wereldkampioen eindigde in zijn Red Bull als derde achter Hamiltons ploeggenoot Nico Rosberg, na twee races de leider in de strijd om het wereldkampioenschap. "Vettel was al bijzonder snel in Maleisië. Hij zette Nico behoorlijk onder druk", vond de Engelsman. "Ik heb de data bekeken en hun bolide is in de bochten al even snel als de onze. Wij hebben een fantastische auto, maar Red Bull komt eraan en ik verwacht van Ferrari ook nog een en ander. Mercedes moet keihard blijven werken om de auto te verbeteren."

Van der Garde maakt testdebuut voor Sauber

Giedo van der Garde zal tijdens het grand prix-weekend in Bahrein zijn debuut gaan maken in de Sauber. Het team meldt dat de Nederlander op vrijdag de eerste vrije training voor zijn rekening zal nemen. Ook zal hij in de week na de race in actie komen tijdens de test in Bahrein.

Van der Garde reed in 2013 nog de races voor het team van Caterham, maar dat team had geen vraag meer naar zijn diensten. Daarop besloot de Nederlander naar Sauber te gaan als test- en reserverijder. Hij zal in Bahrein alleen de eerste vrije training rijden in de C33, voor de tweede sessie geeft hij het stuur weer in handen van Esteban Gutiérrez.

Na de Grand Prix van Bahrein, die op 6 april verreden zal worden, vinden er in Bahrein tests plaats. Van der Garde rijdt op dag twee voor Sauber, nadat Sergey Sirotkin de eerste dag voor zijn rekening heeft genomen. De achttienjarige Rus zal daar kilometers maken om aan de eisen voor zijn superlicentie te voldoen.

1000 ontwikkelaars voor PlayStation

Duizend developers hebben nu een licensie om zelf te publiceren op PlayStation platformen, dat heeft Sony bekend gemaakt.

Zelf publiceren geeft kleine ontwikkelaars de mogelijkheid hun games in de PlayStation store te zetten net als de grotere bedrijven. PlayStation’s Vice President, Developer and Publisher Relations Adam Boyes laat weten dat games als Outlast en Don't Starve op deze manier op de PlayStation platformen terecht zijn gekomen.

Sinds de onthulling van de PlayStation 4 in 2013 hebben ruim 200 developers uit Noord-Amerika een licensie gekregen.

Lodeweges gaat van Cambuur naar Heerenveen

Dwight Lodeweges gaat komend seizoen aan de slag bij sc Heerenveen. Lodeweges (57) volgt Marco van Basten op als hoofdtrainer bij de Friesche club. Hij was eerder ook al werkzaam voor sc Heerenveen. In het seizoen 2003-2004 was Lodeweges assistent onder hoofdtrainer Foppe de Haan.

Lodeweges had nog een contract tot medio 2015 bij SC Cambuur. In het contract was ook een clausule opgenomen dat hij tussentjds weg kon als er kans was op sportieve verbetering. Van deze optie maakt hij nu gebruik. 

Manager voetbalzaken Hans Vonk van sc Heerenveen is blij met de komst van Lodeweges. "Dwight Lodeweges is een trainer met ruime ervaring en een duidelijke voetbalvisie. Hij is een echte vakman en past uitstekend bij de club."

Cambuur is onder Lodeweges één van de verrassingen in de Eredivisie dit seizoen. De promovendus staat momenteel elfde in de Eredivisie. Cambuur zegt op de clubsite zich te beraden over de invulling van de technische staf van volgend seizoen. Assistent-trainer Henk de Jong is een belangrijke kandidaat om de functie van Lodeweges over te nemen. 

Lodeweges heeft de afgelopen twee decennia voor verschillende clubs in Nederland, Canada, Japan en Abu Dhabi gewerkt. In Nederland was hij onder meer hoofdtrainer bij FC Zwolle, FC Groningen en dit seizoen bij SC Cambuur. Verder werkte hij onder andere als assistent-trainer bij Go Ahead Eagles en PSV.

Apple wil 40 dollar per Samsung smartphone

Apple, het miljardenbedrijf met de nietszeggende patenten en aversie tegen concurrentie, is doorgeslagen. Ze eist maar liefst 40 dollar aan royalties van Samsung voor elke verkochte smartphone.

Waarom wil Apple zoveel geld? Nou, omdat swipe voor ontgrendelen en direct op het telefoonnummer kunnen klikken om te bellen vanuit zoekopdrachten. Ja, echt waar.

Er zouden nog drie 'patenten' mee gemoeid zijn overigens. Daarnaast beschuldigt Apple Samsung ervan "systematisch Apple's innovatieve technologie en producten, design en features" te hebben nagemaakt. Daarbij gaat Apple voor het gemak voorbij aan het feit dat Apple zelf bar weinig heeft uitgevonden (zie filmpje hieronder).

In totaal wil Apple nu 2 miljard dollar van Samsung, een bedrag dat specialisten al eerder 'absurd' noemden. Samsung verdedigt zich met twee patenten die Apple zou gebruiken in hun eigen producten en heeft de ontwerpers van Android opgeroepen om uit te leggen hoe het besturingssysteem onafhankelijk van Apple is ontwikkeld.

Eerder verloor Samsung een zaak tegen Apple en moest 900 miljoen dollar betalen. Het hoger beroep in die zaak loopt nog. In andere landen is Apple minder succesvol in het verdedigen van haar patenten. Die worden veelal 'triviaal' genoemd.

Vrouw (21) in put geneukt

De spuitgasten van Ciudad Real zijn vrijdag massaal uitgerukt voor een bizar ongeval. Een 21-jarige Spaanse was letterlijk de put in geneukt.

Het leek de vrouw in kwestie wel een leuk idee om ook eens buitenseks te hebben. Speciaal hiervoor werd een waterput uitgekozen bij een populair waterpark. De dame in kwestie kleedde zich uit, spreidde haar benen waarna de Don Juan haar op liefdevolle wijze snoeihard uitwoonde.

Wat het hitsige stel echter niet in de gaten had, was dat de afdekplaten op de put langzaam uit elkaar schoven. Net op het moment suprême tuimelde het geile vrouwtje door het gat de diepte in. Uiteindelijk kwam ze na een val van maar liefst tien meter op de bodem van de waterput.

De geile knaap bedacht zich geen moment. Als ware het een FOK!ker trok hij zijn broek weer omhoog en nam de benen. De vrouw liet hij gewoon in de put achter.

Enige tijd later ontvingen hulpdiensten een anoniem telefoontje. Vermoedelijk was dit haar vriendje, die uiteraard niet meer kwam opdagen.

De brandweer wist uiteindelijk de zwaar onderkoelde vrouw uit de put te vissen. De Spaanse was goed nat, echt gruwelijk nat! Ook droeg zij geen ondergoed.

Zij is overgebracht naar het ziekenhuis wegens onderkoeling, alwaar zij de volgende ochtend is ontslagen. De spuitgasten hebben nu een officiële mededeling de deur uitgedaan om te waarschuwen voor de gevaren van seks bij een waterput. Het is echter niet bekend hoe het met de dappere ridder is.

KeesKees blijkt de Spaanse ook te kennen

Inter neemt afscheid van Chivu

Christian Chivu heeft afscheid genomen van Internazionale. Het contract van de voormalige verdediger van Ajax is ontbonden, meldt de Italiaanse club maandag. De 33-jarige Chivu, die met een slepende voetblessure kampt, kondigde eind januari al aan te stoppen.

De Roemeen, die sinds een schedelbasisfractuur in 2010 een speciale helm droeg, kwam in mei vorig jaar voor het laatst in actie voor Inter, waarmee hij in 2010 de Champions League veroverde. In totaal stond de mandekker zeven seizoenen onder contract in Milaan.

Chivu speelde tussen 1999 en 2003 voor Ajax, waar hij uitgroeide tot aanvoerder. Met de Amsterdammers werd de 75-voudig international onder meer een keer landskampioen. In de zomer van 2003 vertrok hij naar AS Roma.

Aantal rokers blijft gelijk

Het aantal mensen dat rookt was in 2013 grofweg gelijk aan 2012. Wel roken meer mensen elektronische sigaretten. Hoeveel mensen in die laatste groep de alsnog schadelijke en verslavende nicotinehoudende e-sigaret rookt en hoeveel de compleet onschadelijke en nicotinevrije waterdamp-met-een-smaakje is niet bekendgemaakt.

In 2013 rookte een kwart van de Nederlanders boven de 15 jaar: 19 procent dagelijks en 6 procent 'gelegenheidsrokers'.

Het gemiddeld aantal sigaretten of shagjes dat dagelijks gerookt wordt daalde met 0,8 naaar 13,1 sigaretten per dag. Dat meldt het Trimbos instituut maandag.

In de groep 75-plussers roken de minste mensen (10 procent), bij de 25- tot en met 34-jarigen de meeste (30 procent). 29 procent van de rokers probeerde te stoppen in 2013. De jongere rokers (15 tot 35 jaar) waren daar het meest succesvol in: 36 procent slaagde erin.

Evenveel rokers, minder sigaretten per dag
Evenveel rokers, minder sigaretten per dag (Foto: ANP)

Rutte zwijgt over 'Deurne'

Premier Mark Rutte (VVD) wil niet reageren op de commotie die is ontstaan over het snelle oordeel van de Openbaar Ministerie over de fatale overval van juwelier Goldies in Deurne. Dat zei Rutte maandagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Rutte verwees naar de scheiding der machten. "Het past mij nu om daar het zwijgen toe te doen en dit nu echt over te laten aan het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht", aldus de premier. Eerder liet ook het ministerie van Veiligheid en Justitie weten niet te willen reageren zolang het onderzoek loopt.

In de Tweede Kamer reageerden D66 en het CDA wel kritisch op de uitspraken van hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen dat het lijkt te gaan om zelfverdediging. Zij vinden dat eerst meer onderzoek nodig is voordat een conclusie kan worden getrokken.

Nieuwenhuizen bleef maandag achter zijn uitspraken staan. "We hebben gezegd dat het lijkt op zelfverdediging, maar dat de zaak nog niet klaar is", reageerde hij op de kritiek. "Ik heb uitgelegd waarom we het echtpaar naar huis hebben gestuurd, maar ik heb ook gezegd dat die mensen wel verdachten blijven."

Vrouw fataal mishandeld in Oosterhout

Een 42-jarige vrouw uit Oosterhout is maandagochtend om het leven gekomen door huiselijk geweld. Haar zoontje van 10 raakte lichtgewond. De 41-jarige partner van de vrouw is aangehouden, laat de politie weten.

De vrouw werd rond 08.00 uur na een melding van huiselijk geweld zwaargewond aangetroffen in haar woning aan het Rubenshof in de Brabantse plaats. Ze overleed in een ziekenhuis aan haar verwondingen.

De partner van de vrouw raakte zelf gewond bij het incident. Hij wordt behandeld in een ziekenhuis in Breda. De zoon van het stel kon ter plekke worden behandeld. Hij wordt opgevangen door familieleden.

De school van het kind ligt volgens de politie op een steenworp afstand van de woning. Burgemeester Stefan Huisman heeft de school op de hoogte gebracht van wat er is gebeurd.

Schrijver Erik Menkveld overleden

Schrijver en dichter Erik Menkveld is overleden. De winnaar van de Academica Literatuurprijs 2012 stierf zondag aan een hartstilstand, meldt zijn uitgeverij Van Oorschot. Menkveld hield zich sinds 2002 voornamelijk bezig met het schrijven van poëzie en proza.

Van Menkveld verschenen drie dichtbundels. In 2011 lanceerde Menkveld zijn eerste roman, Het Grote Zwijgen, dat hem de Academica Literatuurprijs voor beste debuut opleverde. Menkveld was in 2009 in de race om Dichter des Vaderlands te worden, maar die eer ging naar Ramsey Nasr.

"Erik Menkveld deelde zijn grote kennis op velerlei cultureel gebied graag met anderen, was ruimhartig met lof, eerlijk in zijn kritiek en de zeer originele zienswijze, die zijn poëzie zo kenmerkt maakten zijn schrijverschap in toenemende mate indrukwekkend", schrijft Van Oorschot in een verklaring.

De in 1959 geboren Menkveld laat een vrouw en drie kinderen achter. Hij wordt vrijdag begraven in Amsterdam.

Taliban ontvoeren Afghaanse politicus

Gewapende leden van de Taliban hebben maandag een Afghaanse regionale politicus en zeven van zijn medewerkers ontvoerd. Dat hebben Afghaanse regeringswoordvoerders maandag bekendgemaakt.

De politicus Hussain Nazari is kandidaat voor het lokale parlement van de noordelijke provincie Sar-i-Pul. Hij werd met zeven anderen ontvoerd terwijl ze in een taxi op weg waren naar de provinciehoofdstad. Ze hadden geen veiligheidsescorte bij zich. Volgens de gouverneur van Sar-i-Pul vind er overleg plaats met de Taliban om Nazari vrij te krijgen.

De ontvoering is het laatste in een serie gewelddadige incidenten in de aanloop naar de Afghaanse verkiezingen van 5 april. Op die dag kiest het land een nieuwe president, maar ook leden voor lokale parlementen. De Taliban hebben aangekondigd de verkiezingen met geweld te gaan ontregelen.

Warme maand scheelt consument op energierekening

Het in verhouding erg warme weer van de afgelopen weken levert consumenten een fors lagere energierekening op. Door het lagere gasverbruik hoeven zij over de maand maart gemiddeld veertig euro minder af te rekenen dan wanneer maart 'weertechnisch normaal' is, zo blijkt maandag uit berekeningen van energieleverancier Eneco.

Vergeleken met maart 2013 is de energierekening van Eneco-klanten zelfs honderd euro lager. Vorig jaar was de laatste maand van de winter namelijk bitterkoud, waardoor consumenten gemiddeld zestig euro meer uitgaven aan energie. Zij verstookten toen bijna anderhalf keer zo veel als gemiddeld, terwijl het gasverbruik vorige maand juist bijna dertig procent lager lag.

Ook over de periode december tot februari viel het energiegebruik al lager uit vanwege de milde winter. Dit jaar viel de rekening over die maanden zo'n 73 euro lager uit dan in een gemiddelde maand maart. Vorig jaar betaalden de klanten van Eneco nog 39 euro meer vanwege de relatief koude winter.

BarÁa-doelman Valdes zeven maanden aan kant

FC Barcelona-doelman Víctor Valdés is maandag geopereerd aan zijn geblesseerde knie en staat zeven maanden aan de kant. Dat heeft de Catalaanse club bekendgemaakt. De sluitpost scheurde vorige week de voorste kruisband in zijn knie. Dat gebeurde vroeg in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Celta de Vigo in de Primera División.

Valdés werd geopereerd in het Duitse Augsburg. De Duitse arts Ulrich Boenisch, die bekendstaat als autoriteit op het gebied van knieblessures, werd daar bijgestaan door teamarts Ricard Pruna van Barcelona. Valdés maakte eerder dit seizoen al bekend in de zomer bij Barça te willen vertrekken.

Meer Nederlanders willen geen Europese Unie

Uit een onderzoek door Ipsos, dat in negen Europese Unie (EU) landen werd gehouden onder 7000 mensen, blijkt dat een meerderheid van die Europeanen de EU helemaal niet meer zien zitten. Onder de Nederlanders staat het anti-EU sentiment op 68 procent. In nog maar drie van de negen gepeilde landen is er een positief beeld van de EU, schrijft De Volkskrant.

Met de EU verkiezingen in het vooruitzicht lijken de Nederlandse pro-EU partijen, zoals D66 en GroenLinks, behoorlijk wat terrein te hebben verloren op de Nederlandse anti-EU partij PVV en de EU-kritische partij SP. Het mantra van de pro-EU partijen 'de unie is groot en heeft veel macht maar dat is nodig, want het is goed voor de handel en uw portemonnee' wordt niet meer geloofd.

Volgens Bernard Wientjes is dé oplossing om aan 'de gewone werkman' nóg beter uit te leggen waarom die zijn baan aan de EU heeft te danken. De elite en hoogopgeleiden hebben de boodschap wel begrepen volgens Wientjes. Bernard roemde onder andere de verkiezingswinst van de pro-EU partijen “D66 en GroenLinks zijn pro-Europa en je kunt toch niet zeggen dat die partijen het slecht hebben gedaan bij de vorige verkiezingen, integendeel”, zegt Wientjes. Volgens de werkgeversvoorman is het nu zaak om het negatieve sentiment bij de laagopgeleiden en PVV-stemmer om te buigen.

Dat is nog een behoorlijke klus daar juist de laagopgeleiden zich niet beschermd voelen in hun baanzekerheid, maar eerder bedreigd door de grote toestroom aan zeer goedkope MOE-landers. De EU heeft de mogelijkheden voor de werkgevers hierin sterk vereenvoudigd. Vandaag debatteert de Tweede Kamer hier over met premier Rutte en de minister van Buitenlandse Zaken Timmermans.

Eerdere rapporten die het rooskleurige beeld van de EU niet onderschreven waren in opdracht van PVV partijleider Wilders samengesteld. Het Britse bureau Lombard Street Research becijferde in 2012 dat de eurozone verlaten 51 miljard euro kost en tot 2015 125 miljard euro oplevert.

Geen fysieke kopies meer op Origin

Vanaf 4 april is het niet meer mogelijk om een fysiek kopie van een spel te kopen op Origin. Dat betekent dat de hele online-winkel enkel nog maar digitale kopieën verkoopt voor Windows en voor Mac.

''Wat betekent dat voor jou? Als jij onder de 99% van onze kopers valt, helemaal niets. Het zal geen enkele invloed op je hebben. Maar als jij nog steeds tot die 1% behoort die graag een fysiek kopie wilt zullen we moeten mededelen dat Origin niet meer aan die behoefte zult voorzien. We zullen er nog steeds zijn wanneer je je gewoontes omzet naar de wonderen van digitale downloads. Digitaal is snel en gemakkelijk. De focus van Origin ligt op gamers de beste ervaring mogelijk te bieden en geheel digitaal gaan biedt die optie.'' Aldus Craig Harris, schrijver voor EA. 

BŁttner is klaar voor Robben

Manchester United-verdediger Alexander Büttner kijkt uit naar het duel met Arjen Robben dinsdag in de kwartfinale van de Champions League. De Nederlander begint normaal gesproken in de basis tegen Bayern München, omdat Patrice Evra is geschorst. "Ik weet wat hij kan en ik ben klaar voor hem", zei Büttner maandag.

"We weten allemaal hoe goed Robben is", vervolgt de voormalig speler van Vitesse op de website van Manchester United. "Het zal goed zijn voor mijn carrière als ik het goed doe tegen hem. Ik moet vertrouwen hebben in mijn kwaliteiten. Het wordt een heel belangrijke wedstrijd, maar dat is waarom je voetbalt."

Büttner begon de laatste twee competitieduels in de basis, zodat hij ritme kon opdoen voor het treffen met Bayern. Tegen Aston Villa had de linksback zaterdag wat last van zijn hamstring, maar hij is naar eigen zeggen klaar voor de heenwedstrijd op Old Trafford.

Groningen bindt Bizot en Van Nieff

FC Groningen heeft doelman Marco Bizot langer aan zich gebonden. Een optie in het contract van de 23-jarige werd gelicht, waardoor hij nog twee jaar bij de Groningers blijft. Ook bij Yoëll van Nieff werd een clausule in zijn contract aangeroepen. De 20-jarige middenvelder ligt daardoor ook volgend seizoen vast. Voor verdediger Nick Bakker geldt hetzelfde.

Andraz Kirm mag weg. De 29-jarige Sloveense aanvaller heeft een aflopend contract en Groningen benut een optie om hem te behouden niet. Met Henk Bos, Lorenzo Burnet en Maikel Kieftenbeld worden gesprekken gevoerd over contractverlenging. Groningen kreeg van Liverpool bovendien een langere periode om te beslissen of het huurling Krisztian Adorjan definitief wil overnemen. Dat moet nu voor 15 mei gebeuren.

N.E.C. meldt dat het na afloop van het seizoen met Ryan Koolwijk in gesprek gaat over een nieuw contract. De aanvaller heeft een aflopende verbintenis en dacht al hardop aan een transfer. De contracten van Youri Loen, Marcel Stutter en Jordy Tutuarima zijn, zoals de regels van de KNVB voorschrijven, opgezegd. Met de aan FC Dordrecht verhuurde Loen en met Stutter wil N.E.C. nieuwe contracten afsluiten. Voor Tutuarima, die op huurbasis bij FC Oss speelt, zit dat er niet in.

Het in degradatienood verkerende N.E.C. verlengde de contracten van Joshua Smits en Jakob Jentscher. Beiden hadden een optie voor een langere verbintenis in hun contract. De Nijmegenaren praten met Jeffrey Leiwakabessy over zijn verdere loopbaan als speler en trainer bij de jeugdopleiding.

Ricksen in hall of fame Glasgow Rangers

Fernando Ricksen is opgenomen in de hall of fame van zijn oude voetbalclub Glasgow Rangers. De Nederlander speelde zes jaar voor de Schotse club, die hij in 2005 als aanvoerder naar de titel leidde. Twee jaar eerder was hij ook al kampioen geworden met de Rangers.

De 37-jarige Ricksen lijdt aan de ongeneeslijke spier- en zenuwziekte ALS, maar was wel in Glasgow aanwezig. "Het is geweldig om mijn award met Ricksen in ontvangst te mogen nemen", zei oud-ploeggenoot Nacho Novo, die net als Lee McCulloch ook werd opgenomen in de hall of fame.

"We waren altijd close", vervolgde de Spanjaard. "Hij is onze aanvoerder geweest en was fantastisch in die rol. Fernando is als een broer. Ik was heel blij dat hij het podium met ons kon delen."

Konijnen kinderboerderij in brand gestoken

De politie van Assen is op zoek naar getuigen en de daders van een grof staaltje dierenmishandeling. In een kinderboerij in de Drentse hoofdstad is afgelopen weekend een viertal eendjes gedood en een konijnenhok in brand gestoken.

Dierenbeulen hebben in de nacht van zaterdag op zondag flink huisgehouden in de kinderboerderij van prachtwijk Pittelo. Vier eenden zijn daarbij op brute wijze vermoord. Ook is het konijnenhok in brand gestoken. Een konijn is aan zijn verwondingen bezweken, een ander heeft brandwonden opgelopen.

Getuigen wordt verzocht zich te melden bij de politie. Dit kan persoonlijk, of te bellen met 0900-8844.

Medvedev bezoekt de Krim

De Russische premier Dmitri Medvedev bezoekt maandag het schiereiland de Krim dat Rusland eerder deze maand annexeerde. Hij is daar met een overheidsdelegatie om te praten over financiële steun voor en de economische ontwikkeling van de Krim.

De Russische onderpremier Dmitri Rogozin plaatste een foto van zichzelf op Twitter nadat hij op de Krim was gearriveerd. Hij plaatste hierbij de tekst "De Krim is van ons en dat is dat".

Rusland lijfde in maart het Oekraïense schiereiland in nadat Moskou eerder tienduizenden militairen naar de Krim had gestuurd. De internationale gemeenschap heeft de annexatie veroordeeld en beschouwt deze als illegaal.

Ontmaagden vriendin kost man $1800

Een man uit Chitungwiza die zijn vriendin heeft ontmaagd, moet hiervoor diep in de buidel tasten. De Zimbabwenees moet maar liefst 1800 dollar overmaken naar de bankrekening van de vrouw.

De beste man, die al blijkt te zijn getrouwd met een andere vrouw, wist een studente over te halen haar vliesje te laten doorboren met zijn zwartgepunte zwaard. Op voorwaarde dat hij haar studie zou betalen en met haar zou trouwen, ging zij overstag en spreidde haar benen.

Maar toen puntje bij paaltje kwam, wilde Matthew Simango niet meer. "Ik kon niet met haar trouwen, omdat ze geen maagd meer was", vertelde de beste man aan de rechter. "We hadden elkaar slechts een keer ontmoet, waarna we seks hadden in een hutje."

Dikke onzin volgens de vrouw. Zij heeft bij de kerk diverse tests ondergaan om haar maagdelijkheid te bewijzen, en daaruit kwam naar voren dat zij voor de ontmoeting met Simango nog maagd was. De rechter vond dat de man het vrouwtje flink had genaaid en legde de man een dwangsom op van 1800 dollar, te betalen aan de vrouw in kwestie.

Ebolavirus duikt op in Liberia

Twee mensen in Liberia hebben het dodelijke ebolavirus opgelopen. Dat heeft de Liberiaanse minister van volksgezondheid zondagavond gezegd. Een van de twee is overleden. Het virus dook eerder deze maand op in Guinee, dat aan Liberia grenst, en heeft daar al zeker zeventig levens geëist.

Een van de Liberianen die besmet is geraakt is getrouwd met een man uit Guinee. Zij bezweek aan de ziekte. De tweede zieke patiënt is een zus van de overleden vrouw. Zij is in quarantaine geplaatst.

Er bestaat geen vaccin of een behandeling voor ebola. Het virus veroorzaakt zware koorts en hevige bloedingen. De uitbraak in Guinee is de eerste in West-Afrika in twintig jaar.

Inflatie eurozone zakt flink

De inflatie in de eurozone is vorige maand aanzienlijk gedaald naar een half procent. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat maandag in een eerste raming bekend. De geldontwaarding ligt daarmee lager dan in februari, toen prijzen gemiddeld met 0,7 procent stegen. In januari was dat nog 0,8 procent.

De inflatie daalde vooral doordat de prijzen van voedsel, alcohol en tabak in een veel lager tempo toenamen dan in februari. Gemiddeld werden deze producten slechts een procent duurder ten opzichte van een jaar eerder. In februari lag de inflatie voor voeding en genotsmiddelen nog op anderhalf procent.

Voor andere producten bleef de inflatie vorige maand ongeveer gelijk in de achttien landen van de eurozone. Zo werd energie gemiddeld 2,1 procent goedkoper dan vorig jaar, tegen 2,3 procent in februari. De prijzen van diensten stegen in maart met 1,1 procent op jaarbasis, waar dat een maand eerder nog een toename van 1,3 procent was.

De dalende inflatie in de muntunie is een doorn in het oog van de Europese Centrale Bank (ECB), die streeft naar een geldontwaarding van net onder de twee procent. Toch is de bank niet bang dat de lage inflatie omslaat in deflatie, zei ECB-president Mario Draghi begin vorig maand.

De vraag is echter of Draghi dat deze maand nog steeds denkt. In november was de lage inflatie al aanleiding om de belangrijkste ECB-rente te verlagen naar 0,25 procent, het laagste niveau ooit. Tot dusver heeft Draghi afgezien van verdere maatregelen. Of dat ook zo blijft, blijkt donderdag, wanneer de ECB het nieuwste rentebesluit bekendmaakt.

Aantal overstappers zorgpolis daalt

Na jaren van toename is het aantal mensen dat van zorgverzekering wisselde gedaald. Stapte in de vorige periode nog tien procent van de verzekerden over, tussen december 2013 en februari 2014 was dat acht procent. Dat concludeert het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel maandag.

Opzeggen van de polis gebeurt in december. Uiterlijk in februari moeten mensen een nieuwe zorgverzekeraar hebben gevonden. De hoogte van de premie blijft daarbij de belangrijkste reden om over te stappen, stelt het Nivel na een enquête onder zo'n achthonderd mensen. 61 procent van de ondervraagden keek vooral naar de portemonnee.

Opmerkelijk is dat ook de keuzevrijheid voor verzekerden belangrijk is (64 procent). Ze vinden het prettig om zelf te kunnen kiezen in welk ziekenhuis of bij welke behandelaar ze terechtkunnen. Verzekeraars bieden wel goedkopere polissen aan, maar dan kunnen mensen niet overal meer terecht voor zorg. Slechts zes procent van de ondervraagden koos voor zo'n budgetpolis met beperkte keuzevrijheid.

Ouderen en mensen met een matige of slechte gezondheid wisselen het minst van verzekeraar. In de groep 18 tot en met 39 jaar zijn de meeste overstappers te vinden. Van de jongeren wisselde in 2014 veertien procent, tegenover vijf procent van de mensen van 40 tot en met 64 jaar en twee procent van de mensen van 65 jaar en ouder.

"Kennelijk stappen jongeren makkelijker over", zegt onderzoekster Margreet Reitsma. "Zij gebruiken gemiddeld genomen minder zorg en voor hen zal de inhoud van de verzekering minder zwaar wegen dan de premie."

Tussen 2006 en 2013 daalde het percentage mensen met een aanvullende verzekering van 97 naar 87 procent. Dit jaar daalt dit verder naar 85 procent van de ondervraagden. Driekwart geeft aan de in hun ogen dure, aanvullende verzekering niet nodig te hebben omdat ze er geen of weinig gebruik van maken.

Klaagbrief John Lennon geveild voor 61.000 euro

De brief die John Lennon schreef aan producent Phil Spector in de jaren zeventig heeft vorige week tijdens een veiling in Londen 53.000 pond, zo'n 61.000 euro, opgebracht. Dat is ruim zeven keer zoveel als de zevenduizend pond die werd verwacht. Dat schrijven Britse media.

Lennon schreef de brief ergens in een studio in New York tijdens zijn zogenoemde Lost Weekend, een periode van anderhalf jaar van 1973 tot 1975 waarin hij afstand had genomen van zijn vrouw Yoko Ono. In de brief, getiteld A Matter of Pee, klaagt de voormalig Beatles-frontman over het platenlabel Capitol, dat hem uit de studio wilde zetten omdat hij over een mengpaneel zou hebben geplast.

Volgens Lennon zijn Keith Moon en Harry Nilsson, de drummer en de singersonwriter van The Who, de schuldigen. "Voor alle duidelijkheid, het zijn Harry en Keith die over het paneel hebben gepist."

Ook fulmineert Lennon over andere misdragingen van de twee heren. "Ik kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het gedrag van volwassen rocksterren", schrijft hij. De brief is gekocht door een verzamelaar. Zijn naam is niet bekendgemaakt.

Meer mensen roken elektrisch

Het aantal mensen dat wel eens een elektrische sigaret opsteekt is vorig jaar gestegen. Ten opzichte van een jaar eerder is zelfs sprake van een verdrievoudiging. Toch rookt nog slechts drie procent van de rokers e-sigaretten. Dat blijkt maandag uit onderzoek van het Trimbos-insituut.

Het toenemende gebruik van de e-sigaret is lastig te duiden, stellen de onderzoekers. Mogelijk beschouwen rokers het gebruik van de e-sigaret als minder schadelijk dan het roken van een normale sigaret of gebruiken zij de e-sigaret als hulpmiddel bij het stoppen met roken of om te kunnen roken op plaatsen waar het roken van een gewone sigaret niet is toegestaan.

In 2013 rookte ongeveer een kwart van de Nederlanders boven de 15 jaar. Het percentage bleef daarmee stabiel ten opzichte van een jaar eerder. Wel daalde het gemiddelde aantal sigaretten per dag van 13,9 naar 13,1.

Ruim 65 procent van de rokers heeft ooit een serieuze stoppoging ondernomen. Vorig jaar probeerde 29 procent om te stoppen. Bij twee derde werd geen hulpmiddel of hulpmethode gebruikt. De rest gebruikte bijvoorbeeld nicotine vervangende middelen en medicijnen.

Van de huidige rokers is acht op de tien van plan in de toekomst te stoppen. Dat is vergelijkbaar met het aantal van 2012.

[vid] Moeder (36) sterft voor haar baby

Elizabeth Joice overleefde kanker maar werd na haar overwinning in 2010 verteld dat ze vanwege haar operatie en chemotherapiebehandelingen nooit kinderen zou kunnen krijgen. Vorig jaar gebeurde het onmogelijke en werd ze alsnog zwanger.

Al snel kreeg ze echter het slechte nieuws te horen. De kanker was terug. Een nieuwe tumor werd ontdekt en Elizabeth werd voor een bijna onmogelijke keuze gesteld. Als ze wilde overleven zou ze haar kind kwijtraken. Als ze wilde dat haar kindje geboren werd zou ze sterven.

Elizabeth's keuze was duidelijk. De uitgerekende datum was 4 maart 2014. Vanwege de gezondheid van de moeder werd de baby eind januari met een keizersnede ter wereld gebracht. Kort hierna verspreidde de kanker zich naar haar longen, buik en hart en op 9 maart stierf de 36-jarige in het ziekenhuis. Haar man Max, die haar op de dag dat ze hoorde dat ze kanker had met een zelfgemaakte ring van aluminiumfolie ten huwelijk vroeg, zat aan haar zijde.

Elizabeth na haar eerste gevecht met kanker

De zwangerschap in foto's

'Nieuwe cookiewet nog steeds ruk'

De aanpassing van de cookiewet leidt niet tot een gebruiksvriendelijker internet, omdat er een onduidelijke formulering in het wetsvoorstel staat. Hierdoor bestaat het risico dat eigenaren van websites het zekere voor het onzekere nemen en ook voor niet-privacygevoelige cookies toestemming zullen blijven vragen. Dat staat in een maandag gepubliceerd advies van de Raad van State.

Het kabinet wil dat voor cookies die niet privacygevoelig zijn geen toestemming meer hoeft te worden gevraagd. Dit om ervoor te zorgen dat burgers niet onnodig veel hinder ondervinden van pop-ups. Voor cookies die het surfgedrag van internetgebruikers volgen, zoals reclame, moet nog wel steeds toestemming worden gevraagd. Het risico bestaat hier dat sites alsnog gebruikers slechts toegang tot de site zullen geven als ze instemmen met de cookies. Het overgrote meerendeel van websites, waaronder ook FOK.nl, kan slechts bestaan van de inkomsten van advertenties.

De Raad van State begrijpt dat veel internetters de cookiepop-ups als ergerlijk kunnen ervaren. Tegelijkertijd twijfelt het adviescollege eraan of het wetsvoorstel de bron van ergernis kan wegnemen, vanwege het onduidelijke taalgebruik. "Als dat gebeurt, wordt het internet niet gebruikersvriendelijker en mist het wetsvoorstel zijn doel."

De Raad van State adviseert het kabinet om hier nog eens naar te kijken. FOK.nl adviseert het kabinet er mensen naar te laten kijken die verstand hebben van internet, websites en hun verdienmodellen.

FOK.nl richtte destijds als eerste een cookiemuur in, waarbij gebruikers verplicht werden alle cookies te accepteren alvorens toegang tot de site te krijgen. In afwachting op nieuwe wetgeving is deze muur inmiddels afgetuigd, maar indien wederom expliciete toestemming nodig gaat zijn is de enige manier om te kunnen overleven het opnieuw inrichten van de cookiemuur.

Veltman en Klaassen langer bij Ajax

Joël Veltman en Davy Klaassen hebben hun contract bij Ajax verlengd. De verdediger en middenvelder zullen later deze week hun handtekeningen zetten onder een contract dat hen tot medio 2018 aan de regerend landskampioen verbindt.

Veltman en Klaassen zijn basiskrachten bij Ajax dat gisteren in de Eredivisie FC Twente met 3-0 versloeg en zo het landskampioenschap bijna niet meer kan ontgaan. Na afloop liet Veltman weten tevreden te zijn over het nieuwe contract. "Ik ben blij dat het rond is. Dat geeft toch een bepaalde rust. Ik zit prima bij Ajax."

De Amsterdammers zijn in vergevorderd stadium van onderhandelingen met verdediger Ricardo van Rhijn om diens contract te verlengen. Keeper Mickey van der Hart en verdediger Stefano Denswil moeten tot het einde van het seizoen wachten voordat er met hen gesproken zal gaan worden, terwijl doelman Jasper Cillessen binnenkort om de tafel mag met de clubleiding.

Vettel prijst wederopstanding Red Bull

Regerend Formule 1-wereldkampioen Sebastian Vettel prijst de wederopstanding die zijn team Red Bull Racing heeft beleefd. Het team uit Milton Keynes was tijdens de wintertesten nergens te bekennen, maar is nu weer bijna vooraan te vinden. Bovendien wordt het gat met Mercedes kleiner.

Vettel: "Wat we dit seizoen tot nog toe hebben bereikt, is al meer dan we tijdens de wintertests hadden verwacht. Het moet en kan echter zeker nog beter, want de auto is nog niet geweldig om mee te racen en we missen motorvermogen. Als je naast de baan staat, kun je dat ook wel horen. De Mercedes-motor is op het moment echt een stuk beter, maar we werken er samen met Renault aan om deze achterstand goed te maken."

In Australië werd Vettels teamgenoot Daniel Ricciardo tweede achter de Mercedes van Nico Rosberg, maar werd later uit de uitslag geschrapt vanwege een te hoog brandstofverbruik. Gisteren in Sepang eindigde Vettel als derde achter Lewis Hamilton en Rosberg. De Duitser wil graag nog wat verder naar voren opschuiven. "Totdat het zover is, moeten we doen wat we in Maleisië hebben gedaan en zo dicht mogelijk achter de Mercedessen eindigen, maar het is een kwestie van tijd totdat we ze hebben bijgehaald en echt partij kunnen bieden."

D66 eist invulling EU-voorzitterschap

D66 wil weten wat de topprioriteiten zijn van het kabinet wanneer Nederland in 2016 voorzitter is van de Europese Unie. Die oproep doet fractieleider Alexander Pechtold samen met Europarlementariër Sophie in 't Veld maandag tijdens het debat over de Staat van de Europese Unie in de Tweede Kamer.

Pechtold refereert aan de organisatie van de nucleaire top, waarmee Nederland zich vorige week van zijn beste kant liet zien. "Laat het kabinet eenzelfde energie aan de dag leggen om van het Nederlands-EU-voorzitterschap een succes te maken", stelt de D66-leider. Dat begint met een heldere inzet: Pechtold wil voor de zomer horen wat de drie topprioriteiten zijn.

Als het aan de democraten ligt, wordt de hervorming van de EU-begroting tot speerpunt gebombardeerd. In 't Veld en Pechtold willen meer investeren in onderwijs en innovatie en minder in landbouwsubsidies.

De Tweede Kamer debatteert maandag over de toekomst van de Europese Unie. Bijzonder aan dit debat is dat ook Europarlementariërs aan de beraadslagingen mogen deelnemen.

Weusthof bergt hockeystick op

Roderick Weusthof stopt na dit seizoen definitief met tophockey. Dit maakte zijn club Kampong bekend aan hockey.nl. De aanvaller, die al langer aangaf te twijfelen over zijn toekomst, gaat de boeken in als topscorer aller tijden van de Hoofdklasse.

Hij scoorde 345 maal in de reguliere competitie. In de play-offs staat zijn teller op achttien. Tijdens de play-offs en de EHL speelt De Knoest zijn laatste duels. Voordat de 31-jarige goalgetter bij Kampong belandde, was hij actief bij Nijmegen, SCHC en Rotterdam. Vier keer werd Weusthof topschutter van de Nederlandse competitie.

Tot en met de Olympische Spelen van Londen was Weusthof international. In 153 Oranjeduels scoorde hij 79 keer.

Economie groeit harder dan gedacht

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar harder gegroeid dan eerder werd gedacht. Het bruto binnenlands product nam in de laatste maanden van 2013 met 0,9 procent toe in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag in een tweede raming.

In de eerste raming van halverwege februari sprak het statistiekbureau nog van een groei van 0,7 procent. Dat was al fors hoger dan de groei van 0,3 procent in het derde kwartaal van vorig jaar, toen de economie voor het eerst in vijftien maanden tijd weer groeide.

Oorzaak voor de groei in het vierde kwartaal was onder meer de hogere consumptie van bedrijven, die bijvoorbeeld meer geld staken in de aanschaf van bedrijfsauto's. De uitvoer van goederen en de consumptie van huishoudens leverden daarentegen maar een kleine bijdrage aan het groeien van de economie.

Omdat de Nederlandse economie in de eerste twee kwartalen echter flink kromp, was er ook over het gehele jaar gemeten sprake van krimp. De groei in het derde en vierde kwartaal konden niet voorkomen dat het bbp over heel 2013 terugliep met 0,8 procent. Dat is even veel als in de eerste raming.

Qua bestedingsruimte voor huishoudens is het echter verre van rooskleurig.

Overheidstekort onder drie procent

Het Nederlandse overheidstekort is in 2013 voor het eerst in vijf jaar onder de Europese norm van drie procent uitgekomen. Het tekort daalde naar 2,5 procent van het bruto binnenlands product. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2012 bedroeg het tekort nog 4,1 procent. Hiervoor moest wel dermate bezuinigd en extra belast worden dat mensen nog minder te besteden hadden.

Het tekort kwam negen miljard euro lager uit en werd teruggedrongen doordat de overheid de inkomsten zag stijgen met zeven miljard euro, terwijl er twee miljard minder werd uitgegeven. De schatkist kreeg in totaal 285 miljard euro binnen in 2013. De staat kreeg 5,6 miljard euro meer binnen uit belastingen en premies dan in 2012.

De cijfers kunnen nog wel iets naar boven worden bijgesteld. De impact van de nationalisatie van SNS Reaal in 2013 wordt nog berekend door het Europese statistiekbureau Eurostat. Dat onderzoek loopt nog.

Opnieuw minder te besteden

Huishoudens hebben hun inkomen vorig jaar met 1,1 procent zien dalen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling ligt daarmee aanmerkelijk lager dan in 2012, toen het inkomen van Nederlanders gemiddeld met 2,2 procent daalde, maar het is natuurlijk alsnog gewoon een keiharde daling.

De daling is volgens het statistiekbureau vooral te wijten aan de geringe stijging van de lonen. Die gingen met slechts 1,2 procent omhoog, terwijl de inflatie gemiddeld uitkwam op 2,5 procent. Daardoor kunnen huishoudens in verhouding minder kopen van hun inkomen, omdat de prijzen sterker toenemen dan de lonen.

Komst IcedŰme uiterst twijfelachtig

Afgelopen zomer koos de Nederlandse schaatsbond KNSB voor de nieuw te bouwen Icedôme als toekomstige schaatstempel van Nederland. Het complex in Almere zou het nieuwe trainings- en wedstrijdcentrum van de Nederlandse schaatssport moeten worden en die rol overnemen van Thialf in Heerenveen.

Zoals destijds al door velen werd gevreesd lijkt het echter zeer twijfelachtig of men überhaupt kan beginnen met de bouw van de Icedôme. De initiatiefnemers hebben nog altijd geen financierder en exploitant gevonden en hebben daar nog tot dinsdag 1 april de tijd voor. Om het project te laten slagen moet een eventuele financierder 183 miljoen euro uit de portemonnee trekken.

Tsjalle van der Burg, sporteconoom aan de Universiteit van Twente, denkt niet dat het mogelijk is zonder steun van de gemeente Almere. Alleen als de overheid steun gaat geven kan het project uiteindelijk rendabel zijn. Hoe je het ook wendt of keert, er zal steun van de overheid moeten komen om het te laten slagen.

Dit lijkt echter een probleem te worden, want in mei vorig jaar liet de gemeente Almere namens een woordvoerder nog het volgende weten: "Almere is een groeistad en loopt volgens het Rijk achter wat betreft cultuur en sport. Het college heeft al beslist om een zwembad en een sporthal te bouwen naast het Topsportcentrum, dat al in het stadsdeel staat waar de Icedôme eventueel komt. Hierdoor is er geen sprake van een financiële bijdrage voor de schaatshal.' Volgens Van der Burg zou het bouwen van een casino een andere mogelijkheid zijn voor de gemeente om extra inkomsten rondom de Icedôme te genereren.

Rob de Jong, consultant en oud-directeur van bouwbedrijf BAM Vastgoed, zegt dat een dergelijk project nooit kan leven van alleen schaatsen. BAM is het bedrijf wat de hal wil gaan bouwen, maar dat kunnen zij niet zelf betalen. Banken staan echter niet te springen om geld uit te lenen voor risicovolle projecten als de Icedôme. 'Ik denk niet dat het plan gerealiseerd wordt', aldus de Jong. 'Alle huidige uitgangspunten zullen er denk ik niet komen. Het gevolg is dus dat het een soort Icedôme 2.0 zal moeten worden.'.

Hiermee doelt hij op een hal die een stuk goedkoper, maar ook veel minder ambitieus is. Het TranSportium in Zoetermeer en natuurlijk Thialf in Heerenveen zijn ook nog altijd van plan om het nieuwe schaatsmekka te worden of, in het geval van Thialf, te blijven. Als de plannen rondom de Icedôme gewijzigd worden kunnen de twee concurrenten naar de rechter stappen om hun idee alsnog een slagingskans te geven. 

De Vroome bij beste tweehonderd van de wereld

Tennisster Indy de Vroome staat voor het eerst in haar loopbaan bij de beste tweehonderd van de wereld. Ze ging van de 202e naar de 196e positie. De 17-jarige debuteerde twee weken geleden op WTA-niveau bij het toptoernooi van Miami. Via een wildcard deed ze daar mee. Ze legde Anna Schmiedlova uit Slowakije het vuur aan de schenen, maar verloor uiteindelijk in drie sets.

De Vroome is nu de vierde Nederlandse op de wereldranglijst. Kiki Bertens is op de 135e positie de beste. Zij steeg deze week twaalf plaatsen. Arantxa Rus ging van 153 naar 152 en ook Richel Hogenkamp staat voor De Vroome. Zij ging negen plaatsen omhoog en sprong over de Brabantse heen naar stek 195. Michaëlla Krajicek staat 223e.

Serena Williams blijft met ruime voorsprong de nummer één van de wereld voor Na Li, Agnieszka Radwanska, Victoria Azarenka en Simona Halep. Petra Kvitova en Angelique Kerber, respectievelijk zesde en zevende, stegen beiden twee plaatsen. Jelena Jankovic en Maria Sharapova, de nummers acht en negen, gingen elk twee plaatsen omlaag. Dominika Cibulkova steeg een positie en staat voor het eerst in de top tien.

'Senior blij met vooraf ingevulde aangifte'

Senioren zijn blij met de steeds uitgebreider vooraf ingevulde belastingaangifte. Bijna de helft juicht dit toe, omdat het een 'een hoop uitzoekwerk scheelt', zo blijkt uit een onderzoek van ouderenbond ANBO onder ruim negenhonderd senioren. Toch wordt de vooraf ingevulde aangifte wel gecontroleerd, want 'je weet maar nooit'.

Ook klaagt ruim dertig procent van de ondervraagden dat de al ingevulde aangifte nalopen noodzakelijk is, omdat de fiscus geen verbanden legt tussen verschillende posten. "Hierdoor kan het gebeuren dat je geld laat liggen", aldus ANBO-directeur Liane den Haan. "Denk daarbij aan huur- of zorgtoeslag of andere regelingen."

Ruim driekwart van de ondervraagde ouderen laat weten de belastingaangifte inmiddels te hebben ingevuld, terwijl nog eens achttien procent die klus heeft uitbesteed. Dat zijn overigens cijfers van voor het weekeinde, aldus ANBO. Slechts vier procent liet weten de aangifte, die dinsdag binnen moet zijn, te hebben uitgesteld tot afgelopen weekeinde.

De Bakker stijgt licht, Federer terug bij beste vier

Tennisser Thiemo de Bakker heeft aan het bereiken van de derde ronde bij het masterstoernooi in Miami een lichte stijging op de wereldranglijst overgehouden. De Westlander, die voor hij het hoofdtoernooi bereikte al twee partijen in de kwalificaties won, steeg zes plaatsen en staat nu 156e.

Robin Haase zakte twee posities en staat nu 48e. Daarmee blijft hij de beste Nederlander. Igor Sijsling ging een plaats omlaag en is de nummer 55. Jesse Huta Galung ging van 116 naar 120. Stabiel op de 183e positie is Thomas Schoorel de vijfde Nederlander bij de beste tweehonderd.

In de top van de ranglijst valt de stijging van Roger Federer op. De Zwitser ging van de vijfde naar de vierde positie achter Rafael Nadal, Novak Djokovic en Stanislas Wawrinka. Ook Tomas Berdych steeg, van zeven naar vijf. Juan Martin del Potro ging van acht naar zeven.

Dalers in de top waren David Ferrer en Andy Murray. Beiden zakten twee posities. Ferrer staat nu op de zesde plaats, Murray is de nummer acht van de wereld.

Ook Canadezen hebben genoeg van Justin Bieber

Het lijkt erop dat Justin Bieber ook in eigen land steeds minder fans heeft. Hoewel de 20-jarige knul zondag in het Canadese Winnipeg de Juno Fan Choice Award won, werd hij door vele aanwezigen uitgejouwd. In de Verenigde Staten gingen al stemmen op om de Canadese popster zijn verblijfsvergunning te ontnemen omdat hij de laatste tijd regelmatig negatief in het nieuws was.

Zo wordt Bieber beschuldigd van rijden onder invloed, mishandeling en vandalisme. Bieber was zelf niet tijdens de avond aanwezig. Het Canadese Olympische damescurlingteam nam de prijs namens hem in ontvangst.

Collega Serena Ryder nam het nog wel voor haar landgenoot op toen ze zelf de prijs voor songwriter van het jaar in ontvangst nam. "Ik vind Justin Bieber een fantastische muzikant en hij heeft die prijs volledig verdiend, want hij heeft zich zijn hele leven te pletter gewerkt. We moeten hem nu steunen omdat hij zo tof is", zei de 31-jarige folk- en indierockzangeres.

Bieber was niet de enige die tot controverse leidde tijdens de avond. Zanger Robin Thicke, genomineerd voor drie awards, zegde zijn optreden op het laatste moment af, naar verluidt om zijn stembanden rust te gunnen. Eerder in het weekend werd echter een online petitie in het leven geroepen om de Amerikaans-Canadese Thicke uit de line-up te werken vanwege zijn seksistische songteksten.

De grote winnaar van de avond was de eeneiige tweeling Tegan en Sara. De twee zussen wonnen de prijs voor beste popact, beste single, Closer, en voor beste album, Heartthrob.

Zes verrassende filmtips voor de maand april

Filmmaand april is de maand van de iconen. Zo zijn er de blockbusters waarin iconen als Noah en Spiderman centraal staan. Verder wordt het verhaal van Yves Saint Laurent verteld in de gelijknamige film, verschijnt er een nieuwe filmversie van Beauty and the Beast en is Jaap Kooiman met het uitkomen van Toen Was Geluk Heel Gewoon opeens uitgegroeid tot een ware filmicoon.

En over echte iconen gesproken. Op de openingsavond van het 30ste Imagine Film Festival van Amsterdam wordt dit jaar de oeuvreprijs uitgereikt aan Alejandro Jodorowsky. De Chileense grootheid is naast regisseur ook stripscenarist en tarotlezer. Zijn meesterwerken zijn de bizarre cultfilms El Topo uit 1970 en The Holy Mountain uit 1973, daarnaast had hij verregaande plannen om een veertien uur durende versie van Dune te maken. Hier wordt uitgebreid op ingegaan in de documentaire Jodorowsky's Dune, die te zien is tijdens het festival dat gehouden wordt van 9 tot en met 18 april in EYE Amsterdam.


[pic] [nsfw] Maart was heerlijke maand

Maart was een prachtmaand. Het was warmer dan gemiddeld en droger en zonniger dan we gewend zijn van de maand Maart, die zijn staart maar weinig roerde dit jaar. Het kwam sinds het wordt bijgehouden nog niet eerder voor dat er een maartmaand was met zoveel dagen met mooi weer als dit jaar.

Het aantal zonuren komt deze maand uit op 205. Alleen op 17 en 18 maart scheen de zon niet of nauwelijks. Het record voor een maandmaart stond op 198 zonuren. Dat was in 2003.

Ook eindigt maart 2014 met 8,4 graden naar verwachting in de top 3 warmste maartmaanden sinds de metingen begonnen. In 1991 was het het warmst in de derde maand van het jaar. Toen was de gemiddelde temperatuur 8,8 graden. Gemiddeld viel er in maart 30 millimeter neerslag. Het gemiddelde ligt op ongeveer het dubbele.

Maar dan zonder bontmuts

VN: climate change des doods

De klimaatverandering die zich al zo'n vier miljard jaar voordoet en die momenteel zorgt voor opwarming van de aarde veroorzaakt een heleboel problemen, die iedereen zullen raken. Dat concludeert een team onderzoekers van de Verenigde Naties. "De klimaatverandering gaat snel en zorgt nu en in de toekomst voor meer hittegolven, overstromingen en droogtes."

"De veranderingen gaan snel waardoor de risico's zich als het ware opstapelen", zegt de Amerikaanse hoofdonderzoeker Chris Field. Samen met zijn collega's waarschuwt hij in het rapport dat iedereen het risico loopt slachtoffer te worden van de klimaatveranderingen. Het maakt niet of iemand op het platteland of in een stad woont, of dat iemand in Europa of Afrika leeft. Ook zullen de verschillen per regio groter worden. Op sommige plekken zal het tekort aan water toenemen, terwijl elders het water mensen letterlijk tot de lippen komt.

Deze gevolgen zullen invloed hebben op de wereldeconomie, de voedselprijzen en in sommige gevallen zelfs op de verspreiding van ziektes, en of er een oorlog uitbreekt of niet. "De situatie is erger dan we hadden voorspeld", stelt medeonderzoeker Saleemul Huq uit Bangladesh, wijzend op een vorig rapport uit 2007. "We zullen steeds meer gevolgen zien van klimaatverandering, sneller en eerder dan we hadden verwacht."

Het VN-onderzoeksteam heeft zelfs een nieuw niveau van risico aan een bestaand alarmsysteem moeten toevoegen. Voorheen was het vuurrode 'hoog' de hoogste alarmfase, maar nu is dat het dieppaarse 'zeer hoog'. De wetenschappers noemen hun conclusies nog net geen doemscenario en wijzen er bovendien op dat het moeilijk is om goede en precieze voorspellingen te doen over de opwarming en de gevolgen daarvan.

Na bestudering van ruim twaalfduizend wetenschappelijke onderzoeken zijn ze 'vrij zeker' van hun zaak: de opwarming gaat sneller dan gedacht en dus is het hoog tijd om maatregelen te nemen. De nadruk zou dan vooral moeten liggen op een drastische vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide, afkomstig van de verbranding van fossiele brandstoffen. Dit zou de grootste boosdoener zijn in de versnelling van de natuurlijke klimaatverandering.

"Het zijn niet alleen regenwouden en ijsberen die onder druk staan, wijzelf lopen gevaar", reageert Kaisa Kosonen van Greenpeace.

Contador nieuwe aanvoerder wereldranglijst

Alberto Contador is sinds maandag de nieuwe leider van de wereldranglijst. De Spaanse wielrenner, die dit voorjaar de Tirreno-Adriatico won en zondag als tweede eindigde in de Ronde van Catalonië, steeg van de derde naar de eerste plek in de zogeheten UCI WorldTour Ranking.

De Slowaak Peter Sagan rukte op naar de tweede plaats, terwijl de Colombiaan Nairo Quintana naar de derde plaats klom. Diens landgenoot Carlos Betancur zakte van de eerste naar de vierde plaats.

Hoogst geklasseerde Nederlander is Niki Terpstra op de 24e plaats. De Noord-Hollander verdiende punten met zijn tweede plaats in de E3 Harelbeke. Robert Gesink staat 31e.

OM: uitspraken Deurne niet voorbarig

Bart Nieuwenhuizen, de Hoofdofficier van justitie, vind het niet voorbarig om te zeggen dat het doodschieten van de overvallers op de juwelier in Deurne lijkt te gaan om zelfverdediging. Hij verdedigde zijn uitspraak maandagochtend op Radio 1.

D66, CDA, advocaat Peter Plasman en de Bond van Wetsovertreders - die zich inzet voor de rechten van daders in plaats van slachtoffers, uitten kritiek op de uitspraak. Ze vinden dat er onderzoek nodig is voordat een conclusie getrokken kan worden.

"We hebben gezegd dat het lijkt op zelfverdediging, maar dat de zaak nog niet klaar is", reageert Nieuwenhuizen maandag op de kritiek. "Ik heb uitgelegd waarom we het echtpaar naar huis hebben gestuurd, maar ik heb ook gezegd dat die mensen wel verdachten blijven."

Kortom, zowel D66 als CDA als Peter Plasman als de Bond die criminelen in bescherming neemt hebben nogal moeite met luisteren en een overactieve fantasie, zo lijkt het.

De hoofdofficier vindt niet dat hij het anders had moeten aanpakken op de persconferentie. "Ik heb er geen spijt van. We hebben duidelijk uitgelegd dat het nog niet vastligt en dat het onderzoek nog niet af is."

Nieuwenhuizen kon verder geen nieuwe informatie over de zaak geven.

Longfonds: schoolpleinen binnen twee jaar rookvrij

De terreinen van scholen in het voortgezet onderwijs moeten binnen twee jaar rookvrij zijn. Daarvoor pleit het Longfonds maandag. Op dit moment heeft een derde van alle scholen een rookvrij schoolplein. Vorig jaar was dat nog een kwart. "Wij zijn blij met de toename, maar het gaat ons niet snel genoeg", zegt directeur van het Longfonds Michael Rutgers.

Hij stelt dat scholen een gezonde en veilige plek moeten zijn en niet een plek waar kinderen leren roken. "Maar op de meeste schoolterreinen mogen kinderen gewoon roken. Een vreemde zaak. De helft van alle rokers begint op het schoolplein", zegt Rutgers.

Er is volgens de directeur dan ook geen tijd te verlezen. "Een op de vier kinderen die gaan roken haalt de 65 niet. Dat vinden wij onacceptabel." Uit het onderzoek dat het Longfonds liet doen naar rookvrije schoolpleinen blijkt dat scholen met meer dan duizend leerlingen het minst vaak rookvrij zijn. Een kwart van die scholen heeft een rookvrij terrein.

Ook tussen de provincies zijn er grote verschillen. Friesland scoort het slechtst. Daar is slechts achttien procent van de schoolpleinen rookvrij. Zuid-Holland scoort het best. Daar mag op 45 procent van de pleinen niet worden gerookt.

Het Longfonds roept ouders op in actie te komen en op de school van hun kind voor een rookvrij schoolterrein te pleiten. "Het is vaak een kwestie van een lange adem, maar we zien dat deze aanpak werkt", aldus Rutgers.

Kabinet wil betere bescherming kind bij scheiding

Het kabinet neemt maatregelen om het aantal vechtscheidingen terug te dringen. Kinderen die slachtoffer worden van zo'n juridisch gevecht moeten daarnaast beter beschermd worden. Het gaat om een initiatief van staatssecretarissen van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA), schrijft het AD maandag.

Echtparen die uit elkaar willen en te boek staan als 'probleemgezin', krijgen straks een maatschappelijk werker en een bemiddelaar toegewezen om te voorkomen dat de zaak uit de hand loopt. Daarnaast kunnen rechters een curator aanwijzen die voor de belangen van het kind opkomt. Ook komt er meer geld voor hulpverlening en een landelijke campagne.

Nu eindigt zo'n tien procent van de scheidingen in een juridisch gevecht. Teeven en Van Rijn willen daar zo snel mogelijk een einde aan maken, maar benadrukken dat het onmogelijk is om vechtscheidingen helemaal te voorkomen. "Ouders zijn in eerste instantie aan zet om te voorkomen dat een scheiding uit de hand loopt en kinderen de dupe worden. Zij zijn immers de enigen die de strijd echt kunnen stoppen", zegt Teeven in de krant.

Het plan van de staatssecretarissen komt tegelijk met een adviesrapport van Kinderombudsman Marc Dullaert, die pleit voor verplichte therapie en een regierol voor de rechter. "Het huidige systeem werkt escalatie in de hand en maakt eindeloos procederen mogelijk", stelt Dullaert in het rapport.

"Er is een perverse prikkel omdat advocaten per zitting betaald worden, waardoor het loont om juridische procedures te voeren, in plaats van met elkaar om de tafel te gaan." De Kinderombudsman pleit daarom voor een fundamenteel andere aanpak.

Naar schatting hebben nu ruim zestienduizend kinderen ernstige last van de scheiding van hun ouders. Jaarlijks komen daar zo'n 3500 nieuwe kinderen bij.

Deurne: rot op 'demonstranten'

Het is voorlopig niet toegestaan om in Deurne te demonstreren. Ook geldt er een samenscholingsverbod.

Aanleiding is de demonstratie zondagavond in Deurne. Enkele tientallen mensen betoogden tegen het juweliersechtpaar dat twee overvallers zou hebben doodgeschoten en tegen de aanpak door justitie. "De openbare orde en veiligheid kan én mag niet in het geding komen. Op dit moment, in deze omstandigheden willen we de rust in Deurne met elkaar bewaren", schrijft de gemeente zondagavond laat op haar website.

Schurken in beeld op nieuwe Spider-Man foto's

Over een paar weken is de film in zijn volledigheid te bewonderen, maar tot die tijd moeten het doen met trailers, featurettes en foto's van The Amazing Spider-Man 2. Het magazine Entertainment Weekly heeft een nieuwe set foto's gepubliceerd van, met name, de schurken in de spider-sequel.

De foto's tonen de schurken, Spider-Man en zijn lieftallige vriendin in diverse poses, wat een mooi beeld geeft van hoe ze er in de film uit zien. De rollen worden gespeeld door Paul Giamatti (The Rhino), Dane DeHaan (Green Goblin) en Jamie Foxx (Electro). Andrew Garfield en Emma Stone zijn weer van de partij als Peter Parker en Gwen Stacy.

The Amazing Spider-Man 2 is in 3D te zien vanaf 24 april.

Brand in duinen bij Schoorl

In de duinen bij Schoorl (Noord-Holland) heeft zondagavond korte tijd brand gewoed. Een gebied van ongeveer 200 vierkante meter stond in brand. "Er is op twee plekken brand ontstaan. Die haarden liggen een stukje uit elkaar. We hebben het sterke vermoeden dat er sprake is van brandstichting", zei een woordvoerder van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

De brandweer had ongeveer 45 mensen ingezet om de brand te bestrijden. Rond 22.00 uur waren de vlammen gedoofd. Er zijn geen mensen geëvacueerd. In de omgeving van de brand staan geen huizen. Wel is er een eetgelegenheid, maar die was zondagavond dicht.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #121
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
©FOK.nl e.a.