Chipfabrikant NXP schrapt 85 banen

Redactie

NXP schrapt 85 banen bij de fabriek van de chipfabrikant in Nijmegen. De maatregel moet de productiekosten drukken. Vooral leidinggevenden en ondersteunend personeel zullen moeten wijken. Ook de diensten van vijftien inhuurkrachten zijn niet langer nodig. Dat heeft een woordvoerder dinsdag gemeld.

"Een groot deel van de productiekosten bestaat uit loonkosten", legt de zegsman uit. "We hebben de maatregel genomen om wereldwijd concurrerend te blijven." In de vestiging in Nijmegen werken in totaal 2100 van de bijna drieduizend werknemers van NXP, dat zijn hoofdkantoor in Eindhoven heeft staan.

Tegenover het afschaffen van het aantal banen staat dat de researchafdeling van NXP binnenkort waarschijnlijk wordt uitgebreid met 25 banen.

FNV Metaal reageerde dinsdag verbolgen op de beslissing. De vakbond vindt dat NXP te veel op winst maken is gericht en vindt dat NXP geen maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Het bedrijf wilde niet reageren op de uitspraken en laat weten in gesprek te zijn over een sociaal plan voor de werknemers die verdwijnen.