'Geen NAVO-land in de steek gelaten'

Redactie

NAVO-lidstaten die zich bedreigd voelen door Rusland hebben van het bondgenootschap een belangrijke garantie gekregen: geen enkel NAVO-land wordt in de steek gelaten. Dat heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken dinsdag gezegd na overleg met zijn collega-ministers in Brussel.

"Je laat elkaar niet los", aldus Timmermans. "Als Polen, Roemenië en de Baltische staten menen dat zij behoefte hebben aan een extra garantie voor hun veiligheid, dan krijgen ze die."

Timmermans is blij met de uitgebreidere bescherming voor lidstaten. "Na de Koude Oorlog dachten we dat we artikel 5 van het NAVO-handvest over collectieve veiligheid niet meer nodig hadden. Maar door de Russische agressie op de Krim is dit weer opgepoetst."

De 28 NAVO-ministers van buitenlandse zaken besloten eerder op de dag de collectieve veiligheid van het bondgenootschap te versterken door extra militaire middelen in de Oost-Europese lidstaten in te zetten. Nederland heeft al een tankvliegtuig in de regio waarmee vliegtuigen in de lucht kunnen worden bijgetankt. "We zullen kijken wat we nog meer kunnen doen", aldus Timmermans.

De NAVO besloot dinsdag tevens civiele en militaire samenwerkingsprojecten met Rusland op ijs te zetten. Dat betreft bijvoorbeeld het gezamenlijke onderhoud van helikopters in Afghanistan en een ontwapeningsproject in de Russische enclave Kaliningrad.

Ondanks deze stappen blijft Timmermans inzetten op een dialoog met Moskou. "Er is geen militaire oplossing voor deze crisis, alleen een diplomatieke oplossing aan de onderhandelingstafel. Rusland en Oekraïne moeten met elkaar gaan praten, en wij hopen daaraan te kunnen bijdragen in NAVO- of EU-verband."

Berichten dat Rusland één bataljon van zijn troepenmacht aan de Oekraïense grens zou hebben teruggetrokken noemde Timmermans 'een bemoedigend geluid uit Moskou'. "Ik hoop dat dit op korte termijn gevolgd wordt door feiten."