Luxe-bisschop VS bouwt huis van 1,6 miljoen euro

De rooms-katholieke aartsbisschop van Atlanta Wilton Gregory heeft maandag zijn excuses aangeboden voor het bouwen van een woning voor zichzelf van 1,6 miljoen euro. Het is de tweede 'protsprelaat' die door het stof gaat nadat eerder de inmiddels teruggetreden Duitse bisschop Franz Tebartz-van Elst 31 miljoen euro aan kerkfondsen in zijn huis had gestoken.

Gregory had al veel kritiek van lokale gelovigen ontvangen, die zeiden dat de aartsbisschop een voorbeeld moest nemen aan de soberheid die door paus Franciscus wordt uitgedragen. Het huis was 595 vierkante meter groot en werd deels gefinancierd door een erfenis van de in 2011 overleden Joseph Mitchell, de neef van de beroemde schrijfster Margaret Mitchell. In het testament stond echter wel dat de erfenis moest worden gebruikt voor 'algemene religieuze of liefdadige doeleinden'.

Gregory zegt bereid te zijn het huis te verkopen als de kerk dat van hem verlangt.

Gregory is naar eigen zeggen bekritiseerd per post, telefoon en e-mail. Hij gaat de situatie met medewerkers van de kerk bespreken. "Ik heb niet ingezien wat voor impact dit zou hebben op Amerikaanse families die moeite hebben om hun hypotheek, boodschappen en rekeningen te betalen", aldus Gregory.