Kamer wil uitleg over verhoging arbeidskorting

Het kabinet moet dinsdag nog een brief sturen aan de Tweede Kamer over de verhoging van de arbeidskorting, waarover de coalitiepartijen VVD en PvdA het eens zijn geworden. De oppositie wil onder meer weten hoe de maatregel wordt gefinancierd.

Het CDA vroeg dinsdag een debat aan over de maatregel, onderdeel van de deal waarbij de strafbaarstelling van illegaliteit wordt geschrapt. CDA-leider Sybrand Buma zei nog geen oordeel te kunnen geven, omdat niet duidelijk is hoe de maatregel wordt betaald. "Deze coalitie is wel vaker met mooie plannen gekomen waarvan ze niet vertelde wie uiteindelijk de rekening betaalde."

Een debat werd echter geblokkeerd door VVD en PvdA. Ook de 'constructieve oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP hadden niet onmiddellijk behoefte aan een debat. Dat betekent niet dat ze bij de deal betrokken waren, benadrukte VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

De arbeidskorting wordt verhoogd voor inkomens tussen de 40.000 en 110.000 euro. Daar is zo'n vijfhonderd miljoen euro mee gemoeid. Kabinet en coalitiepartijen verwachten dat dit zonder extra bezuinigingen kan worden gefinancierd. De vijfhonderd miljoen moet uit meevallers komen.

Het CDA heeft het kabinet gevraagd de brief dinsdag voor 19.00 uur naar de Kamer te sturen.