Van Leeuwen: "Chelsea betaalt en bepaalt bij Vitesse."

Maarten (rubbereend)

Ted van Leeuwen onderschrijft de woorden van Merab Jordania dat Chelsea de touwtjes in handen heeft bij Vitesse. Dat heeft de voormalig technisch directeur van de Arnhemmers dinsdag tegen de NOS gezegd.

Jordania zei dinsdag in De Telegraaf dat Vitesse van Chelsea geen kampioen mocht worden. "Of dat expliciet zo is uitgesproken, betwijfel ik ten zeerste. Maar Fred Rutten en ik kregen wel het gevoel dat het zo was."

Van Leeuwen en toenmalig trainer Rutten kregen vorig seizoen steeds sterker het gevoel dat voor Chelsea alleen de ontwikkeling van de verhuurde spelers telde. In de winterstop kwam dat uit toen een transfer van Kelvin Leerdam door de Londenaren werd tegengehouden. "Leerdam had een concurrent kunnen zijn voor één van de Chelsea-huurlingen."

Of Vitesse echt geen kampioen mag worden, betwijfelt Van Leeuwen. "Voor Chelsea telt alleen het ontwikkelen van hún spelers en dat loopt niet per definitie parallel met spelen om de titel", draait hij om de hete brij heen. Even later stelt hij toch onomwonden dat Chelsea de baas is. "Wie betaalt, bepaalt. En bij Vitesse betaalt Chelsea toch een groot gedeelte van de spelerssalarissen. Dus ja, Chelsea is de baas."

Van Leeuwen vindt het ontwikkelen van nieuwe spelers niet per definitie een slechte strategie voor een club. "Maar dan moet je dat wel duidelijk vooraf kenbaar maken aan de technische staf en de supporters", vindt hij. "Die supporters hoeven dan ook geen seizoenkaart meer te kopen. Je kunt niet spelen om niks. Leuk tweede bestaat niet, je speelt om een titel."