Wilders: illegalen overvallen geen juwelier

PVV-voorman Geert Wilders koppelt het schrappen van de strafbaarstelling van illegaliteit aan de fatale overval in het Brabantse Deurne. Hij stelt dinsdagmiddag dat 'opgesloten illegalen' geen juweliers overvallen.

"Illegalen die worden opgepakt overvallen in elk geval geen juweliers", aldus Wilders in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "Van Afrika tot Azië, in de hele wereld geven we nu het signaal af: je krijgt geen verblijfsvergunning, maar je bent hier wel welkom. Vanaf vandaag mag je van Mark Rutte illegaal zijn in Nederland. Dat gaat in alle journaals de wereld rond en dat zal leiden tot nog meer vluchtelingen en illegalen in Nederland."

Wilders zegt geen goed woord over te hebben voor de 'capitulatie' van de VVD naar de PvdA, ook al betekent de maatregel een flinke lastenverlaging voor de middeninkomens. "Dit besluit heeft een aanzuigende werking naar het buitenland. Dat kun je niet ruilen voor een paar stuivers."

In het Brabantse Deurne werd vrijdag een juwelier door twee mannen overvallen. Na een worsteling werden de twee daders doodgeschoten. Een van de overvallers is een 20-jarige man uit Eindhoven met een Marokkaanse achtergrond. Hij is een bekende van politie en justitie. De ander is bijna zeker een Noord-Afrikaanse illegaal.