Kamer neemt afscheid van SP-Kamerlid De Wit

De Tweede Kamer neemt dinsdag afscheid van SP-Kamerlid Jan de Wit. Hij wordt in mei 69 jaar en gaat met pensioen.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zal de SP-nestor dinsdag toespreken en danken voor zijn zestien dienstjaren. De Wit is van huis uit advocaat kwam in 1998 in de Tweede Kamer. In de drie jaar daarvoor was hij al Eerste Kamerlid voor de SP. In die periode heeft hij zich als Kamerlid voornamelijk bezighouden met sociale zaken en justitie.

Onder het grote publiek verwierf hij vooral bekend als voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die de kredietcrisis onderzocht. In het radioprogramma Tros Kamerbreed noemde hij het voorzitterschap afgelopen zaterdag het hoogtepunt uit zijn carrière als Kamerlid.

De Wit zei het in het radioprogramma echter ook 'buitengewoon zorgwekkend' te vinden dat er nog steeds te weinig met de aanbevelingen van zijn commissie is gedaan. Zo zouden banken nog altijd onvoldoende financiële reserves aanhouden, waardoor het risico bestaat dat ze opnieuw in de problemen kunnen komen. Hij adviseerde zijn collega's in de Kamer daarom de bankensector de komende tijd goed in de gaten te houden.

De SP'er verwierf verder bekendheid met het initiatiefwetsvoorstel dat hij samen met D66 indiende om het verbod op godslastering te schrappen. Ook wist hij eigenhandig de door veel Nederlanders gehate belspelletjes van de televisie te krijgen. Nu de parlementaire enquête is afgerond en het wetsvoorstel over godslastering door de Eerste Kamer is aangenomen, vindt De Wit dat hij met pensioen kan.

De Wit wordt opgevolgd door de 31-jarige jurist Michiel van Nispen. Die wordt woensdag geïnstalleerd als Kamerlid.