Leger Nigeria voorkomt grote aanslag op oliedepot

Redactie

Het Nigeriaanse leger heeft dinsdag bij de Nigeriaanse stad Maiduguri, in het noorden van het land, drie bomauto's opgeblazen. Een vierde voertuig explodeerde, vermoedelijk nadat een zelfmoordterrorist deze tot ontploffing had gebracht. Kort nadat de bomauto's onschadelijk waren gemaakt, had bij een oliedepot een reeks explosies plaats. Volgens het leger leek het erop dat de bomauto's op weg waren naar het depot.

Bij de explosies kwamen vijftien burgers om het leven. Ook zes zelfmoordterroristen kwamen om. Nog eens twaalf mensen liepen verwondingen op, aldus het Nigeriaanse ministerie van defensie. Een van de zelfmoordterroristen werd opgepakt.

In het noordoosten van Nigeria woedt een felle strijd tussen moslimextremisten en het regeringsleger. Dit jaar zijn daarbij al vijftienhonderd mensen om het leven gekomen. Op 14 maart vielen moslimextremisten een basis in Maiduguri aan. Ze wisten honderden gevangenen die op de basis werden vastgehouden te bevrijden. Het leger zei dat bij de bevrijdingsoperatie tientallen gedetineerden werden doodgeschoten. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International sprak echter van honderden doden.