Ook Woerden doet aangifte tegen Wilders

Danny

Burgemeester Victor Molkenboer en de wethouders van de gemeente Woerden hebben als mosterd na de maaltijd gezamenlijk college aangifte gedaan tegen PVV-leider Geert Wilders. Dat maakte de gemeente dinsdag bekend.

De aangifte is een reactie op uitlatingen die Wilders twee weken geleden deed tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Hij vroeg zijn aanhangers na afloop van de verkiezingsuitslag of ze "meer of minder Marokkanen" in Den Haag willen. Daarop scandeerde de zaal "minder, minder, minder". "Dan gaan we dat regelen", besloot de PVV-leider.

Vooral deze laatste opmerking is voor het college aanleiding aangifte te doen. Wilders zaait hiermee haat en zet groepen inwoners tegen elkaar op, menen de vier wethouders en de burgemeester. "Door het opruiende karakter van de gebeurtenis zet hij mensen feitelijk aan tot discriminatie. Iets dat bij wet verboden is", aldus het college, dat kennelijk de afgelopen twee weken vond dat het DAN aangifte doen te weinig media-aandacht zou opleveren.

In juli wordt verwacht dat ook Schubbekutteveen en Paalinbroek aangifte gaan doen. Ergens volgend jaar kerst zullen de laatste gemeentes wakker worden en de standaardaangifte ondertekenen.