Opstelten steunt OM rond 'Deurne'

Redactie

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) steunt het optreden van het Openbaar Ministerie rondom over de fatale overval van juwelier Goldies in Deurne, maar hij wil niet reageren op de kritiek op het OM. Dat zei Opstelten dinsdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

"Ik kan alleen altijd zeggen dat het OM zoals altijd mijn steun heeft", zei Opstelten. Maar hij geeft tussentijds geen commentaar. "Het OM moet gewoon zijn werk doen en daar zijn ze druk mee bezig." Het OM is verder 'mans genoeg' om zelf te reageren op de kritiek.

De kritiek richt zich op de snelle conclusies van hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen dat het lijkt te gaan om zelfverdediging. Onder meer D66 en het CDA vinden dat eerst meer onderzoek nodig is voordat die conclusie kan worden getrokken.

Opstelten zei dat hij 'op alle fronten' is geïnformeerd door het OM. "Ik heb geen reden gehad om iets te ondernemen behalve er kennis van te nemen", zei de bewindsman verder. Hij riep in algemene zin politici op om zich wat meer gedeisd te houden tot het onderzoek van het OM is afgerond.

Opstelten noemde de overval verder een 'vreselijke gebeurtenis'. De minister wilde evenmin zeggen of winkeliers het recht hebben om zichzelf te verdedigen als ze bruut worden overvallen. In het verleden lieten verschillende prominente VVD'ers zich daar positief over uit.

Minister Opstelten (Foto: Novum)
Minister Opstelten (Foto: Novum)