'Derde dader Deurne bekend bij Marokkanen'

Een derde dader die zou zijn betrokken bij de overval op juwelier Goldies in Deurne is bekend binnen de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven. Dat zeggen de zus en de vriendin van de 20-jarige Abdel H., een van de twee doodgeschoten overvallers, dinsdag in De Telegraaf.

Het OM sloot zaterdag al niet uit dat er een derde of vierde overvaller was. De derde dader is volgens de 22-jarige zus Saïda en de 18-jarige vriendin Chanel niet in de juwelierszaak geweest. Momenteel zou hij zich schuilhouden. "Wie hij is en wat zijn rol bij de overval was, is mij ook niet bekend. Binnen de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven houdt iedereen de kaken stijf op elkaar over zijn naam", zegt de zus in de krant.

Niemand zou zijn naam willen noemen omdat hij een gevreesd en dominant figuur zou zijn. De zus en vriendin omschrijven de omgekomen H. als 'naïef, goedgelovig en beïnvloedbaar'. Zij zijn ervan overtuigd dat iemand op hem heeft ingepraat om de overval te plegen. "Wat hij heeft gedaan, kan hij nooit zelf hebben bedacht", stelt de vriendin in de krant.

De zus erkent dat haar broer een schuld van enkele duizenden euro's had, maar dat hij net een betaalde baan had gekregen. Daarom vindt ze het niet logisch dat hij een overval pleegde.

Verder zeggen de twee vrouwen dat de waarheid via gedegen onderzoek boven water moet komen. "Als blijkt dat de juweliers echt uit noodweer hebben gehandeld en daarom niet worden vervolgd, zullen we dat respecteren en daar vrede mee hebben. Ondanks alle pijn", zegt de zus.