Opstelten ontkent slappe aanpak motorclubs

Redactie

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ontkent dat hij slap optreedt tegen motorclubs als de Hells Angels en de Bandidos. In het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer hamerde hij er dinsdag op dat de overheid wel degelijk resultaten boekt.

"Burgemeesters treden op, het Openbaar Ministerie treedt op, onlangs zijn er nog straffen uitgedeeld van vier en acht jaar", zei Opstelten in reactie op vragen van CDA-Kamerlid Peter Oskam. "Ik deel de zorgen", aldus Opstelten. "Maar we hebben op alle fronten de aanval ingezet."

Oskam toonde zich kritisch op het overheidsbeleid nu blijkt dat motorclub Bandidos, de aartsrivaal van de Hells Angels, inmiddels twee afdelingen in Nederland heeft en de spanningen oplopen. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes vreest zelfs voor een 'oorlog' tussen motorclubs, betoogde Oskam.

De CDA'er vroeg zich af waarom het drie jaar geleden wel was gelukt om de Bandidos te weren, maar dat vorige week bleek dat deze club inmiddels ook een afdeling heeft in Heerhugowaard. "Het is prettig dat het toen is gelukt om ze tegen te houden", zei Opstelten. Waarom het dit keer niet is gelukt, kon de minister niet precies zeggen.

Opstelten stuurt voor het zomerreces een evaluatie van de aanpak van de motorbendes naar de Kamer. "Er wordt aan gewerkt om die clubs het werken onmogelijk te maken", drukte de bewindsman de Kamer op het hart.

Sinds de komst van Hells Angels-rivaal Bandidos naar Nederland zijn de spanningen toegenomen. Zo werd een aanslag gepleegd op het huis van de voormalig vicepresident van de Hells Angels, die nu voorzitter is van de Bandidos, en werd een poging gedaan het clubhuis van de nieuwkomers in Heerhugowaard in brand te steken.

Diverse gemeenten hebben inmiddels motorevenementen geschrapt vanwege de angst voor ongeregeldheden tussen rivaliserende motorclubs.

Opstelten heeft aanval tegen motorclubs ingezet (Foto: Novum)
Opstelten heeft aanval tegen motorclubs ingezet (Foto: Novum)