FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 oktober 2013

Echtgenoot Braziliaanse politiechef onthoofd

Onbekenden, vermoedelijk drugshandelaren, hebben in Rio de Janeiro de echtgenoot van een Braziliaanse politiechef onthoofd en het hoofd vervolgens in een rugzak voor de deur van het huis van het echtpaar achtergelaten.

De man werd maandagavond ontvoerd toen hij zijn winkel in de wijk Realengo verliet na een lange werkdag. Dinsdag deed zijn echtgenote de gruwelijke ontdekking.

Realengo is vergeven van de drugshandelaren en -verslaafden.

GTA leidt naar recordomzet

Dankzij de verkoop van Grand Theft Auto 5 heeft gamebedrijf Take-Two Interactive in het afgelopen kwartaal een recordomzet geboekt. Dankzij 29 miljoen verscheepte exemplaren van de actiegame haalde het bedrijf 1,27 miljard dollar (924 miljoen euro) binnen. Dat is 340 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar toen 288 miljoen dollar (210 miljoen euro) werd omgezet.

In het verleden is Take-Two Interactive vaak bekritiseerd omdat het bedrijf te afhankelijk zou zijn van Grand Theft Auto. In de afgelopen kwartalen deed het bedrijf goede zaken met het schietspel Bioshock Infinite en met Borderlands 2.

Topman Strauss Zelnick erkent echter dat Grand Theft Auto van een andere orde is. Hij noemt het spel 'een cultureel fenomeen'. Het leeuwendeel van de omzet werd met Grand Theft Auto 5 binnengehaald. Dat betekent dat andere spellen, waaronder het basketbalspel NBA 2K14, het worstelspel WWE 2K14 en het schietspel The Bureau: XCOM Declassified, amper verkocht hebben.

Net als Electronic Arts en Ubisoft ziet ook Take-Two zijn omzet uit digitaal gedistribueerde spellen stijgen. Ten opzichte van een jaar geleden werd er in het derde kwartaal 85 procent meer omzet gedraaid. Vooral dankzij de verkoop van de downloadbare versie van Grand Theft Auto 5 kwam 105,5 miljoen dollar (76,8 miljoen euro) binnen.

Take-Two Interactive heeft bij zijn dochterondernemingen Rockstar Games en 2K Games tien spellen in de maak voor de Xbox One en Playstation 4. Zelnick is positief over de toekomst van het bedrijf. "In het volgende fiscale jaar en de jaren die daarop volgen zullen we winstgevend zijn", voorspelde hij.

Uitslagen derde ronde KNVB-beker (29/10/2013)

Vanavond stonden er zeven wedstrijden op het programma in de derde ronde van de KNVB-beker. Hieronder vind je een overzicht van de wedstrijden van vandaag met de doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden. Morgenavond vinden er ook zeven wedstrijden plaats en donderdag wordt de bekerronde afgesloten met twee wedstrijden.

18.45 uur
Ajax - ASWH 4-1
 20' Fischer 1-0
 28' Van Dommelen 1-1
 42' Hoesen 2-1
 45' De Jong 3-1
 72' Sigthorsson 4-1

19.00 uur
MVV - ADO Den Haag 2-1
 37' Geenen 1-0
 43' Geenen 2-0
 65' Van Duinen 2-1 

20.00 uur
FC Eindhoven - N.E.C. Nijmegen 0-1
 7' Higdon 0-1

FC Emmen - IJsselmeervogels 2-3
 6' Bannink 1-0
 10' Verheijdt 1-1
 19' Martinus 2-1
 55' Verheijdt 2-2
 61' Martinus (2x geel) FC Emmen)
 67' Ahahaoui 2-3
 83' El Gourari (2x geel) (IJsselmeervogels)

JVC Cuijk - EVV Echt 3-0
 12' Van Veen 1-0
 45' Van Veen 2-0
 47' Latupeirissa 3-0 

20.15 uur
Kozakken Boys - FC Utrecht 1-2
 28' Irilmazbilek 1-0
63' Mulenga 1-1
 93' Toornstra 1-2 

20.45 uur
SC Cambuur - NAC Breda 2-2 (SC Cambuur wint na strafschoppen: 5-4)
 5' Ritzmaier 1-0
 45+1' Christovao 2-0
 58' Seuntjens 2-1
 84' Hadouir 2-2 

'NSA kreeg gegevens van NAVO'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft helemaal niet in zijn eentje miljoenen telefoontjes van Europeanen afgetapt. De NSA kreeg telefoondata van de NAVO-partners van de Verenigde Staten, als onderdeel van een NAVO-programma dat was opgezet om de lidstaten en de militaire operaties van het bondgenootschap te beschermen. Dat heeft NSA-chef generaal Keith Alexander dinsdag gezegd tegen de commissie voor de inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden.

Alexander betwistte in zijn betoog tot de commissie ook dat het om de telefoontjes van burgers zou zijn gegaan. Burgers waren niet het doelwit van het NAVO-progamma, zei hij. De NSA-chef liet in het midden wie dan wel het doelwit waren.

Wereldwijd is veel ophef ontstaan naar aanleiding van berichten over de afluisterpraktijken van de NSA. De dienst zou jarenlang vele miljoenen telefoontjes hebben afgeluisterd, waaronder die van bevriende regeringsleiders, zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De Boer: "Werden slordig in tweede helft"

Ajax won dinsdagavond zonder groots te spelen met 4-1 van ASWH. Trainer Frank de Boer was na afloop van het duel gematigd tevreden.

De coach had een sterke eerste helft gezien van de Amsterdammers, maar zag na de rust het niveau uit de wedstrijd zakken. "Ik vond dat we de eerste helft goed speelden en hadden ondanks de weinige ruimte een hoog tempo en aardig wat kansen", zei De Boer tegenover FOX Sports. "De tweede helft was dit duidelijk niet het geval. Het is jammer voor het publiek, aan de andere kant is het ook logisch."

"Zij kunnen niet meer, wij worden slordig en dan ben je bijna gelijkwaardig aan ASWH", vervolgde De Boer. "Als we na de rust net zo hadden gespeeld als voor de rust hadden we zeker tien doelpunten gemaakt." Ajax weet donderdagavond wie het zal treffen in de achtste finale van de KNVB-beker.

Pesten? Ingrijpen!

Bij mij op de basisschool zat Miranda. Ze zat een klas hoger dan ik en had haar uiterlijk niet mee. Haar kapsel was nooit goed onderhouden en ze droeg oude, vale kleren. Op haar neus stond een bril met ontzettend dikke glazen, wat het moeilijk maakte om haar recht aan te kijken. Ze was heel stil en stond eigenlijk altijd alleen op het schoolplein. Miranda was het pispaaltje. Niet alleen van haar klas, maar van de hele school. Door iedereen werd ze 'de Vlooi' genoemd.

De Bakker naar tweede ronde GenŤve

Thiemo de Bakker heeft de tweede ronde van het challengertoernooi van Genève bereikt. De Zwitser Stéphane Bohli werd voor eigen publiek met 6-7 (3), 6-4 en 3-6 verslagen door de Nederlandse tennisser. De Bakker speelt in de volgende ronde tegen Michael Lammer of Andrey Golubev (8).

Huta Galung werd dinsdag in Genève in de eerste ronde uitgeschakeld door Matthias Bachinger uit Duitsland. Desondanks plaatst hij zich toch voor de ATP Challenge Tour Finals. De derde Nederlandse deelnemer, Thomas Schoorel, speelt woensdag tegen de Rus Karen Khachanov.

Gordon klaar met Hotter Than My Daughter

Gordon trapt woensdagavond het voorlopig laatste seizoen van Hotter Than My Daughter af. De zanger en presentator vindt het namelijk steeds lastiger worden om schaars geklede moeders te vinden.

"Ik heb wel aangegeven dat ik met Hotter Than My Daughter even wil stoppen. Omdat we merken dat het na vier seizoenen steeds moeilijker wordt om kandidaten te vinden", zei hij dinsdagavond in RTL Boulevard. "Ik denk dat mensen nu echt moeten gaan genieten, want het komt denk ik voorlopig niet meer terug."

Een snel vervolg op Geer & Goor: Effe Geen Cent te Makken ziet Gordon wel zitten. "Ik denk dat er absoluut ruimte is voor een nieuwe realityreeks volgend jaar. Maar daarna moet je echt wel een, twee, drie jaar even niks doen", zegt hij. "Of we moeten andere programma's doen met elkaar." Gordon ziet wel wat in een vrijdagavondshow met Joling.

Christenen en moslims slachten elkaar af in CAR

Tegen onschuldige burgers in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) worden onbeschrijflijke wreedheden begaan. In het land zijn islamitische en christelijke strijdgroepen begonnen elkaars aanhangers af te slachten. Dit heeft John Ging, de directeur humanitaire operaties van de Verenigde Naties, dinsdag gezegd.

Ging bracht in New York verslag uit van zijn recente reis naar de CAR. Het land kende talloze opstanden sinds het in 1960 onafhankelijkheid van Frankrijk verkreeg. In maart van dit jaar zetten rebellen president François Bozizé af en nam rebellenleider Michel Djotodia diens plaats in. Sindsdien is de humanitaire toestand in het land dramatisch verslechterd. De rebellen worden beschuldigd van geweld, plundering en het rekruteren van kindsoldaten.

Inmiddels kent het conflict in de CAR een duidelijk religieuze dimensie, welke de burgers 'ongelooflijk angstig' maakt, aldus Ging. Meer dan de helft van de 4,6 miljoen inwoners heeft humanitaire hulp nodig. Er wordt verschrikkelijk geleden in de CAR, aldus Ging. "En het wordt steeds erger."

Teeven wil geen Syrische familieleden opvangen

Het kabinet is niet bereid de mogelijkheden te verruimen voor Syrische vluchtelingen om tijdelijk bij familie in Nederland te verblijven. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) acht dat 'niet verantwoord'. Dat heeft hij dinsdagavond aan de Tweede Kamer laten weten.

Een groot deel van de Tweede Kamer, waaronder coalitiepartij PvdA, wil dat Syriërs tijdelijk bij familie in Nederland terechtkunnen. Teeven ziet echter geen mogelijkheden om dat te realiseren. "Er is geen regeling denkbaar waarin de tijdelijkheid van het verblijf kan worden gewaarborgd", schrijft hij aan de Kamer. Na het verlopen van een tijdelijke verblijfsvergunning zullen de Syriërs asiel aanvragen, en gezien de situatie in Syrië zullen ze dat ook krijgen, verwacht Teeven.

Volgens Teeven zal het ook moeilijk zijn om te controleren of er echt sprake is van een familieband. Ook zouden oorlogsmisdadigers misbruik kunnen maken van de regeling. Verder denkt Teeven dat Syriërs in Nederland vaak zelf nog in een asielzoekerscentrum zitten of kleinbehuisd zijn en daarom moeilijk familie kunnen opvangen.

Teeven meldt verder dat dit jaar ongeveer 1490 asielaanvragen door Syriërs zijn ingediend. Het hele vorige jaar vroegen 450 Syriërs asiel aan. Volgens Teeven wordt driekwart tot honderd procent van deze verzoeken ingewilligd. Bij de afwijzingen gaat het vooral om zogeheten Dublin-claims. Deze mensen zijn via een ander EU-land gereisd, waardoor zij alleen daar asiel kunnen aanvragen.

De Tweede Kamer spreekt woensdagochtend met Teeven over het asielbeleid.

Kleine spaceshuttle NASA eindigt naast landingsbaan

Een nieuwe, kleine shuttle van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is zijn eerste testvlucht afgelopen weekeinde niet geheel ongeschonden doorgekomen. De Dream Chaser, die over vier of vijf jaar in staat moet zijn astronauten naar het Internationale Ruimtestation (ISS) te brengen, kwam stuiterend tot stilstand naast de landingsbaan.

Een helikopter liet de Dream Chaser zaterdag van een hoogte van ruim 3800 meter vallen om de vrije val te simuleren. Het ging lange tijd goed, totdat het landingsgestel moest uitklappen. De wielen aan de linkerkant klapten te laat uit, waardoor de Dream Chaser naast de landingsbaan belandde.

De schade viel volgens ingenieur Mark Sirangelo mee. Het landingsgestel is niet afgebroken en zelfs het wiel is niet vernield. Ondanks de onfortuinlijke storing vond Sirangelo de test een succes. Zodra de Dream Chaser is opgelapt kan hij worden ingezet voor verdere proefvluchten.


Landing mislukt

Rutte gaat knokken in senaat

Het kabinet zal 'gewoon moeten knokken' voor een meerderheid in de Eerste Kamer, ondanks het eerder deze maand gesloten begrotingsakkoord. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Eerste Kamer.

"De Eerste Kamer is niet op voorhand gebonden aan de begrotingsafspraken. We zullen hier gewoon moeten knokken voor de meerderheden", zei Rutte. Hij wees erop dat het akkoord is gesloten met de Tweede Kamerfracties van D66, ChristenUnie en SGP. Die steunen nu de begrotingen en het Belastingplan voor volgend jaar.

Volgens Rutte is het 'geen automatisme' dat de drie partijen ook in de Eerste Kamer de plannen zullen steunen. Hij wees erop dat dat voor de coalitiepartijen VVD en PvdA ook geldt. "Ik wil niet suggereren dat de meerderheden zich hier automatisch ook manifesteren. Daar moeten we hard voor werken."

Rutte zei dat het begrotingsakkoord van groot belang is, omdat het politieke en maatschappelijke rust heeft gebracht. Bij eventuele tegenvallers moet er nieuw overleg plaatsvinden met de Tweede Kamerfracties. Het kabinet zal zich dan in elk geval wenden tot D66, ChristenUnie en SGP, maar geen enkele fractie is bij voorbaat uitgesloten, zei Rutte.

De senatoren van D66, ChristenUnie en SGP maakten eerder dinsdag duidelijk dat zij de lijn van hun collega's in de Tweede Kamer zullen volgen en in principe steun zullen geven aan de begrotingen en het Belastingplan. Over andere onderwerpen blijven de drie partijen kritisch.

SyriŽ ontslaat vicepremier

De Syrische president Bashar Assad heeft een vicepremier ontslagen die afgelopen weekeinde zonder toestemming met Amerikaanse functionarissen sprak. Dat heeft het Syrische staatspersbureau SANA dinsdag gemeld.

Qadri Jamil sprak volgens een bron zondag bij de Verenigde Naties in Genève met Amerikaanse functionarissen over de mogelijkheid om een vredesconferentie over Syrië te houden. Bij de gesprekken was onder meer de Amerikaanse ambassadeur voor Syrië Robert Ford aanwezig. De gesprekken liepen op niets uit.

Ford werd in 2011 al door Washington weggehaald uit Syrië.

Naar aanleiding van het ongeoorloofde overleg heeft Assad Jamil bij decreet van zijn functie ontheven. Jamil heeft zich onder meer schuldig gemaakt 'aan het omzeilen van staatsinstellingen en het verlaten van zijn werkplek zonder toestemming', aldus SANA.

Illegale afvaldump bij bouw Sochi

Bij de bouwwerkzaamheden voor de Olympische Spelen in en rond het Russische Sochi worden tonnen afval gedumpt op een illegale stortplaats, die midden in een gebied ligt dat vanwege de aanwezige watervoorraad beschermd dient te worden. Rusland lijkt zijn belofte om de schoonste Spelen ooit te organiseren bepaald niet na te komen.

Verslaggevers van persbureau AP brachten vorige week een bezoek aan het dorpje Achsjtyr, ten noorden van Sochi. Ze zagen hoe trucks betonnen platen dumpten in een gigantische kuil, die al gevuld was met allerlei afval: van spuitbussen, tot autobanden en schuimplaten. Bulldozers mengden alle troep door elkaar en gooiden er een laag klei overheen, in een halfhartige poging de rotzooi te verbergen. Het afval werd gedumpt door de Russische spoorwegen.

De Russische instantie voor milieubescherming inspecteerde de put in Achsjtyr in augustus en stelde vast dat de afvaldump illegaal is, las AP in een brief van de instantie. De spoorwegen, die miljarden euro's verdienen met hun werkzaamheden, kregen een boete van omgerekend nog geen 2200 euro. De stortplaats hoefden ze niet te sluiten. En het is niet de enige locatie waar afval wordt gedumpt. Op tal van plaatsen in en rond Sochi liggen stapels bouwvakkershelmen, plastic en betonnen platen.

De Russische autoriteiten hebben bevestigd dat de spoorwegen geen toestemming hebben gevraagd en dat als ze dat zouden doen, ze die niet zouden krijgen. Achsjtyr ligt namelijk in een gebied waar het dumpen van afval verboden is. Vocht van de stortplaats belandt via de poreuze steenlaag in ondergrondse waterbronnen, die de nabijgelegen rivier de Mzymta voeden. Sochi is voor zo'n vijftig procent van zijn watervoorziening afhankelijk van de Mzymta.

De inwoners van Achsjtyr beginnen zo langzamerhand wanhopig te worden. "De autoriteiten vertellen ons dat deze groeve illegaal is en dat hij is gesloten, maar je kan zien dat hij er nog steeds is", aldus dorpschef Aleksandr Koropov. "We weten niet meer wat we moeten doen. We zouden graag God aanschrijven, maar we hebben zijn adres niet. Hij is de enige die we nog niet hebben aangeschreven."

'IsraŽl open voor kritiek Mensenrechtenraad'

Israël heeft een afvaardiging naar de Mensenrechtenraad in Genève gestuurd. Het is voor het eerst sinds meer dan een jaar dat het land zich bereid heeft getoond kritiek van de VN-Mensenrechtenraad aan te horen. Aanwezig in Genève waren dinsdag de plaatsvervangend procureur-generaal van Israël, Shai Nitzan, en Israëls ambassadeur bij de VN, Eviatar Manor.

Nitzan stelde dat Israël weer 'openstaat voor constructieve kritiek' van het forum dat het lang heeft afgedaan als pro-Palestijns en bevooroordeeld tegen de joodse staat.

De 193 VN-lidstaten moeten iedere vier jaar door de Mensenrechtenraad laten beoordelen of ze de mensenrechten naar behoren respecteren. De tweede ronde is nog niet helemaal afgerond. De Mensenrechtenraad werd pas in 2006 actief, als vervanger van de politiek gestrande Mensenrechtencommissie.

Israël zou negen maanden geleden voor de tweede keer door de Mensenrechtenraad aan een onderzoek worden onderworpen, maar weigerde toen medewerking.

Manor vroeg aandacht voor het feit dat zijn regering 26 Palestijnse gevangenen vrijlaat. Het gaat daarbij, tot woede van politiek rechts in Israël, om Palestijnen die veroordeeld zijn voor aanslagen waarbij Israëliërs zijn omgekomen. Het merendeel heeft daarvoor levenslang gekregen. Hun vrijlating vormt onderdeel van de afspraken die zijn gemaakt in het kader van het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.

"Ze hebben allemaal bloed aan hun handen; allemaal hebben ze Israëliërs vermoord. Dat ze worden vrijgelaten toont aan dat Israël vastbesloten is een overeenkomst met onze Palestijnse buren te sluiten die voor eens en voor altijd een einde aan het conflict maakt", zo betoogde hij.

[Upd] [Video] Real Madrid eist excuses van Sepp Blatter

Real Madrid wil dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter zijn excuses aanbiedt voor uitspraken over Cristiano Ronaldo. Volgens Real-trainer Carlo Ancelotti heeft voorzitter Florentino Perez een brief naar Blatter gestuurd. De club vindt diens uitspraken 'respectloos tegenover een heel serieuze en heel professionele speler'.

Blatter werd tijdens een interview bij de Oxford Union, een studentenvereniging in het Engelse Oxford, gevraagd naar Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. De Zwitser beschreef Messi eerst als een 'goede jongen' die nooit te uitbundig is. 'Hij speelt goed, hij danst'.

Vervolgens noemde Blatter Ronaldo 'een commandant in het veld' en marcheerde over het podium heen en weer. "Dit is een andere kant van het voetbal en het is goed om commandanten in het veld te hebben. Ze hebben niet dezelfde houding en dat geeft leven aan het voetbal."

Vervolgens kreeg Blatter nogmaals de lachers op zijn hand ten koste van de Portugees van Real. "De een maakt meer kapperskosten dan de ander, maar dat maakt niet uit." Ronaldo staat erom bekend dat hij veel met z'n uiterlijk bezig is.

Blatter stelde daarna dat zowel Messi als Ronaldo een geweldige speler is. "Maar ik heb een voorkeur voor Messi."

Update 21.05 uur

Blatter heeft gereageerd op de ophef. Hij heeft zijn uitspraken niet ingetrokken, maar hij verontschuldigde zich wel voor alle ophef die hij had veroorzaakt. Blatter: "Het is nooit mijn bedoeling geweest om mensen in verlegenheid te brengen of Real Madrid, de spelers of de fans respectloos te behandelen."

Ook Ronaldo zelf reageerde: "Deze video toont duidelijk aan hoeveel respect en begrip de FIFA heeft voor mij, voor de club en voor mijn land. Ik wens meneer Blatter een lang en gezond leven en dat hij nog maar lang getuige mag zijn, zoals hij verdient, van de successen van zijn favoriete teams en spelers."

Ik ben Sepp, 77 jaar en doe Cristiano Ronaldo na (bron: YouTube).

Halep begint B-masters met zege

Tennisster Simona Halep heeft haar eerste wedstrijd bij het Tournament of Champions in winst omgezet. In Sofia won de als eerste geplaatste Roemeense met tweemaal 6-3 van Anastasia Pavlyuchenkova uit Rusland. Het toernooi in Bulgarije staat ook wel bekend als B-masters, in vergelijking met de WTA Championships.

Bij Halep in de poule won Alizé Cornet ook. De Française zag Maria Kirilenko uit Rusland in de eerste set opgeven. Cornet stond toen 5-0 voor. Ana Ivanovic startte in de andere poule met een overtuigende zege op de thuisspelende Tsvetana Pironkova. De Servische was na 55 minuten klaar: 6-0 en 6-2.

Diego Costa kiest voor Spanje

Atlético Madrid-spits Diego Costa heeft definitief voor Spanje gekozen. De geboren Braziliaan stuurde dinsdag een brief aan de Braziliaanse voetbalbond met de boodschap dat hij voor zijn tweede vaderland uit wil komen. Dat heeft de Spaanse voetbalbond bekendgemaakt.

Costa had al eerder gezegd voor Spanje uit te willen komen, maar de Braziliaanse bondscoach Felipe Scolari had aangekondigd hem donderdag te selecteren voor oefenwedstrijden tegen Chili en Honduras in november. In maart speelde Costa wel al enkele minuten voor Brazilië tegen Rusland en Italië. Omdat ook dat oefenwedstrijden waren, zat de aanvaller nog niet aan zijn keuze vast.

Costa is geboren in Brazilië. Omdat hij echter al sinds 2007 in Spanje woont, heeft hij ook een Spaans paspoort verkregen.

Jantje Smit maakt zich geen zorgen om zusje

Jan Smit maakt zich geen zorgen om zijn zusje na de breuk met haar vriend. Maandag werd bekend dat zangeres Monique Smit en voetballer Jeffrey Bok uit elkaar zijn. "Ze zijn nog jong", aldus broer Jan.

"Monique heeft na vier jaar besloten dat de koek op was. Jeffrey is 21, Monique is 24", zei hij dinsdagavond in RTL Boulevard. "Ze hebben nog een heel leven voor zich. Ik maak me zeker geen zorgen om Monique."

Monique en Jeffrey waren vier jaar samen. Hun relatie overleefde vorig jaar een slippertje van de voetballer. Eerder dit jaar zei de zangeres nog kinderen te willen met hem.

Sigourney Weaver in sf-komedie Chappie

Sigourney Weaver heeft een rol bemachtigd in de sciencefictionkomedie Chappie van de Zuid-Afrikaanse regisseur Neill Blomkamp. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Coming Soon. De titelheld wordt bij zijn geboorte gekidnapt en in een ontwricht adoptiegezin geplaatst. Hij heeft speciale gaven en wordt door iedereen gewaardeerd. Ook is hij een robot.

Chappie is gebaseerd op Blomkamps korte debuutfilm Tetra Vaal uit 2004, een soort fictieve reclamespot voor een hypermoderne vervanger van menselijke politieagenten die de orde moet handhaven in een Zuid-Afrikaanse township. Dit soort robotachtige agenten waren ook in Blomkamps recentste film Elysium prominent aanwezig.

Welke rol Weaver gaat spelen is nog onbekend. Ook Hugh Jackman en Dev Patel zijn in de film te zien. De stem van Chappie wordt verzorgd door de Zuid-Afrikaanse acteur Sharlto Copley, die in zowat elke film van zijn landgenoot Blomkamp te zien is.

Het scenario van Chappie is van Terri Tatchell, die ook het script voor Blomkamps debuutfilm District 9 schreef. De opnames van Chappie zijn al in volle gang. De film komt in maart 2015 uit in de Verenigde Staten. Over een Nederlandse bioscoopgang is nog niets bekend.


Sigourney Weaver in sf-komedie Chappie (Foto: Novum)

Griek claimt plagiaat sf-film Justin Timberlake

De sciencefictionfilm In Time met Justin Timberlake en Amanda Seyfried uit 2011 is plagiaat. Dat beweert de Griekse scenarist Odysseus Lappas. Hij zou in 1996 een heel vergelijkbaar scenario hebben geschreven. Hij heeft filmmaatschappijen Twentieth Century Fox en New Regency aangeklaagd voor 4,5 miljoen dollar, schrijft de BBC dinsdag.

In Time gaat over een nabije toekomst waarin mensen niet ouder worden dan 25 jaar. Extra jaren zijn alleen te koop, waardoor de rijken onsterfelijk zijn en de armen jong sterven. Timberlake speelt een man die tijd krijgt van een rijke man maar daarna wordt beschuldigd van zijn moord. Hij besluit de dochter van een andere rijke man te kidnappen om de politie op afstand te houden.

Ook in Lappas' scenario Time Card, waarvan een synopsis staat ingeschreven bij de Writer's Guild of America, worden mensen niet ouder dan 25 en is elke seconde te koop. In dit scenario is de hoofdpersoon blut en dus in tijdnood wanneer hij besluit een meisje te ontvoeren om losgeld van haar rijke vader te eisen.

"De overeenkomsten zijn zeer opvallend", zo staat in de aanklacht. Lappas zegt met een vertegenwoordiger van Fox te hebben gesproken die hem tachtigduizend dollar bood voor zijn scenario. Lappas sloot uiteindelijk een contract af waarbij hij zou worden betaald als Fox het scenario zou verfilmen.

In Time bracht wereldwijd bijna 174 miljoen dollar op. Fox en New Regency hebben nog niet gereageerd.


Griek claimt plagiaat sf-film Justin Timberlake (Foto: Novum)

Schadevergoeding De Roy van Zuydewijn in smaadzaak

Edwin de Roy van Zuydewijn heeft een schadevergoeding van ongeveer zestienduizend euro gekregen omdat het Openbaar Ministerie hem ten onrechte heeft aangemerkt als verdachte in een smaadzaak. De Roy van Zuydewijn stapt nog naar de rechtbank om meer schade vergoed te krijgen, meldt zijn advocaat Gabriël Meijers dinsdag.

De zaak draait om een aangifte van prins Carlos jr., de broer van prinses Margarita, de ex-vrouw van De Roy van Zuydewijn. De Roy van Zuydewijn zou in een gesprek met een ander het hebben gehad over incest binnen de koninklijke familie. Dat gesprek werd opgenomen en de tekst ervan verscheen vervolgens op internet.

Prins Carlos jr. deed daarna aangifte. Na onderzoek besloot de hoofdofficier van justitie de zaak voorwaardelijk te seponeren. Wel werd aangegeven dat De Roy van Zuydewijn zich schuldig had gemaakt aan smaad, waardoor hij een strafblad kreeg. Verzoeken van de verdediging van de ex-man van Margarita om de zaak helemaal te seponeren legde de hoofdofficier naast zich neer.

Daarop stapte de verdediging naar het gerechtshof in Amsterdam, met het verzoek het OM te bevelen De Roy van Zuydewijn alsnog te vervolgen, zodat hij de kans kreeg vrijgesproken te worden. Het hof stemde in met dit verzoek.

Margarita en Carlos werden daarna als getuigen gehoord, waarop het OM toch besloot dat de zaak helemaal zou moeten worden geseponeerd. Een verzoek daartoe moest weer bij het hof worden ingediend. De verdediging gaf aan alleen ermee in te willen stemmen als het OM zou erkennen dat De Roy van Zuydewijn ten onrechte als verdachte was aangemerkt. Het OM ging hier mee akkoord.

De Roy van Zuydewijn kreeg de zestienduizend euro als vergoeding voor de kosten die hij kwijt was aan zijn verdediging. Daar wil hij het echter niet bij laten zitten, geeft Meijers aan. De Roy van Zuydewijn wil alle schade die hij door de kwestie heeft opgelopen vergoed krijgen, zoals bijvoorbeeld het mislopen van een baan. De zaak hiervoor is nu in voorbereiding, aldus Meijers.

Battlefield 4 opstarten met PlayStation 4

We hebben de PS4-user interface wel vaker langs zien komen, maar het blijft interessant. In de onderstaande video toont CVG hoe Battlefield 4 vanaf de PS4 opstart. Het gaat hier om een dev-kit, bovendien is de user interface waarschijnlijk niet helemaal af, dus onttrek niet te veel conclusies op basis van dit filmpje.

Wat vinden jullie van het achtergrond-muziekje?

'Cocu gunt fitte Narsingh basisplaats'

Hij heeft er lang op moeten wachten, maar de rentree van Luciano Narsingh lijkt nabij. Een basisplaats lonkt voor de rappe flankspeler van PSV. Woensdagavond krijgt PSV de kans om revanche te nemen op Roda JC, dat afgelopen weekend in Kerkrade te sterk bleek.

Phillip Cocu is naar verluidt van plan om bij het opstellen van zijn basiself plek in te ruimen voor Narsingh. De 23-jarige Oranje-international kwam in 2012 naar PSV, maar kwam sinds december van dat jaar niet meer in actie. Tijdens een competitiewedstrijd tegen NAC Breda scheurde zijn kruisband, waarna hij bijna een jaar lang heeft moeten revalideren. Inmiddels is hij fit genoeg voor een basisplaats.

Soap rond 'spookdoelpunt' lijkt voorbij

TSG 1899 Hoffenheim gaat niet in beroep tegen het besluit van het sporttribunaal van de Duitse voetbalbond. De bond bepaalde dat het duel met Bayer Leverkusen niet over gespeeld hoeft te worden, dit ondanks het de nu al beruchte 'spookdoelpunt'.

Hoffenheim tekende na het 2-1-verlies tegen Leverkusen beroep aan tegen de uitslag, omdat aanvaller Stefan Kiessling scoorde door een gat in het zijnet. "We gaan akkoord met dit oordeel, omdat we ons niet in een hopeloze rechtszaak willen storten. Dat neemt niet weg dat we deze beslissing een verkeerd signaal voor de gehele voetbalwereld vinden”, zei voorzitter Peter Rettig van de bestuursraad tegen diverse Duitse media.

Sno wil nog steeds naar de top

Evander Sno is terug bij RKC Waalwijk. De middenvelder trainde al een tijdje mee bij de club waar hij in het seizoen 2011/12 al voor uitkwam. Maandag zette hij in het Mandemakers Stadion zijn handtekening onder zijn contract.

Sno tekende tot het einde van dit seizoen en gaat met RKC, momenteel de hekkensluiter in de Eredivisie, de strijd tegen degradatie aan. De 26-jarige Sno presteerde in het voetbaljaar 2011/12 uitstekend en verdiende bij RKC een overgang naar N.E.C. Nijmegen.

In Nijmegen kwam hij echter niet verder dan zeven competitiewedstrijden, mede door terugkerende hartproblemen, en nu zit hij weer in Waalwijk. "Maar mijn ambities zijn onveranderd: ik ga nog steeds voor de top. Op een andere manier kan ik niet voetballen, dat zit in me", zegt Sno in het Brabants Dagblad.

De middenvelder, die al 25 wedstrijden voor RKC achter zijn naam heeft staan en vrijdag in de derby met NAC Breda zijn rentree kan maken, is ervan overtuigd dat de ploeg van Erwin Koeman zich gaat handhaven: "We hebben punten nodig, maar die gaan er komen. Er staat een hecht team waarin het onderling goed zit, heb ik op de training gemerkt."

Eindexamens iets beter gemaakt

De eindexamens in het voortgezet onderwijs zijn dit jaar iets beter gemaakt dan in voorgaande jaren. Het gemiddelde cijfer ging op de havo met 0,17 punt omhoog, op het vwo met 0,19 punt. Op het vmbo bleef het cijfer ongeveer gelijk. Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) dinsdag gemeld.

Ook vorig jaar gingen de cijfers al omhoog. Daarmee is de trend van dalende examencijfers, die sinds 2008 gaande was, gekeerd. Dekker schrijft dat toe aan de strengere exameneisen die vorig jaar en dit jaar van kracht werden. "Belangrijkste conclusie is dat het hoger leggen van de lat een positief effect heeft", meldt Dekker.

Sinds vorig jaar moeten leerlingen voor het centraal examen minstens een 5,5 halen. Dit jaar geldt bovendien dat voor maar een van de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde een vijf mag worden gehaald.

Volgens Dekker zijn leerlingen door de strengere eisen harder gaan werken. Er is geen sprake van een groter aantal zittenblijvers of groei van het aantal leerlingen dat op een lager niveau eindexamen deed. Ook is het niet zo dat leerlingen een gemakkelijker vakkenpakket hebben gekozen.

Pedo komt naar Amsterdam

Pedoseksueel Sytze van der V. heeft een woning in Amsterdam. Dat schrijft hij op zijn blog. Een particulier bood hem naar eigen zeggen een 'flatje' aan, waar hij vanaf vrijdag in kan.

Van der V., die in augustus op vrije voeten kwam, had geëist dat de staat hem hielp bij het vinden van een huis. De rechtbank bepaalde echter dat de staat geen woonruimte voor hem hoeft te regelen.

Sinds de gemeente Eindhoven hem in 2009 weigerde toe te laten leidt Van der V. een zwervend bestaan. Hij moest het voorwaardelijke deel van een eerdere straf uitzitten omdat de reclassering geen goed toezicht op hem kon houden.

"Komt er eindelijk een einde aan mijn zwerftocht door het land", schrijft Van der V. in zijn digitale 'dagboek'. "Nu maar van alles gaan regelen, komt best veel bij kijken, omdat ik burgemeester en gemeente moet omzeilen."

Nieuwe Need for Speed heeft blijkbaar een verhaal

De ontwikkelaars van Need for Speed: Rivals hebben blijkbaar niets geleerd van hun collega's. Need for Speed: The Run bewees weer eens dat race-games zich beter niet aan een verhaal kunnen wagen. Rivals gaat het toch proberen, zoals uit de onderstaande trailer blijkt.

Need for Speed: Rivals komt op 21 november uit voor current gen-consoles en pc. Op 29 november verschijnt ook de PS4-versie. De Wii U wordt zoals gewoonlijk overgeslagen.

Vermiste tieners Achterhoek naar Brussel

Sinds afgelopen zondag worden de 15-jarige jongen Mike Netten uit Rotterdam en de 19-jarige Gaya Visser vermist. De autistische jongen verblijft in een instelling in Harreveld. Hij is afhankelijk van medicatie maar heeft deze niet bij zich. Zonder deze medicatie kan de jongen agressief overkomen.

Hij is voor het laatst gezien in Arnhem met de 19-jarige Gaya Visser, welke ook vermist wordt. Inmiddels staan de twee Europees gesignaleerd. Het laatste wat van het tweetal is vernomen is dat ze een enkele reis naar Brussel hebben gekocht en op de trein zijn gestapt. De ouders doen op Facebook een dringende oproep om iedereen die het tweetal heeft gezien dit te melden bij de politie op het (gratis) telefoonnummer 0800-6070.

Mike had op het moment van vermissing een donkerblauwe spijkerbroek met kruis op de knieën, zwarte gympen met blauwe veters en een shirt met grijs-zwarte spikkels en tekens aan. Bij zich had hij een oranje-blauwe NOC-NSF sporttas. Mike is 1.95 lang, heeft donkerrood-kastanjebruin haar met grove slag en grijs-blauwe ogen. Hoewel hij 15 jaar is, is zijn emotionele belevingswereld die van een jongen van 12 jaar. Gaya is 1.70 m lang en heeft donkerblond lang haar met geblondeerde, witte lokken. Ze droeg een zwart halflang jack met bontkraag, een zwarte trainingsbroek en zwart-witte All Star gympen met opvallende print met doodshoofdjes.


De vermiste Mike en Gaya

Met dank aan DJMO voor de herschreven submit!

Cookson heeft lager salaris dan McQuaid

De nieuwe UCI-voorzitter Brian Cookson verdient 340 duizend Zwitserse frank, zo'n 275 duizend euro per jaar. De Brit krijgt daarmee 110 duizend frank minder dan zijn voorganger Pat McQuaid. De Ier, die na een keiharde verkiezingsstrijd vorige maand werd verslagen door Cookson, kreeg 450 duizend frank per jaar. Dat staat gelijk aan ongeveer 365 duizend euro.

Het salaris van Cookson werd vastgesteld tijdens de eerste vergadering van het uitvoerend comité onder de Brit. Daarbij werd een onderzoek naar de eigen antidopingorganisatie ingesteld. De uitkomsten worden gebruikt om efficiënter te werken en dienen als basis voor een onafhankelijke UCI-antidopingorganisatie die volgend jaar van start gaat.

Ook komt er een onafhankelijk onderzoek naar 'zaken die in het verleden fout zijn gedaan'. De commissie die dat onderzoek gaat doen moet ook kijken naar de rol van Global Cycling Promotion, de wedstrijdorganisator van de UCI, en het World Cycling Centre. Een commissie om het vrouwenwielrennen te ontwikkelen krijgt alle steun van het uitvoerend comité.

Cookson werd verkozen op de belofte om het vertrouwen in de wielersport te herstellen.

Toekomstige steden in SimCity

De releasetrailer van de uitbreiding voor SimCity, Steden van de Toekomst genaamd, is vandaag uitgebracht en geeft spelers tips en advies over de nieuwe specialisaties. Hiermee kun je je huidige steden omtoveren tot steden van de toekomst. Nee, de steden van de toekomst worden niet groter.

Ga voor groen en plaats de Academie in je stad - red de bomen en verricht onderzoek naar nieuwe technologieën zoals de magneetzweeftrein. Je kunt ook hebberig worden en in OmegaCo investeren. Je stad zal worden overspoeld door OmegaCo-fabrieken en -winkels waardoor je slapend rijk wordt. Hiervoor moet je alleen wel je natuurlijke grondstoffen uitputten, maar zolang het geld oplevert...

Voltooi deze nieuwe specialisaties in enorme, verticale bouwwerken genaamd Megatorens, die tot aan de wolken reiken en boven de rest van je stad uittorenen. Met de juiste beslissingen kunnen de Megatorens zelfvoorzienende giganten worden die alle mogelijke voorzieningen onder één dak bevatten.

De uitbreiding voor SimCity is verkrijgbaar vanaf 14 november. 

Ys: Memories of Celceta komt naar Europa

Ys: Memories of Celceta, een Vita-remake van Ys IV, komt begin volgend jaar naar Europa. De game komt al volgende maand uit in Amerika, maar wij Europeanen moeten zoals vanouds een beetje geduld hebben.

Ys is (haha) een langlopende actie-RPG-franchise die van weinig bekendheid buiten Japan. De laatste jaren komen er echter steeds meer Ys-games uit in het westen. Meerdere delen zijn digitaal te koop via de Vita PSN-store en Steam.

Bruce Campbell: Army of Darkness 2 wordt gemaakt

Goed nieuws voor de liefhebbers van komische en bloederige horror, cultcinema en vierkante kaakbeenderen: 22 jaar na dato is het vervolg op Army of Darkness aangekondigd, door niemand minder dan Bruce 'Ash' Campbell himself.

Terwijl de eerste geruchten vorige maand al door Evil Dead Remake-regisseur Fede Alvarez de wereld in zijn geholpen, heeft Campbell - de ster uit de originele Evil Dead-trilogie - nu voor een bevestiging gezorgd. Niet alleen van het feit dat er een vervolg op Army of Darkness (het laatste deel uit de trilogie) komt, maar ook van zijn eigen medewerking hieraan.

Op de Wizard World Nashville Comic Con wist hij het volgende te melden aan het publiek: "De laatste was 22 jaar geleden, ik heb gewoon niet zo'n haast gehad een nieuwe te doen. Ondertussen is Sam Raimi (regisseur van de originele trilogie) ook druk bezig geweest met grote Hollywoodfilms. Ik had het ook druk, maar nu niet meer. Daarom ben ik nu hier." Vervolgens grapte hij: "Ash zou nu en dan moeten stoppen met achter demonen aanhollen om op adem te komen. Dat zouden we kunnen doen natuurlijk, dat zouden we kunnen doen, klinkt cool. Vechten van achter een looprek, dat zou tof zijn. Ik zou ze kunnen meppen met mijn wandelstok, doen alsof ik een hartaanval krijg om de zombies te verwarren. Klinkt goed!"

Om vervolgens te eindigen met: "Maargoed, meneer, het antwoord is ja."

Filmposter Army of Darkness

Hail to the king, baby.

'VS wil kappen met spionage wereldleiders'

De Amerikaanse regering overweegt te stoppen met het bespioneren van bevriende regeringsleiders. Dat heeft een bron in het Witte Huis gezegd. De wereldwijde verontwaardiging over de afluisterpraktijken van inlichtingendienst NSA heeft de afgelopen weken een hoogtepunt bereikt, naar aanleiding van berichten dat onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel jarenlang is afgeluisterd.

De bron benadrukt dat er nog geen knoop is doorgehakt, maar het feit dat het überhaupt wordt overwogen is een teken dat het Witte Huis zich zorgen maakt over de alsmaar toenemende ophef rondom de NSA. De afgelopen maanden is niet alleen bekend geworden dat Merkel is bespied, maar ook de Braziliaanse president Dilma Rousseff, ex-president van Mexico Felipe Calderon en de huidige president Enrique Pena Nieto.

Volgens de Britse krant The Guardian was de NSA in staat de communicatie van in totaal 35 regeringsleiders te volgen. Alle onthullingen zijn gebaseerd op informatie van klokkenluider Edward Snowden.

Rousseff zegde naar aanleiding van de spionage een staatsbezoek aan Washington af. Merkel heeft laten doorschemeren opnieuw naar het Swift-verdrag te kijken, waarin de uitwisseling van bankgegevens tussen de VS en Europa is geregeld.

NL banken: 57 mrd slechte leningen

Nederlandse banken hadden eind vorig jaar voor 57 miljard euro aan 'slechte' leningen op de balans staan. Dat is vijf miljard meer dan in 2010 en 2011, blijkt uit onderzoek van accountantsbureau PwC. Bij het begin van de kredietcrisis in 2008 stond er slechts 32 miljard euro aan riskante leningen open.

In slechts zes Europese landen staan meer leningen op de balans, waarvan het de vraag is of ze worden terugbetaald. Duitse banken hebben met 179 miljard euro de meeste slechte kredieten uitstaan, op de voet gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Spanje. In Spanje nam het aantal leningen in een jaar het sterkste toe, met dertig miljard naar 167 miljard euro.

In totaal hebben alle Europese banken voor 1187 miljard euro aan 'slechte' leningen uitstaan. Dat is ruim twee keer zo veel als de 514 miljard in 2008. Eind 2011 kwam het totaal aantal leningen nog uit op 1093 miljard euro. De zes landen met de grootste schuldenberg nemen daarvan ongeveer driekwart voor hun rekening.

Nachtmerries beschikbaar voor Guild Wars 2

Vorige week berichten we al de inhoud van Tower of Nightmares, de nieuwe content voor Guild Wars 2. ArenaNet laat weten dat deze content-update vandaag beschikbaar is gekomen.

De Krait hebben gewerkt aan een nieuwe terreur die niet eerder in Tyria heeft plaatsgevonden. Marjory Delaqua en Kasmeer Meade onderzoeken het illusoire gordijn dat een deel van het Viathan Lake afsluit en ze hebben je hulp nodig om uit te vinden wat er achter de sluier bevindt.

Naast het main event in Kessex Hills zijn er twee nieuwe rewards beschikbaar in deze release:

  • Antitoxin Spray - een nieuwe universal healing skill. Een dosis van deze vooraanstaande Antitoxin Spray reinigt jezelf en al je bondgenoten in jouw nabijheid van gif, kwelling, verwarring en giftige stoffen. Deze skill is beschikbaar voor alle professies.
  • Krait Obelisk Shard - Rond de Tower of Nightmares meta achievement af om een Krait Obelisk Shard in ontvangst te nemen, die dient als een krachtige plek om een skill point te verdienen of de Quartz Crystals op te laden.

Guild Wars 2 - Tower of Nightmares

Guild Wars 2 - Tower of Nightmares

Guild Wars 2 - Tower of Nightmares

Guild Wars 2 - Tower of Nightmares

Guild Wars 2 - Tower of Nightmares

PVV'ers: muiter moest weg

PVV'ers noemen het vertrek van Louis Bontes uit de fractie onvermijdelijk. Het besluit om hem weg te sturen werd unaniem genomen, benadrukken zij. "Dit was de enige goede optie", zei Kamerlid Dion Graus. "Zelfs als mijn broer of mijn moeder dit had geflikt, dan hadden ze er ook uit gemoeten."

Bontes deed de afgelopen dagen in diverse media zijn beklag over de gang van zaken bij de PVV. Hij hekelde de ondemocratische werkwijze binnen de fractie en stelde de financiering van onder meer de verzetstoer aan de kaak.

Kamerlid Martin Bosma neemt het Bontes kwalijk dat hij onder meer in NRC Handelsblad en bij Pauw en Witteman zijn verhaal deed. "Als er iets is dan bespreek je dat intern, en niet via een krantje van een SP'er of bij die socialistische omroep." Volgens Bosma was er geen andere mogelijkheid dan dat Bontes op zou stappen. "Jammer, want ik heb goed met hem samengewerkt."

Graus zei dat Bontes niet alleen een fractiegenoot, maar ook een vriend was. "Hij was een van de weinige Kamerleden waar ik ook bilateraal mee omging. Ik mocht hem en zijn vrouw ook erg graag. Als vriend ga ik hem missen."

"Het vertrouwen was gewoon weg", zei Roland van Vliet. "Als er problemen zijn dan moet je die met je eigen fractie bespreken", vindt de PVV'er. "Iedere partij heeft wel eens wat, maar ook bij de SP of de VVD zou je een probleem hebben als je een week lang in alle televisieprogramma's en kranten zou vertellen hoe afschuwelijk het allemaal is."

"Als je de fractiediscipline schaadt is het einde oefening, dat moet je gewoon niet doen", zegt Graus. "Binnen onze fractie worden besluiten democratisch genomen. En ik kan het weten, want als iemand een straatvechter is dan ben ik het. Maar als je je zin niet krijgt moet je niet gaan muiten. Ik ben opgelucht dat er weer een muiter van boord is."

Dat Bontes zijn zetel niet inlevert maar als eenmansfractie doorgaat vindt Graus niet loyaal. "Ik vind dat hij die zetel gestolen heeft. Geert is de enige die hem ooit verdiend heeft." Bosma heeft er minder problemen mee. "Staatsrechtelijk mag dit. De PVV heeft nu nog maar veertien zetels. Zo is het."

Verdachte Vught gezocht voor schietpartij

De man naar wie de politie dinsdag in Vught uren op zoek is geweest, is mogelijk betrokken geweest bij een schietpartij eerder deze maand in Heesch. Hij staat daarom gesignaleerd als vuurwapengevaarlijk, laat de politie dinsdag weten.

In Heesch werd op 2 oktober geschoten tijdens een opstootje op straat. Niemand raakte gewond. Voor de schietpartij werd eerder al een 34-jarige man uit Oss aangehouden.

Surveillerende agenten zagen de man die ze voor dat incident zochten dinsdag rijden in de buurt van het Van der Valk-hotel in de Brabantse plaats. Ze konden niet direct actie ondernemen omdat de man mogelijk gewapend was.

De politie vermoedde dat de man in of bij het hotel was, waarop het pand aan de Bosscheweg werd ontruimd en de omgeving werd afgezet. Tientallen agenten met kogelwerende vesten gingen naar de man, die honden en een helikopter werden ingezet. Na een zoektocht van ruim vier uur werd de actie gestaakt.

'Google komt binnen enkele maanden met horloge'

Googles eigen high-tech horloge ligt mogelijk binnen enkele maanden in de winkel. Gebruikers zouden het horloge met stemcommando's kunnen besturen, terwijl het apparaat op basis van gebruiksinformatie en locatiegegevens voorspelt wat de gebruiker nodig heeft.

Dat beweren anonieme bronnen van de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Volgens de krant zit de smartwatch in de laatste fase van zijn productie. Google zou de afgelopen maanden hebben gewerkt aan het energiezuinig maken van het horloge. Binnen enkele maanden moet het klaar zijn voor massaproductie.

Het horloge zou draaien op het eigen Android-besturingssysteem. Dit betekent mogelijk ook dat de smartwatch alleen kan worden verbonden met Android-telefoons. Het horloge zou informatie kunnen halen uit verschillende diensten van Google. Zo kan het automatisch reisgegevens uit mailtjes op het scherm weergeven, schrijft de krant.

Samsung bracht vorige maand de Galaxy Gear op de markt. Dit hightech horloge kan enkel verbonden worden met telefoons uit de Samsung Galaxy-reeks en kost bijna driehonderd euro. Een van de voornaamste kritieken op dit horloge is dat het dagelijks moet worden opgeladen. Ook Sony heeft een soortgelijk horloge.

Een hightech horloge zou het tweede draagbare apparaat zijn van Google. Het Amerikaanse techbedrijf heeft met zijn Google Glass een beeldscherm dat op het hoofd gedragen kan worden.

Coureur Slaghekke crowdfundt loopbaan

Coureur Jeroen Slaghekke wil via crowdfunding zijn loopbaan naar de IndyCars bekostigen. De 21-jarige heeft op crowdfundingplatform Symbid een pagina geopend om anderhalf miljoen euro binnen te halen. Daarmee wil hij deelname aan de Pro Mazda Series volgend jaar en de Indy Lights Series in 2015 bekostigen. In 2016 zou hij dan in de IndyCars moeten rijden.

Investeerders kunnen minimaal twintig euro in Slaghekkes loopbaan steken. De coureur staat dan de komende tien jaar de helft van zijn inkomsten af en denkt zo een rendement van 27,3 procent te kunnen bieden. Mensen die duizend euro of meer in het project steken krijgen bovendien een beloning.

Slaghekke wil de totale som in delen binnenhalen. Tot het einde van het jaar moet de teller tot 350 duizend euro reiken. Op dit moment heeft hij daarvan 11.180 euro toegezegd gekregen.

Onlangs probeerde de Belgische schaatser Bart Swings door middel van crowdfunding zijn komende seizoen te bekostigen. Een Amerikaans bedrijf ontvouwde vorige week plannen om aandelen in topsporters, te beginnen met een american-footballspeler. Al in 1997 gaf golfer Maarten Lafeber aandelen uit om zijn carrière te bekostigen.

FOK!filmtips van de dag: A Knight's Tale & Ironclad

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

A Knight's Tale 1

Ze hebben vanavond weer een fijne thema-avond bij RTL7 - Ridderfilms - en daarom hebben we vandaag weer een dubbele FOK!filmtip van de Dag. De avond begint om 20.30 uur met A Knight's Tale. William Thatcher is een jonge schildknaap die erg graag een ridder wil worden. Als zijn meester op een dag sterft gaat hij met zijn vrienden Roland en Wat op reis. Tijdens deze tocht komen ze de onbekende schrijver Chaucer tegen. William vraagt hem of hij documenten voor hem wil vervalsen, zodat hij zich voor kan doen als ridder. Alles lijkt goed te gaan totdat de jonge 'ridder' wordt uigedaagd voor een toernooi.

A Knight's Tale 2

A Knight's Tale is één van de vroege films van Heath Ledger, die eerder al te zien was geweest in 10 Things I Hate About You en The Patriot. De film is geregisseerd door Brian Helgeland, die eerder al naam had gemaakt met de film Payback met Mel Gibson. Gewoon een fijne avontuurlijke actiefilm met een flinke dosis humor.

Ironclad 1

Om 23.10 uur vervolgt de ridderavond van RTL7 met de film Ironclad. De film van regisseur Jonathan English speelt zich af in de 13e eeuw. Na een oorlog tegen rebellerende baronnen wordt Koning John gedwongen om de Magna Carta te ondertekenen; een document dat de macht van de koning drastisch beperkt. Later herroept hij de belofte en vormt samen met Deense huurlingen een leger aan de zuidkust van Engeland. Met dit leger moet Rochester Castle heroverd worden.

Ironclad 2

Burchten, borsten en bloed, regisseur Jonathan English weet in elk geval wat de liefhebbers van middeleeuwse rolprenten graag in beeld krijgen. Neem daarbij de behoorlijk bombastische soundtrack van Lorne Balfe en je weet dat je met Ironclad een prima film kan verwachten, met Paul Giamatti, Jason Flemyng en Brian Cox in de belangrijkste rollen.


Ironclad

Niet eens met de FOK!filmtip of denk je dat je het beter kan? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Ploumen steunt windmolenpark Kenia

Nederland trekt tien miljoen euro uit voor steun aan een windmolenpark in het noorden van Kenia. Het geld gaat naar de verbetering van de wegen in het gebied. Dat heeft minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingsssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) dinsdag bekendgemaakt.

Ploumen zegde het geld toe tijdens een bezoek aan Kenia. Het windmolenpark, dat uit 365 turbines moet gaan bestaan, wordt aangelegd door een consortium waar ook een Nederlands bedrijf aan deelneemt. Ook worden de windturbines via Nederland geleverd en zijn diverse technische specialisten uit Nederland betrokken.

De Nederlandse bijdrage loopt via de Afrikaanse Ontwikkelingsbank.

OM in hoger beroep in zaak hulp bij zelfdoding

Justitie gaat in hoger beroep in de zaak over hulp bij zelfdoding. De rechtbank in Zutphen bepaalde vorige week dat Albert Heringa wel schuldig is, maar niet wordt gestraft voor het toepassen van euthanasie op zijn 99-jarige moeder. Justitie is het daar niet mee eens.

Het Openbaar Ministerie vindt dat met het vonnis geen recht wordt gedaan aan wat de 71-jarige man uit Bennekom heeft gedaan. "Vanuit het oogpunt van normhandhaving vindt het OM een straf op zijn plaats. Het buiten de wettelijke kaders hulp verlenen bij zelfdoding mag niet straffeloos, ook al gebeurt het met de beste bedoelingen", aldus justitie in een verklaring.

Heringa gaf zijn moeder in juni 2008 ongeveer 160 pillen, waaraan ze uiteindelijk overleed. Hij maakte zich daarmee schuldig aan een strafbaar feit, vindt ook de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie eiste een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen de man. Justitie wil een voorwaardelijke straf omdat wordt uitgegaan van zijn 'zuivere motieven' en omdat er inmiddels jaren zijn verstreken.

MŚrtensson pas in nieuwe jaar weer in actie

Johan Mårtensson komt dit kalenderjaar niet meer in actie voor FC Utrecht. De 24-jarige Zweed heeft de binnenband van zijn rechterknie ingescheurd, meldt de eredivisionist vandaag. Mårtensson viel zaterdag in de wedstrijd bij SC Cambuur vlak voor rust uit.

Mårtensson had dit seizoen in zeven van de elf competitiewedstrijden een basisplaats. Ook mocht hij eenmaal invallen.

De middenvelder kwam in de zomer van 2011 over van GAIS uit zijn geboorteland. In totaal heeft hij 47 competitiewedstrijden en een goal voor de Domstedelingen achter zijn naam.

Heemskerk niet naar AziŽ vanwege kwestie-Wouda

Zwemster Femke Heemskerk laat volgende maand de wereldbekerwedstrijden in Azië schieten. De Roelofarendsveense heeft daartoe besloten vanwege de recente ontwikkelingen rondom de positie van haar coach Marcel Wouda bij het nationaal trainingscentrum, meldt ze dinsdag op haar website.

"Ik wil in alle rust deze ontwikkelingen volgen vanuit Nederland en me vooral ook concentreren op mijn trainingen in voorbereiding op de Amsterdam Swimcup en de Europese Kampioenschappen kortebaan in december", stelt Heemskerk.

Heemskerk kwam uit Frankrijk terug naar Nederland om onder Wouda te trainen. Als zij hem trouw blijft, dan lijkt het logisch dat ze met hem mee moet verhuizen naar een andere locatie.

Afgelopen donderdag gaven Ranomi Kromowidjojo en later ook Bastiaan Lijesen aan niet met Wouda verder te willen. Kromowidjojo en Lijesen gaan beiden verder met Christian Sloof, tot voor kort Wouda's assistent.

In Azië wordt komende maand gezwommen in Singapore, Tokyo en Beijing.

Beertema nieuwe penningmeester PVV-fractie

Harm Beertema wordt de nieuwe penningmeester van de PVV-fractie. Hij volgt Louis Bontes op, die eerder deze maand uit het fractiebestuur stapte en dinsdag uit de fractie van de PVV werd gezet.

Bontes stapte uit het fractiebestuur vanwege de werkwijze en vanwege dubieuze uitgaven die werden gedaan. Zo werd onder meer de verzetstour betaald uit geld dat bestemd was voor de ondersteuning van de fractie. Dat mag niet volgens de regels van de Tweede Kamer.

Bontes voelde zich naar eigen zeggen onprettig bij het idee dat hij als penningmeester ook persoonlijk aansprakelijk was voor de besteding van het geld. Naast Geert Wilders zitten ook Fleur Agema en Martin Bosma in het fractiebestuur.

'Nijmeegse scooterzaak moet over'

De zogenoemde Nijmeegse scooterzaak moet over worden gedaan. Het gerechtshof in Arnhem heeft de vrijspraken van het veroorzaken van een dodelijk ongeval onvoldoende gemotiveerd. Dat adviseert advocaat-generaal Geert Knigge de Hoge Raad dinsdag. Doorgaans wordt het advies van de advocaat-generaal door de Hoge Raad overgenomen.

De twee verdachten, Mohamed el G. en Mohamed S., waren in januari 2010 met een scooter op pad gegaan om een hotel in Nijmegen te overvallen. Toen zij in de buurt van het hotel op politie stuitten, gingen ze er vandoor. Tijdens hun vluchtpoging schepten zij een voetganger. Het 50-jarige slachtoffer bezweek later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Waar de rechtbank in Arnhem El G. nog veroordeelde tot een gevangenisstraf van acht jaar en S. een celstraf van zestien maanden, veroordeelde het hof de twee in hoger beroep tot respectievelijk twee jaar en zestien maanden cel. Ze werden schuldig geacht aan het voorbereiden van een gewapende overval. El G. werd ook veroordeeld voor het bedreigen van personeel van het UMC St Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Het tweetal kwam daar na het scooterongeval op de eerste hulp terecht.

Het hof sprak het duo echter vrij van het veroorzaken van een dodelijk ongeluk. Het was volgens het hof niet duidelijk wie de scooter bestuurde. De vraag die het hof volgens Knigge had moeten beantwoorden, is of een overhaaste en onverantwoorde vlucht op de scooter hoorde bij het plan het hotel te overvallen. In dat geval heeft de bijrijder dat onverantwoorde rijgedrag en de mogelijke gevolgen geaccepteerd, stelt hij.

In de ogen van de advocaat-generaal wijst alles er juist op dat de verdachten zich hadden ingesteld op een snelle aftocht om te voorkomen dat zij 'gepakt' zouden worden. "Het naleven van de wegenverkeerswetgeving lijkt niet hun eerste prioriteit te zijn geweest."

Van Raak (SP) wil Snowden horen via Skype

Als het kabinet blijft weigeren om de veiligheid van klokkenluider Edward Snowden te garanderen als de Tweede Kamer hem naar Nederland wil halen voor een hoorzitting, dan moet hij maar via Skype worden ondervraagd. Dat heeft Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) dinsdag gezegd in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Van Raak ving tijdens het vragenuurtje opnieuw bot bij minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (VVD) met zijn verzoek om Snowden in te vliegen voor een hoorzitting. Plasterk zei dat Nederland gehouden is aan een uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten. En van dat verdrag kan niet even 'per gelegenheid' worden afgeweken.

De socialist vindt het echter van groot belang dat Snowden naar Nederland komt. "Ik denk dat hij heel graag wil spreken met parlementariërs." Het is van belang dat de Tweede Kamer zelf onderzoek doet naar het afluisterschandaal, en dan is een onderhoud met Snowden cruciaal. Volgens Van Raak zijn er wel gronden waarop Nederland kan besluiten om Snowden niet uit te leveren.

Mocht het kabinet voet bij stuk houden, dan kan Snowden misschien op een andere manier het parlement te woord staan. "Anders maar via Skype", zei de SP'er. Plasterk liet, eveneens in de wandelgangen, weten dat hij niet onwelwillend staat tegenover deze mogelijkheid.

Van Raak zei verder dat op zijn initiatief de Kamer binnenkort de geheime dienst AIVD bezoekt en de Britse zusterorganisatie MI5, om informatie te vergaren over het afluisterschandaal.

Vorige week werd duidelijk dat het mobieltje van de Duitse bondskanselier Angela Merkel jarenlang werd afgeluisterd door de Amerikanen. Dat gebeurde vanuit de Amerikaanse ambassade in Berlijn. Er wordt rekening mee gehouden dat binnenkort ook bekend wordt of ook Nederlanders op grote schaal werden afgeluisterd door de inlichtingendienst NSA.

Plasterk ontkende niet dat het mogelijk is om telefoongesprekken af te luisteren vanuit de Amerikaanse ambassade in Den Haag, die op steenworp van het Binnenhof is gevestigd. "Technisch is het mogelijk", zei Plasterk. "Maar het mag niet." Of het daadwerkelijk gebeurt, wilde hij niet zeggen. Wel is het vertrouwen in bondgenoten snel weg als blijkt dat Nederland als bevriende natie wordt afgeluisterd, aldus de bewindsman.

Dode en vermiste bij brand in windmolen

Bij een brand in de nok van een windmolen in het Zuid-Hollandse dorp Ooltgensplaat is dode gevallen. Een ander wordt nog vermist. Vermoedelijk gaat het om twee monteurs die aan het werk waren bij de molen, meldt een politiewoordvoerder.

De brand woedt in de nok in een van de windmolens aan de Mariadijk. Voor zover nu bekend waren vier monteurs aan het werk toen de brand door nog onbekende oorzaak uitbrak. Twee wisten zich in veiligheid te stellen en zijn opgevangen.

De windmolen is heel hoog. Speciaal materieel is vanuit Rotterdam onderweg om bij de nok van de molen te komen.

Senaatsfractie D66 'welwillend' over begroting

D66 staat in de Eerste Kamer 'welwillend' tegenover alle voorstellen die samenhangen met het onlangs gesloten begrotingsakkoord. Over kabinetsplannen die daar niet mee te maken hebben, blijft de partij kritisch. Dat heeft fractievoorzitter Roger van Boxtel dinsdag gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Eerste Kamer.

"We staan welwillend tegenover het begrotingsakkoord, en met die attitude zullen we alle voorstellen bekijken die ermee samenhangen", zei Van Boxtel. "We blijven constructief oppositie voeren op terreinen die niet de begroting raken." Hij noemde daarbij vooral de kabinetsplannen op het terrein van politie en justitie.

Van Boxtel wilde niet ingaan op de vraag of D66 steun zal geven aan de aangepaste pensioenplannen van het kabinet. Het oorspronkelijke pensioenplan sneuvelde eerder deze maand in de Eerste Kamer, kort voordat het kabinet het begrotingsakkoord sloot met D66, ChristenUnie en SGP.

SGP-senator Gerrit Holdijk zei dat hij zonder het begrotingsakkoord tegen het Belastingplan zou hebben gestemd, maar nu voor zal stemmen. "Een slecht plan is iets minder slecht geworden", zei Holdijk. Voor alle andere kabinetsvoorstellen maakt de SGP'er een voorbehoud. Hij wilde niet zeggen wat dat voorbehoud inhoudt.

De Eerste Kamer debatteert dinsdag met het voltallige kabinet over de op Prinsjesdag verschenen begroting voor volgend jaar, inclusief het akkoord dat het kabinet daarna met een deel van de oppositie sloot. Sinds dat akkoord weet het kabinet zich verzekerd van een meerderheid in de Eerste Kamer.

Vakbond wil politie-inzet tegen treingeweld

FNV Spoor wil dat de regering geld vrijmaakt voor politie-inzet op het spoor om geweld tegen spoorwegpersoneel terug te dringen. Ook pleit de vakbond voor een landelijke campagne over de impact van agressie tegen mensen met een publieke taak. Voor de vakbond 'is de maat vol', laat FNV Spoor dinsdag weten in een persbericht.

Volgens FNV Spoor trekt het onderbrengen van de spoorwegpolitie bij de nationale politie een zware wissel op het NS-personeel. "Nu zijn er geen agenten meer op het spoor en duurt het vaak te lang voordat de politie arriveert bij incidenten", aldus een woordvoerder van de vakbond. FNV Spoor voert ook gesprekken met de politiebonden.

De vakbond overlegt dinsdag met de NS over een plan van aanpak dat de bond heeft bedacht. "Het uitgangspunt is dat alle betrokken partijen de handen ineenslaan en gezamenlijk aan oplossingen werken", beschrijft bestuurder Roel Berghuis.

Eerder deze week luidde het personeel van vervoerbedrijf Arriva de noodklok over het geweld aan boord van de treinen. Volgens het vervoerbedrijf worden stewards en machinisten geregeld uitgescholden en aangevallen. Eerder deze maand probeerde een reiziger een medewerker van Arriva zelfs te wurgen.

'Gaga te bloot in X Factor'

De Britse mediawaakhond Ofcom heeft tweehonderd klachten ontvangen naar aanleiding van Lady Gaga's optreden in X Factor. De Amerikaanse zangeres trad zondag op in de Britse versie van de talentenjacht, gekleed in een beha bestaande uit twee schelpen en een vleeskleurige onderbroek. Dat was wel erg weinig voor een uitzending vóór 21.00 uur, vonden veel kijkers.

"We nemen alle klachten hierover onder loep voordat we beslissen een onderzoek in te stellen", laat een zegsman van Ofcom weten aan de BBC. Er kwamen ook zestig klachten binnen bij de Britse zender ITV, die X Factor uitzendt. Die vindt niet 'dat Lady Gaga's optreden ongeschikt was voor het familiepubliek van de X Factor-uitslagshow', zegt een woordvoerder.

Vuijsje schrijft kinderboek tegen Zwarte Piet

Robert Vuijsje haakt in op de discussie over Zwarte Piet door een boek te schrijven over de knecht van de goedheiligman. Dat heeft zijn uitgeverij Leopold dinsdag bekendgemaakt. In het boek, getiteld Alleen Maar Stoute Kinderen, is Zwarte Piet aangepast.

"Als zelfbenoemd leidsman in de multicultuur was het een natuurlijke ontwikkeling dat ik een kinderboek moest schrijven over Zwarte Piet", zegt Vuijsje, die de helper van Sinterklaas graag alle kleuren behalve zwart wil laten zijn, in een reactie. "Een boek om voor te lezen aan mijn eigen jonge kinderen."

Het boek gaat over twee vrienden, een blanke en een donkere jongen, die zich willen verkleden als Piet. De twee proberen allerlei kleuren schmink uit op hun gezicht en op de witte muren van hun ouders.

De schrijver van het boek Alleen Maar Nette Mensen is een fervent tegenstander van het fenomeen Zwarte Piet. Hij heeft zich eerder in de discussie gemengd met een tv-optreden bij Pauw en Witteman en een opiniestuk in de Volkskrant. De discussie over Zwarte Piet loopt dit jaar extreem hoog op.

FOK!toen: De geboorte van het internet

In de FOK!toen van vandaag gaan we terug naar 29 oktober 1969. Op die dag werd op de Universiteit van Californië in Los Angèles, door de jonge programmeur Charley Kline vanuit Boelter Hall 3420, voor de allereerste keer via Arpanet een bericht verstuurd naar een computer, die in Stanford Research Institute's Augmentation Research Center was opgesteld.

Het allereerste IMP log van 29 oktober 1969
Het allereerste IMP log van 29 oktober 1969 (foto: wikipedia)

Het allereerste bericht dat was verstuurd was het woordje 'lo'. Eigenlijk had het 'login' moeten zijn maar na de eerste twee tekens crashte de SDS Sigma 7 computer. Toen de computer ongeveer een uur later hersteld was van de crash werd alsnog het volledige login commando verstuurd. Het was de allereerste stap op weg naar een nieuw tijdperk. Het tijdperk van het wereldwijde web.

De vroege jaren

Uit de UCLA-blad The Daily Bruin van 15 juli 1969
Uit de UCLA-blad The Daily Bruin van 15 juli 1969

Voor de ontwikkeling van het allereerste computernetwerk moeten we terug naar 4 oktober 1957. De Verenigde Staten waanden zich superieur vergeleken met de Sovjet-Unie en dachten ook dat ze op het gebied van ruimtevaart ver vooruit liepen op de Sovjet-Unie, maar toen dat land op 4 oktober 1957 de allereerste Spoetniksatelliet in een baan om de aarde bracht was de schrik groot. Vicepresident Nixon kon dan nog zo roepen dat de Russen 'geen zier sterker' waren geworden, de Amerikaanse burger wist dat ze vanaf dat moment een stuk kwetsbaarder waren voor een nucleaire raketaanval door de Sovjet-Unie.

Uit de Leeuwarder Courant van 14 oktober 1957
Uit de Leeuwarder Courant van 14 oktober 1957

De plotseling ontstane Spoetnikcrisis zorgde wel voor de start van een aantal belangrijke ontwikkelingen. Zo werd in 1958 de NASA opgericht om een ambitieus ruimtevaartprogramma te ontwikkelen, dat zou leiden tot de ruimtewedloop met de Sovjet-Unie. Ook kwam er meer geld beschikbaar voor zowel wetenschap, techniek en ruimtevaart. Waar men het in 1958 nog had moeten rooien met 'slechts' 34 miljoen dollar kreeg men in het daaropvolgende jaar zo'n 100 miljoen dollar meer. De belangrijkste stap in dit verhaal werd echter gezet door het Advanced Research Projects Agency (ARPA) van het Amerikaanse ministerie van defensie. ARPA nam het initiatief tot het ontwikkelen van het eerste computernetwerk, luisterend naar de naam Arpanet.

Uit de Leeuwarder Courant van 15 oktober 1957
Uit de Leeuwarder Courant van 15 oktober 1957

Arpanet
Een project waar de ARPA aan werkte was een systeem om universiteiten die voor ARPA aan het werk waren via een computernetwerk met elkaar te laten communiceren. Hiervoor had men wel een betrouwbaar en efficiënt computernetwerk nodig. Om aan deze beide eisen te kunnen voldoen werd besloten om de gegevens op te splitsen in kleine pakketjes en deze individueel via de beste route naar de eindbestemming te sturen. Op de eindbestemming werden deze pakketjes dan weer samengevoegd tot het oorspronkelijke bericht. Door dit systeem werd het netwerk minder gevoelig voor onderbrekingen.

Ook moest er rekening mee worden gehouden dat men gebruikmaakte van verschillende computersystemen. Om dit probleem op te lossen plaatste men op elke netwerklocatie een minicomputer die dienst deed als interface message processor (IMP). Deze fungeerde dan als een soort van interface tussen de computer en het netwerk. Voor het ARPA-netwerk werd gebruikgemaakt van 16-bits DDC-516 computers van Honeywell. Een IMP kun je vergelijken met een router, het enige verschil was dat deze bakken uit 1969 zo groot als een flinke koelkast waren. Toch was dat ook nog klein vergeleken met de gemiddelde computer uit diezelfde tijd.

In 1968 werden de eerste concrete plannen voor het Arpanet gemaakt en besloot men om de implementatie uit te besteden aan de firma Bolt, Beranek and Newman. Op 2 september 1969 werden er voor het eerst gegevens uitgewisseld tussen een computer en een imp. Het zou echter tot 29 oktober 1969 duren voordat de eerste host-to-host-verbinding tussen de universiteiten van Los Angèles en Stanford werd gemaakt. Na de totstandkoming van deze eerste verbinding ontwikkelde Arpanet zich snel. In 1969 waren er vier IMP's actief aan de westkust van de Verenigde Staten. Deze netwerklocaties waren te vinden op de Universiteit van Californië in Los Angèles, de Universiteit van Californië in Santa Barbara, de Stanford-universiteit en de Universiteit van Utah. In 1970 was het netwerk al uitgegroeid tot 10 sites en in het daaropvolgende jaar waren er al 15 netwerklocaties, waarop in totaal 23 computers aangesloten waren.


Elektronische post
Arpanet was oorspronkelijk ontwikkeld voor het aanmelden op andere computers via Telnet en het versturen en ontvangen van kleine bestanden via een FTP-verbinding. Een andere toepassing die al snel erg populair begon te worden was het verzenden van e-mail. Al vanaf 1971 kon men via een computernetwerk berichten naar andere gebruikers versturen. Het was de Amerikaanse programmeur Raymond Tomlinson die in 1971 het idee kreeg om via een computernetwerk berichten te gaan verzenden aan medegebruikers. Tomlinson had echter een symbool nodig om de naam van de persoon en de naam van de computer waarop ze waren aangesloten te scheiden. Op zijn toetsenbord zag hij het apenstaartje (@) staan en besloot om deze te gebruiken. In 1973 bestond driekwart van al het internetverkeer uit e-mailberichten.

Begin van het internet

Arpanet in 1971
Arpanet in 1971

Eind 1972 bestond het Arpanet al uit 24 locaties, waaronder de NASA, het Pentagon en de NSF. In Frankrijk was rond diezelfde tijd ook ene Louis Pouzin begonnen met het Cyclades-project, een computernetwerk dat te vergelijken was met Arpanet. Net als Arpanet was ook Cyclades bedoeld voor wetenschappelijk gebruik. In 1973 zou Arpanet voor het eerst een connectie maken met een netwerk buiten Amerika. Via een satelliet werd verbinding gemaakt met het Noorse NORSAR-netwerk. Niet lang daarna zou er ook connectie worden gemaakt met een experimenteel netwerk in Londen. Steeds meer netwerken sloten zich aan bij het Arpanetwerk waarbij Arpanet als backbone fungeerde voor het ARPA internet. In juni 1974 bestond het netwerk uit 62 computers.

In hetzelfde jaar kwamen Vinton Cerf en Robert Kahn met het TCP/IP-protocol. TCP/IP was een combinatie van Transmission Control Protocol (TCP) en het internetprotocol (IP). Bij het TCP/IP-model wordt het netwerkverkeer verdeeld in een viertal lagen, waardoor het afweek van het Network Control Program dat tot dan toe werd gebruikt. TCP/IP werd al snel de standaard die alle vormen van communicatie tussen alle soorten netwerken moest mogelijk maken en was daarmee ook de eerste grote stap in de richting van het huidige internet.

Arpanet in 1980
Arpanet in 1980

Tussen 1974 en 1984 ontstonden er verschillende computernetwerken, zoals MFEnet, SPAN, Usenet, Bitnet, CSNet, EUnet en EARN, die allemaal gekoppeld werden aan het netwerk van Arpanet. Op 3 mei 1978 ontvingen 400 gebruikers van Arpanet voor de allereerste keer een ongewenste e-mail. Marketingmedewerker Gary Thuerk stuurde een aankondiging naar aanleiding van de lancering van nieuwe modellen van DEC-20-computers en kreeg het aan de stok met het Ministerie van Defensie vanwege het versturen van spam. Aan het begin van de tachtiger jaren werd Arpanet opgesplitst in het National Science Foundation Netwerk en Milnet, een militair netwerk dat niet rechtstreeks met het publieke netwerk verbonden was.

Het NFSNet werd het middel voor uitwisseling van digitale informatie tussen universiteiten. TCP/IP werd vooral succesvol vanwege het UNIX-besturingssysteem dat tegen 1983 algemeen gebruikt werd. De echte groei van het internet kwam pas na 1985 toen steeds meer UNIX-netwerken, Local Area Networks en Wide Area Networks rechtstreeks op Arpanet werden aangesloten. Vooral de commercialisering van de TCP/IP-technologie door SUN Microsystems en de verspreiding van Ethernet, door onder meer Xerox en 3Com, zorgden voor deze enorme groei. In 1983 stapte men geheel over op TCP/IP en daarmee was het internet zoals we dat nu kennen geboren.

Krajicek haalt Gasquet en Haas naar Rotterdam

Toernooidirecteur Richard Krajicek heeft Richard Gasquet en Tommy Haas gestrikt voor het ABN Amro World Tennis Tournament. Gasquet is in februari voor het derde jaar op rij te bewonderen in Rotterdam, terwijl Haas zijn debuut maakt.

In totaal liggen nu zes spelers vast. Eerder verzekerde Krajicek zich al van de komst van Juan Martin del Potro, Jo-Wilfried Tsonga, Milos Raonic en Grigor Dimitrov.

Gasquet is de mondiale nummer tien en veroverde afgelopen seizoen drie toernooizeges. "Richard Gasquet staat alweer een jaar op de plaats waar hij op basis van zijn talent hoort te staan, de top tien van de wereld", zegt Krajicek. De Fransman reikte vorig jaar tot de laatste acht, zijn beste resultaat in Rotterdam.

Haas won dit seizoen twee titels, waaronder het ATP-toernooi in Wenen anderhalve week terug. In de finale versloeg hij Robin Haase. De Duitser staat momenteel twaalfde op de wereldranglijst en was tien jaar geleden nog tweede van de wereld.

"Het is mooi dat Haas eindelijk debuteert in Rotterdam", zegt Krajicek. "We hebben in het verleden al vaker contact gehad, maar het is er nooit van gekomen."

Ecclestone ook in Engeland voor rechter

Formule 1-baas Bernie Ecclestone moet zich nu ook in Engeland verantwoorden voor de rechter. De 83-jarige Engelsman wordt samen met twee andere partijen aangeklaagd voor zo'n 105 miljoen euro.

Een Duits mediabedrijf claimt dat bedrag omdat een belang in de F1 voor een te laag bedrag was verkocht. Constantin Medien vindt dat zijn eigen belang in de F1 daardoor minder waard is geworden.

De zaak komt voort uit een Duitse rechtszaak waar Ecclestone bij betrokken is. De Duitse bank BayernLB verkocht zijn belang in de Formule 1 aan investeringsgroep CVC Capital Partners in 2006. Die verkoop was verdacht omdat Ecclestone risicomanager Gerhard Gribkowsky van de bank 32 miljoen dollar betaalde.

Gribkowsky werd voor het aannemen van de betaling al veroordeeld tot 8,5 jaar celstraf. Een Duits hof beslist volgend jaar of Ecclestone terecht moet staan wegens omkoping. De betaling aan Gribkowsky zou gedaan zijn om hem te overtuigen het belang voor een te lage prijs van de hand te doen. Ecclestone beweert dat hij werd afgeperst.

Westerhof direct onderuit in Eckental

Boy Westerhof is er dinsdag niet in geslaagd de eerste ronde van het challengertoernooi in Eckental te overleven. De 28-jarige Assenaar was op het Duitse tapijt niet opgewassen tegen Ruben Bemelmans, de nummer zeven van de plaatsingslijst. De Belg zegevierde in iets meer dan een uur tijd met tweemaal 6-4.

De nederlaag was geen schande, aangezien Bemelmans 110 plekken hoger op de wereldranglijst staat. Westerhof is de mondiale nummer 260. Het is al de tweede week op rij dat hij sneuvelt in de eerste ronde. Hetzelfde lot was Westerhof in Kazan al beschoren. Westerhof was de enige Nederlandse deelnemer in Eckental.

Rinus maakt lied vůůr Zwarte Piet

Terwijl half Nederland als een zwakzinnige reageert op de Zwarte Piet-discussie vertelt onze eigen knuffelmongool Rinus hoe het echt zit.

In zijn nieuwe lied zingt Rinus namelijk dat Zwarte Piet Zwart is omdat hij door de schoorsteen moet. Ja mensen, daar hadden jullie niet aan gedacht he. Piet is geen slaaf maar een man in loondienst die zwart is dankzij de schoorsteen. Enfin, als we de discussie nu kunnen afsluiten met het lied van Rinus zou dat top zijn. Hier kun je de clip bekijken! 

'Inzet drones bij grote brand mag'

De brandweer mag drones inzetten bij rampen, zoals een grote brand. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. "Ja, het kan", zei hij onomwonden.

Opstelten zei dat er geen nadere regelgeving nodig is voor de inzet van onbemande vliegtuigjes. Wel wil hij dat alle hulpdiensten de drones op dezelfde manier inzetten, met dezelfde waarborgen voor de privacy en de veiligheid voor de luchtvaart.

Er is wel een uitzondering: drones mogen niet worden ingezet in gebieden waar het luchtruim wordt beheerd door de luchtverkeersleiding. Dan is bijvoorbeeld het geval in de buurt van Schiphol, waar de inzet van onbemande vliegtuigjes problemen zou kunnen opleveren voor de veiligheid.

Peter Oskam (CDA) vroeg dinsdag aandacht voor de kwestie, naar aanleiding van een item van het televisieprogramma EenVandaag. Daarin beklaagde de brandweer zich dat drones nu aan de grond staan vanwege onduidelijke regelgeving. Onbemande vliegtuigjes met hun camera's aan boord zouden van grote waarde kunnen zijn, bijvoorbeeld bij een uitslaande brand.

Huawei op twee na grootste telefoonmaker

De Chinese telefoonfabrikant Huawei is in het derde kwartaal uitgegroeid tot de op twee na grootste telefoonproducent wereldwijd. De fabrikant heeft een marktaandeel van 5,1 procent. Alleen Apple en Samsung blijven de Chinese producent nog voor. Dat blijkt uit een rapport van marktonderzoeksbureau Strategy Analytics.

Huawei verscheepte in het derde kwartaal 12,7 miljoen telefoons uit zijn fabrieken naar winkels wereldwijd. Dat is een stijging van 67 procent ten opzichte van een jaar geleden. Ondertussen zag Apple zijn marktaandeel met 2,2 procentpunt dalen naar 13,4 procent. Samsung blijft marktleider met een aandeel van 35 procent. Fabrikanten LG en Lenovo completeren de top vijf.

Huawei is aan een opmars bezig in Noord-Amerika en Europa. Het bedrijf claimde twee maanden geleden al de nummer drie te zijn van Nederland, maar onderbouwde dit niet met harde cijfers. Met de Ascend P6 heeft het telefoonbedrijf een geavanceerde en betaalbare smartphone. Daarnaast doet Huawei het goed in China met simpelere telefoons.

Niet alle merken zijn overal even populair. Lenovo is bijvoorbeeld enkel groot in China. Deze Chinese fabrikant, die in het westen vooral naam heeft gemaakt op de computermarkt, wil binnen twee jaar zijn telefoons in de markt zetten in Noord-Amerika en Europa.

In totaal werden in het derde kwartaal 251 miljoen telefoons verscheept. Dat is een groei van 45 procent ten opzichte van vorig jaar en tevens een record voor de markt. Verscheepte telefoons zeggen nog niets over de daadwerkelijke verkoop, maar het is wel een goede indicatie voor de populariteit van bepaalde merken.

Man vast voor beschieten woonwagenkamp

Een 40-jarige man uit Oss is aangehouden voor een schietpartij zondagochtend op een woonwagencentrum in het Brabantse Lith. De man meldde zich zondagavond zelf bij de politie. Hij zit vast, laat de politie dinsdag weten. Bij de Ossenaar thuis zijn meerdere vuurwapens gevonden.

Bij de schietpartij op het kamp aan de Lithsedijk raakte niemand gewond. Wel raakte een woning flink beschadigd. De politie onderzoekt de aanleiding van de schietpartij.

Interview: Art Rooijakkers over Wie is de Mol? (2014)

Het heeft maar liefst zeven nominaties gekost, maar ruim een week geleden won het AVRO-programma Wie is de Mol? dan toch de Gouden Televizier-Ring. Het programma is al sinds 2000 op de buis, maar greep bij de prestigieuze televisieprijs steeds net mis. Tot dit jaar, toen de dramaseries Divorce en Flikken Maastricht tot de concurrentie behoorden. "Er was veel blijdschap," vertelt presentator Art Rooijakkers in een interview met FOK!. "Er klonk een enorme oerkreet en iedereen vloog elkaar in de armen."

PSV-trainer: "Talenten leren steeds meer bij"

De drie beloftenteams in de Jupiler League hebben moeite om mee te komen op het tweede Nederlandse niveau. Het trio bezet plaats veertien, vijftien en zestien.

Van de drie is Jong PSV de hoogstgeklasseerde. Ondanks de matige prestaties is trainer Darije Kalezic enthousiast over de ontwikkeling die zijn jeugdige formatie sinds de start van het seizoen heeft doorgemaakt.

"Veel jongens hadden nog totaal geen ervaring in het betaald voetbal. Ze leren steeds meer bij", zo liet de voormalige hoofdtrainer van onder meer De Graafschap ontvallen in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

De afgelopen speelronde trok Jong PSV aan het langste eind tegen Telstar (3-1). "We hadden alleen Peter van Ooijen en Stanislav Manolev uit de A-selectie tot onze beschikking", aldus Kalezic. "Als ik kijk hoe Manolev de jongeren bij de hand neemt, daar geef ik hem een groot compliment voor."

Zombies worden student fataal

De zombie apocalypse heeft dit weekend opnieuw een leven geëist. In Californië is een 22-jarige student tijdens de zombiejacht neergeschoten.

Paul Bracamontes uit Fullerton woonde zaterdagavond een feestje bij toen hij ineens begon te raaskallen over zombies. Hij riep dat hij een vuurwapen nodig had en ging op weg. Uiteindelijk kwam hij in een achtertuin terecht.

Hier schreeuwde de student door een glazen schuifpui naar de bewoners van het pand, die hij aanzag voor zombies. Hij dreigde het gezin wat aan te doen. Uiteindelijk sloopte hij het glas en betrad de woning.

Dat had Brocamontes beter niet kunnen doen. Een van de bewoners pakte een vuurwapen en schoot de zombiejager hartstikke dood. Vandaag zal sectie op zijn lichaam worden verricht om te onderzoeken of de jongeman onder invloed was van alcohol of drugs.


Opnieuw is een held van ons heengegaan...

Steijn: "Lijkt wel amateurclub, ongelofelijk"

Maurice Steijn steekt zijn frustratie naar aanleiding van de slechte omstandigheden bij ADO Den Haag niet onder stoelen of banken. De club kende een allesbehalve soepele voorbereiding op het bekerduel met MVV.

Door de harde wind bood het oude Zuiderpark-stadion, waar de selectie trainde, een hoop gevaren. Bovendien was het veld onbespeelbaar en ontbraken de speellijnen. Steijn had vooraf nog aangegeven dat hij gebruik wilde maken van het Zuiderpark.

"Blijkbaar is er weer eens wat fout gegaan in de communicatie. Dat schiet allemaal lekker op. Het lijkt hier af en toe wel een amateurclub. Ook de verwarming en de boiler zijn kapot. Spelers staan hier letterlijk onder een koude douche. Ongelofelijk toch?" zegt hij tegen Algemeen Dagblad.

De selectie traint op het natuurgras in het Zuiderpark, om optimaal voor te bereiden op de komende twee wedstrijden tegen MVV en AZ. In het eigen Kyocera Stadion is recent kunstgras aangelegd.

Spaans vooronderzoek naar spionage NSA

De Spaanse openbaar aanklager heeft een vooronderzoek ingesteld naar de Amerikaanse spionagepraktijken in Spanje. De Spaanse krant El Mundo schreef maandag dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in een maand tijd gegevens over meer dan zestig miljoen Spaanse telefoongesprekken heeft verzameld.

Het onderzoek dat nu is ingesteld is bedoeld om te bepalen of de Spaanse wet is overtreden en of er een formeel onderzoek moet worden ingesteld. Het vooronderzoek kan enkele weken duren.

Lucius hoopt op bekerstunt

Tijdens edities van de KNVB beker stond Theo Lucius in dienst van onder meer PSV en Feyenoord vaak tegenover amateurs. Dit jaar maakt hij het toernooi vanaf de andere kant mee. De drievoudig international werkt inmiddels zijn wedstrijden af voor de amateurs van Kozakken Boys.

Met die club staat hij dinsdagavond tegenover FC Utrecht, een van zijn voormalige werkgevers. "Als Utrecht gewoon scherp is, winnen ze hier", zo plaatst hij zijn team in de favorietenrol. Hij doet dat ten overstaan van het Algemeen Dagblad. "Wij hopen op een off-day voor hen, dan weet je het maar nooit. Maar op basis van hun conditie en voetballend vermogen zijn zij zwaar favoriet."

Lucius is blij met de loting, die de Utrechters als tegenstander opleverde. "Dat is het mooie aan een bekertoernooi, kleinere clubs hebben niets te verliezen. Terwijl er voor profclubs eigenlijk helemaal niets te winnen valt."

Vrouw verstopte baby in kofferbak

Een vrouw in Frankrijk heeft een baby meer dan een jaar verborgen gehouden in de kofferbak van een auto. Automonteurs vonden het kind toen de wagen eind vorige week naar een garage in de Franse streek Dordogne werd gebracht.

Het kind, een meisje, was naakt en vertoonde ernstige groeiachterstand, melden Franse kranten. Haar leeftijd wordt geschat tussen de vijftien en 24 maanden.

De 45-jarige vrouw van Portugese komaf is aangehouden op verdenking van ernstige verwaarlozing en mishandeling van een kind. Haar 40-jarige man, eveneens afkomstig uit Portugal, is ook aangehouden. Hij zou niet van het bestaan van het kind hebben afgeweten, wat door de autoriteiten nader wordt onderzocht.

Het stel heeft drie andere kinderen, een meisje van 4 en twee jongens van 9 en 10 jaar, die gewoon naar school gingen en waar nooit iets bijzonders aan was opgevallen. De kinderbescherming heeft zich over hen ontfermd.

Willem-Alexander en MŠxima bezoeken Poetin

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden volgende week vrijdag door de Russische president Vladimir Poetin ontvangen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bekendgemaakt. Het staatshoofd en zijn vrouw zijn volgende week in Rusland voor de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar.

Tot nu toe was onduidelijk of de koning en koningin president Poetin ook zouden ontmoeten. Premier Mark Rutte (VVD) liet eerder deze maand weten dat er nog gewerkt werd aan een mogelijk ontmoeting.

Het kabinet wil met het bezoek van de koning, ondanks de diplomatieke spanningen van de laatste weken, de goede relaties tussen de landen onderstrepen. Wat de precieze rol van de koning daarin is, wilde Rutte eerder niet zeggen.

De gemoederen tussen Nederland en Rusland liepen hoog op door een reeks incidenten. Zo werd in Den Haag een Russische diplomaat gearresteerd, terwijl Rusland een schip van Greenpeace enterde dat onder Nederlandse vlag voer.

Behalve een bezoek aan Poetin wonen koning Willem-Alexander en koningin Máxima volgende week zaterdag een concert bij van het Koninklijk Concertgebouworkest in Moskou.

$1.1 Miljard boete voor Rabobank

Rabobank heeft een boete gekregen van omgerekend 774 miljoen euro vanwege de betrokkenheid bij de Libor-fraude. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag bekendgemaakt samen met de Amerikaanse en Britse toezichtcollega's.

De Rabobank heeft volgens de toezichthouders tussen 2005 en 2010 de belangrijke rentegraadmeter Libor gemanipuleerd door valse data aan te leveren. Er waren dertig medewerkers van de Rabobank op enigerlei manier betrokken bij de fraude. Ook maakten enkele werknemers afspraken met andere banken over het frauderen met de rentestand.

Rabobank heeft nu de op een na hoogste boete gekregen in het Libor-schandaal. UBS kreeg vorig jaar al een boete van omgerekend 1,1 miljard euro. Royal Bank of Scotland en Barclays kregen boetes van respectievelijk 450 en 340 miljoen euro. Van de boete van 774 miljoen euro is zeventig miljoen euro opgelegd door DNB.

Rabobank laat in een verklaring weten dat niemand in de top van de bank betrokken was bij of wist van het frauderen met de Libor. De boerenleenbank stelt dat het gedrag van de werknemers 'ontoelaatbaar' was. Ook vindt de bank dat de interne controlesystemen onvoldoende op orde waren en dat de gevaren bij het doorgeven van de data niet genoeg zijn onderkend.

De dinsdag afgetreden topman Piet Moerland zegt het gedrag van de werknemers te betreuren. "Dit had nooit mogen gebeuren bij Rabobank", vindt de topman. "Rabobank heeft alle begrip voor de verontwaardiging die dit oproept, zowel binnen onze organisatie als daarbuiten. Dergelijk gedrag is volledig in strijd met onze kernwaarden, waarvan integriteit de belangrijkste is."

De Libor-fraude kwam vorig jaar zomer aan het licht. Rabobank was de enige Nederlandse bank die betrokken was bij de Libor-fraude. ING kreeg eerder al wel straf opgelegd vanwege de manipulatie van de Sibor, de Singaporese rentegraadmeter.

Notarisdiensten tussen de rookworsten

Nederlandse consumenten kunnen in de toekomst ook naar de HEMA wanneer ze een samenlevingscontract of een testament willen laten opstellen. Dat maakte de winkelketen dinsdag bekend bij het introduceren van zijn notarisdienst. Voor een vaste prijs van 125 euro kunnen zij daar een contract laten opstellen en ondertekenen.

Het opstellen van een akte kan via internet, waarna een conceptversie via e-mail wordt opgestuurd. Consumenten kunnen zelf kiezen welke notaris de akte moet ontvangen. Zij nemen vervolgens contact op met de gekozen notaris om de akte te ondertekenen. Daarna is het document rechtsgeldig.

Bij het bedrag van 125 euro is de btw inbegrepen, net als de kosten voor het ondertekenen bij de notaris en het bewaren van de akte. De notarisdienst is de zoveelste dienst die HEMA buiten het 'traditionele' warenhuisconcept aanbiedt. De winkelketen biedt onder meer ook al verzekeringen en cursussen aan.

KaapverdiŽ wil via tribunaal alsnog naar WK

Kaapverdië legt zich nog steeds niet neer bij de uitsluiting uit de WK-kwalificatiereeks. De voetbalbond van het Afrikaanse land is naar het CAS gestapt, zo maakte het internationaal sporttribunaal dinsdag bekend. Een beroep bij wereldbond FIFA leverde Kaapverdië, dat werd gestraft voor het opstellen van een geschorste speler, niets op

De speler in kwestie, Fernando Varela, liep in een kwalificatieduel in maart tegen een rode kaart aan en werd voor vier duels geschorst. Varela deed begin vorige maand desondanks gewoon mee tegen Tunesië.

De Tunesiërs tekenden succesvol protest aan, waardoor de 2-1 nederlaag werd omgezet in een reglementaire 3-0 overwinning. Daardoor mocht niet Kaapverdië, maar het door Ruud Krol gecoachte Tunesië deelnemen aan de beslissende play-offs. Het heenduel van die tweeluik eindigde ruim twee weken terug in 0-0.

De Kaapverdianen willen dat de uitslag uit de boeken wordt geschrapt en dat zij alsnog de plek van Tunesië mogen innemen. Op 17 november staat de return in Kameroen gepland.

Boogerd zou dopinggebruik zoontje toestaan

Michael Boogerd zou dopinggebruik van zijn zoontje niet afkeuren. Dat stelt de voormalig wielrenner dinsdagavond in het televisieprogramma De Week van Filemon, waarin hem gevraagd werd wat hij zijn zoon zou adviseren mocht die ooit in de situatie geraken. "Ik heb mijn hart op de tong en zou niet zo snel zeggen: doe niet hetzelfde als papa. Dat zeg ik eerlijk", zegt Boogerd. Volgens de Hagenaar zou het in zijn geval hypocriet zijn om doping af te keuren.

Boogerd, die in 2007 stopte, gaf in maart toe gedurende bijna zijn hele carrière doping te hebben gebruikt. Hij had zich echter liever nog steeds in stilzwijgen gehuld. "Ik ben heel eerlijk als ik zeg dat ik niet uit schuldgevoel bekend heb, had liever mijn leven blijven leiden zoals het ging."

Volgens Boogerd werd de druk van buitenaf echter te groot. De spreekwoordelijke druppel was dat hij tijdens een voetbalwedstrijd van zijn zoontje door een klein jongetje werd aangesproken over de dopingbeschuldigingen.

Boogerd droomt dat voor de jonge Maiky, die in 2004 werd geboren, een glansrijke wielercarrière is weggelegd. "Ik fantaseer wel eens dat die kleine man wielrenner wordt en dat die de koersen wint die papa nooit heeft gewonnen. Ik zou dat toch wel stoer vinden als hij opeens Luik-Bastenaken-Luik wint of de Ronde van Vlaanderen." Zelfs al mocht daar dus doping voor nodig zijn.

Brawn vertrekt bij Mercedes

Ross Brawn zal aan het eind van het jaar het Formule 1-team Mercedes gaan verlaten. De Britse teambaas is er niet in geslaagd om met het team uit Brackley een akkoord te bereiken over de rol die hij volgend seizoen zou moeten gaan vervullen.

Brawn wilde de algemene leiding houden over het F1-project van Mercedes, maar het team wilde de taken meer op gaan splitsen. Na het vertrek van de Brit zullen Paddy Lowe, Toto Wolff en Niki Lauda hier invulling aan geven. Lowe wordt verantwoordelijk voor het technische en sportieve gedeelte, Wolff zal het politieke en financiële gedeelte runnen en Lauda is een niet uitvoerend directeur bij het team uit Brackley.

Het is nog niet bekend wat de 58-jarige Brawn nu zal gaan doen. De Brit wordt zowel gelinkt aan Honda dat in 2015 in de Formule 1 terugkeert als aan autosportfederatie FIA. Mocht hij voor die laatste partij kiezen dan komt hij in FIA-president Jean Todt een oude bekende tegen. Samen met de Fransman en coureur Michael Schumacher vormde Brawn jarenlang een ijzersterk trio bij Ferrari.

Vrijgezel hakt 'nutteloze' piemel af

Yang Hu was zijn vrijgezellenbestaan zo beu, dat hij een drastische maatregel nam. De 26-jarige Chinees pakte een mes en sneed zo zijn spermaspeer eraf! Het familiewapen was toch nutteloos geworden, zo oordeelde de beste man.

Al jarenlang maakt Hu lange dagen bij een fabriek in Jiaxing, alwaar hij voor een scheet en twee knikkers onze duurbetaalde kleren in elkaar naait. Hij werkt zo hard, dat hij nog nooit een vrouw had ontmoet. Zondagavond liepen na het werk de gemoederen zo hoog op, dat hij de schaar in zijn jongeheer zette.

De zaadstengel diende toch geen enkel doel, aldus de jonge Chinees. Bovendien zou deze heldendaad hem ervan weerhouden ooit nog aan vrouwen te denken. Uiteindelijk bleek hij toch te snel te hebben gehandeld, want de jongeheer kreeg spijt.

Hevig bloedend stapte Hu op zijn fietsje en toog naar een nabijgelegen ziekenhuis. Hier vertelden ze hem dat ze hem niet konden helpen, aangezien hij zijn paarsgepunte lans was vergeten mee te nemen. En weer stapte de Chinees op zijn stalen ros.

Thuis haalde Hu zijn piemel op en fietste weer naar het ziekenhuis. Opnieuw bleek men hem daar niet te kunnen helpen. Omdat de eenogige slang te lang geen bloed had gekregen, was het onmogelijk geworden om deze weer aan de Aziaat vast te naaien.

Hu's vrienden hebben felle kritiek geuit op het bewuste ziekenhuis. Had men hem daar met een ziekenauto over en weer gereden, dan was zijn jongeheer misschien nog te redden geweest.

Bijleveld: democratie is geen vanzelfsprekendheid

Op 30 november begint de viering van tweehonderd jaar koninkrijk. Twee jaar lang wordt 'de verjaardag van het Koninkrijk der Nederlanden' gevierd. Novum Nieuws sprak maandag met Ank Bijleveld, de commissaris van de koning in Overijssel en voorzitter van het nationaal comité dat de viering organiseert.

Wat gaan we op 30 november eigenlijk vieren?

"We vieren vanaf die datum tot in september 2015 dat we tweehonderd jaar een onafhankelijk koninkrijk zijn. De democratische ontwikkeling heeft van 1813 tot 1815 vorm gekregen. Het stelsel dat we tot op de dag van vandaag hebben is geen vanzelfsprekendheid, en daarom is het goed daar aandacht aan te besteden. We doen dat door feestelijkheden en serieuze onderwerpen te combineren."

Dat is geen makkelijke opdracht. Weinig mensen zullen spontaan een fles champagne ontkurken als ze denken aan grondrechten, actief burgerschap en persoonlijke vrijheden.

"Het zou mooi zijn als mensen eens onder genot van een glas wijn zouden nadenken en praten over wat die verworvenheden voor ons betekenen. Dat we in Nederland bijvoorbeeld de vrijheid hebben om te zeggen wat we denken. Natuurlijk hoef je daar niet dagelijks mee bezig te zijn, maar mensen zijn zich nu te weinig bewust van die verworvenheden. Daar mag best meer over gesproken worden."

Praten over en vieren van zaken als vrijheid en democratie in algemene zin kan nuttig zijn, maar discussies over dit soort onderwerpen worden pas interessant op het moment dat zaken als vrijheid van vereniging gaan schuren, zoals bij pedovereniging Martijn bijvoorbeeld. Gaat het ook daarover?

"Dat wij vrijheid van meningsuiting kennen betekent niet dat er geen grenzen zijn die overschreden kunnen worden. Maar waar die grens ligt, daar gaan we het zeker over hebben, en dat is ook goed. Zo gaan we volgend jaar op 29 maart bij een symposium over grondrechten in Den Haag een aantal historische debatten naspelen, zoals die over het vrouwenkiesrecht. Dat kennen we sinds 1917, maar je ziet dat dit voor een partij als de SGP nog steeds een lastig punt is."

De aftrap vindt op 30 november plaats met het naspelen van de landing van prins Willem Frederik, die later koning Willem I werd, op het strand van Scheveningen. Het is te hopen dat het weer minder onstuimig is dan vandaag (maandag, red.).

"Ja, we zijn blij dat het vandaag niet is, want Huub Stapel, die Willem Frederik speelt, komt in een open roeiboot aan. Maar als de weersomstandigheden het niet toelaten dan moeten we een andere boot nemen, eentje die niet open is. Maar het wordt hoe dan ook een prachtige dag."

Overlevenden herdenken superstorm Sandy

Overlevenden van de superstorm Sandy herdenken dinsdag dat het precies een jaar geleden is dat de storm aan land kwam in de Amerikaanse staten New York en New Jersey. Langs de hele Oostkust worden kaarsjes aangestoken en knippen mensen zaklampen aan. Met de herdenking, die Light the Shore wordt genoemd, willen ze symbolisch hun overwinning op de duisternis die Sandy meebracht laten zien. Hoewel ze de duisternis hebben overwonnen, zijn nog altijd duizenden mensen ontheemd.

Sandy kwam op 29 oktober 2012 rond 19.30 uur aan land. De storm bracht enorme hoeveelheden regen met zich mee. Het dichtbevolkte Long Island en de kust van New Jersey kregen te maken met zware overstromingen. Ook in New York bereikte het waterpeil ongekende hoogten. Het metrostelsel liep onder water en een deel van Manhattan kwam zonder stroom te zitten. In totaal eiste de storm 181 levens. De schade beliep 65 miljard dollar.

In Staten Island herinneren in het straatbeeld nog altijd veel dingen aan de storm. In voortuinen liggen nog grote bergen puin, woningen zijn dichtgespijkerd en op veel voordeuren staat een waarschuwing dat het pand niet geschikt is voor bewoning. Hoewel sommige mensen hun huizen stukje bij beetje weer opbouwen en anderen alweer in hun deels gerepareerde woning zijn getrokken, hebben veel mensen simpelweg geen geld om hun huis te herbouwen. Soms wachten ze nog op geld van de verzekeringsmaatschappij, in andere gevallen op noodhulp van de regering. Ook komt het voor dat ze worden tegengewerkt door de bureaucratie. Die mensen wonen in bij familieleden of zijn in tijdelijke behuizing getrokken.

In totaal werden 27 duizend huishoudens in New Jersey en New York zwaar getroffen door de storm. De federale hulpdienst FEMA betaalde ruim 1,4 miljard dollar (ruim een miljard euro) uit aan 182 duizend mensen. De staten zelf zijn echter een stuk trager met het uitkeren van vergoedingen voor huiseigenaren die te weinig geld hebben voor het herbouwen van hun huis. Dit leidt tot uitzichtloze situaties. Een jaar na de storm weten veel overlevenden niet waar ze aan toe zijn en wat de toekomst voor hen in petto heeft.

PVV niet langer grootste oppositiepartij

Door het vertrek van Louis Bontes is de PVV niet langer de grootste oppositiepartij. De fractie van Geert Wilders bestaat nu uit veertien Kamerleden, een minder dan de SP. Omdat de PVV bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 meer stemmen kreeg dan de SP gold de partij van Wilders als grootste oppositiepartij.

De grootste oppositiepartij krijgt bij grote debatten, zoals de algemene beschouwingen, als eerste het woord. Dit recht is vanaf nu voorbehouden aan de SP. In plaats van elf zijn er nu twaalf fracties, die allemaal het woord mogen voeren bij debatten.

Het afsplitsen van kan nog een andere consequentie hebben. De PVV en de SP hadden samen dertig zetels, precies genoeg voor het aanvragen van een spoeddebat. Dit is nu niet langer het geval, al zei Bontes dinsdag dat hij mee blijft stemmen met de PVV en ook hun debataanvragen steunt.

Ook vorig jaar splitsten PVV'ers zich af. Aan het einde van het eerste kabinet-Rutte was de PVV in vier fracties uiteengevallen. Eerst stapte Hero Brinkman op, die als eenmansfractie verder ging. Daarna gaven Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven aan niet langer deel uit te willen maken van de PVV. Zij gingen samen door. Ook Jhim van Bemmel splitste zich af.

Pitbull bijt baasjes kloten af

Een 30-jarige man uit Milaan is gruwelijk verminkt door zijn huishond. De pitbull heeft namelijk zijn kloten afgerukt.

De vriendin van de onfortuinlijke Italiaan vond het maar wat vreemd dat ze al een tijdje niets van haar vriend had vernomen. Hierop sloeg ze groot alarm. Uiteindelijk werd de arme drommel bewusteloos in zijn appartement aangetroffen.

De beste man bleek te zijn aangevallen door een van zijn twee pitbulls. De hondenliefhebber is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

Of het zaakje nog kan worden aangenaaid, is helaas onbekend. Evenmin bekend is of de man, een suikerpatiënt, van zijn stokje is gegaan door de pijn en het bloedverlies of dat hij vooraf al buiten westen is geraakt.

Dat is dus...

Advies Staatsbosbeheer: blijf nog uit de bossen

Wandelaars wordt afgeraden de komende dagen een bos te bezoeken door de nasleep van de verwoestende storm van maandag. Vooral in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe is het nog gevaarlijk door loshangende takken en instabiele bomen. Dat laat Staatsbosbeheer dinsdag weten.

Boswachters zijn druk met het opruimen van de ravage. Hoelang dat nog duurt, is onbekend. De boswachters zetten alle zeilen bij om de bospaden weer begaanbaar te maken voor bezoekers.

Op de Waddeneilanden bereikte de storm maandag een orkaanwindkracht. Daar is het dan ook nog heel gevaarlijk. De boswachter van Terschelling telde vijfhonderd omgevallen bomen.

Omvallende bomen en waaiende takken hebben in heel Nederland voor veel schade gezorgd. Volgens alarmeringen.nl moest de brandweer in totaal 10.407 keer uitrukken in verband met de zwaarste storm in jaren.

Bontes gaat door als eenmansfractie

Louis Bontes geeft zijn Kamerzetel niet op en gaat door als eenmansfractie. Dinsdagochtend werd hij uit de PVV-fractie gezet. Bontes liet weten dat hij als eenmansfractie wel alle voorstellen van de PVV zal steunen.

"Dit is geen politiek probleem, maar een organisatorisch probleem", zei Bontes, die de partijstructuur van de PVV hekelt. "Ik steun de uitgangspunten van de PVV volledig."

Bontes zei vorige week woensdag bij Pauw & Witteman al dat hij als eenling door zou gaan als de PVV hem uit de fractie zou zetten. Bontes, die bij de laatste verkiezingen slechts 958 voorkeurstemmen kreeg, vindt niet dat hij het mandaat van de kiezer ontbeert.

Volgens Bontes is zijn verbanning uit de PVV-fractie geen oplossing. "Ik begrijp het niet goed. Je hebt een kritisch persoon in de fractie, maar los je de problemen op door die eruit te gooien? Ik had Wilders anders ingeschat."

Wilders zei dinsdagochtend dat de fractie unaniem heeft besloten om Bontes weg te sturen. "Pijnlijk", vindt Bontes dat hij helemaal alleen stond. Hij vindt niet dat hij fouten heeft gemaakt. "Ik heb gedaan zoals mijn hart het ingaf."

In een interview met RTL Nieuws zei Bontes dinsdag dat hij de opmerking van PVV-Kamerlid Dion Graus, die zei dat figuren als Bontes vroeger zouden worden gekielhaald, als een 'klap in het gezicht' had ervaren. "Je kunt iemand ook wegsturen zonder die harde woorden", zei hij. "Ik ga de vuile was over alle incidenten binnen de fractie ook niet naar buiten brengen."

Bontes trad onlangs terug als penningmeester uit het fractiebestuur, dat volgens hem een 'wassen neus' is. Hij had moeite met de dubieuze uitgaven. Dat hij uit het fractiebestuur stapte is volgens Bontes niet door hem naar buiten gebracht. "Dat heeft iemand anders gedaan."

Hotel in Vught omsingeld om aanhouding verdachte

Een hotel van Van der Valk in Vught is dinsdag omsingeld door de politie. Agenten willen een verdachte aanhouden die zich in het hotel zou ophouden, laat een politiewoordvoerder weten. Omdat de verdachte mogelijk gewapend is, is het hotel ontruimd.

Bij de actie zijn tientallen agenten ingezet. Ze zijn gewapend en dragen kogelvrije vesten. Sommigen hebben volgens Omroep Brabant ook een bivakmuts op. Boven het hotel vliegt een politiehelikopter. Alle vluchtroutes worden in de gaten gehouden.

De zegsman omschrijft de verdachte als 'vuurwapengevaarlijk'. Waar de gezochte persoon van wordt verdacht wil de politie niet zeggen.

Storm

Zo! Dat was weer eens een stormklassieker in Nederland. Het heeft dertien jaar geduurd, maar dan heb je ook wat. Voor wie geen schade heeft, was het even lekker uitwaaien. Keihard tegen de wind in worstelen met de fiets aan de hand, om vervolgens alle gemaakte meters in drie seconden in omgekeerde richting af te leggen. De hond in de juiste windrichting plaatsen, zodat hij niet over zichzelf of anderen heen zou piesen. Idiote foto’s maken met het haar in richtingen die de sterkste fixerende gel niet aan kan. De storm nodigt uit om te spelen met de wind.

Excuses Lotus voor taalgebruik in India

Het Lotus F1 Team heeft excuses aangeboden voor het taalgebruik dat er in de slotfase van de Grand Prix van India over de boordradio te horen was. Verantwoordelijk hiervoor was Alain Permane, die later naar verluidt zelfs doodsbedreigingen heeft ontvangen.

Het draaide om Kimi Räikkönen die op versleten banden rondreed en zijn teamgenoot Romain Grosjean de derde positie niet cadeau wilde doen. Hoofdengineer Permane schreeuwde daarna over de boordradio tegen Räikkönen: "Get out of the fucking way!" De Fin was hiervan niet gediend en schreeuwde terug: "Don't fucking shout at me."

Teambaas Eric Boullier komt op het voorval terug. "Achteraf gezien had de radioboodschap veel minder emotioneel gekund. Veel mensen waren er nogal verbaasd over en namens het team kan ik er alleen maar excuses voor aanbieden. Het zal niet weer gebeuren."

In de race op het Buddh International Circuit werd Grosjean uiteindelijk derde en Räikkönen zevende. De Fin kwam twee ronden voor het einde uiteindelijk binnen voor nieuw rubber en zette in de slotronde nog de snelste ronde van de race neer.

Van Bommel speelde geen rol in rapport Forum PSV

Mark van Bommel heeft geen rol gespeeld in het rapport van Forum PSV, waarin stevige kritiek wordt geuit op het handelen van de directie en de raad van commissarissen. Dat zei de vorig jaar gestopte voetballer dinsdag tegen Radio 538. Van Bommel zou eigenlijk zitting nemen in het Forum, maar kwam daar door omstandigheden niet aan toe. "Omdat ik heel druk was, ben ik alleen bij de laatste vergadering geweest. Toen was het rapport al klaar."

Het 13-koppige forum stelde een halfjaar geleden na teleurstellende resultaten en wangedrag van enkele spelers een onderzoek in naar de clubcultuur bij PSV. Maandag na het uitlekken van het rapport werd Van Bommel genoemd als lid van het Forum, net als oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband en PSV-perschef Jeroen van den Berk.

Volgens het Forum ontbreekt het PSV 'aan een langetermijnvisie en strategie die is verbonden aan de club en niet aan personen'. Van Bommel kan zich voor een groot deel vinden in de 25 aanbevelingen die werden gedaan.

"In principe zitten er wel dingen in waar ik het mee eens ben, maar alleen wil ik me er niet aan verbinden, omdat ik helemaal niet aanwezig ben geweest bij de totstandkoming van het rapport", zegt Van Bommel. "Als je nergens van af weet, en in een keer een rapport voor je neus krijgt, kun je niet zeggen: ik doe mee."

Een van de kritiekpunten is dat PSV warmer moet worden. Van Bommel ziet zijn voormalige werkgever Bayern München als een goed voorbeeld. "Bij Bayern heb je het gevoel dat iedereen wil dat het eerste elftal goed speelt en gaat winnen. Daar doen ze ook alles voor. Op alle niveaus. Bij de directie, bij de commerciële afdeling, bij de persafdeling en ook de fysiotherapeut."

Van Bommel snapt ook waarom. "Als Bayern een prijs wint, krijgt iedereen: van de wasvrouw tot de terreinknecht, een premie. Een maandsalaris. Dat is natuurlijk wel een enorme stimulans."

Jihadpubers onder hoede Jeugdzorg

Drie Nederlandse jongeren die plannen hadden om als jihadist naar Syrië te gaan, zijn tegengehouden door Nederlandse autoriteiten. Ze zijn inmiddels onder de hoede van een gezinsvoogd geplaatst. De Raad voor de Kinderbescherming greep in omdat de minderjarigen niet het risico van hun voornemen konden inschatten, meldde een woordvoerder dinsdag.

"De jongeren hebben allemaal een gezinsvoogd toegewezen gekregen, zodat het ouderlijk gezag werd beperkt. De ouders moeten nu met de voogd overleggen als ze hun kind bijvoorbeeld naar het buitenland willen laten gaan", aldus een zegsman. Een reis naar Syrië kan zo volgens de RvdK dus geen doorgang meer vinden.

Of die ook bedacht heeft dat ze alsnog kunnen vertrekken als zij hun ouders maar niet inlichten is niet bekend.

Plasterk: spionage is ok, maar meld het effe

Spionage op Nederlandse burgers door Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten mag gewoon. Wel schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) in antwoord op Kamervragen van D66 dat er ministeriële goedkeuring voor zou moeten zijn.

Het afluisteren van telefoontjes en aftappen van emailverkeer op eigen houtje zonder het ministerie op de hoogte te stellen is volgens Plasterk niet de bedoeling. "Iedere andere vorm is niet acceptabel."

De minister wil niet ingaan op de mogelijkheid dat de NSA mogelijk al zonder toestemming in Nederland actief is. Daar kunnen volgens hem in het openbaar geen mededelingen over worden gedaan.

Geldkwestie leidt tot breuk Sijsling en coach MuŮoz

Igor Sijsling heeft gebroken met zijn coach Joaquin Muñoz. "We zijn vorige week gestopt omdat we niet uit de financiën kwamen. Dat was lastig omdat ik wel graag door wilde en hij denk ik ook wel", zegt de Amsterdammer dinsdag tegen NUsport. Muñoz was sinds februari vorig jaar coach van Sijsling, die onder zijn leiding de top honderd bereikte.

Volgens de mondiale nummer zeventig vroeg zijn Spaanse trainer te veel geld. "In principe kan ik hem wel betalen, maar dan hangt het er vanaf hoe lang en wat ik vind dat de dingen waard zijn. Het is de vraag of het realistisch is wat er gevraagd wordt."

Sijsling, die maandag in de eerste ronde van het masterstoernooi in Parijs sneuvelde tegen Marin Cilic, gaat nu op zoek naar een Nederlandse coach. "Die hoop ik voor januari te vinden. Ik heb al wat mensen op het oog, maar dat is nog niet concreet. Er is niet zo heel veel keus, dus ik moet kijken naar degenen die bij mij passen."

Simpsons-personage voorlopig niet uit serie

Het Simpsons-personage Edna Krabappel wordt voorlopig nog niet uit de serie geschreven. Actrice Marcia Wallace, die de stem van de juffrouw insprak, overleed vrijdag op 70-jarige leeftijd aan een longontsteking.

Al Jean, de uitvoerende producent van de komische animatieserie, vertelt aan de entertainmentsite TMZ dat Krabappel nog zeker een jaar in The Simpsons te zien is. Volgens Jean heeft Wallace voor haar dood een jaar aan afleveringen ingesproken.

Eerder werd bekend dat in het komende seizoen van The Simpsons een van de personages overlijdt. Jean zegt dat het niet gaat om Edna Krabappel. The Simpsons wordt sinds 1989 uitgezonden. De serie vertelt het verhaal van de geelgekleurde familie Simpson en andere inwoners in de fictieve stad Springfield.

KPN verliest terrein op mobiele markt

Grote telecombedrijven hebben in het derde kwartaal hun aandeel in de markt voor mobieletelefonie-abonnementen zien dalen. Dat meldde onderzoeksbureau Telecompaper dinsdag.

KPN bleef marktleider op de zogeheten postpaidmarkt. Het aandeel van KPN, inclusief de merken Hi en Telfort, op de markt voor telefoonabonnementen zakte echter naar 27 procent. In het derde kwartaal van 2012 bediende KPN nog 32 procent van de markt. De aandelen van T-Mobile en Vodafone zakten met 2 procentpunt, naar respectievelijk 25 en 23 procent.

De grote winnaars waren aanbieders van goedkope abonnementen, waarbij vaak alleen een simkaart wordt verstrekt. Tele2 verdubbelde zijn marktaandeel bijna tot 7 procent.

KPN verliest terrein op mobiele markt
KPN verliest terrein op mobiele markt (Foto: ANP)

Polio uitgebroken in SyriŽ

In Syrië is polio uitgebroken. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties zegt in het noordoosten van het land tien gevallen te hebben bevestigd. Het gevaar is groot dat de ziekte zich verder verspreidt, heeft een woordvoerder dinsdag gezegd.

Het is de eerste bevestigde uitbraak van polio in Syrië sinds veertien jaar. Volgens WHO-woordvoerder Oliver Rosenbauer worden er nog twaalf vermoedelijke gevallen van polio onderzocht.

De burgeroorlog in Syrië heeft geleid tot een grote humanitaire crisis. Meer dan honderdduizend mensen zijn om het leven gekomen en bijna zeven miljoen zijn uit hun woonplaatsen verdreven. Steden en dorpen zijn verwoest. Door gebrek aan hygiëne en gezondheidszorg kunnen ziektes zich verspreiden.

Nederlandse kickboksfilm Wolf naar Amerika

De Amerikaanse filmdistributeur IFC Films heeft de distributierechten voor de Verenigde Staten gekocht van de Nederlandse misdaadfilm Wolf. De film verschijnt gelijktijdig in de bioscoop en on demand op televisie, schrijft film- en tv-site Deadline. Wolf werd eerder al verkocht aan Groot-Brittannië, Duitsland en Italië.

Wolf werd gemaakt door Jim Taihuttu, de 32-jarige cineast die in 2011 naam maakte met Rabat, een opgewekte roadmovie over drie vrienden die een auto van Nederland naar Marokko rijden. Hoofdrolspelers Marwan Kenzari en Nasrdin Dchar keren in de veel grimmigere film Wolf terug als respectievelijk kickboksende draaideurcrimineel en diens doodzieke broer.

Taihuttu kreeg eerder deze maand op het Nederlands Film Festival in Utrecht een Gouden Kalf voor zijn regiewerk voor Wolf. Wanneer de film in de VS gaat draaien is nog niet bekend.


Nederlandse kickboksfilm Wolf naar Amerika (Foto: Novum)

[Upd] Bontes uit PVV-fractie gezet

PVV-Kamerlid Louis Bontes wil graag in de fractie van de partij blijven. Hij doet dinsdagochtend een oproep in De Telegraaf aan zijn collega's om hem niet uit de fractie te zetten. Bontes wordt dinsdag mogelijk weggestuurd omdat hij kritiek uitte op de PVV en op partijleider Geert Wilders.

Volgens Bontes lost het niets op als hij uit de fractie wordt gezet. "Het probleem blijft dan bestaan. Het is niet nodig om de boodschapper dood te schieten", zegt hij in de krant.

Bontes opende vorige week in de media de aanval op Wilders. Zo hekelde hij de sfeer in de fractie en stapte hij uit het bestuur van de fractie en een daaraan gelieerde stichting. Als penningmeester had hij naar eigen zeggen te weinig zicht op enkele 'dubieuze uitgaven'. Bovendien vergaderde het fractiebestuur nauwelijks. Bontes kondigde aan dat de PVV volwassen moet worden en dat hij het gesloten kader wil doorbreken.

In of rond de fractievergadering van de PVV wordt dinsdag naar verwachting gesproken over het lot van Bontes. Wilders hield zich tot nu toe stil over de kwestie.

Update 11:05
Tweede Kamerlid Louis Bontes is uit de PVV-fractie gezet. Dat heeft partijleider Geert Wilders dinsdagochtend gezegd. Er is volgens Wilders sprake van een vertrouwensbreuk na de kritische uitlatingen van Bontes de afgelopen dagen over de gang van zaken binnen de PVV. Daarmee beschadigde hij de fractie, aldus Wilders.

De fractie had dinsdag niet veel tijd nodig om tot het oordeel te komen, dat volgens Wilders unaniem was. Rond 10.30 kwam Wilders uit de fractieburelen gelopen om het besluit toe te lichten. Dat Bontes vorige week zich in de media beklaagde over onder meer de dubieuze uitgaven zonder ruggespraak met de fractie voelde als een 'motie van wantrouwen', zei Wilders.

Bontes heeft de PVV-fractie daarbij weggezet als 'halve lakeien' en Wilders als 'halve dictator'. Dat beeld is onjuist, zei Wilders meerdere malen. "Het beeld van een dicator die alles beslist, is onjuist. De fractie beslist."

Ook het verhaal over dubieuze uitgaven raakt volgens Wilders 'kant noch wal'. "Er is helemaal geen gesjoemel met geld. Het valt allemaal uit te leggen."

Wat vind jij? Moet de PVV democratischer worden? Reageer op de poll.

Rus begint Aziatische tour met zege

Aranxta Rus heeft zich eenvoudig naar een plek in de tweede ronde van het ITF-toernooi in Chinees Taipei ($50.000) geslagen. De als zesde geplaatste Rus had in de eerste ronde geen moeite met Katherine Ip (WTA-750). Het werd 6-4 en 6-1. In de tweede ronde komt de 22-jarige Monsterse uit tegen de thuisspelende Wen-Hsin Hsu (WTA-440).

Naast Rus is ook Lesley Kerkhove actief in Taiwan. Gisteren won Kerkhove al haar eerste rondepartij en in de tweede ronde komt de Zeeuwse uit tegen de als achtste geplaatste Zarina Diyas (WTA-159). Rus speelt deze week een ITF-50k toernooi in Taipei en zal volgende week in Taipei het weer op WTA-niveau gaan proberen.

[NHL] Penguins verslaan Hurricanes

De Pittsburgh Penguins hebben een einde gemaakt aan hun reeks van verliezen. In de PNC Arena van de Carolina Hurricanes werd het 1-3 voor de Pens.

Tanner Glass opende de score voor de Penguins in de eerste periode. Hij maakte een rebound af van een schot dat Jayson Megna op goalie Justin Peters afvuurde. De Hurricanes kwamen in de eerste periode terug door een powerplay-goal van Nathan Gerbe.

In de tweede periode wisten de Pens opnieuw te scoren. Chris Kunitz was ditmaal het eindstation. Hij tikte een fraaie assist van Sidney Crosby binnen. In de derde periode scoorde Megna zelf een rebound. Peters had een knappe redding op een vlammend schot van Crosby maar kon de puck niet vasthouden. Megna was er snel bij en tikte de eindstand van 1-3 binnen.

De Penguins hielden zo aansluiting bij de top van de Western Conference. De voorgaande drie wedstrijden wisten ze niet te winnen en verloren zo de eerste positie aan de Tampa Bay Lightning. Deze overwinning zorgde ervoor dat de Penguins nu gedeeld eerste staan, maar Tampa Bay heeft een wedstrijd minder gespeeld. 

Overige uitslagen: 

Thuis Uit Score
Buffalo Sabres Dallas Stars 3 - 4
New York Rangers Montreal Canadiens 0 - 2
Minnesota Wild Chicago Blackhawks 1 - 5
Vancouver Canucks Washington Capitals 3 - 2

Kinect Sports Rivals krijgt speciale trial

Onlangs liet Microsoft weten dat Kinect Sports Rivals is uitgesteld tot 2014. Om straks de eigenaren van Xbox One tegemoet te komen komt er wel een trial van de beschikbaar met de naam, Kinect Sports Rivals: Preseason.

Polygon, de ontwikkelaar, heeft laten weten dat Preseason maar één van de totaal zes activiteiten zal bevatten, namelijk het onderdeel wake race. Als men de trail download tussen 22 en 30 november kunnen spelers de "Founder"-spelertitel, een wetsuit en een wake racer unlocken. De Kivect Sports Rivals-Hub, een dienst waar je, je voortgang en die van vrienden kunt volgen. 

Of deze "extra's" straks ook voor de release in de uitgestelde landen gelden is nog niet bekend.


Acteur ontslagen vanwege succesvolle game

Acteur Elias Toufexis speelde de hoofdrol in Deus Ex: Human Revolution waar hij Adam Jansen stem gaf. Hij zou in eerste instantie ook de hoofdrol spelen in Far Cry 3 maar werd op het laatste moment ontslagen omdat Ubisoft bang was dat spelers de personages zouden verwarren met elkaar.

De acteur was aanwezig op Comic Con in Londen waar hij aangaf dat hij maar liefst twee jaar bezig is geweest met het inspreken van de stem van Jason Brody uit Far Cry 3. Het succes van Deus Ex deed Ubisoft echter besluiten om op het laatste moment een andere acteur te kiezen. Toufexis vertelt: "Er is een game genaamd Far Cry 3, jullie allen bekend, waar ik de stem vertolkte van Jason Brody. Toen Deus Ex verscheen heeft men mij vervangen." De verklaring van Ubisoft kwam neer op het volgende: "We willen niet dat gamers onze game spelen en denken aan een andere game."

Het succes van Deus Ex heeft dus geleid tot het ontslag van de hoofdrolspeler in een andere game. Ubisoft heeft nog geen reactie gegeven. Vorige week verscheen de director's cut van Deus Ex: Human Revolution waarbij Wii U-gamers ook een versie kregen die specifiek gericht is op de features van de gamepad.

Politie Peking zoekt Oeigoeren na aanslag

De politie van Peking heeft dinsdag het publiek om informatie gevraagd over twee Oeigoeren in verband met het inrijden op een menigte in de zogeheten Verboden Stad. Het heeft er alle schijn van dat het voorval, waarbij maandag vijf mensen om het leven kwamen en 38 gewond raakten, geen ongeluk was.

Het zwaarbewaakte gebied geldt als een van de politiek gevoeligste plekken in China. De politie heeft tot dusver in het openbaar niets losgelaten over het mogelijke motief voor het incident. Zo is het nog onduidelijk of de twee verdachten behoorden tot de drie inzittenden van het voertuig die om het leven kwamen. Bij de aanrijding kwamen ook twee toeristen om.

Het heeft er alle schijn van dat de bestuurder van de auto niet per ongeluk in het voetgangersgebied terechtkwam. De auto reed op een kruising de stoep op en legde vervolgens nog vierhonderd meter af voordat hij tegen een vangrail bij de Poort van de Hemelse Vrede tot stilstand kwam en in brand vloog. Onderweg ontweek de bestuurder bomen, stoplichten en een controlepost van de autoriteiten

De 38 gewonden vielen onder de mensen die voor de poort stonden, waar een groot portret van Mao Zedong hangt bij de zuidelijke toegang tot het voormalige paleis van de keizer.

Zhao Fuzhou, een beveiligingsmedewerker van het Xinjiang Dasha hotel in Peking, zei dat de politie navraag deed naar twee verdachten met Oeigoerse namen. Een van hen, Yusupu Wumaierniyazi, was afkomstig uit een stad in Xinjiang waar op 26 juni bij een aanval 24 politieagenten en burgers en dertien extremisten om het leven waren gekomen.

In de westelijke Chinese provincie Xinjiang wonen Oeigoeren, Turks sprekende moslims, die zich onderdrukt voelen door Han-Chinezen. Radicalen onder hen voeren al jaren strijd tegen de Chinese overheersing, maar het aantal gewelddadige incidenten is deze zomer scherp toegenomen. De Chinese veiligheidsdiensten lieten weten beducht te zijn voor meer aanslagen buiten Xinjiang.

The Witcher 3 wordt uitgegeven door Namco Bandai

The Witcher 3: Wild Hunt wordt in Europa uitgegeven door Namco Bandai. Namco heeft een overeenkomst gesloten met de Poolse makers van de game en zij zullen de promotie en distributie van de game gaan verzorgen in vrijwel alle Europese landen.

Baas Adam Badowski van CD Projekt Red: "We’ve worked with NAMCO BANDAI Games before, so our partners there know both The Witcher and the ideals that drive us as a studio. We’re convinced that they understand our vision for the game and that they will do a great job at letting gamers know how the game’s open world and great story are going to change the next-gen RPG landscape."

De game staat gepland voor een release in 2014 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One en de lijst met landen waarin de game verschijnt omvat onder andere Nederland, Noorwegen, België, Duitsland en Zwitserland.

Namco is trots op de samenwerking met CD Projekt RED: "CD Projekt RED has well earned its marks as a premier, innovative studio and it is with extreme delight and pride that we are today confirming we will be adding the eagerly awaited Witcher 3 to our line-up next year. We look forward to being once again the European partner of CD Projekt RED, and providing first-class service to one of the most revered video game franchises as it is coming to next-generation consoles in 2014."

Het eerste deel van The Witcher verscheen in 2007 voor pc en in 2011 kwam het vervolg dat in 2012 ook op de Xbox 360 uitkwam.


'Bestuur Kamer kort SP op subsidie'

Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer heeft de SP tussen de vijf- en zeshonderdduizend euro minder subsidie gegeven tussen 2008 en 2011. Het presidium besloot hiertoe nadat accountant Deloitte tot de conclusie was gekomen dat de SP in 2008 en 2009 bijna een half miljoen euro aan partijfolders en -kranten wilde verhalen op de Kamer, schrijft nrc.next dinsdag.

Subsidie aan politieke partijen mag niet worden besteed buiten het Binnenhof. Penningmeester van de SP Rosita van Gijlswijk laat aan de krant weten dat het gaat om een interpretatieverschil en dat de partij vindt dat onderzoek en communicatie met de achterban en burgers horen bij het Kamerwerk.

De directeur bedrijfsvoering van de Kamer pleitte in februari voor een coulante behandeling van de SP, maar daar stak het presidium in maart een stokje voor. De enige partij die de SP steunde was de PVV, die zelf een conflict heeft met de accountant van de Kamer.

Giana Sisters krijgt Haloween-level

Black Forest Games heeft aangekondigd dat er een speciaal Haloween-level komt voor hun spraakmakende platformgame Giana Sisters: Twisted Dreams. Volledig in thema, dus vol met uilen en pompoenen, zal deze dlc vanaf nu gratis beschikbaar zijn.

De dlc is op dit moment enkel voor pc-gamers beschikbaar, voor consoles vindt men het te duur en te veel werk. Adrian Goersch, Managing Director van Black Forest Games legt uit: "That’s our way to celebrate Halloween with all the Giana Sisters fans out there. Knowing that the question will be raised: Since there is an extensive submission process required for consoles, we are currently not working on bringing the DLC to PSN, XBLA or WiiU."

Sneijder 'gewoon' inzetbaar voor Galatasaray

Wesley Sneijder had een groot vraagteken achter zijn naam staan voor het duel met Torku Konyaspor, maar kan gewoon aantreden voor Galatasaray.

Trainer Roberto Mancini en zijn medische staf reageerden opgelucht op het nieuws dat Sneijder geen ernstige blessure heeft overgehouden aan het duel met Kayserispor. De middenvelder moest het veld vroegtijdig verlaten door zijn klachten.

Galatasaray staat aankomende vrijdag tegenover Konyaspor. Tegen de huidige nummer twaalf hoopt Gala zich verder omhoog te spelen op de ranglijst van de Turkse Super Lig. Op dit moment staat de topclub op de vierde plaats, op zes punten afstand van koploper Fenerbahçe.

Sneijder liet vooralsnog een uitstekende indruk achter dit seizoen. Hij is clubtopscorer met vier doelpunten en toonde daarmee regelmatig zijn waarde voor Galatasaray. Goaltjesdieven Didier Drogba en Burak Yilmaz kwamen tot dusver pas tot drie treffers.

Veel iOS-apps bevatten HTTP-lek

Skysecure, een bedrijf gespecialiseerd in de beveiliging van mobiele apparaten, heeft een lek gevonden in duizenden iOS-apps waarbij de software zo aangepast kan worden dat de gebruiker permanent met kwaadwillende servers verbonden kan worden.

In het kort komt het erop neer dat links naar websites in apps zo omgezet kunnen worden dat ze voortaan verbinding maken met andere servers. Die servers kunnen op hun beurt weer gebruikt worden om software op de telefoon te zetten zonder dan de gebruiker dit doorheeft.

Om gebruik te maken van dit lek moet de gebruiker wel in een onveilig netwerk zitten. In dit netwerk zit de 'aanvaller' op dat moment ook en die stuurt een zogenaamde HTTP 301-melding die aangeeft dat de server verplaatst is. Vanaf dat moment maakt de app voortaan verbinding met de verkeerde servers, ook in zijn thuisnetwerk.

Skysecure heeft een korte uitlegvideo gemaakt die uitlegt hoe dit werkt:

F. de Boer: "Had niet veel spelers over gehad"

Frank de Boer mag van geluk spreken dat hij gisteren besloot om de training in de opblaashal op sportpark De Toekomst af te blazen.

Kort na het afgelasten van de training stortte de hal in elkaar. "Je had er niet aan moeten denken wat er was gebeurd als we daar wel aan het trainen waren. Dan had ik niet veel spelers over gehad voor de wedstrijd tegen ASWH …", sprak de oefenmeester tegen De Telegraaf.

"Met onze inspanningsfysioloog Björn Rekelhof was ik als eerste in de hal. Björn zette de pylonen neer en ik probeerde een paar ballen op de lat te schieten. Op het moment dat we naar boven keken, zagen we de lampen – ik denk een stuk of 75 van die loodzware dingen – zwieren. Door de harde windstoten golfde het plafond van links naar rechts", legde de coach uit.

"Pas toen de keepers Maurits Schmitz en Mickey van der Hart binnenkwamen en ik de lamp boven ze nog aan twee draadjes zag hangen, heb ik de boel afgeblazen. En gelukkig maar."

De training verplaatste zich naar buiten, waar de selectie al snel constateerde dat een ramp was voorkomen. "We hadden de warming-up en een rondo gedaan en waren net met passen en trappen bezig toen iemand zei: er zit een scheur in de hal. Twintig seconden later scheurde hij van rechts naar links helemaal open en was er niets meer van over."

Windows XP totaal onveilig vanaf april

Microsoft heeft tegenover Nu laten weten dat Windows XP, het populaire maar twaalf jaar oude besturingssysteem, een gevaar voor de gebruikers wordt. Vanaf april 2014 stopt de ondesteuning maar honderden miljoenen gebruikers werken nog altijd met XP.

Tim Rains, directeur van de beveiligingstak van Microsoft, geeft vandaag een presentatie waarin wordt gewaarschuwd voor het gebruik van XP na april volgend jaar: "Het is voor miljoenen mensen een geweldig besturingssysteem geweest, maar het is niet meer bij de tijd".

De basis van XP is na al die jaren zo verouderd dat updaten eigenlijk geen zin meer heeft: "Het is alsof je een huis op drijfzand bouwt. We kunnen het wel blijven patchen, maar het wordt te moeilijk om het geüpdatet te houden."

Van de Nederlandse pc's draait ongeveer nog 13,3% op XP. De meeste bedrijven zijn zich inmiddels bewust van de naderende deadline, maar elke XP-pc is een gevaar voor iedereen. De onveilige pc's vormen een groot risico met betrekking tot de verspreiding van malware.

Robben en Van Persie in race Gouden Bal

Arjen Robben en Robin van Persie maken deel uit van de 23-koppige lijst met kandidaten voor de Gouden Bal, de trofee voor de beste speler in de voorbije jaargang.

France Football maakte vannacht de lijst met 23 namen bekend, waarop ook die van Robben en Van Persie prijkten. Ook spelers als Gareth Bale, Zlatan Ibrahimovic, Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic en Franck Ribery maken deel uit van het rijtje kanshebbers. Vorig jaar streek Messi met de eer.

Robben manifesteerde zich in het afgelopen seizoen door de treble te pakken met Bayern München. Hij won niet alleen de Champions League met de Duitsers, maar sleepte ook nog eens de landstitel en de nationale beker binnen.

Van Persie vond in het voorbije seizoen moeiteloos het net en is daardoor een kanshebber. De spits van Manchester United kroonde zichzelf tot competitietopscorer en leidde zijn club naar de landstitel in de Premier League.

Alle genomineerden:

Speler Nat. Club
Gareth Bale Eng Tottemham Hotspur/Real Madrid
Edinson Cavani Uru Napoli/Paris Saint-Germain
Radamel Falcao Col Atlético Madrid/AS Monaco
Eden Hazard Bel Chelsea
Zlatan Ibrahimovic Zwe Paris Saint-Germain
Andrés Iniesta Spa FC Barcelona
Philipp Lahm Dui Bayern München
Robert Lewandowski Pol Borussia Dortmund
Lionel Messi Arg FC Barcelona
Thomas Müller Dui Bayern München
Manuel Neuer Dui Bayern München
Neymar Bra Santos/FC Barcelona
Mesut Özil Dui Real Madrid/Arsenal
Andrea Pirlo Ita Juventus
Franck Ribery Fra Bayern München
Arjen Robben NED Bayern München
Cristiano Ronaldo Por Real Madrid
Bastian Schweinsteiger Dui Bayern München
Luis Suárez Uru Liverpool
Thiago Silva Bra Paris Saint-Germain
Yaya Touré Ivo Manchester City
Robin van Persie NED Manchester United
Xavi Hernandez Spa Barcelona

FOK!filmblik: Saw (2004)

In het FOK!filmblik komen we voor de veranderings eens een vrij recente film tegen. Het was namelijk op 29 oktober 2004 dat de film Saw voor het eerst in de Amerikaanse, Canadese en Turkse bioscopen te zien was. In Nederland moesten we destijds nog tot 9 juni 2005 wachten voordat we deze sublieme martelporno voor het eerst te zien kregen.

Saw

Saw was een film die een nieuwe dimensie wist te geven aan het horrorgenre. In de film van cineast James Wan worden twee mannen, Dr. Lawrence Gordon en Adam, wakker in een afgesloten ruimte. Beide mannen zitten met handboeien vast en in het midden van de ruimte licht het levenloze lichaam van een onbekend persoon, met in zijn handen een pistool en een recorder. Al snel ontdekken de mannen dat ze deel uitmaken van een spel van de seriemoordenaar Jigsaw. Om het dodelijke spelletje te overleven zullen de mannen een aantal regels moeten volgen en moeten ze ook een aantal opdrachten uitvoeren.

Saw 1

Het is haast niet te geloven dat dit pareltje destijds met een budget van slechts 1,2 miljoen dollar werd opgenomen in 18 dagen. Saw zou wereldwijd meer dan 100 niljoen dollar opbrengen en was daarmee één van de meest lucratieve horrorfilms aller tijden. De film had dan ook nog maar twee dagen in de bioscoop gedraaid, toen de filmmakers al groen licht van de studio kregen voor een vervolgfilm.

Saw 2

Saw was duidelijk een eerbetoon aan de Italiaanse cineast Dario Argento. Zo zullen liefhebbers van het giallo-genre de pop van Jigsaw ook herkennen als een knipoog naar de film Profondo Rosso van Argento en zien we de moordenaar's handen in zwarte handschoenen, wat ook een trademark van de Italiaanse filmmaker was. Met Cary Elwes, Leigh Whannell, Danny Glover en Tobin Bell kende de debuutfilm van james Wan een prima cast. Saw zou tussen 2005 en 2010 nog zes prima vervolgen krijgen.

Eerste Kamer buigt zich over begroting

De Eerste Kamer buigt zich dinsdag over de begroting voor volgend jaar, inclusief het akkoord dat het kabinet met een deel van de oppositie sloot. Met dat akkoord is de steun van een meerderheid in de senaat zo goed als zeker geworden.

De algemene beschouwingen in de Eerste Kamer, waarbij alle bewindslieden aanwezig moeten zijn, leken bijzonder spannend te worden omdat het kabinet van VVD en PvdA geen meerderheid had in de senaat. Zo sneuvelde tijdens een ander debat in de Eerste Kamer op 8 oktober het pensioenplan van het kabinet, omdat de voltallige oppositie tegen was.

Met het begrotingsakkoord van enkele dagen later veranderden de verhoudingen. In ruil voor concessies van het kabinet gaven de Tweede Kamerfracties van D66, ChristenUnie en SGP hun steun aan de begroting voor volgend jaar. Tijdens het debat in de senaat zal naar alle waarschijnlijkheid blijken dat ook de senaatsfracties hun steun geven.

Formeel zijn de senatoren van de 'constructieve oppositie' niet aan het akkoord gebonden, maar in de praktijk zullen ze niet gauw afwijken van de lijn van hun partijgenoten uit de Tweede Kamer. D66-fractievoorzitter Roger van Boxtel heeft bijvoorbeeld al gezegd dat zijn fractie 'in beginsel helemaal vrij' is, maar de maatregelen wel zal steunen.

Onduidelijk is nog hoe de Eerste Kamer zal omgaan met onderwerpen die buiten het begrotingsakkoord vallen, zoals het pensioenplan. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft al gezegd dat hij volgend jaar opnieuw met de 'constructieve oppositie' wil gaan praten.

Marcelo verbaasd over lange schorsing

Marcelo kan er met zijn verstand niet bij dat hij vanwege een schorsing drie wedstrijden moet ontbreken bij Hannover 96.

De oud-speler van PSV kreeg een rode kaart voor het leveren van commentaar op de arbitrage. Via Twitter laat hij zijn onvrede over het besluit doorschemeren. "Ik snap niets van de schorsing die ik heb gekregen. Ik heb de scheidsrechter nooit beledigd. Dit is de eerste rode kaart in mijn carrière."

De verdediger stelt dat op camerabeelden is te horen dat hij alleen 'geen overtreding, geen overtreding' roept. Desalniettemin ontkomt hij niet aan de uitsluiting van drie duels. Hannover 96 heeft al laten weten dat het akkoord gaat met de schorsing.

Marcelo vergreep zich vorig seizoen in dienst van PSV aan Ajax-aanvaller Danny Hoesen. Pas na afloop kreeg hij een schorsing van drie wedstrijden.

'Stelend raadslid wil toch wachtgeld'

Het voormalig Utrechtse PvdA-raadslid Bert van der Roest heeft aangegeven toch aanspraak te willen maken op wachtgeld. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag. Partijvoorzitter Hans Spekman had hem eerder juist opgeroepen van het geld af te zien.

Van der Roest moest zijn raadszetel eerder deze maand opgeven toen bekend werd dat hij meer dan veertigduizend euro uit de kas van de daklozenkrant in Utrecht had gestolen. Formeel kan hij aanspraak maken op in totaal 7620 euro belastinggeld. Van der Roest zei eerder het geld mogelijk te willen gebruiken om de daklozenkrant terug te betalen.

"Wachtgeld lijkt me hier niet passend, al kan hij er aanspraak op maken. Ik zou ervan afzien", zei Spekman eerder over de kwestie. In De Telegraaf laat de partijvoorzitter weten het besluit van Van der Roest 'zeer jammer te vinden'.

[MLB] Boston neemt de leiding in World Series

De Boston Red Sox hebben maandag het vijfde duel tegen Saint Louis Cardinals in de World Series gewonnen. De Cardinals werden in eigen huis met 3-1 verslagen. De Red Sox staan nu 3-2 voor in onderlinge ontmoetingen en hebben aan nog een overwinning genoeg voor het kampioenschap.

Saint Louis stond 2-1 voor, maar zag beide thuisduels op zondag en maandag verloren gaan. Woensdagavond, op Halloween, kan de beslissing vallen.

iFruit nu ook op Android

Vanaf vandaag is de smartphone app 'iFruit' nu ook beschikbaar voor Android. De companion app voor Grand Theft Auto 5 en zijn online modus is vanaf nu te downloaden via Google Play. De app werkt alleen op apparaten met Android 3.0 of hoger. De app was eerder alleen beschikbaar op iOS.

Met de app kun je op je ingame LifeInvader-account, het laatste nieuws over de game lezen en natuurlijk auto's pimpen. Met Los Santos Customs kun je je auto's extra kracht geven of natuurlijk in een kekke kleur laten spuiten.

Verder is er nog de minigame 'Chop the Dog', waarmee je de hond kunt trainen. Als je Chop goed traint, zal hij ingame ook beter reageren op je commando's.

iFruit

Treinen rijden weer na Storm van de Eeuw

De NS rijdt dinsdagmorgen weer geheel volgens dienstregeling. Alle herstelwerkzaamheden na de zware herfststorm van maandag zijn afgerond. Dat zei een woordvoerder van de NS dinsdag op Radio 1.

Het spoorbedrijf heeft maandagnacht met man en macht doorgewerkt om alle sporen weer boom- en takvrij te krijgen. Dat is volgens de zegsvrouw gelukt. Wel moeten reizigers nog rekening houden met vertragingen.

Ook kunnen treinen korter of langer zijn dan normaal omdat de verspreiding van de treinen nog niet optimaal is. Veel treinen die maandag strandden hadden dinsdagochtend bijvoorbeeld op een andere plaats moeten staan. De NS kan nog niets zeggen over hoe groot de schade is.

Maandag zorgde storm op meer dan 25 trajecten voor problemen op het spoor. Zo lag het treinverkeer rondom Amsterdam en Zwolle er volledig uit. Volgens treinreiziger.nl reed maandag een derde van de treinen niet.

Nog vier Greenpeace-activisten aangeklaagd

Justitie in Rusland heeft nog eens vier opvarenden van het Greenpeace actieschip Arctic Sunrise formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens hooliganisme. De activisten betraden zonder toestemming een boorplatform en werden - zoals iedereen die dat doet - aangehouden.

Het gaat om drie Britten en een Nieuw Zeelander. Maandag werden al drie andere opvarenden formeel aangeklaagd. Dat meldde persbureau RIA Novosti in de nacht van maandag op dinsdag.

Volgens een woordvoerder zijn vorige week de drie eerste opvarenden, twee Russen en een Turk, in staat van beschuldiging gesteld. Hooliganisme is volgens het Russisch een strafbaar feit waarop maximaal 7 jaar gevangenisstraf staat.

Onder de 30 opvarenden zijn ook twee Nederlanders. Den Haag probeert hun vrijlating te bewerkstelligen, maar Rusland vindt dat de wet voor iedereen geldt en dus ook voor Greenpeaceactivisten.

De Arctic Sunrise werd vorige maand na de hooliganactie bij een boorplatform bij Nova Zembla geënterd door de Russische autoriteiten. Het schip is daarna overgebracht naar Moermansk.

Claim om ziekmakende windmolens

Tientallen inwoners van het Utrechtse Houten willen compensatie van de gemeente na de komst van enkele windmolens. De waarde van hun huizen zijn met minimaal vijftigduizend euro gedaald. De totale schade wordt op drie miljoen euro geschat, schrijft Trouw dinsdag.

De subsidieslurpende windmolens ontsieren het uitzicht en geven een laag, infrasoon gebrom af. Hiervan is bekend dat het gezondheidsklachten, slaapproblemen, onrust en depressiviteit veroorzaakt. Volgens de krant is het de eerste keer dat een gemeente door zoveel bewoners tegelijk wordt aangeklaagd.

Ook Vereniging Eigen Huis vraagt zich af wie de dalende woningwaarden na het plaatsen van een windmolen opvangt. De vereniging doet onderzoek naar de mogelijkheden om de schade niet bij huiseigenaren neer te leggen maar elders te claimen.

De Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) stelt dat de energieproducent, in dit geval Eneco, de schade moet ophoesten. Tegelijkertijd heeft de vereniging een klacht ingediend bij het Europese Hof voor Rechten van de Mens. Het laagfrequent geluid van de molens zou een inbreuk zijn op vrij en ongestoord wonen.

'Toptarief belasting omlaag naar 49,5 procent'

Het hoogste belastingtarief wordt op termijn verlaagd van 52 naar 49,5 procent. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van een voorstel van VVD en D66 dat kan rekenen op steun in beide kamers. PvdA, ChristenUnie en SGP zijn voorstander van het plan. Ook de tweede en derde belastingschijf gaan op de schop.

De verlaging wordt betaald uit de hypotheekplannen van het kabinet, waardoor starters verplicht een annuïteitenhypotheek moeten nemen. Dat levert op termijn namelijk 5,1 miljard euro op.

Vooral huizenbezitters met een hoog inkomen en vaak een hoge hypotheek worden door de hypotheekmaatregelen getroffen. "Inkomens vanaf 55 duizend euro worden het hardst door de hypotheekregels geraakt. Zij moeten daar ook van kunnen profiteren", licht VVD-Kamerlid Barbara Visser toe in de krant.

De aanpassing van de belastingtarieven wordt geleidelijk doorgevoerd. Vanaf 2018 wordt het telkens met 0,05 procent verlaagd. In 2038 moet het toptarief dan onder de vijftig procent uitkomen.

Minister Stef Blok van Wonen staat positief tegenover het plan en komt binnenkort met een doorrekening.

Cameron wil einde persvrijheid

De Britse regering zal moeten ingrijpen als kranten onthullingen blijven doen over de spionagepraktijken door de Amerikaanse en Britse geheime diensten. Dat heeft premier David Cameron maandag gezegd.

"Als ze geen maatschappelijke verantwoordelijkheid tonen, dan zal het voor de regering erg moeilijk zijn om niet te handelen", sprak Cameron tegen het parlement. Hiermee geeft Cameron duidelijk aan mogelijk stappen te willen en zullen ondernemen om de vrije nieuwsgaring, persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en burgerrechten ernstig in te perken.

Volgens de premier is de Britse krant The Guardian doorgegaan met het publiceren van 'schadelijke' gegevens over spionage door de Amerikaanse geheime dienst NSA en de Britse dienst GCHQ. De krant werd eerder gedwongen harde schijven te vernietigen met informatie die afkomstig was van de Amerikaanse klokkenluiderheld Edward Snowden.

Tiger Woods legt zijn virtuele golfclub neer

Electronic Arts en Tiger Woods hebben samen besloten dat het beter is de samenwerking te beëindigen. Of Tiger Woods vreemd is gegaan met een andere uitgever is nog niet bekend. De uitgever geeft tegelijkertijd de eerste next-gen golfgame-screenshot vrij.

"EA Sports en Tiger Woods hebben ook een wederzijdse beslissing om onze samenwerking te beëindigen, ook Tiger's genaamd PGA Tour golfspel. We zijn altijd al grote fans van Tiger geweest en we wensen hem succes in zijn verdere loopbaan", schrijft Daryl Holt, vice-president van EA Sports en algemeen manager van de golffranchise. "We gaan door, we blijven werken uitsluitend met de PGA TOUR om baanbrekende golftitels te maken en ons partnerschap blijft sterk."

Holt maakte een paar korte opmerkingen over de toekomst van de serie, over commentaar dat de spelers hebben gevraagd voor meer keuze en maatwerk, en dat de uitgever 'een nieuwe aanpak' neemt met de volgende game, die al in ontwikkeling voor de next-gen systemen.

PGA Tour

PGA Tour

Boek: Jo„o Ricardo Pedro - Jouw gezicht zal het laatste zijn

Een kroniek van drie generaties van de Portugese familie Mendes, gezien door de ogen van de jonge Duarte. Grootvader Augusto is een succesvolle dokter die aan het begin van z'n carrière naar een gehucht besluit te verhuizen. Vader Antonio is als soldaat naar Angola gestuurd en heeft daar een flinke tik aan overgehouden. Duarte zelf is een talentvol pianist die de muziek afzweert.

Earth Defense Force 2025 in februari naar het westen

Het futuristische schietspel Earth Defense Force 2025 is weer een stapje dichterbij een release in het westen. Volgens een post op het PlayStation Blog komt het spel, dat in juli al in Japan uitkwam, in februari onze kant op. De drie weapon packs die inmiddels zijn uitgebracht zullen in februari direct meekomen met het spel zelf.

In Earth Defense Force 2025 moet je de aarde redden van een binnenvallend leger reuze-insecten. Je hebt hierbij de keuze uit vier soorten soldaat, elk met zijn eigen speciale features.

Earth Defense Force 2025 komt in februari 2014 uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

FOK! Wat een weer: Buien Her en Der

Goedemorgen. Nou, we hebben het overleefd! De "Superstorm des doods". Helaas bleek dat "des doods" iets meer werkelijkheid te worden dan gisteren voorspeld. Het kon met recht de storm van de eeuw (klik voor meer cijfers) genoemd worden, want er heeft zich in de 13 jaar dat deze eeuw rijk is nog niet eerder zo'n storm voorgedaan. De laatste keer dat we een dergelijke storm hadden was op 25 januari 1990. Even geleden dus.

Op de dijk bij Urk ging het er flink aan toe. (Foto: Gerko van Kampen)
Op de dijk bij Urk ging het er flink aan toe. (Foto: Gerko van Kampen)

De storm die gisteren over het westen van Europa waaide, bevindt zich momenteel in het noordwesten van Rusland, en we hebben hier nog met wat uitlopers te maken. Door een onstabiele lucht zijn er veel buien in ontwikkeling, dus droog zullen we het niet houden. Met een graad of 12 zal het net iets meer herfst worden dan veel mensen graag zouden willen. Het is overigens wel een redelijk normale temperatuur voor eind oktober.

Morgen zal het aantal buien behoorlijk afnemen en zal de zon zich wat meer laten zien. De temperatuur zal niet boven de 12 graden uitkomen, iets wat zich de rest van de week zal aanhouden hoewel het iets wisselvalliger kan worden. In de loop van komend weekend komt er een nieuw lagedrukgebied van de oceaan over Groot Brittannië richting Nederland. Er zijn lieden die daaruit een vergelijkbare storm denken te kunnen voorspellen, maar daar hou ik me de komende dagen nog even verre van. 
 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen. Tot 4 november mag je deze foto's mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 Nikky keek gisteren na de storm om 16.00 uur uit over Groningen en kreeg dit prachtige uitzicht voorgeschoteld.
Nikky keek gisteren na de storm om 16.00 uur uit over Groningen en kreeg dit prachtige uitzicht voorgeschoteld.

[PD] Athletic haakt aan in subtop Spanje

Athletic Bilbao heeft maandag drie belangrijke punten gepakt in de Primera Division. De Basken wonnen op bezoek bij Getafe met 1-0. Aymeric Laporte scoorde al na acht minuten de enige treffer van de wedstrijd.

Door de zege haakt Athletic aan in de Spaanse subtop. Met negentien punten uit tien wedstrijden staat de Baskische formatie vijfde op een punt van nummer vier Villarreal en drie punten van nummer drie Real Madrid. Getafe verliest enig terrein, maar staat nog altijd zesde met zestien punten.

Ohio experimenteert met doodstrafcocktail

De Amerikaanse staat Ohio wil een executie uitvoeren met een combinatie van medicijnen die volgens een expert nog niet eerder in de Verenigde Staten is toegepast. De staat is genoodzaakt nieuwe drugscombinaties te gebruiken, omdat de gebruikelijke drug niet meer wordt verkocht aan gevangenissen. Dat meldde de staat maandag (lokale tijd).

Ohio wil volgende maand een tot doodstraf veroordeelde man executeren met een overdosis van een drugscocktail van midazolam en hydromorphone. Die combinatie is nog nooit eerder gebruikt bij executies in de VS, zei Richard Dieter van het Doodstraf Informatie Centrum. De staat gebruikte voorheen de drug pentobarbital van een Deense fabrikant.

Excuses voor belaging Zwarte Piet-demonstratie

De man die zaterdag bij een demonstratie voor Zwarte Piet in Den Haag een vrouw belaagde, heeft zijn excuses aangeboden. Dat meldt Omroep West. De vrouw werd door de menigte voor tegendemonstrant gehouden. Ze demonstreerde echter niet tegen Zwarte Piet, maar vroeg aandacht voor het lot van West-Papua.

Foto's van de belaging van de vrouw door meerdere oververhitte demonstranten werden massaal overgenomen op social media. Daarop was te zien hoe de vrouw bij de arm werd gegrepen. In interviews zei ze dat haar ook werd toegeroepen dat ze terug moest naar haar eigen land. Ze zei zelf ook van Zwarte Piet te houden.

Tegen Omroep West zegt Zwarte Piet-demonstrant Jan Mattheijer dat het niet de bedoeling was de vrouw bang te maken. "De mensen hadden het idee dat ze tegen Zwarte piet was. Zwarte piet moet blijven. Als die vrouw zich zo bedreigd voelde dan wil ik best mijn excuus aan haar maken."

Liposuctie helpt militairen door keuring

De militairen die de Amerikaanse plastisch chirurg Adam Tattelbaum aan de telefoon krijgt zijn steevast in paniek. Ze willen overtollig lichaamsvet kwijt, en snel ook. Hun carrière hangt ervan af.

Een flink aantal Amerikaanse militairen roept de hulp in van plastisch chirurgen om de vettest van het ministerie van defensie te doorstaan. Ze vrezen door hun teveel aan lichaamsvet te zakken voor de vleeskeuring, en dat kan grote gevolgen hebben voor hun loopbaan.

"Ze komen radeloos binnen; doodsbang de zak te krijgen of een berisping waardoor ze bevordering wel op hun buik kunnen schrijven", vertelt Tattelbaum. Die angst is niet denkbeeldig. De afgelopen vijf jaar is het aantal militairen dat wegens overgewicht op de keien belandt vertienvoudigd. Volgens Tattelbaums collega Michael Pasquale is zijn in geüniformeerde klandizie sinds 2011 met dertig procent gestegen.

Sommige dikke militairen zien geen andere oplossing dan liposuctie, maar ondergaan die onder protest. Ze houden vol dat niet hun postuur, maar de keuring het probleem is. De keurmeesters van defensie zouden niet alleen slappe bierbuiken, maar ook spierbundels en kleerkasten het predikaat 'te zwaar' opspelden.

Artsen onderschrijven de klacht van de verongelijkte militairen. Meerdere dokters en fitnessdeskundigen hebben het leger opgeroepen met de keuringen met de tijd mee te gaan. Amerikanen zijn tegenwoordig nu eenmaal zwaarder dan vroeger. Dat zou niet betekenen dat ze ook ongezonder en minder fit zijn.

Het Pentagon zegt dat de vettest nauwelijks zittenblijvers kent die wel goed presteren bij conditietests. Bovendien zou het niet fataal zijn om een keer voor de meting te zakken. Ontoelaatbaar zware militairen moeten verplicht afvallen in een 'karbonadepeloton' of een 'donutbrigade', zoals ze in legerkringen zijn gaan heten. Zo'n eenheid volgt een streng dieet en sportprogramma.

Veel militairen klagen echter dat het obesitasbeleid van defensie wel degelijk strenger is geworden. Omdat het leger uit geldgebrek moet afslanken komen dikke militairen volgens hen in het nauw.

Chris Brown weer uit de lik

Chris Brown is na anderhalve dag in de bajes vrijgelaten. Hij moest maandag voor de rechter verschijnen voor het slaan van iemand die met hem op de foto wilde. Aanwezige fans reageerden uitzinnig op zijn aanwezigheid bij het gerechtsgebouw, waarop hij een peaceteken liet zien. Volgens de advocaat van de zanger moet hij vrijuit gaan, omdat hij handelde uit zelfverdediging.

De aanklagers verlaagden de aanklacht al. Dat betekent niet per se dat Brown opgelucht adem kan halen omdat hij nog in zijn proeftijd zat wegens de mishandeling in 2009 van zijn toenmalige vriendin Rihanna, met wie hij sindsdien weer af en toe is gesignaleerd.

Brown werd zondag samen met zijn bodyguard opgepakt bij een hotel in Washington. Een 20-jarige fan probeerde een foto te nemen met de zanger, maar die gaf aan daar niet blij mee te zijn. Volgens het politierapport zei Brown vervolgens: "Ik heb zin om te boksen." Daarna zou hij hem samen met zijn bodyguard hebben geslagen.

Dief berooft bruidspaar op huwelijksfeest

Een bruidspaar op Cyprus is zondag op wel heel pijnlijke wijze het slachtoffer geworden van een ongenode gast. De man overviel het tweetal op hun bruilofsfeest. Met een panty over zijn hoofd, om herkenning te bemoeilijken, sprong hij op de zak met geld en cheques af die bruidsparen op Cyprus van oudsher op hun trouwdag krijgen. Er weg was hij.

In zo'n zak zitten doorgaans voor duizenden euro's aan cash en cheques. Tegenwoordig is een dergelijk appeltje voor de dorst voor pas-gehuwden misschien nog belangrijker dan vroeger, omdat het Cyprus economisch zeer slecht gaat.

De politie heeft inmiddels een 32-jarige man opgepakt die beantwoordt aan het signalement. De zak met geld is echter niet gevonden.

Schoten bij ambassade VS in Jemen blijken vuurwerk

Het geweervuur en de explosies die maandagavond bij de Amerikaanse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa waren te horen, blijken mogelijk vuurwerk. Volgens een regeringswoordvoerder was er een huwelijksprocessie in de buurt. Er waren geen aanwijzingen voor een aanval op of bij de ambassade.

Jemen kampt met een plaatselijke tak van Al-Qaida, die volgens Washington tot een van de gevaarlijkste splinters van de terreurorganisatie moet worden gerekend.

In augustus trok Washington zijn diplomatieke staf terug uit Sanaa na informatie over een op handen zijnde aanslag. Ook Londen haalde zijn diplomaten weg uit de Jemenitische hoofdstad.

Monique Smit weer vrijgezel

Monique Smit en haar vriend Jeffrey Bok zijn uit elkaar. "Mijn relatie is inderdaad over", twitterde de zangeres en presentatrice maandagavond. Smit en de voetballer hadden sinds 2009 een relatie.

"Ik heb zelf de beslissing genomen omdat de koek gewoon op is", vervolgt de 24-jarige Smit. De zangeres zette het nieuws op Twitter om te voorkomen dat er 'indianenverhalen' ontstaan.

Eerder dit jaar zei de presentatrice nog kinderen te willen met Bok. De voetballer bedroog Smit vorig jaar met een andere vrouw. Smit had eerder een relatie met zanger Thomas Berge.

Monique Smit (Foto: Laurens Jobse)
Monique Smit (Foto: Laurens Jobse)

Geen bom gevonden op Universiteit Antwerpen

Alle campusgebouwen van de Universiteit Antwerpen zijn maandag grondig doorzocht op explosieven. Dat gebeurde nadat bij een van de gebouwen een bommelding was binnengekomen. De politie heeft maandagavond om 21.30 uur alle gebouwen weer vrijgegeven. Er is niets gevonden.

De bommelding kwam binnen bij een van de universiteitsgebouwen in de Antwerpse binnenstad. Uit voorzorg werden echter alle campusgebouwen, ook die buiten de stadsgrenzen, ontruimd. Toen de Stadscampus grondig doorzocht was, mochten de medewerkers in de loop van de middag daar naar hun werkplek terugkeren. Studenten die persoonlijke eigendommen hadden achtergelaten in de bibliotheek, konden die daar weer ophalen. Op de andere campussen konden medewerkers en studenten wel hun fiets of auto oppikken, maar bleven alle kantoren, lokalen en laboratoria voor de rest van de dag gesloten.

In overleg met de politie werden alle avondlijke activiteiten op de verschillende campussen geannuleerd.

Dinsdag wordt het normale leven op UAntwerpen hervat. "We willen de Antwerpse politie, de mensen met de speurhonden en alle andere teams die maandag aan de slag waren op onze campussen hartelijk bedanken voor hun onverdroten inzet", zei rector Alain Verschoren.

Joke van Leeuwen wint AKO Literatuurprijs

Joke van Leeuwen heeft maandag met haar boek Feest van het Begin de AKO Literatuurprijs 2013 gewonnen. Volgens de jury schrijft Van Leeuwen als een meesterlijk pianist die de toetsen lichtjes beroert. De winnares ontving naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van vijftigduizend euro.

De in Den Haag geboren Van Leeuwen versloeg Martin Bossenbroek, Jan Brokken, Wouter Gordijn, Ilja Leonard Pfeijffer en Allard Schröder. De winnares kreeg de prijs uit handen van juryvoorzitter Patrick Janssens in museum Beelden aan Zee in Den Haag.

Janssens zei voordat hij de winnaar bekendmaakte dat de jury moest kiezen tussen zes zeer goede, maar ook uiteenlopende boeken. Het winnende boek stelt volgens de jury 'universele vragen over schoonheid en waarheid; het leven fris aanvaarden met inbegrip van alle malheur'.

De prijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categoriën fictie en non-fictie werd maandag voor de 27e keer uitgereikt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.