Vuijsje schrijft kinderboek tegen Zwarte Piet

Redactie

Robert Vuijsje haakt in op de discussie over Zwarte Piet door een boek te schrijven over de knecht van de goedheiligman. Dat heeft zijn uitgeverij Leopold dinsdag bekendgemaakt. In het boek, getiteld Alleen Maar Stoute Kinderen, is Zwarte Piet aangepast.

"Als zelfbenoemd leidsman in de multicultuur was het een natuurlijke ontwikkeling dat ik een kinderboek moest schrijven over Zwarte Piet", zegt Vuijsje, die de helper van Sinterklaas graag alle kleuren behalve zwart wil laten zijn, in een reactie. "Een boek om voor te lezen aan mijn eigen jonge kinderen."

Het boek gaat over twee vrienden, een blanke en een donkere jongen, die zich willen verkleden als Piet. De twee proberen allerlei kleuren schmink uit op hun gezicht en op de witte muren van hun ouders.

De schrijver van het boek Alleen Maar Nette Mensen is een fervent tegenstander van het fenomeen Zwarte Piet. Hij heeft zich eerder in de discussie gemengd met een tv-optreden bij Pauw en Witteman en een opiniestuk in de Volkskrant. De discussie over Zwarte Piet loopt dit jaar extreem hoog op.